প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীৰ কৃষি কাৰ্যসূচীত কৃষকৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰা পাৰস্পৰিক মত-বিনিময়ৰ অসমীয়া অনুবাদ
12 OCT 2025 6:45PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ৰাম-ৰাম!
কৃষক – ৰাম-ৰাম! মই হাৰিয়ানাৰ হিছাৰ জিলাৰ। কাবুলী বুটেৰে খেতি আৰম্ভ কৰিছো। প্ৰথম অৱস্থাত মাত্ৰ অলপকৈ...
প্ৰধানমন্ত্ৰী – কিমান বছৰৰ আগতে আপুনি এয়া আৰম্ভ কৰিছিল?
কৃষক – এতিয়া চাৰিবছৰ হ’ল৷ কাবুলী বুটৰ পৰা প্ৰতি একৰত প্ৰায় ১০ কুইণ্টল উৎপাদন পাওঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – দাইলৰ দৰে কিছুমান মধ্যৱৰ্তী শস্যও আছে ।
কৃষক – হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – গতিকে, আপুনি অতিৰিক্ত উপাৰ্জন লাভ কৰে, যদিও ইয়াৰ বাবে অলপ বেছি কষ্টৰ প্ৰয়োজন। এই কথা দেখি আন কৃষকসকলেও নিজৰ মাটি পুনৰ সজীৱ হ’ব বুলি ভাবি দাইলৰ খেতিৰ দিশে আগবাঢ়িবলৈ উৎসাহিত অনুভৱ কৰিছেনে?
কৃষক – হয়, সঁচাকৈয়ে। আমি সেয়াই ভাবো৷ মই আন কৃষকসকলক কওঁ যে আমি যদি কাবুলী বুটৰ দৰেই দাইলৰ খেতিও কৰো তেন্তে আমি কেৱল এই শস্য পোৱাই নহয়, পৰৱৰ্তী শস্যতো লাভাৱান্বিত হ’ব পাৰিম । কাবুলী বুট আৰু অন্যান্য দাইলজাতীয় শস্যই মাটিত নাইট্ৰ’জেন এৰি দিয়ে, ফলত ই মাটিক পৰৱৰ্তী উৎপাদনৰ বাবে সমৃদ্ধ কৰি তোলে।
কৃষক – জীৱনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক লগ পাইছো। তেওঁ এজন অতি ভাল প্ৰধানমন্ত্ৰী, কৃষক আৰু সাধাৰণ মানুহৰ সৈতে গভীৰভাৱে জড়িত।
কৃষক – মই কৃষক উৎপাদক সংস্থা (এফ পি অ’)ৰ সৈতেও জড়িত। মই পেছাত চাৰ্টাৰ্ড একাউণ্টেণ্ট, কিন্তু দাইলৰ খেতিও কৰো। আমাৰ পৰিয়ালৰ ১৬ বিঘা মাটি আছে, য’ত মই কাবলী বুটৰ খেতি কৰো। আমিও আমাৰ গাঁৱত ২০ গৰাকীকৈ মহিলাৰ গোট গঠন কৰিছো আৰু একেলগে আমি বুট -নহৰু -পাপড়ৰ দৰে সামগ্ৰী প্ৰস্তুত কৰিছো। যিহেতু আমাৰ... (অডিঅ' অস্পষ্ট)... ইয়াত হালধিও আছে...
প্ৰধানমন্ত্ৰী – অ’, তেন্তে আপুনি তাতেই সামগ্ৰী প্ৰস্তুত কৰে?
কৃষক – হয়, হয়, হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপুনি আপোনাৰ সামগ্ৰীৰ ব্ৰেণ্ড নাম দিছেনে?
কৃষক – হয় আমাৰ গাঁৱৰ নাম ডুগৰী, গতিকে আমি ডুগৰী ৱালে বুলি ব্ৰেণ্ড কৰি দিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – দেখিছোঁ।
কৃষক – হয়, বুট -নহৰু -পাপড়, ডুগৰী ৱালে বুট -নহৰু -পাপড় বুলি ব্ৰেণ্ড কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – মানুহে কিনে নে?
কৃষক – হয় ছাৰ। আমি চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচ পৰ্টেল জিইএমত পঞ্জীয়ন কৰিছো। সেনাবাহিনীৰ লোকে তাৰ পৰাই ক্ৰয় কৰে ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – গতিকে, সমগ্ৰ ৰাজস্থানতে সেইবোৰ জনাজাত নেকি?
কৃষক – ছাৰ, সমগ্ৰ ভাৰততে বিক্ৰী হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – সঁচাকৈয়ে?
কৃষক – হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আন বহুতে এনেধৰণৰ সামগ্ৰী উৎপাদন কৰিছেনে?
কৃষক – হয়, আন কিছুমানো আছে। কিন্তু মূলতঃ মহিলাসকলেই সেইবোৰ তৈয়াৰ কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী – তেন্তে সকলোৱে সোৱাদ ল’ব পৰাকৈ কিছুমান আনিব লাগিব!
কৃষক – নিশ্চয় ছাৰ, অৱশ্যেই!
কৃষক – প্ৰধানমন্ত্ৰীক কেনেকৈ লগ পাম বুলি ভাবি আমি শিহৰিত হৈছিলো। তেওঁ আহি পোৱাৰ লগে লগে তেওঁৰ আভা দেখি আমি বাকৰুদ্ধ হৈ পৰিলো। এক অবৰ্ণনীয় মুহূৰ্ত আছিল।
কৃষক – ২০১৩–১৪ চনৰ পৰা মই দাইলৰ খেতি কৰি আহিছো। এক একৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰি লাহে লাহে ১৩–১৪ একৰলৈ খেতি সম্প্ৰসাৰিত কৰিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – হয়। গতিকে, আগতে আপুনি এক একৰত কাবুলী বুট আৰু আন ঠাইত আন শস্যৰ খেতি কৰিছিল?
কৃষক – হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আৰু লাহে লাহে, আপুনি এলেকা বৃদ্ধি কৰিলে?
কৃষক – হয়, মই ইয়াক প্ৰায় ১৩–১৪ একৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিলোঁ, আৰু...
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ইয়াৰ ফলত আপোনাৰ আয়ত কেনে প্ৰভাৱ পৰিল?
কৃষক – বছৰৰ পিছত বছৰ ধৰি উচ্চমানৰ বীজ বাছি লোৱাৰ বাবে মোৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি পালে আৰু উৎপাদনশীলতা বাঢ়ি গৈ থাকিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – নিৰামিষভোজীৰ বাবে দাইলেই প্ৰ’টিনৰ মূল উৎস নহয়নে?
খেতিয়ক – হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – গতিকে, যেতিয়া আপুনি দাইলৰ খেতি কৰে, তেতিয়া কেৱল নিজৰ পকেট ভৰোৱাৰ কথা নহয়; আপুনিও সমাজলৈ যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে।
কৃষক – একেবাৰে শুদ্ধ ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আজিকালি আমাৰ খেতিপথাৰ সৰু; ভূমিৰ মালিকীস্বত্ব খণ্ডিত হৈ পৰিছে। তাৰ বাবেই কোনোবাই যেতিয়া কোনো পৰীক্ষা-নিৰীক্ষাৰ চেষ্টা কৰে তেতিয়া তেওঁ প্ৰায়ে নিজকে অকলশৰীয়া অনুভৱ কৰে। কিন্তু কল্পনা কৰকচোন, যদি ২০০ জন কৃষক একত্ৰিত হয়...
কৃষক – হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ...আৰু সিদ্ধান্ত লওক যে ৪০০ বা ৫০০ বিঘা মাটি সামৰি তেওঁলোকৰ ২০০ জনেই সামূহিকভাৱে এটা বা দুটা নিৰ্বাচিত শস্যৰ খেতি কৰি ভালদৰে বজাৰ দখল কৰিব—তাৰ দ্বাৰা কৃষকসকল অধিক লাভাৱান্বিত নহ’বনে?
কৃষক – একেবাৰেই ছাৰ। আমি কাবুলী বুটৰ বাবে প্ৰায় ১২০০ একৰ মাটিত খেতি কৰি আছো। কৃষকসকলে পূৰ্বতকৈ যথেষ্ট উন্নত লাভ অৰ্জন কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – গতিকে, এতিয়া সকলো কৃষকে এই বিষয়ত সন্মতি দিছে, যাৰ ফলত আপোনাৰো শ্ৰম কমিছে নিশ্চয়?
কৃষক – হয়, কাৰণ আমি এনে ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিছো।
কৃষক – মই বীড জিলাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ক’ৰ পৰা? বিড জিলা। সাধাৰণতে তাত পানীৰ নাটনি নাইনে?
কৃষক – সেইবাবেই ছাৰ, ধন-ধান্য আঁচনি আৰম্ভ কৰাৰ বাবে আপোনাক অপৰিসীম ধন্যবাদ জনাইছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ধন্যবাদ। আমি যেনেকৈ সকলোতে বাজৰাৰ প্ৰচাৰ কৰি আহিছো — আমাৰ পৰম্পৰাগত শস্য যেনে বাজৰা, জোৱাৰ আদি — এতিয়া ইয়াৰ বিশাল বিশ্বব্যাপী বজাৰ আছে। পানীৰ অভাৱ থকা মাটিতো কৃষকে ভাল উপাৰ্জন কৰিব পাৰে।
কৃষক – হয়, বাজৰাৰ বাবে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপুনি বাজৰাৰ খেতিও কৰে নেকি?
কৃষক – হয়, মই কৰোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপুনি কোনবোৰ জাতৰ খেতি কৰে?
খেতিয়ক – বাজৰা, জোৱাৰ আৰু বুট ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – গতিকে, মানুহে এতিয়া সেইবোৰ গ্ৰহণ কৰে?
খেতিয়ক – হয়, কৰে, সকলোৱে কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ভাল কথা৷
কৃষক – আৰু তাৰ লগতে আমি বহু গ্ৰাহকক সেইবোৰ যোগান ধৰো , কিছুমান মুম্বাইত থাকে।
কৃষক – আপোনাৰ লগত কথা পতাৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীক লগ পোৱাৰ দৰে অনুভৱ হোৱা নাছিল; নিজৰ পৰিয়ালৰ কোনোবা এজনক লগ পোৱাৰ দৰে লাগিল।
কৃষক – মোৰ অঞ্চলত মই ৰহৰ দাইলৰ খেতি কৰো। যুৱ প্ৰজন্মক ইয়াৰ প্ৰতি আগ্ৰহী হ'বলৈ আহ্বান জনাম। ইয়াৰ দ্বাৰা কৃষকসকল উপকৃত হ’ব আৰু লগতে ব্যৱসায়ৰ এক ভাল সুযোগো লাভ কৰিব।
কৃষক – মই এগৰাকী আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত মহিলা। ২০২৩ চনত গ্ৰুপত যোগদান কৰি পাঁচ বিঘা মাটিত মুগৰ খেতি কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলোঁ। মহাশয়, আপোনাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী-কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনি সঁচাকৈয়ে আমাৰ বাবে আশীৰ্বাদ। আমি বছৰি লাভ কৰা ৬,০০০ টকাই বহুত সহায় কৰে — বীজ কিনা, মাটিত হাল বোৱা আৰু অন্যান্য খেতিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে। সঁচাকৈয়ে আমাৰ বাবে ই এক বৃহৎ সমৰ্থন৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী – সাৰৰ ব্যৱহাৰ ক্ৰমান্বয়ে হ্ৰাস কৰিবলৈ কেতিয়াবা ইচ্ছা কৰে নে?
কৃষক – হয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী – কাৰণ আমি মনত ৰখা উচিত, পৃথিৱীখনেই আমাৰ মাতৃ। আমি যদি তেওঁক এনে ৰাসায়নিক দ্ৰব্য খুৱাই থাকো, তেন্তে তেওঁ কিমান দিন জীয়াই থাকিব?
কৃষক – কথাটো সঁচা ছাৰ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী – কৃষকসকলে এই বিষয়ে আলোচনা কৰে নেকি?
কৃষক – হয়, কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – এবাৰ উপলব্ধি কৰিলে যে তেওঁলোকে ক্ষতিগ্ৰস্ত মাটি নহয়, সন্তানৰ বাবে উৰ্বৰ মাটি এৰি দিব যাব লাগিব, তেতিয়া তেওঁলোকে স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে ইয়াৰ ক্ষতি নকৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব। ইয়াত কৃষকসকলে সহায় কৰিব পাৰে। যেনে, কাৰোবাৰ যদি চাৰি বিঘা মাটি...
কৃষক – হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ...আৰু আপুনি তেওঁক যদি কয়- সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰাকৃতিক খেতি কৰক, তেওঁ ভয় খাব।
খেতিয়ক – হয়, তেওঁ সাহস নকৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী – তেওঁ ভাবিব, “মই অনাহাৰে থাকিম।” গতিকে, তাৰ পৰিৱৰ্তে তেওঁক কওক — আমাৰ কথা অন্ধভাৱে নুশুনিব৷ আপোনাৰ মাটি চাৰি ভাগত ভাগ কৰক। আমাৰ পদ্ধতি এটা বিঘাত চেষ্টা কৰক; বাকী তিনিটাৰ ওপৰত আপুনি সাধাৰণ ধৰণেৰে আগবাঢ়ি যাওক।
কৃষক – শুদ্ধ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আমাৰ লগত দুবছৰ কাম কৰক। সফলতা দেখিলেই তেওঁ এক বিঘাৰ পৰা ডেৰ বিঘালৈ বিস্তাৰ কৰিব, তাৰ পিছত দুই বিঘালৈ, ইত্যাদি ইত্যাদি। তেনেকৈয়ে আত্মবিশ্বাস গঢ় লৈ উঠে৷ চাৰি বিঘাকে একেলগে পৰিৱৰ্তন কৰিবলৈ ক’লে তেওঁ নকৰে — জীৱিকা হেৰুওৱাৰ ভয়ত।
কৃষক – মই কাবুলী বুট , মচুৰ দাইল আৰু গুয়াৰ খেতি কৰো। যদিও মোৰ হাতত মাত্ৰ দুবিঘা মাটি আছে, তথাপিও ক্ষুদ্ৰ খেতি ক্ৰমান্বয়ে পৰিচালনা কৰো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – বুজিছে, দুই একৰ মাটি থকা খেতিয়কেও অলৌকিক কাম কৰিব পাৰে।
কৃষক – হয়...
প্ৰধানমন্ত্ৰী – মাটি কম হ’ব পাৰে, কিন্তু কৃষকৰ মনটো বিশাল, সাহস আৰু দৃঢ়তাৰে ভৰা।
খেতিয়ক – হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপুনি কেতিয়াবা আপোনাৰ পথাৰত বেৰ লগোৱাৰ কথা ভাবিছেনে? সাধাৰণতে চুবুৰীয়ায়ো বেৰ লগাই দিয়ে, আৰু দুয়োৰে মাজত কিছু মাটি নষ্ট হৈ যায়। কিন্তু যদি দুয়োপক্ষই ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে সৌৰ পেনেল স্থাপন কৰে — আপোনাৰ এইফালে হেলনীয়া, তেওঁৰ সেইফালে হেলনীয়া — তেন্তে আপোনালোক দুয়োজনেই বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিব পাৰে, ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে আৰু উদ্বৃত্ত বিক্ৰী কৰিব পাৰে।
কৃষক – এয়া এটা আচৰিত ধাৰণা ছাৰ৷ সম্ভৱ...
প্ৰধানমন্ত্ৰী – হয়, আমি সেই দিশত আগবাঢ়িব লাগে, ইয়াৰ বাবে চৰকাৰে এতিয়া ধনৰ যোগান ধৰে।
কৃষক – মানুহে ইয়াক লৈছে ছাৰ আৰু ভাল লাভ অৰ্জন কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আন এটা কথা — আমি ৰিচাৰ্জ কুঁৱাৰ প্ৰচাৰো কৰা উচিত যাতে বৰষুণৰ পানী মাটিৰ তলত সোমাই যাব পাৰে। সেইটোৱে পানীৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰে আৰু সকলোকে উপকৃত কৰে।
কৃষক – হয়, একেবাৰে সত্য ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপোনালোক সকলোৰে সৈতে কথা পাতি বৰ ভাল লাগিল৷ আপোনালোক নতুন পদ্ধতিৰে পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰা সাহসী আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমী কৃষক — সেই কথাই মোক বহুত সুখী কৰিছে। প্ৰায়ে, মানুহে কয়, “মোৰ দেউতাই এনেদৰে কৰিছিল, মামাই এনেদৰে কৰিছিল , গতিকে ময়ো একেদৰেই কৰিম।” কিন্তু আমি যুৱক-যুৱতীসকলক সেই মানসিকতাৰ বাহিৰলৈ যাবলৈ উৎসাহিত কৰিব লাগিব।
কৃষক – পশুপালন আৰু দুগ্ধ মন্ত্ৰালয়ৰ কৃপাত আমি ৫০% ৰাজসাহায্য লাভ কৰিলোঁ। আগতে মোৰ কেইটামান গৰু আছিল যদিও এতিয়া মোৰ হাতত ২৫০ টাতকৈও অধিক গিৰ গৰু আছে। ২০১০ চনত মই এখন হোটেলত ৰুম বয় হিচাপে কাম কৰিছিলোঁ। আজি মোৰ হাতত কোটি টকা মূল্যৰ এখন গোশালা আছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বহুত সহায় আগবঢ়াইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ৰুম বয়ৰ পৰা এই পদলৈ কেনেকৈ গ’ল?
কৃষক – চৰকাৰী পদক্ষেপৰ বাবেই হৈছে ছাৰ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ইমানবোৰ গৰু থকাৰ পিছত আপুনি সকলোবোৰ ৰাখে নে কিছুমান আনক বিতৰণ কৰে?
কৃষক – জৈৱিক খেতি কৰা আৰু দৰিদ্ৰতাৰ মাজত জীয়াই থকা এগৰাকী আদিবাসী মহিলাক পোৱালিকে ধৰি ৬৩টা গৰু উপহাৰ দিলোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – দেখিছোঁ। মই কাশীৰ সাংসদ। তাতো একেধৰণৰ পৰীক্ষা কৰিলোঁ: প্ৰায় ১০০টা পৰিয়ালত গিৰ গৰু বিতৰণ কৰিলোঁ, এই চৰ্তত যে প্ৰথম পোৱালিটো মোৰ হাতত ঘূৰাই দিব লাগিব। তাৰ পিছত আন এটা পৰিয়ালক দিলোঁ।
কৃষক – ২০২০ চনত বিশ্বব্যাপী লকডাউনৰ সময়ত মই অনুসন্ধান কৰি , তাৰ পিছত হৰিদ্বাৰৰ বিভাগটো পৰিদৰ্শন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মৎস্য সম্পদ যোজনাৰ বিষয়ে জানিব পাৰিলোঁ। জীৱন সলনি হোৱা যেন লাগিল। এই আঁচনিৰ পৰা পোৱা ৰাজসাহায্য আৰু সাহায্যৰ বাবেই মই যথেষ্ট সহায় লাভ কৰিলোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপুনি কিমান লোকক নিযুক্তি দিছে?
কৃষক – উত্তৰাখণ্ডৰ সৰু সৰু গাঁৱৰ প্ৰায় ২৫ জন যুৱকে আমাৰ লগত কাম কৰে ছাৰ। ইয়াত তেওঁলোকে বহু কথা শিকিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – উৎকৃষ্ট।
কৃষক – কিছুমানে বিভিন্ন ঠাইলৈ গৈ স্বতন্ত্ৰভাৱে নিজৰ দক্ষতা প্ৰয়োগ কৰি আছে।
কৃষক – ময়ো আলংকাৰিক মাছৰ বিষয়ত গুৰুত্ব দিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – অহ, জলজ কৃষি।
কৃষক – উত্তৰ প্ৰদেশত এই কামটো মই প্ৰথমবাৰৰ বাবে আৰম্ভ কৰিছিলো ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – হয়, কেনেকৈ কৰিলে? ক'ত কৰিলে?
কৃষক – প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ যোজনা ষ্টাৰ্টআপ কৃষকৰ বাবে এক বৃহৎ আশা।
কৃষক – গাঁও সমৃদ্ধিশালী হ’লেহে দেশ সমৃদ্ধিশালী হ’ব বুলি থকা আপোনাৰ দৃষ্টিভংগীয়ে মোক অনুপ্ৰাণিত কৰিলে। ছৰাইকেলাত মই ১২৫ টা দৰিদ্ৰ জনজাতীয় পৰিয়ালকলৈ তাতেই সংহত খেতি আৰম্ভ কৰিলোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপোনাৰ শিক্ষাই আপোনাক ইয়াৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰিছিল নেকি, নে আপুনি ঠাইতে প্ৰশিক্ষণ লৈছিল?
কৃষক – ছাৰ, আপুনি মোৰ আদৰ্শ হৈ আহিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – অ’, সঁচাকৈয়ে?
কৃষক – আপুনি চাকৰি বিচৰাতকৈ চাকৰি প্ৰদানকাৰী হ’বলৈ আহ্বান জনাইছিল। বিশ্বজুৰি টাটা ষ্টীলে নিজৰ সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰে — মোৰ সামগ্ৰীও টাটা ষ্টীলে বিক্ৰী কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আচৰিত।
কৃষক – ছাৰ, আপুনি মোৰ পথ প্ৰদৰ্শক আৰু প্ৰেৰণা হৈ আহিছে। আপোনাৰ পৰা পোৱা সৰু সৰু পৰামৰ্শ আৰু যোগাযোগে মোৰ জীৱনটোক অহৰহ ৰূপান্তৰিত কৰি আহিছে।
কৃষক – মই সখী সংগঠনৰ লগত জড়িত। আমাৰ যাত্ৰা আৰম্ভ হৈছিল ২০ গৰাকী মহিলাকলৈ আৰু এতিয়া ৯০ হাজাৰ মহিলাই কাম কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ৯০ হাজাৰ !
খেতিয়ক – হয় ছাৰ। এই মহিলাসকলে গাখীৰ বিক্ৰী কৰি ভাল উপাৰ্জন কৰে আৰু আমি এতিয়ালৈকে ১৪ হাজাৰৰো অধিক লাখপতি দিদিৰ সৃষ্টি কৰিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – সেয়া অলৌকিক!
কৃষক – মোৰ ইয়াতো মাছ পালনৰ কাম কৰি আছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – হয়।
কৃষক – আপোনাৰ পিএমএমএছৱাই আঁচনিৰ সহায়ত আমি বৰফৰ প্ৰস্তুতৰ পৰিকল্পনা আৰু সঠিক জলজ কৃষি ব্যৱস্থাপনা ৰূপায়ণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’লোঁ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপোনাৰ লগত কিমানজনে কাম কৰে?
কৃষক – প্ৰায় ১০০ জন।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – এনেধৰণৰ পদক্ষেপ লৈ আনেও গ্ৰহণ কৰিছেনে ?
কৃষক – হয় ছাৰ। শেহতীয়াকৈ আন্দামানৰ পৰা আহিছিল আন এটা দল। পূৰ্বে আমি তেওঁলোকৰ সৈতে সঠিকভাৱে যোগাযোগ কৰিব পৰা নাছিলো যদিও পিএমএমএছৱাই আঁচনিৰ বাবে ব’ৰ্ডখন কাৰ্যক্ষম হৈ উঠিছে আৰু বৰফৰ যোগানো উপলব্ধ হৈছে। মাছ ৰখাৰ বাবেও ঠাই আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – অ’, উৎকৃষ্ট।
কৃষক – মই কাশ্মীৰৰ পৰা আহিছো। মই এটা প্ৰগ্ৰেমৰ জৰিয়তে আপোনাৰ পিএমএমএছৱাই আঁচনিৰ বিষয়ে জানিলোঁ, কাম আৰম্ভ কৰিলোঁ, মোৰ এতিয়া ১৪ জন কৰ্মচাৰী আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – দেখিছোঁ।
কৃষক – হয়, ১৪ জন কৰ্মচাৰী আৰু মই বছৰি প্ৰায় ১৫ লাখ টকা লাভ কৰো। বজাৰখন ভাল, আৰু আন লোকেও লাভাৱান্বিত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – এতিয়া যেতিয়া আপুনি ৰে’লযোগে সামগ্ৰী প্ৰেৰণ কৰিব পাৰিব, তেতিয়া আপোনাৰ সামগ্ৰী দ্ৰুতগতিত বজাৰত উপনীত হ’ব।
কৃষক – উন্নয়ন দ্ৰুতগতিত হৈ আছে, আপোনালোকৰ সহায়ৰ বাবে। মই নাভাবো যে আন কোনো প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অধীনত এয়া সম্ভৱ হ’লহেঁতেন৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী – জম্মু-কাশ্মীৰত অতি দক্ষ আৰু সক্ষম যুৱক-যুৱতী আছে।
কৃষক – হয়, এই সকলোবোৰ আপোনাৰ চৰকাৰৰ অধীনত সম্ভৱ হৈছে, অন্যথা নহ’লহেঁতেন ।
কৃষক – তেওঁলোকক লগ পাই জলজ কৃষিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি ভাল অনুভৱ হৈছিল।
কৃষক – নমস্কাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – নমস্কাৰ।
কৃষক – ছাৰ, আচলতে মই ২০১৪ চনত আমেৰিকাৰ পৰা উভতি আহিলোঁ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আৰু আপুনি আমেৰিকা এৰিলে?
কৃষক – হয়, মই নিজৰ মানুহক নিযুক্তি দিবলৈ আমেৰিকা এৰিলোঁ। ১০ একৰৰ সৰু ফাৰ্ম এখনৰ পৰা আৰম্ভ কৰিলোঁ। এতিয়া, মই ৩০০ একৰতকৈও অধিক মাটিত খেতি পৰিচালনা কৰিছো, ইয়াৰ উপৰি ১০,০০০ একৰতকৈও অধিক মাটিৰ বাবে বীজ উৎপাদন কৰিবলৈ হেচাৰী আছে। মই প্ৰায় ৭% সুতত এফ আই ডি এফৰ পৰা লাভৱান্বিত হৈছিলো, যাৰ ফলত যথেষ্ট সম্প্ৰসাৰণৰ সুবিধা হৈছিল। বৰ্তমান মোৰ প্ৰায় ২০০ জন কৰ্মচাৰী আছে ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – বাহ! মহান!
কৃষক – নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে আমাৰ ফালে খোজ পেলাইছিল — মোৰ জীৱনৰ এটা বিৰল মুহূৰ্ত। “বাহ” সুন্দৰ পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – নমস্তে, ভাই।
কৃষক – মই গুজৰাটৰ আমৰেলী জিলাৰ ধৰীৰ। মোৰ নাম ভৱন গণ্ডভিয়া। মোৰ এফ পি অ’ত ১৭০০ কৃষক আছে। আমি চাৰি বছৰ ধৰি অবিৰতভাৱে ২০% লভ্যাংশ দি আহিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ১৭০০ কৃষক?
খেতিয়ক – হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – খেতি কৰা মুঠ মাটি কিমান?
কৃষক – আমি ১৫০০ একৰ মাটিত খেতি কৰি আছো আৰু চাৰি বছৰৰ বাবে অবিৰতভাৱে ২০% লভ্যাংশ দিছো, যাৰ পৰিমাণ ২০০ কোটিৰো অধিক।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – তেওঁলোকে বিভিন্ন শস্যৰ খেতি কৰে নে নিৰ্দিষ্ট পৰিকল্পনা মানি চলে?
কৃষক – আমি এম এছ পিৰ অধীনত কাম কৰোঁ। আমাৰ ডাঙৰ কৃতিত্ব হ’ল যেতিয়া আমাৰ এফ পি অ’ত ধনৰ অভাৱ আছিল তেতিয়া চৰকাৰে বন্ধকী অবিহনে ২ কোটি টকা দিছিল। সেয়া আছিল এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি।
কৃষক – নমস্কাৰ, প্ৰধানমন্ত্ৰী জী। মোৰ নাম সুনীল কুমাৰ , ৰাজস্থানৰ জয়ছালমেৰৰ। আমি মূলতঃ জৈৱিকভাৱে সংহত কীট ব্যৱস্থাপনাৰে (আই পি এম) কৰি জিৰাৰ খেতি কৰো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – দেখিছোঁ।
কৃষক – মোৰ এফ পি অ’ত ১০৩৫ জন কৃষক আছে, জিৰা আৰু ইছবগোলৰ খেতি কৰিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – জিৰাৰ বজাৰ ক’ত আছে?
কৃষক – আমি গুজৰাটৰ ভিতৰত বিভিন্ন ৰপ্তানিকৰ্তাক যোগান ধৰো, যিয়ে তাৰ পিছত ইয়াক আন ঠাইলৈ লৈ যায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ইছবগোল আইচক্ৰীম বনাবলৈ কোনোবাই চেষ্টা কৰিছেনে?
কৃষক – নাই ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – বজাৰৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে কল্পনা কৰক!
খেতিয়ক – হয় ছাৰ। মূল্য সংযোজনৰ ওপৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৰু ধাৰণাটোৱে আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। আমি আগতে কেতিয়াও আইচক্ৰীমৰ কথা ভবা নাছিলো, কিন্তু এতিয়া আমি ইয়াৰ বিষয়ে অন্বেষণ কৰিম।
কৃষক – আপোনাৰ সংসদীয় সমষ্টি বাৰাণসীৰ ওচৰৰ মিৰ্জাপুৰৰ মই ধৰ্মেন্দ্ৰ কুমাৰ মৌৰ। আমি বাজৰাৰ খেতি কৰো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – মিলেটছ?
খেতিয়ক – হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপুনি সেইবোৰ বিক্ৰীৰ বাবে পেকেজ কৰি ব্ৰেণ্ড কৰে?
খেতিয়ক – হয় ছাৰ। আমি বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ অধীনত প্ৰতিৰক্ষা আৰু এনডিআৰএফক যোগান ধৰো।
কৃষক – মোৰ নাম ফায়াজ আহমেদ,কাশ্মীৰৰ। আমি আপেল উৎপাদন কৰো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপেল?
কৃষক – হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপেলৰ বাবে পৰিবহণৰ সুবিধা পাইছেনে?
খেতিয়ক – হয়, বাহনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ৬০ হাজাৰ টন ফল-মূল, শাক-পাচলি, ফুল ৰে’লযোগে দিল্লীত উপস্থিত হৈছে।
কৃষক – হয়, দিল্লী আৰু অন্যান্য স্থানত উপনীত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – সেয়া এক উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব।
কৃষক – কিন্তু...
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ট্ৰাকত বহু সময় লাগে।
কৃষক – মই মধ্যপ্ৰদেশৰ জবলপুৰৰ ৰৌশিক সুখলাম (নাম অস্পষ্ট)। আমি এৰোপনিক্সৰ জৰিয়তে আলুৰ বীজ উৎপাদন কৰোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ঠিক।
খেতিয়ক – হয় ছাৰ। আমি উলম্ব আৰু অনুভূমিক খেতিৰ ব্যৱস্থা ব্যৱহাৰ কৰো। এইবোৰ আলুৰ বীজ। সোণ নহ’লেও সোণৰ দৰেই মূল্যৱান , কাৰণ কৃষকসকলে খেতি কৰিবলৈ পথাৰত ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰি বহুগুণ বেছি উৎপাদন কৰিব পাৰে ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী – গতিকে আপুনি শীৰ্ষ পৰ্যায়ৰ গুণক...
খেতিয়ক – হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আলু।
খেতিয়ক –ওপৰতে ওলমি হোৱা আলু ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – সেইটো জৈন গ্ৰাহকৰ বাবে উপযোগী। মাটিৰ তলত হ’লে নাখায়; যদি মাটিৰ ওপৰত থাকে, তেন্তে তেওঁলোকে খায় ।
কৃষক – নৰেন্দ্ৰ মোদী জীক লগ পাওঁতে আমি তেওঁক মিনি টিউবাৰ্ছ দেখুৱাইছিলো। তেওঁ অনুভূমিক খেতি আৰু এৰোপনিক্সৰ বিষয়ে জানিছিল। তেওঁ লগে লগে ইয়াক “জৈন আলু” বুলি ক’লে। এই আলুক তেওঁ ‘জৈন আলু’ বুলি অভিহিত কৰিছিল।
কৃ।ক – ছাৰ, শুভেচ্ছা। মই ৰাজস্থানৰ বৰাণ জিলাৰ মহম্মদ আছলাম। আমি হালধিৰ খেতি কৰোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপুনি ক’ৰ পৰা আহিছে?
কৃষক – ৰাজস্থানৰ বৰাণ জিলা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – বৰাণ, ৰাজস্থান।
খেতিয়ক – হয় ছাৰ। আমি হালধিৰ বাবে মূল্য সংযোজন কৰোঁ — পাউদাৰ, পেষ্ট, আৰু ৰপ্তানিৰ অনুজ্ঞাপত্ৰৰ বাবে আবেদন কৰিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – বেছন আৰু হালধিৰ পৰা পাপড় বনোৱা এজন যুৱকক লগ পাইছিলো।
কৃষক – ছাৰ, মন কি বাতৰ জৰিয়তে এই কথা আপোনালোকৰ লগত শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ পাই গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – মহান ! বহুত বহুত ধন্যবাদ ভাইসকল।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with Farmers at a Krishi Program in New Delhi
12 OCT 2025 6:45PM by PIB Delhi
Prime Minister – Ram-Ram!
Farmer – Ram-Ram! I am from Hisar district, Haryana. I began farming with the cultivation of Kabuli chana (chickpeas). Initially, there was only a little...
Prime Minister – How many years ago did you start this?
Farmer – It has been four years now. I get a yield of about 10 quintals per acre from Kabuli chana.
Prime Minister – There are some crops which are intercropped like pulses.
Farmer – Yes.
Prime Minister – So, you get an additional income, though it requires a little more effort. Seeing this, do other farmers also feel encouraged to move towards pulses, thinking that their land will revive again?
Farmer – Yes, indeed. That’s what we think. I tell other farmers that if we cultivate pulses like chickpeas, we will not only get this crop, but the next crop will also benefit. Chickpeas and other pulse crops leave nitrogen in the soil, which enriches it for the next yield.
Farmer – This is the first time in my life that I have met the Prime Minister. He is a very good Prime Minister, deeply connected to farmers and ordinary people alike.
Farmer – I am also associated with the Farmer Producer Organisation (FPO). I am a Chartered Accountant by profession, but I also cultivate pulses. Our family owns 16 bighas of land, where I grow chickpeas. We have also formed groups of 20 women each in our village, and together we prepare products like chana-lahsun-papad. Since our... (audio unclear)... there is garlic in it...
Prime Minister – Oh, so you do the product manufacturing there itself?
Farmer – Yes, yes, yes.
Prime Minister – Have you given your product a brand name?
Farmer – Yes, our village is called Dugari, so we have branded it as Dugari Wale.
Prime Minister – I see.
Farmer – Yes, chana-lahsun-papad, branded as Dugari Wale Chana-Lahsun-Papad.
Prime Minister – Do people buy them?
Farmer – Yes, sir. We are registered on GeM, the Government e-Marketplace portal. Army personnel purchase from there, sir.
Prime Minister – So, is it known across Rajasthan?
Farmer – Sir, it’s sold all over India.
Prime Minister – Really?
Farmer – Yes.
Prime Minister – Are there others producing similar products?
Farmer – Yes, there are others too. But it’s mainly women who make them.
Prime Minister – Then you’ll have to bring some for everyone to taste!
Farmer – Absolutely, sir, of course!
Farmer – We had goosebumps thinking how we would meet the Prime Minister. When he arrived, seeing his aura left us speechless. It was an indescribable moment.
Farmer – I have been cultivating pulses since 2013–14. I started with one acre and gradually expanded to 13–14 acres of chickpeas.
Prime Minister – Yes. So, earlier you grew chickpeas on one acre and other crops elsewhere?
Farmer – Yes, sir.
Prime Minister – And slowly, you increased the area?
Farmer – Yes, I expanded it to about 13–14 acres, and...
Prime Minister – How did this affect your income?
Farmer – My income improved because I selected high-quality seeds year after year, and productivity kept rising.
Prime Minister – For vegetarians, pulses are the main source of protein, aren’t they?
Farmer – Yes, sir.
Prime Minister – So, when you cultivate pulses, it’s not just about filling your own pocket; you are also contributing greatly to society.
Farmer – Correct.
Prime Minister – Nowadays, our farms are small; landholdings are fragmented. Because of that, when someone tries an experiment, he often feels alone. But imagine, if 200 farmers come together...
Farmer – Yes.
Prime Minister – ...and decide that all 200 of them, covering 400 or 500 bighas of land, will collectively grow one or two selected crops and market them well—would that benefit farmers more?
Farmer – Absolutely, sir. We are doing residue-free farming on about 1,200 acres for Kabuli chana. Farmers are getting significantly better returns than before.
Prime Minister – So, all farmers have agreed to it now, which must have reduced your labour too?
Farmer – Yes, because we have built such a system.
Farmer – I am from Beed district.
Prime Minister – From where? Beed district. There’s usually a water shortage there, isn’t it?
Farmer – That’s why, sir, I want to thank you immensely for launching the Dhan-Dhaanya scheme.
Prime Minister – Thank you. Just as we have been promoting millets everywhere — our traditional grains like bajra, jowar (sorghum) and others — they now have huge global markets. Even on water-scarce land, farmers can earn a good living.
Farmer – Yes, because of millets.
Prime Minister – Do you also cultivate millets?
Farmer – Yes, I do.
Prime Minister – Which varieties do you grow?
Farmer – Bajra, jowar, and Bhuna chana too.
Prime Minister – So, people still consume them?
Farmer – Yes, they do, everyone does.
Prime Minister – That’s good.
Farmer – And along with that, when we supply to customers, some are in Bombay.
Farmer – After speaking to him, it didn’t feel like meeting the Prime Minister; it felt like meeting someone from our own family.
Farmer – In my area, I cultivate arhar. I would urge the youth to take interest in this. It will benefit farmers and also offer a good business opportunity.
Farmer – I am a woman associated with a self-help group. I joined the group in 2023 and began cultivating moong on my five bighas of land. Sir, your PM-Kisan Samman Nidhi scheme is truly a blessing for us. The ₹6,000 we receive annually helps immensely — for buying seeds, tilling the land, and other farming needs. It’s indeed a huge support for us.
Prime Minister – Do you ever feel like gradually reducing the use of fertilisers?
Farmer – Yes, women...
Prime Minister – Because we should remember, the Earth is our mother. If we keep feeding her such chemicals, how long will she survive?
Farmer – That’s true, sir.
Prime Minister – Do farmers discuss this?
Farmer – Yes, they do.
Prime Minister – Once they realise that they have to leave fertile soil for their children, not barren land, they’ll automatically try not to harm it. Farmers can help in this. For example, if someone owns four bighas of land...
Farmer – Yes.
Prime Minister – ...and you tell him to completely switch to natural farming, he will be afraid.
Farmer – Yes, he won’t dare.
Prime Minister – He will think, “I’ll starve.” So, instead, tell him — don’t listen to us blindly. Divide your land into four parts. Try our method on one bigha; continue your usual way on the other three.
Farmer – Correct.
Prime Minister – Work with us for two years. Once he sees success, he will expand from one bigha to one and a half, then two, and so on. That’s how confidence builds. If we ask him to convert all four bighas at once, he won’t — he will fear losing his livelihood.
Farmer – I grow chickpeas, lentils, and guar. Though I have only two acres of land, I manage small-scale farming gradually.
Prime Minister – You see, even a farmer with two acres can perform miracles.
Farmer – Yes, bit by bit...
Prime Minister – The land may be small, but the farmer’s mind is vast, full of courage and determination.
Farmer – Yes, sir.
Prime Minister – Have you ever thought of putting a fence around your fields? Usually, the neighbour also puts up a fence, and between the two, some land gets wasted. But if both sides install solar panels instead — yours tilting this way, his tilting that way — you can both generate electricity, use it, and sell the surplus.
Farmer – That’s a wonderful idea, sir. It’s possible...
Prime Minister – Yes, that’s the direction we should move in. The government provides funds for this now.
Farmer – People are taking it up, sir, and gaining good benefits.
Prime Minister – Another thing — we should also promote recharge wells to allow rainwater to percolate underground. That raises the water table and benefits everyone.
Farmer – Yes, absolutely.
Prime Minister – It’s been wonderful speaking with you all. You are brave and hardworking farmers experimenting with new methods — that makes me very happy. Often, people just say, “My father did this, my uncle did this, so I’ll do the same.” But we need to encourage the youth to move beyond that mindset.
Farmer – Thanks to the Ministry of Animal Husbandry & Dairying , we received a 50% subsidy. Earlier, I had a few cows, but now I own over 250 Gir cows. Back in 2010, I worked as a room boy in a hotel. Today, I own a Gaushala worth crores. The central government has provided tremendous support.
Prime Minister – How did you go from being a room boy to this position?
Farmer – It’s due to government initiatives, sir.
Prime Minister – With so many cows, do you keep them all or distribute some to others?
Farmer – I gifted 63 cows, including calves, to an Adivasi woman practicing organic farming and living in poverty.
Prime Minister – I see. I am the MP of Kashi. I did a similar experiment there: I distributed Gir cows to about 100 families, with the condition that the first calf must be returned to me. Then I gave it to another family.
Farmer – In 2020, during the global lockdown, I conducted research and then visited the department in Haridwar, where I learned about the Prime Minister’s Matsya Sampada Yojana. It felt life-changing. Thanks to the subsidies and assistance from this scheme, I received significant support.
Prime Minister – How many people do you employ?
Farmer – About 25 young men from small villages in Uttarakhand work with us, sir. They learn a lot here.
Prime Minister – Excellent.
Farmer – Some have gone to different places and are applying their skills independently.
Farmer – I have also focused on ornamental fish.
Prime Minister – Ah, aquaculture.
Farmer – I started this for the first time in Uttar Pradesh, sir.
Prime Minister – Yes, how did you do it? Where did you receive training?
Farmer – Sir, I hold a PhD and my subject was this very field. I decided to become a job provider rather than a job seeker. That’s why I started this venture (location unclear).
Prime Minister – Aquaculture has immense potential worldwide.
Farmer – Yes, indeed.
Prime Minister – Bharat has special advantages in this sector. Focusing here opens huge market opportunities.
Farmer – The Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana is a great hope for startup farmers.
Farmer – Your vision that if villages prosper, the country will prosper inspired me. In Saraikela, I adopted 125 poor tribal families and started integrated farming there.
Prime Minister – Did your education prepare you for this, or did you train on-site?
Farmer – Sir, you have been my role model.
Prime Minister – Oh, really?
Farmer – You called on the nation to become job givers rather than job seekers. Globally, Tata Steel sells its products — my products are sold by Tata Steel too.
Prime Minister – Wonderful.
Farmer – Sir, you have been my guide and inspiration. Small advice and interactions from you have continuously transformed my life.
Farmer – I am associated with the Sakhi organisation. Our journey began with 20 women and now 90,000 women are working.
Prime Minister – 90,000 !
Farmer – Yes, sir. These women earn well through selling milk, and we have created over 14,000 Lakhpati Didis so far.
Prime Minister – That’s miraculous!
Farmer – I also have excellent fishing operations here.
Prime Minister – Yes.
Farmer – Thanks to your PMMSY scheme, we were able to implement ice planning and proper aquaculture management.
Prime Minister – How many work with you?
Farmer – About 100 people.
Prime Minister – Are there others with similar initiatives?
Farmer – Yes, sir. Another group recently arrived from Andaman. Previously, we couldn’t reach them properly, but thanks to the PMMSY scheme, the board is operational and ice supply is available. There is also space for keeping fish.
Prime Minister – Oh, excellent.
Farmer – I came from Kashmir. I learned about your PMMSY scheme through a programme, began working, and started the culture. I now have 14 employees.
Prime Minister – I see.
Farmer – Yes, 14 employees, and I earn about ₹15 lakh profit annually. The market is good, and others also benefit.
Prime Minister – Now that you can ship goods by train, your products will reach markets faster.
Farmer – Development is happening rapidly, thanks to your support. I don’t think this would have been possible under any other Prime Minister.
Prime Minister – Jammu and Kashmir has a very capable youth.
Farmer – Yes, all this has been possible under your government, not otherwise.
Farmer – Meeting them and discussing aquaculture felt like natural therapy.
Farmer – Namaskaram.
Prime Minister – Namaskar.
Farmer – Sir, I actually returned from the US in 2014.
Prime Minister – And you left the USA?
Farmer – Yes, I left the USA to employ my own people. I started with a small 10-acre farm. Now, I manage over 300 acres of farming, plus hatcheries producing seeds for more than 10,000 acres. I benefited from FIDF at about 7% interest, which allowed significant expansion. Currently, I have about 200 employees, sir.
Prime Minister – Wow! Great!
Farmer – Narendra Modi Ji was walking towards us — a pause moment in my life. It was a “wow” situation.
Prime Minister – Namaste, brother.
Farmer – I am from Dhari, Amreli district, Gujarat. My name is Bhavna Gondviya. My FPO has 1,700 farmers. We have been paying a 20% dividend continuously for four years.
Prime Minister – 1,700 farmers?
Farmer – Yes, sir.
Prime Minister – What is the total land under cultivation?
Farmer – We are farming on 1,500 acres and continuously giving 20% dividend for four years, amounting to over ₹200 crore.
Prime Minister – Do they grow different crops or follow a set plan?
Farmer – We also work under MSP. Our major achievement is that when our FPO lacked funds, the government provided ₹2 crore without guarantee. That was a significant milestone.
Farmer – Namaskar, Prime Minister Ji. My name is Sunil Kumar from Jaisalmer, Rajasthan. We mainly cultivate cumin using Integrated Pest Management (IPM) organically.
Prime Minister – I see.
Farmer – My FPO has 1,035 farmers, growing cumin and Isabgol.
Prime Minister – Where is the cumin market?
Farmer – We supply to different exporters within Gujarat, who then take it further.
Prime Minister – Has anyone tried making Isabgol ice cream?
Farmer – No, sir.
Prime Minister – Imagine the market potential!
Farmer – Yes, sir. The Prime Minister’s small idea on value addition inspired us. We had never thought of ice cream before, but now we will explore it.
Farmer – I am Dharmendra Kumar Maur from Mirzapur, near your parliamentary constituency Varanasi. We work on millets.
Prime Minister – Millets?
Farmer – Yes, sir.
Prime Minister – You package and brand them for sale?
Farmer – Yes, sir. We supply to Defence and NDRF under an MoU.
Farmer – My name is Fayaz Ahmed from Kashmir. We produce apples.
Prime Minister – Apples?
Farmer – Yes.
Prime Minister – Have you received transport for apples?
Farmer – Yes, the vehicle is arranged.
Prime Minister – 60,000 tonnes of fruits, vegetables, and flowers have reached Delhi by rail.
Farmer – Yes, they have reached Delhi and other locations.
Prime Minister – That’s a remarkable achievement.
Farmer – But…
Prime Minister – Trucks take a lot of time.
Farmer – I am Roushik Sukhlam (name unclear) from Jabalpur, Madhya Pradesh. We produce potato seeds through aeroponics.
Prime Minister – Exactly.
Farmer – Yes, sir. We use vertical and horizontal farming. These are potato seeds. While they aren’t gold, they are as valuable as gold because we multiply them in the field for farmers to cultivate.
Prime Minister – So you do the top-level multiplication...
Farmer – Yes, sir.
Prime Minister – Potatoes.
Farmer – Hanging potatoes, sir.
Prime Minister – That’s suitable for Jain consumers. If it grows underground, they don’t eat it; if above ground, they do.
Farmer – When we met Narendra Modi Ji, we showed him the mini tubers. He knew about horizontal farming and aeroponics. He recognised this as “Jain potatoes” immediately. He termed these potatoes 'Jain potatoes'.
Farmer – Sir, greetings. My name is Mohammad Aslam from Baran district, Rajasthan. We work on garlic.
Prime Minister – Where are you from?
Farmer – Baran district, Rajasthan.
Prime Minister – Baran, Rajasthan.
Farmer – Yes, sir. We do value addition for garlic — powder, paste, and have applied for export licenses.
Prime Minister – I met a young man who makes papad from Besan and garlic.
Farmer – Sir, I am honoured to share this with you through Mann Ki Baat.
Prime Minister – Great ! Thank you very much, brother.