প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গায়ানা সংসদত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ইংৰাজী অনুবাদ
21 NOV 2024 11:35PM by PIB Guwahati
মাননীয় অধ্যক্ষ মঞ্জুৰ নাদিৰ জী,
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মাৰ্ক এন্থনী ফিলিপছ জী,
মাননীয় উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি ভাৰত জগদেৱ জী,
বিৰোধী দলৰ মাননীয় নেতা,
মাননীয় মন্ত্ৰীসকল,
সংসদ সদস্যসকল,
ন্যায়পালিকাৰ মাননীয় আচাৰ্য মহোদয়,
অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল,
ভদ্রমহিলা আৰু মহোদয়সকল।
গায়ানাৰ এই ঐতিহাসিক সংসদত আপোনালোকৰ সৈতে যোগদান কৰিবলৈ মোক আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোৰে ওচৰত গভীৰভাৱে কৃতজ্ঞ। গায়ানাই কালি মোক ইয়াৰ সৰ্বোচ্চ সন্মান প্ৰদান কৰিছিল, যাৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে আৰু গায়ানাৰ প্ৰতিজন নাগৰিকক মোৰ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। মোৰ বাবে গায়ানাৰ প্ৰতিজন নাগৰিক এজন 'ষ্টাৰ বয়’। ইয়াৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে ধন্যবাদ! মই এই সন্মান ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকক উৎসৰ্গা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু গায়ানাৰ মাজৰ সম্পৰ্ক অতি গভীৰ। ই হৈছে ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা মাটি, শ্ৰম আৰু অধ্যৱসায়ৰ জৰিয়তে সৃষ্টি হোৱা এক সংযোগ। প্ৰায় ১৮০ বছৰ পূৰ্বে এজন ভাৰতীয়ই প্ৰথমবাৰৰ বাবে গায়ানাৰ মাটিত ভৰি দিছিল। তেতিয়াৰ পৰা ভাল আৰু বেয়া সময়ত এই সম্পৰ্ক ঘনিষ্ঠতা আৰু পাৰস্পৰিক মৰমৰ দ্বাৰা চিহ্নিত হৈ আহিছে। ভাৰত আগমন স্মৃতিসৌধটো এই সহভাজিত ঘনিষ্ঠতাৰ এক সাক্ষ্য হিচাপে থিয় দিছে। অতি সোনকালেই মই এই গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতীকৰ দৰ্শন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিম।
বন্ধুসকল,
আজি, মই আপোনালোকক ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে সম্বোধন কৰিছো, কিন্তু ২৪ বছৰ আগতে, মই এগৰাকী সন্ধানকাৰী হিচাপে এই সুন্দৰ ৰাষ্ট্ৰখন ভ্ৰমণ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। যদিও বহুতে তেওঁলোকৰ অমিতব্যয়তা আৰু আকৰ্ষণৰ বাবে গায়ানালৈ আহে, মই গায়ানাৰ ঐতিহ্য আৰু ইতিহাস অন্বেষণ কৰিবলৈ আগ্ৰহী আছিলো। এতিয়াও, গায়ানাত বহুতো লোক আছে যিসকলে সেই ভ্ৰমণৰ পৰা মোৰ সৈতে তেওঁলোকৰ কথোপকথনৰ কথা স্মৰণ কৰে। ক্ৰিকেটৰ প্ৰতি গভীৰ আগ্ৰহৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মোহনীয় সংগীতলৈকে মই ইয়াত মোৰ সময়ৰ জীৱন্ত স্মৃতি বহন কৰোঁ। নিশ্চিতভাৱে, মই এই অভিজ্ঞতা পাহৰিব নোৱাৰো-সেয়া ভাৰতৰ পৰাই হওক বা গায়ানাৰ পৰাই হওক, ই সঁচাকৈয়ে উল্লেখযোগ্য!
বন্ধুসকল,
আন এখন দেশ ভ্ৰমণ কৰা আৰু ইয়াৰ ইতিহাস নিজৰ দেশৰ সৈতে ইমান ঘনিষ্ঠভাৱে জড়িত হোৱাটো অতি বিৰল। যোৱা আঢ়ৈ শতিকাত ভাৰত আৰু গায়ানাই দাসত্ব, সংগ্ৰাম আৰু স্বাধীনতাৰ বাবে এক স্থায়ী অনুসন্ধানৰ একেধৰণৰ অভিজ্ঞতা ভাগ-বাটোৱাৰা কৰিছে। দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰতে অগণিত ব্যক্তিয়ে মুক্তিৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিছিল। গান্ধীজীৰ ঘনিষ্ঠ সহযোগী চি এফ এণ্ড্ৰিউছ আৰু ইষ্ট ইণ্ডিয়ান এছ "চিয়েশ্যনৰ সভাপতি জং বাহাদুৰ সিঙৰ দৰে ব্যক্তিসকলে আমাৰ লোকসকলক দাসত্বৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ একত্ৰিতভাৱে যুঁজ দিছিল। আমি একেলগে স্বাধীনতা লাভ কৰিলো। আজি ভাৰত আৰু গায়ানাই বিশ্ব পৰ্যায়ত গণতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। সেয়েহে, মই ইয়াত গায়ানাৰ সংসদত থিয় হৈ আপোনালোক সকলোকে ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ ফালৰ পৰা শুভেচ্ছা জনাইছো। মই গায়ানাৰ সংসদৰ প্ৰতিজন প্ৰতিনিধিকে অভিনন্দন জনাইছো। গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি আপোনাৰ অটল দায়বদ্ধতাই কেৱল গায়ানাক শক্তিশালী কৰাই নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰতো অৰিহণা যোগায়।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া আমি গণতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ, আমি গোলকীয় পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে সতৰ্ক হৈ থাকিব লাগিব। যেতিয়া ভাৰত আৰু গায়ানাই স্বাধীনতা লাভ কৰিছিল, তেতিয়া বিশ্বই বিভিন্ন প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছিল। আজি একবিংশ শতিকাত আমি এক সম্পূৰ্ণ নতুন সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছো। দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ পাছত স্থাপিত ব্যৱস্থা আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহে এতিয়া পতনৰ লক্ষণ দেখুৱাইছে। মহামাৰীৰ পাছত, এক নতুন দিশে আগবাঢ়ি যোৱাৰ পৰিৱৰ্তে, বিশ্ব অন্যান্য জটিলতাত আবদ্ধ হৈ পৰিছিল। এই প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ সময়ত আগবাঢ়ি যোৱাৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী মন্ত্ৰ হৈছে "গণতন্ত্ৰ প্ৰথম-মানৱতা প্ৰথম"। "ডেমক্ৰেচি ফাৰ্ষ্ট" ৰ সাৰাংশই আমাক সকলোকে লগত লৈ যাবলৈ, অন্তৰ্ভুক্তি বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু সামূহিক উন্নয়নৰ প্ৰচাৰ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। ইফালে, "মানৱতা প্ৰথম" নীতিয়ে আমাৰ সিদ্ধান্তসমূহৰ দিশ নিৰ্দেশনা কৰে। যেতিয়া মানৱতা আমাৰ পচন্দৰ ভেটি হৈ পৰে, ফলাফলবোৰে স্বাভাৱিকভাৱেই সকলোৰে সৰ্বোত্তম স্বাৰ্থৰ বাবে সেৱা আগবঢ়ায়।
বন্ধুসকল,
আমাৰ গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধবোৰ ইমান শক্তিশালী যে আমি উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে তেওঁলোকে প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজেৰে আমাক সমৰ্থন কৰে। এক অন্তৰ্ভুক্তিমূলক সমাজ গঢ়ি তোলাৰ আটাইতকৈ ফলপ্ৰসূ উপায় হ’ল গণতন্ত্ৰ। নাগৰিকৰ ধৰ্ম বা পটভূমি যিয়েই নহওঁক, গণতন্ত্ৰই তেওঁলোকৰ অধিকাৰৰ সুৰক্ষাৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰে আৰু সকলোকে এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যত প্ৰদান কৰে। আমাৰ ৰাষ্ট্ৰসমূহে প্ৰদৰ্শন কৰিছে যে গণতন্ত্ৰ কেৱল এক আইনী পৰিকাঠামো বা ব্যৱস্থা নহয়; ই আমাৰ ডিএনএ, দৃষ্টিভংগী আৰু আচৰণত অন্তৰ্ভুক্ত।
বন্ধুসকল,
আমাৰ মানৱ-কেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগীয়ে আমাক শিকায় যে প্ৰতিখন দেশ আৰু ইয়াৰ নাগৰিক সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই দৰ্শনে ভাৰতৰ গোলকীয় দৃষ্টিভংগীক আকৃতি প্ৰদান কৰিছে। জি-২০ৰ সভাপতিত্বৰ সময়ত ভাৰতে এখন পৃথিৱী, এটা পৰিয়াল, এটা ভৱিষ্যতৰ মন্ত্ৰৰ পোষকতা কৰিছিল। মহামাৰীৰ সন্মুখীন হৈ, যেতিয়া মানৱতাই এক অভূতপূৰ্ব প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছিল, ভাৰতে এখন পৃথিৱী, এটা স্বাস্থ্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। জলবায়ুৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ সামূহিক পদক্ষেপৰ প্ৰয়োজন হৈছিল আৰু ভাৰতে এখন বিশ্ব, এটা সূৰ্য, এটা গ্ৰীডৰ দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিছিল। প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ হ্ৰাস কৰিবলৈ ভাৰতে দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধী আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰতা (চিডিআৰআই)ৰ নেতৃত্ব দিছিল। যেতিয়া বিশ্বক গ্ৰহ-সমৰ্থক লোকসকলৰ এক বৃহৎ নেটৱৰ্কৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, তেতিয়া ভাৰতে বহনক্ষম জীৱনক অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ বাবে এক বিশ্বব্যাপী আন্দোলনৰ দৰে মিছন লাইফ আৰম্ভ কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
"গণতন্ত্ৰ প্ৰথম-মানৱতা প্ৰথম"ৰ ভাৱধাৰা বজাই ৰাখি ভাৰতে বিশ্ববন্ধু (বিশ্বৰ বন্ধু) হিচাপে নিজৰ ভূমিকা পালন কৰি আছে। প্ৰতিটো গোলকীয় সংকটত ভাৰতে প্ৰথমে সঁহাৰি দিবলৈ চেষ্টা কৰে। মহামাৰীৰ সময়ত, যেতিয়া ৰাষ্ট্ৰসমূহে তেওঁলোকৰ নিজৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল, ভাৰতে ১৫০ৰো অধিক দেশৰ সৈতে ঔষধ আৰু প্ৰতিষেধকৰ আদান-প্ৰদান কৰিছিল। সেই কঠিন সময়ত ভাৰতে গায়ানাৰ লোকসকলক সহায় কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল বুলি জানি মই সন্তুষ্টি অনুভৱ কৰোঁ। যেতিয়াই যুদ্ধ বা দুৰ্যোগ সংঘটিত হৈছিল, ভাৰতে নিঃস্বাৰ্থভাৱে সহায় আগবঢ়াইছিল-সেয়া শ্ৰীলংকা, মালদ্বীপ, নেপাল, তুৰ্কী বা ছিৰিয়াত হওক। ভূমিকম্পৰ পৰা মানৱীয় সংকটলৈকে প্ৰথমে সঁহাৰি জনোৱা দেশসমূহৰ ভিতৰত আছিল ভাৰত। এই নৈতিকতা আমাৰ সংস্কৃতিত নিহিত হৈ আছে। আমি কেতিয়াও স্বার্থপৰতাৰে কাম কৰা নাই বা সম্প্ৰসাৰণবাদক গ্ৰহণ কৰা নাই। আমি সদায়ে সম্পদসমূহক সন্মান কৰি আহিছো আৰু দখল বা শোষণৰ ধাৰণাটো নাকচ কৰি আহিছো। মই দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে মহাকাশ আৰু সাগৰ সাৰ্বজনীন সংঘাতৰ ক্ষেত্ৰ হ’ব নালাগে বৰঞ্চ সাৰ্বজনীন সহযোগিতাৰ প্ৰতীক হ’ব লাগে। এইটো সংঘাতৰ যুগ নহয়, কিন্তু আমি বিবাদৰ মূল কাৰণবোৰ চিনাক্ত আৰু আঁতৰ কৰিব লাগিব। সন্ত্ৰাসবাদ, ড্ৰাগছ সৰবৰাহ আৰু চাইবাৰ অপৰাধৰ দৰে প্ৰত্যাহ্বানসমূহে আমাৰ অংশীদাৰী ভৱিষ্যতক ভাবুকি প্ৰদান কৰে, আৰু কেৱল সামূহিকভাৱে ইয়াৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দি আমি ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে এখন উন্নত বিশ্ব সুৰক্ষিত কৰিব পাৰোঁ। এই লক্ষ্য তেতিয়াহে প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰি যেতিয়া আমি "গণতন্ত্ৰ প্ৰথম-মানৱতা প্ৰথম"ক আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ কেন্দ্ৰত ৰাখিম।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে সদায়ে নীতি, বিশ্বাস আৰু স্বচ্ছতাৰ ভেটিৰে কথা কৈছে। যদি আনকি এখন দেশ বা অঞ্চলো পিছ পৰি থাকে, তেন্তে আমাৰ বিশ্বজনীন লক্ষ্যসমূহ অসম্পূৰ্ণ হৈ থাকিব। সেইবাবেই ভাৰতে দৃঢ়তাৰে কয়-প্ৰতিখন ৰাষ্ট্ৰই গুৰুত্বপূৰ্ণ! সেইবাবেই ভাৰতে দ্বীপ ৰাষ্ট্ৰসমূহক সৰু দ্বীপ ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে নহয়, বৃহৎ মহাসাগৰীয় দেশ হিচাপে উল্লেখ কৰে। এই দৃষ্টিভংগীৰে, আমি ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলৰ দ্বীপ ৰাষ্ট্ৰসমূহক সংযোগ কৰিবলৈ সাগৰ মঞ্চ স্থাপন কৰিছিলো। ইয়াৰ উপৰি, আমি প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ দেশসমূহক সংযোগ কৰিবলৈ এক বিশেষ মঞ্চ সৃষ্টি কৰিছিলো। এই নীতি অনুসৰি কাম কৰি, ভাৰতে ইয়াৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত জি-২০ত আফ্ৰিকান সংঘৰ অন্তৰ্ভুক্তি সুৰক্ষিত কৰি ইয়াৰ দায়িত্ব পালন কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত বিশ্বৰ উন্নয়ন আৰু শান্তিৰ সমৰ্থনত দৃঢ়ভাৱে থিয় দিছে। এই মনোভাৱৰ বাবেই ভাৰত গোলকীয় দক্ষিণৰ কণ্ঠস্বৰ হৈ পৰিছে। ভাৰতে বিশ্বাস কৰে যে গোলকীয় দক্ষিণে অতীতত গুৰুত্বপূৰ্ণ সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে। ঐতিহাসিকভাৱে, আমি আমাৰ সাংস্কৃতিক মূল্যবোধৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ প্ৰকৃতিৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰক্ষা কৰি আগবাঢ়িছো। অৱশ্যে, বহুতো ৰাষ্ট্ৰই পৰিৱেশৰ অৱক্ষয়ৰ মূল্যত বিকাশ লাভ কৰিছিল। আজি, গোলকীয় দক্ষিণৰ দেশসমূহে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বোজা বহন কৰি আছে, আৰু এই ভাৰসাম্যহীনতা সংশোধন কৰাটো জৰুৰী।
বন্ধুসকল,
ভাৰত হওক বা গায়ানা, আমি উন্নয়নৰ আকাংক্ষা আৰু আমাৰ জনসাধাৰণৰ বাবে উন্নত জীৱন প্ৰদানৰ সপোন ভাগ-বাটোৱাৰা কৰোঁ। এই লক্ষ্যত উপনীত হবলৈ গোলকীয় দক্ষিণৰ ঐক্যবদ্ধ কণ্ঠ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এয়া গোলকীয় দক্ষিণৰ বাবে জাগ্ৰত হোৱাৰ এক মুহূৰ্ত, আমাৰ বাবে একত্ৰিত হোৱাৰ আৰু এক নতুন গোলকীয় ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ এক সুযোগ। মই আপোনালোক সকলোৰে বাবে, গায়ানাৰ সন্মানীয় জন প্ৰতিনিধিসকলৰ বাবে এই প্ৰচেষ্টাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ কল্পনা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
মই ইয়াত বহু মহিলা সদস্যক উপস্থিত থকা দেখিছোঁ। বিশ্বৰ ভৱিষ্যত গঠন আৰু বিশ্বৰ বিকাশৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰক হৈছে ইয়াৰ জনসংখ্যাৰ আধা-মহিলা। বহু শতিকা ধৰি মহিলাসকলক বিশ্বৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত সম্পূৰ্ণৰূপে অৰিহণা যোগোৱাৰ সুযোগ দিয়া হোৱা নাছিল। ইয়াত বহুতো কাৰকে অৰিহণা যোগাইছিল, আৰু এয়া কেৱল এখন ৰাষ্ট্ৰ বা গোলকীয় দক্ষিণৰ কাহিনী নহয়; ই এক গোলকীয় পৰিঘটনা। অৱশ্যে, একবিংশ শতিকাত মহিলাসকলে বিশ্ব সমৃদ্ধি নিশ্চিত কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। এই কথা স্বীকাৰ কৰি জি-২০ৰ অধ্যক্ষতাত ভাৰতে মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কার্যসূচী হিচাপে অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত, আমি সকলো ক্ষেত্ৰত আৰু প্ৰতিটো পৰ্যায়ত নেতৃত্বৰ ভূমিকাৰে মহিলাসকলৰ সবলীকৰণৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অভিযান আৰম্ভ কৰিছো। আজি ভাৰতৰ মহিলাসকলে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে উৎকৃষ্টতা অৰ্জন কৰিছে। বিশ্বজুৰি মাত্ৰ ৫ শতাংশ মহিলা পাইলট আছে, আনহাতে ভাৰতত এই সংখ্যা ১৫ শতাংশ। ভাৰতৰ যথেষ্ট সংখ্যক যুঁজাৰু পাইলট মহিলা। বিশ্বৰ উন্নত দেশসমূহত, এছ. টি. ই. এম. স্নাতকসকলৰ মাত্ৰ ৩০ৰ পৰা ৩৫ শতাংশ-বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক আৰু গণিতৰ-মহিলা। কিন্তু ভাৰতত ই ৪০ শতাংশ অতিক্ৰম কৰিছে। মহিলা বিজ্ঞানীসকলে এতিয়া ভাৰতৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ মহাকাশ অভিযানৰ শীৰ্ষস্থানত আছে। আপোনালোকে জানি আনন্দিত হ'ব যে ভাৰতে শেহতীয়াকৈ সংসদত মহিলাৰ বাবে সংৰক্ষণ প্ৰদানৰ বাবে আইন প্ৰণয়ন কৰা হৈছে। আজি ভাৰতত গণতান্ত্ৰিক শাসনৰ সকলো স্তৰতে মহিলাসকলক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা হয়। স্থানীয় পৰ্যায়ত, আমাৰ পঞ্চায়তী ৰাজ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে, ১৪ লাখতকৈও অধিক বা ১৪ লাখ নিৰ্বাচিত প্ৰতিনিধি হৈছে মহিলা। এই সন্দৰ্ভত ক'বলৈ গ'লে, আমাৰ স্থানীয় চৰকাৰৰ মহিলাসকলে গায়ানাৰ মুঠ জনসংখ্যাৰ প্ৰায় দুগুণ জনসংখ্যাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে।
বন্ধুসকল,
গায়ানাই লেটিন আমেৰিকাৰ বিশাল মহাদেশৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপে কাম কৰে আৰু ভাৰত আৰু এই বিস্তৃত অঞ্চলৰ মাজত সুযোগ আৰু সম্ভাৱনাৰ সেতু হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। আমি একেলগে ভাৰত আৰু কেৰিকমৰ মাজত অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধি কৰিব পাৰো। কালি গায়ানাত ভাৰত-কেৰিকম সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল, য'ত আমি আমাৰ সহযোগিতাৰ প্ৰতিটো দিশ অধিক শক্তিশালী কৰাৰ সংকল্প লৈছো।
বন্ধুসকল,
গায়ানাৰ উন্নয়নক সকলো সম্ভৱ উপায়েৰে সমৰ্থন কৰিবলৈ ভাৰত প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ হওক বা ক্ষমতা নিৰ্মাণ, ভাৰত আৰু গায়ানাই একেলগে কাম কৰি আছে। ভাৰতে প্ৰদান কৰা ফেৰী আৰু বিমানসমূহ গায়ানাৰ বাবে অত্যন্ত লাভজনক বুলি প্ৰমাণিত হৈছে। ভাৰতে নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো, বিশেষকৈ সৌৰ শক্তি খণ্ডত গুৰুত্বপূৰ্ণ সমৰ্থন আগবঢ়াই আছে। আপোনালোকৰ টি-২০ ক্ৰিকেট বিশ্বকাপৰ সফল আয়োজন উল্লেখযোগ্য আছিল আৰু ষ্টেডিয়াম নিৰ্মাণত অৰিহণা যোগোৱাৰ বাবে ভাৰত গৌৰৱান্বিত।
বন্ধুসকল,
উন্নয়নৰ সৈতে আমাৰ অংশীদাৰিত্ব এতিয়া এক নতুন পৰ্যায়ত প্ৰৱেশ কৰিছে। ভাৰতৰ শক্তিৰ চাহিদা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে আমি আমাৰ শক্তিৰ উৎসসমূহৰ বৈচিত্ৰ্যতা আনিছো, আৰু আমি এই প্ৰচেষ্টাত গায়ানাক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ শক্তিৰ উৎস হিচাপে দেখিছোঁ। একে সময়তে, আমি গায়ানাত ভাৰতীয় ব্যৱসায়ৰ দ্বাৰা অধিক বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টা চলাই আছো।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে জানে যে ভাৰতৰ এক বিশাল যুৱ জনসংখ্যা আছে, যাক প্ৰায়ে ইয়াৰ যুৱ ৰাজধানী বুলি কোৱা হয়। ভাৰতে এক শক্তিশালী গুণগত মানৰ শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বাবেও গৌৰৱ কৰে। এই ব্যৱস্থাৰ পৰা লাভান্বিত হ’বলৈ আমি গায়ানাৰ পৰা যিমান পাৰি সিমান ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক আদৰণি জনাই আনন্দিত হ’ম। গায়ানাৰ সংসদৰ জৰিয়তে মই গায়ানাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ভাৰতীয় উদ্ভাৱক আৰু বিজ্ঞানীসকলৰ সৈতে সহযোগিতা কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। একেলগে, আমি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক বিশ্বব্যাপী সহযোগিতা কৰি স্থানীয়ভাৱে কাম কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰোঁ। সৃষ্টিশীল সহযোগিতাৰ জৰিয়তে আমি আজি বিশ্বই সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ উদ্ভাৱনীমূলক সমাধান বিচাৰি উলিয়াব পাৰোঁ।
বন্ধুসকল,
গায়ানাৰ মহান পুত্ৰ শ্ৰী চেদ্দি জগানে এবাৰ কৈছিল যে আমি বৰ্তমানৰ উন্নতি আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে এক দৃঢ় ভেটি স্থাপন কৰিবলৈ অতীতৰ পৰা শিকিব লাগিব। আমাৰ দুয়োখন দেশৰ যৌথ ইতিহাস আৰু শিক্ষাৰ লগতে আমাৰ বৰ্তমানৰ প্ৰচেষ্টাই নিঃসন্দেহে আমাক এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ দিশে লৈ যাব। এই চিন্তাধাৰাৰে মই মোৰ ভাষণ সমাপ্ত কৰিম। মই আপোনালোক সকলোকে ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আন্তৰিকতাৰে আমন্ত্ৰণ জনাইছো আৰু গায়ানাৰ লোকসকলক ভাৰতত স্বাগতম জনাই আনন্দিত হ'ম। আকৌ এবাৰ মই গায়ানাৰ সংসদ আৰু আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। ধন্যবাদ।
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.
DISCLAIMER: এয়া হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ আনুমানিক অনুবাদ। মূল ভাষণ হিন্দী ভাষাত দিয়া হৈছিল।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s address to the Guyana Parliament
21 NOV 2024 11:35PM by PIB Delhi
Hon'ble Speaker Manzoor Nadir Ji,
Hon'ble Prime Minister Mark Anthony Phillips Ji,
Hon'ble Vice President Bharat Jagdev Ji,
Hon'ble Leader of the Opposition,
Hon'ble Ministers,
Members of the Parliament,
Hon'ble The Chancellor of the Judiciary,
other dignitaries,
Ladies and gentlemen.
I am deeply thankful to all of you for having graciously invited me to join you in this historic Parliament of Guyana. Guyana bestowed upon me its highest honour yesterday, for which I extend my heartfelt gratitude to all of you and to every citizen of Guyana. For me, every citizen of Guyana is a 'star boy.' Thank you to everyone here! I dedicate this honour to every citizen of Bharat.
Friends,
The bond between India and Guyana runs profoundly deep. It is a connection forged through shared soil, labour and perseverance. Approximately 180 years ago, an Indian set foot on Guyanese soil for the first time. Since then, in good and bad times, this relationship has been marked by closeness and mutual affection. The India Arrival Monument stands as a testament to this shared intimacy. Shortly, I will have the privilege of visiting this important symbol.
Friends,
Today, I am addressing you as the Prime Minister of India, but 24 years ago, I had the opportunity to visit this beautiful nation as a seeker. While many are drawn to destinations known for their extravagance and glamour, I was eager to explore the heritage and history of Guyana. Even now, there are many in Guyana who recall their interactions with me from that visit. I carry vivid memories of my time here, from the deep passion for cricket to the enchanting music and songs. And, of course, I cannot forget the chutney—whether from India or Guyana, it is truly remarkable!
Friends,
It is rare to visit another country and find its history so closely intertwined with one’s own. Over the past two and a half centuries, India and Guyana have shared similar experiences of slavery, struggles, and an enduring quest for freedom. In both nations, countless individuals dedicated their lives to the cause of liberation. Figures like Gandhiji’s close associate C.F. Andrews and Jung Bahadur Singh, the President of the East Indian Association, fought unitedly to free our people from slavery. Together, we achieved independence. Today, both Bharat and Guyana are strengthening democracy on the global stage. Therefore, standing here in the Parliament of Guyana, I extend greetings from 140 crore Indians to all of you. I congratulate every representative in the Parliament of Guyana. Your unwavering commitment to democracy not only strengthens Guyana but also contributes to the progress of the entire world.
Friends,
As we strive to strengthen democracy, we must remain vigilant about the evolving global circumstances. When Bharat and Guyana gained independence, the world grappled with different challenges. Today, in the 21st century, we face an entirely new set of issues. The systems and institutions established after the Second World War are now showing signs of collapse. Following the pandemic, instead of progressing towards a new world order, the world became entangled in other complexities. In these challenging times, the most powerful mantra for moving forward is "Democracy First – Humanity First." The essence of "Democracy First" inspires us to take everyone along, foster inclusivity, and promote collective development. Meanwhile, the principle of "Humanity First" guides the direction of our decisions. When humanity becomes the foundation of our choices, the outcomes naturally serve the best interests of all.
Friends,
Our democratic values are so robust that they support us through every challenge as we progress on the path of development. Democracy remains the most effective means of building an inclusive society. Regardless of a citizen’s religion or background, democracy guarantees the protection of their rights and offers a bright future to all. Our nations have demonstrated that democracy is not merely a legal framework or system; it is embedded in our DNA, vision, and conduct.
Friends,
Our human-centric approach teaches us that every country and its citizens are equally significant. This philosophy has shaped Bharat's global vision. During its G-20 Presidency, India advocated the mantra of One Earth, One Family, One Future. In the face of the pandemic, when humanity faced an unprecedented challenge, Bharat emphasized One Earth, One Health. Addressing climate challenges required collective action, and India championed the vision of One World, One Sun, One Grid. To mitigate natural disasters, Bharat spearheaded the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI). When the world needed a big network of pro-planet people, Bharat initiated Mission LiFE, akin to a global movement to inspire sustainable living.
Friends,
Upholding the spirit of "Democracy First – Humanity First," India continues to fulfil its role as a Vishwabandhu (a friend to the world). In every global crisis, India strives to be a first responder. During the pandemic, when nations focused on their own defences, India shared medicines and vaccines with over 150 countries. I take satisfaction in knowing that India was able to assist the people of Guyana during that difficult time. Whenever war or disaster struck, India extended help selflessly—whether in Sri Lanka, the Maldives, Nepal, Turkey, or Syria. From earthquakes to humanitarian crises, India was among the first to respond. This ethos is ingrained in our culture. We have never acted out of selfishness or embraced expansionism. We have always respected resources and rejected the idea of occupation or exploitation. I firmly believe that space and the seas should not be arenas for universal conflict but symbols of universal cooperation. This is not an era for conflict but one where we must identify and eliminate the root causes of discord. Challenges such as terrorism, drug trafficking, and cybercrime threaten our shared future, and only by combating these collectively can we secure a better world for future generations. This goal can only be achieved when we place "Democracy First – Humanity First" at the centre of our efforts.
Friends,
Bharat has always spoken with a foundation of principles, trust, and transparency. If even a single country or region is left behind, our global goals will remain unfulfilled. This is why India asserts – Every Nation Matters! It is also why Bharat refers to island nations as Large Ocean Countries, not Small Island Nations. With this perspective, we established the SAGAR platform to connect island nations in the Indian Ocean region. Additionally, we created a special forum to link countries of the Pacific Ocean. Acting on this principle, Bharat fulfilled its responsibility by securing the inclusion of the African Union in the G-20 during its presidency.
Friends,
Today, India stands firmly in support of global development and peace. It is with this spirit that India has become the voice of the Global South. India believes the Global South has endured significant hardships in the past. Historically, we advanced by harmonising with nature, guided by our cultural values. However, many nations developed at the cost of environmental degradation. Today, the countries of the Global South are bearing the greatest burden of climate change, and it is essential to rectify this imbalance.
Friends,
Whether it is Bharat or Guyana, we share aspirations for development and dreams of providing better lives for our people. To achieve this, the united voice of the Global South is crucial. This is a moment of awakening for the Global South, an opportunity for us to come together and shape a new global order. I envision a significant role for all of you, the esteemed public representatives of Guyana, in this endeavour.
Friends,
I see many women members present here. A critical factor in shaping the future of the world and driving global growth is half of its population – women. For centuries, women were not afforded the opportunity to fully contribute to global progress. Numerous factors contributed to this, and this is not just the story of a single nation or the Global South; it is a global phenomenon. However, in the 21st century, women will play a pivotal role in ensuring global prosperity. Recognising this, during its G-20 presidency, India prioritised Women-Led Development as a key agenda.
Friends,
In India, we have initiated a significant campaign to empower women with leadership roles across all sectors and at every level. Today, women in Bharat are excelling in every field. Globally, only 5% of pilots are women, whereas in Bharat, this figure is 15%. A considerable number of India’s fighter pilots are also women. In the world's developed nations, only 30 to 35% of STEM graduates—those in science, technology, engineering, and mathematics—are women. However, in Bharat, this has surpassed 40 percent. Women scientists are now at the helm of India’s major space missions. You will also be pleased to know that Bharat has recently enacted legislation to provide reservation for women in its Parliament. Today, women are represented at all levels of democratic governance in Bharat. At the local level, through our Panchayati Raj system, over 1.4 million or 14 lakh elected representatives are women. To put this into perspective, women in our local governments represent a population almost twice the size of Guyana’s total population.
Friends,
Guyana serves as the gateway to the vast continent of Latin America. You have the potential to become a bridge of opportunities and possibilities between India and this expansive region. Together, we can enhance the partnership between India and CARICOM. Just yesterday, the India-CARICOM Summit was held here in Guyana, where we resolved to further strengthen every dimension of our collaboration.
Friends,
India is committed to supporting Guyana’s development in every possible way. Whether it is investment in infrastructure or capacity building, India and Guyana are working hand in hand. The ferries and aircraft provided by India have proven highly beneficial for Guyana. Bharat is also extending significant support in renewable energy, particularly in the solar power sector. Your successful organisation of the T-20 Cricket World Cup was remarkable, and Bharat is proud to have contributed to the construction of the stadium.
Friends,
Our partnership coupled with development is now entering a new phase. As Bharat's energy demand grows rapidly, we are diversifying our energy sources, and we see Guyana as an important energy source in this endeavour. At the same time, we are making consistent efforts to encourage greater investment by Indian businesses in Guyana.
Friends,
You are aware that Bharat possesses a vast youth population, often referred to as its youth capital. India also boasts a robust quality education and skill development ecosystem. We would be delighted to welcome as many students from Guyana as possible to benefit from this system. Through the Parliament of Guyana, I extend an invitation to the youth of Guyana to collaborate with Indian innovators and scientists. Together, we can inspire our young people to act locally while collaborating globally. Through creative collaboration, we can find innovative solutions to the challenges the world faces today.
Friends,
The great son of Guyana, Shri Cheddi Jagan, once said that we must learn from the past to improve the present and lay a solid foundation for the future. The shared history and lessons of our two countries, combined with our present efforts, will undoubtedly lead us towards a brighter future. With these thoughts, I conclude my speech. I warmly invite all of you to visit Bharat and will be delighted to welcome as many people from Guyana as possible. Once again, I express my heartfelt gratitude to the Parliament of Guyana and to all of you. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.