Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with Farmers at a Krishi Program in New Delhi
12 OCT 2025 6:45PM by PIB Delhi
Prime Minister – Ram-Ram!
Farmer – Ram-Ram! I am from Hisar district, Haryana. I began farming with the cultivation of Kabuli chana (chickpeas). Initially, there was only a little...
Prime Minister – How many years ago did you start this?
Farmer – It has been four years now. I get a yield of about 10 quintals per acre from Kabuli chana.
Prime Minister – There are some crops which are intercropped like pulses.
Farmer – Yes.
Prime Minister – So, you get an additional income, though it requires a little more effort. Seeing this, do other farmers also feel encouraged to move towards pulses, thinking that their land will revive again?
Farmer – Yes, indeed. That’s what we think. I tell other farmers that if we cultivate pulses like chickpeas, we will not only get this crop, but the next crop will also benefit. Chickpeas and other pulse crops leave nitrogen in the soil, which enriches it for the next yield.
Farmer – This is the first time in my life that I have met the Prime Minister. He is a very good Prime Minister, deeply connected to farmers and ordinary people alike.
Farmer – I am also associated with the Farmer Producer Organisation (FPO). I am a Chartered Accountant by profession, but I also cultivate pulses. Our family owns 16 bighas of land, where I grow chickpeas. We have also formed groups of 20 women each in our village, and together we prepare products like chana-lahsun-papad. Since our... (audio unclear)... there is garlic in it...
Prime Minister – Oh, so you do the product manufacturing there itself?
Farmer – Yes, yes, yes.
Prime Minister – Have you given your product a brand name?
Farmer – Yes, our village is called Dugari, so we have branded it as Dugari Wale.
Prime Minister – I see.
Farmer – Yes, chana-lahsun-papad, branded as Dugari Wale Chana-Lahsun-Papad.
Prime Minister – Do people buy them?
Farmer – Yes, sir. We are registered on GeM, the Government e-Marketplace portal. Army personnel purchase from there, sir.
Prime Minister – So, is it known across Rajasthan?
Farmer – Sir, it’s sold all over India.
Prime Minister – Really?
Farmer – Yes.
Prime Minister – Are there others producing similar products?
Farmer – Yes, there are others too. But it’s mainly women who make them.
Prime Minister – Then you’ll have to bring some for everyone to taste!
Farmer – Absolutely, sir, of course!
Farmer – We had goosebumps thinking how we would meet the Prime Minister. When he arrived, seeing his aura left us speechless. It was an indescribable moment.
Farmer – I have been cultivating pulses since 2013–14. I started with one acre and gradually expanded to 13–14 acres of chickpeas.
Prime Minister – Yes. So, earlier you grew chickpeas on one acre and other crops elsewhere?
Farmer – Yes, sir.
Prime Minister – And slowly, you increased the area?
Farmer – Yes, I expanded it to about 13–14 acres, and...
Prime Minister – How did this affect your income?
Farmer – My income improved because I selected high-quality seeds year after year, and productivity kept rising.
Prime Minister – For vegetarians, pulses are the main source of protein, aren’t they?
Farmer – Yes, sir.
Prime Minister – So, when you cultivate pulses, it’s not just about filling your own pocket; you are also contributing greatly to society.
Farmer – Correct.
Prime Minister – Nowadays, our farms are small; landholdings are fragmented. Because of that, when someone tries an experiment, he often feels alone. But imagine, if 200 farmers come together...
Farmer – Yes.
Prime Minister – ...and decide that all 200 of them, covering 400 or 500 bighas of land, will collectively grow one or two selected crops and market them well—would that benefit farmers more?
Farmer – Absolutely, sir. We are doing residue-free farming on about 1,200 acres for Kabuli chana. Farmers are getting significantly better returns than before.
Prime Minister – So, all farmers have agreed to it now, which must have reduced your labour too?
Farmer – Yes, because we have built such a system.
Farmer – I am from Beed district.
Prime Minister – From where? Beed district. There’s usually a water shortage there, isn’t it?
Farmer – That’s why, sir, I want to thank you immensely for launching the Dhan-Dhaanya scheme.
Prime Minister – Thank you. Just as we have been promoting millets everywhere — our traditional grains like bajra, jowar (sorghum) and others — they now have huge global markets. Even on water-scarce land, farmers can earn a good living.
Farmer – Yes, because of millets.
Prime Minister – Do you also cultivate millets?
Farmer – Yes, I do.
Prime Minister – Which varieties do you grow?
Farmer – Bajra, jowar, and Bhuna chana too.
Prime Minister – So, people still consume them?
Farmer – Yes, they do, everyone does.
Prime Minister – That’s good.
Farmer – And along with that, when we supply to customers, some are in Bombay.
Farmer – After speaking to him, it didn’t feel like meeting the Prime Minister; it felt like meeting someone from our own family.
Farmer – In my area, I cultivate arhar. I would urge the youth to take interest in this. It will benefit farmers and also offer a good business opportunity.
Farmer – I am a woman associated with a self-help group. I joined the group in 2023 and began cultivating moong on my five bighas of land. Sir, your PM-Kisan Samman Nidhi scheme is truly a blessing for us. The ₹6,000 we receive annually helps immensely — for buying seeds, tilling the land, and other farming needs. It’s indeed a huge support for us.
Prime Minister – Do you ever feel like gradually reducing the use of fertilisers?
Farmer – Yes, women...
Prime Minister – Because we should remember, the Earth is our mother. If we keep feeding her such chemicals, how long will she survive?
Farmer – That’s true, sir.
Prime Minister – Do farmers discuss this?
Farmer – Yes, they do.
Prime Minister – Once they realise that they have to leave fertile soil for their children, not barren land, they’ll automatically try not to harm it. Farmers can help in this. For example, if someone owns four bighas of land...
Farmer – Yes.
Prime Minister – ...and you tell him to completely switch to natural farming, he will be afraid.
Farmer – Yes, he won’t dare.
Prime Minister – He will think, “I’ll starve.” So, instead, tell him — don’t listen to us blindly. Divide your land into four parts. Try our method on one bigha; continue your usual way on the other three.
Farmer – Correct.
Prime Minister – Work with us for two years. Once he sees success, he will expand from one bigha to one and a half, then two, and so on. That’s how confidence builds. If we ask him to convert all four bighas at once, he won’t — he will fear losing his livelihood.
Farmer – I grow chickpeas, lentils, and guar. Though I have only two acres of land, I manage small-scale farming gradually.
Prime Minister – You see, even a farmer with two acres can perform miracles.
Farmer – Yes, bit by bit...
Prime Minister – The land may be small, but the farmer’s mind is vast, full of courage and determination.
Farmer – Yes, sir.
Prime Minister – Have you ever thought of putting a fence around your fields? Usually, the neighbour also puts up a fence, and between the two, some land gets wasted. But if both sides install solar panels instead — yours tilting this way, his tilting that way — you can both generate electricity, use it, and sell the surplus.
Farmer – That’s a wonderful idea, sir. It’s possible...
Prime Minister – Yes, that’s the direction we should move in. The government provides funds for this now.
Farmer – People are taking it up, sir, and gaining good benefits.
Prime Minister – Another thing — we should also promote recharge wells to allow rainwater to percolate underground. That raises the water table and benefits everyone.
Farmer – Yes, absolutely.
Prime Minister – It’s been wonderful speaking with you all. You are brave and hardworking farmers experimenting with new methods — that makes me very happy. Often, people just say, “My father did this, my uncle did this, so I’ll do the same.” But we need to encourage the youth to move beyond that mindset.
Farmer – Thanks to the Ministry of Animal Husbandry & Dairying , we received a 50% subsidy. Earlier, I had a few cows, but now I own over 250 Gir cows. Back in 2010, I worked as a room boy in a hotel. Today, I own a Gaushala worth crores. The central government has provided tremendous support.
Prime Minister – How did you go from being a room boy to this position?
Farmer – It’s due to government initiatives, sir.
Prime Minister – With so many cows, do you keep them all or distribute some to others?
Farmer – I gifted 63 cows, including calves, to an Adivasi woman practicing organic farming and living in poverty.
Prime Minister – I see. I am the MP of Kashi. I did a similar experiment there: I distributed Gir cows to about 100 families, with the condition that the first calf must be returned to me. Then I gave it to another family.
Farmer – In 2020, during the global lockdown, I conducted research and then visited the department in Haridwar, where I learned about the Prime Minister’s Matsya Sampada Yojana. It felt life-changing. Thanks to the subsidies and assistance from this scheme, I received significant support.
Prime Minister – How many people do you employ?
Farmer – About 25 young men from small villages in Uttarakhand work with us, sir. They learn a lot here.
Prime Minister – Excellent.
Farmer – Some have gone to different places and are applying their skills independently.
Farmer – I have also focused on ornamental fish.
Prime Minister – Ah, aquaculture.
Farmer – I started this for the first time in Uttar Pradesh, sir.
Prime Minister – Yes, how did you do it? Where did you receive training?
Farmer – Sir, I hold a PhD and my subject was this very field. I decided to become a job provider rather than a job seeker. That’s why I started this venture (location unclear).
Prime Minister – Aquaculture has immense potential worldwide.
Farmer – Yes, indeed.
Prime Minister – Bharat has special advantages in this sector. Focusing here opens huge market opportunities.
Farmer – The Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana is a great hope for startup farmers.
Farmer – Your vision that if villages prosper, the country will prosper inspired me. In Saraikela, I adopted 125 poor tribal families and started integrated farming there.
Prime Minister – Did your education prepare you for this, or did you train on-site?
Farmer – Sir, you have been my role model.
Prime Minister – Oh, really?
Farmer – You called on the nation to become job givers rather than job seekers. Globally, Tata Steel sells its products — my products are sold by Tata Steel too.
Prime Minister – Wonderful.
Farmer – Sir, you have been my guide and inspiration. Small advice and interactions from you have continuously transformed my life.
Farmer – I am associated with the Sakhi organisation. Our journey began with 20 women and now 90,000 women are working.
Prime Minister – 90,000 !
Farmer – Yes, sir. These women earn well through selling milk, and we have created over 14,000 Lakhpati Didis so far.
Prime Minister – That’s miraculous!
Farmer – I also have excellent fishing operations here.
Prime Minister – Yes.
Farmer – Thanks to your PMMSY scheme, we were able to implement ice planning and proper aquaculture management.
Prime Minister – How many work with you?
Farmer – About 100 people.
Prime Minister – Are there others with similar initiatives?
Farmer – Yes, sir. Another group recently arrived from Andaman. Previously, we couldn’t reach them properly, but thanks to the PMMSY scheme, the board is operational and ice supply is available. There is also space for keeping fish.
Prime Minister – Oh, excellent.
Farmer – I came from Kashmir. I learned about your PMMSY scheme through a programme, began working, and started the culture. I now have 14 employees.
Prime Minister – I see.
Farmer – Yes, 14 employees, and I earn about ₹15 lakh profit annually. The market is good, and others also benefit.
Prime Minister – Now that you can ship goods by train, your products will reach markets faster.
Farmer – Development is happening rapidly, thanks to your support. I don’t think this would have been possible under any other Prime Minister.
Prime Minister – Jammu and Kashmir has a very capable youth.
Farmer – Yes, all this has been possible under your government, not otherwise.
Farmer – Meeting them and discussing aquaculture felt like natural therapy.
Farmer – Namaskaram.
Prime Minister – Namaskar.
Farmer – Sir, I actually returned from the US in 2014.
Prime Minister – And you left the USA?
Farmer – Yes, I left the USA to employ my own people. I started with a small 10-acre farm. Now, I manage over 300 acres of farming, plus hatcheries producing seeds for more than 10,000 acres. I benefited from FIDF at about 7% interest, which allowed significant expansion. Currently, I have about 200 employees, sir.
Prime Minister – Wow! Great!
Farmer – Narendra Modi Ji was walking towards us — a pause moment in my life. It was a “wow” situation.
Prime Minister – Namaste, brother.
Farmer – I am from Dhari, Amreli district, Gujarat. My name is Bhavna Gondviya. My FPO has 1,700 farmers. We have been paying a 20% dividend continuously for four years.
Prime Minister – 1,700 farmers?
Farmer – Yes, sir.
Prime Minister – What is the total land under cultivation?
Farmer – We are farming on 1,500 acres and continuously giving 20% dividend for four years, amounting to over ₹200 crore.
Prime Minister – Do they grow different crops or follow a set plan?
Farmer – We also work under MSP. Our major achievement is that when our FPO lacked funds, the government provided ₹2 crore without guarantee. That was a significant milestone.
Farmer – Namaskar, Prime Minister Ji. My name is Sunil Kumar from Jaisalmer, Rajasthan. We mainly cultivate cumin using Integrated Pest Management (IPM) organically.
Prime Minister – I see.
Farmer – My FPO has 1,035 farmers, growing cumin and Isabgol.
Prime Minister – Where is the cumin market?
Farmer – We supply to different exporters within Gujarat, who then take it further.
Prime Minister – Has anyone tried making Isabgol ice cream?
Farmer – No, sir.
Prime Minister – Imagine the market potential!
Farmer – Yes, sir. The Prime Minister’s small idea on value addition inspired us. We had never thought of ice cream before, but now we will explore it.
Farmer – I am Dharmendra Kumar Maur from Mirzapur, near your parliamentary constituency Varanasi. We work on millets.
Prime Minister – Millets?
Farmer – Yes, sir.
Prime Minister – You package and brand them for sale?
Farmer – Yes, sir. We supply to Defence and NDRF under an MoU.
Farmer – My name is Fayaz Ahmed from Kashmir. We produce apples.
Prime Minister – Apples?
Farmer – Yes.
Prime Minister – Have you received transport for apples?
Farmer – Yes, the vehicle is arranged.
Prime Minister – 60,000 tonnes of fruits, vegetables, and flowers have reached Delhi by rail.
Farmer – Yes, they have reached Delhi and other locations.
Prime Minister – That’s a remarkable achievement.
Farmer – But…
Prime Minister – Trucks take a lot of time.
Farmer – I am Roushik Sukhlam (name unclear) from Jabalpur, Madhya Pradesh. We produce potato seeds through aeroponics.
Prime Minister – Exactly.
Farmer – Yes, sir. We use vertical and horizontal farming. These are potato seeds. While they aren’t gold, they are as valuable as gold because we multiply them in the field for farmers to cultivate.
Prime Minister – So you do the top-level multiplication...
Farmer – Yes, sir.
Prime Minister – Potatoes.
Farmer – Hanging potatoes, sir.
Prime Minister – That’s suitable for Jain consumers. If it grows underground, they don’t eat it; if above ground, they do.
Farmer – When we met Narendra Modi Ji, we showed him the mini tubers. He knew about horizontal farming and aeroponics. He recognised this as “Jain potatoes” immediately. He termed these potatoes 'Jain potatoes'.
Farmer – Sir, greetings. My name is Mohammad Aslam from Baran district, Rajasthan. We work on garlic.
Prime Minister – Where are you from?
Farmer – Baran district, Rajasthan.
Prime Minister – Baran, Rajasthan.
Farmer – Yes, sir. We do value addition for garlic — powder, paste, and have applied for export licenses.
Prime Minister – I met a young man who makes papad from Besan and garlic.
Farmer – Sir, I am honoured to share this with you through Mann Ki Baat.
Prime Minister – Great ! Thank you very much, brother.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ন্যু দিল্লীদা পাংথোকখিবা কৃশী প্রোগ্রামদা প্রধান মন্ত্রীগা লৌমীশিংগা ৱারী শান্নখিবগী ৱারোল
12 OCT 2025 6:45PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী – রাম-রাম!
লৌমী – রাম-রাম! ঐহাক হরিয়ানাগী হিসার জীলাদগীনি। ঐহাক্না কাবুলী চনা থাবগী লৌ উবা হৌখি। অদুবু অহানবদা খরা......
প্রধান মন্ত্রী – অদোম্না চহী কয়া শুরে তৌখিবা?
লৌমী – হৌজিক চহী মরি শুরে। কাবুলী চনা অসি এক্করদা ক্বিন্তল 10 থোকই।
প্রধান মন্ত্রী – মরু-মরাং খরদি মরক্তা হুনবদা অদুম মরু লোকপসু য়াওই।
লৌমী – হোই।
প্রধান মন্ত্রী – অদু ওইরদি অহেনবা শেল ফংই, হোই খরবুদি হোৎনবা চংই ।অদু ওইরবদি লৌমী খরা হেনবনা মরু-মরাং থাবরোমদা চংশিল্লদি, মাগী লম অদু অমুক হন্না হিঙ্গৎহল্লোইদ্রে?
লৌমী - হোই, হিঙ্গৎকনি। অসুম্না খল্লসি, ঐ হায়গে মদুদি লৌমীশিংনা চনা থারবদি চনা লোক্কনি অদুগা মথং লৌ উবদা চনা নত্রগা অতৈ মরু-মরাংনা লৈবাক্তা নাইত্রোজেন লৈহন্দুনা মথং লৌ উবদা ফহল্লগনি।
লৌমী –পুন্সিদা প্রধান মন্ত্রীগা অহানবা ওইনা উন্নবগী তাজ্ঞা অসি ফংজবনি। য়াম্না ফবা প্রধান মন্ত্রীনি। লৌমীদগীনা অচম্বা মীওইফাওবগা লুনা লোয়নৈ।
লৌমী – অদুগা সর ঐহাক হৌজিক ফার্মর প্রদক্সন ওর্গানাইজেসন অসি শেন্নজরি। ঐহাক মসিগা সি.এ. ওইজরি অদুগা হৱায়সু থাবগী লৌসু উজরি।, ঐখোয়গী য়ুমগী লম বীঘা 16 লৈজৈ। ঐহাক চনা থাজরি। অদুগা নুপীশিংগী ওইনা নুপী 20-20 না সাবা কাংবু শেমদুনা খুঙ্গংদা চনা-চনম-পাপর শারি, মরমদি ঐখোয়গী ওদিও(ময়েক শেংদবা) । মসিদা চনম....
প্রধান মন্ত্রী – ও অদুদা নখোয়গী প্রোজেক্তসু তৌই হায়বা নত্রা?
লৌমী - হোই-হোই-হোই।
প্রধান মন্ত্রী – অদু ওইরবদি প্রোজেক্ত অদুগী মমিং অমদি থোল্লবগে?
লৌমী – ঐখোয়গী খুঙ্গং দুগারী অসি সর, মসিগী মিংদা ব্রান্দ নেমসু দুগারী ওইরে।
প্রধান মন্ত্রী – ফৈ-ফৈ।
লৌমী – হোই, চনা-চনম-পাপর, দুগারীগী চনা-চনম-পাপর।
প্রধান মন্ত্রী – অদুদি মীশিংনা লৌনব্রা?
লৌমী – হোই সর। ঐখোয়না মসি GeM নি, সরকারগী পোর্তেলনি GeM, মসিদা রেজিস্তর তৌরবদি আর্মীশিংনা মসিদগী লৈনৈ।
প্রধান মন্ত্রী – রাজস্থান পুম্বনা খংনরি মদুদি মসিগীশিং অসি?
লৌমী – সর, ওল ইন্দিয়াদা সর য়োল্লি সর।
প্রধান মন্ত্রী – ফৈ-ফৈ।
লৌমী – হোই।
প্রধান মন্ত্রী – অদুগা মীনসু শান্নব্রা?
লৌমী – পুরগা লাকই। অতৈসু মীনসু শান্নৈ সর, ঐখোয়গী নুপী লৌমীশিংনা মদু ......
প্রধান মন্ত্রী – মদু নখোয়না পীজগদব্রা?
লৌমী - হোই শোইদনা সর, শোইদনা পীজগনি।
লৌমী – তু চুংখি ঐখোয় সর, সরগা করম্না থেংনরগা কমায়না তৌগনি খনবদা। হেক লাকপদা মহাক অদু তরং তরংনা উবা ফংখি, করম্না হায়গদবনো হায়দো ৱাহৈ লৈজদ্রে। মোমেন্ত অদো পুংতোঙ তোঙাল্লে।
লৌমী - মরু-মরাং থাজৈ ঐহাক 2013-14 দগী লৌ এক্কর অমদগী হৌরকখিবদুনা হৌজিক এক্কর 13-14 ফাওবা চনা থাজরি।
প্রধান মন্ত্রী – হোই। হান্নদি এক্কর অমদা থাখি অতৈ মফমশিংদনা অতোপ্পা অমা তৌনরম্মী নত্রা ?
লৌমী - হোই অতোপ্পা তৌরম্মী।
প্রধান মন্ত্রী – হৌজিক তপ্না-তপ্না অদোম্না হেনগৎহল্লে।
লৌমী – মদু ঐহাক্না এক্কর 13 দগী 14 পুরগা লাক্লে। ঐহাক অমসুং...
প্রধান মন্ত্রী – অদোমগী চাগাদা করি অহোংবা লাক্লগে?
লৌমী – চাগাদদি অফবা ক্বালিতীগী মরু খনখি, চহী-চহীগী ওইনা পোত্থোক হেনগৎলকই।
প্রধান মন্ত্রী – মনা মশিং চাবশিংগীদি মরু-মরাংদগী প্রোতীন ফংলিবনি?
লৌমী - হোই সর।
প্রধান মন্ত্রী – অসিগুম্বা ফীভম অসিদা অদোম্না মরু-মরাংগী তৌবখক্তনা অদোমগী ফুরীৎখাও থনগনি হায়না খনবিব্রা, মসিনা খুন্নাইসিদসু য়াম্না কান্নবা পীরিবনি।
লৌমী - অচুম্বনি।
প্রধান মন্ত্রী - হৌজিক ঐখোয়গী অসি পীকই, লৌ উবা য়াবা মফম অসি য়াম্না পিকই। অদুগা মসিগী মরম্না করিগুম্বা খরা হেক শিজিন্নবদা হেক্তা নাইতোম তারম্মী। অদুবু অদোম্না পুন্না লৌমী 200 পুনশিন্নরে।
লৌমী – হোই।
প্রধান মন্ত্রী – অদুগা নখোয়না লেপ্নরে মদুদি লৌমী 200 গী লৌ অদু বিঘা 400, বিঘা 500 ওইরো অমমম-অমমম নত্রগা অনি-অনি লপ্নখিবদো তৌগনি অদুগা মদু চাওনা মার্কেতিং তৌগনি হায়না।অসুম্না তৌরবদি লৌমী ময়াম অমদসু কান্নরগনি?
লৌমী – হৌই শোইদনা কান্নগনি সর। ঐখোয়না লৌ এক্কর 1200 রেসিদ্যু ফ্রী ফার্মিং তৌরি, কাবুলীগী মথক্তা। অদু ওইরবদি পোৎ হান্না য়োনবদা শেন্দোং ফংনরম্বা অদুদগী য়াম্না কান্নবা ফংখি।
প্রধান মন্ত্রী – হায়বদি লৌমী খুদিংমক্না য়ারেকো, মসিগী মরম্না অদোমগী হোৎনবসু হন্থহল্লগনি?
লৌমী – মরমদি ঐখোয়না অসিগুম্বা সিস্তেম অমা শেম্মে।
লৌমী – ঐহাক বীর জীলাদগীনি সর।
প্রধান মন্ত্রী – কদায়দগী হায়বা? বীর জীলাদগী। মফমদুদদি ঈশিং ৱাবা নত্রা?
লৌমী – মরম অসিনা অদোম্না হৌজিক তৌবিরিব ধন-ধান্যগী স্কীম অসিগীদমক্তা অদোম্বু অদুক্কী মতিক থাগৎচরি।
প্রধান মন্ত্রী – থাগৎচরি। মীলেৎকী ওইনা হোৎনরিবা মফম খুদিংদা মমাংঙৈদা তৌনরম্বা চৎনবীদা, বাজরা ওইরো জ্বার ওইরো পুম্নমকসিদা। হৌজিক্তি মালেম অসিদা মসিগী য়াম্না চাওবা মার্কেৎ লৈগদৌরে। অদুগা ঈশিং লৈতবা মফমশিংদা লৌমীনা শেল তানবা য়ারে।
লৌমী – মিলেৎশিংনা মরম ওইদুনা।
প্রধান মন্ত্রী – হোই। মিলেৎসু তৌবা য়াই?
লৌমী - মিলেৎসু তৌবা য়াই।
প্রধান মন্ত্রী – মদুদা করি-করি তৌবগে?
লৌমী – বাজরা, জ্বার অদুগা চনা অঙৌবা।
প্রধান মন্ত্রী – হায়বদি হৌজিকসু মীশিংনা অদুম চানরি?
লৌমী – চানৈ, লোইনা চানরি।
প্রধান মন্ত্রী – ফৈ-ফৈ।
লৌমী – অদুগা মসিগা লোয়ন-লোয়ননা কস্তমরশিংদসু পীরিবনি, মুম্বইদনি।
লৌমী – মহাক্না শারিবা ৱারী খুৎশাদো প্রধান মন্ত্রীগা মান্দে, চুম্নগী ইমুংগী মীগা ইচম-চম্না ৱারী শান্নবগা মাল্লি।
লৌমী – ঐখোয়রোমদা ঐহাক মায়রোংবী থাই। নহাশিংদা ঐহাক্না হায়জগদবদি ইন্তর্নেৎতা অসুক য়াম্না উৎলিবশিং অসিদগী লৌমীসিংদসু কান্নবা ফংহনগনি অদুগা অদোমগী ইজ ওফ বিজিনেসকী চাঞ্চ অমসু ফংগনি।
লৌমী - ঐহাক গ্রুপ অমগী নুপীনি। ঐহাক্না হৌজিক 2023 দা গ্রুপ অসিদা য়াওজরকখিবনি অদুগা ঐহাক্কী হৌজিক লৌ বিঘা মঙা লৈজৈ। ইশাগী বীঘা মঙা লৌ উবদুনা ঐহাক্না হৱাই মুগ পুথোকইপা হৌরে। সাহেব পী.এম. সম্মান নিধি অদু ঐখোয়গীদমক্তা থৌজাল অমনি, য়াম্না চাওবা থৌজালনি ঐখোয়গীদমক্তা। অদোমদগী ফংবা চহীগী লুপা 6000 অদুনা য়াম্না লায়না তৌবা ঙমহল্লি। মতম চানা মরু লৌবা, লৌ খোইবা মসি ঐখোয়গীদমক্তদি অচৌবা থৌজাল অমনি।
প্রধান মন্ত্রী - ফৈ-ফৈ করিগুম্বা মতমদা হারশিং অসিসু হন্থহল্লসিরা হায়না খল্লকপা য়াওব্রা?
লৌমী – হৌই য়াওই। ঐখোয় নুপী ওইবিশিংগীদমক্তা.....
প্রধান মন্ত্রী – মরমদি ঐখোয়গী ইমাশিংসিদা মসিগীশিং অসি পীজ-পীথক্লবদি মতম কয়াম কুইনা হিংগনি?
লৌমী – অচুম্বা ৱাফম্নি।
প্রধান মন্ত্রী – মসিগী ৱাফম অসে লৌমীশিংদা লৈব্রা?
লৌমী – হোই।
প্রধান মন্ত্রী – অদুনা মখোয়গী মকোক অদুদা মখোয়গী মচাশিংদা অফবা লম পীগদবনি অসিগুম্বা লম মচেৎ নত্তে হায়বসি লৈহনগদবনি। হায়বদি ধন-ধান্যনা থল্লবা লম পীগদবনি হায়না। অদু ওইবা তারবদি ঐহাক্না করিগুম্বা মাংনবা অমত্তা তৌররোই হায়না খলহনগদবনি। অদোম লৌমীসিংনি মতেং অমা তৌবা য়াই। খুদম ওইনা কনাগুম্বগীদা লৈবা লম বীঘা মরি।
লৌমী – হোই।
প্রধান মন্ত্রী – অদোম্না মদুগীদু নেচরেল ফার্মিং তৌগনি হায়রবদি তৌবা য়ারোই হায়বা ঙম্বগী মতিক লৈরোই। লৌমী – লৈরোই।
প্রধান মন্ত্রী – চরা হেন্দুনা শিগনি। অদুবু মঙোন্দা ঐ করিসু তৌদে হায়গনি। ঐহাক্কী ৱা ইনবিগনু। মসি শরুক মরি থোক্তোকপীরো। বীঘা অমদা ঐখোয়না হায়বা অদু তৌবিরো অদুগা বীঘা অহুমদনা অদোম্না হায়বদু তৌবিরো।
লৌমী - অচুম্বনি।
প্রধান মন্ত্রী – চহী 2 ফাওবা ঐখোয়গা পুন্না চৎমিন্নসি। অদু ওইবা তারবদি মহাক মায় পাক্কনি। অদু ওইবা তারবদি অমগীনা অমা মখায় ওইরগনি, অমা মখায়গীনা অনি ওইবা তারবদি মহাক তাজরগনি। ঐখোয়না চপ চানা বীঘা মরি তোকপীরো হায়রোই অদুগা মসি তৌবিয়ু হায়না হায়গনি। অদুদি ওইথোক্লরোই। মহাক করি চাগনি? মহাক কি।
লৌমী - ঐহাক চনা অমসুং হৱাই মুসোরী থাবা লৌমীনি সর। ঐহাক্কী লম য়াম্না লৈজদে, ঐহাক্কী লম এক্কর অনি লৈ, য়ামদে। অদুবু মতম খরা-খরা তৌরগা লৌ উজৈ।
প্রধান মন্ত্রী – য়ংবীয়ু লৌ এক্কর অনিদসু লৌমীনা মিরেকল তৌবা ঙম্মি।
লৌমী – খরা-খরা তৌরগা...
প্রধান মন্ত্রী – মহাক্কী লম অসে কয়াদা পীকখ্রবনো, চাওবা নত্তে, মহাক্কী ৱাখলদি য়াম্না লৈ, থৌনা-পাঙ্গলসু য়াম্না লৈ।
লৌমী – হোই।
প্রধান মন্ত্রী – ফরে-ফরে করিগুম্বা মতমদা অদোমগী মেদ অদু শম্বল খাগে হায়না খনবা য়াওব্রা? য়ুম্লোন্নবশিং চংশিল্লক্তনবা। মখোয়সু শম্বল খাই অদুগা ঐখোয়গী লম মিতর অমা-অনি মাংহল্লি। করিগুম্বা পুন্না সোলর হাপ্পবদি মহাক্কী সোলর অদু অদোমগীরোমদা ওনগনি অদোমগী সোলরনা মাগীরোমদা ওনগনি। অদোমগী মৈ অদোম্না শেল তাল্লগা য়োন্থোক্কনি, অদুগী মৈ অদু মহাক্না য়োন্থোক্কনি।
লৌমী – য়াম্না ফৈ তৌবা য়াই.....
প্রধান মন্ত্রী – হোই, মসিগী মায়কৈরোমদা খনগদবনি। হৌজিক সরকারনা মসিগীদমক্তা শেল পীরিবনি। মসিগী মায়কৈরোমদা খনগদবনি।
লৌমী – মীশিংনা মসি খন্নদে, অফ-অফবা কান্নবা লৌনরি।
প্রধান মন্ত্রী – অতোপ্পা ঐহাক্না খনবা অমনা রিচার্জিং ৱেলগীরোমদা চংশিনবা অসিনি। ঐখোয়না নোংগ ঈশিং অসি মখাদা চৎখিনবা হোৎনৈ। অদুবু ঈশিংগী লেভেল অসি মথক্তা হায়গৎলকই। মসিগী কান্নবা য়াম্না লৈ।
লৌমী – হোই।
প্রধান মন্ত্রী – ফরে অদোম হৈ-শিংলবা লৌমী পুম্নমক্কা উন্নবসিদা য়াম্না নুংঙাইজরে অদুগা অদোম পুম্নমক হোৎনবা য়াম্না কনবা মীওই ঙাক্তনি। অদুবু শিজিন্নবিরিবসিদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইজৈ মরমদি ঐহাক্কী ইপাসু অসুম্না তৌবিরমখি, ঐহাক্কী ইখুরাসু অসুম্না তৌরম্মী, ঐহাকসু অসিগুম্না তৌগনি। হৌজিক ঐখোয়না নহাশিং অসি মসিদগী খরা থোরকহন্নবা হোৎনগনি।
লৌমী – পশু মন্ত্রালয়গী মায়কৈদগী ঐখোয়না মনা-মশিং তকা 50 ফংলি। হান্নদি ঐহাক্কীদা শন খরা লৈরম্মী, হৌজিক্তি গির শন 250 গী মথক্তা লৈরে। স্তার্তিংদা 2010 দা রুম বোয় ওইরম্মী। হৌজিক্তি ঐহাক্কীদা করোর-করোরগী ওইবা য়াবা শঙ্গোলশিংগী মপু ওইরে। ভারত সরকারনা চাওনা সপোর্ত পবিরে।
প্রধান মন্ত্রী – রুম বোয় অসি মতৌ করম্না ফীভম অসিদা য়ৌরক্লিবনো?
লৌমী – সরকারনা তৌহনবনি সর।
প্রধান মন্ত্রী – অদোমগী শন ময়াম অমা লৈররিবদু অদোম্না লোয়না লোইব্রা নত্রগা অদোপ্পদসু লোইহনব্রা?
লৌমী - হৌজিক ঐহাক্না ওর্গানিক ফার্মিং তৌবা আদিৱাসী নুপীশিংদা শন, শন্নাও 63 ঐহাক্কী মায়কৈদগী খুদোল ওইনা পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী - হোই। য়েংবিয়ু ঐহাক অসি কাশীগী এম.পি. নি। অদুনা ঐহাক্না চাংয়েং অমা তৌজৈ। ঐহাক্না মফমদুদা ইমুং 100 রোমদা গির শন পী অদুগা মখোয়দা ঐহাক্না কন্দিসন অমা থম্মি মদুদি অহানবা শন্নাও পোকপা অদু ঐঙোন্দা হজ্ঞিল্লকপা ওইনা পীগদবনি। হজ্ঞিল্লকপা শন্নাও অদু অতোপ্পা ইমুংদা অমুক পী।
লৌমী – 2020 গী মতমদা সর, মালেম পুম্বা বন্দ তৌখি, মদুগী মতাংদা রিসর্চ তৌজখি, খরা অমগা অমুক তমজখি, মদুগী মতুংদা দিপার্তমেন্ততা হরিদ্বারদা চৎচখি, মফমদুদা প্রধান মন্ত্রী মত্স্য সম্পদা য়োজনাগী মতাংদা তাজখি। অদুগা ঐহাক্না খনজৈ মদুদি লাইফ চেজ্ঞিং অসি ঐখোয়গী ওইনা স্কীম অমনি অমসুং মদুদগী ফংবা সবসিদি ওইনা ফংবা অদুনা ঐঙোন্দা এসিস্তেন্স ওইনা ফংবা মরম্না ঐঙোন্দা মতেং য়াম্না ওইকি সর।
প্রধান মন্ত্রী – মীওই কয়া থবক পীরিবগে?
লৌমী – ঐখোয়গী উত্তরাখন্দগী অপিক-অপিকপা খুঙ্গংদগী চাওরাক্না নুপা 25 মুক লাক্তুনা মফমসিদা তম্বা য়াম্না তমদুনা.........
প্রধান মন্ত্রী – হোই-হোই।
লৌমী –তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা মখোয় খরা চৎনখ্র অদুগা মাগী-মাগী থবক তৌনরি। লৌমী – ঐহাক্কী দেকোরেতিব ওইবা ঙাদা ঐহাক্না।
প্রধান মন্ত্রী – হোই-হোই..এক্বাকলচর।
লৌমী – সর ঐহাক্না অহানবা ওইনা য়ু.পি. দা তৌবা হৌখিবনি।
প্রধান মন্ত্রী – হোই-হোই। মতৌ করম্না তৌবিরিবগে অদোম্না অদুগা করম্বা মফমদগী ত্রেনিংশিংসি তৌবিরুবনো, করি তৌবিরুবনো?
লৌমী – সর ঐহাক পী.ঐচ.-দি. নি। ঐহাক্কী সবজেক্ত অসি মসি ওইরবনিনা ঐহাক্না জোব সিক্কর ওইদবিদা জোব প্রোভাইদর ওইরগে হায়না খনখি অদুগা ঐহাক্না মফমদুদা স্তার্ত(মফমদুগী মমিং শেংনা য়াওদে) তৌখি।
প্রধান মন্ত্রী – মালেমসিদা এক্বাকলচরগী মথৌ য়াম্না তারি।
লৌমী –হোই হোই।
প্রধান মন্ত্রী – অদুগা ভারতসিদা নিংথিবা কয়াসু লৈরি। ঐখোয়না মায়কৈ অদুদা মীৎয়েং চংশিল্লবদি য়াম্না চাওবা মার্কেৎনি।
লৌমী - প্রধান মন্ত্রী মত্স্য সম্পদা য়োজনা অসি স্তার্তঅপ ফার্মরশিংগী ওইনা য়াম্না অচৌবা হোপ্নি।
লৌমী – অদোমগী খুঙ্গং অদু ইনাক খুনবা খুঙ্গং অমা ওইহন্নবগী অদোমগী মংলান অদুনা লৈবাক অসিসু ইনাক খুলহনগদৌরিবনি। অদু ওইরবদি ঐহাক সরায়কেলাগী হাথীমারা খুঙ্গংদা লাইরবা ত্রাইবেল, জাতি অমসুং ইমুং 125 এদোপ তৌরে অদুগা মফমদুদা ঐহাক্কী ইন্তিগ্রেতেদ ফার্মিংগী মশা অমা হৌদোক্লে।
প্রধান মন্ত্রী – অদোমগী মহৈসু মদুদা তমখিবরা নত্রগা অতোপ্পা মফমদা তম্মুব্রা , মতৌ করম্না মসি খল্লকখ্রিবনো?
লৌমী – সর অদোম্না ঐহাক্কী ফীদম ওইরে।
প্রধান মন্ত্রী – ও
লৌমী – অদোম্না লৈবাক অসিদা খলহনবিখি মদুদি জোব সিক্করগী মহুত্তা জোব গিবর ওইগদবনি হায়না। মালেম পুম্বদা তাত স্তীলনা মহাক্কী প্রোজেক্ত য়োল্লি। ঐহাক্কী প্রোজেক্ত অদো তাতা স্তীলনা য়োল্লি।
প্রধান মন্ত্রী – ৱাহ! য়াম্না ফৈ।
লৌমী – সর অদোম্না ঐহাক্কী খোয়দাজফম ওইবিরি, ঐহাক্কী ইনোৎ হৌরকফম ওইবিরি, ঐহাক্কী ওজা ওইবিরি, ঐহাক্কী পুন্সি চুপ্পগী ইম্পেক্ত মহাক্কী এদভান্স মচা-মচা, মহাক্কী ৱা মচা-মচাশিংদা অহোংবা লাক্লি।
লৌমী – ঐহাক সখী ওর্গানাইজেসনগীনি অদুগা ঐখোয়গী খোংচৎ অসি নুপী 20 না হৌদকখিবা অদুনা হৌজিক নুপী লিশিং 90 .....
প্রধান মন্ত্রী – লিশিং 90 ।
লৌমী – হোই সর। নুপী লিশিং 90 থবক তৌরি অমসুং শঙ্গোম য়োন্দুনা ইনকম ফজনা ফংলি, অদুগা হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়না ইচে লাখপতি 14,000 প্লসসু ওইহনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী – অদোমদি মিরেকল ঙাক্তা তৌবিরি।
লৌমী – ঐহাক্কীদা ফর-ফরবা ফিশিং য়াম্না লৈ।
প্রধান মন্ত্রী – হোই।
লৌমী – ঙানচিংবা হৌজিক অদোমগী স্কীম্না মরম ওইরগা প্রধান মন্ত্রী সত্স্য সম্পদা য়োজনাগী মরম্না আইস প্লানিংসু তৌরে.....তৌরে
প্রধান মন্ত্রী – অদোমগা লোয়ননা মী কয়া থবক শুমিন্নরিবগে?
লৌমী – ঐহাক্কা লোয়ননা মী 100 থবক তৌমিন্নরি।
প্রধান মন্ত্রী – ফৈ-ফৈ। অসিগুম্না খনবা মীওইশিং লৈরিব্রা?
লৌমী – হোই সর। হৌজিক ঐখোয় হৌজিক অতৈ মীশিং অন্দমান্দগী লাকপনি, মখোয় ফিশিং বোরদ হায়বসে করিনো হায়বফাওবা নিংথিনা খংলমদে।
প্রধান মন্ত্রী – হোই।
লৌমী – অদোমগী স্কীম অসি প্রধান মন্ত্রী মত্স্য সম্পদা য়োজনা স্কীম্না মরম ওইদুনা হৌজিক বোর্দসু তৌরে, হৌজিক আইসসু ফংলে সর। মফমসিদা ঙা থম্নবা মফমসু ফংলে সর।
প্রধান মন্ত্রী –ও।
লৌমী – ঐহাক কাশ্মীরদগী লাকপনি। ঐহাক্না প্রোগ্রাম অসিগী থোংদগী অদোমগী স্কীম পি.এ.এম.এস.ৱাই. গী মতাংদা তাজখি, অদুদগী ঐহাক্না মফমদুদা চৎলগা মসিগী কলচর অসি স্তার্ত তৌজখি। ঐহাক্কী এম্প্লোয়ী অসি 3 দগীনা হৌজিক 14 শুরে।
প্রধান মন্ত্রী - ও।
লৌমী – এম্প্লোয়ী 14 লৈ অদুগা চহী খুদিংগী লুপা লাখ 15 গী শোন্দোং ফংজরি। খর-খরবা মার্কেৎ ফংলে অদুগা মসিগা লোয়ননা মী অতৈসু কান্নবা ফংলি। মরমদি......
প্রধান মন্ত্রী – হৌজিক্তি ত্রেন্না অদোম্গী গুদশিদু পুরে, য়াম্না থুনা অদোমগী পোৎশিংদু য়ৌহল্লনি?
লৌমী – দিভেলপমেন্ত য়াম্না লৈরে। মসিদি অদমগী মরম্না ওইহনবনি অদুগা মসিগীশিং অসি করিগুম্বা প্রাইম মিনিস্তর অমনা হেক্তা ওইহনবা ঙম্লোই হায়না ঐহাক্না খল্লি।
প্রধান মন্ত্রী –নত্তে-নত্তে, জম্মু-কাশ্মীরগী নহাশিং অসি থৌনা য়াম্না লৈ।
লৌমী – কাশ্মীরদা অদোমগী মতমদা, অদোম্না পাল্লিঙৈগী মতমদা, গবর্নমেন্তকী মতমদা ওইরিবনি। করিগুম্বা অতোপ্পা মরম অমদগীসু মসি ওইবা নত্তে হায়না ঐহাক হায়বা নত্তে।
লৌমী – মখোয়গা উন্নরগা, হায়বদি ঐখোয়না গার্দেনিং তৌবদা শিজিন্নবা থেরাপী অদু এক্বাকলচর ফার্মিং তৌবদা ফংদবা অদু হৌজিক মখোয়গা উন্নরগা চৎনা-চৎনা ৱারী শারে, অদু ওইবা তারবদি নচরেল থেরাপীদগীসু ফংবা অসিদা য়াম্না নুংঙাইরে।
লৌমী – খুরুমজরি।
প্রধান মন্ত্রী - খুরুমজরি।
লৌমী – সর ঐহাক 2014 দা য়ু.এস.এ. দগী লাকচখিবনি।
প্রধান মন্ত্রী – অদোম য়ু.এস.এ. থাদোক্লব্রা?
লৌমী – হোই ঐহাক য়ু.এস.এ. থাদকচরে। ঐহাক ঐহাক্কী মীশিংদা এম্প্লোয়ী ওইবা পামজৈ। সর ঐহাক্না লম এক্কর 10লদা থবক তৌবা হৌজখিবনি। ফার্মিং তৌবদা হৌজিক লম এক্কর 300 প্লস ফার্মিং তৌরি অমসুং মদুগী মথক্তা ঐহাক্কী হেতচরীশিং লৈ। ঐখোয়না এক্কর 10,000 প্লসকী মরু পুথোকপা ঙম্মি। ঐহাক্না এফ.আই.দি.এফ. তগী খুদোংচাবসু লৌজে অদুগা য়াম্লবদা ঐহাক 7% কী ইন্তরেস্ততা ফংজৈ। মরম অসিনা ঐহাক্না ময়াম অমা চাওতোকহনবা ঙমজরে। হৌজিক ঐহাক্কী এম্প্লোয়ী 200 রোম লৈ সর।
প্রধান মন্ত্রী – ৱাহ। গ্রেত!
লৌমী – নরেন্দ্র মোদীজী অসি ঐখোয়গা চাওখৎপরোমদা চংশিনমিন্নরি, মসি ঐহাক্কী ওইনা লেংলরোইদবা মীৎকুপ অমনি। ঐহাক ৱাওগী ফীভমদা লৈজখি।
প্রধান মন্ত্রী – খুরুমজরি ইনাও।
লৌমী - ঐহাক গুজরাতকী অম্বেরেলী দিস্ত্রিক্তকী ধারী এফ.পি.ও. দগীনি। ঐহাক্কী ইমিংনা ভাৱনা গোন্দবিয়া অদুগা হৌজিক ঐহাক্কী এফ.পি.ও. দা ফার্মর 1700 লৈ. অমসুং ঐখোয় সর লেপ্তনা চহী মরিজদগী 20%....
প্রধান মন্ত্রী - ফার্মর 1700।
লৌমী – হোই সর।
প্রধান মন্ত্রী – অদুগা পুল্লপ পুনশিল্লগা পুন্না লম কয়া ওইরমগনি?
লৌমী – সর ঐখোয়গী এক্কর 1500 গী লম অসি পুন্না ফার্মিং তৌজরি অদুগা চহী খুদিংগী 20% গী দিবিদেন্ত পীজরি। করোর 200 প্লস...
প্রধান মন্ত্রী – মখোয়গী লৌরোক তোঙান-তোঙান্না লৌব্রা? নত্রগা অদোম্না লেপ্পা লৌরোক অদু পীগদবা ওইব্রা?
লৌমী – ঐখোয়না মদুদা এম.এস.পি. গী থবকসু তৌজৈ অদুগা লোয়ন-লোয়ননা ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাওবা এচিবমেন্ত অসি সরকার, ভারত সরকারগী স্কীম অসিনি গরেন্তী য়াওদবী ওইবা, অদু ওইরবদি ঐখোয়গী এফ.পি.এও.গীদা শেল লৈতবা মতমদা করোর 2 গরেন্তী অমত্তা য়াওদনা পীবিখি। মদুদগী ঐখোয়গী এচিবমেন্ত অসি ওইখিবনি।
লৌমী – খুরুমজরি প্রধান মন্ত্রীজী। ঐহাক্কী মিং সুনীল কুমার কৌজৈ। ঐহাক জৈসলমর রাজস্থান্দগীনি। ঐখোয় অয়াম্বনা আই.পি.এম., জীরাদা থবক তৌজৈ। ইন্তিগ্রেতেদ পেস্ত মেনেজমেন্ত ওর্গানিক জীরা।
প্রধান মন্ত্রী - ফৈ-ফৈ।
লৌমী – অদো সর এফ.পি.ও. গী মখাদা লৌমী 1035 লৈ, মসিগী মনুংদা সর........
প্রধান মন্ত্রী – লোইনমক জীরাগী ঙাক্তরা।
লৌমী - জীরা অমসুং ইসবগোল।
প্রধান মন্ত্রী – জীরাগী মার্কেৎ অসি কদায়দা লৈবগে?
লৌমী – সর হৌজিক ঐখোয়না থারিসি, সর গুজরাতকী মনুংদা লৈবা তোহান-তোহানবা এক্সপোর্ত্স তৌজে। অদুদগী মদুগীশিং পুদুনা চৎনৈ।
প্রধান মন্ত্রী – করিগুম্বা মতমদা কনাগুম্বনা ইসবগোল্দগী আইসক্রীম সাবা য়াওনব্রা
লৌমী –য়াওদে-য়াওদে।
প্রধান মন্ত্রী – য়েংবিয়ু। য়াম্না চাওবা মার্কেৎ ওইবা য়াই।
লৌমী – মহাক্না হৌজিক ভেল্যু এদিসনগী হায়খিবদুগুম্না। মহাক্না হৌজিক পীখিবা আইদিয়াদুগুম্না। হৌজিক মহাক্কী কোক্তা মতৌ করম্না লাকখিবনো। আইসক্রীম অসি হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়নসু খল্লুদ্রি। অহানবা ওইনা মসিগী ৱাখল্লোন অসি লাকখিবনি অদুগা মসিগী মতাংদা খন্নগনি অদুগা শোইদনা করিগুম্বা খরা তৌগনি।
লৌমী - ঐহাক সর ধর্মেন্দ্র কুমার, মির্জাপুর, অদোমগী সাংসদকী মফম বনারসকী থংনবা জীলাদগীনি। অমসুং মিলেত্স ঐখোয় থবক তৌজরি।
প্রধান মন্ত্রী – মিলেত্সতা।
লৌমী – হোই সর। মদুগী মনুংদগী.......
প্রধান মন্ত্রী – অদোম পেকেজিং তৌরগা, ব্রান্দ তরগা য়োনব্রা।
লৌমী – সর ঐখোয় দিফেন্সতা, এনদি.আর.এফ.তসু সপ্লাই তৌই, সর মসিগা লোয়ননা মখোয়গা মৌ অমসু তৌনৈ।
লৌমী - ঐহাক্কী ইমিং ফয়াজ অহমদ কৌজৈ, ঐহাক কাশ্মীরদগীনি। ঐখোয় এপ্পল প্রদক্সনা তৌজৈ।
প্রধান মন্ত্রী – এপ্পলগী ওইরে?
লৌমী - এপ্পলগীনি।
প্রধান মন্ত্রী – হৌজিক্তি অদোম এপ্পল পুনবা গারী ফংলেকো?
লৌমী – হোই। গারী ফংলে।
প্রধান মন্ত্রী – তন লিশিং 60 গী উহৈ-ৱাহৈ-ইজ্ঞাং-নাপী-লৈ, রেলগী মল্বীদা দিল্লী য়ৌরে।
প্রধান মন্ত্রী –মসি য়াম্না অফবা থবক্নি।
লৌমী – অদুবু।
প্রধান মন্ত্রী – ত্রকশিংদদি মতম য়াম্না চংই।
লৌমী - ঐহাক্কী ইমিং রৌশিক সুখলাম (মিংময়েক শেংদে), ঐহাক জবলপুর মধ্য প্রদেশতগীনি। সর ঐখোয় মেরোপোনিক্সকী থ্রুদগী পোতেতো সীদশিং শেম্মী।
প্রধান মন্ত্রী – অদুম হায়না।
লৌমী - হোই সর। মসি বর্তিকেল ফার্মিংনি, হোরাইজেন্তল তৌই। মসি সর পোতেতদগী সনাবুদি শেমদে অদুবু সনাগুম্না আলু অসিদা মরমদি মসি ঐখোয় ফীল্দদা মল্তিপ্লাই তৌই অমসুং লৌমীনা মশাগী .......
প্রধান মন্ত্রী – হায়বদি অদোম্না মথক্তা তৌই ....
লৌমী – হোই সর।
প্রধান মন্ত্রী - আলু।
লৌমী – য়াল্লগা লৈবা আলুনি সর মসিদা।
প্রধান মন্ত্রী – হায়বদি ওর্গানিক ওইহন্নবা। হায়বসি মসি ওর্গানিক আলুনি। করিগুম্বা লৈবাক্তা ওইরবদি ওর্গানিক চাদে, মপান্দা ওইরবদি চাই।
লৌমী – নরেন্দ্র মোদীজীগা হেক উন্নবা খুদিং মখোয়দা মিনি ত্যুবরশিং উহল্লি। মহাক্না মসিগী আলু অসি উবিখ্রে, মহাক্না, মখোয়দা মখোয়গী মরমদা খংখি, হোরাইজেন্তেল ফার্মিং অমসুং এরোপোনিক্স ফার্মিংগী মতাংদা। মহাক্না হেক উবগা মসিদি জৈন আলুনি হায়না হায়বিরকখি। মহাক্না জৈন আলু অসিগী মীংথোল অসি পীখিবনি। আলু অসিবু।
লৌমী – সর খুরুমজরি। ঐহাক্কী ইমিং মোহম্মদঅসলম কৌই। ঐহাক বারা জিলাদগীনি সর। গার্লিককী মরম্না ঐখোয়গী......
প্রধান মন্ত্রী – অদোম কদায়দগী ওইরবনো?
লৌমী – বারা জিলাদগীনি, রাজস্থান।
প্রধান মন্ত্রী – বারা, রাজস্থান।
লৌমী - হোই সর। গার্লিক্কী ঐখোয়গী .....গার্লিক্তা ঐখোয়না মাগী ভেল্যু এদিসন তৌরি, পাওদর-পেস্ত অমসুং মসি হৌজিক এক্সপোর্ত তৌনবসু লাইসেন্স এপ্লাই তৌখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী – হৌজিক ঐহাক নহা অমগা থেংনজৈ, হায়রকই বেসন অমসুং চনমগী পাপর শাই।
লৌমী - সর ঐহাক অদোমদা হায়বা মতমদা য়াম্না হরাওজৈ, ঐহাক মন কী বাত্তা অদোম্না ঐহাকপু ইকাই খুম্নবসু উৎপীখি।
প্রধান মন্ত্রী – ৱাহ। য়াম্না থাগৎচরি ইনাও।