প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
আই.এন.এস বিক্রান্ত মথক্ত লান্মীশিংগা লোয়ননা দিৱালি পাংথোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
20 OCT 2025 1:46PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ঙসি অঙকপা নুমিৎ অমনি, তাঞ্জা অসি নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি, মফম অসি অঙকপনি। ঙসি, ঐগী নাকল অমদা, পাক্লবা সমুদ্র লৈরি অমসুং অতোপ্পা নাকল অমদা, ভারত ইমাগী থৌনা ফরবা লান্মীশিংগী অঙকপা শক্তি লৈরি। ঙসি, ঐগী নাকল অমদা, মপান নাইদ্রবা ঙমখৈ, মপান নাইদ্রবা অতিয়া লৈরি অমসুং ঙসি, ঐগী নাকল অমদা, মপান নাইদ্রবা শক্তি উৎলিবা, অচৌবা আই.এন.এস বিক্রান্ত লৈরি। নুমিৎকী মঙালশিং সমুদ্রগী ঈশিংদা য়ৈরি, অমরোমদা, ঐখোয়গী থৌনা ফরবা লান্মীশিংনা দিৱালিগী থাউমৈশিং থাল্লে। মখোয় ঐখোয়গী অঙকপা থাউমৈশিংগী লৈপরেংনি। নেভিগী থৌনা ফরবা লান্মীশিংগী মরক্ত ঐনা দিৱালিগী শেংলবা কুহ্মৈ পাংথোকপা অসি ঐগী লাইবক ফবনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা অহিং আই.এন.এস বিক্রান্ত মথক্ত লৈখিবগী নুংঙাইবা অদু ৱাহৈশিংনা ফোঙদোকপদা ৱারগনি। অদোমগী হরাওবা অদু উরে অমসুং ঙরাং অদোম্না অদোমগী নশাগী ঈশৈশিং শকপা ঐ উখি, হায়রিবা ঈশৈশিং অদুদা অদোম্না ওপরেসন সিন্দুর শৈথাবা অদু কবি অমতা ফোঙদোকপা ঙম্লোই, লানফম ময়াইদা লৈরিবা লান্মী অমা খক্তনা মদু ফাওগনি। অমরোমদা, ঐনা লান্মীগী মপাঙ্গল উবা ফংখি।
মরুপশিং,
অচৌবা জহাজশিং, নুংশিত্তগী হেন্না য়াংবা এয়রপ্লেনশিং, সবমেরিনশিং-মখোয়গী লৈফমশিংদা লৈখি। অদোম্না ঙাউজবা অদুনা মখোয়গী থৱায় হাপ্পনি। জহাজশিং অসি য়োৎনবা শাবনি অদুবু অদোম্না মখোয় তোংবা মতমদা, মখোয় থৌনা ফরবা লান্মী অমা ওইরকই। ঙরাংদগী ঐ অদোমগী মরক্ত লৈরক্লি অমসুং মিকুপ খুদিং ঐনা করিগুম্বা খর তম্লে। ঐনা দিল্লি য়ৌখিবা মতমদা, মসিগী তাঞ্জা অসিসু ঐনা নিংশিংগনি।
মরুপশিং,
অদোমগী হোৎনবা কনবা, অদোমগী খাংবা কনবা, অদোমগী পুক্নিং চঙবা, অদোমগী কৎথোকপা, মসি অসুক্কী মতিক ৱাংখ্রে, মদু ঐনা ফংবা ঙম্লরোই। অদুবু মসি ঐনা খঙলে, মসি ঐনা খঙবা ঙম্লে। মসিদা লৈবদা কয়া য়াম্না খুদোংচাদবগে হায়বা ঐ খঙলে। অদুবু ঐনা অদোমগা নকশিনবা মতমদা, অদোমগী শ্বর হোনবা, অদোমগী মীহুল চোংবা খঙখি, অদোমগী মীৎশিংগী অরংবা মঙালশিং উখি, মতম অদুদা ঙরাং অহিং ঐ তুমখি, ঙরাং খর ঙন্না তুমখি, ঐ কৈদৌঙৈদা ঙন্না তুমদে। ঙরাং নুমিৎ চুপ্পা অমা নখোয় ময়াম উবদগী ঐ ঙন্না তুমখিবনি, ঐগী নুঙদা অপেনবা ফাওখি, তুম্বা অদু ঐ নত্তে, মসি অপেনবনা তুম্বনি।
মরুপশিং,
সমুদ্রগী অহিং অমসুং অয়ুক্কী নুমিৎ থোক্লকপনা মরম কয়াদা ঐগী দিৱালি অখন্নবা ওইহল্লে অমসুং ঐনা অমুক হন্না অদোমগী মফমদা নুংঙাইরবা দিৱালি অমগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। আই.এন.এস বিক্রান্তগী থৌনা ফরবা মফম অসিদগী অদোমগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। অদোমগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং অমসুং ঐগী ইরৈচা করোর কয়াদা নুংঙাইরবা দিৱালিগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
দিৱালি মনুংদা, মীওই খুদিংমক মখোয়গী ইমুং-মনুংগা লোয়ননা দিৱালি পাংথোকপগুম্না খল্লি। ঐসু ঐগী ইমুং-মনুংদা দিৱালি পাংথোক্তুনা লাক্লি অমসুং মরম অদুআন অদোম অমসুং অদোমগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংগা লোয়ননা ঐ দিৱালি পাংথোক্কদৌরিবনি। ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংগা লোয়ননা দিৱালি পাংথোকপা মরমনা হন্দক্কী দিৱালি অসি ঐগী ওইনা খন্নবা অমা ওইরিবনি।
মরুপশিং,
আই.এন.এস বিক্রান্ত মীয়ামদা শীন্নখিবা মতম অদু অদু নিংশিংলি, ঐনা হায়খি মদুদি আই.এন.এস বিক্রান্ত য়াম্না চাউই, চিংলেম্মী। আই.এন.এস বিক্রান্ত অখন্নবনি, তোপ তোপ্পনি। বিক্রান্ত শুপ্নগী লালগী জহাজ অমা খক নত্তে, মসি হোৎনবা কনবা, হৈশিংবা, ইথিল পীবা অমসুং ২১শুবা চহিচাগী ভারত থাজবগী খুদম অমনি। লৈবাক অসিদা শাজবা আই.এন.এস বিক্রান্ত লৈবাক অসিনা ফংখিবা নুমিৎ অদু অদোম নিংশিংলমগনি, ভারতকী নেভিনা মীনাই ওইবা তোকপগী অচৌবা খুদম অমনি। ছত্রপতি সিবাজী মহারাজনা ইথিল পীদুনা, ঐখোয়গী নেভিনা অনৌবা নেভেগী ইন্সাইন শীজিন্নরে। ছত্রপতি সিবাজী মহারাজ কি জয়! ছত্রপতি সিবাজী মহারাজ কি জয়! ছত্রপতি সিবাজী মহারাজ কি জয়!
মরুপশিং,
ঙসিদি ঐখোয়গী আই.এন.এস বিক্রান্ত ‘অত্মনির্ভর ভারত’ অমসুং ‘মেদ ইন ইন্দিয়া’ গী শক্তি লৈরবা খুদম অমনি। সমুদ্র ময়াই লান্দুনা, লৈবাক অসিনা শাজবা আই.এন.এস বিক্রান্তদা ভারতকী মিলিতরিগী মপাঙ্গল মমি তারে। থা খরগী মমাংদা, বিক্রান্ত কৌবা মমিং অমনা পাকিস্তান অহিং তুমহনখিদবা অদু ঐখোয়না উখ্রে। আই.এন.এস বিক্রান্তগী মমিং খক তাবদা য়েক্নবগী থৌনা মমু য়ৈথেকখি। মদু আই.এন.এস বিক্রান্তনি! মদু আই.এন.এস বিক্রান্তনি! মদু আই.এন.এস বিক্রান্তনি!
মরুপশিং,
থৌরম অসিদা, ঐনা অখন্ননা ঐখোয়গী আর্মদ ফোর্সশিংদা কোক নোনবা পাম্মী। ভারতকী নেভিনা ফাওহনখিবা অকিবা, ভারতকী এয়র ফোর্সনা উৎখিবা অখন্নবা হৈথোই-শিংথোইবা অমসুং ভারত লান্মীগী থৌনা ফাবগা লোয়ননা ফোর্স অহুম মপুংফানা পুনশিনবদগী ওপরেসন সিন্দুর মনুংদা পাকিস্তান অথুবা মতমদা চঙজখি। মরুপশিং, অমুক হন্না, মীয়ামগী সেবাগী শেংলবা মফম অসিদগী, থৌনা ফরবা আই.এন.এস বিক্রান্ত মথক্তগী, আর্মদ ফোর্স অহুমগী থৌনা ফরবা লান্মীশিং ঐনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
য়েক্নবা উরক্লবা মতম, লাল শোইদনা থেংনরগদবা মতমদা, মখোয় শানা থেংনবা ঙম্বগী মপাঙ্গল লৈরবা কনাগুম্বা অমদা মতম পুম্নমক্ত কনগৎলকই। ফোর্সশিং মপাঙ্গল কন্নবা মখোয় অত্মনির্ভর ওইবা তঙাইফদে। থৌনা ফরবা লান্মীশিং অসি লমদম অসিদা পোকখিবনি, লমদম অসিদা চাউরকপনি। মখোয় পোকখিবা মমাশিং অদুসু চপ মান্নবা লৈবাক-লৈহাও অসিদগী চাউরকপনি। মরম অদুনা, ইমা লৈবাক্কীদমক মখোয়গী লৈজবা খুদিংমক পীনবা, মখোয়গী থৱায়শিং ফাওবা কৎনবা মখোয়দা নুঙগী ইথিল অমা পীরিবনি। করিগুম্বা ঐনা মালেমগী মফম কয়াদগী খ্বাইদগী কনবা, খ্বাইদগী ৱাংবা লান্মীশিং পুরক্লবা অমসুং মখোয়দা শেন পুম্নমক পীরবা, অদোমগুম্না মখোয় থৱায় থানবা শেম শাগদরা? মখোয় অদোমগুম্না লৈজবা খুদিংমক কৎথোকপা ঙমগদরা? অদোমগী পুন্সিনা অচেৎপা মরা তাখিবা ভারতকী লৈবাক-লৈহাওদগী, ভারতমচা অমা ওইবগী থৌনা লাকপনি, মসিগা চপ মান্নবা মওংদা, খুৎলায় খুদিংমক, মচাক খুদিংমক ভারতকী ওইরকপা মতমদা, ঐখোয়গী পাঙ্গল শরুক কয়া হেনগৎলক্কনি। হৌখিবা চহি ১০ দা ঐখোয়গী ফোর্সশিংনা অত্মনির্ভরগী মাইকৈদা য়াংনা চঙশিনবা অসিদা ঐখোয় চাউথোকচবা ফাওহল্লে। ঐখোয়গী আর্মদ ফোর্সশিংনা পোৎলম লিশিং কয়াগী মমিং পরেং অমা শেম্লে অমসুং পোৎলমশিং অদু মখা তানা মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লক্তনবা ৱারেপ লৌখ্রে। মদুগী ফল ওইনা, ফোর্সশিংগী তঙাইফদবা পোৎলমশিং হৌজিক লৈবাক মনুংদা পুথোক্লে। হৌখিবা চহি ১১ দা, ঐখোয়গী ঙাক-শেনগী খুৎলায়শিং পুথোকপা শরুক অহুম হেনগৎলে। হৌখিবা চহি খক্তদা, মসি লুপা করোর লাখ ১.৫ হেনখি। ঐ মীয়ামদা অতোপ্পা খুদম অমা থমজগে: ২০১৪ দগী ভারত নেভিনা ভারতকী জহাজ শাফমশিংদগী লৈবাক অসিনা শাজবা লালগী জহাজ অমসুং সবমেরিন ৪০ হেন্না ফংলে। ঐগী ইরৈচাশিং তাবীয়ু, মশিং অসি নিংশিংবীয়ু। মসি হেক তাবগা, অদোমগী দিৱালিগী থাউমৈশিং হেন্না ঙান্না থানগনি হায়না ঐ থাজৈ। ঙসিদি ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বা করি ওইরে? চাংচত্ত, নুমিৎ ৪০ খুদিংগী নেভিদা লৈবাক অসিদা শাবা অনৌবা লালগী জহাজ নত্ত্রগা সবমেরিন অমা হাপচিল্লে। নুমিৎ ৪০ খুদিংগী!
মরুপশিং,
ব্রহ্মোস অমসুং অকাসগুম্বা ঐখোয়গী মিসাইলশিংগী তৌবা ঙম্বশিং ওপরেসন সিন্দুর মনুংদা উৎখ্রে। ব্রাহ্মোস মমিং খক্তনা অকিবা ফাওহল্লে। মীয়াম্না ব্রহ্মোস লাক্লে তাবদা, মীওই কয়া পাখৎপা হৌখি! হৌজিক, মালেমগী লৈবাক কয়ানা হায়রিবা মিসাইলশিং অসি লৈনিংলে। ঐনা মালেমগী লুচিংবশিং উনবা খুদিংদা, লুচিংবা কয়ানা মখোয়সু মিসাইলশিং লৈনিংবগী অপাম্বা ফোঙদোকখি। সর্বিস অহুমগী খুৎলায় অমসুং ঙাক-শেনগী খুৎলায়শিং মপান্দা থাদোকপা ঙম্নবা হৌজিক ভারতনা শেমগৎলি। ঐখোয়গী পান্দমদি মালেমগী মকোক থোংবা দিফেন্স এক্সপোর্তরগী মনুংদা ভারত য়াওহনবনি। হৌখিবা চহি ১০ দা, ঐখোয়গী দিফেন্স এক্সপোর্তশিং শরুক ৩০ হেনগৎলে। মাইপাকপা অসিগী মরুমদা ঐখোয়গী দিফেন্স ষ্টার্দঅপশিং অমসুং লৈবাক অসিগী দিফেন্স মেনুফেকচরিং য়ুনিতশিং লৈরি। ঐখোয়গী ষ্টার্দঅপশিং ফাওবা ঙসিদি মপাঙ্গল অমসুং ইন্নোবেসন উৎলি।
মরুপশিং,
শক্তি অমসুং তৌবা ঙম্বগী মতাং লাকপদা, ভরতনা মতম পুম্নমক্ত ज्ञानाय दानाय रक्षणाय! হায়বদি, লৌশিং, নুংঙাই য়াইফবা অমসুং পাঙ্গল অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী থবক তৌবা অমসুং ঙাক-শেনবগী চৎনবী ঙাক্লি। ঙসিগী, অমগা অমগা শম্নরবা মালেম অসিদা, মালেমগী শেন্মীৎলোনশিং অমসুং চাউখৎপা সমুদ্রগী ললোন-ইতিক্কী লম্বীশিংগী মপা পোল্লবা মতম অসিদা, মালেমগী তুংদু-লৈতাবা পুরক্নবা ভারত নেভিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ঙসিদি, মালেমগী থাউ ফংহনবগী চাদা ৬৬ অমসুং মালেমগী কন্তেন্নর জহাজশিংগী চাদা ৫০ ভারত মহাসাগর ফাওদুনা চৎলি। লম্বীশিং অসিদা অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা, ভারত নেভিনা ভারত মহাসাগরগী থোংঙাকপা ওইনা ঙাক-শেল্লি। মসিগী মথক্ত, ভারত নেভিনা মিসন-বেজ দিপ্লোইমেন্তশিং, এন্তি-পাইরেসি পেত্রোলশিং অমসুং অৱা-অনাগী মতেং পাংবগী থবকশিংগী খুৎথাংদা লমদম অসি শীনবা থুংনা মালেমগী সেকুরতিগী খোঙলোয় অমা ওইনা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ইথৎশিং ঙাক-শেনবা অমসুং ঙমখৈগী শরুক ঙাকপদা ঐখোয়গী নেভিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মতম খরগী মমাঙদা, গনতন্ত্র দিবস নুমিত্ত লৈবাক অসিগী ইথৎ খুদিংমক্ত মচু অহুমগী ফিরাল পাইহন্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌখি। চাউথোকচবা অমসুং ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা মসিগী ৱারেপ অসি জনুৱারি ২৬ খুদিংগী নেভিনা থবক ওইনা পাংথোক্লি। মসিগীদমক ঐনা ঐখোয়গী নেভি থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ভারত নেভিনা ভারতকী ইথৎ খুদিংমক্ত মচু অহুমগী ফিরাল পাইহল্লে।
মরুপশিং,
ভারতনা মাঙলোমদা য়াংনা চঙশিনবগা লোয়ননা, ঐখোয়গা লোয়ননা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিং চাউখৎমিন্ননবা ঐখোয়সু হোৎনরি। মসিগীদমক, “সাগর-মেরিতাইম ভিজন” দা ঐখোয় য়াংনা থবক পায়খৎলি। ঐখোয় লৈবাক কয়াগী চাউখৎপগী খোঙলোয় ওইরক্লি অমসুং দরকার লৈবা মতম খুদিংমক্ত, মালেমগী মফম অমদা হেক্ত অৱা-অনাগী মতেং পাংনবা ঐখোয় থৌরাং তৌদুনা লৈরি। অফ্রিকাগী হৌরগা খা-নোংপোক এসিয়া ফাওবদা, অৱা-অনা অমসুং খুদোংথিবা মতমদা, মালেম্না হৌজিক ভারত অসি অশেংবা মালেমগী মরুপ অমা ওইনা উরে। ২০১৪ দা, ঐখোয়গা য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাক মালদিবস থক্নবা ঈশিং ফংদবগী অৱাবা মায়োক্নবা মতমদা, ঐখোয়না ওপরেসন নীর হৌদোকখি আমসুং মফম অদুদা ঐখোয়গী নেভিনা থক্নবা ঈশিং ফংহনখি। ২০১৭ দা, শ্রী লঙ্কাদা ঈশিং ইচাউ থোকপদা ভারতনা অহানবা ওইনা মতেং পাংখি। ২০১৮ দা, ইন্দোনেসিয়াদা সুনামি লাকপদা, মী কনবা অমসুং মতেং পাংবগী থবকশিং ভারতনা ইন্দোনেসিয়াগী মীয়ামগা লোয়ননা পাংথোকখি। ম্যন্মারগী য়ুহ হাবা, নত্ত্রগা ২০১৯ গী মোজাম্বী অমসুং ২০২০ দা মাদাগাস্করগী খুদোংথিবা ওইবা য়াই, সেবা অমসুং মীনুংশিগী ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা ভারতনা মফম খুদিংমক য়ৌখি।
মরুপশিং,
মতম মতমগী ওইনা মপান লৈবাকশিংদা চপতুনা লৈখ্রবা ভারতমচাশিং পুরক্নবা ওপরেসনশিং ঐখোয়গী আর্মদ ফোর্সশিংনা পাংথোক্লি। য়েমেন্দগী হৌরগা সুদান ফাওবা, দরকার ওইরকপা মফম খুদিংমক্ত, অদোমগী থৌনানা মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা ভারতমচাশিংগী থাজবা হেনগৎহল্লে। ঐখোয় ইশাগী মীওই লিশিং কয়া কনবা খক নত্তনা লৈবাকশিংদা চপতুনা লৈখ্রবা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মীওইশিংসু কনখি অমসুং তেক্ত কাইদনা মখোয়গী য়ুমদা পুরকখি।
মরুপশিং,
মপুংফানা কৎথোকপগা লোয়ননা ঐখোয়গী মিলতিরি ফোর্সশিংনা কংফাল, সমুদ্র অমসুং নোংথক্ত লৈবাক অসিগী সেবা তৌরি। সমুদ্রদা, ঐখোয়গী নেভিশিংনা লৈবাক অসিগী ঈশিংগী ঙমখৈ অমসুং ললোন-ইতিক্কী থবকশিং ঙাক-শেল্লি। অতিয়াদা, ঐখোয়গী এয়র ফোর্সনা ভারতকী সেকুরিতিগী থবক পায়খৎলি। কংফালদা, লৈকংলাদগী হৌরগা গ্লেসিয়ারশিং ফাওবদা, ঐখোয়গী লান্মী, বি.এস.এফ আমসুং আই.তি.বি.পি পর্সোনেলনা থুগায়বা ঙমদবা ফকলাংগুম্না লেপ্লি। তোঙান তোঙানবা মাইকৈশিংদা, এস.এস.বি, অসাম রাইফলস, সি.আর.পি.এফ, সি.আই.এস.এফ অমসুং ঐখোয়গী ইন্তিলিজেন্স এজেন্সিশিংনা য়ুনিত আমা ওইনা ইমা ভারতকীদমক থবক তৌরি। অহিং অমসুং নুংথিল অনিমক্ত ঐখোয়গী সমুদ্র খোঙবাল অশোই-অঙাম থোক্তনবা নেভিগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নরিবা ইন্দিয়ান কোষ্ট গার্দসু ঐনা থাগৎচরি। লৈবাক ঙাক-শেনবগী থবক অসিদা মখোয়গী অচৌবা থবক তশেংনা য়াম্না চাউই।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সেকুরিতি ফোর্সশিংগী থৌনাদগী চহি খর অসিদা মাওইষ্ট তেরোরিজম মুৎথৎপা ঙমখিবনি। ঙসিদি লৈবাক অসি নেক্সালাইত-মাওইষ্ট হিংশাগী মপুংফানা মনিংতমগদবা খজিক্ত ঙাইরে। ২০১৪ গী মমাংদা, লৈবাক অসিদা জিলা ১২৫ মাওইষ্ট হিংশানা শোকহনখি। হৌখিবা চহি ১০ দা, মশিং ১২৫ দগী হন্থরক্তুনা ১১ খক্ত ঙাইরে অমসুং জিলাশিং অসিগী মনুংদা, শুপ্নগী জিলা অহুম মখোয়গী ইথিল ফংলি। ১২৫ গী মনুংদা অহুম খক্ত ঙাইহৌরে। অহানবা ওইনা, হৌজিক জিলা ১০০ হেন্না মাওইষ্ট তেররদগী মমিং তম্লে অমসুং তশেংনা হরাওবা দিৱালি অমা পাংথোক্লি। অকিবা অমসুং হিংশাগী মীরোল কয়াগী মতুংদা, হৌজিক মীওই লাখ কয়া চাউখৎপগী মহৌশাগী ইচেলদা তিল্লরে। মতম অমদা মাওইষ্টশিংনা লম্বী শেম্বা, স্কুলশিং অমসুং হোস্পিতালশিং শাবা থিংখি, মখোয়না হান্নগী স্কুলশিং থুগায়খি অমসুং দোক্তরশিং কাপখি অমসুং মোবাইল তৱারশিং ফাওবা য়ুংবা য়াখিদে। ঙসিগী তুংগী মীরোলগী অঙাংশিংগীদমক হায়ৱেশিং, উদ্যোগশিং অমসুং স্কুলশিং অমসুং হোস্পিতালশিং শেমগৎলে। ঐখোয়গী সেকুরিতি ফোর্সশিংগী কৎথোকপনা খুদিংমক অসি ওইহনবনি। হায়রিবা জিলাশিং অসিদা অহানবা ওইনা মীয়াম্না হরাওনা চহি অসিদা দিৱালি পাংথোকপদা ঐ হরাওই।
মরুপশিং,
ঙসি ঐ থৌনা ফরবা ঐখোয়গী লান্মীশিংগী মরক্ত লৈরি। ঐখোয়গী নেভিগী মীওইশিং অসি অশিবা মখোয়গী মখুত্ত পায়দুনা অকিবা লৈতনা চৎপা মীওইশিংনি। অদুবু ঐখোয়গী পুলসি পর্সোনেলশিং, চৈ অমদগী হেন্না পায়দবা মীওইশিং অদু য়েংউ। মখোয়গী চপ মান্নবা রিছোর্স নত্ত্রগা ত্রেনিং লৈতে, মখোয়না মীয়ামগা লোয়ননা শান্তি অমসুং নুংশিনবা পুরক্নবা থবক তৌরি। অদুবু, হায়রিবা ফোর্সশিং, বি.এস.এফ, সি.আর.পি.এফ নত্ত্রগা অতোপ্পশিংনা অখন্নবা থৌনাগা লোয়ননা নেক্সালাইতশিং থেংনরি। মখোয়না শোক্নখিবা লানফমশিং থাগৎনিঙাইনি। দিৱালিগী শেংলবা কুহ্মৈ অসিদা, ঐগী পুলিস পর্সোনেলশিংদা ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মখোয়গুম্বা থৌনা ফরবা নুপাশিং অমসুং নুপীশিং মখোয়গী মখোঙশিং ককখি অদুবু থৌনাদি হনখিদে হায়বা ঐ খঙই, মখোয়গী খুৎশিং ককখি অদুবু মখোয়গী থৌনা মাঙখিদে, খরনা হুইলচিয়ার য়াওদনা চৎপা ঙমখিদে, অদুবু মখোয়গী থম্মোয়শিংদি মাইথিবা পীবা ঙমখিদে। মাওইষ্ট এক্সত্রিমিষ্টশিংনা থিরিবা ইমুংশিং অদু ঐ খঙই, মখোয়গী মখোঙ-মখুৎশিং ককখি, মখোয়গী খুঙ্গং মী লৈবা য়াহনখিদে। মশিং থিঙমদ্রবা অথৌবশিং অসিনা অৱাবা কয়া খাংখি অমসুং থৱায় কত্তুনা শান্তি পুরকখি, মসিনা মীয়াম হেন্না নুংঙাইনা হিংবা ঙমহনগনি অমসুং অঙাংশিং অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক লাইরিক তম্বা অমসুং মঙ মঙবা ঙমহনগনি। লৈবাক্কী শান্তি অমসুং চাউখৎপগীদমক মখোয় মশামক কৎথোকখি।
মরুপশিং,
নিংতম্বদগী অহানবা ওইনা ঐখোয়গী পুলিস ফোর্সনা অসিগুম্বা অচৌবা খুদোংচাদবা অমা মায়োক্নখি। হৌখিবা চহি ১০ দা, চহি ৫০ শুরবা লায়না অসি মখোয়না মুৎথৎলে হায়না ঐনা থাজৈ। কেসশিংগী চাদা ৯০ রোম মখোয়না মাইপাক্লে। কনাগুম্বা অমগী মশাগী লম মনুংদা লাল শোক্নবদা, মরাল লৈতবা মীয়ামগী পুন্সি মাঙদনবা খাংবা কনবা দরকার ওই। মসি শিংথানিঙাই ওইরবা থবকনি অমসুং কমদৌনা মসিগী লৈবাক মনুংগী গুরিলা ৱারফিয়ার অসি লোইশিনখিবগে হায়বগী লাইরিকশিং ইগনি। মখোয়গী থৌননা কমদৌনা ভারতনা মাওইষ্ট তেরোরিজম মুৎথৎখিবগে হায়বা মালেম্না নৈনগনি। ঐখোয়গী লমদম অসিদা অসিগুম্বা থৌনা ফবগী থবকশিং পাংথোকপদা ঐখোয় ভারতমচা অমা ওইনা চাউথোকচৈ।
মরুপশিং,
ঙসিদি, হায়রিবা জিলাশিং অদু জি.এস.তি বচত উৎসব মনুংদা য়োনবা অমসুং লৈবা হেনগৎলকপা উরে। মতম অমদা মাওইষ্টশিংনা সংবিধান পনবা ফাওবা য়ারমদবা মফমশিং, ঙসিদি মফম খুদিংমক্ত অত্মিনির্ভরগী ৱাখল্লোন্না খোন্থাং য়ৈরে। মতম অমদা ৩০৩ রাইফলশিং পায়রম্বা লান্না লমজিংখ্রবা নহারোলশিং হৌজিক সংবিধান পায়রে।
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারত মশক থোকপা খোঙজেল অমদা চঙশিল্লি। লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০ গী মঙলান ঐখোয়না মঙফাওনহল্লি। কংফালদগী অতিয়া ফাওবদা, মতম অমদা ৱাখলদা ফাওবা খল্লমদবশিং হৌজিক ঐখোয়গী মাঙদা থবক ওইনা পাংথোক্লে। মসিগী খোঙজেল, চাউখৎপা অমসুং অওনবা অসিদা লৈবাক্কী থাজবা অমসুং চাউখৎপগী লাইৱা পোকহনবা থাজবগী মমি তারে। লৈবাক শেমগৎপগী খোঙচৎ অসিদা ঐখোয়গী আর্মদ ফোর্সশিংগী অচৌবা থৌদাং অমা লৈরি। অদোম ইচেল অসিদা ইচম চম্না তাউথবা মীওইশিং নত্তে। गंगा कहे गंगादास, जमुना कहे जमुनादास, মসি লান্মীগী শিংলিদা চেন্দে, নত্তে, অদোম তাউথবদা য়াওবা মীওই অমা নত্তে। ইচেল মাইওন হোংহন্নবা ঐখোয়গী শক্তি লৈরি। মতম লমজিংনবা, ওইথোক্তবা থবক ওইনা পাংথোক্নবা থৌনা অমসুং খুদোংথিবা খুদিংমক লাকশিন্নবা অদোমগী থৌনা লৈরি। ঐখোয়গী লান্মীশিংনা লেপখিবা চীঙজাগী মতোলশিং ভারতকী মাইপাকপগী খুদমশিং ওইরে। ঐখোয়গী নেভিনা ঙাক-শেনখিবা সমুদ্রশিংদা সমুদ্রগী ইথকশিং ফাওবনা ভারতকী মাইপাকপা শোনবগুম তৌরে। “ভারত মাতা কী জয়!”- অদোমগী খোঞ্জেলশিং খক নত্তনা, ইথক খুদিংমক ফাওবা মসি খোন্থাং য়ৈরে। সমুদ্রগী ইরাওখোল, চীঙজাউশিংদগী হুম্লকপা নুংশিৎ, মরুভুমিদগী উফুল, কনাগুম্বা অমনা থৱায়-হকচাং য়াওনা তারবদি, লৈবাক্কী উফুল খুদিং অমসুং ঈশিংগী মরিক খুদিংমক্তগী খোঞ্জেল অমা থোক্লকখি। ভারত মাতা কী জয়! ভারত মাতা কী জয়! মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐনা অমুক হন্না অদোম, অদোমগী ইমুংশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০ দা দিৱালিগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। অদোম মতম পুম্নমক্ত অদোগী নুঙদা মাইপাকপা, থাজবা অমসুং ৱাশক লাৎতুনা থম্বা ওইরসনু। অদোমগী মঙলানশিং অনৌবা থাকশিংদা য়ৌবা ওইরসনু।
হৌজিক, ঐগা লোয়ননা হৌনা পুন্না হায়মিন্নসি: ভারত মাতা কী জয়! ভারত মাতা কী জয়! ভারত মাতা কী জয়! বন্দে মাতারম! বন্দে মাতারম! বন্দে মাতারম! বন্দে মাতারম! বন্দে মাতারম! বন্দে মাতারম! বন্দে মাতারম! বন্দে মাতারম! বন্দে মাতারম! অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during Diwali celebration with armed forces on board the INS Vikrant
20 OCT 2025 1:46PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Today is a remarkable day, this moment is unforgettable, and this sight is extraordinary. On one side of me lies the vast, boundless ocean, and on the other side is the immense strength of the brave soldiers of Maa Bharati. On one side of me lies the infinite horizon and endless sky, and on the other side stands the mighty and magnificent INS Vikrant, embodying infinite power within itself. The sparkle of sunlight on the water of the sea is, in a way, like the Deepavali lamps lit by our brave soldiers. These are our divine garlands of light. It is my great fortune that this time I am celebrating the sacred festival of Diwali amidst the valiant warriors of our Navy.
Friends,
It’s hard to express the experience in words the night I spent yesterday on INS Vikrant. I saw the excitement and enthusiasm that filled all of you. When I saw you singing songs of your own creation yesterday, and the way you described Operation Sindoor in those songs … perhaps no poet could express the feelings that a soldier standing on the battlefield can. On one hand, I witnessed military might before my eyes.
Friends,
These great ships, these aircraft that fly faster than the wind and these submarines all have their own place. But it is your spirit, your passion, that breathes life into them. These ships may be made of iron, but when you board them, they become living, fearless forces of valour. I’ve been among you since yesterday, and every single moment has taught me something new, shown me something new. When I left Delhi, my heart longed to live this very moment.
But friends,
Your hard work, your dedication, your discipline, your devotion, all of it is on such a high level, such a great height, that I have not been able to fully live it myself. But I have certainly been able to understand it. I’ve come to know it. I can imagine how difficult it must be to live that life. But when I was close to you, experiencing your breath, feeling your heartbeat, seeing that sparkle in your eyes last night, then I went to sleep a bit early, which I usually don’t. Perhaps the reason I fell asleep early was the deep sense of contentment I felt after watching you all throughout the day. It wasn’t just sleep; it was peaceful sleep born from that inner satisfaction.
Friends,
The deep night over the ocean and the sunrise this morning has made my Diwali very special in many ways. So once again, I extend my heartfelt Diwali wishes to all of you! Wishing you all, and from this heroic land of INS Vikrant Diwali greetings to every citizen of the country, and especially to your families as well!
Friends,
On the festival of Diwali, everyone wishes to celebrate it with their families. I, too, have grown used to celebrating Diwali with my family. And since you are my family, I have come here, among you, to celebrate Diwali. I am celebrating this Diwali with my family and that’s what makes this Diwali so special for me.
Friends,
I remember when INS Vikrant was dedicated to the nation, I had said: Vikrant is vast, grand, awe-inspiring. Vikrant is unique, it is exceptional. Vikrant is not just a warship, it is a symbol of Bharat’s hard work, talent, impact, and commitment in the 21st century. You all will remember the day Bharat received the indigenous INS Vikrant, our Navy also let go of a major symbol of colonialism. Inspired by Chhatrapati Shivaji Maharaj, our Navy adopted a new naval ensign. Chhatrapati Shivaji Maharaj ki Jai! Chhatrapati Shivaji Maharaj ki Jai! Chhatrapati Shivaji Maharaj ki Jai!
Friends,
Our INS Vikrant today is a powerful symbol of ‘Aatmanirbhar Bharat’ (self-reliant India) and ‘Made in India’. Cutting through the ocean, the indigenous INS Vikrant reflects Bharat’s military strength. Just a few months ago, we saw how even the very name of Vikrant sent shockwaves through Pakistan, stealing their sleep at night. Such is INS Vikrant, a name that alone can crush the enemy’s courage. That is INS Vikrant! That is INS Vikrant! That is INS Vikrant!
Friends,
On this occasion, I especially want to salute our armed forces. The fear created by the Indian Navy, the extraordinary skill shown by the Indian Air Force, and the bravery of the Indian Army along with the remarkable coordination of all three forces forced Pakistan to surrender so quickly during Operation Sindoor. And so, friends, once again, from this sacred place of service, this land of valour aboard INS Vikrant, I salute the brave soldiers of all three armed forces.
Friends,
When the enemy is in sight, when war is imminent, the position of one who has the strength to fight on their own is always stronger. For the forces to be strong, it is essential that they are self-reliant. These brave soldiers are born from this very soil, raised in it. The mother whose lap they were born from has also been nurtured in this same soil. And that is why they carry an inner inspiration: to give their all, even their lives, for the honour of this motherland. Even if I bring in the strongest, tallest soldiers from around the world and offer them all the money, will they be ready to die like you do? Will they give it all like you do? The strength that comes from being Indian, from having your life deeply rooted in Bharat’s soil, in the same way, as every tool, every weapon, every component becomes Indian, our strength will multiply manifold. We are proud that our armed forces have made rapid strides toward self-reliance in the past decade. Our armed forces made a list of thousands of items and decided that these will no longer be imported. As a result, most of the essential equipment for the forces is now being produced within the country. In the last 11 years, our defence production has more than tripled. Just last year, it crossed a record of 1.5 lakh crore rupees. Let me share another example with the nation: Since 2014, the Indian Navy has received more than 40 indigenous warships and submarines from Indian shipyards. To all fellow Indians listening, remember this number. I’m confident that once you hear this, the light of your Diwali lamps will shine even brighter. What is our capability today? On average, one new indigenous warship or submarine is being added to the Navy every 40 days. Every 40 days!
Friends,
Our missiles like BrahMos and Akash proved their capabilities in Operation Sindoor as well. BrahMos — just the name alone creates fear. The moment people hear BrahMos is coming, many start to worry! Now, several countries around the world want to buy these missiles. Whenever I meet world leaders, many express the same desire that they want them too! Bharat is now building the capacity to export weapons and defence equipment for all three services. Our goal is to place Bharat among the world's top defence exporters. In the last decade, our defence exports have grown over 30 times! Behind this success is the huge role played by our defence startups and indigenous defence manufacturing units. Even our startups are showing great strength and innovation today!
Friends,
When it comes to power and capability, Bharat has always followed the tradition of: ज्ञानाय दानाय च रक्षणाय! i.e., Knowledge, prosperity, and strength and all for the service and protection of humanity. Today, in this interconnected world, when global economies and development depend heavily on maritime trade routes, the Indian Navy plays a critical role in global stability. Today, 66% of the world’s oil supply, and 50% of global container shipments pass through the Indian Ocean. And in securing these routes, the Indian Navy stands guard like the sentinel of the Indian Ocean. And you are the ones doing this job. Moreover, Indian Navy is acting as a global security partner through mission-based deployments, anti-piracy patrols, and humanitarian assistance operations, in this entire region.
Friends,
Our Navy plays a major role in ensuring the security and integrity of our islands. Some time ago, we decided that the Tricolour must be hoisted on every island of the country on Republic Day. The Navy has been fulfilling this resolution every 26th January with great pride and honour. I congratulate our Navy for that! Today, the Indian Navy is hoisting the Tricolour on every island of Bharat.
Friends,
As Bharat moves ahead rapidly, we are also striving to ensure that all countries of the Global South progress alongside us. For this, we are working swiftly on the “SAGAR – Maritime Vision”. We are becoming development partners for many nations, and whenever required, we are ready to extend humanitarian assistance anywhere in the world. From Africa to Southeast Asia, the world now looks to Bharat as a true global friend in times of disaster and crisis. In 2014, when our neighbouring country Maldives faced a drinking water crisis, we launched Operation Neer, and our Navy reached there with fresh water supplies. In 2017, when Sri Lanka was hit by devastating floods, Bharat was the first to extend a helping hand. In 2018, when a tsunami struck Indonesia, Bharat stood shoulder to shoulder with the people of Indonesia in rescue and relief efforts. Similarly, whether it was the earthquake in Myanmar, or the crises in Mozambique in 2019 and Madagascar in 2020, Bharat reached everywhere with a spirit of service and compassion.
Friends,
Our armed forces have also conducted rescue operations to bring back Indians trapped abroad from time to time. From Yemen to Sudan, wherever there was a need, your courage and valour greatly strengthened the faith of Indians living across the world. We have not only saved thousands of our own citizens but also rescued citizens of other nations trapped in those countries and safely brought them home.
Friends,
Our military forces have served the nation on land, at sea, and in the air, with complete dedication, sensitivity, and devotion. At sea, our Navy safeguards the nation’s maritime borders and trade interests. In the skies, our Air Force remains ever committed to Bharat’s security. On land, from the scorching deserts to the icy glaciers, our Army, BSF, and ITBP personnel stand like an unbreakable wall. Similarly, on various other fronts, the SSB, Assam Rifles, CRPF, CISF, and our intelligence agencies work seamlessly as one unit in the service of Maa Bharati. I also take this opportunity to appreciate the Indian Coast Guard, which works in perfect coordination with the Navy to secure our coastline day and night. Their contribution to this grand mission of national defence is truly immense.
Friends,
It is because of the valour and courage of our security forces that the country has achieved another major success in recent years and this achievement is the elimination of Maoist terrorism. Today, the country stands on the brink of complete freedom from Naxalite-Maoist violence, and that liberation is knocking on the door! Friends, before 2014, around 125 districts in the country were affected by Maoist violence. Over the past 10 years, this number has kept declining from 125 districts down to just 11, and even among these, only 3 districts show traces of their influence. Out of 125, only 3 remain! For the first time, more than a hundred districts are now completely free from Maoist terror, breathing the fresh air of freedom and celebrating a truly joyous Diwali. After generations of fear and violence, millions of people are now stepping into the mainstream of development. In regions where Maoists once prevented roads, schools, and hospitals from being built, where they blew up existing schools and shot doctors, and where they didn’t allow even mobile towers to be installed, today highways are being built, industries are emerging, and schools and hospitals are shaping the future of the children. This success belongs entirely to the sacrifice, dedication, and courage of our security forces. I am happy that this year, people will celebrate Diwali with pride and happiness for the first time ever in many of these districts.
Friends,
Today, I stand among our brave soldiers. Our Navy personnel are those who walk fearlessly with death in their hands and courage and risk come naturally to you. But think of our police personnel, who usually carry nothing more than a stick. They don’t have the same kind of resources or training, their work involves maintaining peace and harmony with civilians. Yet, these very police forces, be it BSF, CRPF, or others, have fought the Naxalites with exceptional bravery. The battles they have fought deserve the highest praise. On this sacred festival of Diwali, I extend my heartfelt congratulations to all my police personnel. I know of many such brave men and women who have lost their legs but not their spirit, who have lost their arms but not their courage; some can no longer walk without a wheelchair, yet their hearts remain unshaken. I know families who were targeted by Maoist extremists, their limbs were cut off, their villages made unlivable. These countless heroes have endured immense pain and made great sacrifices so that peace could prevail, so that citizens could live better lives, and children could study and dream of a brighter future. They gave themselves for the nation’s peace and progress.
Friends,
Perhaps for the first time since independence, our police forces faced such a massive challenge. But I am confident that they have nearly eradicated this 50-year-old scourge in the last 10 years, they have succeeded in about 90% of the cases. You understand warfare well, but when war is fought within one’s own land, it requires immense patience and restraint, ensuring that no innocent life is lost. It’s been a remarkable effort and one day, volumes will be written about how this form of internal guerrilla warfare was handled. The world will study how Bharat’s brave forces destroyed Maoist terrorism through their valour and strategy. We, as Indians, are proud of this that such heroism has taken root in our very soil.
Friends,
Today, these very districts are seeing record levels of sales and purchases during the GST Bachat Utsav (Savings Festival). In areas where once Maoists didn’t even allow the mention of the Constitution, where its existence was denied, today the spirit of “Swadeshi” (self-reliance) echoes in every corner. Misguided youth who once carried 303 rifles are now embracing the Constitution.
Friends,
Bharat today is advancing at a remarkable pace. We are fulfilling the dreams of 140 crore countrymen. From the land to the skies, what was once unimaginable is now becoming reality before our eyes. This momentum, progress, and transformation reflect the faith of the nation, and from that faith springs the mantra of development. In this great journey of nation-building, our armed forces have a monumental role. You are not those who merely flow with the current. गंगा कहे गंगादास, जमुना कहे जमुनादास, this is not in the Army’s veins, No, you are not ones who drift. You have the power to direct the current, to change its course! You have the courage to guide time itself, the valour to cross the impossible, and the spirit to overcome every obstacle. The mountain peaks where our soldiers stand firm have become symbols of Bharat’s triumph. The seas on which our Navy stands guard, even the mighty waves of the ocean seem to chant Bharat’s victory. “Bharat Mata ki Jai!” — not just your voices, but every wave echoes it. You have inspired even the ocean’s tides to proclaim “Victory to Maa Bharati!” From the roar of the sea, the winds from the mountains, the dust from the deserts, if one listens carefully with heart and mind united, a single voice emerges from every grain of soil and every drop of water: Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!” With this spirit of enthusiasm and confidence, I once again extend my heartfelt Diwali greetings to all of you, your families, and the 140 crore citizens of the country. May you always nurture victory, faith, and resolve within you. May your dreams take flight and reach new heights.
Now, together with me, say it aloud: Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram! Thank you very much!