প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
আৰক্ষী স্মৃতি দিৱসঃ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীয়ে নতুন দিল্লীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী স্মাৰকত মাল্যাৰ্পণৰে ৰাষ্ট্ৰক সেৱা কৰা আৰক্ষী আৰু অৰ্ধসামৰিক বাহিনীলৈ গভীৰ শ্ৰদ্ধা নিবেদন কৰে
21 OCT 2025 12:02PM by PIB Guwahati
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে আজি (২১ অক্টোবৰ) আৰক্ষী স্মৃতি দিৱস উপলক্ষে নতুন দিল্লীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী স্মাৰকত মাল্যাৰ্পণ কৰে। ১৯৫৯-ৰ আজিৰ দিনটোতে লাডাখৰ হট স্প্ৰিংছত অস্ত্ৰধাৰী চীনা সৈন্যৰ আক্ৰমণত ১০ গৰাকী বীৰ আৰক্ষীয়ে প্ৰাণ আহুতি দিছিল।
ইয়াত ভাষণ প্ৰদানেৰে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীয়ে শ্বহীদ বীৰসকললৈ গভীৰ শ্ৰদ্ধা নিবেদনেৰে আৰক্ষী আৰু অৰ্ধসামৰিক বাহিনীলৈ ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি আগবঢ়োৱা সেৱাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ সশস্ত্ৰ বাহিনী আৰু আৰক্ষী বাহিনীক ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ স্তম্ভ বুলি অভিহিতকৰণেৰে কয় যে সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে দেশ আৰু ইয়াৰ ভৌগোলিক অখণ্ডতাক সুৰক্ষিতকৰণৰ সমান্তৰালকৈ আৰক্ষী বাহিনীয়ে সমাজ আৰু সামাজিক অখণ্ডতা ৰক্ষা কৰে। তেওঁ কয়, “সামৰিক বাহিনী আৰু আৰক্ষীয়ে ভিন্ন মঞ্চত কাম কৰে যদিও তেওঁলোকৰ মিছন এটাই- সেয়া হৈছে ৰাষ্ট্ৰখনক সুৰক্ষিতকৰণ। আমি ২০৪৭-ৰ ভিতৰত এখনি বিকশিত ভাৰতৰ অভিমুখে ধাৱমান হোৱাৰ সময়তে ৰাষ্ট্ৰৰ বাহ্যিক আৰু অভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰাটো পূৰ্বতকৈ অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ উঠিছে।“
বৰ্তমানৰ প্ৰত্যাহ্বানৰাজি সন্দৰ্ভত শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে কয় যে সীমান্তৰ অস্থিৰতাৰ সময়তে সমাজত নতুন ধৰণৰ অপৰাধ, সন্ত্ৰাসবাদ আৰু মতাদৰ্শগত যুঁজে মূৰ দাঙি উঠিছে। তেওঁ কয় যে অপৰাধ অধিক সংগঠিত, অদৃশ্য আৰু জটিল হৈ পৰিছে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে সমাজত বিশৃংখলতা সৃষ্টি, আস্থা লাঘৱ কৰা আৰু ৰাষ্ট্ৰখনৰ সুস্থিৰতাক প্ৰত্যাহ্বান জনোৱা।
তেওঁ এনে অপৰাধসমূহ প্ৰতিৰোধৰ আনুষ্ঠানিক দায়িত্ব পালনৰ লগতে সমাজত আস্থা অক্ষুণ্ণ ৰখাৰ নৈতিক কৰ্তব্য পালনৰ বাবে আৰক্ষীক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয়, “আজি আমাৰ সজাগ সশস্ত্ৰ বাহিনী আৰু সতৰ্ক আৰক্ষীৰ ওপৰত থকা আস্থাৰ বাবেই জনসাধাৰণে শান্তিৰে শুব পাৰিছে। ৰাইজৰ এই আস্থাই হৈছে আমাৰ দেশৰ সুস্থিৰতাৰ আধাৰ।“
দীৰ্ঘদিন ধৰি অভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে পৰিগণিত হোৱা নক্সালবাদৰ কথা উল্লেখেৰে শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে দৃঢ়তাৰে কয় যে আৰক্ষী, চিআৰপিএফ, বিএছএফ আৰু স্থানীয় প্ৰশাসনৰ সংহত আৰু সংগঠিত প্ৰচেষ্টাই সমস্যাটো নিৰ্মূল আৰু বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ প্ৰভাৱিত অঞ্চলৰ জনসাধাৰণে সকাহৰ উশাহ লোৱা কাৰ্য্য নিশ্চিত কৰিছে। অহা বছৰৰ মাৰ্চৰ ভিতৰত এই সমস্যাৰ অন্ত পৰিব বুলি তেওঁ আত্মবিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ কয়, “এই বছৰতে কেইবাটাও শীৰ্ষ নক্সালবাদীক নিধন কৰা হৈছে। পূৰ্বে ৰাজ্যৰ বিৰুদ্ধে অস্ত্ৰ তুলি লোৱাসকলে এতিয়া আত্মসমৰ্পণেৰে উন্নয়নৰ মূলসুঁতিত যোগদান কৰিছে। বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ প্ৰভাৱিত জিলাৰ সংখ্যা ব্যাপকভাৱে হ্ৰাস পাইছে। এসময়ত নক্সালবাদীৰ ঘাটি হৈ পৰা অঞ্চলসমূহ এতিয়া শৈক্ষিক কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে। এসময়ত ৰেড কৰিডৰ নামেৰে জনাজাত অঞ্চলসমূহ এতিয়া বিকাশৰ কৰিডৰলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে। আমাৰ আৰক্ষী আৰু সুৰক্ষা বাহিনীসমূহে এই সফলতাত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে।“
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীজনে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী নেতৃত্বাধীন চৰকাৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা নিশ্চিতকৰণৰ অংগীকাৰৰ কথা দোহাৰি আৰক্ষী বাহিনী এই প্ৰচেষ্টাত জড়িত বুলি কয়। তেওঁ কয়, “বহুদিন ধৰি আমি ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে আৰক্ষীৰ অৱদানক সম্পূৰ্ণৰূপে স্বীকৃতি জনোৱা নাছিলোঁ। কিন্তু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে ২০১৮-ত আমাৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ স্মৃতিৰ প্ৰতি সন্মান জনাই ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী স্মাৰক স্থাপন কৰিছিল। ইয়াৰ উপৰিও আৰক্ষীলৈ অত্যাধুনিক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু উন্নত সা-সুবিধা আগবঢ়োৱা হৈছে। এতিয়া তেওঁলোকৰ হাতত নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থা, ড্ৰোন, ফৰেনছিক লেব আৰু ডিজিটেল পুলিচিঙৰ দৰে আধুনিক সা-সৰঞ্জাম আছে। ৰাজ্যসমূহলৈ আৰক্ষী বাহিনীৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে পৰ্য্যাপ্ত সমলো আগবঢ়োৱা হৈছে।“ শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে সম্পদৰাজিৰ অনুকূল ব্যৱহাৰৰ আহ্বান জনাই এয়া সুৰক্ষা সংস্থাসমূহৰ সৈতে সমন্বয় আৰু সংহতিৰ জৰিয়তেহে সম্ভৱ বুলি কয়।
সমাজ আৰু আৰক্ষী সমানে পৰস্পৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল বুলি উল্লেখেৰে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীজনে নিৰাপত্তা ব্যৱস্থাটোক অধিক শক্তিশালী আৰু সজাগ কৰি তুলিবলৈ উভয়ৰে মাজত সুষম সম্পৰ্ক অক্ষুণ্ণ ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয়, “নাগৰিকসকলে অংশীদাৰ হিচাপে কাম কৰিলে আৰু আইনক সন্মান কৰিলেহে পুলিচিং ফলপ্ৰসূ হ’ব। পাৰস্পৰিক বুজাবুজি আৰু দায়বদ্ধতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি সমাজ আৰু আৰক্ষীৰ মাজৰ সম্পৰ্ক গঢ় লৈ উঠা মাত্ৰেকে উভয়েই সমৃদ্ধ হয়।“
এই কাৰ্য্যসূচীৰ অংশ হিচাপে কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী (CAPF) আৰু দিল্লী আৰক্ষীৰ যৌথ পেৰেড অনুষ্ঠিত হয়। ইয়াত কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী বণ্ডী সঞ্জয় কুমাৰ, গৃহ সচিব শ্ৰী গোবিন্দ মোহন, ইন্টেলিজেন্স ব্যুৰ’ৰ সঞ্চালক শ্ৰী তপন ডেকা, বিএছএফ-ৰ ডিজি শ্ৰী দলজিৎ সিং চৌধাৰী, চিএপিএফ-ৰ মুৰব্বী, অৱসৰপ্ৰাপ্ত ডিজি আৰু আৰক্ষী সমাজৰ বিষয়াসকলে ভাগ লয়।

Ministry of Defence
Police Commemoration Day: Raksha Mantri lays wreath at National Police Memorial, New Delhi; Pays glowing tributes to police & paramilitary forces for their service to the nation
21 OCT 2025 12:02PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh, on October 21, 2025, laid a wreath at National Police Memorial in New Delhi on the occasion of Police Commemoration Day. It was on this day in 1959 when 10 valiant policemen laid down their lives in an ambush laid by heavily armed Chinese troops at Hot Springs, Ladakh.
In his address, Raksha Mantri paid glowing tributes to the fallen heroes, expressing gratitude to the police and paramilitary forces for their service to the nation. He described the armed forces and police forces as pillars of national security, stating that while the former protects the country & its geographical integrity, the latter safeguards society and the social integrity. “The military and police function on different platforms, but their mission is the same - to protect the nation. As we look towards Viksit Bharat by 2047, balancing the external and internal security of the nation is more important than ever,” he said.
On the present-day challenges, Shri Rajnath Singh said while there is instability on the borders, new types of crime, terrorism and ideological wars are emerging within the society. He pointed out that crime has become more organised, invisible, and complex, and its purpose is to create chaos in society, undermine trust, and challenge the stability of the nation.
Raksha Mantri commended the police for carrying out its official responsibility of preventing crime, while fulfilling its moral duty of maintaining trust in society. “If people are sleeping peacefully today, it’s due to their confidence in our vigilant Armed Forces and alert police. This confidence is the foundation of our country's stability,” he said.
Drawing attention to Naxalism which had been a major internal security challenge for a long time, Shri Rajnath Singh asserted that the concerted and organised efforts of police, CRPF, BSF, and local administration have ensured that the problem did not escalate and the people in the left-wing extremism affected areas breathed a sigh of relief. He exuded confidence that the problem will end by March next year. “Several top Naxalites have been eliminated this year. Those who previously took up arms against the state are now surrendering and joining the mainstream of development. The number of districts affected by left-wing extremism has come down drastically. Areas that were once Naxalite hubs are now becoming educational hubs. Areas that were once known as the Red Corridor have now transformed into growth corridors. Our police and security forces have contributed significantly to this success,” he said.
Raksha Mantri reiterated Prime Minister Shri Narendra Modi-led Government’s commitment towards ensuring national security, and the police forces engaged in this endeavour. “For a long time, we, as a nation, didn’t fully recognise the contributions of the police. However, under the leadership of PM Modi, the government established the National Police Memorial in 2018 to honor the memories of our police forces. In addition, police have been provided with state-of-the-art weapons and improved facilities. They now have modern equipment such as surveillance systems, drones, forensic labs, and digital policing. Adequate resources are also being provided to the states for the modernisation of the police forces,” he said. Shri Rajnath Singh called for optimal utilisation of resources, which can only be achieved through coordination and integration with security agencies.
Underlining that society and police are equally interdependent, Raksha Mantri stressed on the need to maintain a balanced relationship between the two to make the security apparatus even more robust & vigilant. “Policing can function effectively only when citizens work as partners and respect the law. When the relationship between society and the police is based on mutual understanding and responsibility, both prosper,” he said.
A joint parade of Central Armed Police Forces (CAPFs) and Delhi Police was held as part of the event. Union Minister of State for Home Affairs Shri Bandi Sanjay Kumar, Home Secretary Shri Govind Mohan, Director, Intelligence Bureau Shri Tapan Deka, DG, BSF Shri Daljit Singh Chawdhary, other heads of CAPFs, retired DGs, and officers from the police fraternity attended the event.