କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ଉନ୍ନତି ଓ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ସମୀକ୍ଷା କଲେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
13 OCT 2025 3:48PM by PIB Bhubaneswar
ଖରିଫ ବୁଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ୬.୫୧ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ବୃଦ୍ଧି; ମୋଟ କଭରେଜ ୧୧୨୧.୪୬ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର
ଧାନ ଏବଂ ଗହମ ଷ୍ଟକ୍ ସ୍ତର ବଫର ମାନଦଣ୍ଡଠାରୁ ଅଧିକ ରହିଛି
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଜଳଭଣ୍ଡାର ସଂରକ୍ଷଣ ସ୍ତର ସନ୍ତୋଷଜନକ, ଉତ୍ତମ ଅମଳର ଆଶା ରହିଛି
୧୩.୧୦.୨୦୨୫ : କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ। ବୈଠକରେ ଖରିଫ ଫସଲ ସ୍ଥିତି, ରବି ବୁଣା ପ୍ରସ୍ତୁତି, ବନ୍ୟା ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଫସଲ ପରିସ୍ଥିତି, ମୂଲ୍ୟ ଧାରା, ସାର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ଜଳଭଣ୍ଡାର ସଂରକ୍ଷଣ ସ୍ତରର ବ୍ୟାପକ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ବୈଠକରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଜାରି କରିଥିଲେ।
ଅଧିକାରୀମାନେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଖରିଫ ଫସଲ ଅଧୀନରେ ମୋଟ ଜମି ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୬.୫୧ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ମୋଟ ଚାଷ ଜମି ୧୧୨୧.୪୬ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ରହିଛି, ଯାହା ୨୦୨୪-୨୫ରେ ୧୧୧୪.୯୫ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଥିଲା। ବୈଠକରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ, ଗହମ, ଧାନ, ମକା, ଆଖୁ ଏବଂ ଡାଲି ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଫସଲର ଚାଷ ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆହୁରି ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ, ବିରି ଚାଷ ଜମିରେ ୧.୫୦ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି - ୨୦୨୪-୨୫ ରେ ୨୨.୮୭ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ରେ ୨୪.୩୭ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ହୋଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ବନ୍ୟା ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକର ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ, ନିକଟରେ କିଛି ରାଜ୍ୟରେ ବନ୍ୟା ଏବଂ ଭୂସ୍ଖଳନ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଜିଲ୍ଲା ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଅତ୍ୟଧିକ ବର୍ଷା କିଛି ଅଞ୍ଚଳରେ ଫସଲକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିବା ବେଳେ, ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଭଲ ମୌସୁମୀରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଯାହା ଫଳରେ ଫସଲ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯାହା ରବି ବିହନ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଅଧିକାରୀମାନେ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଟମାଟୋ ଏବଂ ପିଆଜର ରୋପଣ ସୁଗମ ଭାବରେ ଚାଲିଛି। ପିଆଜ ଚାଷ ଜମି ୨୦୨୪-୨୫ରେ ୩.୬୨ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଏବେ ୩.୯୧ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ହୋଇଛି। ଯେତେବେଳେ କି ଆଳୁ ଚାଷ ୦.୩୫ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରୁ ୦.୪୩ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେହିପରି, ଟମାଟୋ ରୋପଣ ଗତ ବର୍ଷ ସମାନ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୧.୮୬ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଚଳିତ ବର୍ଷ ୨.୩୭ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ବୈଠକରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି, ଆଳୁ, ପିଆଜ ଏବଂ ଟମାଟୋର ରୋପଣ କାର୍ଯ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅନୁସାରେ ଭଲ ଭାବରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି।
ଅଧିକାରୀମାନେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନର ଚାଉଳ ଏବଂ ଗହମ ଷ୍ଟକ୍ ସ୍ତର ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବଫର ମାନଦଣ୍ଡଠାରୁ ଅଧିକ ଅଛି, ଯାହା ଏକ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତିକୁ ସୂଚିତ କରେ।
ଜଳ ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପର୍କରେ, ଶ୍ରୀ ଚୌହାନଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ, ସାରା ଦେଶରେ ଜଳଭଣ୍ଡାର ସଂରକ୍ଷଣ ସ୍ତର ଗତ ବର୍ଷର ସମାନ ସମୟ ଏବଂ ଗତ ଦଶନ୍ଧିର ହାରାହାରି ତୁଳନାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଭଲ। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା, ୧୬୧ଟି ପ୍ରମୁଖ ଜଳଭଣ୍ଡାର ଗତ ବର୍ଷର ୧୦୩.୫୧ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଦଶ ବର୍ଷର ହାରାହାରି ସଂରକ୍ଷଣର ୧୧୫ ପ୍ରତିଶତ ରଖିଛି, ଯାହା କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ସାରର ଉପଲବ୍ଧତା ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଗାମୀ ମାସଗୁଡ଼ିକରେ ସୁଗମ ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ଯେକୌଣସି ବାଧାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସେ ରସାୟନ ଏବଂ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ଅଧିକାରୀମାନେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ ଯେ, ଆଗାମୀ କୃଷି ଋତୁ ପାଇଁ ସାର ଆବଶ୍ୟକତାର ଆକଳନ ଏବଂ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ନିରନ୍ତର ସମନ୍ୱୟ ରଖାଯାଇଛି।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan reviews progress in the agriculture sector during a high-level meeting
Kharif sowing area increases by 6.51 lakh hectares; total coverage reaches 1,121.46 lakh hectares
Rice and wheat stock levels remain higher than the buffer norms
Reservoir storage levels across the country satisfactory, promising better yields
13 OCT 2025 3:48PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture & Farmers’ Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan chaired a high-level meeting today to review the progress of the agriculture sector. The meeting covered a comprehensive assessment of Kharif crop conditions, Rabi sowing preparedness, crop situation in flood-affected areas, price trends, fertiliser availability, and reservoir storage levels. The Union Minister also issued necessary directions to concerned officials during the meeting.
Officials informed that the total area under Kharif crops has increased by 6.51 lakh hectares compared to the previous year. The total sown area stands at 1,121.46 lakh hectares, as against 1,114.95 lakh hectares in 2024–25. The meeting noted that sowing of major crops such as wheat, paddy, maize, sugarcane, and pulses has recorded an increase over the previous year. It was further informed that the area under urad (black gram) cultivation has risen by 1.50 lakh hectares — from 22.87 lakh hectares in 2024–25 to 24.37 lakh hectares in 2025–26.
The Union Minister also reviewed the situation in flood-affected regions. Shri Chouhan, who recently visited districts impacted by floods and landslides in some states, was briefed that while excessive rainfall has affected crops in certain areas, other regions have benefited from a good monsoon, resulting in healthy crop growth that is expected to boost Rabi sowing and overall production.
Officials further informed that sowing of tomato and onion is progressing smoothly. The area under onion cultivation has increased from 3.62 lakh hectares in 2024–25 to 3.91 lakh hectares now, while potato cultivation has expanded from 0.35 lakh hectares to 0.43 lakh hectares. Similarly, tomato sowing has grown from 1.86 lakh hectares during the same period last year to 2.37 lakh hectares this year. The meeting noted that the sowing of potato, onion, and tomato has progressed well in line with the set targets.
Officials also apprised the Union Agriculture Minister that the current rice and wheat stock levels are higher than the prescribed buffer norms, indicating a stable supply position.
Regarding water availability, Shri Chouhan was informed that reservoir storage levels across the country are significantly better compared to the same period last year as well as the average of the past decade. As of now, the 161 major reservoirs hold 103.51% of last year’s storage and 115% of the ten-year average storage, reflecting a positive outlook for agricultural productivity.
Shri Chouhan also reviewed the availability of fertilisers and directed officials to ensure smooth and timely supply in the coming months. He instructed that close coordination be maintained with the Ministry of Chemicals and Fertilizers to prevent any disruptions. Officials informed the Union Minister that continuous coordination is being maintained with states to assess and meet fertiliser requirements for the upcoming agricultural season.