প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা পেরিস পেরালীম্পিক গেম্সকী ভারতকী কন্তিঞ্জেন্তকা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা ৱারী শাখ্রে
“পেরা এথলীতশিং অসি ভারতকী মিংচৎ পুরকপা ফিরাল হাইহনবা মীওইশিংনি”
“পেরা এথলীতকী হৌজিক ফাওবগী খোঙচৎ অসিনা মখোয় অসি নুংদগী কয়া য়াম্না কনবগে তাক্লি। খুন্নাইগী চিংনবা অমসুং মশাগী হকচাংগী শিংনবশিংবু মখোয়না মায়থীবা পীরে”
“পেরালিম্পিক্সকী পুৱারীদা ভারতনা হৌজিক ফাওবদা লৌখিবা অপুনবা মেদল ৩১গী মনুংদগী ১৯দি তোকিয়োদা লৌখিবনি। ভারতনা মমাংগী চহি ১০দা স্পোর্ত অমসুং পেরা গেম্সতা কয়া য়াম্না চাউখৎলে হায়বা হৌজিক উবা ঙম্লে”
“ঐখোয়গী পেরা এথলীতশিংনা TOPS অমসুং খেলো ইন্দিয়া প্রোগ্রামগী মখাদা ফেসিলিতী কয়াগী খুদোংচাবা ফংলি। হন্দক্কী কন্তিঞ্জেন্ত অসিগী এথলীত 50না TOPS স্কিম অমসুং 16না খেলো ইন্দিয়াদগী লাকপনি”
“ভারতকী পরফোর্মেন্স য়াম্না ফগৎলে অমসুং গেম কয়াদা স্লোত কয়া অমা হেনগৎলে”
19 AUG 2024 9:27PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফ্রান্সকী পেরিস্তা পাংথোক্কদৌরিবা পেরালীম্পিক গেম্সতা শরুক য়াগদৌরিবা ভারতকী কন্তিঞ্জেন্তকা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা ৱারী শাখ্রে। ভারতকী কনিন্তজেন্তকী খ্বাইদগী নহা ওইরিবী এথলীত ওইরিবা আর্চর শীতল দেবীগী মফমদা মহাক্না পেরালীম্পিক গেম্সতা অহানবা ওইনা শরুক য়াগদৌরিবা অসিদা মহাক্কী ৱাখলদা করি ফাওবগে হংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী ৱারী শাবগী থৌরম হৌদোকখি। চহি ১৭ শুরবী অসিনা মহাক্না নৌরিবা চহি অসিদা মালেমগী ফম্বাক্তা ভারতকী মহুৎ শিনগদৌরিবা অসিদা নুংঙাইবা ফাওই হায়না মহাক্কনা প্রধান মন্ত্রীনা তমখি। মহাক্না শ্রাইন বোর্দ, মহাক্কী অকোয়বদা লৈরিবা মীপুম খুদিংবু মসিগুম্বা মায় পাকপা অসি ফংনবা হোৎনবদা তেংবাংবীবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। ইন্সতিত্যুসন অসিনা মহাক্কী থেংখাং খুদিংদা তেংবাংখি হায়না মহাক্না পাউদমখি। শ্রী মোদীনা মহাক্কী ত্রেনিং করম্বা পাংথোক্লিবগে হংবদা, তীনেজর অসিনা ত্রেনিং নীংথিনা চত্থরি অমসুং মহাক্কী পান্দমদি মহাক্না মায় পাক্লবা মতুংদা ভারতকী ফিরাল পাইহন্দুনা জাতীগী ঈশৈ খোঙহনবনি হায়না পাউখুম পীরকখি। প্রধান মন্ত্রীনা দেবীবু থাগৎলদুনা পেরা আর্চর অসিনা মায় পাকপা নত্ত্রগা মায়থীবগী মতাংদা করিমত্তা খন্দনা মশাগী অঙম্বা হৈজবী উত্থোক্নবা হায়খি।
শুতর অভানী লেখরাগা প্রধান মন্ত্রীগা ৱারী শাবদা, মহাক্না এথলীত অসিবু তোকিয়ো পেরালীম্পিক্সতা গোল্দ অমসুং ব্রোঞ্জ মেদল লৌখিবগীদমক্তা থাগৎলদুনা হন্দক্কী ওইবা মহাক্কী পান্দম করিনো হংখি। রাজস্থান্দগী হৌরকপী এথলীত অসিনা মহাক্না মমাংগী পেরালীম্পিক্স গেম্স অসিনা মহাক্কী মালেমগী অহানবা ইভেন্ত ওইখিবনা মদুদা ফংখিবা এক্সপেরিএন্সকী খুদোংচাবা লৌবা পাম্মি হায়না ফোংদোকখি। চহি ২২ শুরবী অসিনা মশান্না অসিগী অমসুং পেরালীম্পিক্স সাইকলদা লৈবা মসিগী তেক্নিক কয়া অমা খঙবা ঙম্লে অমসুং হন্দক্কী মতাংদশু মশাগী খ্বাইদগী ফজবা পরফোর্মেন্স উৎনবা পান্দম থম্লি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা শৌগৎপীবগীদমক্তা মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মহাক্কী পরফোর্মেন্স হেন্না ফগৎহনবা হায়বসি মহাক্কী থৌদাং অমা প্রধান মন্ত্রীনা ওইহল্লে হায়খি। তোকিয়ো ওলিম্পিক্স মতুংদা মহাক্কী পুন্সিদা করি অহোংবা লাকখিবগে অমসুং তুংগী কম্পিতিসন কয়াগীদমক্তা মহাক্না মতৌ করম্না শেম শাবগে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হংখি। ২০২০ ওলিম্পিক্সকী মমাংদা পন অমা লৈরম্মি, মদু মহাক্না মায় পাকপদগী লৈখিদ্রে, অদুনা হোৎনবা কল্লবদি মদুগুম্বা মায় পাকপা অমুক হন্না ফংবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা পীখি হায়না মহাক্না পাউখুম পীখি। শ্রী মোদীনা লেখরাবু থাগৎলদুনা লৈবাক্না থম্বা থাজবা কয়ানা মহাক্কী পোৎলুম ওইহনগনু, মদুনা মহাক্কী পাঙ্গল ওইনবা হোৎনগদবনি হায়না ফোংদোকখি।
হাই জম্পর, মরিয়প্পা থঙ্গাবেল্লুবু মহাক্না তোকিয়ো ওলিম্পিক্সতা উৎখিবা পরফোর্মেন্স থাগৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মমাংগী সিলভরবু গোল্দ দা হন্দক ওন্থোক্নবা থৌরাং তৌরিবরা হায়না হংখি। শ্রী মোদীনা চহি ২৯ শুরবা শান্নরোই অসিনা মমাংগী পেরালীম্পিক্স গেম্স্তগী তমখিবশিংগী মতাংদা হংখি। মহাক হৌজিক জর্মনীদা ত্রেনিং তৌরি অমসুং হন্দক্তি গোল্দ শোইদনা লৌনবা কন্না হোৎনরি হায়না প্রধান মন্ত্রীদা পাউখুম পীখি। পেরা এথলীতশিংগী মশিং অসি ২০১৬দগী য়াম্না হেনগৎলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি। এথলীত অমসুং কোচ অমগী মিৎয়েংদগী হীরম অসিগী মতাংদা করি ৱাখল্লোন লৈবগে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা থঙ্গাবেল্লুদা হংখি। মীওই কয়া অমদি হৌজিক ইথিল লৈরে অমসুং স্পোর্তপু কেরিয়র অমা ওইনা লৌনরে হায়না মহাক্না পাউখুম পীখি। শ্রী মোদীনা মহাক্কী সরকারনা ভারতকী শান্নরোইশিংনা অৱাৎপা অমত্তা লৈহন্দনবা হোৎনরি হায়না তমিল নাদুগী হাই জম্পরগী মফমদা পাউদমখি।
তোকিও পেরালিম্পিক্স অমসুং এসিয়ন পেরালিম্পিক্সতা উৎখিবা মশাগী তৌবা ঙম্বগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জবেলিন থ্রোৱর অমা ওইরিবা শান্নরোই সুমিত এন্তিলনা ইভেন্ত অনিমক্তা গোল্দ মেদল লৌদুনা রেকোর্দ কয়া অমা থুগাইখি। চহি ২৬ শুরবা শান্নরোই অদুদা মহাক্না মশাবু মতৌ করম্না পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং চেম্পিয়নশিপ খুদিংমক্তা মহাক্কী রেকোর্দশিং করম্না থুগাইরিবনো হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হংখি। অন্তিলনা দেবেন্দ্র ঝাজরিয়া অমসুং নীরেজ চোপ্রাবু মহাক্কী ইথিলগী হৌরকফম ওইনা পনখি অমসুং অনৌবা রেকোর্দশিং শেমগৎপদা মহাকপু মতেং পাংনবদা সেল্ফ দিসিপ্লিন অমসুং সেল্ফ মোতিভেসনগী মরুওইবা অদুসু পনখি। ভারতকী শান্ন-খোৎনবগী চৎনবীদা হরিয়ানাগী থৌদাং অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সোনিপথকী মতাংদা অখন্নবা অমা লৈ মরমদি মসিনা রেকোর্দ থুগাইবা শান্নরোয় কয়া পুথোক্লি। মহাক্না হরিয়ানাগী স্পোর্তস কলচরনা মহাক্কী মায় পাকপদা লৌখিবা থৌদাং অদুগী মতাংদা অন্তিলদা হংখি। মহাক্কী খোঙচৎ অসিদা মতেং পাংবীবগীদমক সুমিতনা রাজ্য অমসুং কেন্দ্র সরকার অনিমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি। অন্তিলবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা মহাক অসি মীয়াম পুম্নমক্কী পুক্নিং থৌগৎপা মীওই অমনি হায়না ফোংদোকখি।
পেরা-এথলেৎ অরুনা তনৱারগা ৱারী শানবদা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী খোঙচৎ অমসুং মদুদা মহাক্কী মপাবুংনা মতেং পাংবগী থৌদাং অদুগী মতাংদা হংখি। মসিগী পাইখুমদা, চহি ২৪ শুরবা তাইক্বোন্দোইন অসিনা হায়খি, "ইমুংগী মতেং য়াওদনা কনা অমত্তনা তুর্নামেন্ত অমা মায় পাকপা ঙমদে, অমসুং ঐহাক অনিশুবা ওইনা পেরালিম্পিক্সতা শরুক য়াগদৌরি। দিব্যাংশিংনা করিগুম্বা অমত্তা তৌবা ঙমদে হায়না তোয়না লৌনৈ, অদুবু ঐগী ইমা-ইপানা ঐঙোন্দা থাজবা পোকহল্লি অমসুং ঐহাক্না থবক কয়া তৌবা ঙম্মি হায়না থাজবা থম্লি”। শ্রী মোদীনা তনৱারদা মমাংগী পেরালিম্পিক্সতা মরু ওইবা মেৎচ অমগী মমাংদা মহাক্কী অশোক-অপন নঙখিবগী মরমদা অমসুং মহাক্না মতৌ করম্না থৌনা লৈনা অমসুং খুদোংচাদবা অসি মায়োক্নখি হায়না হংখি। শান্নরোই অদুনা হায়খি মদুদি অশোকপা অমনা ঐগী শান্নবু লেপথোকপা ঙম্লোই মরমদি ঐগী পান্দম অসি মদুদগী হেন্না চাউই। শান্ন-খোৎনবদা অশোক-অপন থোকপা অসি লৈতেং অমনি হায়না পল্লদুনা তনৱারনা হায়খি মদুদি মহাক্না মশাবু মপাঙ্গল কনখৎনা থম্বা ঙমখি অমসুং মহাক্কী কোচ অমসুং মমা-মপাশিংদা মহাক্না পেরালিম্পিক অমখক্তনা মহাক্কী তুংগী পুন্সিগী ৱারেপ লৌবা ঙম্লোই, গেম কয়া অমা লাক্কদৌরিবনি হায়না পনখিবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। তনৱারবু লান্মী অমসুং নুপীশিংদা ইথিল পীবা মীশক অমনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা তনৱারগী অফবা ৱাখল্লোনবু থাগৎখি অমসুং পেরিস পেরালিম্পিক্সকীদমক য়াইফ-পাউজেল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা পেরালিম্পিক্সকুম্বা ইন্তর্নেস্নেল ইভেন্ত অমদা অহানবা ওইনা লৈবাক অসিগী মহুৎ শিন্দুনা শরুক য়াবগী মতাংদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অদু ফোংদোক্নবা হৌজিক ফাওবদা ৱা ঙাংদ্রিবা মীওইশিংবু পুক্নিং থৌগৎখি। শ্রী মোদীদা পাউখুম পীরদুনা, হরিয়ানাদা লৈবা পেরা পাৱরলিফ্তর অশোক মালিকনা হায়খি মদুদি মালেমগী থাক্তা মখোয়গী লৈবাক্কী মহুৎ শিনবা অসি শান্নরোই খুদিংমক্কী মঙলাননি। প্রধান মন্ত্রীনা পেরালিম্পিক্সতা অনিরক নৎত্রগা অহুম্লক শরুক য়াখ্রবশিংদা মখোয়গী অহানবা গেম অদুদগী তমখিবশিং অমসুং মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং শন্দোক্না তাক্নবা হায়খি। পেরা-এথলেৎ অমিৎ সরোহানা হায়খি মদুদি মহাক্না ২০১২দা পেরা ওলিম্পিক্সতা অহানবা ওইনা শরুক য়াখিবদগী মখোয়গী মেদল তেলি অমসুং তীমগী পর্ফোমেন্স অসি হেন্না চাউখৎলক্লি। মহাক্না পেরিসতা পুন্না শান্নরোই ৮৪না শরুক য়াগদৌরিবা অদু পল্লদুনা স্পোর্তস ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (এস.এ.আই.) না লেপ্তনা মতেং পাংবীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। সরোহানা পনখি মদুদি মখোয়না ফংবা ফাইনান্সিএল সপোর্ত অসি য়াম্না হেনগৎলে। মহাক্না মখা তানা TOPS (তের্গেৎ ওলিম্পিক পোদিয়ম স্কিম) লিংখৎপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিনা মখোয়বু মালেমগী মফম অমহেক্তদা ত্রেনিং ফংহনখ্রে। সরোহানা হায়খি মদুদি মখোয়গী পর্সোনেল কোচশিং, ফিজিওশিং অমসুং সপ্পোর্তিং স্তাফকী মথৌ তাবশিং ফাওবা হৌজিক মপুং ফাহল্লক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়না হন্দক্কী মতাং অসিদা মেদল হেন্না ফংলগনি হায়না আশা তৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা স্কুল অমসুং কোলেজশিংদা হৌজিকসু তম্লিবা পেরা-এথলেৎশিংনা মখোয়না করম্না শান্ন-খোৎনবগা লোয়ননা মহৈ তম্বগা মান্ননা চৎমিন্নবগে হায়না হংখি। রাজস্থানগী ভরতপুরদা লৈবা রুদ্রানশ খন্দেলৱালনা মহাক্কী এক্সপরিয়েন্স অদু শেয়র তৌদুনা হায়খি মদুদি মহাক্না দিল্লীদা পাংথোকখিবা ৱার্ল্দ কপ তুর্নামেন্ত অমা অমসুং মহাক্কী ১২শুবা বোর্দ ইগজাম অনিমক মায় পাক্না শরুক য়াখি। মহাক্না হায়খি মদুদি স্পোর্তস অমসুং স্তদীজ অনিমক্না পুন্সিদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি মরমদি অমনা মিংচৎ শেম্মি অদুগা অতোপ্পা অমনা মীওই অমগী হকশিংগী মতাংদা তাকপী তম্বী অমসুং অনিমক অমুক্তং মেনেজ তৌবা অসি অরুবা নত্তে।
খেলো ইন্দিয়া পেরা গেমসকী মতাংদা পাউখুম পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শান্নরোই কয়ানা হায়জরকপদগী মমাং চহিগী দিসেম্বরদা থৌরম অসি পাংথোকখি। শ্রী মোদীনা হংখি, “মসিগুম্বা থৌরমশিং অসিনা স্পোর্তস ইকোসিস্তেম অসি করম্না মতেং পাংবগে?” গুজরাতকী তেবল তেনিস শান্নরোই ভাবিনা পতেলনা হায়খি, খেলো ইন্দিয়া কেম্পেননা গ্রাসরুৎ তেলেন্ত কয়া অমা মাংলোমদা পুখৎলে। মসিনা পেরা-এথলেৎশিংদা অফবা প্লেৎফোর্ম অমা পীরি, মখোয়দা দিরেক্সনগী ৱাখল্লোন অমা পীরি। খোঙজং অসিগী খ্বাইদগী ফবা খুদমশিংগী মনুংদা অমা হায়রগদি, khelo Indiaগী পেরা-এথলেৎ ১৬না পেরালিম্পিক্স গেম্সকীদমক ক্বালিফাই তৌখিবা অসিনি।
প্রধান মন্ত্রীনা পেরালিম্পিক্সকী মতমদা মখোয়না মতৌ করম্না অশোক-অপনশিং মায়োক্নবগে হায়না পেরালিম্পিক্সকী শান্নরোইশিংদা হংখি। TOPSকী পেরা-বেদমিন্তন শান্নরোই তরুন ধিলোননা শ্রী মোদীদা ২০২২দা পাংথোকখিবা কনাদা ইন্তর্নেস্নেল তুর্নামেন্তকী মনুংদা মহাক্না শোকখিবগী মতাংদা পাউদমখি। চহি ৩০ শুরবা শান্নরোই অসিনা থা তরেৎকী মনুংদা য়াম্না থুনা ফগৎলকপগীদমক এস.এ.আই.গী ওফিসিএলশিং অমসুং তীমদা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মথংগী থাদা গোল্দ মেদল ফংখি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রীদা মহাক্না বিজিনেস ক্লাস অমদা ভারত্তা হল্লকখিবগী মতাংদা পাউদমখি। মফম অদুদা খ্বাইদগী ফবা দোক্তরশিংনা মহাক্কী অশোক-অপনশিং অদু য়েংশিনখি অমসুং ঐহাক্কী ৱাখলগী ফিবম ফগৎহন্দুনা মতেং পাংখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি TOPSগুম্বা স্কিম অমগী মরম্না মিদল ক্লাসকী অঙাংশিংনা অৱাবা কয়া মায়োক্নরবসু মখোয়গী পান্দমশিং অদু ফংবা ঙম্মি।
প্রধান মন্ত্রীনা পেরা-এথলেৎশিং অদুদা সোসিএল মেদিয়ানা মতৌ করম্না পেরা-স্পোর্তসতা মতেং পাংবা য়াবগে হায়বগী মতাংদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অদু পনখি। দিস্কস থ্রোদা অখন্নবা ওইরিবা পেরা-এথলেৎ যোগেশ কাথুনিয়ানা শ্রী মোদীদা হায়খি মদুদি সোসিএল মেদিয়ানা পেরা-গেমশিং অসিগী মতাংদা এৱারনেস শন্দোকপদা মতেং পাংলি। মমাংদা, দিব্যাঙ্গশিংনা মখোয়দা পুন্সিদা অমখক্তমক ওইগনি খল্লি অমসুং মদুদি মহৈ তম্বা অদুনি। অদুবু হৌজিক্তি লৈবাক অসিদা পেরা-এথলেৎশিংগী মশিং হেনগৎলক্লি। ঙসিদি, গ্রাসরুৎকী থাক্তা লৈরিবা শান্নরোইশিংনা ঐখোয়গী ভিদিওশিং য়েংলি অমসুং মখোয়দা পুক্নিং থৌগৎলি। মখোয়না মখোয়গী নুমিৎ খুদিংগী রুতিনদা হাপচিনগদবা এক্সরসাইজশিংগী মতাংদসু তম্লি। অসুম্না, অপুনবা ওইনা অচৌবা ইম্পেক্ত অমসুং হেন্না মশক থোকপা অমা লৈরে।"
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা কেন্দ্রগী শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রী শ্রী মনসুখ মান্দাবিয়াজী, শান্ন-খোৎনবগী রাজ্য মন্ত্রী রক্ষা খাদ্সেজীবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মালেমগী মফম খুদিংমক্তা লৈরিবা পেরালিম্পিক শান্নরোইশিং, কোচশিং অমসুং স্তাফশিং। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা হৌজিক ভিদিও-কনফরেন্সকী থোংদা রিমোৎ কোচিংগী থাক্তা লৈরে। পেরিস পেরালিম্পিক্সতা শরুক য়াগদৌরিবা পেরা-এথলেৎশিংগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা মখোয়বু ভারতকী চাউথোকচবা অমসুং ফ্লেগ-বেয়ররশিংনি হায়না থাগৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী খোঙচৎ অসি মখোয়গী পুন্সি অমসুং কেরিয়রগীদমক্তা য়াম্না মরুওইবা ওইবতা নত্তনা লৈবাক অসিগীদমক্তসু মসি য়াম্না মরুওই। ভারতকী চাউথোকচবা অসি পেরিসতা অদোমগী মফমদা লৈরকপগা মরী লৈনৈ অমসুং লৈবাক অসিগী মীওই কোতি ১৪০গী য়াইফ-পাউজেল অদোমগা লোয়ননা লৈরি, বিজয় ভব! মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি পেরা-এথলেৎশিংনা পেরা-অলিম্পিক্স অমসুং এসিয়ন পেরা-গেমশিংদা অনৌবা রেকোর্দশিং থম্নবা হোৎনরিবা অসিগী খুদম পেরা-এথলেৎশিংনা পেরা-অলিম্পিক্সতা অনৌবা রেকোর্দশিং থম্নবা হোৎনরিবা অদুনি।
শান্নরোই অমনা মখোয়গী য়ুম্ফম ওইনা লৈরিবসি থৌনা, থৌনা অমসুং কত্থোকপা অদু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি। শান্নরোইশিংনা দিসিপ্লিনগী পাৱরগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না মহাক্না হায়খি। মখোয়গী মাইপাকপা অসিনা মখোয়গী থাজবা অমসুং মশা-মরোমদোম লাকশিনবগী খুদম অমনি। অদুম ওইনমক, পেরা-এথলেৎশিংগা মরি লৈনবদা, মসিগী অচুম্বা অমসুং অৱাবা অসি হেন্না চাউই। পেরা-এথলেৎশিংগী থৌনাগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মখোয়না ঙসি ফাওবা চৎলিবা খোঙচৎ অসিনা মখোয়গী মনুংদগী মতৌ করম্না মপাঙ্গল কনবগে হায়বদু উৎলি। মখোয়না খুন্নাইগী চৎনরবা থাজবশিং অমসুং হকচাংগী শিংনবশিংবু মায়থীবা পীদুনা মখোয়বু মায় পাকপগী খ্বাইদগী ফবা মন্ত্রশিং (শক্নাইরবশিং) ওইহল্লি। অদোম্না মায় পাকপগী খুদম অমসুং খুদম্নি অমসুং অদোম্না ফিল্দদা চংলকপদগী কনা অমত্তনা অদোমবু মায়থিবা পীবা ঙম্লোই।"
চহি কয়াদগী পেরা গেম্সতা ভারতনা মাংজিল থাদুনা লাকপগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ২০১২ লন্দন পেরা ওলিম্পিক্সতা ভারতনা গোল্দ অমখক্তমক ফংলম্বদু নীংশিংখি। ২০১৬তা ভারতনা ব্রাজিলগী রিওদা গোল্দ মেদল ২ অমসুং পুন্না মেদল ৪ ফংখি। ভারতনা তোকিও পেরালিম্পিক্সতা গোল্দ ৫, সিলভর ৮ অমসুং ব্রোঞ্জ ৬ য়াওনা পুন্না মেদল ১৯ ফংখি। ভারতনা পেরালিম্পিক্সকী পুৱারীদা ফংখিবা মেদল 31গী মনুংদা, 19দি তোকিওদা ফংখি। "মখোয়গী মরক্তগী কয়া অমনা কন্তিঞ্জেন্ত অদুগী শরুক ওইরম্মি অমসুং মেদলশিংসু ফংখি।" হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১০ অসিদা ভারতনা স্পোর্তস অমসুং পেরা গেম্সতা কয়া য়াম্না খুমাং চাউশিল্লবগে হায়বদু কল্পনা তৌবা য়াই।
শান্ন-খোৎনবগী মতাংদা মীয়ামগী ৱাখল্লোন হোংলকপা অসিদা মরুওইবা পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শান্ন-খোৎনবদা ভারতনা ফংলিবা মগুনশিং অসি শান্ন-খোৎনবগী মতাংদা খুন্নাইনা লৌরিবা ৱাখল্লোন হোংলক্লিবা অসিগী ময়েক লারবনি। স্পোর্তস অসি লেজর এক্তিবিতী অমনি হায়না লৌনরম্বা মতম অমা লৈরম্মি। মসি আশা তৌনিংঙাই ওইবা কেরিয়র অমা ওইনা উখিদে, অদুবু মসি কেরিয়রগী লম্বীদা খুদোংচাবা কয়া লৈতবদগী থিংবা অমা ওইনা উখি। ঐখোয়গী দিসএবল ওইরবা ইচিল-ইনাওশিং অসি শোত্থরবনি হায়না লৌনরম্মি। অদুম ওইনমক, মসি পুম্নমক হৌজিক হোংখ্রে। ঐখোয়না মসিগী ৱাখল্লোন অসি হোংদোক্তুনা মখোয়গীদমক খুদোংচাবশিং হেন্না শেমগৎলে। ঙসিদি, পেরাসপোর্তশিং অসি অতোপ্পা শান্ন-খোৎনবশিংগা চপ মান্ননা শকখঙনরি।" প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা খেলো ইন্দিয়া পেরা গেমস হৌখ্রে। পেরা-এথলেৎশিং মতেং পাংনবা গৱালিয়র, মধ্য প্রদেশতা পেরা স্পোর্তস ত্রেনিং সেন্তর অমা লিংখৎখ্রে। ঐখোয়গী পেরা-এথলেৎশিংনা তোপস অমসুং খেলো ইন্দিয়া প্রোগ্রামগী মখাদা খুদোংচাবশিং ফংলি। মসিগী কন্তিঞ্জেন্ত অসিদা শান্নরোই ৫০না তোপস স্কিমশিংগা অমসুং খেলো ইন্দিয়াদগী ১৬না শান্নরোইশিংগা মরী লৈনরে হায়বা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই।"
পেরিস পেরালীম্পিক্স 2024গী মরু ওইরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা নৌহৌননা পল্লদুনা থৌরম অসি ভারতকী ওইনা হীরম কয়াদা মরু ওইরি হায়না ফোংদোকখ্রে। “গেম্স কয়াদা ঐখোয়গী স্লোত হেনগৎলে, ঐখোয়না শরুক য়াবগী চাংশু হেনগৎলে”। ভারতকী সনাগী য়ুগকী মায়কৈদা চঙশিল্লিবা খোঙচৎ অসিদা পেরিস পেরালীম্পিক্সনা মশক থোকপা মায় পাকপা অমা ওইহল্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা ফোংদোকখি। মখোয় পুম্নমক্না মায় পাকপা ওইরসনু হায়না প্রধান মন্ত্রীনা য়াইফ পাউজেল পীরদুনা মখোয়না ফ্রান্সতগী হেক হল্লকপগা অমুক উন্নসি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।

Prime Minister's Office
PM Modi interacts with Indian contingent for Paris Paralympic Games through video conference
“Para-athletes are pride and flag-bearers of India”
“Para-athletes’ journey up until here tells how strong they are from within. They have defeated established beliefs of the society and challenges of the body”
“Of the 31 medals that India has won in the history of paralympics, 19 were clinched in Tokyo alone. One can imagine how far India has come in sports and para games in the last 10 years”
“Our para-athletes are getting the benefits of facilities under TOPS and Khelo India programs. In this contingent, 50 athletes are associated with TOPS schemes and 16 from Khelo India”
“India’s performance has enhanced and slots have increased in many games”
19 AUG 2024 9:27PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with the Indian contingent for the upcoming Paralympic Games going to be held in Paris, France. Shri Modi kick-started the interaction with Archer Sheetal Devi, the Indian contingent’s youngest athlete, asking what is going in her mind as it is her first time participating in paralympic games. The 17-year-old told the Prime Minister that she is excited to represent India at an international platform at such a young age. She further thanked the Shrine Board and everyone around her, saying that the institution supported her through thick and thin to help her achieve this feat. Shri Modi asked Devi about the status of her training, to which the teenager replied that it has been going great and it is her aim that India’s national flag is hoisted and the national anthem is played in Paris after her win. Congratulating Devi, the Prime Minister advised the para-archer to perform without any pressure of winning or losing the game and focus on giving her best performance.
While interacting with Shooter Avani Lekhara, the Prime Minister praised the athlete for winning a Gold and Bronze medal in the Tokyo Paralympics and asked her what is her target this time. The Rajasthan-based athlete said she was focused towards gaining experience at her last paralympic games as it was her first stint at the international event. The 22-year-old said she has learnt a lot about the sport as well as its technique in the paralympic cycle and is aiming to give her best performance this time. She thanked the Prime Minister for his support, saying that it invokes a sense of responsibility and motivates her to enhance her performance further. Shri Modi inquired Lekhara about how her life changed after the Tokyo Paralympics and how she continued to prepare herself for future competitions. The para-shooter replied that before participating in the 2020 Olympics, there was a barrier which broke down after her win, instilling her with hope and confidence that if she can win once, she can repeat her victory with hard work. Shri Modi congratulated Lekhara and said that the country has a lot of expectations from her, but she should not let them burden her, instead, the athlete should turn them into power.
Praising his performance in the Tokyo Olympics, the Prime Minister asked Mariyappan Thangavelu, a high jumper, if he was planning to turn his last silver medal into gold this time. Shri Modi further asked the 29-year-old about his learnings from the last paralympic games. The athlete informed Shri Modi that he is currently training in Germany and is committed to winning gold this time. The Prime Minister underlined that the number of para-athletes has increased since 2016. He asked Thangavelu about his take on the matter from the point of view of an athlete and coach. The para-athlete stated that a lot of people are now inspired to choose sports as a career. Shri Modi assured the Tamil Nadu-based high jumper that his government is determined to ensure that Indian athletes do not have to face any kind of shortage.
Hailing his performance in the Tokyo Paralympics and Asian Para Games, the Prime Minister said that athlete Sumit Antil, a javelin thrower, broke record after record by winning gold medals at both events. He asked the 26-year-old how he stays motivated and continues to break his own records at every championship. Antil mentioned Devendra Jhajharia and Neeraj Chopra as his sources of inspiration while also underlining the importance of self-discipline and self-motivation in helping him create new records. Referring to the contribution of Haryana in India’s sports culture, Shri Modi said there is something special about Sonipath as it produces numerous record-breaking sports persons. He further asked Antil about the role of Haryana sports culture in his victory. Sumit thanked both the state and the centre for assisting him in his journey. Congratulating Antil, Shri Modi hailed him as an inspiration for all and wished him luck for his performance in France.
Interacting with para-athlete Aruna Tanwar, the Prime Minister asked her about her journey and the role of her father’s support throughout that. To which, the 24-year-old taekwondoin replied, “no one can win a normal tournament without family’s support, and I am going to compete at paralympics for the second time. It is often considered that Divyangs cannot do anything, but my parents have instilled a sense of confidence me and I believe that I can do a lot of things.” Shri Modi asked Tanwar about her injury at the last paralympics just a few moments before an important game and how she stayed motivated and overcame that obstacle. The athlete replied that an injury cannot stop my game because my aim is bigger than that. Calling injury a jewel in sports, Tanwar said she kept herself strong and thanked her coach and parents who told her that one paralympic cannot decide her fate, there are many more games to come. Calling her a fighter and an inspiration to women, Shri Modi appreciated Tanwar’s positive outlook and wished her the best for the Paris Paralympics.
The Prime Minister then encouraged those who had not spoken yet to share their thoughts and feelings on representing the country at an international event like paralympics for the first time. Responding to Shri Modi, Haryana-based Para Powerlifter Ashok Malik said that it is the dream of every sports person to represent their country at a global level. The Prime Minister now turned to those who have competed twice or thrice at paralympics to share their experience and learnings from their first game. Para-athlete Amit Saroha stated that since his first time at paralympics in 2012, their medal tally and team’s performance have grown bigger. Mentioning that a total of 84 athletes are going to perform in Paris this time, he thanked the Sports Authority of India (SAI) for its continued support and assistance. Saroha pointed out that the financial support that they used to receive has increased manifolds. He further praised the setting up of TOPS (Target Olympic Podium Scheme) which has enabled them to receive training anywhere in the world. Saroha said that even the needs of their personal coaches, physios and supporting staff are now being fulfilled, adding that they are hopeful to win more medals this time.
The Prime Minister curiously asked para-athletes who are still studying in schools and colleges how they balance sports and studies together. Sharing his experience, Rajasthan’s Bharatpur-based Rudransh Khandelwal said that he managed both, a world cup tournament in Delhi and his 12th board exams, in which he scored 83 percent, this time. He said both sports and studies play an important role in life as one builds character and the other educates one about their rights and it is not very difficult to manage both simultaneously.
Seeking feedback on the Khelo India Para Games, the Prime Minister said that the event was organised in December, last year, at the suggestion of several athletes. “How does such events support the sports ecosystem,” Shri Modi asked. Table Tennis player Bhavina Patel from Gujarat replied, “The Khelo India campaign has brought several grassroot talents to the forefront. It has provided para-athletes with a good platform, giving them a sense of direction. One of the best examples of this campaign has been that this time 16 para-athletes from Khelo India have qualified for the Paris Paralympic Games.”
The Prime Minister further inquired para-athletes that how do they cope with injuries during paralympics. Para-badminton player from TOPS Tarun Dhillon apprised Shri Modi about an injury he suffered during the Canada International Tournament in 2022. The 30-year-old player credited SAI officials and the team for his speedy recovery in just seven months and won a gold medal in the next month. He informed the Prime Minister that he was brought back to India in a business class, where the best of doctors tended to his injury and supported me by ensuring that I was physically and mentally fit to perform. He further said that it is only because of a scheme like TOPS that children from the middle class can achieve their goals even after suffering from severe injuries.
The Prime Minister asked the para-athletes for their suggestions on how social media can help para-sports. Para-athlete Yogesh Kathuniya, who specialises in discus throw, told Shri Modi that social media has helped in spreading awareness about the para-games. Earlier, Divyangs used to think that they only have one option in life and that is studies, but now there is an increase in the number of para-athletes in the country. “Today, the players at grassroot level watch our videos and feel motivated. They also learn about exercises to add in their daily routine. So, overall there has been a great impact and greater visibility,” he added.
Addressing the event and extending greetings to Union Sports Minister Shri Mansukh Mandaviya ji, Minister of State for Sports Raksha Khadse ji. Paralympic athletes, coaches and staff present in every corner of the world. Prime Minister Shri Narendra Modi held that the country is currently at the stage of remote coaching through video-conference. Referring to the para-athletes going to compete at the Paris Paralympics, Shri Modi hailed them as the pride and flag-bearers of India, adding that this journey is not only going to be extremely important for their lives and careers, but it holds an equally important place for the country as well. “The pride of India is linked to your presence in Paris and the blessings of 140 crore countrymen are with you, Vijay Bhav!” he added. Shri Modi further said that the enthusiasm of para-athletes is testimony to their eagerness to create new records at the Paris Paralympics, akin to the Tokyo Paralympics and Asian Para-Game.
Hailing the amount of courage, dedication and sacrifice that a sports person possesses as their foundation, the Prime Minister said the players move forward with the power of discipline with their success being a testimony to their self-confidence and self-control. However, when it comes to para-athletes, this truth and the very challenges become bigger. Praising the spirit of para-athletes, Shri Modi said their journey up until here tells how strong they are from within. They have defeated established beliefs of the society and challenges of the body, making them the ultimate mantras (chants) of success. “You are the example and proof of success and no one can defeat you once you enter the field,” he added.
Underlining the growing dominance of India in the Para Games over the years, the Prime Minister recalled that India had won only one medal with zero gold in the 2012 London Paralympics. In 2016, India won 2 gold medals and a total of 4 medals in Rio, Brazil. Bharat won a total of 19 medals with 5 gold, 8 silver and 6 bronze in Tokyo Paralympics. Of the 31 medals that India has won in the history of paralympics, 19 were clinched in Tokyo alone. “Many of you were part of that contingent and had also won medals,” Shri Modi said, adding that one can imagine how far India has come in sports and para games in the last 10 years.
Emphasising people’s changing perception about sports, the Prime Minister said that Bharat’s achievements in sports are a reflection of the society’s changing attitude towards sports. There was a time when sports was considered a leisure activity. It was not seen as a promising career, but rather a hindrance in the career with negligible opportunities. “Our disabled brothers and sisters were considered weak. However, all of this has changed now. We changed this thought and created more opportunities for them. Today, para-sports get the same authority as any other sport,” Shri Modi said. The Prime Minister said that the Khelo India Para Games has been started in the country along with the establishment of a para sports training centre in Gwalior, Madhya Pradesh to help para-athletes. “Our para-athletes are getting the benefits of facilities under TOPS and Khelo India programs. I am happy that in this contingent, 50 athletes are associated with TOPS schemes and 16 from Khelo India,” he added.
Reiterating the importance of the 2024 Paris Paralympics, the Prime Minister said this event is special for India in several other ways. “Our slots have increased in many games, so has our participation.” Shri Modi expressed confidence that the Paris Paralympics will prove to be a big milestone in India’s golden journey. Wishing them good luck, the Prime Minister further said that he will meet the athletes once again after they have returned from France.