ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ବହୁମୁଖୀ ଉଦ୍ୟୋଗର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ
24 FEB 2024 2:38PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ବହୁମୁଖୀ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ କେତେକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ‘ଦେଶର ଗୃହ ଏବଂ ସହକାରିତା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଅମିତ ଶାହା, କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସାଥୀ ଅର୍ଜୁନ ମୁଣ୍ଡା, ଶ୍ରୀମାନ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ ଜୀ, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସମବାୟ ସମିତିର ଅଧକାରୀଗଣ, ଉପସ୍ଥିତ ମହାନୁଭବ, ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନଗଣ।
ଆଜି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ ବିକଶିତ ଭାରତର ଅମୃତ ଯାତ୍ରା ଅବସରରେ ମିଳିଥିବା ଅଭିଜ୍ଞତାର ଏକ ସାକ୍ଷୀ। ସମବାୟରୁ ସମୃଦ୍ଧିର ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ଦେଇ ନେଇଛି, ଏହାକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଆମେ ଆଜି ଆଗକୁ ବଢ଼ିଚାଲିଛୁ। କୃଷି ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ମୂଳଦୁଆ ମଜଭୁତ କରିବା ପାଇଁ ସମବାୟର ଶକ୍ତି ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ। ଏହି ବିଚାରକୁ ନେଇ ଆମେ ଅଲଗା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛୁ। ଏବେ ଏହି ବିଚାରଧାରାକୁ ନେଇ ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଆଜି ଆମେ ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ବର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶସ୍ୟ ଭଣ୍ଡାର ଯୋଜନା ଅନ୍ୟ ଅର୍ଥରେ ଭଣ୍ଡାରଣ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରୁଛୁ। ଏହା ପରେ ପରେ ଦେଶର ପ୍ରତି କୋଣରେ ହଜାର ହଜାର ଓୟାର ହାଉସ (ଭଣ୍ଡାର ଗୃହ) ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ହଜାର ହଜାର ଗୋଦାମ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଆଜି 18 ହଜାର ପେକ୍ସର କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଛି। ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଶର କୃଷିକୁ ଆଧୁନିକ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରିବ। ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତଦ୍ରଷ୍ଟା ପରିଣାମ ରହିଥବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ନେଇ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି ଏବଂ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ମଧ୍ୟ ଦେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ ସମବାୟ ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ବ୍ୟବସ୍ଥା। ଆମର ବିଭିନ୍ନ ଶାସ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଛୋଟ ଛୋଟ ବସ୍ତୁ, ଅଳ୍ପ ଅଳ୍ପ ସଂସାଧନ ଆଦି ପରସ୍ପର ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହେଲେ ଏଥରେ ବଡ଼ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଯାଏ। ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତର ଗ୍ରାମ୍ୟ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସମବାୟର ଏହି ସ୍ବତସ୍ଫୁର୍ତ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସଫଳ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛି। ସମବାୟ ହେଉଛି ଆମର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ସମାଜର ଭିତ୍ତିଭୂମି। ସମବାୟ କେବଳ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନୁହେଁ, ସମବାୟ ଏକ ଭାବନା ମଧ୍ୟ। ସମବାୟ ଏକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ। ସମବାୟର ଏହି ଉତ୍ସାହ ଅନେକ ସମୟରେ ବ୍ୟସ୍ଥାରେ ଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ପରିଣାମ ଦେଇଥାଲ। ସମବାୟ ଜୀବନଯାପନ ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ଏକ ସାଧାରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା। ଏହାକୁ ବଡ଼ ବଡ଼ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତାରେ ବଦଳାଇ ଦିଆଯାଇପାରେ। ଏହା ଦେଶର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବିଶେଷ କରି ଗ୍ରାମୀଣ କୃଷି ବୃତ୍ତି ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏକ ପ୍ରାମାଣିକ ରୂପ। ଏକ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଦେଶର ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ନିକଟତମ କରାଉଛୁ। ଏହି ଶକ୍ତିକୁ ଏକତ୍ର କରିବାର ମୂଳ ଉଦ୍ୟମ ମଧ୍ୟ କରୁଛୁ। କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଘ (ଏଫପିଓ) ଏକ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦାହରଣ ଆଜି ଆମେ ଦେଖବାକୁ ପାଉଛୁ। ଏଫପିଓ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଜି ଗାଁର ଛୋଟ ଛୋଟ କୃଷକ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଭାବରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ନିଜର ଉତ୍ପାଦିତ ପଦାର୍ଥକୁ ବିଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରପ୍ତାନୀ କରିପାରୁଛନ୍ତି। ଆମେ ଦେଶରେ 10 ହଜାର ଏଫପିଓ ଗଠନ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖଥିଲୁ। ଗୋଟିଏ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ହେବାର ଫଳ ଏହା ଯେ ଆଠ ହଜାର ଏଫପିଓର ଗଠନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଗଲାଣି। ଆଉ କେତେଗୁଡ଼ିଏର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାକୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି। ଆମେ ଆଜି ଏଫପିଓର ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଦେଶ ବାହାରେ ମଧ୍ୟ ଚର୍ଚ୍ଚାର ପରିସରକୁ ଆସିଛି। ଏହିଭଳି ଭାବରେ ଏକ ସନ୍ତୋଷଜନକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଶରେ ଆସିଛି। ସମବାୟର ଲାଭ ବର୍ତ୍ତମାନ ପଶୁପାଳକ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିଗଲାଣି। ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି 25 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସମବାୟ ସମିତି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆସନ୍ତା 5 ବର୍ଷରେ ସରକାରଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ଯେ 2 ଲକ୍ଷ ସରକାରୀ ସମିତି ଗଠନ କରାଯିବ। ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟା ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହକାରୀ ସମବାୟ ସମିତି ଭାବରେ ଗଠିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସମବାୟର କେତେ ଶକ୍ତି ରହିଛି ତାହା ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଥିବାବେଳେ ଏହାକୁ ଅନୁଭବ କରିଛି। ଗୁଜରାଟରେ ‘ଅମୁଲ’ର ସଫଳତାର ଗାଥା ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବରେ ପହଂଚିପାରିଛି। ଆମେ ସମସ୍ତେ ବିଶ୍ବବ୍ୟାପୀ ବଜାରରେ ପହଂଚି ଯାଇଯାରିଛନ୍ତି। ‘ଲିଜ୍ଜତ’ ପାମ୍ପଡ଼ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛନ୍ତି। ଏହି ସମସ୍ତ ଆନ୍ଦୋଳନ ମୁଖ୍ୟ ରୂପରେ ମହିଳାମାନେ ଦେଶର ମହିଳାମାନେ ହିଁ ପ୍ରଥମେ ଆରମ୍ଭ କରି ନେତୃତ୍ବ ନେଇଥଲେ। ଆଜି ଦେଶରେ ପଶୁପାଳନ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମବାୟ ସମିତି ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକମାନେ ଏକଜୁଟ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏଥିରେ କୋଟି କୋଟି ସଂଖ୍ୟାର ମହିଳାମାନେ ରହିଛନ୍ତି। ମହିଳାମାନଙ୍କର ଏଭଳି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଶକ୍ତି ଦେଖିବା ପରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଏହି ଅଳ୍ପଦିନ ତଳେ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ କୋପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟି ଆକ୍ଟରେ କିଛି ସଂଶୋଧନ ଅଣାଯାଇଛି। ଏହି ଆଇନ ବଳରେ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକର ବୋର୍ଡରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦଶେକ ଭାବରେ ରଖାଯିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି। ଆମ ଦେଶରେ ପାର୍ଲିଆମେଣ୍ଟରେ ଯେତେବେଳେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ଗୃହୀତ ହେଉଛି ସେତେବେଳେ ଏହା ଉପରେ ବିଶ୍ବବ୍ୟାପୀ ଅନେକ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି। ବାସ୍ତବ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଏହି ନାରୀମାନଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଇନ ଗଠନ କରିଛୁ। ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ବହୁତ କମ ଲୋକ ଆଲୋଚନା କରିଥାନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୃଷକମାନଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସମସ୍ୟାକୁ ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମୁହିକ ଶକ୍ତି ଦ୍ବାରା ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରେ। ଭଣ୍ଡାରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତାହାର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ। ଶସ୍ୟ ଭଣ୍ଡାର ସମ୍ପର୍କିତ ଭଣ୍ଡାରଣ ଦ୍ବାରା ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ସମୟରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଅଭାବ ଭଳି କିଛି ସମସ୍ୟାକୁ ନେଇ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡୁଥଲା। ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ କୃଷକମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ସମ୍ପର୍କରେ ଏଭଳି ଧ୍ୟାନ ଦେଉ ନ ଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଏପରି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରାଯାଇ ପାରୁଛି। ବିଶ୍ବରେ ଏଭଳି ଘଟଣା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଘଟଣା। ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶସ୍ୟ ଭଣ୍ଡାର ଯୋଜନାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି। ଆସନ୍ତା 5 ବର୍ଷରେ 7 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଗଚ୍ଛିତ କରି ରଖିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ। ଏହି ଅଭିଯାନରେ 125 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ। ଏହି ଯୋଜନା ପୂରା ହୋଇଯିବା ପରେ ଆମ କୃଷକମାନେ ନିଜର ଉତ୍ପାଦିତ ପଦାର୍ଥକୁ ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ମୁତାବକ ସଂରକ୍ଷଣ କରି ରଖିପାରିବେ। ଏମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ନେବା ମଧ୍ୟ ସହଜ ହୋଇପଡ଼ିବ। ସେମାନେ ଯେତେବେଳେ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ଉତ୍ପାଦିତ ପଦାର୍ଥର ବଜାର ମୂଲ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁହାଇବ, ସେତେବେଳେ ଏହି ବିଶାଳ ଭଣ୍ଡାର ଗୃହଗୁଡ଼ିକରୁ ନିଜ ଉତ୍ପାଦିତ ପଦାର୍ଥକୁ ବାହାର କରି ବଜାରରେ ବିକ୍ରି କରିପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଭାରତର କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜରୁରୀ ହୋଇପଡ଼ିଛି। ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ସହ ପ୍ରାଇମେରୀ ଏଗ୍ରିକଲ୍ଚର କୋଅପରେଟିଭ କ୍ରେଡିଟ୍ ସୋସାଇଟି (PACCS) ଭଳି ସହକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ନୂଆ ଭୂମିକା ସହିତ ତିଆରି କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ। ଏହି ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରର କାମ ମଧ୍ୟ କରୁଛି। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ହଜାର ହଜାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ସଂଚାଳିତ ହେଉଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ସହକାରୀ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ରିଟେଲ କେନ୍ଦ୍ରରେ ବି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ। ଅନେକ ସମିତିକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ ନିମିତ୍ତ ଦିଆଯାଇଛି। ଅନେକ ପ୍ରାଇମେରୀ ଏଗ୍ରିକଲ୍ଚର କୋଅପରେଟିଭ କ୍ରେଡିଟ୍ ସୋସାଇଟି (PACCS) ପାଣି ସମିତି ଭାବରେ ଦାୟିତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ୟାକ୍ସଗୁଡ଼ିକର ଋଣ ସମିତି ସମ୍ପର୍କିତ ଉପଯୋଗିତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ସେମାନଙ୍କର ରୋଜଗାରର ସୂତ୍ର ମଧ୍ୟ ବଢୁଛି। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସହକାରୀ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ କମନ ସର୍ଭିସ ସେଣ୍ଟର ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଁରେ ଶହ ଶହ ଲୋକଙ୍କୁ ସରକାରୀ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ବୈଷୟିକ କୌଶଳ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଧୀନରେ ଥିବା ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ହୋଇଗଲେଣି। ଏହାର ଲାଭ ବିପୁଳ ମାତ୍ରାରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚିବ। ଏହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ଯୁବବର୍ଗମାନଙ୍କ ନିମିତ୍ତ ରୋଜଗାର ପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକଶିତ ଭାରତର ‘ସଂକଳ୍ପରୁ ସିଦ୍ଧି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ’ର ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଭୂମିକା ସହକାରୀ ସମିତିଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା ଆଦିକୁ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିପାରୁଛି। ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୋ ଠାରୁ ଆପଣମାନଙ୍କର ଅନେକ କିଛି ପାଇବା ପାଇଁ ଆଶା ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯିଏ ପ୍ରକୃତରେ କାମ କରେ ତା’ରି ନିକଟରୁ ଲୋକମାନେ କିଛି ଆଶା କରନ୍ତି, ଯିଏ କିଛି କାମ କରେ ନାହିଁ ତା’ଠାରୁ କିଏ କେବେ କିଛି ଆଶା କରନ୍ତି କି? ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆପଣ ଯେତେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏବଂ ଅଧିକ ଭାବରେ ସକ୍ରିୟ ଯୋଗଦାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବେ ଆମେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସେତେ ଶୀଘ୍ର ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବୁ। ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ନ କରି ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ଆପଣମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଆପଣମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନ ଓ ସାଙ୍ଗଠନିକ କ୍ଷମତାକୁ ଦେଖି ମୋ ମନରେ ଅନେକ ପ୍ରକାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଆସୁଛି। ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକକାଳୀନ ଏଠାରେ କହୁନାହିଁ। କିନ୍ତୁ କିଛି ଇସାରା ମାଧ୍ୟମରେ କହୁଛି। ଯେଉଁଭଳି କି ମୋର ପ୍ରସ୍ତାବ ହେଲା ଆମେ ଏକ ସମବାୟ ବା କୋଅପରେଟିଭ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା। ଏଥିରେ ଆମେ କେଉଁ କେଉଁ ଜିନିଷକୁ ବାହାରୁ ଆଣୁଛୁ ବା ବିଦେଶରୁ ଆଣୁଛୁ ତାହାର ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା। ଆମେ ଏସବୁକୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆଉ ବାହାର ଦେଶରୁ ଆଣିବା ନାହିଁ। ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ କ’ଣ କରିପାରିବ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଦେଶ ଭିତରେ ହିଁ ଏକ ସପୋର୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା। ଏହାର ଦାୟିତ୍ବ ସହକାରୀ ସଂସ୍ଥାମାନେ ଖୁବ ସହଜରେ ନେଇପାରିବେ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତକୁ କୃଷି ପ୍ରଧାନ ଦେଶ ବୋଲି କୁହାଯାଉଛି, କିନ୍ତୁ ଏହା ସତ୍ୟ ଯେ କୃଷି ପ୍ରଧାନ ଦେଶ ଭାବରେ ଆମେ ଗତ 75 ବର୍ଷ ହେଲା ଗୀତ ଗାଉଛୁ, କିନ୍ତୁ ଆମର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟକୁ ଦେଖିବା ଦରକାର ଯେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଖାଦ୍ୟ ତୈଳ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଆମେ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ କରୁଛୁ। ଖାଦ୍ୟ ତୈଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ କିଭଳି ଭାବରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା, ଆମରି ଦେଶରୁ ମାଟିରୁ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥବା ତୈଳବୀଜ ଏବଂ ଏଥିରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବା ତୈଳ ଆମ ନାଗରିଙ୍କୁ ଅଧିକ ଭାବରେ ଶକ୍ତି ଦେଇପାରିବ। ସେ ଦିଗରେ ଆମେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକତ୍ର ହୋଇ କାମ କରିବା। କିନ୍ତୁ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବ କିଏ? ମୁଁ ଠିକ୍ କଥା କହୁଛି କି ନାହିଁ ଆପଣମାନେ କୁହନ୍ତୁ। ଏହି କାମ ଆପଣମାନେ କରିବେ ତ ନା କରିବେ ନାହିଁ? ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଖନ୍ତୁ ଆମମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ତୈଳ ମଧ୍ୟ ବିଦେଶରୁ ଆସୁଛି ଏବଂ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଗାଡ଼ି ଚଲାଇବା ପାଇଁ, ଟ୍ରାକ୍ଟର ଚଲାଇବା ପାଇଁ ପେଟ୍ରୋଲ-ଡିଜେଲ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦକ ଜାଳେଣି ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ଆମଦାନୀ ଆମକୁ କମାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଇଥାନଲକୁ ନେଇ ଆଜି ବହୁତ ବଡ଼ ଏକ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛୁ। ଗତ ଦଶ ବଷର୍ରେ ଇଥାନଲର ଉତ୍ପାଦନ ଆମଦାନୀ ଏବଂ ମିଶ୍ରଣ ଏହି ତିନି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅନେକ ଗୁଣରେ ବୃଦ୍ଧି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି। ଆଜି ଏ କାମ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଚିନିକଳଗୁଡ଼ିକରେ ହେଉଛି। ଏବଂ ସରକାରୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଏମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଇଥାନଲ କିଣୁଛନ୍ତି। କ’ଣ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସହକାରୀ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ଆଗେଇ ଆସିପାରିବେ ନାହିଁ। ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହକାରୀ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ଯେତେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିବେ ସେତେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏହାର ଉତ୍ପାଦନ ବଢ଼ିଯିବ। ଡାଲିଜାତୀୟ ପଦାର୍ଥର ଆମଦାନୀକୁ କମ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ, କୃଷି ପ୍ରଧାନ ଦେଶ ବୋଲି କୁହାଯାଉଛି କିନ୍ତୁ ଆମେ ବାହାର ଦେଶରୁ ଡାଲି ଆମଦାନୀ କରି ଖାଉଛୁ। ଡାଲିର ଆମଦାନୀକୁ କମ କରିବା ପାଇଁ ସହକାରୀ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଏମାନେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ନେଇପାରିବେ। ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଛୋଟ ଛୋଟ ପଦାର୍ଥ ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିର୍ମାଣ କରି ଏହାର ରପ୍ତାନୀ କରିପାରିବା; କିନ୍ତୁ ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମକୁ ଦେଶ ଭିତରେ ଏହିସବୁ ପଦାର୍ଥ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଉପରେ ଆମେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେଉଛୁ। ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ। ଅନ୍ନଦାତାକୁ ଶକ୍ତିଦାତା ଏବଂ ଅନ୍ନଦାତାକୁ ସାରାଦାତା ବନାଇବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକର ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ଏଥିରେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ହାତ ମିଳାଇବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହା ଫଳରେ ତୀବ୍ର ଗତିରେ ଏହାର ପରିଣାମ ଆମକୁ ମିଳିଯିବ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଖନ୍ତୁ ରୁଫ୍ ଟପ୍ ସୋଲାର ହେଉ କିମ୍ବା କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ସୋଲାର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଇବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ, ଏସବୁ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଇ ପାରିବ। ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ବିଜୁଳି ବିକ୍ରି କରିବା, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବିକ୍ରି କରିବା, ସରକାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବିକ୍ରି କରିବା ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ସରଳ ଓ ଶୀଘ୍ର କରପାରିବେ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ 50-60 ଜଣ ଲେଖାଏଁ କୃଷକ ଏକତ୍ର ହୋଇ ଏକ ସହକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଗଠନ କରନ୍ତୁ, ଏହାପରେ ସୋଲାର ପ୍ୟାନେଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରନ୍ତୁ। ଏବଂ ଏହି ସହକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ବିଜୁଳି ଶକ୍ତି ଉତ୍ପନ୍ନ କରିବେ, ତାକୁ ବିକ୍ରି କରିବେ, ସାଥୀ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବିକ୍ରି କରିବେ। ସରକାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବିକ୍ରି କରି ଖୁବ୍ ସହଜରେ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାର କାର୍ଯ୍ୟ ଚଳାଇ ପାରିବେ। ଆଜିକାଲି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଗୋବର ଧନ ଯୋଜନାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ବଡ଼ ବଡ଼ ମଲ୍ଟି ନ୍ୟାସନାଲ କମ୍ପାନୀମାନେ ଆସି ପହଂଚି ଯାଇଛନ୍ତି। ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଶକ୍ତିର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ତେଣୁ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ପଛରେ ରହିଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବ। ଗୋବରରୁ ଜୈବିକ ଜାଳେଣି ଗ୍ୟାସ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ, ଜୈବିକ ସାର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ। ଏଥିରେ ସହକାରୀ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ମଧ୍ୟ ହେବ। ଏଥିରୁ ଦେଶକୁ ସାର ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ଆମଦାନୀ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ କମିଯିବ। ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କର ଛୋଟ ଛୋଟ ଉଦ୍ୟମ ଏବଂ ସେଥିରୁ ଉତ୍ପାଦିତ ପଦାର୍ଥ ବିଶ୍ବସ୍ତରୀୟ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂରେ ପରିଣତ ହୋଇ ଆଗକୁ ଚାଲିଆସିବେ। ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ପ୍ରଥମେ ଥିଲି, ଗୁଜରାଟରେ ଗୋପାଳନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଲଗା ଅଲଗା ନାମରେ ଅଲଗା ଅଲଗା କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଥଲା। ଯେଉଁଦିନ ଠାରୁ ଅମୁଲ ଏକ ବ୍ରାଣ୍ଡ୍ ହୋଇଗଲା, ଗୋପାଳନ ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ିଲା ଏବଂ ଅଲଗା ଅଲଗା ମଧ୍ୟ ହେଲା କିନ୍ତୁ ଅମୁଲ ଏକ ବ୍ରାଣ୍ଡ୍ ଭାବରେ ପରିଚିତ ହୋଇଗଲା। ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବରେ ଅମୁଲର ସ୍ବର ଶୁଣାଯାଉଛି। ଆମେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଅଲଗା ଅଲଗା ଉତ୍ପାଦନକୁ ନେଇ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ସାଧାରଣ ବ୍ରାଣ୍ଡ୍ ବନାଇ ପାରିବା। ଆମର ନିଜସ୍ବ ଉତ୍ପାଦିତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶସ୍ୟ (ମିଲେଟ୍ସ) ଯାହାକୁ ଶ୍ରୀଅନ୍ନ ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ବଜାରରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ଏହାର ଉତ୍ପାଦନକୁ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭାବରେ ରଖିବା ଉଚିତ। ବିଶ୍ବର ସମସ୍ତ ଡାଇନିଂ ଟେବଲ ଉପରେ ଭାରତର ଉତ୍ପାଦିତ ମିଲେଟ କାହିଁକି ନ ରହିବ? ଆମକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାକୁ ପହଂଚାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏଥିପାଇଁ ସମବାୟକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଆଗେଇ ନେବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଗତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବଂ ରୋଜଗାର ବଢ଼ାଇବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ତ ଆମେ ପଶୁପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ପଷ୍ଟରୂପେ ଦେଖାଯାଉଥିବା ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ପାଉଛୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଗତ ତିନିଦିନ ହେଲାଣି କୌଣସି ନା କୌଣସି ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୁଁ ଲାଗି ରହିଛି। ପ୍ରଥମେ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଅମୁଲର 50 ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଉପଲକ୍ଷେ ଏକ ଆୟୋଜନ ଥିଲା। ତା’ପରେ କାଲି ବନାରସରେ କାଶୀର ବନାରସ ଡାଏରୀର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲି। ବନାରସରେ ମୋର ଅଭିଜ୍ଞତା ହେଲା ଯେ ପଶୁପାଳନ ସମବାୟ ସମିତି ମାଧ୍ୟମରେ ଆସିବା ପରେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ପଶୁପାଳନଜନିତ ଆୟ ତୀବ୍ର ଗତିରେ ବଢ଼ିଯାଇଛି। ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଗତିର ଆଉ ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟର ପ୍ରବେଶ ହୋଇଛି। ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ କିଛି ଉପଦେଶ ଦେଇଥିଲି। ତାହା ହେଲା- ଆପଣମାନେ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଦୁନିଆକୁ ଆସିଯାନ୍ତୁ। ଆମକୁ ଶ୍ବେତକ୍ରାନ୍ତି ସହିତ ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍ବିଟ୍ କ୍ରାନ୍ତି ବା ମଧୁର କ୍ରାନ୍ତି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏହାପରେ ମହୁମାଛି ପାଳନ କ୍ଷେତ଼ରେ ଆମର ଲୋକମାନେ ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି ମଧ୍ୟ। ସହରାଞ୍ଚଳରେ ରହିଥିବା କୃଷକମାନେ ଆଜି କେତେ ପ୍ରକାରର ଲାଭ ଉଠାଉଛନ୍ତି ଏହା ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି। ଗତ ଦଶ ବର୍ଷରେ ମହୁର ଉତ୍ପାଦନ 75 ହଜାର ମେଟ୍ରିକ ଟନରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ପାଖାପାଖି ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନରେ ଆସି ପହଂଚିଲାଣି। ମହୁର ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ 28 ହଜାର ମେଟ୍ରିକ ଟନରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ 80 ହଜାର ମେଟ୍ରିକ ଟନରେ ପହଂଚିଲାଣି। ଏଥିରେ ନାଫେଡ ଏବଂ ଟ୍ରାଇଫେଡ ରାଜ୍ୟର ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସହ ସମ୍ପୃକ୍ତ ହୋଇ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ଆଗେଇ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୁଜରାଟରେ ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ଦୁଗ୍ଧରୁ ଆୟ ହେଉଥିବା ଟଙ୍କା ଯେତେବେଳେ ସିଧାସଳଖ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ଆସି ଜମା ହେବା ଆରମ୍ଭ ହେଲା, ସେତେବେଳେ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ସମବାୟ ସମିତି ଏବଂ ........... ପ୍ୟାକ୍ସଗୁଡ଼ିକ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ସହିତ ସଂଯୋଗ ହୋଇଯାଇଛି। ସେଥିପାଇଁ ଆମର ସମସ୍ତ ଦେଣନେଣ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ କରିବା ଉଚିତ। ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶେଷ ଭାବରେ କୋଅପରେଟିଭ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଉଦ୍ୟମ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆଉ ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ମୃତ୍ତିକା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ। ଆମେ ମାଟିର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକୁ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ମାଟିର ଗୁଣବତ୍ତା ଜାଣିବା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିଛୁ। ମୋର ସହକାରୀ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ତଥା ପ୍ୟାକ୍ସଗୁଡ଼ିକ ନିଜର ମୃତ୍ତିକା ପରୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଲାବୋରେଟୋରୀ ଆପଣମାନଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି କୃଷକମାନଙ୍କୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ନିଜ ଜମିର ମାଟିକୁ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନେଟଓ୍ବର୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବକ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ କିପରି ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବା ତାକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ଆମର ଉଦ୍ୟମ ଚଳାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୃଷକମାନେ ସମବାୟ ସମିତି ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ହୋଇଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ଏହି କାମ ସହଜରେ ହୋଇପାରିବ। ସେଠାରେ ସେମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇପାରିବ ଯେ ସେମାନେ ଲାଭାଂଶ ହିତାଧିକାରୀ ଯାହା ପାଉଛନ୍ତି, ଏଥିସହିତ ଆପଣଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ମୃତ୍ତିକା ପରୀକ୍ଷା କରାଇ ଦିଆଯାଇ ପାରିବ। ଏକଥା ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଇପାରିବ ଯେ ମାଟି ପରୀକ୍ଷାର ରିପୋର୍ଟ ଆଧାରରେ ନିଜର ନିଜର ଫସଲକୁ ବଦଳାଇ ଚାଷ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂଆ ଯୁଗ ଆସିବ, ଏକ ନୂଆ ଶକ୍ତି ମିଳିବ। ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୌଶଳ ବିକାଶ ନିମିତ୍ତ ତାଲିମ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଚେତନତା ଆଦି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଅନେକ କିଛି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ବହୁତ କିଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଯାଇଛି ଏବଂ ଏହିସବୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଲିଖିତ ରୂପରେ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମୁହଁରେ କେବଳ କହିଲେ ଭୁଲଭାଲ ହୋଇଯିବ। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ତାଲିମ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଜରୁରୀ। ଏଥିପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରିବା ଉଚିତ। ପ୍ୟାକ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ଏବଂ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ପରସ୍ପର ଠାରୁ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିବା ଉଚିତ। ବହୁତଗୁଡ଼ିଏ ସମବାୟ ସମିତି ନୂଆ ନୂଆ ସୃଜନଶୀଳ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ଉଦ୍ୟମର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଦେଶର ଆଉ କେତେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ କୌଣସି ସୂଚନା ନାହିଁ। ଆମେ ଏଭଳି ଏକ ଉତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସକୁ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ବାଣ୍ଟିବା ନିମିତ୍ତ ଏକ ସାଧାରଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜର ନୂଆ ନୂଆ ଅନୁଭୂତି, ନୂଆ ନୂଆ ଢଙ୍ଗରେ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଅପଲୋଡ଼ କରନ୍ତୁ। ଏହି ଉତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚାଇବା ପାଇଁ ତାଲିମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ହେଉ। ନୂଆ ନୂଆ ମଡ୍ୟୁଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉ। ଆପଣମାନେ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଭିଯାନର ଏକ ବିଶେଷତ୍ବ ହେଉଛି ଏହି ମଡ୍ୟୁଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା। ଏକ ସୁସ୍ଥ ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା। ଏଥିରେ ରାଙ୍କିଙ୍ଗର ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରତିଦିନ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା ରାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଅନୁସାରେ ତଳ ଉପର ଆଦି ସ୍ଥାନରେ ରହୁଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଫିସର ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଜିଲ୍ଲା ଆଗେଇ ଯାଉ। କ’ଣ ଏହି ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଲଗା ଅଲଗା ଡିଜାଇନ ଆମେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା? ଅଲଗା ଅଲଗା ମଡ୍ୟୁଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା? ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ମଡ୍ୟୁଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପରେ ମଡ୍ୟୁଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏକ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପରିଣତ ହୋଇଯିବ। ଏଥିରେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଦିନ-ରାତି ଚାଲିବ। ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଏଭଳି ଏକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆସିବ ଯେ, ସବୁଠାରୁ ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସଂସ୍ଥାକୁ ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯିବାର ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବ। ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ନୂଆ ନୂଆ ଉତ୍ପାଦନରେ ଲାଗିପଡ଼ିବେ। ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଆନ୍ଦୋଳନ ସବୁ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମିଳିମିଶି କରିପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଟିଏ କଥା ହେଉଛି, ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସବୁବେଳେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରଶ୍ନଚିହ୍ନକୁ ନେଇ ଚାଲିଥାଏ। ସମବାୟ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ବାଚନରେ ସ୍ବଚ୍ଛତା ରକ୍ଷା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଆବଶ୍ୟକତା। ଏଥିରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ଆସ୍ଥା ଏବଂ ବିଶ୍ବାସ ବଢ଼େ। ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏଥିସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ହୁଅନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକର ସମୃଦ୍ଧିର ଆଧାର ଭାବରେ ସରକାର ସବୁବେଳେ ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆସୁଥିବା ଆହ୍ବାନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣମାନଙ୍କର ମନେ ଥିବ, ଆମର ଏଠାରେ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ସେସ୍ ଲାଗୁ କରାଯାଏ। କିନ୍ତୁ ସହକାରୀ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଠାରୁ ଅଧିକ ସେସ୍ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ଆମେ ଏକ କୋଟିରୁ ଦଶ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ କରୁଥିବା ସମବାୟ ସମିତି ଉପରେ ଲାଗୁଥିବା ସେସକୁ 12 ପ୍ରତିଶତରୁ ହ୍ରାସ କରି 7 ପ୍ରତିଶତ କରିଦେଇଛୁ। ଏହାଦ୍ବାରା ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ନିକଟରେ କାମ କରିବା ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜିର ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଗୋଟିଏ କମ୍ପାନୀ ଭାବରେ ନିଜର ବୃଦ୍ଧି ନିମିତ୍ତ ରାସ୍ତା ଖୋଲିଯାଇଛି। ସହକାରୀ ସମବାୟ ସମିତି ଏବଂ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବିକଳ୍ପ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଥମେ ଭେଦଭାବପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା। ଆମେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତେ ସର୍ବନିମ୍ନ ବିକଳ୍ପ ଟ୍ୟାକ୍ସକୁ 18.5 ପ୍ରତିଶତରୁ 15 ପ୍ରତିଶତ କରିଦେଇଛୁ। ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ଜଗତରେ ଆମେ ଏହାକୁ ସମାନ କରି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିଦେଇଛୁ। ଆଉ ଏକ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଥିଲା ଯେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଉଠାଣ କରିବା ସମୟରେ ଟିଡିଏସ ଦେବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ଆମେ ଅର୍ଥ ଉଠାଣ ସମୟରେ ଏହି ସୀମା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରି ବର୍ଷକୁ ତିନି କୋଟି ଟଙ୍କା କରିଦେଇଛୁ। ଏହି ଲାଭର ସୁଯୋଗ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ହିତରେ ଲାଗିବ। ମୋର ବିଶ୍ବାସ ଅଛି ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଏହି ଉଦ୍ୟମ ଦେଶର ସାମୁହିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଦେବ। ଏହି କାମନା ସହିତ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି।
ଆଜି ଅମିତ ଭାଇ ମୋତେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଅଲଗା ଅଲଗା କେନ୍ଦ୍ରମାନଙ୍କରେ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ ଭାଇମାନଙ୍କର ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଆଗ୍ରହକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସେମାନଙ୍କୁ ଏଭଳି ଏକ ମହତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି। ଏବଂ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକ ମୁକ୍ତ ମନରେ ସମବାୟ ଭାବନା ନେଇ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ, ପାଦକୁ ପାଦ ମିଳାଇ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଚାଲିବା। ଏହାର ପରିଣାମ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଆମକୁ ମିଳିଯିବ। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying of foundation stone and inauguration of multiple key initiatives of Cooperative sector
24 FEB 2024 2:38PM by PIB Delhi
The Minister of Home Affairs and Cooperation, Shri Amit Shah, my colleagues in the Union Cabinet, Arjun Munda and Shri Piyush Goyal ji, officials of national cooperative committees, other dignitaries, ladies and gentlemen!
Today, 'Bharat Mandapam' is becoming witness to another significant achievement in the ‘Amrit Yatra’ of ‘Viksit Bharat’. Today, we are moving forward in the direction of realizing the resolution of ‘Sahkaar Se Samriddhi’ (prosperity through cooperation) that the country has taken. Cooperation plays a significant role in strengthening the foundation of agriculture and farming. Keeping this in mind, we have established a separate Ministry of Cooperation. And today this program is happening with the same spirit. Today, we have launched the world's largest storage scheme for our farmers... the warehousing scheme. Under this scheme, thousands of warehouses and godowns will be built in every corner of the country. Today, a significant task of computerization of 18,000 PACS (Primary Agricultural Credit Societies) has also been completed. All these projects will give a new fillip to agricultural infrastructure in the country, connecting agriculture with modern technology. I congratulate you all for these important and far-reaching initiatives, and extend my best wishes to all of you.
Friends,
Cooperatives are an ancient concept in Bharat. It is also said in our scriptures – अल्पानाम् अपि वस्तूनाम्, संहति: कार्य साधिका॥ meaning, when small things and limited resources are combined, they lead to significant achievements. This inherent cooperative system has continued to work in the rural economy of ancient Bharat. Cooperatives were the foundation of our self-reliant society. Cooperative is not just a system; it is a sentiment, it is a spirit. The spirit of cooperatives often yields remarkable results beyond the boundaries of institutions and resources. Cooperatives can transform a simple arrangement associated with livelihood into a significant industrial capability. It is a credible way to revitalize the economy, especially the rural and agricultural economy of the country. Through a separate ministry, we are also making efforts to bring together this capability of the country and to harness the scattered strength of the agricultural sector. A very important example of Farmer Producer Organizations (FPOs) is before us. Through FPOs, even small farmers in villages are becoming entrepreneurs today, exporting their products to foreign countries. We had set a target of creating 10,000 FPOs in the country. As a result of having a separate Ministry of Cooperation, 8,000 FPOs have already been formed and are operational in the country. The success stories of many FPOs are being discussed not only within the country but also outside. Similarly, another satisfying change is that the benefits of cooperatives are now reaching livestock farmers and fishermen as well. Today, more than 25,000 cooperative units are operational in fish farming. The government has set a target of creating two lakh cooperative societies in the next five years, and a significant number of these are expected to be in the fisheries sector.
Friends,
As the Chief Minister of Gujarat, I have experienced the power of cooperatives firsthand. The success story of Amul in Gujarat is known worldwide today. We all are aware of Lijjat Papad's presence in markets across the globe. These movements have been primarily led by the women of our country. Today, women are also involved in cooperatives in dairy and agriculture sectors, with millions of them actively participating. Recognizing the capabilities of women, the government has also given priority to them in cooperative-related policies. You may know that recently, amendments were made to the Multi-State Cooperative Societies Act. Under this, it is now mandatory to have women directors on the board of Multi-State Cooperative Societies. If the Nari Shakti Vandan Adhiniyam is passed in Parliament, it receives a lot of attention in the country. However, we have created such a powerful and important law regarding Multi-State Cooperative Societies, but very few people discuss it.
Friends,
Cooperatives address the personal problems of farmers by harnessing collective strength, and storage is a prime example of this. Previously, farmers suffered significant losses due to the lack of infrastructure related to storage. Previous governments never paid much attention to this need. However, today, this problem is being addressed through cooperative societies. This is a significant development in itself. Under the world's largest storage plan, a capacity of 700 lakh metric tons of storage will be prepared in the next 5 years. This campaign will cost more than 1.25 lakh crore rupees. Upon completion of this plan, our farmers will be able to store their produce according to their needs. They will also find it easier to obtain loans from banks. And when they feel the time is right to sell their produce, they will be able to bring their produce to the market at the right time and sell it.
Friends,
Modernizing agricultural systems is equally essential for the development of ‘Viksit Bharat’. Along with creating new arrangements in the agricultural sector, we are also preparing cooperative institutions like PACS for new roles. These societies are now also working as Pradhan Mantri Jan Aushadhi Kendras. They are also operating thousands of Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendras. We have also transformed cooperative societies into retail outlets for petrol and diesel. Many cooperative societies are now also distributing LPG cylinders. PACS are also playing the role of ‘Pani Samitis’ (water committees) in several villages. In other words, the utility of PACS and credit societies is increasing, and their means of income are also growing. Moreover, cooperative societies are now providing hundreds of government facilities as Common Service Centres in villages. These societies will connect rural areas with opportunities in technology and Digital India on a larger scale through computers, providing new employment opportunities for youth in rural areas.
Friends,
The role of cooperative organizations is crucial for the realization of the vision of ‘Viksit Bharat’. I understand the significance of your role and the role of cooperative institutions very well. Therefore, I have higher expectations from all of you. After all, expectations are from those who act; those who do not act, who will expect from them? The more actively and significantly you contribute to the building of ‘Aatmanirbhar Bharat’ (self-reliant Bharat), the quicker we will achieve our goals. Without ‘Aatmanirbhar Bharat’, it is not possible to build a ‘Viksit Bharat’. Considering your capabilities and your organizational capacity, many suggestions are coming to my mind. I cannot present them all at once to you, but I would like to suggest something. For example, I suggest that our cooperatives create a list, specifying which items we import from abroad. Now we will not import those items. What can the cooperative sector do in this regard? We need to create a support system in the country for that. Cooperative institutions can easily take up this responsibility. Now, for example, although we are referred to as an agriculture-centric nation, the truth is that we have been singing the same song for the past 75 years. Yet, it is also an unfortunate fact that we import billions of dollars worth of edible oil every year. How can we become self-reliant in edible oil? The sesame grown in this very soil, the oil extracted from it can better the lives of our citizens. And if my cooperative sector colleagues do not work together for this, then who will do it? Am I saying the right thing or not? You will do it, shouldn't you? Look, even the oil we consume comes from abroad, and for energy, the oil needed to run vehicles, to operate tractors, petrol, diesel, these fuels are also imported, and we need to reduce this import bill too. For this, we are currently making significant progress with ethanol. Over the past 10 years, there has been a manifold increase in ethanol production, procurement, and blending. Today, this work is mostly managed by sugar mills, and government companies buy ethanol from them. Can't cooperative societies be involved in this? The more they get involved, the more its scale will increase. Regarding reducing the import of pulses, you see, even though we are an agriculture-centric nation, we import pulses from outside. In terms of reducing the import of pulses too, the people in the cooperative sector can do significant work, can play a leading role. There are also many small items associated with manufacturing that we import, but we can produce them domestically with the help of cooperatives.
Friends,
Today, we are placing greater emphasis on organic farming as well. Cooperatives can play a significant role in this as well. Cooperatives can play a significant role in making the food provider also the energy provider and fertilizer provider. If cooperatives get involved in it, results will come quickly. Now, as far as installing rooftop solar panels or small solar panels on the farm's shed is concerned, if 50-60 farmers come together and form a cooperative organization, install solar panels on the shed's roof, and generate electricity, sell electricity to both the farmers and the government. A cooperative organization can easily handle it. Nowadays, we are seeing that big multinational companies are taking interest in the Gobardhan Yojana. This is going to become a significant source of energy. Why should cooperatives lag behind in this field? Cooperative organizations can think about expanding their role whether it is the work of converting waste to wealth, making biogas from cow dung, producing organic fertilizers, etc. This will also reduce the country's import bill related to fertilizers. You should also step forward in the global branding of products from our farmers and small entrepreneurs. Now, look at Gujarat. Previously, there were many dairies operating under different names in Gujarat. There are still many dairies, but Amul has become a brand. Today, its voice is heard globally. We can also create a common brand for our various products. Our goal should be to make our millets, that is, "Shree Anna" a brand. Why shouldn’t millets of Bharat brand appear on every dining table around the world? Cooperatives should come forward with a comprehensive action plan in this regard.
Friends,
Cooperatives can make a significant contribution to increasing the income of villages. We have seen a clear change in the dairy sector. I have been in the cooperative sector programs for the last three days. First, I was in Ahmedabad where Amul completed 50 years. Then yesterday, I was in Banaras where I inaugurated the Banaras Dairy. The experience in Banaras shows that with the advent of dairy cooperatives, the income of women dairy farmers is increasing rapidly. Cooperatives are entering another area. I urged the people of Gujarat's cooperative sector to enter the world of honey. We have had a white revolution; now let's have a sweet revolution. And our people should come forward in the honey sector. You also know how much benefit the farmers are getting from the honey sector. In the last 10 years, honey production has increased from 75 thousand metric tons to now almost 1.5 lakh metric tons. There has also been an increase in honey exports from 28 thousand metric tons to 80 thousand metric tons. In this, along with NAFED and TRIFED, cooperative organizations of states have also played a significant role. We need to expand this scope even further.
Friends,
In Gujarat, we have seen that when the money earned from selling milk started going directly into the bank accounts of the sisters, it brought about a meaningful social change. Now our cooperative societies, our PACS, have been computerized. Therefore, it should now be ensured that whatever work is done, whatever payments are made, they should be digital. Especially cooperative banks should work quickly to adopt digital technology. Another topic is the soil health card. We have made such a big program for soil testing for soil health check-ups. I urge cooperative organizations, PACS, to set up small soil testing labs in their areas. They should encourage farmers to make it a habit to continuously monitor the health of their land, the health of the soil. They should build a network of soil testing.
Friends,
Increasing the participation of youth and women in cooperatives is another area where we need to intensify our efforts. Farmers who are involved in the cooperative sector can contribute in this regard. Along with this, we can tell them that the dividends and other benefits they receive will now include free soil testing provided by their cooperative organization. They should be taught to focus on their crops based on the experience gained from soil testing.
Friends,
This will bring freshness to cooperatives, a new energy will emerge. There is also a great need for skill development, training, and increasing awareness in cooperatives. A lot has changed, and everything should be done on paper. Gone are the days when a lot of verbal promises used to be made. Therefore, training is very important, and efforts should be made in this regard. PACS and cooperative societies will also need to learn from each other. Many cooperative institutions do innovative work. They take many initiatives. Many areas of the country are unaware of this. Can we create a common portal to share best practices? And everyone can upload their new experiences, new methods on it. How to further promote these best practices? There should be arrangements for online training and some modules should be created for it. You know that the Aspirational District Program, the campaign of ambitious districts, has a unique feature. There is a system of healthy competition, where rankings fluctuate up and down ten times a day. Every officer thinks that their district should move ahead. Can we create different verticals in the cooperative sector? One vertical for each type of cooperative, another vertical for another type of cooperative, and create a management system in such a way that there is also healthy competition round the clock within it. There should be competition in cooperative organizations and rewards should be given to the best performers. Something innovative should come out of such cooperative institutions -- a big movement that the government and cooperative institutions together can give a new shape to it.
Friends,
One thing that continues to be a question mark with cooperative institutions is transparency in their elections. Bringing transparency in cooperative elections is very important. This will increase people's trust and more and more people will join cooperatives.
Friends,
To make cooperative societies the foundation of prosperity, our government is also reducing the challenges they face. You may recall that while companies had lower cess, cooperative societies had to pay higher cess. We have reduced the cess rate from 12% to 7% for cooperative societies with incomes ranging from one crore to 10 crore rupees. This has increased the funds available for these societies to operate, paving the way for them to progress like companies. There used to be discrimination in alternative taxes between cooperative societies and companies as well. We have reduced the minimum alternative tax for societies from 18% to 15%, bringing it at par with the corporate world. Another issue was that cooperative societies had to pay TDS on withdrawals exceeding one crore rupees. We have increased this withdrawal limit to three crore rupees annually. This benefit will now be utilized for the welfare of the members. I am confident that our collective efforts in the direction of cooperatives will unlock all possibilities for development through the country's collective strength.
With this wish, I thank you all. And as Amitbhai mentioned, lakhs of people have gathered at different centres today. I also thank them for joining this important initiative today with as much enthusiasm and eagerness, and I also wish them good luck. Let's come together with the true spirit of cooperation, shoulder to shoulder, step by step, to achieve the goal of a ‘Viksit Bharat’. Let's walk together in one direction, and we will continue to achieve results. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.