প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কো-ওপরেতিব সেক্তরগী মরু ওইবা খোঙথাং কয়াগী উরেপ উয়ুং তম্বা অমসুং শঙ্গাবদা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
24 FEB 2024 2:38PM by PIB Imphal
হোম এফিয়র্স অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহ, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কী মরূপশিং, অর্জুন মুন্দা অমসুং শ্রী পিয়ুশ গোয়লজী, নেস্নেল কোওপরেতিব কমিতীশিংগী ওফিসিএলশিং, অতৈ মকোক থোংবা মীওইশিং, নুপীমচাশিং অমসুং নুপাশিং!
ঙসি 'ভারত মন্দপম'না 'ভিক্সিৎ ভারত'কী অমৃত যাত্রাদা অতোপ্পা মশক থোকপা মাইপাকপগী খুদম অমা ওইরক্লি। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা লৌখিবা 'সাহকার সে সমৃদ্ধি' (মীয়ামগী মতেংদগী চাউখৎপা) গী ৱারেপ অদু মংফাওনহন্নবগী মায়কৈদা ঐখোয়না মাংলোমদা চংশিল্লি। লৌউ-শিংউ অমসুং লৌউ-শিংউবগী য়ুম্ফম মপাঙ্গল কনখৎহনবদা কোওপরেসনগী অচৌবা থৌদাং লৈ। মসিবু ৱাখলদা থমদুনা, ঐখোয়না তোঙানবা কোওপরেসন মিনিস্ত্রী অমা লিংখৎলে। অমসুং ঙসিদি হায়রিবা প্রোগ্রাম অসি চপ মান্নবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা পাংথোক্লি। ঙসি, ঐখোয়না ঐখোয়গী লৌমীশিংগীদমক মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তোরেজ স্কিম... স্তোরেজিং স্কিম হৌদোক্লে। স্কিম অসিগী মখাদা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা গুদহাউস অমসুং গুদাউন লিশিং কয়া শারগনি। ঙসি, পি.এ.সি.এস. (প্রাইমরী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতী) ১৮,০০০গী কম্প্যুতরাইজেসনগী মরুওইবা থবক অমসু লোইশিনখ্রে। হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা লৈবাক অসিদা লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অনৌবা ইনোৎ অমা পীরগনি। মসিনা লৌউ-শিংউবু মোদর্ন তেক্নোলোজীগা শম্নহল্লগনি। মরুওইবা অমসুং য়াম্না চাউবা থৌরাংশিং অসিগীদমক্তা ঐনা অদোম পুম্নমকপু থাগৎচরি অমসুং অদোম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
কোওপরেতিবশিং অসি ভারতকী অরিবা ৱাখল্লোন অমনি। ঐখোয়গী লাইরিকশিংদা মসিসু হায়রি “অল্পানম অপি বস্তুনম, সহ্নহতিঃ কার্য় সাধীকা” ।। মসিনা হায়বদি, অপীকপা থবকশিং অমসুং অকক্নবা রিসোর্সশিং পুন্সিনবা মতমদা, মখোয়না অচৌবা মাইপাকপশিং পুরকই। মশাগী ওইবা কোওপরেতিব সিস্তেম অসিনা অরিবা ভারতকী খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনদা মখা তানা থবক তৌরি। কোওপরেতিবশিং অসি ঐখোয়গী মশা-মরোমদোম লেপচবা খুন্নাইগী য়ুম্ফম ওইখি। কোওপরেতিব হায়বসি সিস্তেম অমা খক্তা নত্তে, মসি ৱাখল্লোন অমনি, মসি স্পিরিৎ অমনি। কোওপরেতিবশিংগী স্পিরিৎনা ইন্সতিত্যুসন অমসুং রিসোর্সশিংগী ঙমখৈদগী হেন্দোক্তুনা অঙকপা মহৈশিং ফংহল্লি। কোওপরেতিবশিংনা হিংনবগী লম্বীগা মরী লৈনবা অচম্বা থৌরাং অমবু মশক থোকপা ইন্দস্ত্রীএল কেপাসিতী অমদা ওন্থোকপা ঙম্মী। মসিনা শেন্মিৎলোনবু, মরু ওইনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং অমসুং লৌউ-শিংউগী শেন্মিৎলোনবু অমুক হন্না হিংগৎহন্নবগী থাজবা য়াবা লম্বী অমনি। তোঙানবা মন্ত্রালয় অমগী খুত্থাংদা, লৈবাক অসিগী ওইথোকপা য়াবশিং অসি পুন্সিন্নবা অমসুং লৌউ-শিংউগী সেক্তরগী শন্দোরকপা মপাঙ্গল অদু শীজিন্ননবা ঐখোয়না হোৎনরি। ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (এফ.পি.ও.) গী য়াম্না মরু ওইবা খুদম অমা ঐখোয়গী মাংদা লৈরি। এফ.পি.ও.শিংগী খুত্থাংদা, খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা অপীকপা লৌমীশিংসু ঙসি ইন্ত্রপ্রিনরশিং ওইরক্লি, মখোয়গী পোত্থোকশিং মপান লৈবাকশিংদা থাদোক্লি। ঐখোয়না লৈবাক অসিদা এফ.পি.ও. ১০,০০০ শেম্নবা পান্দম থম্লি। তোঙানবা কোওপরেসন মিনিস্ত্রী অমা লৈবগী মহৈ ওইনা, লৈবাক অসিদা এফ.পি.ও. ৮০০০ শেমখ্রে অমসুং মখোয় অসি মথৌ তৌরি। এফ.পি.ও.শিংগী মায় পাকপগী ৱারীশিং অসি লৈবাক অসিগী মনুংদা খক্তা নত্তনা মপান্দসু খন্ন-নৈনরি। মসিগা মান্ননা, অতোপ্পা নুংঙাইবা অহোংবা অমনা কোওপরেতিবশিংগী কান্নবশিং অসি হৌজিক শা-ষন য়োকপা অমসুং ঙা ফাবশিংদা ফংহল্লে। ঙসিদি, কোওপরেতিব য়ুনিৎ ২৫,০০০ হেনবনা ফিশ ফার্মিংদা থবক তৌরি। লাক্কদৌরিবা চহি মঙা অসিদা কোওপরেতিব সোসাইতী লাখ অনি শেম্নবা সরকারনা পান্দম থম্লি, অমসুং মসিগী মশিং য়াম্না ফিসরিস সেক্তরদা ওইগনি হায়না পানরি।
মরুপশিং,
গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইনা, ঐহাক্না কোওপরেতিবশিংগী শক্তি অসি ইশানা থেংনখি। গুজরাতকী অমুলগী মায় পাকপগী ৱারী অসি ঙসি মালেম পুম্বদা খঙনরে। মালেমগী কৈথেলশিংদা লিজৎ পাপরগী মমায় অসি ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই। হায়রিবা খোঙজংশিং অসি মরু ওইনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী নুপীশিংনা লুচিংদুনা লাক্লি। ঙসিদি, নুপীশিং অসি মিল্লিয়ন কয়া অমা এক্তিব ওইনা শরুক য়াদুনা শঙ্গোম পুথোকপা অমসুং লৌউ-শিংউগী সেক্তরশিংদা কোওপরেতিবশিংদা য়াওরি। নুপীশিংগী তৌবা ঙম্বশিংবু মশক খঙদুনা সরকারনা কোওপরেতিবকা মরী লৈনবা পোলিসীশিংদা মখোয়দা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা, মল্তি-স্তেত কোওপরেতিব সোসাইতী এক্ততা এমেন্দমেন্তশিং তৌখিবা অদু অদোম্না খঙলবা য়াই। মসিগী মখাদা, হৌজিক্তি মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী বোর্দতা নুপী দিরেক্তরশিং লৈবা অসি তঙাইফদে। করিগুম্বা নারী শক্তি বন্দন আদিনিয়ম অসি পার্লিয়ামেন্ততা পাস তৌরবদি, লৈবাক অসিদা য়াম্না কুপ্না য়েংশিনগনি। অদুম ওইনমক, ঐখোয়না মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী মতাংদা অসিগুম্বা শক্তি লৈবা অমসুং মরু ওইবা আইন অমা শেম্লে, অদুবু মীওই খরখক্তনা মসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনরি।
মরুপশিং,
কোওপরেতিবশিংনা লৌমীশিংগী পার্সনেল প্রোব্লেমশিং অসি কোলেক্তিব ফোর্স শীজিন্নদুনা কোকহল্লি, অমসুং স্তোরেজ অসি মসিগী মরুওইবা খুদম অমনি। মমাংদা, লৌমীশিংনা স্তোরেজগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈতবনা মরম ওইদুনা চাউনা মাংখি। মমাংগী সরকারশিংনা অসিগুম্বা তঙাইফদবা অসিদা কনাগুম্বা অমত্তনা মীৎয়েং চংখিদে। অদুম ওইনমক, ঙসিদি, হায়রিবা প্রোব্লেম অসি কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী খুত্থাংদা থেংনরি। মসি মশামক্কী ওইনা য়াম্না মরু ওইবা চাউখৎলোন অমনি। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তোরেজ প্লান অসিগী মখাদা লাক্কদৌরিবা চহি ৫দা স্তোরেজ কেপাসিতি তন মেত্রিক লাখ ৭০০ শেমগৎলগনি। কেম্পেন অসিনা লুপা কোতি লাখ ১.২৫ হেন্না চাদিং তৌগনি। মসিগী থৌরাং অসি লোইরবা মতুংদা, ঐখোয়গী লৌমীশিংনা মখোয়গী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না মখোয়গী মহৈ-মরোংশিংবু স্তোরেজ তৌবা ঙম্লগনি। মখোয়না বেঙ্কতগী লোন লৌবদা হেন্না লায়গনি। অমসুং মখোয়না মখোয়গী পোত্থোকশিং য়োন্নবগী মতম অদু ফরে হায়না খল্লকপা মতমদা, মখোয়না মখোয়গী পোত্থোকশিং অদু অচুম্বা মতম অদুদা কৈথেলদা পুদুনা য়োন্থোকপা ঙমগনি।
মরুপশিং,
লৌউ-শিংউগী পথাপশিং মোদর্নাইজ তৌবা অসি 'বিকসিত ভারত'কী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা চপ মান্ননা মরু ওই। লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা অনৌবা থৌরাংশিং শেমগৎপগা লোয়ননা ঐখোয়না পি.এ.সি.এস.গুম্বা কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিংবু অনৌবা থৌদাংশিং লৌনবা শেমগৎলি। সোসাইতীশিং অসিনা হৌজিক প্রধান মন্ত্রী জন ঔশধী কেন্দ্রশিং ওইনা থবক তৌরি। মখোয়না প্রধান মন্ত্রী কিসান সমৃদ্ধি কেন্দ্র লিশিং কয়াসু চলাইরি। ঐখোয়না কোওপরেতিব সোসাইতীশিংবু পেট্রোল অমসুং দিজলগী রিতেল আউৎলেৎশিংদা ওন্থোকখ্রে। কোওপরেতিব সোসাইতী কয়ানা হৌজিকসু এল.পি.জি. সিলিন্দরশিং য়েন্থোক্লি। পি.এ.সি.এস.না খুঙ্গং কয়াদা “পানি সমিতী” (ৱাতর কমিতী) গী থৌদাংসু লৌরি। অতোপ্পা ৱাহৈদা হায়রবদা, পি.এ.সি.এস. অমসুং ক্রেদিৎ সোসাইতীশিংগী কান্নবা হেনগৎলক্লি, অমসুং মখোয়গী ইনকমগী পাম্বৈসু হেনগৎলক্লি। মসিগী মথক্তা, কোওপরেতিব সোসাইতীশিংনা খুঙ্গংশিংদা কম্মন সর্বিস সেন্তরশিং ওইনা সরকারগী ফেসিলিতী চা কয়া ফংহল্লি। খুঙ্গংগী লমদমশিং অসি কম্প্যুতরগী খুত্থাংদা তেক্নোলোজী অমসুং দিজিতেল ইন্দিয়াগী খুদোংচাবশিংগা মরী লৈনহল্লগনি। মসিনা খুঙ্গংগী লমদমশিংদা লৈরিবা নহাশিংদা থবক ফংহন্নবা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
বিক্সিত ভারতকী মঙলান অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক কোওপরেতিব ওর্গনাইজেসনশিংগী থৌদাং অসি য়াম্না মরু ওই। ঐনা অদোমগী থৌদাং অমসুং কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিংগী থৌদাং অদু য়াম্না ফজনা খঙই। মরম অদুনা, ঐহাক্না অদোম পুম্নমক্তগী হেন্না ৱাংবা আশা তৌজরি। পুম্নমকসিগী মতুং ইন্না, থবক পায়খৎলিবশিংদগী আশা তৌই; থবক পায়খৎলক্তবশিংদগীদি, মখোয়দগী কনানা আশা তৌগনি? 'আত্মানির্ভর ভারত' (আত্মানির্ভর ভারত) শেমগৎপদা অদোম্না হেন্না থৌনা লৈনা অমসুং ময়েক শেংনা শরুক য়াবা হেনগৎলক্লিবমখৈ, ঐখোয়না ঐখোয়গী পান্দমশিং অদু হেন্না থুনা ফংলগনি। 'আত্মানির্ভর ভারত' য়াওদনা, 'ভিক্সিৎ ভারত' অমা শেম্বা ঙম্লোই। অদোমগী তৌবা ঙম্বশিং অমসুং অদোমগী ওর্গনাইজেসন কেপাসিতী য়েংলগা, ঐহাক্কী ৱাখলদা খোংথাং কয়া অমা লাক্লি। ঐহাক্না মখোয় পুম্নমকপু অমুক্তা অদোমদা পুথোকপা ঙম্লোই, অদুবু ঐহাক্না করিগুম্বা খরা খংহন্নীংই। খুদম ওইনা, ঐহাক্না ঐখোয়গী কোওপরেতিবশিংনা ঐখোয়না মপান্দগী পুশিল্লক্লিবা পোৎলমশিংগী লিস্ত অমা শেম্নবা ৱাফম থম্লি। হৌজিক ঐখোয়না হায়রিবা পোৎলমশিং অসি ইম্পোর্ত তৌররোই। মসিগী মতাংদা কোওপরেতিব সেক্তরনা করি তৌবা য়াবগে? মসিগীদমক্তা ঐখোয়না লৈবাক অসিদা সপোর্ত সিস্তেম অমা শেম্বা মথৌ তাই। কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিংনা মসিগী থৌদাং অসি লায়না লৌবা য়াই। হৌজিক, খুদম ওইনা, ঐখোয়না লৌউ-শিংউবদা য়ুম্ফম ওইবা লৈবাক অমনি হায়না পল্লবসু, অচুম্বা ৱাফমদি ঐখোয়না হৌখিবা চহি ৭৫ অসিদা মান্নবা ঈশৈ শক্লি। অদুম ওইনমক, ঐখোয়না চহি খুদিংগী দোল্লর বিল্লিয়ন কয়াগী মমল ওইগদবা চানবা থাও পুশিল্লকপা অসিসু নুংঙাইতবা ৱাফম অমনি। মতৌ করম্না ঐখোয়না চানবা থাওদা মশা-মশানা থাজবা থম্বা ঙমগনি? হায়রিবা লৈহাও অসিদা হৌরকপা সেসাম, মসিদগী লৌথোকপা থাও অসিনা ঐখোয়গী নাগরিকশিংগী পুন্সিদা হেন্না ফগৎহনবা ঙম্মী। অমসুং করিগুম্বা কোওপরেতিব সেক্তরগী ঐহাক্কী মরূপশিংনা মসিগীদমক্তা পুন্না থবক তৌদ্রবদি, মদুদি কনানা তৌগনি? ঐনা অচুম্বা ৱা ঙাংলি নৎত্রগা ঙাংদ্রে? অদোম্না মসি পাংথোক্কনি, নৎত্রা? য়েংউ, ঐখোয়না শিজিন্নরিবা থাও অসিসু মপান্দগী লাকই, অমসুং ইনর্জীগীদমক্তা, ভেহিকলশিং, ত্রেক্তরশিং, পেট্রোল, দিজল, হায়রিবা ফ্যুলশিং অসিসু পুশিল্লকই, অমসুং ঐখোয়না ইম্পোর্ত বিল অসিসু হন্থহনগদবনি। মসিগীদমক্তা, ঐখোয়না হৌজিক ইথানোলদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লি। হৌখিবা চহি 10 অসিদা, ইথানোল পুথোকপা অমসুং পুনশিন্নবগী চাং অসি শরুক কয়া হেনগৎলক্লি। ঙসিদি, থবক অসি অয়াম্বনা সুগর মিলশিংনা পায়খৎলি, অমসুং সরকারগী কম্পেনীশিংনা মখোয়দগী ইথানোল লৈ। কোওপরেতিব সোসাইতীশিংনা মসিদা শরুক য়ারোইদ্রা? মখোয়না শরুক য়াবা হেনগৎলক্লিবমখৈ, মসিগী পাক চাউবা অসিসু হেনগৎলক্লগনি। মনা-মশিং পুশিল্লকপা হন্থহনবগী মতাংদা, ঐখোয়না লৌউ-শিংউদা য়ুম্ফম ওইবা লৈবাক অমা ওইরবসু, মপান্দগী মনা-মশিং পুশিল্লি। মনা-মশিং পুশিল্লকপা হন্থহন্নবগী মতাংদসু কোওপরেতিব সেক্তরগী মীওইশিংনা মরু ওইবা থবক অমা পাংথোকপা ঙম্মী, মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌবা ঙম্মী। ঐখোয়না পুথোক-পুশিন তৌরিবা মেনুফেকচরিংগা মরী লৈনবা অপীকপা পোৎলম কয়া অমসু লৈরি, অদুবু কোওপরেতিবশিংগী মতেংগা লোয়ননা ঐখোয়না মখোয়শিং অসি দোমেস্তিক ওইনা পুথোকপা ঙম্মী।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ঐখোয়না ওর্গানিক ফার্মিংদসু অহেনবা মিৎয়েং থম্লি। মসিদসু কোওপরেতিবশিংনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌবা য়াই। কোওপরেতিবশিংনা ফুদ সপ্লাইয়রবু ইনর্জী সপ্লাইয়র অমসুং ফর্তিলাইজর সপ্লাইয়র ওইহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌবা য়াই। কোওপরেতিবশিংনা মসিদা য়াওরবদি, মহৈশিং অসি থুনা ফংগনি। হৌজিক, য়ুমথক্তা সোলর পেনেলশিং নত্ত্রগা ফার্মগী য়ুম্থক্তা অপীকপা সোলর পেনেলশিং ইনস্তোল তৌবগী মতাংদা, করিগুম্বা লৌমী 50-60 পুনশিন্দুনা কোওপরেতিব ওর্গনাইজেসন অমা শেম্লবদি, শঙ অদুগী য়ুমথক্তা সোলর পেনেলশিং ইনস্তোল তৌগনি, অমসুং ইলেক্ত্রিসিতী পুথোক্কনি, লৌমীশিং অমসুং সরকার অনিমক্তা ইলেক্ত্রিসিতী য়োল্লগনি। কোওপরেতিব ওর্গনাইজেসন অমনা মসিবু লায়না থেংনবা ঙম্মি। ঙসিদি, ঐখোয়না উবা ফংলি মদুদি অচৌবা মল্তিনেস্নেল কম্পেনীশিংনা গোবর্ধন য়োজনাদা পুক্নিং চিংশিল্লি। মসিনা ইনর্জীগী মরুওইবা সোর্স অমা ওইগদৌরি। কোওপরেতিবশিংনা হীরম অসিদা করিগীদমক মাংজিল থারিবা ওইগদৌরিবনো? কোওপরেতিব ওর্গনাইজেসনশিংনা মখোয়গী থৌদাংবু পাকথোক চাউথোকহন্নবা খনবা য়াই। মসি ৱেস্তপু রিচদতা ওন্থোকপা, মহীগী মহিদগী বাইওগ্যাস শেম্বা, ওর্গানিক ফর্টিলাইজর পুথোকপা অসিনচিংবশিং ওইরবসু। মসিনা লৈবাক অসিগী ফর্তিলাইজরগা মরী লৈনবা ইম্পোর্ত বিলসু হন্থহল্লগনি। ঐখোয়গী লৌমীশিং অমসুং অপীকপা ইন্ত্রপ্রিনরশিংগী পোত্থোকশিংগী মালেমগী ব্রান্দিং তৌবদা অদোম্না মাংলোমদা চংশিনগদবনি। হৌজিক, গুজরাতপু য়েংসি। মমাংদা, গুজরাত্তা তোঙান তোঙানবা মমিংশিংদা দুকান কয়া অমা লৈরম্মি। হৌজিক ফাওবদা দাইরী কয়া লৈরি, অদুবু অমুল অসি ব্রান্দ অমা ওইরে। ঙসিদি, মসিগী খোঞ্জেল অসি মালেম শীনবা থুংনা শন্দোক্লি। ঐখোয়না ঐখোয়গী তোঙান তোঙানবা পোৎলমশিংগীদমক অপুনবা ব্রান্দ অমা শেম্বা য়াই। ঐখোয়গী পান্দমদি ঐখোয়গী মিল্লেৎশিং, হায়বদি, "শ্রী আন্না"বু ব্রেন্দ অমা ওইহনবা ওইগদবনি। করিগীদমক মালেমগী মফম খুদিংমক্তা দাইনিং তেবল খুদিংদা ভারত ব্রেন্দগী মিল্লেৎশিং লৈরোইদৌরিবনো? কোওপরেতিবশিংনা মসিগী মতাংদা মপুংফাবা এক্সন প্লান অমা পুথোক্কদবনি।
মরুপশিং,
কোওপরেতিবশিংনা খুঙ্গংশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবদা চাউনা তেংবাংবা য়াই। ঐখোয়না দাইরী সেক্তরদা মশক থোকপা অহোংবা অমা উবা ফংলি। ঐহাক হৌখিবা নুমিৎ অহুম অসিদা কোওপরেতিব সেক্তর প্রোগ্রামশিংদা য়াওখি। অহানবদা, ঐহাক অহমদাবাদতা অমুলনা মহাক্কী চহি ৫০ মপুং ফারকপদা লৈখি। অদুগা ঙরাং, ঐহাক বনারসতা বনারস দাইরী শঙ্গাবা মফমদা লৈখি। বনারাসিগী এক্সপরিয়েন্সনা উৎলি মদুদি দাইরী কোওপরেতিবশিং লাকপগা লোয়ননা নুপী দাইরী ফার্মরশিংগী ইনকম য়াম্না থুনা হেনগৎলক্লি। কোওপরেতিবশিংনা অতোপ্পা লম অমদা চঙশিল্লক্লি। ঐহাক্না গুজরাতকী কোওপরেতিব সেক্তরগী মীয়াম্বু খোইহীগী মালেম অসিদা চংনবা হায়জখি। ঐখোয়না অঙৌবা রিভোলুসন অমা পাংথোকখ্রে; হৌজিক ঐখোয়না অথুম্বগী রিভোলুসন অমা পাংথোক্কনি। অমসুং ঐখোয়গী মীয়াম্না খোইহী সেক্তরদা মাংলোমদা চংশিনগদবনি। হানি সেক্তরদগী লৌমীশিংনা কয়া য়াম্না কান্নবা ফংলি হায়বদুসু অদোম্না খঙগনি। হৌখিবা চহি ১০দা, মীনুংশি পুথোকপা অসি মেত্রিক তন ৭৫,০০০দগী হৌজিক্তি মেত্রিক তন লাখ ১.৫দা হেনগৎলে। হৱাই মেত্রিক তন ২৮দগী মেত্রিক তন ৮০দা এক্সপোর্ত তৌবগী চাংসু হেনগৎলক্লি। মসিদা, নাফেদ অমসুং ত্রাইফেদকা লোয়ননা, রাজ্যশিংগী কোওপরেতিব ওর্গনাইজেসনশিংসু মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ঐখোয়না মসিগী স্কোপ অসিবু মখা তানা পাকথোক চাউথোকহনগদবনি।
মরুপশিং,
গুজরাত্তা ঐখোয়না উখি মদুদি শঙ্গোম য়োনবদগী ফংলকপা শেল অদু শঙ্গোম য়োনবীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা চংলকপা হৌরকপা মতমদা মসিনা আর্থ লৈবা খুন্নাইগী অহোংবা অমা পুরকখি। হৌজিক ঐখোয়গী কোওপরেতিব সোসাইতীশিং, ঐখোয়গী পি.এ.সি.এস.শিং অসি কম্প্যুতরাইজ তৌখ্রে। মরম অদুনা, হৌজিক্তি থবক অমা পাংথোকপদা, শেল পীবদা, দিজিতেল ওইহনগদবনি। মরু ওইনা কোওপরেতিব বেঙ্কশিংনা দিজিতেল তেক্নোলোজী শিজিন্ননবা থুনা থবক পায়খৎকদবনি। অতোপ্পা হীরম অমা হায়রগদি সোইল হেল্থ কার্দনি। ঐখোয়না সোইল হেল্থ চেক-অপকীদমক্তা লৈহাও চাংয়েং তৌনবা চাউরবা প্রোগ্রাম অমা শেম্লে। ঐহাক্না কোওপরেতিব ওর্গনাইজেসনশিং, পি.এ.সি.এস.শিংদা মখোয়গী লমশিংদা অপীকপা লৈহাউ তেস্তিং লেবোরেতরীশিং লিংখৎনবা হায়জরি। মখোয়না লৌমীশিংবু মখোয়গী লমগী হকশেল, লৈহাওগী হকশেল লেপ্তনা য়েংশিন্দুনা মহৌশাগা মান্নহন্নবা পুক্নিং থৌগৎকদবনি। মখোয়না লৈহাউ চাংয়েং তৌবগী নেৎৱার্ক অমা শেমগদবনি।
মরুপশিং,
কোওপরেতিবশিংদা নহাশিং অমসুং নুপীশিংগী শরুক য়াবা হেনগৎহনবা অসি ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসিবু হেন্না চেৎশিলহনবা মথৌ তাবা অতোপ্পা লম অমনি। কোওপরেতিব সেক্তরদা য়াওরিবা লৌমীশিংনা মসিগী মতাংদা মতেং পাংবা য়াই। মসিগা লোইননা, ঐখোয়না মখোয়দা হায়জবা য়াই মদুদি মখোয়গী কোওপরেতিব ওর্গনাইজেসন্না পীরিবা দিভিদেন্দ অমসুং অতোপ্পা কান্নবশিং অসিদা হৌজিক্তি মখোয়গী কোওপরেতিব ওর্গনাইজেসননা পীরিবা সোইল তেস্তিং য়াওরগনি। মখোয়গী মহৈ-মরোংদা মিৎয়েং চংনবা মখোয়বু লৈহাউ চাংয়েং তৌবদা ফংলকপা এক্সপরিয়েন্সতা য়ুম্ফম ওইদুনা তাকপীগদবনি।
মরুপশিং,
মসিনা কোওপরেতিবশিংদা অনৌবা পুক্নিং থৌগৎকনি, অনৌবা ইনর্জী অমা থোরক্কনি। কোওপরেতিবশিংদা স্কিল দিবেলপমেন্ত, ত্রেনিং অমসুং এৱারনেস হেনগৎহনবগীসু য়াম্না মথৌ তাই। কয়া অমা হোংখ্রে, অমসুং পুম্নমক অসি পেপরদা তৌগদবনি। ৱা ঙাংদুনা অয়াবা পীরম্বা মতমশিং অদু লোইখ্রে। মরম অদুনা, ত্রেনিং অসি য়াম্না মরু ওই, অমসুং মসিগী মতাংদা হোৎনগদবনি। পি.এ.সি.এস. অমসুং কোওপরেতিব সোসাইতীশিংনা অমগা অমগা তম্নবা মথৌ তাই। কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসন কয়া অমনা অনৌবা থবক কয়া পায়খৎলি। মখোয়না ইনিসিয়েতিব কয়া অমা লৌই। লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা মসি খঙদে। ঐখোয়না খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শেয়র তৌনবা কম্মন পোর্তেল অমা শেম্বা ঙমগদ্রা? মী খুদিংমক্না মখোয়গী অনৌবা এক্সপরিয়েন্সশিং, অনৌবা মেথদশিং মসিদা অপলোদ তৌবা য়াই। মতৌ করম্না খ্বাইদগী ফবা থবকশিং অসিবু মখা তানা শৌগৎকদগে? ওনলাইন ত্রেনিংগী থৌরাং লৈগদবনি অমসুং মসিগীদমক মোদ্যুল খর শেমগদবনি। এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রাম, এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংগী কেম্পেন অসিদা অখন্নবা মগুন অমা লৈ হায়বা অদোম্না খঙই। নোংমদা রেঙ্কিং অসি শরুক য়াম্বা অমসুং শরুক য়ামদবা ওইনা চাং নাইনা হোংলক্লিবা হকচাং ফবা কম্পিতিসনগী সিস্তেম অমা লৈ। ওফিসর খুদিংমক্না মখোয়গী দিস্ত্রিক্ত অসি মাংলোমদা চংশিনগদবনি হায়না খল্লি। কোওপরেতিব সেক্তরদা ঐখোয়না তোঙান তোঙানবা ভর্টিকেলশিং শেম্বা ঙমগদ্রা? কোওপরেতিবকী মখল খুদিংগী ভরতিকেল অমা, কোওপরেতিবকী অতোপ্পা মখল অমগীদমক অতোপ্পা ভরতিকেল অমা, অমসুং মদুগী মনুংদা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী হকচাং ফবা কম্পিতিসন লৈহনগদবা মওংদা মেনেজমেন্ত সিস্তেম অমা শেম্বা। কোওপরেতিব ওর্গনাইজেসনশিংদা কম্পিতিসন লৈহনগদবনি অমসুং খ্বাইদগী ফবা থবকশিং পাংথোক্লিবশিংদা মনা পীগদবনি। অসিগুম্বা কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিং অসিদগী অনৌবা খরা থোক্লকপা তাই - সরকার অমসুং কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিংনা পুন্না অনৌবা মওং অমা পীবা ঙম্বা অচৌবা ইহৌ অমা।
মরুপশিং,
কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিংগী মতাংদা হংনীংঙাই ওইবা ৱাহং অমা হেক হেক থোক্লিবা অসিদি মখোয়গী মীখলদা ত্রান্সপরেন্সী লৈবসিনি। কোওপরেতিব ইলেক্সনশিংদা ত্রান্সপরেন্সী পুরকপা অসি য়াম্না মরু ওই। মসিনা মীয়ামগী থাজবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং মীওই কয়া অমা কোওপরেতিবশিংদা য়াওরগনি।
মরুপশিং,
কোওপরেতিব সোসাইতীশিংবু চাউখৎপগী য়ুম্ফম ওইহন্নবা, ঐখোয়গী সরকারনা মখোয়না থেংনরিবা শিংনবশিংসু হন্থহল্লি। কম্পেনীশিংনা সেস হন্থরবসু কোওপরেতিব সোসাইতীশিংনা সেস হেন্না পীবগী মথৌ তাবা অদু অদোম্না নীংশিংবা য়াই। লুপা কোতি অমদগী কোতি ১০ ফাওবগী মনুংদা লৈবা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী সেস রেৎ অসি ১২%দগী ৭%দা হন্থহনখ্রে। মসিনা সোসাইতীশিং অসিগী মথৌ তৌনবা ফন্দশিং হেনগৎহল্লে, মসিনা মখোয়বু কম্পেনীশিংগুম্না খুমাং চাউশিলহন্নবা লম্বী য়াৎলি। কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অমসুং কম্পেনীশিংগী মরক্তা অতোপ্পা তেক্সশিংগী মতাংদসু খেন্নবা লৈরম্মি। ঐখোয়না সোসাইতীশিংগীদমক মিনিমম অল্তর্নেতিব তেক্স অসি ১৮% দগী ১৫%দা হন্থহন্দুনা কোর্পোরেৎ ৱার্ল্দগা মান্নহল্লে। অতোপ্পা ৱাফম অমনা, কোওপরেতিব সোসাইতীশিংনা লুপা করোর অমদগী হেনবা শেল লৌথোকপদা টি.দি.এস. চঙবা, মসি ঐখোয়না শেন থাদোকপগী লিমিৎ অসি চহিদা লুপা করোর অহুমদা হেনগৎহনখ্রে। মসিগী কান্নবা অসি হৌজিক্তি মেম্বরশিংগী য়াইফনবগীদমক শিজিন্নগনি। কোওপরেতিবকী মায়কৈদা ঐখোয়না পুন্না হোৎনবনা লৈবাক অসিগী অপুনবা মপাঙ্গলনা চাউখৎপগী ওইথোকপা য়াবা পুম্নমক ফংহনগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
য়াইফ-পাউজেল অসিগা লোইননা, ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু থাগৎচরি। অমিতভাইনা হায়খিবগুম্না, ঙসি তোঙান তোঙানবা সেন্তরশিংদা মীওই লাখ কয়ানা পুনখ্রে। ঙসি য়াম্না মরু ওইবা থৌরাং অসিদা পুক্নিং থৌগৎপীবা অমসুং থৱায় য়াওনা শরুক য়াবীবগীদমক ঐনা মখোয়বুসু থাগৎচরি অমসুং য়াইফ-পাউজেল পীজরি। "ভিক্সিৎ ভারত"কী পান্দম ফংনবগীদমক তপ্ন-তপ্না, খোংজেল খুদিংদা, মতেং পাংনবগী অশেংবা ৱাখল্লোনগা লোইননা ঐখোয় পুন্না চৎমিন্নসি। ঐখোয় অমত্তা ওইনা মাইকৈ অমদা চৎমিন্নসি, অমসুং ঐখোয়না মখা তানা মহৈ শোইদনা ফংগনি। অদোমবু য়াম্না থাগৎচরি।
দিস্ক্লেমরঃ মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল অদুগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। অশেংবা ৱারোল অসি হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying of foundation stone and inauguration of multiple key initiatives of Cooperative sector
24 FEB 2024 2:38PM by PIB Delhi
The Minister of Home Affairs and Cooperation, Shri Amit Shah, my colleagues in the Union Cabinet, Arjun Munda and Shri Piyush Goyal ji, officials of national cooperative committees, other dignitaries, ladies and gentlemen!
Today, 'Bharat Mandapam' is becoming witness to another significant achievement in the ‘Amrit Yatra’ of ‘Viksit Bharat’. Today, we are moving forward in the direction of realizing the resolution of ‘Sahkaar Se Samriddhi’ (prosperity through cooperation) that the country has taken. Cooperation plays a significant role in strengthening the foundation of agriculture and farming. Keeping this in mind, we have established a separate Ministry of Cooperation. And today this program is happening with the same spirit. Today, we have launched the world's largest storage scheme for our farmers... the warehousing scheme. Under this scheme, thousands of warehouses and godowns will be built in every corner of the country. Today, a significant task of computerization of 18,000 PACS (Primary Agricultural Credit Societies) has also been completed. All these projects will give a new fillip to agricultural infrastructure in the country, connecting agriculture with modern technology. I congratulate you all for these important and far-reaching initiatives, and extend my best wishes to all of you.
Friends,
Cooperatives are an ancient concept in Bharat. It is also said in our scriptures – अल्पानाम् अपि वस्तूनाम्, संहति: कार्य साधिका॥ meaning, when small things and limited resources are combined, they lead to significant achievements. This inherent cooperative system has continued to work in the rural economy of ancient Bharat. Cooperatives were the foundation of our self-reliant society. Cooperative is not just a system; it is a sentiment, it is a spirit. The spirit of cooperatives often yields remarkable results beyond the boundaries of institutions and resources. Cooperatives can transform a simple arrangement associated with livelihood into a significant industrial capability. It is a credible way to revitalize the economy, especially the rural and agricultural economy of the country. Through a separate ministry, we are also making efforts to bring together this capability of the country and to harness the scattered strength of the agricultural sector. A very important example of Farmer Producer Organizations (FPOs) is before us. Through FPOs, even small farmers in villages are becoming entrepreneurs today, exporting their products to foreign countries. We had set a target of creating 10,000 FPOs in the country. As a result of having a separate Ministry of Cooperation, 8,000 FPOs have already been formed and are operational in the country. The success stories of many FPOs are being discussed not only within the country but also outside. Similarly, another satisfying change is that the benefits of cooperatives are now reaching livestock farmers and fishermen as well. Today, more than 25,000 cooperative units are operational in fish farming. The government has set a target of creating two lakh cooperative societies in the next five years, and a significant number of these are expected to be in the fisheries sector.
Friends,
As the Chief Minister of Gujarat, I have experienced the power of cooperatives firsthand. The success story of Amul in Gujarat is known worldwide today. We all are aware of Lijjat Papad's presence in markets across the globe. These movements have been primarily led by the women of our country. Today, women are also involved in cooperatives in dairy and agriculture sectors, with millions of them actively participating. Recognizing the capabilities of women, the government has also given priority to them in cooperative-related policies. You may know that recently, amendments were made to the Multi-State Cooperative Societies Act. Under this, it is now mandatory to have women directors on the board of Multi-State Cooperative Societies. If the Nari Shakti Vandan Adhiniyam is passed in Parliament, it receives a lot of attention in the country. However, we have created such a powerful and important law regarding Multi-State Cooperative Societies, but very few people discuss it.
Friends,
Cooperatives address the personal problems of farmers by harnessing collective strength, and storage is a prime example of this. Previously, farmers suffered significant losses due to the lack of infrastructure related to storage. Previous governments never paid much attention to this need. However, today, this problem is being addressed through cooperative societies. This is a significant development in itself. Under the world's largest storage plan, a capacity of 700 lakh metric tons of storage will be prepared in the next 5 years. This campaign will cost more than 1.25 lakh crore rupees. Upon completion of this plan, our farmers will be able to store their produce according to their needs. They will also find it easier to obtain loans from banks. And when they feel the time is right to sell their produce, they will be able to bring their produce to the market at the right time and sell it.
Friends,
Modernizing agricultural systems is equally essential for the development of ‘Viksit Bharat’. Along with creating new arrangements in the agricultural sector, we are also preparing cooperative institutions like PACS for new roles. These societies are now also working as Pradhan Mantri Jan Aushadhi Kendras. They are also operating thousands of Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendras. We have also transformed cooperative societies into retail outlets for petrol and diesel. Many cooperative societies are now also distributing LPG cylinders. PACS are also playing the role of ‘Pani Samitis’ (water committees) in several villages. In other words, the utility of PACS and credit societies is increasing, and their means of income are also growing. Moreover, cooperative societies are now providing hundreds of government facilities as Common Service Centres in villages. These societies will connect rural areas with opportunities in technology and Digital India on a larger scale through computers, providing new employment opportunities for youth in rural areas.
Friends,
The role of cooperative organizations is crucial for the realization of the vision of ‘Viksit Bharat’. I understand the significance of your role and the role of cooperative institutions very well. Therefore, I have higher expectations from all of you. After all, expectations are from those who act; those who do not act, who will expect from them? The more actively and significantly you contribute to the building of ‘Aatmanirbhar Bharat’ (self-reliant Bharat), the quicker we will achieve our goals. Without ‘Aatmanirbhar Bharat’, it is not possible to build a ‘Viksit Bharat’. Considering your capabilities and your organizational capacity, many suggestions are coming to my mind. I cannot present them all at once to you, but I would like to suggest something. For example, I suggest that our cooperatives create a list, specifying which items we import from abroad. Now we will not import those items. What can the cooperative sector do in this regard? We need to create a support system in the country for that. Cooperative institutions can easily take up this responsibility. Now, for example, although we are referred to as an agriculture-centric nation, the truth is that we have been singing the same song for the past 75 years. Yet, it is also an unfortunate fact that we import billions of dollars worth of edible oil every year. How can we become self-reliant in edible oil? The sesame grown in this very soil, the oil extracted from it can better the lives of our citizens. And if my cooperative sector colleagues do not work together for this, then who will do it? Am I saying the right thing or not? You will do it, shouldn't you? Look, even the oil we consume comes from abroad, and for energy, the oil needed to run vehicles, to operate tractors, petrol, diesel, these fuels are also imported, and we need to reduce this import bill too. For this, we are currently making significant progress with ethanol. Over the past 10 years, there has been a manifold increase in ethanol production, procurement, and blending. Today, this work is mostly managed by sugar mills, and government companies buy ethanol from them. Can't cooperative societies be involved in this? The more they get involved, the more its scale will increase. Regarding reducing the import of pulses, you see, even though we are an agriculture-centric nation, we import pulses from outside. In terms of reducing the import of pulses too, the people in the cooperative sector can do significant work, can play a leading role. There are also many small items associated with manufacturing that we import, but we can produce them domestically with the help of cooperatives.
Friends,
Today, we are placing greater emphasis on organic farming as well. Cooperatives can play a significant role in this as well. Cooperatives can play a significant role in making the food provider also the energy provider and fertilizer provider. If cooperatives get involved in it, results will come quickly. Now, as far as installing rooftop solar panels or small solar panels on the farm's shed is concerned, if 50-60 farmers come together and form a cooperative organization, install solar panels on the shed's roof, and generate electricity, sell electricity to both the farmers and the government. A cooperative organization can easily handle it. Nowadays, we are seeing that big multinational companies are taking interest in the Gobardhan Yojana. This is going to become a significant source of energy. Why should cooperatives lag behind in this field? Cooperative organizations can think about expanding their role whether it is the work of converting waste to wealth, making biogas from cow dung, producing organic fertilizers, etc. This will also reduce the country's import bill related to fertilizers. You should also step forward in the global branding of products from our farmers and small entrepreneurs. Now, look at Gujarat. Previously, there were many dairies operating under different names in Gujarat. There are still many dairies, but Amul has become a brand. Today, its voice is heard globally. We can also create a common brand for our various products. Our goal should be to make our millets, that is, "Shree Anna" a brand. Why shouldn’t millets of Bharat brand appear on every dining table around the world? Cooperatives should come forward with a comprehensive action plan in this regard.
Friends,
Cooperatives can make a significant contribution to increasing the income of villages. We have seen a clear change in the dairy sector. I have been in the cooperative sector programs for the last three days. First, I was in Ahmedabad where Amul completed 50 years. Then yesterday, I was in Banaras where I inaugurated the Banaras Dairy. The experience in Banaras shows that with the advent of dairy cooperatives, the income of women dairy farmers is increasing rapidly. Cooperatives are entering another area. I urged the people of Gujarat's cooperative sector to enter the world of honey. We have had a white revolution; now let's have a sweet revolution. And our people should come forward in the honey sector. You also know how much benefit the farmers are getting from the honey sector. In the last 10 years, honey production has increased from 75 thousand metric tons to now almost 1.5 lakh metric tons. There has also been an increase in honey exports from 28 thousand metric tons to 80 thousand metric tons. In this, along with NAFED and TRIFED, cooperative organizations of states have also played a significant role. We need to expand this scope even further.
Friends,
In Gujarat, we have seen that when the money earned from selling milk started going directly into the bank accounts of the sisters, it brought about a meaningful social change. Now our cooperative societies, our PACS, have been computerized. Therefore, it should now be ensured that whatever work is done, whatever payments are made, they should be digital. Especially cooperative banks should work quickly to adopt digital technology. Another topic is the soil health card. We have made such a big program for soil testing for soil health check-ups. I urge cooperative organizations, PACS, to set up small soil testing labs in their areas. They should encourage farmers to make it a habit to continuously monitor the health of their land, the health of the soil. They should build a network of soil testing.
Friends,
Increasing the participation of youth and women in cooperatives is another area where we need to intensify our efforts. Farmers who are involved in the cooperative sector can contribute in this regard. Along with this, we can tell them that the dividends and other benefits they receive will now include free soil testing provided by their cooperative organization. They should be taught to focus on their crops based on the experience gained from soil testing.
Friends,
This will bring freshness to cooperatives, a new energy will emerge. There is also a great need for skill development, training, and increasing awareness in cooperatives. A lot has changed, and everything should be done on paper. Gone are the days when a lot of verbal promises used to be made. Therefore, training is very important, and efforts should be made in this regard. PACS and cooperative societies will also need to learn from each other. Many cooperative institutions do innovative work. They take many initiatives. Many areas of the country are unaware of this. Can we create a common portal to share best practices? And everyone can upload their new experiences, new methods on it. How to further promote these best practices? There should be arrangements for online training and some modules should be created for it. You know that the Aspirational District Program, the campaign of ambitious districts, has a unique feature. There is a system of healthy competition, where rankings fluctuate up and down ten times a day. Every officer thinks that their district should move ahead. Can we create different verticals in the cooperative sector? One vertical for each type of cooperative, another vertical for another type of cooperative, and create a management system in such a way that there is also healthy competition round the clock within it. There should be competition in cooperative organizations and rewards should be given to the best performers. Something innovative should come out of such cooperative institutions -- a big movement that the government and cooperative institutions together can give a new shape to it.
Friends,
One thing that continues to be a question mark with cooperative institutions is transparency in their elections. Bringing transparency in cooperative elections is very important. This will increase people's trust and more and more people will join cooperatives.
Friends,
To make cooperative societies the foundation of prosperity, our government is also reducing the challenges they face. You may recall that while companies had lower cess, cooperative societies had to pay higher cess. We have reduced the cess rate from 12% to 7% for cooperative societies with incomes ranging from one crore to 10 crore rupees. This has increased the funds available for these societies to operate, paving the way for them to progress like companies. There used to be discrimination in alternative taxes between cooperative societies and companies as well. We have reduced the minimum alternative tax for societies from 18% to 15%, bringing it at par with the corporate world. Another issue was that cooperative societies had to pay TDS on withdrawals exceeding one crore rupees. We have increased this withdrawal limit to three crore rupees annually. This benefit will now be utilized for the welfare of the members. I am confident that our collective efforts in the direction of cooperatives will unlock all possibilities for development through the country's collective strength.
With this wish, I thank you all. And as Amitbhai mentioned, lakhs of people have gathered at different centres today. I also thank them for joining this important initiative today with as much enthusiasm and eagerness, and I also wish them good luck. Let's come together with the true spirit of cooperation, shoulder to shoulder, step by step, to achieve the goal of a ‘Viksit Bharat’. Let's walk together in one direction, and we will continue to achieve results. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.