মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী মন্দলনা নেস্নেল ৱন হেল্থ মিসন ফোর ইন্তিগ্রেতেদ দিজীজ কন্ত্রোল এন্দ পেন্দেমিক প্রিপ্যার্দনেস লুচিংনবা সাইন্তিস্ত ‘ঐচ’ (পে লেবেল-১৫) গী থাক্তা নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ৱন হেল্থ, নাগপুরগী দাইরেক্তরগী ফম হাপ্পদা অয়াবা পীখ্রে
29 FEB 2024 3:40PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা, মীওইবা, শা-ঙা, পাম্বী অমদি অকোয়বগী ফীভমগা মরী লৈনবা সেক্তরশিং পুনশিল্লগা অপুনবা ওইনা লায়না লাকশিন্নবা অমদি লাইচৎকীদমক শেম শানবা লৈরিবা মল্তি-মিনিস্তরিএল অমদি মল্তি-সেক্তরেল নেস্নেল ৱন হেল্থ মিসনগী মিসন দাইরেক্তর ওইনসু থৌ পুগদবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ৱন হেল্থকী দাইরেক্তরগী ফম অমা সাইন্তিস্ত ঐচ (পে লেবেল ১৫ দা) কী থাক্তা হাপ্নবা ৱাফম অয়াবা পীখ্রে।
ওইরক্কতবা শেল-থুমগী ফীভম:
নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ৱন হেল্থকী দাইরেক্তরগী ফম অমা সাইন্তিস্ত ‘ঐচ’ কী থাক্তা পে লেবেল ১৫ দা (লুপা ১,৮২,০০০ – লুপা ২,২৪,১০০) হাপ্পনা চহিদা চাউরাক্না লুপা লাখ ৩৫.৫৯ লোম চৎপা হেনগৎহনগনি।
থবক পায়খৎনবা লাল্লোং অমদি পান্দমশিং:
নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ৱন হেল্থ, নাগপুরগী দাইরেক্তর অসিনা মীওইবা, শা-ঙা, পাম্বী অমদি অকোয়বগী ফীভমগা মরী লৈনবা সেক্তরশিং পুনশিল্লগা অপুনবা ওইনা লায়না লাকশিন্নবা অমদি লাইচৎকীদমক শেম শানবা লৈরিবা মল্তি-মিনিস্তরিএল অমদি মল্তি-সেক্তরেল নেস্নেল ৱন হেল্থ মিসনগী মিসন দাইরেক্তর ওইনসু থৌ পুগনি। নেস্নেল ৱন হেল্থ মিসনগী ইন্তিগ্রেতেদ দিজীজ কন্ত্রোল অমদি পেন্দেমিক প্রিপ্যার্দনেসকী লমদা রিছর্চ অমদি দিভেলপমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা প্রোগ্রাম অমা ০১.০১.২০২৪ দা অয়াবা পীখ্রবনি। থবক পীবা য়াবগী মতিং য়াওনা মরুওইবা ইথিলশিং: নেস্নেল ৱন হেল্থ মিসন অসিনা ৱন হেল্থ এপ্রোচ শীজিন্নদুনা ইন্তিগ্রেতেদ দিজীজ কন্ত্রোল অমদি পেন্দেমিক প্রিপ্যার্দনেস ফংবদা ভারত্তা মতেং ওইগনি। মসিনা মীওইবা, শা-ঙা, পাম্বী অমদি অকোয়বগী ফীভমগা মরী লৈনবা হকশেলগী খুদোংচাদবশিং অমত্তা ওইনা লাকশিন্নবা অমদি তুং কোইগদবা মওংদা খুৎশম্ননা চৎমিন্নদুনা তোঙান তোঙানব মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্তশিংগী হৌজিক লৈরিবা অমদি থৌরাং তৌরিবা প্রোগ্রামশিং শীজিন্নগনি।
বেকগ্রাউন্দ:
হৌখিবা দেকেদ খরসিদা, নিপাহ, H5N1 এভিয়ন ইনফ্লুএঞ্জা, SARS-CoV-2 অসিনচিংবা লৌনগনবা লায়না কয়া শন্দোরকপনা মালেমগী ওইনা মীপাইনবা থাক্কী মীয়ামগী হকশেলগী ইমর্জেন্সী ওইহল্লকখি। মসিগী মথক্তা, শা-শন্দা ফুত এন্দ মাউথ দিজীজ, লম্পী স্কিন দিজীজ, ওক্তা অফ্রিকান স্বাইন ফিভর অসিনচিংবা শা-ঙাগী লায়না শন্দোরকপনা লৌমীশিংগী শেন্মিৎলোন অমদি লৈবাক অসিগী ফুদ সিক্যুরিতীদা শোকহল্লি। হায়রিবা লায়নাশিং অসিনা লমলক্কী শা-উচেকশিংবুসু শোকহল্লি অমদি মখোয় য়োকখৎপগী থবক্তা অকায়বা পীরি।
মীওইবা, শা-উচেক, অমদি মখোয়না লৈরিবা, পাম্বী য়াওনা অকোয়বগী ফীভমদা মায়োক্নরিবা শিংনবশিংগী অরুবা ৱাফম অমদি অমগা অমগা মরী লৈনবা অসিনা ‘হেল্থ এন্দ ৱেলনেস ফোর ওল’ গী পান্দম ফংনবা হোৎনবদা মপুং ফাবা অমদি পুম্নমক পুনশিল্লবা ‘ৱন হেল্থ’ তা য়ুম্ফম ওইবা লম্বী অমদা চঙবা মথৌ তাহল্লি। মসি য়েংলগা, “নেস্নেল ৱন হেল্থ মিসন” হায়বা ইন্তিগ্রেতেদ ফ্রেমৱর্ক অমা লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্ত ১৩ খুৎশম্নদুনা শেম্লে। মসিদা দিপার্তমেন্তশিং অসিনা পুন্না চৎমিন্নদুনা লায়না লাইচৎ ঙল্লিঙৈদ খঙদোক্নবা সেক্তর শিন-থুংনা পুনশিল্লবা অমদি মপুং ফাবা R&D পায়খৎপা, ভেক্সিন, থেরাপ্যুতিক্স, দাইগ্নোস্তিক্স, মোনোক্লোনেল অমদি অতৈ জিনোমিক খুৎলায়নচিংবা মেদিকেল কাউন্তর মীজরশিং খোঙলৈ থুনা পায়খৎপা য়াননবা ‘ৱন হেল্থ’ কী লম্বীদা চঙশিনবা অমদি পান্দম নাইবা R&D গী লম্বী য়াত্থোকপা অসিনচিংবা মরুওইবা থবক থৌরমশিং সেক্তর শিন থুংনা পায়খৎকনি।

Cabinet
Cabinet approves creation of post of Director of National Institute of One Health, Nagpur at the level of scientist 'H' (pay level-15) to spearhead National One Health Mission for integrated disease control and pandemic preparedness
29 FEB 2024 3:40PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the proposal of creation of one post at the level of Scientist H (in the pay level 15) as Director of National Institute of One Health, Nagpur who will also serve as the Mission Director for the multi-Ministerial and multi-sectoral National One Health Mission for integrated disease control and pandemic preparedness, by bringing human, animal, plant and environmental sectors together.
Financial implications:
The creation of one post of Director of National Institute of One Health at the level of Scientist 'H' in the pay level 15 (Rs.1,82,000 - Rs.2,24,100) will have the annual financial implications of approx. Rs.35.59 lakhs.
Implementation strategy and targets:
The director of National Institute for One Health, Nagpur will serve as the mission director for the multi-ministerial and multi-sectoral National One Health Mission for integrated disease control and pandemic preparedness by bringing human, anima, plant and environmental sectors together. A programme for strengthening research and development towards integrated diseases central and pandemic preparedness for the National One Health Mission has already been approved on 01.01.2024. Major Impact, including employment generation potential: The National One Health Mission will help India to achieve integrated disease control and pandemic preparedness by institutionalizing the One Health approach. It will also leverage the ongoing/planned programs of different Ministries/Departments by fostering collaborations to address health of humans, animals, plants and environment holistically and in a sustainable manner.
Background:
In the past few decades, several infectious disease outbreaks like Nipah, H5N1 avian influenza, SARS-CoV-2 etc. have culminated into public health emergencies of international concern. In addition, outbreaks of animal diseases such as Foot and Mouth Disease, Lumpy Skin Disease in cattle, African swine fever in pigs etc. can impact the economic wellbeing of farmers and country's food security. These diseases also impact wildlife and threaten their conservation.
The complexity and interconnectedness of the challenges threatening humans, animals, and environment including plants, where they coexist, therefore requires a holistic and integrated 'One Health' based approach to achieve the goal of 'Health and Wellness for All'. Considering this, an integrated framework in the form of a "National One Health Mission" has been created with the collaboration of 13 Government Departments which will coordinate and synergize priority activities across the sectors, such as undertaking integrated and holistic R&D across sectors for early detection of epidemics/pandemics, following a 'One Health' approach and developing roadmap for targeted R&D for fast-tracking medical counter measures such as vaccines, therapeutics, diagnostics, monoclonals and other genomic tools etc.