প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে পেৰিছ পেৰালিম্পিক গেমছত অংশগ্ৰহণ কৰা ভাৰতীয় দলৰ সৈতে মত বিনিময় প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ
পেৰা-এথলীট ভাৰতৰ গৌৰৱ আৰু ধ্বজাবাহী”
“পেৰা-এথলীটসকলে ইয়ালৈকে কৰা যাত্ৰাই কয় যে তেওঁলোক ভিতৰৰ পৰা কিমান শক্তিশালী। তেওঁলোকে সমাজৰ প্ৰতিষ্ঠিত বিশ্বাস আৰু শৰীৰৰ প্ৰত্যাহ্বানক পৰাস্ত কৰিছে”
“পেৰালিম্পিকৰ ইতিহাসত ভাৰতে যি ৩১টা পদক লাভ কৰিছে, তাৰ ভিতৰত ১৯টা পদক অকল টকিঅ’তে দখল কৰা হৈছিল।যোৱা ১০ বছৰত ক্ৰীড়া আৰু পেৰা গেমছত ভাৰত কিমান দূৰ আগবাঢ়িছে সেয়া কল্পনা কৰিব পাৰি”
“আমাৰ পেৰা এথলীটসকলে ট’পছ আৰু খেলো ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচীৰ অধীনত সুবিধাৰ সুবিধা লাভ কৰি আছে। এই দলটোত ৫০ গৰাকী খেলুৱৈ ট’পছ আঁচনিৰ আৰু ১৬ গৰাকী খেলো ইণ্ডিয়াৰ সৈতে জড়িত ”
“ভাৰতৰ প্ৰদৰ্শন বৃদ্ধি পাইছে আৰু বহু খেলত শ্লট বৃদ্ধি পাইছে”
19 AUG 2024 9:27PM by PIB Guwahati
ফ্ৰান্সৰ পেৰিছত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া পেৰালিম্পিক গেমছৰ বাবে ভাৰতীয় দলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতীয় দলৰ আটাইতকৈ কম বয়সীয়া খেলুৱৈ ধনুৰ্বিদ শীতল দেৱীৰ সৈতে যোগাযোগ আৰম্ভ কৰিছিল আৰু প্ৰথম পেৰালিম্পিক গেমছত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সময়ত তেওঁৰ মনত কি চলি আছে বুলি সোধে। ইমান কম বয়সতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত ভাৰতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰি সুখী বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনায় ১৭ বছৰীয়া যুৱতীগৰাকীয়ে। লগতে কয় যে সংস্থাটোৱে তেওঁক এই কৃতিত্ব লাভ কৰাত সহায় কৰিবলৈ কঠিন সময়ৰ মাজেৰে তেওঁক সহায় কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে শীতল দেৱীক তেওঁৰ প্ৰশিক্ষণৰ বিষয়ে সোধাত ছোৱালীজনীয়ে উত্তৰ দিলে যে সকলো ঠিকেই চলি আছে আৰু বিজয়ৰ পিছত পেৰিছত ভাৰতীয় পতাকা উত্তোলন কৰি জাতীয় সংগীত বজোৱাটোৱেই তেওঁৰ লক্ষ্য। অভিনন্দন জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পেৰা আৰ্চাৰক জয়-পৰাজয়ৰ কোনো হেঁচা নোহোৱাকৈ খেলখনত প্ৰদৰ্শন কৰাত মনোনিৱেশ কৰিবলৈ আৰু শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন আগবঢ়াবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।
শ্বুটাৰ অৱনী লেখাৰাৰ সৈতে কথা পাতি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে টকিঅ’ পেৰালিম্পিকত সোণ আৰু ব্ৰঞ্জৰ পদক লাভ কৰাৰ বাবে খেলুৱৈগৰাকীক প্ৰশংসা কৰি এইবাৰ তেওঁৰ লক্ষ্য কি বুলি প্ৰশ্ন কৰে। ৰাজস্থানৰ খেলুৱৈগৰাকীয়ে কয় যে তেওঁৰ শেষৰটো পেৰালিম্পিক গেমছত অভিজ্ঞতা আহৰণত মনোনিৱেশ কৰা হৈছে কিয়নো এইটোৱেই আছিল তেওঁৰ প্ৰথম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ইভেণ্টত অংশগ্ৰহণ। ২২ বছৰীয়া খেলুৱৈগৰাকীয়ে কয় যে পেৰালিম্পিক চক্ৰত এই খেলবিধৰ লগতে ইয়াৰ কৌশলৰ বিষয়েও বহু কথা শিকিছে আৰু এইবাৰ শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন আগবঢ়োৱাৰ দিশত কাম কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীক তেওঁৰ সহায়ৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰি কয় যে ই তেওঁৰ মনত দায়িত্ববোধ জগাই তুলিছে আৰু তেওঁৰ প্ৰদৰ্শন আৰু অধিক উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰেৰণা যোগাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে লেখাৰাক প্ৰশ্ন কৰে যে টকিঅ’ পেৰালিম্পিকৰ পিছত তেওঁৰ জীৱন কেনেদৰে সলনি হ’ল আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰতিযোগিতাসমূহৰ বাবে কেনেকৈ নিজকে প্ৰস্তুত কৰি আছে। পেৰা শ্বুটাৰগৰাকীয়ে উত্তৰ দিলে যে ২০২০ চনৰ অলিম্পিকত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ পূৰ্বে এটা বাধা আছিল যিটো তেওঁৰ জয়ৰ পিছত ভাঙি পৰিছিল, যিয়ে তেওঁৰ আশা আৰু আত্মবিশ্বাসৰ সৃষ্টি কৰিছিল যে যদি তেওঁ এবাৰ জয়ী হ’ব পাৰে তেন্তে কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ জৰিয়তে তেওঁৰ জয় পুনৰাবৃত্তি কৰিব পাৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে লেখাৰাক অভিনন্দন জনাই কয় যে তেওঁৰ পৰা দেশৰ বহু আশা আছে, কিন্তু তেওঁ সেইবোৰ তেওঁৰ ওপৰত বোজা হ’বলৈ নিদিব, বৰঞ্চ খেলুৱৈয়ে সেইবোৰ শক্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব লাগে।
টকিঅ’ অলিম্পিকত তেওঁৰ প্ৰদৰ্শনৰ প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হাই জাম্পাৰ মৰিয়াপ্পান থাংগাভেলুক প্ৰশ্ন কৰে যে এইবাৰ তেওঁৰ শেষৰটো ৰূপৰ পদক সোণলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছেনে? শ্ৰী মোদীয়ে ২৯ বছৰীয়া ৰিয়ানক যোৱা পেৰালিম্পিক গেমছৰ পৰা শিকি অহাৰ বিষয়ে অধিক সুধিছিল। এথলীটগৰাকীয়ে শ্ৰী মোদীক জনায় যে তেওঁ বৰ্তমান জাৰ্মানীত প্ৰশিক্ষণ লৈ আছে আৰু এইবাৰ স্বৰ্ণ জয়ৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১৬ চনৰ পৰা পেৰা এথলীটৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পোৱাত জোৰ দি কয়। পেৰা এথলীটগৰাকীয়ে কয় যে এতিয়া বহু লোকে ক্ৰীড়াক কেৰিয়াৰ হিচাপে গ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে তামিলনাডুৰ হাই জাম্পাৰজনক আশ্বাস দিয়ে যে ভাৰতীয় খেলুৱৈসকলে যাতে কোনো ধৰণৰ বঞ্চনাৰ সন্মুখীন নহয় তাৰ বাবে তেওঁৰ চৰকাৰ দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ।
টকিঅ’ পেৰালিম্পিক আৰু এছিয়ান পেৰা গেমছত তেওঁৰ প্ৰদৰ্শনৰ প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জেভেলিন নিক্ষেপকাৰী সুমিত আণ্টিলে অভিলেখৰ পিছত অভিলেখ ভংগ কৰি দুয়োটা ইভেণ্টতে স্বৰ্ণ পদক লাভ কৰিছে। তেওঁ ২৬ বছৰীয়া ৰিয়ানক সুধিলে যে তেওঁ কেনেকৈ অনুপ্ৰাণিত হৈ থাকে আৰু প্ৰতিটো চেম্পিয়নশ্বিপতে নিজৰ অভিলেখ ভংগ কৰি থাকে। আন্টিলে তেওঁৰ প্ৰেৰণাৰ উৎস হিচাপে দেৱেন্দ্ৰ ঝাঝৰীয়া আৰু নীৰজ চোপ্ৰাক উল্লেখ কৰি নতুন অভিলেখ গঢ়িবলৈ আত্মানুশাসন আৰু আত্মপ্ৰেৰণাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ভাৰতৰ ক্ৰীড়া সংস্কৃতিলৈ হাৰিয়ানাৰ অৱদানৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই অঞ্চলত অসংখ্য অভিলেখ ভংগকাৰী খেলুৱৈৰ সৃষ্টি হোৱা বাবে শোণিতত কিবা এটা বিশেষ কথা আছে। তেওঁ আৰু প্ৰশ্ন কৰে যে আণ্টিলৰ জয়ত হাৰিয়ানাৰ ক্ৰীড়া সংস্কৃতিৰ ভূমিকা সম্পৰ্কে। তেওঁৰ এই যাত্ৰাত সহায় আগবঢ়োৱাৰ বাবে সুমিতে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰ দুয়োটাকে ধন্যবাদ জনায়। আণ্টিলক অভিনন্দন জনাই শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁক সকলোৰে বাবে প্ৰেৰণা হিচাপে প্ৰশংসা কৰে আৰু ফ্ৰান্সত তেওঁৰ অভিনয়ৰ বাবে তেওঁৰ ভাগ্য কামনা কৰে।
পেৰা এথলীট অৰুণা তনৱাৰৰ সৈতে হোৱা এক মত বিনিময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ যাত্ৰা আৰু এই সময়ছোৱাত পিতৃৰ সহায়ৰ ভূমিকা সম্পৰ্কে প্ৰশ্ন কৰে। তাৰ উত্তৰত ২৪ বছৰীয়া টাইকোৱাণ্ডো খেলুৱৈগৰাকীয়ে কয়, "পৰিয়ালৰ সহায় অবিহনে কোনোৱেই স্বাভাৱিক প্ৰতিযোগিতাত জয়ী হ'ব নোৱাৰে, আৰু মই দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে পেৰালিম্পিকত অংশগ্ৰহণ কৰিছো। প্ৰায়ে বিশ্বাস কৰা হয় যে বিভিন্ন ক্ষমতাসম্পন্ন লোকে একো কৰিব নোৱাৰে, কিন্তু মোৰ পিতৃ-মাতৃয়ে মোক আত্মবিশ্বাস দিছে আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে মই বহুত কৰিব পাৰো।" শ্ৰী মোদীয়ে তনৱাৰক যোৱা পেৰালিম্পিকত, গুৰুত্বপূৰ্ণ মেচৰ কিছু মুহূৰ্ত পূৰ্বে তেওঁৰ আঘাতৰ বিষয়ে সুধিছিল আৰু কেনেকৈ তেওঁ অনুপ্ৰাণিত হৈ আছিল আৰু সেই বাধা অতিক্ৰম কৰিছিল। এথলীটে উত্তৰ দিলে যে আঘাতে মোৰ খেল বন্ধ কৰিব নোৱাৰে কাৰণ মোৰ লক্ষ্য তাতকৈ ডাঙৰ। আঘাতক ক্ৰীড়াৰ মণি বুলি অভিহিত কৰি তনোৱাৰে কয় যে তেওঁ নিজকে শক্তিশালী কৰি ৰাখিছে আৰু তেওঁৰ প্ৰশিক্ষক আৰু পিতৃ-মাতৃক ধন্যবাদ জনায় যিয়ে তেওঁক কয় যে এটা পেৰালিম্পিকে তেওঁৰ ভাগ্য নিৰ্ণয় কৰিব নোৱাৰে, আৰু বহু মেচ আহিব। তেওঁক এগৰাকী যোদ্ধা আৰু মহিলাৰ বাবে প্ৰেৰণা আখ্যা দি শ্ৰী মোদীয়ে তনৱাৰৰ ইতিবাচক দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰশংসা কৰি পেৰিছ পেৰালিম্পিকৰ বাবে শুভকামনা জনায়।
ইয়াৰ পিছতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এতিয়াও কথা নোপোৱাসকলক পেৰালিম্পিকৰ দৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ইভেণ্টত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশক প্ৰতিনিধিত্ব কৰাৰ ক্ষেত্ৰত নিজৰ চিন্তা আৰু অনুভৱ ভাগ-বতৰা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। শ্ৰী মোদীৰ এই প্ৰশ্নৰ উত্তৰত হাৰিয়ানাৰ পেৰা পাৱাৰলিফ্টাৰ অশোক মালিকে কয় যে বিশ্বজুৰি নিজৰ দেশক প্ৰতিনিধিত্ব কৰাটো প্ৰতিজন খেলুৱৈৰ সপোন। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এতিয়া দুবাৰ বা তিনিবাৰ পেৰালিম্পিকত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰাসকলৰ সৈতে তেওঁলোকৰ প্ৰথম খেলৰ অভিজ্ঞতা আৰু শিকিবলগীয়া অভিজ্ঞতাসমূহ ভাগ-বতৰা কৰাত মনোনিৱেশ কৰিলে। পেৰা এথলীট অমিত সৰোহাই কয় যে ২০১২ চনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে পেৰালিম্পিকত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ পিছৰে পৰা পদকৰ সংখ্যা আৰু দলীয় প্ৰদৰ্শন বৃদ্ধি পাইছে। এইবাৰ পেৰিছত মুঠ ৮৪ গৰাকী খেলুৱৈয়ে প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ ওলাইছে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ ভাৰতীয় ক্ৰীড়া কৰ্তৃপক্ষক অবিৰত সহায় আৰু সহায়ৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। সৰোহাই উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকে আগতে লাভ কৰা আৰ্থিক সাহায্য বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ TOPS (Target Olympic Podium Scheme) স্থাপনৰ প্ৰশংসা কৰে যাৰ ফলত তেওঁলোকে বিশ্বৰ যিকোনো ঠাইতে প্ৰশিক্ষণ ল’ব পৰাকৈ সক্ষম হৈছে। ব্যক্তিগত প্ৰশিক্ষক, ফিজিঅ’ আৰু সহায়ক কৰ্মচাৰীৰ প্ৰয়োজনীয়তাও এতিয়া পূৰণ কৰা হৈছে বুলি সৰোহই কয় আৰু এইবাৰ আৰু পদক লাভ কৰাৰ আশাত তেওঁলোক আশাবাদী।
কৌতুহলী হৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিদ্যালয়-মহাবিদ্যালয়ত অধ্যয়ন কৰা পেৰা-এথলীটসকলক ক্ৰীড়া আৰু পঢ়া-শুনাৰ মাজত কেনেকৈ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰে বুলি প্ৰশ্ন কৰে। ৰাজস্থানৰ ভাৰতপুৰত বাস কৰা ৰুদ্ৰাংশ খাণ্ডেলৱালে নিজৰ অভিজ্ঞতা ব্যক্ত কৰি দিল্লীত অনুষ্ঠিত বিশ্বকাপ প্ৰতিযোগিতা আৰু এইবাৰ দ্বাদশ ব’ৰ্ড পৰীক্ষা দুয়োটাতে মেনেজ কৰা বুলি কয়, য’ত তেওঁ ৮৩ শতাংশ নম্বৰ লাভ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে ক্ৰীড়া আৰু অধ্যয়ন দুয়োটাই জীৱনত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে কাৰণ এজনে চৰিত্ৰ গঢ়ি তোলে আৰু আনজনে এজনক নিজৰ অধিকাৰৰ বিষয়ে জ্ঞান দিয়ে আৰু দুয়োটাকে একেলগে পৰিচালনা কৰাটো বৰ কঠিন নহয়।
খেলো ইণ্ডিয়া পেৰা গেমছ সন্দৰ্ভত মতামত বিচাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যোৱা বছৰৰ ডিচেম্বৰ মাহত কেইবাগৰাকীও ক্ৰীড়াবিদৰ পৰামৰ্শ মতে এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। "এনেধৰণৰ অনুষ্ঠানে ক্ৰীড়া ক্ষেত্ৰখনৰ পৰিচালনাক কেনেদৰে সহায় কৰে?" গুজৰাটী টেবুল টেনিছ খেলুৱৈ ভবিনা পেটেলে উত্তৰ দিলে, "খেলো ইণ্ডিয়া অভিযানে কিছু তৃণমূল পৰ্যায়ৰ প্ৰতিভাক উলিয়াই আনিছে। ই পেৰা এথলীটসকলক ভাল মঞ্চ দিছে, তেওঁলোকৰ পথ প্ৰদৰ্শনত সহায় কৰিছে। এই অভিযানৰ এটা ভাল উদাহৰণ হ'ল এইবাৰ খেলো ইণ্ডিয়াৰ ১৬ জন পেৰা এথলীটে পেৰিছ পেৰালিম্পিক গেমছৰ বাবে যোগ্যতা অৰ্জন কৰিছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পেৰা-এথলীটসকলক প্ৰশ্ন কৰে যে পেৰালিম্পিকৰ সময়ত আঘাতৰ সৈতে কেনেদৰে মোকাবিলা কৰে। টপছৰ পেৰা বেডমিণ্টন খেলুৱৈ তৰুণ ধিলনে ২০২২ চনত কানাডা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাৰ সময়ত শ্ৰী মোদীক আঘাতৰ বিষয়ে অৱগত কৰিছিল।ত্ৰিশ বছৰীয়া খেলুৱৈগৰাকীয়ে মাত্ৰ সাত মাহত দ্ৰুতভাৱে আৰোগ্য লাভ কৰাৰ বাবে এছ এ আইৰ বিষয়া আৰু দলটোক কৃতিত্ব দিছিল আৰু ঠিক পিছৰ মাহতে স্বৰ্ণ পদক লাভ কৰিছিল। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীক কয় যে তেওঁক ব্যৱসায়িক শ্ৰেণীত ভাৰতলৈ ঘূৰাই অনা হৈছিল, য’ত শ্ৰেষ্ঠ চিকিৎসকে তেওঁৰ আঘাতৰ চিকিৎসা কৰিছিল আৰু তেওঁক শাৰীৰিক আৰু মানসিকভাৱে সুস্থ হৈ থাকিবলৈ সহায় কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে TOPS ৰ দৰে আঁচনিৰ বাবেই মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ শিশুৱে গুৰুতৰ আঘাতৰ পিছতো নিজৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰে।
ছ’চিয়েল মিডিয়াই পেৰা স্প’ৰ্টছত কেনেদৰে সহায় কৰিব পাৰে সেই সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পেৰা এথলীটৰ পৰামৰ্শ বিচাৰে। ডিস্ক থ্ৰ’ৰ বিশেষজ্ঞ পেৰা এথলীট যোগেশ কথুনিয়াই শ্ৰী মোদীক কয় যে পেৰা স্প’ৰ্টছৰ বিষয়ে সজাগতা বিয়পোৱাত ছ’চিয়েল মিডিয়াই সহায় কৰিছে। আগতে বিভিন্ন সামৰ্থ্যৰ লোকে অনুভৱ কৰিছিল যে তেওঁলোকৰ জীৱনত এটাই বিকল্প আছে আৰু সেয়া হ’ল শিক্ষা, কিন্তু এতিয়া দেশত পেৰা এথলীটৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে। "আজি তৃণমূল পৰ্যায়ৰ খেলুৱৈসকলে আমাৰ ভিডিঅ'বোৰ চাই অনুপ্ৰাণিত অনুভৱ কৰে। তেওঁলোকে নিজৰ দৈনন্দিন জীৱনত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ ব্যায়ামৰ বিষয়েও শিকে। গতিকে, সামগ্ৰিকভাৱে ইয়াৰ প্ৰভাৱ বহুত বেছি।"
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কেন্দ্ৰীয় ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী শ্ৰী মনসুখ মাণ্ডবিয়া, ক্ৰীড়া ৰাজ্য মন্ত্ৰী ৰক্ষা খাৰদেশে। তেওঁলোকে বিশ্বৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা উপস্থিত পেৰালিম্পিক খেলুৱৈ, প্ৰশিক্ষক আৰু কৰ্মচাৰীসকলক সম্ভাষণ জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে বৰ্তমান দেশত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে দূৰৱৰ্তী প্ৰশিক্ষণৰ পৰ্যায়ত আছে। পেৰিছ পেৰালিম্পিকত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ যোৱা পেৰা-এথলীটসকলৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰীযুত মোদীয়ে তেওঁলোকক ভাৰতৰ গৌৰৱ আৰু পতাকাবাহী বুলি প্ৰশংসা কৰি লগতে কয় যে এই যাত্ৰা তেওঁলোকৰ জীৱন আৰু কেৰিয়াৰৰ বাবেই অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হোৱাই নহয়, দেশৰ বাবেও ই সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান দখল কৰিছে। "পেৰিছত আপোনাৰ উপস্থিতি ভাৰতৰ গৌৰৱৰ সৈতে জড়িত আৰু ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ আশীৰ্বাদ আপোনাৰ লগত আছে বিজয় ভাব!" তেওঁ লগতে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে আৰু কয় যে টকিঅ’ পেৰালিম্পিক আৰু এছিয়ান পেৰা গেমছৰ সৈতে মিল থকা পেৰিছ পেৰালিম্পিকত নতুন অভিলেখ গঢ়িবলৈ তেওঁলোকৰ আগ্ৰহৰ সাক্ষ্য পেৰা এথলীটসকলৰ উৎসাহ।
ভেটি হিচাপে এজন খেলুৱৈৰ সাহস, নিষ্ঠা আৰু ত্যাগক প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে খেলুৱৈসকলে অনুশাসনৰ শক্তিৰে আগবাঢ়ি যায়, তেওঁলোকৰ সফলতা তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাস আৰু আত্মনিয়ন্ত্ৰণৰ প্ৰমাণ। কিন্তু পেৰা এথলীটৰ কথা আহিলে এই সত্য আৰু প্ৰত্যাহ্বান আৰু অধিক ডাঙৰ হৈ পৰে। পেৰা-এথলীটসকলৰ মনোভাৱৰ প্ৰশংসা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁলোকৰ এইপৰ্যন্ত যাত্ৰাই দেখুৱাইছে যে তেওঁলোক ভিতৰৰ পৰা কিমান শক্তিশালী। তেওঁলোকে সমাজৰ প্ৰতিষ্ঠিত বিশ্বাস আৰু শৰীৰৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ অতিক্ৰম কৰি সফলতাৰ চূড়ান্ত মন্ত্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। "আপুনি সফলতাৰ আদৰ্শ আৰু প্ৰমাণ আৰু এবাৰ খেলপথাৰত প্ৰৱেশ কৰিলেই আপোনাক কোনেও পৰাস্ত কৰিব নোৱাৰে," ৷
বছৰ বছৰ ধৰি পেৰা গেমছত ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান আধিপত্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১২ চনৰ লণ্ডন পেৰালিম্পিকত ভাৰতে মাত্ৰ এটা পদক লাভ কৰা বুলি স্মৰণ কৰে। ২০১৬ চনত ব্ৰাজিলৰ ৰিঅ’ত ভাৰতে দুটা সোণৰ পদক আৰু মুঠ চাৰিটা পদক লাভ কৰিছিল। টকিঅ’ পেৰালিম্পিকত ভাৰতে মুঠ ১৯টা পদক লাভ কৰিছিল, য’ত আছিল ৫টা সোণ, ৮টা ৰূপ আৰু ৬টা ব্ৰঞ্জ। পেৰালিম্পিকৰ ইতিহাসত ভাৰতে লাভ কৰা ৩১টা পদকৰ ভিতৰত কেৱল টকিঅ’তেই ১৯টা পদক লাভ কৰিছে৷ যোৱা ১০ বছৰত ক্ৰীড়া আৰু পেৰা গেমছত ভাৰত কিমান দূৰ আগবাঢ়িছে তাৰ ইংগিত দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আপোনালোকৰ বহুতেই সেই দলৰ অংশ আছিল আৰু পদক লাভ কৰিছিল।
ক্ৰীড়া সম্পৰ্কে মানুহৰ পৰিৱৰ্তিত ধাৰণাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সফলতা ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি সমাজৰ পৰিৱৰ্তিত মনোভাৱৰ প্ৰতিফলন। এটা সময়ত ক্ৰীড়াক অবসৰৰ কাম বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। ইয়াক আশাব্যঞ্জক কেৰিয়াৰ হিচাপে দেখা নাছিল, বৰঞ্চ কম সুযোগৰ সৈতে কেৰিয়াৰৰ বাধা হিচাপেহে দেখা গৈছিল। ‘আমাৰ বেলেগে সক্ষম ভাই-ভনীসকলক দুৰ্বল বুলি গণ্য কৰা হৈছিল।অৱশ্যে এতিয়া সকলো সলনি হৈছে।আমি এই ধাৰণা সলনি কৰি তেওঁলোকৰ বাবে অধিক সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছো।আজি পেৰা-স্প’ৰ্টছে আন যিকোনো খেলৰ দৰে স্থান দখল কৰিছে।’- শ্ৰী মোদীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পেৰা এথলীটসকলক সহায় কৰিবলৈ মধ্যপ্ৰদেশৰ গোৱালিয়ৰত পেৰা স্প’ৰ্টছ ট্ৰেইনিং চেণ্টাৰ স্থাপনৰ জৰিয়তে দেশত খেলো ইণ্ডিয়া পেৰা গেমছ আৰম্ভ হৈছে। তেওঁ লগতে কয়, ‘আমাৰ পেৰা এথলীটসকলে টপছ আৰু খেলো ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচীৰ অধীনত সুবিধা লাভ কৰি আছে।মই সুখী যে এই দলৰ ৫০জন খেলুৱৈ টপছ আঁচনিৰ সৈতে জড়িত আৰু ১৬জন খেলো ইণ্ডিয়াৰ।
২০২৪ চনৰ পেৰিছ পেৰালিম্পিকৰ গুৰুত্ব পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই গেমছ ভাৰতৰ বাবে আন কেইবাটাও দিশত গুৰুত্বপূৰ্ণ। “বহু ক্ৰীড়াত আমাৰ প্ৰভাৱ বাঢ়িছে, আমাৰ অংশগ্ৰহণো বৃদ্ধি পাইছে।” শ্ৰী মোদীয়ে আশা কৰিছে যে পেৰিছ পেৰালিম্পিক ভাৰতৰ সোণালী যাত্ৰাত এক ডাঙৰ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব। তেওঁলোকক শুভকামনা জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে ফ্ৰান্সৰ পৰা উভতি অহাৰ পিছত তেওঁ খেলুৱৈসকলক পুনৰ সাক্ষাৎ কৰিব।

Prime Minister's Office
PM Modi interacts with Indian contingent for Paris Paralympic Games through video conference
“Para-athletes are pride and flag-bearers of India”
“Para-athletes’ journey up until here tells how strong they are from within. They have defeated established beliefs of the society and challenges of the body”
“Of the 31 medals that India has won in the history of paralympics, 19 were clinched in Tokyo alone. One can imagine how far India has come in sports and para games in the last 10 years”
“Our para-athletes are getting the benefits of facilities under TOPS and Khelo India programs. In this contingent, 50 athletes are associated with TOPS schemes and 16 from Khelo India”
“India’s performance has enhanced and slots have increased in many games”
19 AUG 2024 9:27PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with the Indian contingent for the upcoming Paralympic Games going to be held in Paris, France. Shri Modi kick-started the interaction with Archer Sheetal Devi, the Indian contingent’s youngest athlete, asking what is going in her mind as it is her first time participating in paralympic games. The 17-year-old told the Prime Minister that she is excited to represent India at an international platform at such a young age. She further thanked the Shrine Board and everyone around her, saying that the institution supported her through thick and thin to help her achieve this feat. Shri Modi asked Devi about the status of her training, to which the teenager replied that it has been going great and it is her aim that India’s national flag is hoisted and the national anthem is played in Paris after her win. Congratulating Devi, the Prime Minister advised the para-archer to perform without any pressure of winning or losing the game and focus on giving her best performance.
While interacting with Shooter Avani Lekhara, the Prime Minister praised the athlete for winning a Gold and Bronze medal in the Tokyo Paralympics and asked her what is her target this time. The Rajasthan-based athlete said she was focused towards gaining experience at her last paralympic games as it was her first stint at the international event. The 22-year-old said she has learnt a lot about the sport as well as its technique in the paralympic cycle and is aiming to give her best performance this time. She thanked the Prime Minister for his support, saying that it invokes a sense of responsibility and motivates her to enhance her performance further. Shri Modi inquired Lekhara about how her life changed after the Tokyo Paralympics and how she continued to prepare herself for future competitions. The para-shooter replied that before participating in the 2020 Olympics, there was a barrier which broke down after her win, instilling her with hope and confidence that if she can win once, she can repeat her victory with hard work. Shri Modi congratulated Lekhara and said that the country has a lot of expectations from her, but she should not let them burden her, instead, the athlete should turn them into power.
Praising his performance in the Tokyo Olympics, the Prime Minister asked Mariyappan Thangavelu, a high jumper, if he was planning to turn his last silver medal into gold this time. Shri Modi further asked the 29-year-old about his learnings from the last paralympic games. The athlete informed Shri Modi that he is currently training in Germany and is committed to winning gold this time. The Prime Minister underlined that the number of para-athletes has increased since 2016. He asked Thangavelu about his take on the matter from the point of view of an athlete and coach. The para-athlete stated that a lot of people are now inspired to choose sports as a career. Shri Modi assured the Tamil Nadu-based high jumper that his government is determined to ensure that Indian athletes do not have to face any kind of shortage.
Hailing his performance in the Tokyo Paralympics and Asian Para Games, the Prime Minister said that athlete Sumit Antil, a javelin thrower, broke record after record by winning gold medals at both events. He asked the 26-year-old how he stays motivated and continues to break his own records at every championship. Antil mentioned Devendra Jhajharia and Neeraj Chopra as his sources of inspiration while also underlining the importance of self-discipline and self-motivation in helping him create new records. Referring to the contribution of Haryana in India’s sports culture, Shri Modi said there is something special about Sonipath as it produces numerous record-breaking sports persons. He further asked Antil about the role of Haryana sports culture in his victory. Sumit thanked both the state and the centre for assisting him in his journey. Congratulating Antil, Shri Modi hailed him as an inspiration for all and wished him luck for his performance in France.
Interacting with para-athlete Aruna Tanwar, the Prime Minister asked her about her journey and the role of her father’s support throughout that. To which, the 24-year-old taekwondoin replied, “no one can win a normal tournament without family’s support, and I am going to compete at paralympics for the second time. It is often considered that Divyangs cannot do anything, but my parents have instilled a sense of confidence me and I believe that I can do a lot of things.” Shri Modi asked Tanwar about her injury at the last paralympics just a few moments before an important game and how she stayed motivated and overcame that obstacle. The athlete replied that an injury cannot stop my game because my aim is bigger than that. Calling injury a jewel in sports, Tanwar said she kept herself strong and thanked her coach and parents who told her that one paralympic cannot decide her fate, there are many more games to come. Calling her a fighter and an inspiration to women, Shri Modi appreciated Tanwar’s positive outlook and wished her the best for the Paris Paralympics.
The Prime Minister then encouraged those who had not spoken yet to share their thoughts and feelings on representing the country at an international event like paralympics for the first time. Responding to Shri Modi, Haryana-based Para Powerlifter Ashok Malik said that it is the dream of every sports person to represent their country at a global level. The Prime Minister now turned to those who have competed twice or thrice at paralympics to share their experience and learnings from their first game. Para-athlete Amit Saroha stated that since his first time at paralympics in 2012, their medal tally and team’s performance have grown bigger. Mentioning that a total of 84 athletes are going to perform in Paris this time, he thanked the Sports Authority of India (SAI) for its continued support and assistance. Saroha pointed out that the financial support that they used to receive has increased manifolds. He further praised the setting up of TOPS (Target Olympic Podium Scheme) which has enabled them to receive training anywhere in the world. Saroha said that even the needs of their personal coaches, physios and supporting staff are now being fulfilled, adding that they are hopeful to win more medals this time.
The Prime Minister curiously asked para-athletes who are still studying in schools and colleges how they balance sports and studies together. Sharing his experience, Rajasthan’s Bharatpur-based Rudransh Khandelwal said that he managed both, a world cup tournament in Delhi and his 12th board exams, in which he scored 83 percent, this time. He said both sports and studies play an important role in life as one builds character and the other educates one about their rights and it is not very difficult to manage both simultaneously.
Seeking feedback on the Khelo India Para Games, the Prime Minister said that the event was organised in December, last year, at the suggestion of several athletes. “How does such events support the sports ecosystem,” Shri Modi asked. Table Tennis player Bhavina Patel from Gujarat replied, “The Khelo India campaign has brought several grassroot talents to the forefront. It has provided para-athletes with a good platform, giving them a sense of direction. One of the best examples of this campaign has been that this time 16 para-athletes from Khelo India have qualified for the Paris Paralympic Games.”
The Prime Minister further inquired para-athletes that how do they cope with injuries during paralympics. Para-badminton player from TOPS Tarun Dhillon apprised Shri Modi about an injury he suffered during the Canada International Tournament in 2022. The 30-year-old player credited SAI officials and the team for his speedy recovery in just seven months and won a gold medal in the next month. He informed the Prime Minister that he was brought back to India in a business class, where the best of doctors tended to his injury and supported me by ensuring that I was physically and mentally fit to perform. He further said that it is only because of a scheme like TOPS that children from the middle class can achieve their goals even after suffering from severe injuries.
The Prime Minister asked the para-athletes for their suggestions on how social media can help para-sports. Para-athlete Yogesh Kathuniya, who specialises in discus throw, told Shri Modi that social media has helped in spreading awareness about the para-games. Earlier, Divyangs used to think that they only have one option in life and that is studies, but now there is an increase in the number of para-athletes in the country. “Today, the players at grassroot level watch our videos and feel motivated. They also learn about exercises to add in their daily routine. So, overall there has been a great impact and greater visibility,” he added.
Addressing the event and extending greetings to Union Sports Minister Shri Mansukh Mandaviya ji, Minister of State for Sports Raksha Khadse ji. Paralympic athletes, coaches and staff present in every corner of the world. Prime Minister Shri Narendra Modi held that the country is currently at the stage of remote coaching through video-conference. Referring to the para-athletes going to compete at the Paris Paralympics, Shri Modi hailed them as the pride and flag-bearers of India, adding that this journey is not only going to be extremely important for their lives and careers, but it holds an equally important place for the country as well. “The pride of India is linked to your presence in Paris and the blessings of 140 crore countrymen are with you, Vijay Bhav!” he added. Shri Modi further said that the enthusiasm of para-athletes is testimony to their eagerness to create new records at the Paris Paralympics, akin to the Tokyo Paralympics and Asian Para-Game.
Hailing the amount of courage, dedication and sacrifice that a sports person possesses as their foundation, the Prime Minister said the players move forward with the power of discipline with their success being a testimony to their self-confidence and self-control. However, when it comes to para-athletes, this truth and the very challenges become bigger. Praising the spirit of para-athletes, Shri Modi said their journey up until here tells how strong they are from within. They have defeated established beliefs of the society and challenges of the body, making them the ultimate mantras (chants) of success. “You are the example and proof of success and no one can defeat you once you enter the field,” he added.
Underlining the growing dominance of India in the Para Games over the years, the Prime Minister recalled that India had won only one medal with zero gold in the 2012 London Paralympics. In 2016, India won 2 gold medals and a total of 4 medals in Rio, Brazil. Bharat won a total of 19 medals with 5 gold, 8 silver and 6 bronze in Tokyo Paralympics. Of the 31 medals that India has won in the history of paralympics, 19 were clinched in Tokyo alone. “Many of you were part of that contingent and had also won medals,” Shri Modi said, adding that one can imagine how far India has come in sports and para games in the last 10 years.
Emphasising people’s changing perception about sports, the Prime Minister said that Bharat’s achievements in sports are a reflection of the society’s changing attitude towards sports. There was a time when sports was considered a leisure activity. It was not seen as a promising career, but rather a hindrance in the career with negligible opportunities. “Our disabled brothers and sisters were considered weak. However, all of this has changed now. We changed this thought and created more opportunities for them. Today, para-sports get the same authority as any other sport,” Shri Modi said. The Prime Minister said that the Khelo India Para Games has been started in the country along with the establishment of a para sports training centre in Gwalior, Madhya Pradesh to help para-athletes. “Our para-athletes are getting the benefits of facilities under TOPS and Khelo India programs. I am happy that in this contingent, 50 athletes are associated with TOPS schemes and 16 from Khelo India,” he added.
Reiterating the importance of the 2024 Paris Paralympics, the Prime Minister said this event is special for India in several other ways. “Our slots have increased in many games, so has our participation.” Shri Modi expressed confidence that the Paris Paralympics will prove to be a big milestone in India’s golden journey. Wishing them good luck, the Prime Minister further said that he will meet the athletes once again after they have returned from France.