ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁୟାନା ସଂସଦରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
21 NOV 2024 11:35PM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତି ମଞ୍ଜୁର ନାଦିର ଜୀ,
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାର୍କ ଆଣ୍ଟୋନି ଫିଲିପ୍ସ ଜୀ,
ମାନ୍ୟବର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାରତ ଜଗଦେବ ଜୀ,
ମାନ୍ୟବର ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା,
ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ,
ସଂସଦର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ମାନ୍ୟବର ନ୍ୟାୟପାଳିକାର କୁଳପତି,
ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ,
ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରମଣ୍ଡଳୀ।
ଗୁଆନାର ଏହି ଐତିହାସିକ ସଂସଦରେ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବାକୁ ମୋତେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞ। ଗତକାଲି, ଗୁଆନା ମୋତେ ଏହାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏହି ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ, ଗୁଆନାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ଗୁଆନାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ମୋ ପାଇଁ ଜଣେ "ଷ୍ଟାର ବୟ"। ଏଠାକାର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ! ମୁଁ ଏହି ସମ୍ମାନ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ ଗୁଆନା ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧନ ଗଭୀର ଭାବରେ ଗତି କରେ। ଏହା ଏକ ସହଭାଗୀ ମାଟି, ଶ୍ରମ ଏବଂ ଅଧ୍ୟବସାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ସଂଯୋଗ। ପ୍ରାୟ ୧୮୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଜଣେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗୁଆନା ମାଟିରେ ପାଦ ଦେଇଥିଲେ। ସେବେଠାରୁ, ଭଲ ଏବଂ ଖରାପ ସମୟରେ, ଏହି ସମ୍ପର୍କ ଘନିଷ୍ଠତା ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ନେହ ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନିତ ହୋଇଛି। ଭାରତ ଆଗମନ ସ୍ମାରକୀ ଏହି ସହଭାଗୀ ଘନିଷ୍ଠତାର ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର, ମୁଁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତୀକ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇବି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ମୁଁ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରୁଛି, କିନ୍ତୁ ୨୪ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ମୁଁ ଏହି ସୁନ୍ଦର ଦେଶକୁ ଜଣେ ସାଧକ ଭାବରେ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି। ଅନେକ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କର ଅସାଧାରଣତା ଏବଂ ଚମକ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଥିବା ବେଳେ, ମୁଁ ଗୁୟାନାର ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଇତିହାସ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଥିଲି। ଏବେ ମଧ୍ୟ, ଗୁୟାନାରେ ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସେହି ଗସ୍ତରୁ ମୋ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟାକୁ ମନେ ପକାଇଥାନ୍ତି। ମୁଁ ଏଠାରେ ମୋର ସମୟର ସ୍ପଷ୍ଟ ସ୍ମୃତି ବହନ କରେ, କ୍ରିକେଟ୍ ପ୍ରତି ଗଭୀର ଆଗ୍ରହଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମନୋରମ ସଙ୍ଗୀତ ଏବଂ ଗୀତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ, ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ, ମୁଁ ଚଟଣିକୁ ଭୁଲିପାରିବି ନାହିଁ - ଭାରତ କିମ୍ବା ଗୁୟାନାର, ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ!
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ଇତିହାସକୁ ନିଜ ଦେଶ ସହିତ ଏତେ ନିବିଡ଼ ଭାବରେ ଜଡିତ ପାଇବା ବହୁତ କମ୍। ଗତ ଅଢ଼େଇ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି, ଭାରତ ଏବଂ ଗିଆନା ଦାସତ୍ୱ, ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ସନ୍ଧାନର ସମାନ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ଦେଶରେ, ଅଗଣିତ ବ୍ୟକ୍ତି ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗୀ ସି.ଏଫ୍. ପରି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ। ପୂର୍ବ ଭାରତୀୟ ସଂଘର ସଭାପତି ଆଣ୍ଡ୍ରୁଜ୍ ଏବଂ ଜଙ୍ଗ ବାହାଦୁର ସିଂହ ଆମ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦାସତ୍ୱରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକତ୍ର ଲଢ଼ିଥିଲେ। ଏକାଠି ହୋଇ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରିଥିଲୁ। ଆଜି, ଭାରତ ଏବଂ ଗୟାନା ଉଭୟ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରୁଛନ୍ତି। ତେଣୁ, ଗୁୟାନାର ସଂସଦରେ ଠିଆ ହୋଇ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ତରଫରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଗୁୟାନାର ସଂସଦରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କର ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା କେବଳ ଗୁୟାନାକୁ ମଜବୁତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଗତିରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ଦିଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବାବେଳେ, ଆମକୁ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡିବ। ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଏବଂ ଗୟାନା ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଲା, ବିଶ୍ୱ ବିଭିନ୍ନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରିଥିଲା। ଆଜି, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ଆମେ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛୁ। ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧ ପରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ପତନର ସଙ୍କେତ ଦେଖାଉଛି। ମହାମାରୀ ପରେ, ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ବିଶ୍ୱ ଅନ୍ୟ ଜଟିଳତାରେ ଫସିଗଲା। ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ସମୟରେ, ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି "ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଥମ - ମାନବତା ପ୍ରଥମ"। "ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଥମ" ର ସାର ଆମକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଚାଲିବାକୁ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଏବଂ ସାମୂହିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ। ଏହି ସମୟରେ, "ମାନବତା ପ୍ରଥମ" ନୀତି ଆମର ନିଷ୍ପତ୍ତିର ଦିଗକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରେ। ଯେତେବେଳେ ମାନବତା ଆମର ପସନ୍ଦର ମୂଳଦୁଆ ହୋଇଯାଏ, ଫଳାଫଳ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ସେବା କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏତେ ଦୃଢ଼ ଯେ ଆମେ ବିକାଶ ପଥରେ ଅଗ୍ରସର ହେବା ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜରେ ଆମକୁ ସମର୍ଥନ କରେ। ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ସମାଜ ଗଠନର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇ ରହିଛି। ନାଗରିକଙ୍କ ଧର୍ମ କିମ୍ବା ପୃଷ୍ଠଭୂମି ନିର୍ବିଶେଷରେ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ର କେବଳ ଏକ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା କିମ୍ବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ନୁହେଁ; ଏହା ଆମର ଡିଏନଏ, ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଆଚରଣରେ ସନ୍ନିହିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଆମକୁ ଶିଖାଇଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ଏବଂ ଏହାର ନାଗରିକ ସମାନ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହି ଦର୍ଶନ ଭାରତର ବିଶ୍ୱ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆକାର ଦେଇଛି। ଜି-୨୦ ପ୍ରେସିଡେନ୍ସୀ ସମୟରେ, ଭାରତ ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ପରିବାର, ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ ମନ୍ତ୍ରକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲା। ମହାମାରୀ ସାମ୍ନାରେ, ଯେତେବେଳେ ମାନବଜାତି ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା, ଭାରତ ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲା। ଜଳବାୟୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସାମୂହିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା ଏବଂ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱ, ଏକ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଏକ ଗ୍ରୀଡ୍ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲା। ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ସିଡିଆରଆଇ) ପାଇଁ ମେଣ୍ଟର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱକୁ ଗ୍ରହ-ସମର୍ଥକ ଲୋକଙ୍କ ଏକ ବଡ଼ ନେଟୱାର୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ମିଶନ ଲାଇଫ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା, ଯାହା ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନଯାପନକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଆନ୍ଦୋଳନ ସଦୃଶ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
"ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଥମ - ମାନବତା ପ୍ରଥମ" ଭାବନାକୁ ବଜାୟ ରଖି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱବନ୍ଧୁ (ବିଶ୍ୱର ବନ୍ଧୁ) ଭାବରେ ତାର ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଚାଲିଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟରେ, ଭାରତ ପ୍ରଥମ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ହେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ। ମହାମାରୀ ସମୟରେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ନିଜସ୍ୱ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ, ଭାରତ ୧୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ସହିତ ଔଷଧ ଏବଂ ଟିକା ବାଣ୍ଟିଥିଲା। ମୁଁ ଜାଣି ଖୁସି ଯେ ସେହି କଷ୍ଟକର ସମୟରେ ଭାରତ ଗୁୟାନାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ଯୁଦ୍ଧ କିମ୍ବା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଆସିଥିଲା, ଭାରତ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ଭାବରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା - ତାହା ଶ୍ରୀଲଙ୍କା, ମାଳଦ୍ୱୀପ, ନେପାଳ, ତୁର୍କୀ କିମ୍ବା ସିରିଆ ହେଉ। ଭୂମିକମ୍ପଠାରୁ ମାନବିକ ସଙ୍କଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତ ପ୍ରଥମେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେବାରେ ଥିଲା। ଏହି ନୀତି ଆମ ସଂସ୍କୃତିରେ ମୂଳ ରହିଛି। ଆମେ କେବେ ସ୍ୱାର୍ଥପରତାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିନାହୁଁ କିମ୍ବା ବିସ୍ତାରବାଦକୁ ଗ୍ରହଣ କରିନାହୁଁ। ଆମେ ସର୍ବଦା ସମ୍ବଳକୁ ସମ୍ମାନ କରିନାହୁଁ ଏବଂ ଦଖଲ କିମ୍ବା ଶୋଷଣର ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିନାହୁଁ। ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ମହାକାଶ ଏବଂ ସମୁଦ୍ର ସାର୍ବଜନୀନ ସଂଘର୍ଷର କ୍ଷେତ୍ର ନୁହେଁ ବରଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସହଯୋଗର ପ୍ରତୀକ ହେବା ଉଚିତ। ଏହା ସଂଘର୍ଷର ଯୁଗ ନୁହେଁ ବରଂ ଏପରି ଏକ ଯୁଗ ଯେଉଁଠାରେ ଆମକୁ ବିବାଦର ମୂଳ କାରଣଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ଦୂର କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆତଙ୍କବାଦ, ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଚାଲାଣ ଏବଂ ସାଇବର ଅପରାଧ ଭଳି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଆମର ସହଭାଗୀ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ବିପଦରେ ପକାଇଥାଏ, ଏବଂ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରି ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ବିଶ୍ୱ ସୁରକ୍ଷିତ କରିପାରିବା। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ କେବଳ ସେତେବେଳେ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଆମେ "ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଥମ - ମାନବତା ପ୍ରଥମ"କୁ ଆମର ପ୍ରୟାସର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖିବୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ସର୍ବଦା ନୀତି, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ମୂଳଦୁଆ ସହିତ କଥା ହୋଇଆସିଛି। ଯଦି ଗୋଟିଏ ଦେଶ କିମ୍ବା ଅଞ୍ଚଳ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଏ, ତେବେ ଆମର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିବ। ଏହି କାରଣରୁ ଭାରତ ଦାବି କରେ - ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ! ଏହି କାରଣରୁ ଭାରତ ଦ୍ୱୀପ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଦ୍ୱୀପ ରାଷ୍ଟ୍ର ନୁହେଁ ବରଂ ବୃହତ ମହାସାଗରୀୟ ଦେଶ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରେ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ, ଆମେ ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱୀପ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ସାଗର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ। ଏହା ସହିତ, ଆମେ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରର ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଫୋରମ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ। ଏହି ନୀତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି, ଭାରତ ଏହାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିତ୍ୱ ସମୟରେ ଜି-୨୦ ରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରି ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ପୂରଣ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ବିକାଶ ଏବଂ ଶାନ୍ତିର ସମର୍ଥନରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଏହି ଆତ୍ମା ସହିତ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ସ୍ୱର ପାଲଟିଛି। ଭାରତ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣ ଅତୀତରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଷ୍ଟ ସହ୍ୟ କରିଛି। ଐତିହାସିକ ଭାବରେ, ଆମେ ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛୁ। ତଥାପି, ଅନେକ ରାଷ୍ଟ୍ର ପରିବେଶଗତ ଅବକ୍ଷୟର ମୂଲ୍ୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲେ। ଆଜି, ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବୋଝ ବହନ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏହି ଅସନ୍ତୁଳନକୁ ସଂଶୋଧନ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ହେଉ କି ଗୁଆନା, ଆମର ମଧ୍ୟ ବିକାଶର ଆକାଂକ୍ଷା ଅଛି ଏବଂ ଆମ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଜୀବନ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଅଛି। ଏଥିପାଇଁ, ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ରୁ ଏକ ମିଳିତ ସ୍ୱର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହା ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ର ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଜାଗରଣର ସମୟ। ଏହି ସମୟ ଆମକୁ ଏକାଠି ହୋଇ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱ କ୍ରମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଏଥିରେ ଗୁଆନା ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ, ଆମର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଦେଖୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଏଠାରେ ଅନେକ ମହିଳା ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଉପସ୍ଥିତ ଦେଖୁଛି। ବିଶ୍ୱର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଚାଳିତ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ ହେଉଛି ଏହାର ଜନସଂଖ୍ୟାର ଅଧା - ମହିଳା। ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି, ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଗତିରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇ ନଥିଲା। ଏଥିରେ ଅନେକ କାରଣ ଅବଦାନ ରଖିଛି, ଏବଂ ଏହା କେବଳ ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର କିମ୍ବା ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର କାହାଣୀ ନୁହେଁ; ଏହା ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଘଟଣା। ତଥାପି, ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ମହିଳାମାନେ ବିଶ୍ୱ ସମୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଏହାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଭାରତ ଏହାର ଜି-୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିତ୍ୱ ସମୟରେ, ମହିଳା-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଏଜେଣ୍ଡା ଭାବରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ, ଆମେ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକା ସହିତ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଆଜି, ଭାରତରେ ମହିଳାମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ, କେବଳ୫% ପାଇଲଟ୍ ମହିଳା, ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ, ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୧୫%। ଭାରତର ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ପାଇଲଟ୍ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ମହିଳା। ବିଶ୍ୱର ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ, ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ଗଣିତରେ ସିଟିଇଏମ ସ୍ନାତକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା କେବଳ ୩୦ ରୁ ୩୫% ମହିଳା। ତଥାପି, ଭାରତରେ ଏହା ୪୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ମହିଳା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଏବେ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ମହାକାଶ ମିଶନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି। ଆପଣ ଏହା ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଭାରତ ଏହାର ସଂସଦରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପ୍ରତି ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଛି। ଆଜି, ଭାରତରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଶାସନର ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରାଯାଉଛି। ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ, ଆମର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ, ୧.୪ ନିୟୁତ କିମ୍ବା ୧୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧି ମହିଳା। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ, ଗିଆନାର ମୋଟ ଜନସଂଖ୍ୟାର ପ୍ରାୟ ଦୁଇଗୁଣ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାରଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ମହିଳାମାନେ ଅଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୁଆନା ବିଶାଳ ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକା ମହାଦେଶର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଭାରତ ଏବଂ ଏହି ବିସ୍ତୃତ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାର ସେତୁ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଅଛି। ଏକାଠି, ଆମେ ଭାରତ ଏବଂ CARICOM ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବା। ଗତକାଲି, ଭାରତ-ସାରିକୋମ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଏଠାରେ ଗୁଆନାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ଆମର ସହଯୋଗର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଉପାୟରେ ଗୁଆନାର ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଏହା ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ନିବେଶ ହେଉ କିମ୍ବା କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ, ଭାରତ ଏବଂ ଗୁଆନା ହାତରେ ହାତ ମିଶାଇ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ଫେରି ଏବଂ ବିମାନ ଗୁଆନା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି। ଭାରତ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ବିଶେଷକରି ସୌରଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ। ଟି-୨୦ କ୍ରିକେଟ୍ ବିଶ୍ୱକପର ଆପଣଙ୍କର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଥିଲା, ଏବଂ ଭାରତ ଷ୍ଟାଡିୟମ ନିର୍ମାଣରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିବାରୁ ଗର୍ବିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକାଶ ସହିତ ଆମର ସହଭାଗୀତା ଏବେ ଏକ ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି। ଭାରତର ଶକ୍ତି ଚାହିଦା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ, ଆମେ ଆମର ଶକ୍ତି ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ବିବିଧ କରୁଛୁ, ଏବଂ ଆମେ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଗୁଆନାକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସ ଭାବରେ ଦେଖୁଛୁ। ସେହି ସମୟରେ, ଆମେ ଗୁୟାନାରେ ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ନିବେଶକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ଏକ ବିଶାଳ ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅଛି, ଯାହାକୁ ପ୍ରାୟତଃ ଏହାର ଯୁବ ପୁଞ୍ଜି କୁହାଯାଏ। ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏକ ଦୃଢ଼ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଗର୍ବ କରେ। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ଲାଭ ପାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ଗୟାନାର ଯଥାସମ୍ଭବ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବାକୁ ଖୁସି ହେବୁ। ଗୟାନାର ସଂସଦ ମାଧ୍ୟମରେ, ମୁଁ ଗୟାନାର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ଭାବକ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସହିତ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି। ଏକାଠି, ଆମେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସହଯୋଗ କରିବା ସହିତ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇପାରିବୁ। ସୃଜନଶୀଳ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ଅଭିନବ ସମାଧାନ ପାଇପାରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୟାନାର ମହାନ ପୁତ୍ର, ଶ୍ରୀ ଚେଡ୍ଡି ଜଗନ ଥରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମକୁ ବର୍ତ୍ତମାନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ଅତୀତରୁ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମର ଦୁଇ ଦେଶର ସହଭାଗୀ ଇତିହାସ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା, ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରୟାସ ସହିତ, ନିସନ୍ଦେହରେ ଆମକୁ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ନେଇଯିବ। ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ, ମୁଁ ମୋର ଭାଷଣ ସମାପ୍ତ କରୁଛି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ଗସ୍ତ କରିବାକୁ ଆନ୍ତରିକ ଭାବରେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି ଏବଂ ଗୟାନାର ଯଥାସମ୍ଭବ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବାକୁ ଖୁସି ହେବି। ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ଗୟାନାର ସଂସଦ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s address to the Guyana Parliament
21 NOV 2024 11:35PM by PIB Delhi
Hon'ble Speaker Manzoor Nadir Ji,
Hon'ble Prime Minister Mark Anthony Phillips Ji,
Hon'ble Vice President Bharat Jagdev Ji,
Hon'ble Leader of the Opposition,
Hon'ble Ministers,
Members of the Parliament,
Hon'ble The Chancellor of the Judiciary,
other dignitaries,
Ladies and gentlemen.
I am deeply thankful to all of you for having graciously invited me to join you in this historic Parliament of Guyana. Guyana bestowed upon me its highest honour yesterday, for which I extend my heartfelt gratitude to all of you and to every citizen of Guyana. For me, every citizen of Guyana is a 'star boy.' Thank you to everyone here! I dedicate this honour to every citizen of Bharat.
Friends,
The bond between India and Guyana runs profoundly deep. It is a connection forged through shared soil, labour and perseverance. Approximately 180 years ago, an Indian set foot on Guyanese soil for the first time. Since then, in good and bad times, this relationship has been marked by closeness and mutual affection. The India Arrival Monument stands as a testament to this shared intimacy. Shortly, I will have the privilege of visiting this important symbol.
Friends,
Today, I am addressing you as the Prime Minister of India, but 24 years ago, I had the opportunity to visit this beautiful nation as a seeker. While many are drawn to destinations known for their extravagance and glamour, I was eager to explore the heritage and history of Guyana. Even now, there are many in Guyana who recall their interactions with me from that visit. I carry vivid memories of my time here, from the deep passion for cricket to the enchanting music and songs. And, of course, I cannot forget the chutney—whether from India or Guyana, it is truly remarkable!
Friends,
It is rare to visit another country and find its history so closely intertwined with one’s own. Over the past two and a half centuries, India and Guyana have shared similar experiences of slavery, struggles, and an enduring quest for freedom. In both nations, countless individuals dedicated their lives to the cause of liberation. Figures like Gandhiji’s close associate C.F. Andrews and Jung Bahadur Singh, the President of the East Indian Association, fought unitedly to free our people from slavery. Together, we achieved independence. Today, both Bharat and Guyana are strengthening democracy on the global stage. Therefore, standing here in the Parliament of Guyana, I extend greetings from 140 crore Indians to all of you. I congratulate every representative in the Parliament of Guyana. Your unwavering commitment to democracy not only strengthens Guyana but also contributes to the progress of the entire world.
Friends,
As we strive to strengthen democracy, we must remain vigilant about the evolving global circumstances. When Bharat and Guyana gained independence, the world grappled with different challenges. Today, in the 21st century, we face an entirely new set of issues. The systems and institutions established after the Second World War are now showing signs of collapse. Following the pandemic, instead of progressing towards a new world order, the world became entangled in other complexities. In these challenging times, the most powerful mantra for moving forward is "Democracy First – Humanity First." The essence of "Democracy First" inspires us to take everyone along, foster inclusivity, and promote collective development. Meanwhile, the principle of "Humanity First" guides the direction of our decisions. When humanity becomes the foundation of our choices, the outcomes naturally serve the best interests of all.
Friends,
Our democratic values are so robust that they support us through every challenge as we progress on the path of development. Democracy remains the most effective means of building an inclusive society. Regardless of a citizen’s religion or background, democracy guarantees the protection of their rights and offers a bright future to all. Our nations have demonstrated that democracy is not merely a legal framework or system; it is embedded in our DNA, vision, and conduct.
Friends,
Our human-centric approach teaches us that every country and its citizens are equally significant. This philosophy has shaped Bharat's global vision. During its G-20 Presidency, India advocated the mantra of One Earth, One Family, One Future. In the face of the pandemic, when humanity faced an unprecedented challenge, Bharat emphasized One Earth, One Health. Addressing climate challenges required collective action, and India championed the vision of One World, One Sun, One Grid. To mitigate natural disasters, Bharat spearheaded the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI). When the world needed a big network of pro-planet people, Bharat initiated Mission LiFE, akin to a global movement to inspire sustainable living.
Friends,
Upholding the spirit of "Democracy First – Humanity First," India continues to fulfil its role as a Vishwabandhu (a friend to the world). In every global crisis, India strives to be a first responder. During the pandemic, when nations focused on their own defences, India shared medicines and vaccines with over 150 countries. I take satisfaction in knowing that India was able to assist the people of Guyana during that difficult time. Whenever war or disaster struck, India extended help selflessly—whether in Sri Lanka, the Maldives, Nepal, Turkey, or Syria. From earthquakes to humanitarian crises, India was among the first to respond. This ethos is ingrained in our culture. We have never acted out of selfishness or embraced expansionism. We have always respected resources and rejected the idea of occupation or exploitation. I firmly believe that space and the seas should not be arenas for universal conflict but symbols of universal cooperation. This is not an era for conflict but one where we must identify and eliminate the root causes of discord. Challenges such as terrorism, drug trafficking, and cybercrime threaten our shared future, and only by combating these collectively can we secure a better world for future generations. This goal can only be achieved when we place "Democracy First – Humanity First" at the centre of our efforts.
Friends,
Bharat has always spoken with a foundation of principles, trust, and transparency. If even a single country or region is left behind, our global goals will remain unfulfilled. This is why India asserts – Every Nation Matters! It is also why Bharat refers to island nations as Large Ocean Countries, not Small Island Nations. With this perspective, we established the SAGAR platform to connect island nations in the Indian Ocean region. Additionally, we created a special forum to link countries of the Pacific Ocean. Acting on this principle, Bharat fulfilled its responsibility by securing the inclusion of the African Union in the G-20 during its presidency.
Friends,
Today, India stands firmly in support of global development and peace. It is with this spirit that India has become the voice of the Global South. India believes the Global South has endured significant hardships in the past. Historically, we advanced by harmonising with nature, guided by our cultural values. However, many nations developed at the cost of environmental degradation. Today, the countries of the Global South are bearing the greatest burden of climate change, and it is essential to rectify this imbalance.
Friends,
Whether it is Bharat or Guyana, we share aspirations for development and dreams of providing better lives for our people. To achieve this, the united voice of the Global South is crucial. This is a moment of awakening for the Global South, an opportunity for us to come together and shape a new global order. I envision a significant role for all of you, the esteemed public representatives of Guyana, in this endeavour.
Friends,
I see many women members present here. A critical factor in shaping the future of the world and driving global growth is half of its population – women. For centuries, women were not afforded the opportunity to fully contribute to global progress. Numerous factors contributed to this, and this is not just the story of a single nation or the Global South; it is a global phenomenon. However, in the 21st century, women will play a pivotal role in ensuring global prosperity. Recognising this, during its G-20 presidency, India prioritised Women-Led Development as a key agenda.
Friends,
In India, we have initiated a significant campaign to empower women with leadership roles across all sectors and at every level. Today, women in Bharat are excelling in every field. Globally, only 5% of pilots are women, whereas in Bharat, this figure is 15%. A considerable number of India’s fighter pilots are also women. In the world's developed nations, only 30 to 35% of STEM graduates—those in science, technology, engineering, and mathematics—are women. However, in Bharat, this has surpassed 40 percent. Women scientists are now at the helm of India’s major space missions. You will also be pleased to know that Bharat has recently enacted legislation to provide reservation for women in its Parliament. Today, women are represented at all levels of democratic governance in Bharat. At the local level, through our Panchayati Raj system, over 1.4 million or 14 lakh elected representatives are women. To put this into perspective, women in our local governments represent a population almost twice the size of Guyana’s total population.
Friends,
Guyana serves as the gateway to the vast continent of Latin America. You have the potential to become a bridge of opportunities and possibilities between India and this expansive region. Together, we can enhance the partnership between India and CARICOM. Just yesterday, the India-CARICOM Summit was held here in Guyana, where we resolved to further strengthen every dimension of our collaboration.
Friends,
India is committed to supporting Guyana’s development in every possible way. Whether it is investment in infrastructure or capacity building, India and Guyana are working hand in hand. The ferries and aircraft provided by India have proven highly beneficial for Guyana. Bharat is also extending significant support in renewable energy, particularly in the solar power sector. Your successful organisation of the T-20 Cricket World Cup was remarkable, and Bharat is proud to have contributed to the construction of the stadium.
Friends,
Our partnership coupled with development is now entering a new phase. As Bharat's energy demand grows rapidly, we are diversifying our energy sources, and we see Guyana as an important energy source in this endeavour. At the same time, we are making consistent efforts to encourage greater investment by Indian businesses in Guyana.
Friends,
You are aware that Bharat possesses a vast youth population, often referred to as its youth capital. India also boasts a robust quality education and skill development ecosystem. We would be delighted to welcome as many students from Guyana as possible to benefit from this system. Through the Parliament of Guyana, I extend an invitation to the youth of Guyana to collaborate with Indian innovators and scientists. Together, we can inspire our young people to act locally while collaborating globally. Through creative collaboration, we can find innovative solutions to the challenges the world faces today.
Friends,
The great son of Guyana, Shri Cheddi Jagan, once said that we must learn from the past to improve the present and lay a solid foundation for the future. The shared history and lessons of our two countries, combined with our present efforts, will undoubtedly lead us towards a brighter future. With these thoughts, I conclude my speech. I warmly invite all of you to visit Bharat and will be delighted to welcome as many people from Guyana as possible. Once again, I express my heartfelt gratitude to the Parliament of Guyana and to all of you. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.