ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମୁମ୍ବାଇ ଗ୍ଲୋବାଲ ଫିନଟେକ ଫେଷ୍ଟର ଷଷ୍ଠ ସଂସ୍କରଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
09 OCT 2025 5:52PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେର ଷ୍ଟାର୍ମର, ଆରବିଆଇ ଗଭର୍ଣ୍ଣର, ଉଦଭାବକ, ନିବେଶକାରୀ, ନେତାଗଣ । ମୁମ୍ବାଇକୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେବେ ୨୦୨୪ରେ ମୁଁ ଶେଷଥର ଲାଗି ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲି ସେବେ ନିର୍ବାଚନ ହେବାର ଥିଲା । ସେହିଦିନ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ଏହାର ପରବର୍ତୀ ସଂସ୍କରଣକୁ ବି ମୁଁ ଆସିବି । ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ସହର୍ଷେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଏଇଠି ଉପସ୍ଥିତ ରାଜନୀତି ବିଶାରଦମାନେ ସେତେବେଳେ ମୋଦୀ ଆଉଥରେ ଆସୁଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁମ୍ବାଇ ହେଉଛି ଶକ୍ତିର ସହର । ମୁମ୍ବାଇ ହେଉଛି ଉଦ୍ୟୋଗର ସହର । ମୁମ୍ବାଇ ହେଉଛି ଅସରନ୍ତି ସମ୍ଭାବନାର ସହର । ଏହି ମୁମ୍ବାଇରେ ମୁଁ ମୋ ବନ୍ଧୁ ଷ୍ଟାର୍ମରଙ୍କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱାଗତ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି । ଗ୍ଲୋବାଲ ଫିନଟେକ ଫେଷ୍ଟିଭାଲରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ସେ ସମୟ ବାହାର କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ତାଙ୍କ ପାଖରେ କୃତଜ୍ଞ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେବେ ପାଂଚ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଗ୍ଲୋବାଲ ଫିନଟେକ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ ଆରମ୍ଭ ହେଲା ସେବେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ମହାମାରୀର ପୀଡାରେ ଛଟପଟ ହେଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହି ଫେଷ୍ଟିଭାଲ ଅର୍ଥନୈତିକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଓ ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିଛି । ଚଳିତବର୍ଷ ୟୁକେ ବା ବ୍ରିଟେନ ଏହାର ସଦସ୍ୟତା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ସାରା ବିଶ୍ୱର ଏହି ଦୁଇ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦେଶ ମିଳିତ ଭାବେ ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ପଟ୍ଟଭୂମିକୁ ନୂତନ ଦିଗ ଦେଖାଇ ପାରିବେ । ପରିବେଶ, ଊର୍ଜ୍ଜା, ସମ୍ଭାବନା ସବୁକିଛି ମୋ ଜାଣିବାରେ ବେଶ ଉଚ୍ଚକୋଟୀର । ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ଓ ବିକାଶରେ ରହିଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଏହା ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ କ୍ରିସ ଗୋପାଳକୃଷ୍ଣଜୀ ଓ ଆରବିଆଇ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ସଞ୍ଜୟ ମାଲହୋତ୍ରାଜୀଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମା’ ହେଉଛି ଭାରତବର୍ଷ । ଆମେ ଯେବେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର କଥା କହୁଁ ଏହା କେବଳ ନିର୍ବାଚନ କିମ୍ବା ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ ଭିତରେ ସୀମିତ ନଥାଏ । ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପ୍ରଶାସନର ଏକ ଶକ୍ତ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ଭାରତ ପରିଣତ କରିପାରିଛି । ପ୍ରଯୁକ୍ତି ହେଉଛି ଏହାର ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ । ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ଜ୍ଞାନ ଆମକୁ ବିଭାଜିତ କରୁଛି ବୋଲି ଆଲୋଚନା ହୁଏ । ଏଥିରେ କିଛି ବି ସତ୍ୟତା ନାହିଁ ବୋଲି ଆମେ ମନା କରୁନାହୁଁ । ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇନଥିଲା । ଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ବୈଷୟିକ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ଜ୍ଞାନକୁ ଭାରତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରିଥିଲା । ଏବେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଗାରିମାରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶଗୁଡିକ ଭିତରେ ଭାରତ ସ୍ଥାନିତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲଜି ବା ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୁ ଦେଶର ପ୍ରତିଟି କୋଣରେ ପହଂଚା ଯାଇଥିବା ବେଳେ ଏହା ଏବେ ପ୍ରତିଟି ନାଗରିକଙ୍କ ପାଖରେ ଉପଲବ୍ଧ । ଭାରତୀୟ ସୁଶାସନ ଶୈଳୀର ଏହା ଏକ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି । ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଡିଜିଟାଲ ଭିତିଭୂମି ତିଆରି କରାଯାଏ । ଯେଉଁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପରେ ବେସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା ନୂଆ ଉତ୍ପାଦ ତିଆରି କରେ । ବୈଷୟିକ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ଜ୍ଞାନ ମାଧ୍ୟମରେ କେବଳ ସୁଫଳ ମିଳେନି ବରଂ ଏହା ସମତା ସୃଷ୍ଟି କରେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ଆମ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବି ରୂପାନ୍ତରିତ କରିଛି । ଆଗରୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଏକ ସୁବିଧା ଥିଲା । ହେଲେ ଡିଜିଟାଲ ସୁବିଧା ଏବେ ଏହାକୁ ସଶକ୍ତିକରଣର ଏକ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଣତ କରିପାରିଛି । ଡିଜିଟାଲ ପେମେଂଟ ଭାରତର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ଯାତ୍ରା ସହ ଜଡିତ । ଜେଏଏମ ବା ଜାମ ଏଥିପାଇଁ ମୁଖ୍ୟତଃ ଦାୟୀ । ଜେ ଅର୍ଥାତ ଜନଧନ, ଏ ଅର୍ଥାତ ଆଧାର ଓ ଏମ ଅର୍ଥାତ ମୋବାଇଲ ବୋଲି ବିବେଚିତ ହେଉଛି । ୟୁପିଆଇ କାରବାରକୁ ଥରେ ଦେଖନ୍ତୁ । ପ୍ରତି ମାସରେ ପ୍ରାୟ ୨୦ କୋଟି କାରବାର ହେଉଛି । ଯାହାର ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିଠାରୁ ବି ଅଧିକା ବୋଲି ମନେ କରାଯାଏ । ଆଜି ଭାରତରେ ଶହେଟି ରିୟଲ ଟାଇମ କାରବାର ଭିତରୁ ଭାରତରେ କେବଳ ୫୦ଟି କାରବାର ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗ୍ଲୋବାଲ ଫିନଟେକ ଫେଷ୍ଟିଭାଲର ଥିମ ବି ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ମଜଭୂତ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ଷ୍ଟାକ କଥା ଚର୍ଚ୍ଚା କରୁଛି । ୟୁପିଆଇ ବା ଭାରତର ୟୁନିଫାଏଡ ପେମେଂଟସ ଇଂଟରଫେସ, ଆଧାର ସଂଯୁକ୍ତ ପେମେଂଟ, ଭାରତ ବିଲ ପେମେଂଟ, ଭାରତ କ୍ୟୁଆର, ଡିଜି ଲକର, ଡିଜି ଯାତ୍ରା, ଗଭର୍ଣ୍ଣମେଂଟ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ ପ୍ରମୁଖ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସବଳ କରିଛି । ନୂଆ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମରେ ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟାକ ବି ଭଲ କାମ କରୁଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ଭିତରୁ କେହି ଏନେଇ ଅବଗତ ଥାଇ ନପାରନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଓଏନଡିସି ବା ଓପନ ନେଟ ୱାର୍କ ଫର ଡିଜିଟାଲ କମର୍ସ ଏବେ ଏକ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଛୋଟ ଛୋଟ ଦୋକାନୀ ଓ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଆଶୀର୍ବାଦ । ସାରା ଦେଶରେ ବଜାର ନିକଟରେ ପହଂଚିବା ଲାଗି ଏହା ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ସେହିପରି ଓସିଇଏନ ବା ଓପନ କ୍ରେଡିଟ ଏନେବଲମେଂଟ ନେଟୱାର୍କ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗପତିମାନଙ୍କୁ ଋଣ ସହାୟତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏମଏସଏମଇଗୁଡିକ ସାମ୍ନା କରୁଥିବା ଋଣ ନିଅଂଟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବି ଏହା ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଆରବିଆଇ ପକ୍ଷରୁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଡିଜିଟାଲ କରେନ୍ସି ଅଭିଯାନ ଏନେଇ ଅଧିକା କାମ ଦେବ । ଏସବୁ ସମ୍ମିଳିତ ଭାବେ ଭାରତର ଅଗ୍ରଗତିରେ କାମ ଦେବେ ବୋଲି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟାକ ଭାରତର କେବଳ ଏକ ସଫଳ କାହାଣୀ ନୁହେଁ । ଗତ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଦିନେ ଫେରିବି । ଆଉ ଆଜି ମୁଁ ଦୃଢ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆଜି ଯାହା ଭାରତ କରୁଛି ତାହା ବିଶ୍ୱର ଦକ୍ଷିଣ ଦେଶଗୁଡିକ ଲାଗି ଆଲୋକ ବର୍ତିକା । ଡିଜିଟାଲ ଇନୋଭେସନ ମାଧ୍ୟମରେ ଡିଜିଟାଲ ସହଭାଗିତା ସହ ସହଯୋଗ ଭାରତ କାମନା କରେ । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଆମ ଅନୁଭୂତି ବାଂଟିବା ସହ ଓପନସୋର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ବି ଖୋଲା ରଖୁଛୁ । ମଡୁଲାର ଓପନସୋର୍ସ ଆଡେଂଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବା ଏମଓଏସଆଇପି ଭାରତରେ ହିଁ ଜନ୍ମିତ । ୨୫ରୁ ଅଧିକା ଦେଶ ଏହାକୁ ଆପଣେଇଛନ୍ତି । ଆମେ କେବଳ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ବିନିମୟ କରୁନେ ବରଂ ଏହାକୁ ବିକଶିତ କରିବା ଲାଗି ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଏହା ଡିଜିଟାଲ ଏଡ ନୁହେଁ । ବିଶ୍ୱର କିଛି ଲୋକ କହୁଥିବେ ଯେ ଆମେ କିଛି ଏଡ ଦେଉଛୁ । ମାତ୍ର ଡିଜିଟାଲ ଏଡ ନୁହେଁ ବରଂ ଡିଜିଟାଲ ସଶକ୍ତିକରଣ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଫିନଟେକ କମ୍ୟୁନିଟିକୁ ସାଧୁବାଦ ଯିଏ ସ୍ୱଦେଶୀ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପକ କରିଛି । ଇଂଟର ଅପରେବୁଲ କ୍ୟୁଆର ନେଟୱାର୍କ୍ସ, ଖୋଲା ବଜାର କାରବାର, ଫାଇନାନ୍ସ ଫ୍ରେମ ୱାର୍କ ପରି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ବିଭିନ୍ନ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପର ବିକାଶ ଦେଖୁଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରଥମ ଛଅ ମାସ ଭିତରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନୁଦାନକ୍ଷମ ଫିନଟେକ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମରେ ଭାରତ ପରିଣତ ହୋଇପାରିଛି । ଆଉ ଏହି ସଫଳତା ଯାହା ଆପଣମାନଙ୍କର ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ମୁଁ କହୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେବଳ ପରିମାପ ଭିତରେ ଭାରତର ବିକାଶ ସୀମିତ ହୋଇ ରହିନାହିଁ । ପରିମାପ, ନମନୀୟତା, ସମାରୋପ ପରି ବିଭିନ୍ନ ବିଭବ ଆମ ସହ ରହିଛି । ଏବଂ ଏହି ସମୟରେ ହିଁ ଏଆଇ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଫ୍ରଡ ଚିହ୍ନଟ, କୁସଂସ୍କାର ଅପସାରଣ, ଗୁଣବତା ପରିବର୍ଦ୍ଧନ ପରି ବିଭିନ୍ନ କାମ କରିପାରୁଛୁ । ଏପ୍ରକାର ସମ୍ଭାବନାର ଉତ୍କର୍ଷ ଲାଭ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଡାଟା, ସ୍କିଲ ଓ ପରିଚାଳନାରେ ବହୁ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଆଇ ପ୍ରତି ଭାରତର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ତିନିଟି ନିୟମ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ । ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ସହଜସାଧ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତି, ଜନସଂଖ୍ୟା ପରିମାପ ମେଧା, ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ ନିୟୋଜନ । ଭାରତ ଏଆଇ ମିଶନ ଅଧୀନସ୍ଥ କମ୍ୟୁଟର ଜ୍ଞାନକୁ ଏତେ ପ୍ରଖର କରୁଛି ଯେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶକାରୀ ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକ ନିଜ ପକେଟକୁ ଦେଖି ଏଆଇ ରିସୋର୍ସ ସହ ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହିପାରିବେ । ପ୍ରତି ଜିଲ୍ଲା ଓ ଭାଷାଭାଷୀଙ୍କ ପାଖରେ ଏଆଇର ସୁବିଧା ଓ ସୁଫଳ ପହଂଚାଇବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ କର୍ତବ୍ୟରତ । ଆମ ଏକ୍ସେଲେନ୍ସ ସେଂଟର, ସ୍କିଲିଂ ହବ, ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନ କୌ÷ଶଳରେ ନିର୍ମିତ ଏଆଇ ମଡେଲ ଦ୍ୱାରା ଏହା ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଆଇ ଲାଗି ଭାରତ ସବୁବେଳେ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ମାପକାଠି କଥା କହିଆସିଛି । ଆମର ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଭିତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଥିବା ଅନୁଭୂତି ସାରା ବିଶ୍ୱର କାମରେ ଆସିବ । ଏଆଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବି ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ବା ଡିପିଆଇ ପରି ସୁଫଳ ମିଳିବ । ଆମ ପାଇଁ ଏଆଇ ଅର୍ଥ କିଛି ଅଲଗା । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଅଲ ଇନକ୍ଲୁସିଭ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏବେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଏଆଇ ଆସ୍ଥା ଓ ନିରାପତା ନିୟମ ନେଇ ଆଲୋଚନା ଚାଲିଛି । କିନ୍ତୁ ଏନେଇ ସବୁବେଳେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱସନୀୟତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଆସିଛି । ଆମେ ଏପରି ଏଆଇ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ତିଆରି କରିବୁ ଯେଉଁଠି ସବୁ କିଛି ମିଳିପାରିବ । ପେମେଂଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ସମୟ ଓ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଆମେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେବୁ । ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହିଁ ପରିମାପକ । ସେହିପରି ବୀମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଆମ ଯୋଜନା ଓ ସମୟୋପଚିତ ଦାବି । ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶରେ ବି ଆମେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅବଲମ୍ବନ କରୁଛୁ । ଏପ୍ରକାର ପରିବର୍ତନ ଲାଗି ଏଆଇ ଏକ ଡ୍ରାଇଭିଂ ଫୋର୍ସରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବ । କିନ୍ତୁ ସେଥିପାଇଁ ଏଆଇ ଆପ୍ଲିକେସନଗୁଡିକ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ଲାଗି ଅଭିପ୍ରେତ ହେବା ଦରକାର । ଡିଜିଟାଲ ଫାଇନାନ୍ସ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଲୋକଟିଏ କୌଣସି ତ୍ରୁଟି ବିଚ୍ୟୁତି ଅନାୟାସରେ ସମାଧାନ ହୋଇପାରୁଥିବା ନେଇ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିବା ଉଚିତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବ୍ରିଟେନରେ ଏଆଇ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ମିଳନୀ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଭାରତରେ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ ହେବାର ରହିଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏଆଇ ନିରାପତା ନେଇ ବ୍ରିଟେନରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ନେଇ ଭାରତରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବାର ରହିଛି । ବୈଶ୍ୱିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ସହଭାଗିତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ଭାରତ ଓ ବ୍ରିଟେନ ମିଳିତ ଭାବେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ବ୍ରିଟେନର ଗବେଷଣା, ବୈଶ୍ୱିକ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତା ସହ ଭାରତର ମେଧା ଓ ପ୍ରତିଭା ସାରା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ନୂଆ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ବିଭିନ୍ନ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଇନୋଭେସନ ହବ ଭିତରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଆମେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ୟୁକେ-ଇଣ୍ଡିଆ ଫିନଟେକ କରିଡର ଏନେଇ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବେ । ଲଣ୍ଡନ ଷ୍ଟକ ଏକ୍ସେଚେଞ୍ଜ ଓ ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଭିତରେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ବା କର୍ତବ୍ୟବୋଧ ରହିଛି । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ ବ୍ରିଟେନ ଓ ସାରା ବିଶ୍ୱର କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ସହ ହାତ ବଢାଇବା ଲାଗି ମୁଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି । ଭାରତର ବିକାଶ ସହ ପ୍ରତି ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶକାରୀଙ୍କୁ ହାତ ମିଶାଇବାକୁ ମୁଁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି । ଆମେ ଫିନଟେକ ବିଶ୍ୱ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଯେଉଁଠି ବୈଷୟିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ଜ୍ଞାନ ସବୁ ମଣିଷଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ । ଏହି ବାର୍ତା ସହ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି । ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 6th edition of the Global Fintech Fest in Mumbai
09 OCT 2025 5:52PM by PIB Delhi
His Excellency, Prime Minister Keir Starmer, Governor of the Reserve Bank of India, innovators, leaders, and investors from the world of fintech, ladies and gentlemen! A very warm welcome to all of you in Mumbai!
Friends,
When I last attended this event, the 2024 elections were still pending. That day, I had said that I would return for the next edition of this program and at that moment you all gave the loudest applause. The political experts present here had then already concluded that “Modi is coming back.”
Friends,
Mumbai, i.e., the City of Energy; Mumbai, i.e., the City of Enterprise; Mumbai, i.e., the City of Endless Possibility! I extend a special welcome to my friend, Prime Minister Starmer in this very Mumbai. I am grateful to him for taking time out to attend the Global Fintech Festival.
Friends,
When the Global Fintech Festival began five years ago, the world was battling a global pandemic. Today, this festival has become a global platform for financial innovation and cooperation. This year, the United Kingdom has joined as a partner country. This partnership between two of the world’s largest democracies will further strengthen the global financial landscape. The atmosphere, the energy, the dynamism, which I can see here is truly remarkable. It reflects the global trust in Bharat’s economy and Bharat’s growth. I extend my heartfelt congratulations to Kris Gopalakrishnan ji, the RBI Governor, Sanjay Malhotra ji, and all the organizers and participants for this grand event.
Friends,
Bharat is the Mother of Democracy. When we talk about democracy, it is not limited only to elections or policymaking. Bharat has made the democratic spirit a strong pillar of governance, and the best example of this is technology. For a long time, the world talked about the technological divide and we cannot deny that there was truth in that discussion. Bharat, too, was untouched by it at that time. But Bharat has democratized technology in the past decade. Today’s Bharat is among the most technologically inclusive societies in the world!
Friends,
We have democratized digital technology as well and made it accessible to every citizen and every region of the country. Today, it has become the hallmark of Bharat’s good governance model. This is a model in which the government develops digital infrastructure in public interest, and then the private sector builds new and innovative products on that platform. Bharat has shown that technology is not just a tool of convenience, but it is also a means of equality.
Friends,
This inclusive approach has transformed our banking system too. Earlier, banking was a privilege, but digital technology has turned it into a means of empowerment. Today, digital payments have become a routine part of life in Bharat, and the major credit for this goes to the JAM Trinity, i.e., Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile. Just look at UPI transactions! Every month, there are around 20 billion transactions, with a total value exceeding 25 trillion rupees, that is, over 25 lakh crore rupees. Today, out of every 100 real-time digital transactions in the world, 50 take place in Bharat alone.
Friends,
The theme of this year’s Global Fintech Fest also carries forward and strengthens this very democratic spirit of Bharat.
Friends,
Today, the entire world is talking about Bharat’s Digital Stack. Bharat’s Unified Payments Interface (UPI), Aadhaar Enabled Payment System, Bharat Bill Payment System, Bharat QR, DigiLocker, DigiYatra, and Government e-Marketplace (GeM) — all these form the backbone of Bharat’s digital economy. And I am happy that the India Stack is now giving rise to new open ecosystems. Many of you may not be familiar with it, but ONDC, i.e., the Open Network for Digital Commerce, is becoming a boon for small shopkeepers and MSMEs. It is helping them reach markets across the entire country. Similarly, OCEN (Open Credit Enablement Network) is making access to credit easier for small entrepreneurs. This system is helping address the issue of credit shortage faced by MSMEs. I am confident that the digital currency initiatives being pursued by the RBI will make things even better. All these efforts will turn Bharat’s untapped potential into the driving force of our growth story.
Friends,
The India Stack is not just a story of Bharat’s success. I had said during my last visit that I would return, and I’m just as certain now when I say this. What Bharat is doing today is a beacon of hope for the Global South countries. Bharat wants to enhance digital cooperation and digital partnerships across the globe through its digital innovations. That is why we are sharing both our experience and our open-source platforms for global public good. A great example of this is MOSIP (Modular Open-Source Identity Platform) developed in Bharat. Today, more than 25 countries are adopting it to build their own sovereign digital identity systems. We are not just sharing technology, but also helping other nations develop it. And this is not digital aid, as some in the world might like to call it that we are giving aid. Those who understand will know what I mean. This is digital empowerment, not aid.
Friends,
Thanks to the efforts of Bharat’s fintech community, our swadeshi solutions are gaining global relevance. Whether it is interoperable QR networks, open commerce, or open finance frameworks, the world is taking note of the growth of our start-ups. In fact, in just the first six months of this year, Bharat has become one of the top three most-funded fintech ecosystems in the world. And I am talking about this achievement which belongs to all of you.
Friends,
Bharat’s strength lies not just in scale. We are combining scale with inclusion, resilience, and sustainability. And this is where the role of AI begins. AI can reduce underwriting bias, detect fraud in real time, and enhance the quality of other services as well. To unlock this immense potential, we must invest collectively in data, skills, and governance.
Friends,
Bharat’s approach to AI is based on three key principles — Equitable Access, Population-scale Skilling, and Responsible Deployment. Under the India-AI Mission, we are building high-performance computing capacity so that every innovator and start-up can have affordable and easy access to AI resources. Our goal is to ensure that the benefits of AI reach every district and every language in the country. Our Centres of Excellence, skilling hubs, and indigenous AI models are making this possible.
Friends,
Bharat has always advocated for a global framework for ethical AI. Our experience with digital public infrastructure and our learning repositories can be extremely useful to the world. The level at which we have implemented Digital Public Infrastructure (DPI), we now aim to achieve the same in AI as well. For us, AI means something different. For us, AI stands for All Inclusive.
Friends,
Today, there is an ongoing debate about trust and safety rules for AI across the world. But Bharat has already built a ‘trust layer’ for this. The India AI Mission has the capacity to address both data and privacy concerns effectively. We want to develop AI platforms where innovators can build inclusive applications. In payments, our priorities are speed and assurance. In credit, our goals are approvals and affordability. In insurance, our targets are better policies and timely claims. And in investments, we want to be successful in access and transparency. AI can become the driving force of this transformation. But for that, AI applications must be people-centric. The person using digital finance for the first time should have the confidence that any errors will be resolved swiftly. It is this confidence that will strengthen digital inclusion and trust in financial services.
Friends,
A few years ago, the AI Safety Summit began in the United Kingdom. Next year, the AI Impact Summit will be held in Bharat. That means that the conversation on safety started in the UK, and the dialogue on impact will take place in Bharat. Bharat and the UK have already shown the world a win-win path in global trade and partnership. Our collaboration in AI and fintech further reinforces this spirit. The UK’s research strength and global financial expertise, combined with Bharat’s scale and talent, can open new doors of opportunity for the entire world. Today, we have resolved to strengthen the connect between start-ups, institutions, and innovation hubs. The UK–India Fintech Corridor will create opportunities for new start-ups to pilot and grow, and it will also open up new avenues of cooperation between the London Stock Exchange and GIFT City. This financial integration between our two countries will help our companies make the most of the Free Trade Agreement.
Friends,
We all have a great responsibility. From this platform, I invite every partner from the UK and across the world to join hands with Bharat. I invite every investor to grow with Bharat’s growth. We need to build a Fintech World where technology enriches both people and the planet and where innovation aims not only for growth but also for goodness, and where finance stands not just for numbers, but for human progress. With this call, I extend my best wishes to all of you, and heartfelt congratulations to the RBI. Thank you!