Prime Minister's Office
PM Modi interacts with Indian contingent for Paris Paralympic Games through video conference
“Para-athletes are pride and flag-bearers of India”
“Para-athletes’ journey up until here tells how strong they are from within. They have defeated established beliefs of the society and challenges of the body”
“Of the 31 medals that India has won in the history of paralympics, 19 were clinched in Tokyo alone. One can imagine how far India has come in sports and para games in the last 10 years”
“Our para-athletes are getting the benefits of facilities under TOPS and Khelo India programs. In this contingent, 50 athletes are associated with TOPS schemes and 16 from Khelo India”
“India’s performance has enhanced and slots have increased in many games”
19 AUG 2024 9:27PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with the Indian contingent for the upcoming Paralympic Games going to be held in Paris, France. Shri Modi kick-started the interaction with Archer Sheetal Devi, the Indian contingent’s youngest athlete, asking what is going in her mind as it is her first time participating in paralympic games. The 17-year-old told the Prime Minister that she is excited to represent India at an international platform at such a young age. She further thanked the Shrine Board and everyone around her, saying that the institution supported her through thick and thin to help her achieve this feat. Shri Modi asked Devi about the status of her training, to which the teenager replied that it has been going great and it is her aim that India’s national flag is hoisted and the national anthem is played in Paris after her win. Congratulating Devi, the Prime Minister advised the para-archer to perform without any pressure of winning or losing the game and focus on giving her best performance.
While interacting with Shooter Avani Lekhara, the Prime Minister praised the athlete for winning a Gold and Bronze medal in the Tokyo Paralympics and asked her what is her target this time. The Rajasthan-based athlete said she was focused towards gaining experience at her last paralympic games as it was her first stint at the international event. The 22-year-old said she has learnt a lot about the sport as well as its technique in the paralympic cycle and is aiming to give her best performance this time. She thanked the Prime Minister for his support, saying that it invokes a sense of responsibility and motivates her to enhance her performance further. Shri Modi inquired Lekhara about how her life changed after the Tokyo Paralympics and how she continued to prepare herself for future competitions. The para-shooter replied that before participating in the 2020 Olympics, there was a barrier which broke down after her win, instilling her with hope and confidence that if she can win once, she can repeat her victory with hard work. Shri Modi congratulated Lekhara and said that the country has a lot of expectations from her, but she should not let them burden her, instead, the athlete should turn them into power.
Praising his performance in the Tokyo Olympics, the Prime Minister asked Mariyappan Thangavelu, a high jumper, if he was planning to turn his last silver medal into gold this time. Shri Modi further asked the 29-year-old about his learnings from the last paralympic games. The athlete informed Shri Modi that he is currently training in Germany and is committed to winning gold this time. The Prime Minister underlined that the number of para-athletes has increased since 2016. He asked Thangavelu about his take on the matter from the point of view of an athlete and coach. The para-athlete stated that a lot of people are now inspired to choose sports as a career. Shri Modi assured the Tamil Nadu-based high jumper that his government is determined to ensure that Indian athletes do not have to face any kind of shortage.
Hailing his performance in the Tokyo Paralympics and Asian Para Games, the Prime Minister said that athlete Sumit Antil, a javelin thrower, broke record after record by winning gold medals at both events. He asked the 26-year-old how he stays motivated and continues to break his own records at every championship. Antil mentioned Devendra Jhajharia and Neeraj Chopra as his sources of inspiration while also underlining the importance of self-discipline and self-motivation in helping him create new records. Referring to the contribution of Haryana in India’s sports culture, Shri Modi said there is something special about Sonipath as it produces numerous record-breaking sports persons. He further asked Antil about the role of Haryana sports culture in his victory. Sumit thanked both the state and the centre for assisting him in his journey. Congratulating Antil, Shri Modi hailed him as an inspiration for all and wished him luck for his performance in France.
Interacting with para-athlete Aruna Tanwar, the Prime Minister asked her about her journey and the role of her father’s support throughout that. To which, the 24-year-old taekwondoin replied, “no one can win a normal tournament without family’s support, and I am going to compete at paralympics for the second time. It is often considered that Divyangs cannot do anything, but my parents have instilled a sense of confidence me and I believe that I can do a lot of things.” Shri Modi asked Tanwar about her injury at the last paralympics just a few moments before an important game and how she stayed motivated and overcame that obstacle. The athlete replied that an injury cannot stop my game because my aim is bigger than that. Calling injury a jewel in sports, Tanwar said she kept herself strong and thanked her coach and parents who told her that one paralympic cannot decide her fate, there are many more games to come. Calling her a fighter and an inspiration to women, Shri Modi appreciated Tanwar’s positive outlook and wished her the best for the Paris Paralympics.
The Prime Minister then encouraged those who had not spoken yet to share their thoughts and feelings on representing the country at an international event like paralympics for the first time. Responding to Shri Modi, Haryana-based Para Powerlifter Ashok Malik said that it is the dream of every sports person to represent their country at a global level. The Prime Minister now turned to those who have competed twice or thrice at paralympics to share their experience and learnings from their first game. Para-athlete Amit Saroha stated that since his first time at paralympics in 2012, their medal tally and team’s performance have grown bigger. Mentioning that a total of 84 athletes are going to perform in Paris this time, he thanked the Sports Authority of India (SAI) for its continued support and assistance. Saroha pointed out that the financial support that they used to receive has increased manifolds. He further praised the setting up of TOPS (Target Olympic Podium Scheme) which has enabled them to receive training anywhere in the world. Saroha said that even the needs of their personal coaches, physios and supporting staff are now being fulfilled, adding that they are hopeful to win more medals this time.
The Prime Minister curiously asked para-athletes who are still studying in schools and colleges how they balance sports and studies together. Sharing his experience, Rajasthan’s Bharatpur-based Rudransh Khandelwal said that he managed both, a world cup tournament in Delhi and his 12th board exams, in which he scored 83 percent, this time. He said both sports and studies play an important role in life as one builds character and the other educates one about their rights and it is not very difficult to manage both simultaneously.
Seeking feedback on the Khelo India Para Games, the Prime Minister said that the event was organised in December, last year, at the suggestion of several athletes. “How does such events support the sports ecosystem,” Shri Modi asked. Table Tennis player Bhavina Patel from Gujarat replied, “The Khelo India campaign has brought several grassroot talents to the forefront. It has provided para-athletes with a good platform, giving them a sense of direction. One of the best examples of this campaign has been that this time 16 para-athletes from Khelo India have qualified for the Paris Paralympic Games.”
The Prime Minister further inquired para-athletes that how do they cope with injuries during paralympics. Para-badminton player from TOPS Tarun Dhillon apprised Shri Modi about an injury he suffered during the Canada International Tournament in 2022. The 30-year-old player credited SAI officials and the team for his speedy recovery in just seven months and won a gold medal in the next month. He informed the Prime Minister that he was brought back to India in a business class, where the best of doctors tended to his injury and supported me by ensuring that I was physically and mentally fit to perform. He further said that it is only because of a scheme like TOPS that children from the middle class can achieve their goals even after suffering from severe injuries.
The Prime Minister asked the para-athletes for their suggestions on how social media can help para-sports. Para-athlete Yogesh Kathuniya, who specialises in discus throw, told Shri Modi that social media has helped in spreading awareness about the para-games. Earlier, Divyangs used to think that they only have one option in life and that is studies, but now there is an increase in the number of para-athletes in the country. “Today, the players at grassroot level watch our videos and feel motivated. They also learn about exercises to add in their daily routine. So, overall there has been a great impact and greater visibility,” he added.
Addressing the event and extending greetings to Union Sports Minister Shri Mansukh Mandaviya ji, Minister of State for Sports Raksha Khadse ji. Paralympic athletes, coaches and staff present in every corner of the world. Prime Minister Shri Narendra Modi held that the country is currently at the stage of remote coaching through video-conference. Referring to the para-athletes going to compete at the Paris Paralympics, Shri Modi hailed them as the pride and flag-bearers of India, adding that this journey is not only going to be extremely important for their lives and careers, but it holds an equally important place for the country as well. “The pride of India is linked to your presence in Paris and the blessings of 140 crore countrymen are with you, Vijay Bhav!” he added. Shri Modi further said that the enthusiasm of para-athletes is testimony to their eagerness to create new records at the Paris Paralympics, akin to the Tokyo Paralympics and Asian Para-Game.
Hailing the amount of courage, dedication and sacrifice that a sports person possesses as their foundation, the Prime Minister said the players move forward with the power of discipline with their success being a testimony to their self-confidence and self-control. However, when it comes to para-athletes, this truth and the very challenges become bigger. Praising the spirit of para-athletes, Shri Modi said their journey up until here tells how strong they are from within. They have defeated established beliefs of the society and challenges of the body, making them the ultimate mantras (chants) of success. “You are the example and proof of success and no one can defeat you once you enter the field,” he added.
Underlining the growing dominance of India in the Para Games over the years, the Prime Minister recalled that India had won only one medal with zero gold in the 2012 London Paralympics. In 2016, India won 2 gold medals and a total of 4 medals in Rio, Brazil. Bharat won a total of 19 medals with 5 gold, 8 silver and 6 bronze in Tokyo Paralympics. Of the 31 medals that India has won in the history of paralympics, 19 were clinched in Tokyo alone. “Many of you were part of that contingent and had also won medals,” Shri Modi said, adding that one can imagine how far India has come in sports and para games in the last 10 years.
Emphasising people’s changing perception about sports, the Prime Minister said that Bharat’s achievements in sports are a reflection of the society’s changing attitude towards sports. There was a time when sports was considered a leisure activity. It was not seen as a promising career, but rather a hindrance in the career with negligible opportunities. “Our disabled brothers and sisters were considered weak. However, all of this has changed now. We changed this thought and created more opportunities for them. Today, para-sports get the same authority as any other sport,” Shri Modi said. The Prime Minister said that the Khelo India Para Games has been started in the country along with the establishment of a para sports training centre in Gwalior, Madhya Pradesh to help para-athletes. “Our para-athletes are getting the benefits of facilities under TOPS and Khelo India programs. I am happy that in this contingent, 50 athletes are associated with TOPS schemes and 16 from Khelo India,” he added.
Reiterating the importance of the 2024 Paris Paralympics, the Prime Minister said this event is special for India in several other ways. “Our slots have increased in many games, so has our participation.” Shri Modi expressed confidence that the Paris Paralympics will prove to be a big milestone in India’s golden journey. Wishing them good luck, the Prime Minister further said that he will meet the athletes once again after they have returned from France.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ୟାରିସ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ କ୍ରୀଡାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ଦଳ ସହ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
19 AUG 2024 9:27PM by PIB Bhubaneswar
"ପାରା-ଆଥଲେଟମାନେ ଭାରତର ଗର୍ବ ଏବଂ ଧ୍ୱଜାବାହକ’’
ପାରା-ଆଥଲେଟମାନଙ୍କ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ସେମାନେ ଭିତରୁ କେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ। ସେମାନେ ସମାଜର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଶରୀରର ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ପରାସ୍ତ କରିଛନ୍ତି
"ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ ଇତିହାସରେ ଭାରତ ଜିତିଥିବା ୩୧ଟି ପଦକ ମଧ୍ୟରୁ ୧୯ଟି କେବଳ ଟୋକିଓରେ ଜିତିଥିଲା। କଳ୍ପନା କରାଯାଇପାରେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ପାରା ଗେମ୍ସରେ ଭାରତ କେତେ ଆଗକୁ ଆସିଛି
"ଆମର ପାରା-ଆଥଲେଟମାନେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ସୁବିଧାର ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି। ଏହି ଦଳରେ, ୫୦ ଜଣ ଆଥଲେଟ୍ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଯୋଜନା ସହିତ ଜଡିତ ଏବଂ ୧୬ ଜଣ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆରୁ ଅଛନ୍ତି
"ଭାରତର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଉଚ୍ଚକୋଟୀର ହୋଇଛି ଏବଂ ଅନେକ ଖେଳରେ ସ୍ଥାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଫ୍ରାନ୍ସର ପ୍ୟାରିସରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଆଗାମୀ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ କ୍ରୀଡା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଦଳ ସହିତ ଭାବ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତୀୟ ଦଳର ସର୍ବକନିଷ୍ଠ ଆଥଲେଟ୍ ତୀରନ୍ଦାଜ ଶୀତଲ ଦେବୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଆରମ୍ଭ କରି ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ମନରେ କ’ଣ ଚାଲିଛି, କାରଣ ସେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ ଗେମ୍ସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ୧୭ ବର୍ଷୀୟ ଏହି ଯୁବତୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଏତେ କମ୍ ବୟସରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚରେ ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବାକୁ ନେଇ ସେ ଉତ୍ସାହିତ। ସେ ଶ୍ରୀନ୍ ବୋର୍ଡ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଚାରିପାଖରେ ଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନୁଷ୍ଠାନ ତାଙ୍କୁ ଏହି ସଫଳତା ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେବୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣର ସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ କିଶୋରୀ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହା ବହୁତ ଭଲ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଏହା ତାଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯେ ଭାରତର ଜାତୀୟ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯିବ ଏବଂ ତାଙ୍କ ବିଜୟ ପରେ ପ୍ୟାରିସରେ ଜାତୀୟ ସଙ୍ଗୀତ ଗାନ କରାଯିବ। ଦେବୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାରା-ତୀରନ୍ଦାଜଙ୍କୁ ଖେଳ ଜିତିବା କିମ୍ବା ହାରିବାର କୌଣସି ଚାପ ବିନା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଏବଂ ତାଙ୍କର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁକ ଚାଳକ ଅବନୀ ଲେଖରାଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟୋକିଓ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ସରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ବ୍ରୋଞ୍ଜ ପଦକ ଜିତିଥିବା କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏଥର ତାଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ କ’ଣ ବୋଲି ପଚାରିଥିଲେ। ରାଜସ୍ଥାନର ଏହି ଆଥଲେଟ୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ତାଙ୍କର ଶେଷ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ ଗେମ୍ସରେ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି କାରଣ ଏହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଇଭେଣ୍ଟରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା। ଏହି ୨୨ ବର୍ଷୀୟ ଖେଳାଳି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ ଚକ୍ରରେ ଏହି ଖେଳ ତଥା ଏହାର କୌଶଳ ବିଷୟରେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥର ନିଜର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧକୁ ଆହ୍ୱାନ କରେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲେଖାରାଙ୍କୁ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ ଯେ ଟୋକିଓ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ସ ପରେ ତାଙ୍କ ଜୀବନ କିପରି ବଦଳିଗଲା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ସେ କିପରି ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଚାଲିଥିଲେ। ପାରା-ବନ୍ଧୁକଚାଳକ ଉତ୍ତର ଦେଲେ ଯେ ୨୦୨୦ ଅଲମ୍ପିକ୍ସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପୂର୍ବରୁ, ଏକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଥିଲା ଯାହା ତାଙ୍କ ବିଜୟ ପରେ ଭାଙ୍ଗି ଯାଇଥିଲା, ଯାହା ତାଙ୍କୁ ଆଶା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଜାଗ୍ରତ କରିଥିଲା ଯେ ଯଦି ସେ ଥରେ ଜିତନ୍ତି, ତେବେ ସେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସହିତ ତାଙ୍କ ବିଜୟର ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିପାରିବେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲେଖରାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କଠାରୁ ଦେଶର ଅନେକ ଆଶା ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଉପରେ ବୋଝ ହେବାକୁ ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆଥଲେଟ୍ ସେମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା ଉଚିତ।
ଟୋକିଓ ଅଲମ୍ପିକ୍ସରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହାଇ ଜମ୍ପର ମରିୟପ୍ପନ ଥାଙ୍ଗାଭେଲୁଙ୍କୁ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ସେ ଏଥର ନିଜର ଶେଷ ରୌପ୍ୟ ପଦକକୁ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି କି ? ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୯ ବର୍ଷୀୟ ଏହି ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଗତ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ କ୍ରୀଡ଼ାରୁ ସେ କ’ଣ ଶିଖିଛନ୍ତି ସେ ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ। ଏହି ଆଥଲେଟ୍ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜର୍ମାନୀରେ ତାଲିମ ନେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥର ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଜିତିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୬ ପରଠାରୁ ପାରା-ଆଥଲେଟଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଥାଙ୍ଗାଭେଲୁଙ୍କୁ ଜଣେ ଆଥଲେଟ୍ ଏବଂ କୋଚଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ତାଙ୍କର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ। ପାରା-ଆଥଲେଟ୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ଲୋକ ବର୍ତ୍ତମାନ ଖେଳକୁ କ୍ୟାରିୟର ଭାବରେ ବାଛିବା ପାଇଁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାମିଲନାଡ଼ୁର ହାଇ ଜମ୍ପରଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କୁ ଯେପରି କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଅଭାବର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ନପଡ଼େ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ତାଙ୍କ ସରକାର ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ।
ଟୋକିଓ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ସ ଏବଂ ଏସୀୟ ପାରା ଗେମ୍ସରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଥଲେଟ୍ ସୁମିତ ଆଣ୍ଟିଲ, ଜଣେ ଜାଭେଲିନ୍ ଥ୍ରୋ ଖେଳାଳୀ, ଉଭୟ ଇଭେଣ୍ଟରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତି ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଛନ୍ତି। ସେ ୨୬ ବର୍ଷ ବୟସ୍କଙ୍କୁ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ସେ କିପରି ପ୍ରେରିତ ରୁହନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାମ୍ପିଅନସିପରେ ନିଜର ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିବା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ଆଣ୍ଟିଲ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଝାଝାରିଆ ଏବଂ ନୀରଜ ଚୋପ୍ରାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ତାଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାରେ ଆତ୍ମ-ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଆତ୍ମ-ପ୍ରେରଣାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ। ଭାରତର କ୍ରୀଡ଼ା ସଂସ୍କୃତିରେ ହରିୟାଣାର ଯୋଗଦାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୋନିପଥରେ କିଛି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ରହିଛି କାରଣ ଏହା ଅନେକ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଥିବା କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ସେ ଆଣ୍ଟିଲଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ବିଜୟରେ ହରିୟାଣା କ୍ରୀଡ଼ା ସଂସ୍କୃତିର ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ଯାତ୍ରାରେ ସହାୟତା କରିଥିବାରୁ ସୁମିତ ଉଭୟ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ଆଣ୍ଟିଲଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ବୋଲି ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ପାରା-ଆଥଲେଟ୍ ଅରୁଣା ତନୱାରଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ତାଙ୍କ ପିତାଙ୍କ ସହାୟତାର ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ। ଯାହାର ଉତ୍ତରରେ ୨୪ ବର୍ଷୀୟ ତାଇକ୍ୱଣ୍ଡୋଇନ୍ କହିଥିଲେ, "ପରିବାରର ସମର୍ଥନ ବିନା କେହି ସାଧାରଣ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଜିତିପାରିବେ ନାହିଁ, ଏବଂ ମୁଁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଅନେକ ସମୟରେ ଏହା ବିବେଚନା କରାଯାଏ ଯେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନେ କିଛି କରିପାରିବେ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୋ ପିତାମାତା ମୋତେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଭାବନା ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ମୁଁ ଅନେକିଛି କରିପାରିବି। "ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତନୱରଙ୍କୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖେଳର କିଛି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ପୂର୍ବରୁ ଶେଷ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ସରେ ତାଙ୍କ ଆଘାତ ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ ଏବଂ ସେ କିପରି ପ୍ରେରିତ ରହିଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିଲେ। ଆଥଲେଟ୍ ଉତ୍ତର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଆଘାତ ମୋ ଖେଳକୁ ଅଟକାଇ ପାରିବ ନାହିଁ କାରଣ ମୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼। ଆଘାତକୁ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଏକ ରତ୍ନ ବୋଲି କହି ତନୱର କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ନିଜକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ତାଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଜଣେ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ ତାଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିପାରିବ ନାହିଁ, ଆହୁରି ଅନେକ ଖେଳ ଆସିବାକୁ ଅଛି। ତାଙ୍କୁ ଜଣେ ଯୋଦ୍ଧା ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ବୋଲି ଅଭିହିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତନୱରଙ୍କ ସକାରାତ୍ମକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ୟାରିସ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ ପରି ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଇଭେଣ୍ଟରେ ଦେଶକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବା ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଭାବନା ସେୟାର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଉତ୍ତର ଦେଇ ହରିୟାଣାର ପାରା ଭାରଉତ୍ତୋଳନକାରୀ ଅଶୋକ ମଲିକ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ନିଜ ଦେଶକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ। ଯେଉଁମାନେ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଦୁଇ କିମ୍ବା ତିନି ଥର ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଥମ ଖେଳରୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ସେୟାର କରିଥିଲେ । ପାରା-ଆଥଲେଟ୍ ଅମିତ ସରୋହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୨ ରେ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପଦକ ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ଦଳର ପ୍ରଦର୍ଶନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏଥର ପ୍ୟାରିସରେ ମୋଟ ୮୪ ଜଣ ଆଥଲେଟ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରାଧିକରଣ (ସାଇ) କୁ ଏହାର ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସହାୟତା ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ସରୋହା ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଯେଉଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଉଥିଲେ ତାହା ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଟି. ଓ. ପି. ଏସ୍. (ଟାର୍ଗେଟ୍ ଅଲମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ୍ ସ୍କିମ୍) ର ସ୍ଥାପନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ତାଲିମ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଛି। ସରୋହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ, ଫିଜିଓ ଏବଂ ସହାୟକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ପୂରଣ ହେଉଛି, ସେମାନେ ଏଥର ଅଧିକ ପଦକ ଜିତିବାକୁ ଆଶା କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୌତୁହଳର ସହ ପାରା-ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ପଚାରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଏବେ ବି ସ୍କୁଲ ଏବଂ କଲେଜରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଅଧ୍ୟୟନ ମଧ୍ୟରେ କିପରି ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷା କରିବେ। ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟି ରାଜସ୍ଥାନର ଭରତପୁରର ରୁଦ୍ରାଂଶ ଖଣ୍ଡେଲୱାଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ବିଶ୍ୱକପ୍ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଦ୍ୱାଦଶ ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷା ଉଭୟ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସେ ଏଥର ୮୩ ପ୍ରତିଶତ ନମ୍ବର ସ୍କୋର କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଅଧ୍ୟୟନ ଜୀବନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ କାରଣ ଗୋଟିଏ ଚରିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ଜଣକୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ବିଷୟରେ ଶିକ୍ଷିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ଉଭୟକୁ ପରିଚାଳନା କରିବା କଷ୍ଟକର ନୁହେଁ।
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସ ଉପରେ ମତାମତ ମାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ପରାମର୍ଶ କ୍ରମେ ଗତ ବର୍ଷ ଡିସେମ୍ବରରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପଚାରିଲେ, "ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କ୍ରୀଡ଼ା ପରିବେଶକୁ କିପରି ସହାୟତା କରିଥାଏ।" ଗୁଜରାଟର ଟେବୁଲ୍ ଟେନିସ୍ ଖେଳାଳି ଭାବିନା ପଟେଲ ଉତ୍ତର ଦେଲେ, "ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଅନେକ ତୃଣମୂଳ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ଆଗରେ ଆଣିଛି। ଏହା ପାରା-ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ଏକ ଭଲ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ଦିଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏହି ଅଭିଯାନର ଏକ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଯେ ଏଥର ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆର ୧୬ ଜଣ ପାରା-ଆଥଲେଟ୍ ପ୍ୟାରିସ୍ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ ଖେଳ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ଅର୍ଜନ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାରା-ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ ଯେ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ ସମୟରେ ସେମାନେ ଆଘାତର ମୁକାବିଲା କିପରି କରନ୍ତି। ଟି. ଓ. ପି. ଏସ୍. ର ପାରା-ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ ଖେଳାଳି ତରୁଣ ଧିଲନ୍ ୨୦୨୨ରେ କାନାଡା ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ସମୟରେ ହୋଇଥିବା ଆଘାତ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ। ମାତ୍ର ସାତ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଥିବାରୁ ଏହି ୩୦ ବର୍ଷୀୟ ଖେଳାଳି ସାଇ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଦଳକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ମାସରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କୁ ଏକ ବିଜିନେସ୍‍ କ୍ଲାସରେ ଭାରତ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଡାକ୍ତରମାନେ ତାଙ୍କ ଆଘାତର ଚିକିତ୍ସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ମୁଁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଶାରୀରିକ ଏବଂ ମାନସିକ ଭାବେ ସୁସ୍ଥ ଅଛି ବୋଲି ନିଶ୍ଚିତ କରି ମୋତେ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ଟପ୍ସ ଭଳି ଏକ ଯୋଜନା କାରଣରୁ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ପିଲାମାନେ ଗୁରୁତର ଆଘାତ ଭୋଗିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବେ।
ପାରା-କ୍ରୀଡ଼ାରେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାରା-ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ମାଗିଥିଲେ। ଡିସକସ୍‍ ଥ୍ରୋରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ପାରା-ଆଥଲେଟ୍ ଯୋଗୀଶ କଥୁନିଆ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ପାରା-ଗେମ୍ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ସହାୟକ ହୋଇଛି। ପୂର୍ବରୁ, ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନେ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଜୀବନରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ବିକଳ୍ପ ଅଛି ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ଅଧ୍ୟୟନ, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ପାରା-ଆଥଲେଟଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। "ଆଜି, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଖେଳାଳିମାନେ ଆମର ଭିଡିଓ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ ରୁଟିନରେ ଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାୟାମ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି । ତେଣୁ, ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ଅଧିକ ଦୃଶ୍ୟମାନତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ", ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନସୁଖ୍ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଜୀ, କ୍ରୀଡ଼ା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ରକ୍ଷା ଖଡଗେ ଜୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍, ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକୋଣରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ରିମୋଟ କୋଚିଂର ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି। ପ୍ୟାରିସ୍ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଥିବା ପାରା-ଆଥଲେଟମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ଗର୍ବ ଏବଂ ଧ୍ୱଜାବାହକ ଭାବେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯାତ୍ରା କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ କ୍ୟାରିୟର ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛି। ଭାରତର ଗୌରବ ପ୍ୟାରିସରେ ଆପଣଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି ଏବଂ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ରହିଛି, ବିଜୟ ଭବ! ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପାରା-ଆଥଲେଟମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଟୋକିଓ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସ ଏବଂ ଏସୀୟ ପାରା-ଗେମ୍ ଭଳି ପ୍ୟାରିସ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ସରେ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ସାହର ପ୍ରମାଣ।
ଜଣେ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ସାହସ, ସମର୍ପଣ ଏବଂ ବଳିଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖେଳାଳିମାନେ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତା ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆତ୍ମ ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ। ତଥାପି, ଯେତେବେଳେ ପାରା-ଆଥଲେଟମାନଙ୍କ କଥା ଆସେ, ଏହି ସତ୍ୟ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ଆହୁରି ବଡ଼ ହୋଇଯାଏ। ପାରା-ଆଥଲେଟମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମାନଙ୍କର ଯାତ୍ରା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ସେମାନେ ଭିତରୁ କେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ। ସେମାନେ ସମାଜର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଶରୀରର ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ପରାସ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ସଫଳତାର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ମନ୍ତ୍ରରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି। ଆପଣ ସଫଳତାର ଉଦାହରଣ ଏବଂ ପ୍ରମାଣ ଏବଂ ଥରେ ପଡ଼ିଆରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ପରେ କେହି ଆପଣଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ପାରା ଗେମ୍ସରେ ଭାରତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପ୍ରାଧାନ୍ୟକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୨ ଲଣ୍ଡନ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତ ଶୂନ୍ୟ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ସହିତ କେବଳ ଗୋଟିଏ ପଦକ ଜିତିଥିଲା। ୨୦୧୬ରେ ବ୍ରାଜିଲର ରିଓରେ ଭାରତ ୨ଟି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ସହିତ ମୋଟ୍‍ ୪ଟି ପଦକ ଜିତିଥିଲା। ଟୋକିଓ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତ ୫ଟି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ, ୮ଟି ରୌପ୍ୟ ଏବଂ ୬ଟି ବ୍ରୋଞ୍ଜ ସମେତ ମୋଟ ୧୯ଟି ପଦକ ଜିତିଥିଲେ। ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ ଇତିହାସରେ ଭାରତ ଜିତିଥିବା ୩୧ଟି ପଦକ ମଧ୍ୟରୁ ୧୯ଟି କେବଳ ଟୋକିଓରେ ଜିତିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ସେହି ଦଳର ଅଂଶ ଥିଲେ ଏବଂ ପଦକ ମଧ୍ୟ ଜିତିଥିଲେ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ପାରା ଗେମ୍ସରେ ଭାରତ କେତେ ଆଗକୁ ଆସିଛି ତାହା କଳ୍ପନା କରାଯାଇପାରେ।
କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ଲୋକମାନଙ୍କ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଧାରଣା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସଫଳତା କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ସମାଜର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ପ୍ରତିଫଳନ। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଖେଳକୁ ଏକ ଅବସର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା । ଏହାକୁ ଏକ ଆଶାଜନକ କ୍ୟାରିୟର ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉନଥିଲା, ବରଂ ଅଳ୍ପ ସୁଯୋଗ ସହିତ କ୍ୟାରିୟରରେ ଏକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା । "ଆମର ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଦୁର୍ବଳ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏବେ ସବୁକିଛି ବଦଳି ଯାଇଛି। ଆମେ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବଦଳାଇଛୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ। ଆଜି ପାରା-କ୍ରୀଡା ଅନ୍ୟ ଖେଳ ଭଳି ସମାନ ଅଧିକାର ପାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପାରା-ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଗ୍ୱାଲିୟରରେ ଏକ ପାରା କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହିତ ଦେଶରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। "ଆମର ପାରା-ଆଥଲେଟମାନେ ଟପ୍ ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ସୁବିଧାର ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି ଦଳରେ ୫୦ ଜଣ ଆଥଲେଟ୍ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ରଣନୀତି ସହିତ ଏବଂ ୧୬ ଜଣ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ସହିତ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି।
୨୦୨୪ ପ୍ୟାରିସ୍ ପାରାଅଲମ୍ପିକ୍ସର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଭାରତ ପାଇଁ ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର । "ଅନେକ ଖେଳରେ ଆମର ସ୍ଥାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଆମର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛନ୍ତି।" ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ୟାରିସ ପାରାଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଭାରତର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ବଡ଼ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ। ସେମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନେ ଫ୍ରାନ୍ସରୁ ଫେରିବା ପରେ ସେ ପୁଣିଥରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବେ।