ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପୋଲିସ ସ୍ମୃତି ଦିବସରେ ପ୍ରାଣବଳି ଦେଇଥିବା ସାହସୀ ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କଲେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ
21 OCT 2025 12:02PM by PIB Bhubaneshwar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ,୨୧.୧୦.୨୦୨୫: ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ୨୧ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୫ରେ ପୋଲିସ ସ୍ମାରକୀ ଦିବସ ଅବସରରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଜାତୀୟ ପୋଲିସ ସ୍ମାରକୀରେ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ୧୯୫୯ ମସିହା ଆଜିର ଦିନରେ, ଲଦାଖର ହଟ୍ ସ୍ପ୍ରିଙ୍ଗ୍ସ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରୀ ସଶସ୍ତ୍ର ଚୀନ୍ ସୈନିକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆକ୍ରମଣରେ ୧୦ ଜଣ ସାହସୀ ପୋଲିସ ପ୍ରାଣବଳି ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ସହିଦ ବୀରମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି, ଦେଶ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ପୋଲିସ ଏବଂ ପାରାମିଲିଟାରୀ ଫୋର୍ସ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଏବଂ ପୋଲିସ ବାହିନୀକୁ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାର ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି କହିଥିଲେ, ପ୍ରଥମଟି ଦେଶ ଏବଂ ଏହାର ଭୌଗୋଳିକ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଉଥିବା ବେଳେ ଦ୍ୱିତୀୟଟି ସମାଜ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ। ସେନା ଏବଂ ପୋଲିସ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ମଞ୍ଚରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମାନ-ରାଷ୍ଟ୍ରର ସୁରକ୍ଷା କରିବା। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ, ସେତେବେଳେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବାହ୍ୟ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷାରେ ସନ୍ତୁଳନ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ବର୍ତ୍ତମାନର ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ସିଂହ କହିଥିଲେ ଯେ, ସୀମାରେ ଅସ୍ଥିରତା ରହିଥିବା ବେଳେ ସମାଜ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ପ୍ରକାରର ଅପରାଧ, ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଆଦର୍ଶଗତ ଯୁଦ୍ଧମାନ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଅପରାଧ ଅଧିକ ସଂଗଠିତ, ଅଦୃଶ୍ୟ ଏବଂ ଜଟିଳ ହୋଇଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସମାଜରେ ବିଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ଥିରତାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେବା।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ, ପୋଲିସ ବାହିନୀକୁ ଅପରାଧ ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ସରକାରୀ ଦାୟିତ୍ୱ ସହ ସମାଜର ବିଶ୍ୱାସ ବଜାୟ ରଖିବା ତଥା ନୈତିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଉଭୟ ବିଶ୍ୱସ୍ତତାର ସହିତ ନିର୍ବାହ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, "ଯଦି ନାଗରିକମାନେ ଆଜି ଶାନ୍ତିରେ ଶୋଇପାରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଆମର ସତର୍କ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଏବଂ ସଚେତନ ପୋଲିସ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଅଟଳ ବିଶ୍ୱାସ ଯୋଗୁଁ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ଆମ ଦେଶର ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାର ସବୁଠାରୁ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ।”
ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ଆହ୍ୱାନ ଭାବେ ରହିଥିବା ନକ୍ସଲବାଦ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରି ଶ୍ରୀ ସିଂହ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ - ପୋଲିସ, ସିଆରପିଏଫ,ବିଏସଏଫ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନର ସମନ୍ୱିତ ତଥା ସଙ୍ଗଠିତ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ୟା ଯେପରି ବୃଦ୍ଧି ନହୁଏ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନେ ଆଶ୍ୱସ୍ତିର ନିଃଶ୍ୱାସ ତ୍ୟାଗ କରିଛନ୍ତି। ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇଯିବ ବୋଲି ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ। "ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅନେକ ଆଗଧାଡିର ନକ୍ସଲବାଦୀଙ୍କୁ ନିପାତ କରାଯାଇଛି। ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ରାଜ୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅସ୍ତ୍ର ଉଠାଇଥିଲେ ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶର ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି। ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଜିଲ୍ଲା ସଂଖ୍ୟା ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଏକଦା ନକ୍ସଲବାଦୀ କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେଉଛି। ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ ରେଡ୍ କରିଡର ନାମରେ ପରିଚିତ ଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିଡରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏହି ସଫଳତାରେ ଆମର ପୋଲିସ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିପାଳନ କରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଦିଗରେ ପୋଲିସ ବାହିନୀର ନିରନ୍ତର ଭୂମିକା ଏବଂ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି, ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ, ଆମେ ପୋଲିସର ଅବଦାନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇ ନଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱରେ, ୨୦୧୮ ମସିହାରେ ଜାତୀୟ ପୋଲିସ ସ୍ମାରକୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ଏହି ଐତିହାସିକ ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ସିଂହ କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ପୋଲିସ ବାହିନୀକୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର, ଉପକରଣ ଏବଂ ସୁବିଧା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରିଛନ୍ତି। ପୋଲିସ ପାଖରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉନ୍ନତ ନିରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରଣାଳୀ, ଡ୍ରୋନ୍, ଆଧୁନିକ ଫରେନସିକ୍ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ପୋଲିସିଂ ଭଳି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କ୍ଷମତା ରହିଛି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ପୋଲିସ ବାହିନୀର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି।" ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକର ସର୍ବୋତ୍ତମ ବ୍ୟବହାର ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତ ସୁରକ୍ଷା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ତମ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ସମାଜ ଏବଂ ପୋଲିସ ପରସ୍ପର ପରିପୂରକ ଏବଂ ପରସ୍ପର ନିର୍ଭରଶୀଳ। ସେ କହିଥିଲେ, ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ଅଧିକ ସତର୍କ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ପର୍କ ବଜାୟ ରଖିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଶ୍ରୀ ସିଂହ କହିଥିଲେ, "ପୋଲିସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସେତେବେଳେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ, ଯେତେବେଳେ ନାଗରିକମାନେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ଏବଂ ଆଇନକୁ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ପାଳନ କରିବେ। ଯେତେବେଳେ ସମାଜ ଏବଂ ପୋଲିସ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣା, ସହଯୋଗ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ଉପରେ ଆଧାରିତ ହୁଏ, ଉଭୟ ଆହୁରି ମଜବୁତ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ହୁଅନ୍ତି।”
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ ବାହିନୀ (ସିଏପିଏଫ୍) ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ପୋଲିସର ମିଳିତ ପରେଡ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବନ୍ଦୀ ସଞ୍ଜୟ କୁମାର, ଗୃହ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ମୋହନ, ଗୁଇନ୍ଦା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ତପନ ଡେକା, ବିଏସଏଫ ର ଡିଜି ଶ୍ରୀ ଦଲଜିତ ସିଂ ଚୌଧୁରୀ, ସିଏପିଏଫ ର ଅନ୍ୟ ମୁଖ୍ୟ, ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ଡିଜି ଏବଂ ପୋଲିସ ବିଭାଗର ଅଧିକାରୀମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
lHS

Ministry of Defence
Police Commemoration Day: Raksha Mantri lays wreath at National Police Memorial, New Delhi; Pays glowing tributes to police & paramilitary forces for their service to the nation
21 OCT 2025 12:02PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh, on October 21, 2025, laid a wreath at National Police Memorial in New Delhi on the occasion of Police Commemoration Day. It was on this day in 1959 when 10 valiant policemen laid down their lives in an ambush laid by heavily armed Chinese troops at Hot Springs, Ladakh.
In his address, Raksha Mantri paid glowing tributes to the fallen heroes, expressing gratitude to the police and paramilitary forces for their service to the nation. He described the armed forces and police forces as pillars of national security, stating that while the former protects the country & its geographical integrity, the latter safeguards society and the social integrity. “The military and police function on different platforms, but their mission is the same - to protect the nation. As we look towards Viksit Bharat by 2047, balancing the external and internal security of the nation is more important than ever,” he said.
On the present-day challenges, Shri Rajnath Singh said while there is instability on the borders, new types of crime, terrorism and ideological wars are emerging within the society. He pointed out that crime has become more organised, invisible, and complex, and its purpose is to create chaos in society, undermine trust, and challenge the stability of the nation.
Raksha Mantri commended the police for carrying out its official responsibility of preventing crime, while fulfilling its moral duty of maintaining trust in society. “If people are sleeping peacefully today, it’s due to their confidence in our vigilant Armed Forces and alert police. This confidence is the foundation of our country's stability,” he said.
Drawing attention to Naxalism which had been a major internal security challenge for a long time, Shri Rajnath Singh asserted that the concerted and organised efforts of police, CRPF, BSF, and local administration have ensured that the problem did not escalate and the people in the left-wing extremism affected areas breathed a sigh of relief. He exuded confidence that the problem will end by March next year. “Several top Naxalites have been eliminated this year. Those who previously took up arms against the state are now surrendering and joining the mainstream of development. The number of districts affected by left-wing extremism has come down drastically. Areas that were once Naxalite hubs are now becoming educational hubs. Areas that were once known as the Red Corridor have now transformed into growth corridors. Our police and security forces have contributed significantly to this success,” he said.
Raksha Mantri reiterated Prime Minister Shri Narendra Modi-led Government’s commitment towards ensuring national security, and the police forces engaged in this endeavour. “For a long time, we, as a nation, didn’t fully recognise the contributions of the police. However, under the leadership of PM Modi, the government established the National Police Memorial in 2018 to honor the memories of our police forces. In addition, police have been provided with state-of-the-art weapons and improved facilities. They now have modern equipment such as surveillance systems, drones, forensic labs, and digital policing. Adequate resources are also being provided to the states for the modernisation of the police forces,” he said. Shri Rajnath Singh called for optimal utilisation of resources, which can only be achieved through coordination and integration with security agencies.
Underlining that society and police are equally interdependent, Raksha Mantri stressed on the need to maintain a balanced relationship between the two to make the security apparatus even more robust & vigilant. “Policing can function effectively only when citizens work as partners and respect the law. When the relationship between society and the police is based on mutual understanding and responsibility, both prosper,” he said.
A joint parade of Central Armed Police Forces (CAPFs) and Delhi Police was held as part of the event. Union Minister of State for Home Affairs Shri Bandi Sanjay Kumar, Home Secretary Shri Govind Mohan, Director, Intelligence Bureau Shri Tapan Deka, DG, BSF Shri Daljit Singh Chawdhary, other heads of CAPFs, retired DGs, and officers from the police fraternity attended the event.