প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দিয়ান এগ্রিকলচরেল রিছার্স ইন্সতিতুৎ, ন্যু দিল্লিদা পি.এম ধন ধন্য কৃষি য়োজনা হৌদোকপা অমসুং প্রোজেকশিং শঙ্গাবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্বদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
11 OCT 2025 3:31PM by PIB Imphal
ফম্বাক্ত ফম্লিবা য়ুনিয়ন মিনিষ্টর সিবরাজ সিংহ চৌহান জি, তেক্নোলোজিনা ঐখোয়না উনহল্লিবা রজিব রঞ্জন সিংহ জি, ভগিরথ চৌধুরি জি, তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংগী চীফ মিনিষ্টরশিং, এম.পিশিং, এম.এল.এশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং অমসুং লৈবাক শীনবা থুংবগী ঐগী লৌমী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং।
ঙসি ওক্তোবর ১১, পুৱারি ওইরবা নুমিৎ অমনি। ঙসি অনৌবা পুৱারি শেমখিবা ইমা ভারতকী শক্নাইরবা মপারি অনিগী মপোক নুমিৎনি: ভারত রত্ন শ্রী জয়প্রকাস নারায়ন জি অমসুং ভারত রত্ন শ্রী নানা জি দেসমুখ। মপারি অনিমক ভারতকী খুঙ্গংগী খোঞ্জেলনি, গনতন্ত্রগী য়াওলগী লুচিংবশিংনি অমসুং লৌমীশিং অমসুং লায়রবগী য়াইফনবা কৎথোকখি। ঙসি পুৱারি ওইরবা নুমিৎ অসিদা, লৈবাক অসি মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফনবা অনৌবা স্কিম অনি হৌদোক্লে। অহানবনা প্রধান মন্ত্রী ধন-ধন্য কৃষি য়োজনা অমসুং অনিশুবনা দলহান অতম নির্ভরতা মিসননি। স্কিম অনি অসিনা ভারতকী লৌমী লাখ কয়াগী মরাইবকশিং অওনবা পুরক্কনি। স্কিমশিং অসিগীদমক সরকারনা লুপা করোর ৩৫,০০০ হেন্না চাদিং তৌগনি। ধন-ধন্য কৃষি য়োজনা অমসুং অনিশুবনা দলহান অতম নির্ভরতা মিসনগীদমক ঐনা ঐগী লৌমী মরুপশিংদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
লৌউ-শিংউ ঐখোয়গী চাউখৎপগী খোঙচৎকী মরুওইবা শরুক অমনি। মতমগী অহোংবশিং মতুংইন্না লৌউ-শিংউ মখা তানা সরকারগী মতেং ফংবা হায়বসি য়াম্না মরুওই, অদুবু লাইবক থিবদি, হৌখিবা সরকারশিংনা লৌউ-শিংউ অসি মশা মথন্থ থাদোক্তুনা থমখি। লৌউ-শিংউগী মতাংদা সরকারগী পান্দম নত্ত্রগা ৱাখল্লোন অমতা লৈতে। সরকারগী তোঙান তোঙানবা বিভাগশিং লৌউ-শিংউদা শরুক য়াদুনা মখোয় মশাগী অপাম্বা থবকশিং পাংথোকখি, মসিনা তপ্ন তপ্না ভারতকী লৌউ-শিংউগী থবকশিং মপাঙ্গল শোঞ্জিল্লকখি। ২১শুবা চহিচাগী ভারত য়াংনা চাউখৎনবা, লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউগী থবকশিংদা অওনবা পুরকপা তঙাইফদে। ২০১৪ গী মতুংদা, হৌখিবা সরকারশিংনা লৌউ-শিংউদা চেকশিন্দবগী থৌওং অদু ঐখোয়না হোংদোকখি, লৌমীশিংগী য়াইফনবা ঐখোয়না মশিং থিঙমদ্রবা অওনবা কয়া পুরকখি, মরুশিংদগী হৌরগা কৈথেল ফাওবা। মদুগী ফলশিং ঙসি ঐখোয়গী মাঙদা লৈরে। হৌখিবা চহি ১১দা, ভারতকী লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপা শরুক অনি হেনগৎলে, মমাঙদা পুথোক্লম্বদগী মহৈ-মরোং পুথোকপা মেত্রিক তন লাখ ৯০০ রোম হেনগৎলে, উহৈশিং অমসুং মনা-মশিং পুথোকপা মেত্রিক তন লাখ ৬৪০ হেনগৎলে। ঙসি ঐখোয়না শঙ্গোম পুথোকপদা মালেমদা মকোক্নি, ঙা পুথোকপদা মালেমদা ভারতনা অনিশুবদা লৈরি অমসুং ২০১৪ গা চাংদম্নবদা ভারতনা খোইহি পুথোকপা শরুক অনি হেনগৎলে অমসুং হৌখিবা চহি ১১দা য়েরুম পুথোকপা শরুক অনি হেনগৎলে। মতম অসিগী মনুংদা, লৈবাক অসিদা হার ফেক্তরি তরুক শেমগৎলে। লৌমীশিংদা সোইল হেল্থ কার্দ করোর ২৫ য়েন্থোকখ্রে অমসুং লম হেক্তর মিল্লিয়ন ১০ দা মাইক্রো-ইরিগেসন ফংহনখ্রে। লৌমীশিংগী লুপা করোর লাখ ২ রোমগী ক্রোপ ইন্সুরেন্স ক্লেমশিং ফংহনখ্রে। মশিং অসি অপীকপা নত্তে, ক্লেমশিংগী মওংদা লৌমীশিংনা লুপা করোর লাখ ২ ফংখ্রে। হৌখিবা চহি ১১ দা, ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন লিশিং ১০ হেন্না শেমখ্রে। ঐনা লৌমীশিং, ঙামীশিংগা ৱারি শানবদগী ঐ থেংনা য়ৌরকপনি। লৌউ-শিংউগী হিরমদা থবক তৌরিবা নুপীশিংগী পাউদমশিং তানবা ঐনা খুদোংচাবা ফংলে। হৌখিবা চহি ১১ দা, লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগী অসিগুম্বা মাইপাকপা কয়া লৈরে।
মরুপশিং,
মাইপাকপা খরদা পেন্থোকপা ঙমদবগী ফিবম অমদা ঙসিদি লৈবাক অসি লৈরে। করিগুম্বা ঐখোয় চাউখৎপা পাম্লবদি, হিরম খুদিংমক্ত ঐখোয় ফগৎহনগদবনি। পি.এম ধন-ধন্য কৃষি য়োজনা ৱাখল্লোন অসিগী ফলনি। এস্পিরেসনেল দিষ্ট্রিক স্কিম মাইপাকপদগী স্কিম অসি ইথিল পীবনি। মমাঙদা সরকারনা লৈবাক অসিগী জিলা ১০০ হেন্না মখোয় চাউখৎত্রিবনি হায়না লাউথোক্লমলগা কাউথোকখি। হায়রিবা জিলাশিং অদু ঐখোয়না অখন্নবা মীৎয়েং চঙলে, মখোয় এস্পিরেসনেল দিষ্ট্রিকশিংনি হায়না লাউথোক্লে। হায়রিবা জিলাশিং অসি অহোংবা পুরক্নবা ঐখোয়গী লাইৱাদি- তাশিন খোমজিনবা, পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং চাংদম্নবনি। মসিনা অহানবদা সরকারগী বিভাগ খুদিংমক, তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং অমসুং জিলা অদুগী মীওইশিং শম্নরে, মদুদগী মীওই খুদিংমক শরুক য়াবগী ৱাখল্লোন্দা থবক তৌরে অমসুং অতোপ্পা জিলাশিংগা অফবা মওংদা চাংদম্নরে। থৌওং অসিগী কান্নবশিং ঙসি উবা ফংলে।
মরুপশিং,
শোৎরবা জিলা ১০০ হেনবা অসি হৌজিক ঐখোয়না এস্পিরেসনেল দিষ্ট্রিকশিং হায়না কৌরে, হৌজিক ঐখোয়না মখোয় চাউখৎত্রিবা জিলাশিং হায়না কৌদ্রে, জিলাশিং অদুদা নিংতম্বা ফংবদগী লম্বী অমতা লৈত্রিবা খুঙ্গং চাদা ২০ লৈরি। এস্পিরেসনেল দিষ্ট্রিক স্কিমনা মরম ওইদুনা অসিগুম্বা খুঙ্গংশিংদা লম্বী লৈরে। মতম অদুদা, ঐখোয়না চাউখৎত্রিবা জিলাশিং হায়না কৌরিবা অসিগী অঙাংশিংগী চাদা ১৭ তিকা থাবগী খুদোংচাবা ফংখিদে। ঙসিদি এস্পিরেসনেল দিষ্ট্রিক স্কিমদগী অসিগুম্বা অঙাংশিং তিকা থারে। চাউখৎত্রিবা জিলাশিংদা লৈবা স্কুলশিংগী চাদা ১৫ হেন্না মৈ ফংখিদে। অদুবু এস্পিরেসনেল দিষ্ট্রিক স্কিমদগী, অসিগুম্বা স্কুলশিংদা মৈ ফংহল্লে।
মরুপশিং,
তোল্লবা, লায়রব মরুওইনা লৌবা মতমদা, মতম অদুদা ফংবা ফলশিং য়াম্না ফৈ। ঙসিদি এস্পিরেসনেল দিষ্ট্রিকশিংদা চাবোকপী মমাশিং শিবগী চাং হন্থরে, অঙাংশিংগী হকশেল য়াম্না ফগৎলে, লাইরিক-লাইশুগী থাক ৱাংখৎলে। হায়রিবা জিলাশিং অসি হৌজিক অতোপ্পা জিলাশিংদগী হিরম কয়াদা মাঙজিল থারে।
মরুপশিং,
হৌজিক, মসিগী নমুনা অসিদা, লৌউ-শিংউদা শোৎথরবা লৈবাক অসিগী জিলা ১০০ শেমগৎপা ঐখোয়না পাম্লি। পি.এম ধন-ধন্য কৃষি য়োজনাগী ইথিল অসি এস্পিরেসনেল দিষ্ট্রিকশিংগী চপ মান্নবা নমুনা অদুনি। স্কিম অসিগীদমক জিলা ১০০ খনগৎলে। হায়রিবা জিলাশিং অসি পেরামিতর অহুমদা য়ুম্ফম ওইদুনা খনগৎপনি: অহানবদা, লৌফম অমগী চাথোক, অনিশুবদা, লৌবুক অমদা লৌরোক কয়ারক লোকপগে অমসুং অহুমশুবদা, লৌমীশিং লোনশিং নত্ত্রগা শেন থাদরকপরা, করিগুম্বা ফংলবদি, কয়া য়াম্না ফংবগে।
মরুপশিং,
মশিং ৩৬ গী মরমদা খন্নবা ঐখোয় তোইনা তারে। মখোয়গী মরক্ত ৩৬ গী মশিং অমা লৈরি হায়না ঐখোয়না হঞ্জিন হঞ্জিন হায়রি। অদুবু ঐখোয়না খুদিংমক মায়োক্নরি, ঐখোয়না ওন্ন-তৈনবদা থবক তৌরি। স্কিম অসিদা ঐখোয়না সরকারগী স্কিম ৩৬ পুনশিল্লে। নেচরেল ফার্মিংগী নেসনেল মিসন অমা, ইথৈ পীনবা পর দ্রোপ পর ক্রোপ, থাউগী পোৎথোক হেনগৎনবা ওইলসিদ মিসন, অসিগুম্বা স্কিমশিং পুনশিল্লে। পি.এম ধন-ধন্য য়োজননা ঐখোয়গী শা-ষনশিংদসু মীৎয়েং থম্লি। স্কিম অসিনা শা-ষন মশা ফনা থম্নবা মীৎয়েং চঙলে, ফুদ এন্দ মাউথগুম্বা লায়নাশিংদগী ঙাকথোক্নবা লেম্না তিকা করোর ১২৫ হেন্না থাখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা, শা-ষনশিং মশা ফরে অমসুং লৌমীশিংগী অৱাবশিং হন্থরে। পি.এম ধন-ধন্য য়োজনাগী মখাদা, মফম অমগী শা-ষন মশা ফনা থম্নবা খোঙজংশিং পায়খৎকনি।
মরুপশিং,
এস্পিরেসনেল দিষ্ট্রিক প্রোগ্রামগুম্না, পি.এম ধন-ধন্য য়োজননা লৌমীশিং, সরকারগী থবক তৌবা মীওইশিং, জিলা অদুগী দি.এম নত্ত্রগা কল্লেক্তরদা অচৌবা থৌদাং অমা শীন্নরে। পি.এম ধন-ধন্য য়োজনা অসি জিলা অমমমগী দরকার ওইবশিং য়েংলগা অহোংবা পুরকপা য়ানবা দিজাইন তৌরে। মরম অদুনা, জিলা অদুগী লৈবাক-লৈহাও অমসুং নোংজু-নুংশাগী ফিবমগা চুনগদবা য়েংলবা এক্সন প্লান শেম্নবা ঐনা মরী লৈনবা জিলাশিংগী লৌমীশিং অমসুং লুচিংবশিংদা হায়জরি। করম্বা মহৈ-মরোংশিং থাগনি, করম্বা মরু মখলশিং হুনগনি অমসুং করম্বা চুনবা হার চাইগনি হায়বা খঙদোক্নবা জিলা অমমনা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। মসি চেকশিন্না খন্নগদবনি অমসুং অনৌবা মওং অমদা থবক ওইনা পায়খৎকদবনি। লমদম অমমমগী, লৌবুক অমমমগী অদোম্না থৌরাং তৌবা দরকার ওই। করিগুম্বা মফম অমদা ঈশিং কা হেন্না লৈরবদি, মফম অদুদা অসিগুম্বা মহৈ-মরোং থাগনি, করিগুম্বা মফম অমদা ঈশিং ৱাৎনা ফংলবদি, মফম অদুদা করম্বা মখলগী মহৈ-মরোং থাগনি। মহৈ-মরোং থাবা য়ারোইদবা মফমশিংদা, শা-ষন লোইবা অমসুং ঙা য়োকপা পায়খৎপা দরকার ওই। মফম খরদা খোই লোইবনা হেন্না ফগনি। সমুদ্র মপানগী লমদমশিংদা সিৱিদ থাবনা হেন্না কান্নবা অমা ওইগনি। পি.এম ধন-ধন্য য়োজনা অসি খুঙ্গংগী থাক্ত পায়খৎলবা মতমদা মাইপাক্কনি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী নহা ওইরিবা ওফিসার কয়াগী অচৌবা থৌদাং অমা লৈগনি। খেন্নবা অমা লৈনবা মখোয়গী খুদোংচাবা লৈরি। লৌমীশিংগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী জিলা ১০০ দা লৌউ-শিংউগী অওনবা পুরক্কনি হায়বগী থাজবা ঐনা থম্লি। ঐনা অদোমদা থাজবা পীরি, খুঙ্গং অদুদা লৌউ-শিংউগী অওনবা শক্তম অমা লাকপদা, অপুনবা খুঙ্গং অদুগী শেন্মিৎলোন্দা অহোংবা পুরক্কনি।
মরুপশিং,
ঙসি দলহান অত্মনির্ভরতা মিসনসু হৌদোক্লে। মসি শুপ্নগী হৱায়গী পোৎথোক হেনগৎহন্নবা মিসন অমা খক নত্তে, মসি ঐখোয়গী তুংগী মীরোলশিংগী ফিবম ফগৎনবা মিসন অমসুনি। হৌখিবা চহিশিংদা ভারতকী লৌমীশিংনা রেকোর্দ ওইনা মহৈ-মরোংগী পোৎথোকশিং পুথোকখ্রে, মসি গেহু নত্ত্রগা ফৌ ওইবা য়াই, ঙসিদি ভারত মালেমদা পোৎথোক খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা লৈবাক অমা ওইরে। অদুবু, ঐখোয়না য়াম অমসুং চেঙদগী হেন্না খনগদবনি, ঐখোয়গী য়ুমশিং ফাওবদা, ঐখোয়না য়াম অমসুং চেঙনা হিংবা ঙমদে, ঐখোয়না অতোপ্পা পোৎলমশিংসু দরকার ওই। য়াম অমসুং চেঙনা চাক লাম্বা ফহনবা ঙম্লবসু, অহেনবা মচি ওইবা চীঞ্জাকশিং দরকার ওই অমসুং মসিগীদমক ঐখোয় থৌরাং তৌগদবনি। ঙসি ভারতকী মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহনবদা, মরুওইনা মনা-মশিং চাবা মীওইশিংগী ওইনা প্রোতিন অসি য়াম্না মরুওই। ঐখোয়না দরকার ওইবা অতোপ্পা পোৎলমশিং অমদি প্রোতিন্নি। ঐখোয়গী অঙাংশিংগী, ঐখোয়গী তুংগী মীরোলশিংগী, মখোয় হকচাং মপুং-মরৈ ফানবা অমসুং মখোয়গী লৌশিং হেনগৎনবা প্রোতিন য়াম্না মরুওই। ঐখোয়গী লৈবাক্ত মশিং য়াম্লবা কাংলুপ অমা, মখোয়গী ওইনা হৱায়শিংনা খ্বাইদগী মরুওইবা প্রোতিন ফংফমনি। ভারত লৌউ-শিংউগী লৈবাক অমা ওইজরবসু, লাইবক থিবদি ভারতনা হৌজিক ফাওবা লৈবাক অসিগী দরকার ওইবা অসিগুম্বা মখলগী হৱায়শিং পুথোকপা ঙমদ্রি। ঙসিদি ভারতনা য়াম্লবা হৱায়শিং মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লক্লি। মরম অদুনা দলহান অত্মনির্ভরতা মিসন অসি দরকার ওইরে।
মরুপশিং,
লুপা করোর লিশিং ১১ হেনবগী দলহান অত্মনির্ভরতা মিসন্না হিরম অসিদা লৌমীশিংগী মতেং পাংগনি। মিসন অসিগী পান্দমদি উপায় অমা হেক্ত শীজিন্নদুনা ঐখোয়না হৱায়শিং থাবা লম হেক্তর লাখ ৩৫ দা হেনগৎহনবনি। মিসন অসিগী মখাদা, হৱায় মাইরোংবী, শগোলহৱায় অমসুং মসুরগী পোৎথোক হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। মিসন অসিনা মতিক চানা লৈশিনগনি, লৈবাক অসিগী হৱায় থাবা লৌমী করোর ২ রোম হকথেংননা কান্নবা পীগনি। ঙাইহাক্কী মমাঙদা, ঐনা হৱায় থাবা লৌমী খরগা ৱারি শানখ্রে। মখোয়দা থাজবা লৈখি অমসুং হরাওখি অমসুং মখোয় মশানা পায়খৎলিবা থবকশিং মপুংফানা মাইপাক্লে। মখোয়না হায়খি মদুদি কমদৌনা মখোয়না মসি মাইপাকহনবগে হায়বা য়েংনবা হৌজিক লৌমী কয়া লাক্লে। লৈবাক অসিনা মশাগী ওক্নবা হৱায়শিং পুথোক্নবগী মতাংদা অচৌবা থৌনা অমসুং থাজবগা লোয়ননা মহাক্না ঙাংবা অদু ঐ উরে।
মরুপশিং,
লাল কিলাদগী, ঐনা বিকসিত ভারত অমগী য়ুম্বী মরিগী মতাংদা খন্নখ্রে। হায়রিবা য়ুম্বী মরি অসিগী মনুংদা, অদোম, ঐগী লৌমী মরুপশিং, ঐখোয়গী চীঞ্জাক পুথোকলিবশিং, অকনবা য়ুম্বী অমনি। হৌখিবা চহি ১১ দা, সরকারনা লৌমীশিংগী ফিবম ফগৎনবা লেপ্তনা হোৎনরি অমসুং লৌউ-শিংউদা শেন হেন্না থাদরে। মসিদা ঐখোয়না মরুওইনা লৌবা অসি লৌউ-শিংউগী বজেত্ত মমি তারে। হৌখিবা চহি ১১ দা, লৌউ-শিংউগী বজেত শরুক তরুক হেনগৎলে। বজেত হেনগৎপা অসিদা ঐখোয়গী লায়রবা লৌমীশিংনা খ্বাইদগী কান্নবা ফংলে। ভারতনা মসিগী লৌমীশিংদা অতাবা মমলদা হারশিং ফংহল্লি হায়বা অদোম খঙলে। কংগ্রেস সরকারনা মখোয়গী চহি ১০ দা হারশিংদা লুপা করোর লাখ ৫ সবসিদি পীখি। ঐ লাক্ত্রিঙৈদা লুপা করোর লাখ ৫। হৌখিবা চহি ১০ দা ঐখোয়গী সরকারনা সবসিদি ওইনা লুপা করোর লাখ ১৩ হেন্না পীখ্রে।
মরুপশিং,
কংগ্রেস সরকারনা চহি অমদা লৌউ-শিংউদা চাদিং তৌখিবা শেনফম অসি, পি.এম কিষান সম্মান নিধি য়োজনাগী মওংদা অমুক্তদা এন.দি.এ সরকারনা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হাপচিনখিবা শেনফমশিংগা মান্নরে। হৌজিক ফাওবদা পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা অদোমগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা লুপা করোর লাখ ৩.৭৫ হেন্না হাপচিনখ্রে।
মরুপশিং,
লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎনবা, ঐখোয়গী সরকরনা লৌমীশিংদা মমাংঙৈগী লৌউদগী হেন্থোক্না খুদোংচাবা কয়া মখোয়দা ফংহল্লে। অহেনবা শেন্থোক লাক্নবা শা-ষন লোইবা, ঙা য়োকপা অমসুং খোই লোইবদা অকনবা মীৎয়েং চঙলে। মসিনা লায়রবা লৌমীশিং অমসুং লম লৈজবদা ইমুংশিংগী ফিবম ফগৎহল্লে। লৈবাক অসিগী লৌমীশিং কান্নবশিং ফংলে। হৌখিবা চহি ১১ গী মতমগা চাংদম্নবদা, ভারত্ত খোইহি পুথোকপা শরুক অনি হেনগৎলে। চহি ৬-৭ গী মমাঙদা, ঐখোয়না লুপা করোর ৪৫০ গী খোইহি মপান্দা থাদোকখি। অদুবু হৌখিবা চহিদা, লুপা করোর ১৫০০ গী খোইহি মপান্দা থাদোকখ্রে। ঐখোয়গী লৌমীশিংনা শেন অহুমলক ফংলে।
মরুপশিং,
ঙসিদি, খুঙ্গং নুংঙাইহনবা অমসুং মতমগী অনৌবা লৌউ-শিংউগী থবকশিং পায়খৎপদা ঐখোয়গী ইচলশিং শরুক য়াবা হেনগৎলক্লি। ঐনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপতা থবক তৌরিবী রাজস্থান্দগী দেবী জি অমগা ৱারি শানরে, ঙসি মহাক্না ঐঙোন্দা হায়খি মদুদি মহাক্কী মেম্বর লিশিং ৯০ লৈ, মহাক্না পাংথোক্লিবা থবক অসি য়াম্না চাউখ্রবনো। ঐনা হৌজিক শা-ষন লোইবগী থবক তৌরিবা দোক্তর অমগা উনরে। লৌবুক্ত লৌ উবা নত্ত্রগা শা-ষন লোইবা ওইবা য়াই, ঙসিদি খুঙ্গংগী ইচানুপীশিংগী খুদোংচাবা কয়া লৈরে। লৈবাক শীনবা থুংনা লাখপতি দিদি করোর ৩ শেমগৎনবা খোঙজংনা লৌউ-শিংউদা য়াম্না মতেং পাংলে। ঙসি খুঙ্গংশিংদা, নমো দ্রোন দিদিশিংনা লুচিংদুনা হার অমসুং তিলহাৎ হিদাকশিং চাইবগী অনৌবা থৌওংশিং পাংথোক্লে। মসিদগী, নমো দ্রোন দিদিশিং লুপা লিশিং কয়া তানবা ঙম্লে। লৌ উবদা শেন চঙবা হন্থহনবদা ইচলশিংনা থৌদাং লৌবসু হেনগৎলক্লে। লৌমীশিংনা মহৌশাগী ওইবা লৌউ মখল পায়খৎপা পুক্নিং থৌগৎনবা, তঙাইফবা মতেং পাংনবা লৈবাক শীনবা থুংনা ক্লষ্টর ১৭,০০০ শেমগৎলে। মহৌশাগী লৌউ মখলগী মতাংদা লৌমীশিংগী মতেং পাংনবা কৃষি শখি লিশিং ৭০ রোম শেম-শাদুনা লৈরে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী থবক্তি লৌমী খুদিংমক অমসুং শা-ষন লোইবা লৌমী খুদিংমক্কী চাদিং হন্থহনবনি অমসুং মখোয় শেন্দোং হেন্না ফংহনবনি। জি.এস.তিগী অনৌবা অওনবশিংগী মতাংদা সিবরাজ জিনা থৱায় য়াওনা ফোঙদোকখ্রে, মসিনা খুঞ্জাশিং, লৌমীশিং অমসুং শা-ষন লোইরিবশিংদা কান্নবা য়াম্না ফংহল্লে। হন্দক্কী কুহ্মৈগী মতম অসিগী মনুংদা লৌমীশিংনা মশিং য়াম্লবা ত্রেক্তরশিং লৈরে হায়বগী কৈথেলদগী পাউ লাক্লি। মরমদি ত্রেক্তরশিং অসি মমল হোংদোরকপদগীনি। লৈবাক অসিদা কংগ্রেসনা পাল্লিঙৈদা, লৌমীশিংগী পোৎলম খুদিংমক মমল তাংখি। ত্রেক্তরশিংদা য়েংউ, কংগ্রেস সরকারনা ত্রেক্তর অমদা লুপা লিশিং ৭০ গী তেক্স অমা লৌখি। অনৌবা জি.এস.তিগী অহোংবশিংগী মতুংদা, চপ মান্নবা ত্রেক্তর অমা লুপা লিশিং ৪০ রোম মমল তারে।
মরুপশিং,
লৌমীশিংনা শীজিন্নবা অতোপ্পা মেছিনশিংদসু জি.এস.তি হন্থরে। খুদম ওইনা, লৌ লিংনবা মেছিন অমদা লুপা লিশিং ১৫ মমল তারে। পৱার ত্রিল্লরশিংদা লুপা লশিং ১০ মমল তারে অমসুং লৌ য়ৈনবা মেছিনশিংদা অদোম লুপা লিশিং ২৫ ফাওবা কনবা ঙম্লগনি। দ্রিপ ইরিগেসন, স্প্রিনক্লার ইরিগেসন নত্ত্রগা লৌ লোক্নবা মেছিনশিংদা জি.এস.তি অঙকপা ফংনা হন্থরে।
মরুপশিং,
জি.এস.তি হন্থবদগী মহৌশাগী লৌউ মখল পুক্নিং থৌগৎলিবা হারশিং অমসুং তিলহাৎ হিদাকশিংসু মমল হোংদোক্লে। পুম্নমক অসিদগী, খুঙ্গংগী ইমুং অমনা মসিগী শেন তুংশিনবা শরুক অনি হেনগৎলে। অহানবদা, পোৎলম খুদিংমক মমল হোংদোক্লে অমসুং লৌউ-শিংউগী খুৎলায়শিংগী মমলসু হোঙদোক্লে।
ঐগী নুংশিরবা লৌমী মরুপশিং,
নিংতম্লবা মতুংদা, অদোম ভারতকী মশাগী ওক্নবা চীঞ্জাক পুথোক্লে। হৌজিক, বিকসিত ভারত অমা শেমগৎপদা অদোম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরে। অমরোমদা, ঐখোয় অত্মনির্ভরতা ওইহল্লে। অমরোমদা, ঐখোয়না মালেমগী কৈথেলদা য়োন্নবসু পুথোক্লে। হৌজিক ঐখোয়না মালেমগী থোঙশিং থিনগদবনি। মালেমগী কৈথেলশিংদা য়াম্না পাম্নবা মহৈ-মরোশিং ঐখোয়না মীৎয়েং চঙলে। ঐখোয়না মপান্দগী পুশিল্লকপা হন্থহনগদবনি অমসুং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহনগদবনি। মসিদা পি.এম ধন-ধন্য কৃষি য়োজনা অমসুং দলহান অত্মনির্ভরতা মিসন্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। মরুওইবা থৌরম অসিদা, স্কিমশিং অসিগীদমক ঐগী লৌমী মরুপশিং অমসুং ইচলশিংদা ঐনা হরাওবা ফোঙদোকচরি। লাক্লিবা দিৱালি কুহ্মৈগীদমক অদোমগী মফমদা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of the PM Dhan Dhaanya Krishi Yojana and during the inauguration and foundation stone laying of projects at the Indian Agricultural Research Institute, New Delhi
11 OCT 2025 3:31PM by PIB Delhi
Union Minister Shivraj Singh Chauhan ji present on the stage, Rajiv Ranjan Singh ji connected with us from technology, Mr. Bhagirath Chaudhary ji, Chief Ministers of various states, MPs, MLAs, other dignitaries and all my farmer brothers and sisters from across the country.
Today, October 11th, is a historic day. Today is the birth anniversary of two great gems of Mother India who created new history: Bharat Ratna Shri Jayaprakash Narayan ji and Bharat Ratna Shri Nana ji Deshmukh. Both these great sons were the voice of rural India, leaders of the democratic revolution, and dedicated to the welfare of farmers and the poor. Today, on this historic day, two important new schemes are being launched for the self-reliance of the country and for the welfare of farmers. The first is the Pradhan Mantri Dhan Dhanya Krishi Yojana and the second is the Pulse Self-Reliance Mission (Dalhan Atam Nirbharata Mission). These two schemes will transform the fortunes of millions of farmers in India. The Government of India will spend more than 35,000 crore rupees on these schemes. I extend my heartfelt congratulations to all my farmer friends for the PM Dhan Dhanya Krishi Yojana and the Pulse Self-Reliance Mission.
Friends,
Agriculture and farming have always been a major part of our development journey. It's crucial that agriculture continues to receive government support as times change, but unfortunately, previous governments abandoned agriculture to its own fate. There was no vision or thinking from the government regarding agriculture. Different government departments involved in agriculture operated in their own ways, leading to a steadily weakening Indian agricultural system. For 21st-century India to achieve rapid development, reforms to its agricultural system were essential. And it started after 2014, we changed the careless attitude of the previous governments towards agriculture, we carried out countless reforms and improvements for the benefit of all you farmers, from seeds to market. Its results are before us today. In the last 11 years, India's agricultural exports have almost doubled, grain production has increased by about 900 lakh metric tons from what it was earlier, the production of fruits and vegetables has increased by more than 640 lakh metric tons. Today we are number one in the world in milk production, India is the second largest fish producer in the world, honey production in India has also doubled compared to 2014, egg production has also doubled in the last 11 years. During this period, six major fertilizer factories have been built in the country. Farmers have received more than 25 crore Soil Health Cards, micro-irrigation facilities have reached 100 lakh hectares, nearly two lakh crore rupees have been received from the PM Crop Insurance Scheme – this figure is not small, two lakh crore rupees have been received by farmers in the form of claims. In the last 11 years, more than 10 thousand Farmer Producer Organizations – FPOs have also been formed. I was late in coming because I was chatting with many farmers, I spoke with many farmers, I spoke with fishermen, and I had the opportunity to hear the experiences of women working in the agricultural sector. There are many such achievements that the farmers of the country have experienced in the last 11 years.
But friends,
Today the mood of the country has become such that it is not satisfied with just a few achievements. If we want to develop, then we will have to keep improving in every field and keep improving. The PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana is the result of this thinking. The success of the Aspirational Districts Scheme has been the inspiration behind this scheme. Earlier governments had forgotten more than a hundred districts of the country after declaring them backward. We focused special attention on those districts, declaring them aspirational districts. Our mantra for change in these districts was – convergence, collaboration and competition. This meant first connecting every government department, various schemes, and every citizen of the district, then working with a spirit of everyone's effort, and then engaging in healthy competition with other districts. The benefits of this approach are visible today.
Friends,
In these more than 100 backward districts, which we now call aspirational districts, now we do not call them backward districts, there were 20 percent settlements which had not seen a road since independence. Today, due to the Aspirational District Scheme, most of such settlements have also been connected by roads. At that time, in what were called backward districts, there were 17 percent children who were outside the scope of vaccination. Today, due to the Aspirational District Scheme, most of such children are getting the benefit of vaccination. In those backward districts, there were more than 15 percent schools which did not have electricity. Today, due to the Aspirational District Scheme, every such school has been provided with electricity connection.
Friends,
When the deprived get priority, the backward get priority, then the results are also very good. Today, maternal mortality rate has reduced in aspirational districts, children's health has improved, the level of education has improved. These districts are now performing better than other districts on numerous parameters.
Friends,
Now, on this model, we want to develop 100 districts of the country which are backward in agriculture and are ahead in other things, we want to work by focusing on that. The inspiration behind the PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana is the same model for aspirational districts. 100 districts have been selected very thoughtfully for this scheme. These districts were selected based on three parameters: first, the yield of a farm, second, the number of times a farm is cultivated, and third, whether farmers have access to loans or investment, if any, and in what quantity.
Friends,
We often hear the number 36 discussed. We repeatedly say that there is a figure of 36 between them. But we challenge everything, we do the opposite. In this scheme we are combining thirty-six schemes of the government together. Like there is a National Mission on Natural Farming, there is Per Drop More Crop campaign for irrigation, there is Oilseeds Mission to increase oil production, many such schemes are being brought together. The PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana is also focusing on our livestock. You know, more than 125 crore vaccines have been administered free of cost to protect animals from diseases like Foot and Mouth Disease. Due to this, the animals have become healthy and the worries of the farmers have also reduced. Under the PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana, campaigns related to animal health will also be launched at the local level.
Friends,
Like the Aspirational District Programme, the PM Dhan Dhanya Krishi Yojana places a huge responsibility on the farmers as well as the local government employees and the DM or Collector of that district. The design of the PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana is such that its planning can be changed according to the needs of each district. Therefore, I would urge the farmers and the heads of the concerned districts that now you have to prepare such an action plan at the district level, which is suitable to the soil and climate there. Each district must work together to determine which crops will be grown, which seed varieties will be used, and which fertilizers will be appropriate for which purpose. This should be carefully considered and implemented in a new way. You need to plan for each region, each farm. Now, if there is excess water somewhere, then there will be such a crop there, if there is shortage of water somewhere, then that type of crops will have to be grown there. Where farming isn't possible, animal husbandry and fisheries will need to be promoted. In some areas, beekeeping would be a better option. Seaweed farming can be a great option in coastal areas. The success of PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana will be possible only through its implementation at the local level. Therefore, there will be a lot of responsibility on our young officers. They have the opportunity to make a difference. I am confident that young friends, together with the farmers, will change the picture of agriculture in hundred districts of the country. And I assure you, as soon as the picture of farming changes in this village, the economy of the entire village will change.
Friends,
The Pulse Self-Reliance Mission is also being launched today. This isn't just a mission to increase pulse production, but also a mission to empower our future generations. As I said earlier, in the past years, Indian farmers have produced record food grains, be it wheat or paddy, today India is one of the largest producers in the world. But friends, we have to think beyond flour and rice, even in our homes we do not survive on flour and rice, we need other things as well. While flour and rice can satisfy hunger, adequate nutrition requires more, and we need to plan for that. Protein is crucial for India's nutrition today, especially for vegetarians. Protein is one of the other things we need. Protein is equally important for our children, our future generation, for their physical development as well as for their mental development. And it is natural, especially for vegetarians, who are a large community in our country, pulses are the biggest source of protein for them. Pulses are the way to go. But the challenge is that even today, although India is an agricultural country, unfortunately, India still cannot meet its needs for these types of requirements. Today, the country imports pulses in large quantities, importing them from other countries. And therefore, the Pulse Self- Reliance Mission is very important.
Friends,
The Pulses Self-Reliance Mission worth more than Rs 11 thousand crore will help the farmers a lot in this. The target is that we have to increase the cultivation of pulses by 35 lakh hectares, by hook or by crook. Under this mission, the production of tur, urad and masoor dal will be increased and proper arrangements will be made for the purchase of pulses. This will directly benefit about two crore pulse farmers of the country. A short while ago, I spoke with some pulse farmers. They were brimming with confidence and enthusiasm, and their own experiences have been completely successful. They said that many farmers now come to see how they made it so big. I saw him talking with great strength and confidence about making the country self-reliant in pulses.
Friends,
From the Red Fort, I discussed the four strong pillars of a developed India. Among these four pillars, you, my fellow farmers, our biggest food providers, are a strong pillar. For the last 11 years, the government has been continuously trying to empower farmers and ensure more investment in agriculture. This priority of ours is also visible in the agriculture budget. The agriculture budget has increased by almost six times in the last 11 years. Our small farmers have benefited the most from this increased budget. Let me give you an example. You know that India provides fertilizer subsidies to its farmers. The Congress government had given a subsidy of Rs 5 lakh crore on fertilizers in its 10 years. 5 lakh crores in 10 years before I came. Our government, the BJP-NDA government, has given more than Rs 13 lakh crore in subsidy on fertilizers in the last 10 years.
Friends,
The amount that the Congress government used to spend on agriculture in a year, the same amount that the BJP-NDA government deposits in the bank accounts of farmers in the form of PM Kisan Samman Nidhi in one go. Till now Rs 3 lakh 75 thousand crores have been sent directly to your bank accounts under PM Kisan Samman Nidhi.
Friends,
To increase the income of farmers, our government is giving them options beyond traditional farming. Therefore, emphasis is being laid on animal husbandry, fish farming and beekeeping for additional income. This also empowers small farmers and landless families. And the country's farmers are reaping the benefits. Now, as far as the honey production sector is concerned, today almost double the amount of honey is produced in India as compared to 11 years ago. Six-seven years ago, we used to export honey worth about Rs 450 crore, Rs 450 crore. But last year, honey worth more than Rs 1500 crore was exported abroad. Our farmers have received this three times more money.
Friends,
Today, the participation of our sisters is continuously increasing in the prosperity of the village and modernization of agriculture. I was just talking to a Devi ji, she was from Rajasthan, she is associated with her self-help group, she is telling me that today she has 90 thousand members, 90 thousand, what a great work she must have done. I met a doctor sister; she is herself an educated doctor. But now she is engaged in animal husbandry. Look, whether it is farming work in the fields or animal husbandry, today there are many opportunities for the daughters of the village. The campaign to create three crore lakhpati didis across the country is providing a lot of help to agriculture. Today, Namo Drone Didis are pioneering modern methods of fertilizer and pesticide spraying in villages. Due to this, Namo Drone Didi's are earning thousands of rupees. Similarly, the role of sisters is also increasing in reducing the cost of farming. To encourage farmers to engage in natural farming, more than 17,000 clusters have been created across the country to provide essential support. About 70 thousand Krishi Sakhis are ready to provide necessary guidance to the farmers regarding natural farming.
Friends,
Our effort is to reduce the expenses of every farmer and every animal husbandry and provide them with more profits. Shivraj ji was talking about the new reforms in GST with great enthusiasm, it has also greatly benefited the village people, farmers and animal herders. The news coming from the market right now shows that farmers are buying tractors in large numbers during this festive season. Because tractors have become even cheaper. When there was Congress government in the country, everything was expensive for the farmers. Just look at tractors, the Congress government used to charge a tax of seventy thousand rupees on a tractor. After the new GST reforms, the same tractor has become cheaper by about forty thousand rupees.
Friends,
GST has also been reduced significantly on other machines used by farmers. For example, there will be a saving of fifteen thousand rupees on the paddy planting machine. Similarly, savings of ten thousand rupees have been guaranteed on power tillers, and you will also save up to twenty-five thousand rupees on threshers. Be it equipment related to drip irrigation, sprinkler irrigation or harvesting machines, GST has been drastically reduced on all.
Friends,
The fertilizers and pesticides that promote natural farming have also become cheaper due to the reduction in GST. Overall, a family in the village has doubled its savings. Firstly, everyday items have become cheaper and on top of that, farming equipment is also available at lower prices.
My dear farmer friends,
After independence, you made India self-sufficient in food production. Now, you have a major role to play in building a developed India. On one hand, we have to be self-reliant. On the other hand, we also have to produce for the global market. Now, friends, we must knock on the doors of the world. We also have to focus on such crops which become popular in the world markets. We have to reduce imports and should not lag behind in increasing exports. The PM Dhan Dhanya Krishi Yojana and the Pulse Self-Reliance Mission will play a major role in this. On this important occasion, I once again extend my best wishes to my farmer brothers and sisters for these schemes. I also extend my greetings to you for the upcoming Diwali festival. Thank you very much.