প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মুম্বাইত ষষ্ঠ গ্লবেল ফিনটেক ফেষ্টত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
09 OCT 2025 5:52PM by PIB Guwahati
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী কেইৰ ষ্টাৰমাৰ,
আৰ বি আইৰ গৱৰ্ণৰ,
উদ্ভাৱক, নেতা আৰু ফিনটেক জগতৰ বিনিয়োগকাৰী, মহিলা আৰু ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল!
আপোনালোক সকলোকে অতি উষ্ম আদৰণি জনাইছো।
বন্ধুসকল,
শেষবাৰৰ বাবে যেতিয়া মই এই অনুষ্ঠানত অংশ লৈছিলো, তেতিয়াও ২০২৪ চনৰ নিৰ্বাচন বাকী আছিল। কিন্তু সেইদিনা মই পৰৱৰ্তী অনুষ্ঠানত থাকিম বুলি কৈছিলো আৰু আপোনালোক সকলোৱে আটাইতকৈ জোৰেৰে হাত চাপৰি বজাইছিল আৰু ইয়াত বহি থকা সেই ৰাজনীতি বিজ্ঞানীসকলে মোদী আহিব বুলি ধৰি লৈছিল।
বন্ধুসকল,
মুম্বাই মানে শক্তিৰ চহৰ, মুম্বাই মানে উদ্যোগ চহৰ, মুম্বাই মানে সীমাহীন সম্ভাৱনাৰ চহৰ । সেই মুম্বাইত মোৰ বন্ধু প্ৰধানমন্ত্ৰী ষ্টাৰমাৰক বিশেষ শুভেচ্ছা জনাইছো! তেওঁ গ্ল’বেল ফিনটেক ফেষ্টিভেলৰ বাবে সময় উলিয়াই আহিলে। সেইবাৰে মই তেওঁৰ ওচৰত কৃতজ্ঞ।
বন্ধুসকল,
পাঁচ বছৰ পূৰ্বে যেতিয়া গ্ল’বেল ফিনটেক ফেষ্টিভেল আৰম্ভ হৈছিল, তেতিয়া বিশ্বই বিশ্ব মহামাৰীৰ সৈতে যুঁজি আছিল। আজি এই উৎসৱ বিত্তীয় উদ্ভাৱন আৰু বিত্তীয় নিগমৰ এক বিশ্ব মঞ্চত পৰিণত হৈছে। এইবাৰ ব্ৰিটেইনে অংশীদাৰ দেশ হিচাপে এই উৎসৱত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। বিশ্বৰ দুখন বৃহত্তম গণতন্ত্ৰৰ মাজত এই অংশীদাৰিত্বই বিশ্বৰ বিত্তীয় পৰিৱেশ আৰু অধিক উন্নত কৰিব। ইয়াত মই যি পৰিৱেশ দেখিছো, শক্তি, গতিশীলতা, সঁচাকৈয়ে আচৰিত। ই ভাৰতৰ অৰ্থনীতি আৰু ইয়াৰ বৃদ্ধিৰ প্ৰতি বিশ্বৰ আস্থাৰ প্ৰতীক। এই অসাধাৰণ অনুষ্ঠানৰ বাবে শ্ৰী ক্ৰীছ গোপালকৃষ্ণন, আৰ বি আইৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী সঞ্জয় মালহোত্ৰা আৰু সকলো আয়োজক আৰু অংশগ্ৰহণকাৰীক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰত গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ। আমি যেতিয়া গণতন্ত্ৰৰ কথা আলোচনা কৰো তেতিয়া ই কেৱল নিৰ্বাচন বা নীতি নিৰ্ধাৰণতে সীমাবদ্ধ নাথাকে। ভাৰতেও এই গণতান্ত্ৰিক মনোভাৱক শাসন ব্যৱস্থাৰ এক শক্তিশালী স্তম্ভ হিচাপে গঢ়ি তুলিছে আৰু প্ৰযুক্তি ইয়াৰ এক ডাঙৰ উদাহৰণ। এই আলোচনা পৃথিৱীত বহুদিনৰ পৰা চলি আছে, আজি আমি ইয়াক অস্বীকাৰ কৰিব নোৱাৰো। তাত বহুত সত্য আছিল, সেই আলোচনা আছিল প্ৰযুক্তিগত বিভাজনৰ বিষয়ে। সেই সময়ত ভাৰতো ইয়াৰ ব্যতিক্ৰম নাছিল। কিন্তু বিগত দশকত ভাৰতেও প্ৰযুক্তিবিদ্যাক গণতান্ত্ৰিক কৰি তুলিছে। আজি ভাৰত প্ৰযুক্তিগতভাৱে সৰ্বাংগীন সমাজৰ ভিতৰত অন্যতম!
বন্ধুসকল,
আমি ডিজিটেল প্ৰযুক্তিকো গণতান্ত্ৰিক কৰি তুলিছো, ইয়াক প্ৰতিজন নাগৰিক আৰু দেশৰ প্ৰতিটো অঞ্চলৰ বাবে সুলভ কৰি তুলিছো। আজি ই ভাৰতৰ সুশাসনৰ আৰ্হি হৈ পৰিছে। এইটো এনে এটা আৰ্হি য’ত চৰকাৰে ৰাজহুৱা মংগলৰ বাবে ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলে আৰু তাৰ পিছত ব্যক্তিগত খণ্ডই নিজৰ উদ্ভাৱনৰ জৰিয়তে সেই মঞ্চত নতুন সামগ্ৰী সৃষ্টি কৰে। ভাৰতে দেখুৱাইছে যে প্ৰযুক্তি কেৱল সুবিধাজনক নহয়, সমতাৰ মাধ্যমো হ’ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
এই অন্তৰ্ভুক্তি পদ্ধতিয়ে আমাৰ বেংকিং ব্যৱস্থাৰো পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছে। পূৰ্বতে বেংকিং এক বিশেষ সুবিধা আছিল যদিও ডিজিটেল প্ৰযুক্তিয়ে ইয়াক সৱলীকৰণৰ মাধ্যমলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। আজি ভাৰতত ডিজিটেল পেমেণ্ট ৰুটিন হৈ পৰিছে আৰু ইয়াৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ ক্ৰেডিট জে এ এম ত্ৰিত্বলৈ যায়: জন ধন, আধাৰ আৰু মোবাইল। মাত্ৰ ইউপিআই লেনদেন চাওক, প্ৰতিমাহে ২০ বিলিয়ন লেনদেন হয়, ইয়াৰ মূল্য ২৫ ট্ৰিলিয়ন টকা, অৰ্থাৎ ২৫ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক। আজি বিশ্বৰ প্ৰতি ১০০টা ৰিয়েল টাইম ডিজিটেল লেনদেনৰ ভিতৰত ৫০টা কেৱল ভাৰততে সংঘটিত হয়।
বন্ধুসকল,
এইবাৰৰ গ্ল’বেল ফিনটেক ফেষ্টৰ থিমেও ভাৰতৰ এই গণতান্ত্ৰিক মনোভাৱক প্ৰচাৰ আৰু শক্তিশালী কৰে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ ডিজিটেল ষ্টেকক লৈ বিশ্বজুৰি চৰ্চা চলি আছে। ভাৰতৰ ইউনিফাইড পেমেণ্টছ ইণ্টাৰফেচ (ইউপিআই), আধাৰ-সক্ষম ধনাদায় পদ্ধতি, ভাৰত বিল প্ৰদান পদ্ধতি, ভাৰত-কিউআৰ, ডিজিলকাৰ, ডিজিযাত্ৰা, আৰু চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচ (জিইএম) ভাৰতৰ ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ মেৰুদণ্ড গঢ় দিয়ে কৰে। আৰু মই আনন্দিত যে ইণ্ডিয়া ষ্টেকে এতিয়া নতুন মুক্ত পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ জন্ম দিছে। আপোনালোকৰ বহুতেই হয়তো ইয়াৰ সৈতে পৰিচিত নহ’বও পাৰে, অ’এনডিচি (ডিজিটেল কমাৰ্চৰ বাবে মুকলি নেটৱৰ্ক) ক্ষুদ্ৰ দোকানী আৰু এমএছএমইৰ বাবে এক আশীৰ্বাদ বুলি প্ৰমাণিত হৈছে। এতিয়া সমগ্ৰ দেশৰ বজাৰত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। OCEN (Open Credit Enablement Network)-এ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলৰ বাবে ঋণৰ সুবিধা সহজ কৰি তুলিছে। এই ব্যৱস্থাই এমএছএমই সমূহৰ ঋণৰ নাটনিৰ সমস্যা সমাধান কৰিছে। ডিজিটেল মুদ্ৰাৰ বাবে আৰ বি আইয়ে যি মুদ্ৰাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে, সেই পদক্ষেপেও বহুখিনি উন্নতি সাধন কৰিব বুলি মোৰ বিশ্বাস। এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাই ভাৰতৰ অনাবৃত সম্ভাৱনাক আমাৰ বৃদ্ধিৰ কাহিনীৰ চালিকা শক্তি হিচাপে গঢ়ি তুলিব।
বন্ধুসকল,
ইণ্ডিয়া ষ্টেক কেৱল ভাৰতৰ সফলতাৰ কাহিনী নহয়। পৃথিৱীৰ বাবেও সমানেই সঁচা আৰু মই শেষবাৰৰ বাবে যোৱাৰ সময়ত এই কথা কৈছিলো যে অহাবাৰ ঘূৰি আহিম। ভাৰতে যি কৰিছে সেয়া, বিশেষকৈ গ্ল’বেল ছাউথৰ দেশসমূহৰ বাবেআশাৰ ৰেঙণি। ভাৰতে নিজৰ ডিজিটেল উদ্ভাৱনৰ জৰিয়তে বিশ্বৰ সৈতে ডিজিটেল সহযোগিতা আৰু ডিজিটেল অংশীদাৰিত্ব সম্প্ৰসাৰণ কৰিব বিচাৰে। আৰু সেইবাবেই আমি বিশ্বজনীন সামূহিক কল্যানৰ বাবে আমাৰ অভিজ্ঞতা আৰু আমাৰ মুক্ত উৎসৰ মঞ্চ দুয়োটাকে শ্বেয়াৰ কৰিছো। ভাৰতত বিকশিত MOSIP (মডুলাৰ মুক্ত-উস পৰিচয় মঞ্চ) ইয়াৰ এক ডাঙৰ উদাহৰণ। আজি ২৫খনতকৈও অধিক দেশে ইয়াক নিজৰ সাৰ্বভৌম ডিজিটেল পৰিচয় ব্যৱস্থা হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছে। আমি কেৱল আন দেশৰ সৈতে প্ৰযুক্তি ভাগ-বতৰা কৰাই নহয়, তেওঁলোকক প্ৰযুক্তি বিকাশত সহায় কৰিছো। আৰু এইটো ডিজিটেল সাহায্য নহয়; বিশ্বৰ বহু লোকে ইয়াৰ প্ৰতি আগ্ৰহী। আমি ইয়াৰ বিজ্ঞাপন দিছো; জ্ঞানীসকলৰ বাবে এটা ইংগিতেই যথেষ্ট। এইটো বিজ্ঞাপন নহয়, ডিজিটেল সবলীকৰণহে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ ফিনটেক সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰচেষ্টাই আমাৰ থলুৱা সমাধানসমূহক বিশ্বজুৰি প্ৰাসংগিকতা প্ৰদান কৰিছে। আন্তঃকাৰ্য্যকৰী QR নেটৱৰ্ক হওক, মুক্ত বাণিজ্য হওক, বা মুক্ত বিত্তীয় কাঠামো হওক, বিশ্বই আমাৰ ষ্টাৰ্টআপৰ বৃদ্ধি লক্ষ্য কৰিছে। চলিত বৰ্ষৰ মাত্ৰ প্ৰথম ছমাহতে ভাৰতে শীৰ্ষ তিনিটা সৰ্বাধিক পুঁজিযুক্ত ফিনটেক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত যোগদান কৰিছে। মই আপোনালোকৰ কথা কৈছোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ শক্তি কেৱল এক মাত্ৰা নহয়; আমি অন্তৰ্ভুক্তি, সুস্থিৰতা আৰু বহনক্ষমতাৰ সৈতে স্কেলৰ সংমিশ্ৰণ ঘটাইছো আৰু এইখিনিতে এআইৰ কাম হয়। ই পক্ষপাতিত্ব হ্ৰাস কৰিব পাৰে আৰু সঠিক সময়ত জালিয়াতি ধৰা পেলাব পাৰে। তদুপৰি অন্যান্য সেৱাৰ উন্নতিৰ ক্ষেত্ৰতো এআইয়ে মুখ্য ভূমিকা ল’ব পাৰে। এই সম্ভাৱনাক মুকলি কৰিবলৈ আমি যৌথভাৱে তথ্য, দক্ষতা আৰু শাসনত বিনিয়োগ কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
এআইৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী তিনিটা মূল নীতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠিছে: সমতাপূৰ্ণ প্ৰৱেশ, জনসংখ্যা-মাপকাঠিৰ দক্ষতা, আৰু দায়িত্বশীল নিয়োগ। ভাৰত-এ আই মিছনৰ অধীনত আমি প্ৰতিজন উদ্ভাৱক আৰু ষ্টাৰ্ট-আপক সুলভ আৰু সহজ প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ উচ্চ কাৰ্যক্ষম কম্পিউটিং ক্ষমতা গঢ়ি তুলিছো। আমাৰ প্ৰয়াস হৈছে এআইৰ সুফল যাতে প্ৰতিখন জিলা আৰু প্ৰতিটো ভাষাৰ মাজলৈ যায়। আমাৰ চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স, স্কিলিং হাব, আৰু থলুৱা এআই মডেলে ইয়াক নিশ্চিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত সদায় নৈতিক এআইৰ বাবে বিশ্বব্যাপী কাঠামোৰ পক্ষপাতী হৈ আহিছে। আমাৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ অভিজ্ঞতা আৰু শিক্ষণ ভঁৰালসমূহ বিশ্বৰ বাবে উপযোগী হ’ব পাৰে। আমি বৰ্তমান এআইত যি স্তৰৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ কাম কৰি আছো, সেই স্তৰৰ আমি আগুৱাই নিব বিচাৰো। আমাৰ বাবে AI মানে পৃথিৱীৰ বাকী অংশতকৈ বহুত বেলেগ কিবা এটা। আমাৰ বাবে এআই মানে সৰ্বাংগীনতা।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্বই এআইৰ বাবে বিশ্বাস আৰু সুৰক্ষাৰ নিয়মৰ ওপৰত বিতৰ্ক কৰি আছে। কিন্তু ইয়াৰ বাবে ভাৰতে ইতিমধ্যে আস্থাৰ স্তৰ গঢ়ি তুলিছে। ভাৰতৰ এআই অভিযানত ডাটা আৰু গোপনীয়তা দুয়োটা সমস্যা সমাধানৰ সম্ভাৱনা আছে। আমি এআইত এনে প্লেটফৰ্মো বিকশিত কৰিব বিচাৰো য’ত উদ্ভাৱকসকলে অন্তৰ্ভুক্ত এপ্লিকেচন বিকশিত কৰিব পাৰে। পেমেণ্টৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ হৈছে গতি আৰু নিশ্চয়তা। ক্ৰেডিটত আমাৰ লক্ষ্য হৈছে অনুমোদন আৰু ব্যয়সাধ্যতা। বীমাত আমাৰ লক্ষ্য হৈছে পলিচি আৰু সময়মতে দাবী নিষ্পত্তি কৰা। আৰু বিনিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত আমি প্ৰৱেশ আৰু স্বচ্ছতাৰ ক্ষেত্ৰত সফল হোৱাটো প্ৰয়োজন। এই ৰূপান্তৰৰ বাবে এআই এক শক্তি হ’ব পাৰে। ইয়াৰ বাবে এআই এপ্লিকেচনসমূহ মানুহক মনত ৰাখি ডিজাইন কৰিব লাগিব আৰু মানুহকেন্দ্ৰিক হ’ব লাগিব। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ডিজিটেল ফাইনেন্স ব্যৱহাৰ কৰা যিকোনো ব্যক্তিয়ে নিশ্চিত হ’ব লাগিব যে ভুলবোৰ ক্ষিপ্ৰতাৰে সমাধান হ’ব। এই আত্মবিশ্বাসে ডিজিটেল অন্তৰ্ভুক্তি আৰু বিত্তীয় সেৱাৰ প্ৰতি আস্থা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব।
বন্ধুসকল,
কেইবছৰমানৰ আগতে ব্ৰিটেইনত আৰম্ভ হৈছিল এআই ছেফটি ছামিট। অহা বছৰ ভাৰতত অনুষ্ঠিত হ’ব এআই ইমপেক্ট ছামিট। অৰ্থাৎ নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় আলোচনা ব্ৰিটেইনৰ পৰা আৰম্ভ হৈছিল আৰু এতিয়া ইমপেক্টৰ আলোচনা ভাৰতত হ’ব। ভাৰত আৰু ব্ৰিটেইনে বিশ্বক বিশ্ব বাণিজ্য আৰু সফল অংশীদাৰিত্বৰ পথ দেখুৱাইছে। এআই আৰু ফিনটেকৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ অংশীদাৰিত্বইও এই মনোভাৱক শক্তিশালী কৰে। ব্ৰিটেইনৰ গৱেষণা আৰু বিশ্ব বিত্তীয় বিশেষজ্ঞতা আৰু ভাৰতৰ পৰিসৰ আৰু প্ৰতিভাৰ সমন্বয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে সুযোগৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিব পাৰে। আজি আমি ষ্টাৰ্টআপ, প্ৰতিষ্ঠান আৰু উদ্ভাৱন হাবৰ মাজৰ সংযোগ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছো। ব্ৰিটেইন-ভাৰত ফিনটেক কৰিডৰে নতুন ষ্টাৰ্টআপক পাইলট আৰু লালন-পালনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। তদুপৰি ই লণ্ডন ষ্টক এক্সচেঞ্জ আৰু গিফ্ট চিটিৰ মাজত সহযোগিতাৰ নতুন পথ মুকলি কৰিব পাৰে। দুয়োখন দেশৰ মাজত এই বিত্তীয় সংহতি উপযোগী হ’ব আৰু আমাৰ কোম্পানীসমূহক মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিৰ সুবিধা সৰ্বাধিক কৰাত সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সকলোৰে এক বৃহৎ দায়িত্ব। আজি এই মঞ্চৰ পৰা ব্ৰিটেইনকে ধৰি বিশ্বৰ প্ৰতিজন অংশীদাৰক ভাৰতৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ লগে লগে প্ৰতিজন বিনিয়োগকাৰীক আগুৱাই যাবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। আমি এনে এখন ফিনটেক জগত সৃষ্টি কৰিব লাগিব য’ত প্ৰযুক্তিয়ে মানুহ আৰু গ্ৰহ দুয়োটাকে সমৃদ্ধ কৰে। য’ত কেৱল বৃদ্ধি নহয়, ভালপোৱাও উদ্ভাৱনৰ লক্ষ্য। য’ত বিত্ত মানে কেৱল সংখ্যাই নহয়, মানুহৰ প্ৰগতিও। এই আহ্বানৰ জৰিয়তে আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আৰবিআইলৈ বহুত বহুত অভিনন্দন জনালোঁ। ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 6th edition of the Global Fintech Fest in Mumbai
09 OCT 2025 5:52PM by PIB Delhi
His Excellency, Prime Minister Keir Starmer, Governor of the Reserve Bank of India, innovators, leaders, and investors from the world of fintech, ladies and gentlemen! A very warm welcome to all of you in Mumbai!
Friends,
When I last attended this event, the 2024 elections were still pending. That day, I had said that I would return for the next edition of this program and at that moment you all gave the loudest applause. The political experts present here had then already concluded that “Modi is coming back.”
Friends,
Mumbai, i.e., the City of Energy; Mumbai, i.e., the City of Enterprise; Mumbai, i.e., the City of Endless Possibility! I extend a special welcome to my friend, Prime Minister Starmer in this very Mumbai. I am grateful to him for taking time out to attend the Global Fintech Festival.
Friends,
When the Global Fintech Festival began five years ago, the world was battling a global pandemic. Today, this festival has become a global platform for financial innovation and cooperation. This year, the United Kingdom has joined as a partner country. This partnership between two of the world’s largest democracies will further strengthen the global financial landscape. The atmosphere, the energy, the dynamism, which I can see here is truly remarkable. It reflects the global trust in Bharat’s economy and Bharat’s growth. I extend my heartfelt congratulations to Kris Gopalakrishnan ji, the RBI Governor, Sanjay Malhotra ji, and all the organizers and participants for this grand event.
Friends,
Bharat is the Mother of Democracy. When we talk about democracy, it is not limited only to elections or policymaking. Bharat has made the democratic spirit a strong pillar of governance, and the best example of this is technology. For a long time, the world talked about the technological divide and we cannot deny that there was truth in that discussion. Bharat, too, was untouched by it at that time. But Bharat has democratized technology in the past decade. Today’s Bharat is among the most technologically inclusive societies in the world!
Friends,
We have democratized digital technology as well and made it accessible to every citizen and every region of the country. Today, it has become the hallmark of Bharat’s good governance model. This is a model in which the government develops digital infrastructure in public interest, and then the private sector builds new and innovative products on that platform. Bharat has shown that technology is not just a tool of convenience, but it is also a means of equality.
Friends,
This inclusive approach has transformed our banking system too. Earlier, banking was a privilege, but digital technology has turned it into a means of empowerment. Today, digital payments have become a routine part of life in Bharat, and the major credit for this goes to the JAM Trinity, i.e., Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile. Just look at UPI transactions! Every month, there are around 20 billion transactions, with a total value exceeding 25 trillion rupees, that is, over 25 lakh crore rupees. Today, out of every 100 real-time digital transactions in the world, 50 take place in Bharat alone.
Friends,
The theme of this year’s Global Fintech Fest also carries forward and strengthens this very democratic spirit of Bharat.
Friends,
Today, the entire world is talking about Bharat’s Digital Stack. Bharat’s Unified Payments Interface (UPI), Aadhaar Enabled Payment System, Bharat Bill Payment System, Bharat QR, DigiLocker, DigiYatra, and Government e-Marketplace (GeM) — all these form the backbone of Bharat’s digital economy. And I am happy that the India Stack is now giving rise to new open ecosystems. Many of you may not be familiar with it, but ONDC, i.e., the Open Network for Digital Commerce, is becoming a boon for small shopkeepers and MSMEs. It is helping them reach markets across the entire country. Similarly, OCEN (Open Credit Enablement Network) is making access to credit easier for small entrepreneurs. This system is helping address the issue of credit shortage faced by MSMEs. I am confident that the digital currency initiatives being pursued by the RBI will make things even better. All these efforts will turn Bharat’s untapped potential into the driving force of our growth story.
Friends,
The India Stack is not just a story of Bharat’s success. I had said during my last visit that I would return, and I’m just as certain now when I say this. What Bharat is doing today is a beacon of hope for the Global South countries. Bharat wants to enhance digital cooperation and digital partnerships across the globe through its digital innovations. That is why we are sharing both our experience and our open-source platforms for global public good. A great example of this is MOSIP (Modular Open-Source Identity Platform) developed in Bharat. Today, more than 25 countries are adopting it to build their own sovereign digital identity systems. We are not just sharing technology, but also helping other nations develop it. And this is not digital aid, as some in the world might like to call it that we are giving aid. Those who understand will know what I mean. This is digital empowerment, not aid.
Friends,
Thanks to the efforts of Bharat’s fintech community, our swadeshi solutions are gaining global relevance. Whether it is interoperable QR networks, open commerce, or open finance frameworks, the world is taking note of the growth of our start-ups. In fact, in just the first six months of this year, Bharat has become one of the top three most-funded fintech ecosystems in the world. And I am talking about this achievement which belongs to all of you.
Friends,
Bharat’s strength lies not just in scale. We are combining scale with inclusion, resilience, and sustainability. And this is where the role of AI begins. AI can reduce underwriting bias, detect fraud in real time, and enhance the quality of other services as well. To unlock this immense potential, we must invest collectively in data, skills, and governance.
Friends,
Bharat’s approach to AI is based on three key principles — Equitable Access, Population-scale Skilling, and Responsible Deployment. Under the India-AI Mission, we are building high-performance computing capacity so that every innovator and start-up can have affordable and easy access to AI resources. Our goal is to ensure that the benefits of AI reach every district and every language in the country. Our Centres of Excellence, skilling hubs, and indigenous AI models are making this possible.
Friends,
Bharat has always advocated for a global framework for ethical AI. Our experience with digital public infrastructure and our learning repositories can be extremely useful to the world. The level at which we have implemented Digital Public Infrastructure (DPI), we now aim to achieve the same in AI as well. For us, AI means something different. For us, AI stands for All Inclusive.
Friends,
Today, there is an ongoing debate about trust and safety rules for AI across the world. But Bharat has already built a ‘trust layer’ for this. The India AI Mission has the capacity to address both data and privacy concerns effectively. We want to develop AI platforms where innovators can build inclusive applications. In payments, our priorities are speed and assurance. In credit, our goals are approvals and affordability. In insurance, our targets are better policies and timely claims. And in investments, we want to be successful in access and transparency. AI can become the driving force of this transformation. But for that, AI applications must be people-centric. The person using digital finance for the first time should have the confidence that any errors will be resolved swiftly. It is this confidence that will strengthen digital inclusion and trust in financial services.
Friends,
A few years ago, the AI Safety Summit began in the United Kingdom. Next year, the AI Impact Summit will be held in Bharat. That means that the conversation on safety started in the UK, and the dialogue on impact will take place in Bharat. Bharat and the UK have already shown the world a win-win path in global trade and partnership. Our collaboration in AI and fintech further reinforces this spirit. The UK’s research strength and global financial expertise, combined with Bharat’s scale and talent, can open new doors of opportunity for the entire world. Today, we have resolved to strengthen the connect between start-ups, institutions, and innovation hubs. The UK–India Fintech Corridor will create opportunities for new start-ups to pilot and grow, and it will also open up new avenues of cooperation between the London Stock Exchange and GIFT City. This financial integration between our two countries will help our companies make the most of the Free Trade Agreement.
Friends,
We all have a great responsibility. From this platform, I invite every partner from the UK and across the world to join hands with Bharat. I invite every investor to grow with Bharat’s growth. We need to build a Fintech World where technology enriches both people and the planet and where innovation aims not only for growth but also for goodness, and where finance stands not just for numbers, but for human progress. With this call, I extend my best wishes to all of you, and heartfelt congratulations to the RBI. Thank you!