ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଫଳାଫଳ ତାଲିକା: ବ୍ରିଟେନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ
09 OCT 2025 1:55PM by PIB Bhubaneswar
୯ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫: ପିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ
କ୍ରମିକ ସଂଖ୍ୟା
ଶୀର୍ଷକ
କ) ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବାଚାର
୧.
ଭାରତ-ବିଟେନ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ନବାଚାର କେନ୍ଦ୍ରର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ।
୨.
ଏଆଇ ପାଇଁ ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ମିଳିତ କେନ୍ଦ୍ରର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ।
୩.
ବ୍ରିଟେନ-ଭାରତ କ୍ରିଟିକାଲ ମିନେରାଲ୍ସ ସପ୍ଲାଏ ଚେନ ଅବଜରଭେଟରର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ୟ୍ୟାୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ଆଇଆଇଟି-ଆଇଏସ୍ଏମ୍ ଧନବାଦରେ ଏକ ନୂତନ ସାଟେଲାଇଟ କ୍ୟାମ୍ପସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ।
୪.
ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଏବଂ ସବୁଜ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କ୍ରିଟିକାଲ ମିନେରାଲ୍ସ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ଗିଲ୍ଡର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ।
ଖ) ଶିକ୍ଷା
୫.
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଲାନକାଷ୍ଟର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ ।
୬.
ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ସରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ନୀତିଗତ ଅନୁମୋଦନ ।
ଗ) ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ
୭.
ପୁନର୍ଗଠିତ ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ସିଇଓ ଫୋରମର ଉଦଘାଟନୀ ବୈଠକ ।
୮.
ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ମିଳିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବାଣିଜ୍ୟ କମିଟି (ଜେଇଟିସିଓ)ର ପୁନଃସ୍ଥାପନ ଯାହା ସିଇଟିଏ କାର୍ୟ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶରେ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
୯.
ଜଳବାୟୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଫଣ୍ଡରେ ଏକ ନୂତନ ମିଳିତ ନିବେଶ ଯାହା, ଜଳବାୟୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଏଆଇ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବସୃଜନଶୀଳ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରିଟେନ ସରକାର ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟେଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଅଧିନରେ ଏକ ରଣନୈତିକ ପଦକ୍ଷେପ ।
ଘ) ଜଳବାୟୁ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଗବେଷଣା
୧୦.
ବାୟୋ-ମେଡିକାଲ ଗବେଷଣା କ୍ୟାରିଅର କାର୍ୟ୍ୟକ୍ରମର ତୃତୀୟ ପର୍ୟ୍ୟାୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ।
୧୧.
ଅଫଶୋର ୱିଣ୍ଡ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ।
୧୨.
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଗବେଷଣା ଉପରେ ଆଇସିଏମଆର ଏବଂ ବ୍ରିଟେନର ଏନଆଇଏଚଆର ମଧ୍ୟରେ ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର।

Prime Minister's Office
List of outcomes: Visit of the Prime Minister of the United Kingdom to India
09 OCT 2025 1:55PM by PIB Delhi
S. No. Title
I. Technology and Innovation
1. Establishment of the India-UK Connectivity and Innovation Centre.
2. Establishment of the India-UK Joint Centre for AI.
3. Launch of Phase II of the UK-India Critical Minerals Supply Chain Observatory and establishment of a new satellite campus at IIT-ISM Dhanbad.
4. Establishment of the Critical Minerals Industry Guild to secure resilient supply chains and promote green technologies.
II. Education
5. Handing over the Letter of Intent for opening of the Campus of Lancaster University in Bengaluru.
6. In-principle approval for opening of Campus of University of Surrey in GIFT City.
III. Trade and Investment
7. Inaugural meeting of the reconstituted India-UK CEO Forum.
8. Resetting the India-UK Joint Economic Trade Committee (JETCO) which will support implementation of the CETA and drive economic growth and job creation in both countries.
9. A new joint investment in the Climate Technology Startup Fund, a strategic initiative under the MoU between the Government of the UK and the State Bank of India for supporting innovative entrepreneurs in sectors such as climate technology and AI.
IV. Climate, Health and Research
10. Launch of Phase-III of Bio-Medical Research Career Program.
11. Establishment of the Offshore Wind Taskforce.
12. Letter of Intent (LoI) between ICMR and NIHR, United Kingdom on Health Research.