Prime Minister's Office
Prime Minister’s participation in the 22nd ASEAN-India Summit in Kuala Lumpur
26 OCT 2025 9:31PM by PIB Delhi
The 22nd ASEAN-India Summit was held on 26 October 2025. Prime Minister Shri Narendra Modi participated virtually in the Summit. Prime Minister and ASEAN leaders jointly reviewed progress in ASEAN-India relations and discussed initiatives for strengthening the Comprehensive Strategic Partnership. This was Prime Minister’s 12th participation in the India-ASEAN Summit.
In his address, Prime Minister congratulated Timor Leste on becoming the 11th Member of ASEAN, welcomed the delegation at its first ASEAN-India Summit as a full member of ASEAN, and conveyed India’s continued support for its human development.
Reiterating India's support for ASEAN Unity, ASEAN Centrality, and the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific, Prime Minister complimented ASEAN on adoption of the ASEAN Community Vision 2045.
Prime Minister emphasised that early review of the ASEAN-India FTA (AITIGA) can unleash the full economic potential of our relationship for the benefit of our peoples and further strengthen regional cooperation.
Prime Minister stated that terrorism is a serious challenge to global peace and security, and stressed the importance of unity in the fight against terrorism.
In support of the Malaysian Chair’s theme of "Inclusivity and Sustainability”, PM announced:
• Extended support for implementation of the ASEAN-India Plan of Action to implement the ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership (2026-2030)
• Adoption of the ASEAN-India Joint Leaders’ Statement on Sustainable Tourism to strengthen tourism cooperation, as we celebrate the ASEAN-India Year of Tourism
• Designation of the year 2026 as the "ASEAN-India Year of Maritime Cooperation” to forge partnerships in blue economy
• Proposing to organise the Second ASEAN-India Defence Ministers’ Meeting and the Second ASEAN-India Maritime Exercise for a secure maritime environment
• India will continue its role as a First Responder in times of crisis in the neighbourhood, and further strengthen cooperation in Disaster Preparedness and HADR
• Training of 400 professionals in renewable energy, for supporting the ASEAN Power Grid initiative
• Extending Quick Impact Projects (QIPs) to Timor Leste
• The proposed establishment of a Centre for Southeast Asian Studies at Nalanda University, to develop regional expertise
• Supporting ongoing cooperation in education, energy, science and technology, fintech and cultural preservation, and emphasised the need for increasing cooperation in infrastructure, semiconductor, emerging technologies, rare earths and critical minerals
• Holding the East Asia Summit Maritime Heritage Festival at Lothal, Gujarat, and a conference on Maritime Security Cooperation
Hon’ble Prime Minister thanked Prime Minister Dato' Seri Anwar Ibrahim for his flexibility in hosting the 22nd ASEAN-India Summit virtually, and making excellent arrangements for the meeting. The Prime Minister also thanked President Marcos Jr. for the Philippines’ effective country-coordinatorship. ASEAN leaders appreciated India’s long-standing support for ASEAN and its continued commitment to deepen engagement with the region through its Act East Policy.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কুৱালালামপুৰত অনুষ্ঠিত ২২ সংখ্যক আছিয়ান-ভাৰত সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অংশগ্ৰহণ
26 OCT 2025 9:31PM by PIB Guwahati
২০২৫ চনৰ ২৬ অক্টোবৰত অনুষ্ঠিত হোৱা ২২ সংখ্যক আছিয়ান-ভাৰত সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাৰ্চুৱেলি অংশগ্ৰহণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু আছিয়ান নেতাসকলে যৌথভাৱে আছিয়ান-ভাৰত সম্পৰ্কৰ অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে পৰ্যালোচনা কৰে আৰু সৰ্বাংগীন কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। ভাৰত-আছিয়ান সন্মিলনত এয়া আছিল প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দ্বাদশ অংশগ্ৰহণ ।
ভাষণ প্ৰদানৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে টিমৰ লেষ্টেক আছিয়ানৰ একাদশ সদস্য হোৱাৰ বাবে অভিনন্দন জনায়, আছিয়ানৰ পূৰ্ণাংগ সদস্য হিচাপে প্ৰথমখন আছিয়ান-ভাৰত শীৰ্ষ সন্মিলনত প্ৰতিনিধি দলটোক আদৰণি জনায় আৰু ইয়াৰ মানৱীয় উন্নয়নৰ বাবে ভাৰতৰ অবিৰত সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে।
আছিয়ান ঐক্য, আছিয়ান কেন্দ্ৰীকৰণ আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰ প্ৰসংগত আছিয়ানৰ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতি ভাৰতৰ সমৰ্থনৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আছিয়ান কমিউনিটি ভিজন ২০৪৫ গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে আছিয়ানক প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে আছিয়ান-ভাৰত এফটিএ (আইটিজিএ)ৰ আগতীয়া পৰ্যালোচনাই আমাৰ লোকসকলৰ সুবিধা হোৱাকৈ আমাৰ সম্পৰ্কৰ বিকাশ ঘটাই অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনা মুকলি কৰিব পাৰে আৰু আঞ্চলিক সহযোগিতাক অধিক শক্তিশালী কৰিব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সন্ত্ৰাসবাদ বিশ্ব শান্তি আৰু নিৰাপত্তাৰ বাবে এক গুৰুতৰ প্ৰত্যাহ্বান । তেওঁ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত ঐক্যৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
মালয়েছিয়াৰ অধ্যক্ষতাৰ বিষয়বস্তু "অন্তৰ্ভুক্তি আৰু বহনক্ষমতা"লৈ সমৰ্থন জনোৱা বুলি কৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যেঃ
• আছিয়ান-ভাৰত ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব (২০২৬-২০৩০) ৰূপায়ণৰ বাবে আছিয়ান-ভাৰত কাৰ্য্য পৰিকল্পনা ৰূপায়ণৰ বাবে সমৰ্থন
• আমি আছিয়ান-ভাৰত পৰ্যটন বছৰ উদযাপন কৰাৰ সময়ত পৰ্যটনৰ দিশত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে বহনক্ষম পৰ্যটনৰ বিষয়ত আছিয়ান-ভাৰত যুটীয়া নেতাৰ বিবৃতি গ্ৰহণ কৰিছো।
• নীল অৰ্থনীতিত অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তুলিবলৈ ২০২৬ বৰ্ষক "আছিয়ান-ভাৰত সামুদ্ৰিক সহযোগিতাৰ বছৰ" হিচাপে নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
• নিৰাপদ সামুদ্ৰিক পৰিৱেশৰ বাবে দ্বিতীয় আছিয়ান-ভাৰত প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠক আৰু দ্বিতীয় আছিয়ান-ভাৰত সামুদ্ৰিক অনুশীলনৰ আয়োজন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
• চুবুৰীয়াৰ সংকটৰ সময়ত ভাৰতে প্ৰথম সঁহাৰিদাতা হিচাপে নিজৰ ভূমিকা অব্যাহত ৰাখিব আৰু দুৰ্যোগ প্ৰস্তুতি আৰু এইচ এ ডি আৰৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰিব।
• আছিয়ান পাৱাৰ গ্ৰীডৰ পদক্ষেপক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ৪০০ জন পেছাদাৰীক প্ৰশিক্ষণ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
• টিমৰ লেষ্টেলৈ দ্ৰুত প্ৰভাৱ প্ৰকল্প (QIP) সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ।
• নালান্দা বিশ্ববিদ্যালয়ত আঞ্চলিক বিশেষজ্ঞতা বিকাশৰ বাবে দক্ষিণ-পূব এছিয়ান অধ্যয়ন কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱ
• শিক্ষা, শক্তি, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, ফিনটেক আৰু সাংস্কৃতিক সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা সহযোগিতালৈ সমৰ্থন আৰু আন্তঃগাঁথনি, অৰ্ধপৰিবাহী, উদীয়মান প্ৰযুক্তি, আপুৰুগীয়া পৃথিৱী তথা জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
• গুজৰাটৰ লোথালত পূব এছিয়া শীৰ্ষ সন্মিলন সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য উৎসৱ অনুষ্ঠিত কৰা আৰু সামুদ্ৰিক সুৰক্ষাৰ সহযোগিতাৰ বিষয়ত এখন সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰাৰ কথা উল্লেখ।
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী দাতো’ চেৰী আনোৱাৰ ইব্ৰাহিমক ২২ সংখ্যক আছিয়ান-ভাৰত শীৰ্ষ সন্মিলন ভাৰ্চুৱেলী আয়োজন কৰাৰ বাবে ধন্যবাদ জনায় আৰু বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ বাবে উৎকৃষ্ট ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে ধন্যবাদ জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ফিলিপাইনছে গ্ৰহণ কৰা ফলপ্ৰসূ দেশ-সমন্বয়ৰ পদক্ষেপৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি মাৰ্কছ জুনিয়ৰকো ধন্যবাদ জনায়। আছিয়ানৰ নেতাসকলে আছিয়ানলৈ ভাৰতৰ দীৰ্ঘদিনীয়া সমৰ্থন আৰু ইয়াৰ এক্ট ইষ্ট পলিচিৰ জৰিয়তে অঞ্চলটোৰ সৈতে জড়িত হৈ থকাৰ আগ্ৰহ প্ৰদৰ্শন কৰি ভাৰতে আগবঢ়াই অহা অবিৰত প্ৰতিশ্ৰুতিৰ শলাগ লয়।