ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁମ୍ୱାଇରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
08 OCT 2025 6:32PM by PIB Bhubaneswar
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଜୀ, ଏଠାକାର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନଭୀସ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ଥିବା ମୋର ସହଯୋଗୀ ରାମଦାସ ଅଠାଓ୍ୱଲେ ଜୀ, କେଆର୍ ନାଇଡୁ ଜୀ, ମୁରଳୀଧର ମୋହୋଳ ଜୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଜୀ, ଅଜିତ ପାଓ୍ୱାର ଜୀ, ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଭାରତରେ ଅବସ୍ଥାପିତ ଜାପାନର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ କେଇଜି ଓନୋ ଜୀ, ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
ବିଜୟାଦଶମୀ ଝାଲି, କୋଜାଗରୀ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଝାଲୀ … ଆଣି ଆତା ଦହା ଦିବନ୍ନି ଦିବାଚ୍ଛୀ, ତୁମହାଲ୍ଲା ୟା ସର୍ବାସାଠୀ ସୁପ ସୁପ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଦେତୋ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମୁମ୍ୱାଇର ଦୀର୍ଘ ପ୍ରତୀକ୍ଷାର ଅନ୍ତ ହୋଇଛି। ମୁମ୍ୱାଇକୁ ଏବେ ମିଳି ଯାଇଛି ନିଜର ଦ୍ୱିତୀୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର। ଏହି ବିମାନ ବନ୍ଦର ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏସିଆର ସବୁଠୁ ବଡ଼ କନେକ୍‌ଟିଭିଟି ହବ୍ ରୂପରେ ଗଢ଼ି ତୋଳିବାରେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଆଜି ମୁମ୍ୱାଇକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଭୂତଳ ମେଟ୍ରୋ ମଧ୍ୟ ମିଳିଯାଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ମୁମ୍ୱାଇରେ ଗମନାଗମନ ଆହୁରି ସହଜ ହେବ, ଲୋକଙ୍କ ସମୟ ବଞ୍ଚିଯିବ। ଏହି ଭୂତଳ ମେଟ୍ରୋ ହେଉଛି ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଭାରତର ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରତୀକ। ଐତିହାସିକ କୋଠାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖି ମୁମ୍ୱାଇ ପରି ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ସହରରେ ମାଟି ତଳେ ଏହି ଆକର୍ଷଣୀୟ ମେଟ୍ରୋ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରିଥିବା ଶ୍ରମିକ ଓ ଇଂଜିନିୟରମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସମୟ ହେଉଛି ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଅସଂଖ୍ୟ ସୁଯୋଗର ସମୟ। କିଛି ଦିନ ଆଗରୁ ଦେଶର ଅନେକ ଆଇଟିଆଇକୁ ଶିଳ୍ପଜଗତ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ୬୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପିଏମ୍ ସେତୁ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଆଜିଠୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ଶତାଧିକ ଆଇଟିଆଇ ଓ ଟେକ୍ନିକାଲ ସ୍କୁଲରେ ନୂଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ସ୍କୁଲରେ ପଢୁଥିବା ପିଲାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଡ୍ରୋନ, ରୋବୋଟିକ୍ସ, ଇଲେକଟ୍ରିକ ଗାଡ଼ି, ସୌର ଶକ୍ତି, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜନ ଏପରି ଅସଂଖ୍ୟ ନୂଆ ଟେକ୍ନୋଲଜିର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମିଳି ପାରିବ। ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଯୁବବର୍ଗକୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଦେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଏହି ବିରାଟ ଅବସରରେ ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସୁପୁତ୍ର ଲୋକନେତା ଦି. ବା. ପାଟିଲ ଜୀ ଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରୁଛି। ସେ ସମାଜ ପାଇଁ, ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁ ସେବା ମନୋଭାବ ନେଇ କାମ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ହେଉଛି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରେରଣା । ତାଙ୍କର ଜୀବନ, ସାମାଜିକ ଜୀବନରେ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସବୁବେଳେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ପୂରା ଦେଶ, ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପର ସିଦ୍ଧିରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଛି। ବିକଶିତ ଭାରତ ଅର୍ଥାତ ଏଠାରେ ଗତି ବି ଅଛି ଆଉ ପ୍ରଗତି ବି ହେଉଛି, ଯେଉଁଠି ଜନହିତ ସର୍ବୋପରି ହେଉ, ଯେଉଁଠି ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରୁ। ଯଦି ଆପଣ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ଉପରେ ନଜର ପକାଇବେ, ତେବେ ଦେଖିବେ ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଏହି ଭାବନାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ ହେଉଛି। ଯେତେବେଳେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସେମି ହାଇସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରେନ ଧାରଣାରେ ଦୌଡ଼େ, ଯେତେବେଳେ ବୁଲେଟ ଟ୍ରେନର କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହୁଏ, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଶସ୍ତ ରାଜପଥ ଓ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଓ୍ୱେ ନୂଆ ନୂଆ ସହରକୁ ସଂଯୋଗ କରେ, ଯେତେବେଳେ ପାହାଡ଼କୁ ଚିରି କରି ସୁଦୀର୍ଘ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ତିଆରି ହୁଏ, ଯେତେବେଳେ ଦୀର୍ଘ ଓ ଉଚ୍ଚ ସମୁଦ୍ର-ସେତୁ ସାଗରର ଦୁଇ କୂଳକୁ ସଂଯୋଗ କରେ, ସେତେବେଳେ ଭାରତର ଗତି ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଏ ଓ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଏ। ସେତେବେଳେ ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଉଡ଼ାଣରେ ଲାଗେ ନୂଆ ଡେଣା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଏହି ଧାରାକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛି। ନଭି ମୁମ୍ୱାଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର, ଏହା ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯେଉଁଥିରେ ରହିଛି ବିକଶିତ ଭାରତର ଝଲକ। ଏହା ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ମାଟିରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହାର ଆକାର ହେଉଛି ପଦ୍ମଫୁଲ ପରି। ଅର୍ଥାତ ଏହା ହେଉଛି ସଂସ୍କୃତି ଓ ସମୃଦ୍ଧିର ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରତୀକ। ଏହି ନୂଆ ବିମାନବନ୍ଦର ଦ୍ୱାରା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଚାଷୀ ୟୁରୋପ ଓ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟର ସୁପର୍ ମାର୍କେଟ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବେ। ଅର୍ଥାତ ଚାଷୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ସତେଜ ସାମଗ୍ରୀ, ଫଳମୂଳ, ପନିପରିବା ଓ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ସାମଗ୍ରୀ ତୁରନ୍ତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିବ। ଏହି ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଆଖପାଖରେ ଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ରପ୍ତାନୀ ଖର୍ଚ୍ଚ କମ୍ ହେବ, ଏଠାରେ ନିବେଶ ବଢ଼ିବ, ନୂଆ ଉଦ୍ୟୋଗ, ନୂଆ ଉଦ୍ୟମ ଲାଗିବ। ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ମୁମ୍ୱାଇର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହି ବିମାନ ବନ୍ଦର ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ରହେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ନିକଟରେ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶର ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଭଲ ପରିଣାମ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ। ଆମର ବିମାନ ସେବା ଓ ଏଥି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଶିଳ୍ପ ହେଉଛି ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରମାଣ। ଆପଣଙ୍କର ମନେଥିବ, ୨୦୧୪ ରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ମତେ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମୁଁ କହିଥିଲି – ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ହଓ୍ୱାଇ ଚପଲ ପିନ୍ଧୁଥିବା ଲୋକ ବି ଉଡ଼ାଜାହାଜ ବସିପାରିବ। ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଦେଶରେ ନୂଆ ନୂଆ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରିବା ଜରୁରୀ ଥିଲା। ଆମର ସରକାର ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ଗତ ୧୧ ବର୍ଷରେ ଦେଶରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମିତ ହେଲା। ୨୦୧୪ରେ ଆମର ଦେଶରେ କେବଳ ୭୪ଟି ବିମାନ ବନ୍ଦର ଥିଲା। ଆଜି ଭାରତରେ ବିମାନ ବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ୧୬୦ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଛୋଟ ଛୋଟ ସହରରେ ମଧ୍ୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମିତ ହୁଏ, ଆକାଶମାର୍ଗରେ ଯିବା ଆସିବାର ବିକଳ୍ପ ସେଠାକାର ଲୋକଙ୍କୁ ମିଳିଥାଏ। ଏବଂ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ପଇସାର ସମସ୍ୟାକୁ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଉଡ଼ାନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଶସ୍ତାରେ ଲୋକଙ୍କୁ ବିମାନ ଟିକଟ ମିଳିପାରିବ। ଉଡ଼ାନ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଉଡ଼ାଜାହାଜ ବସି ପାରିଛନ୍ତି, ନିଜର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିପାରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନୂଆ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମିତ ହେବାରୁ ଓ ଉଡ଼ାଣ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ଲୋକଙ୍କୁ ତ ସୁବିଧା ମିଳିଛି, ଏହା ସହିତ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଘରୋଇ ଏଭିଏସନ୍ ବଜାର ମଧ୍ୟ ପାଲଟିଛି। ଏବେ ତ ଆମର ଏୟାରଲାଇନ୍ସ ଲଗାତର ଭାବେ ନିଜର ସଂପ୍ରସାରଣ କରୁଛନ୍ତି। ବିମାନ ନିର୍ମାଣ କରୁଥିବା କମ୍ପାନି ପାଖରେ ଏବେ କେବଳ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନରୁ ପ୍ରାୟ ୧ ହଜାର ବିମାନର ଅର୍ଡର ଅଛି। ଏହା ଜାଣି ଦୁନିଆର ଲୋକେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ପାଇଲଟ, କ୍ୟାବିନ କ୍ରୁ, ଇଂଜିନିୟର୍ସ, ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ଓ୍ୱାର୍କର୍ସଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ବିମାନ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ମେଣ୍ଟେନାମ୍ସ, ମରାମତି କାମ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ି ଥାଏ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି ଦଶକ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଏମ୍‌ଆର୍‌ଓ ହବ୍ ହେଉ। ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ଯୁବ ଦେଶ। ଆମର ଯୁବାବର୍ଗ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ଶକ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୀତିର ଫୋକସ୍ ହେଉଛି ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ। ଯେତେବେଳେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଅଧିକ ନିବେଶ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ। ଯେତେବେଳେ ୭୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗରେ ଓ୍ୱାଢ଼ବଣ ପରି ବନ୍ଦର ନିର୍ମିତ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ। ଯେତେବେଳେ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟର କାରବାର ବଢ଼େ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସଂପର୍କିତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଗତି ମିଳିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଅସଂଖ୍ୟ ରୋଜଗାର ବଢ଼ି ବଢ଼ି ଯାଏ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମେ ସେହି ସଂସ୍କାରରେ ଲାଳିତ ପାଳିତ ହୋଇଛୁ ଯେଉଁଠି ରାଷ୍ଟ୍ରନୀତି ହିଁ ହେଉଛି ରାଜନୀତିର ଆଧାର। ଆମ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭିମି ଉପରେ ଲାଗୁଥିବା ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ପଇସା ହେଉଛି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସୁବିଧା ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ମାଧ୍ୟମ। କିନ୍ତୁ ଅପର ପଟେ ଦେଶରେ ଏପରି ଏକ ରାଜନୀତିର ଧାରା ବି ଅଛି, ଯାହାକି ଜନତାଙ୍କ ସୁବିଧା ନୁହେଁ, ବରଂ କ୍ଷମତାର ସୁବିଧାକୁ ଉପରେ ରଖିଥାଏ। ସେମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଲୋକ ଯିଏ କି ବିକାଶର କାମରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତି, ଦୁର୍ନୀତି କରି ବିକାଶର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଲାଇନଚ୍ୟୁତ କରି ଦିଅନ୍ତି। ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶ ଏପରି କ୍ଷତି ଦେଖି ଆସିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯେଉଁ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ୍‌ର ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି, ଏହା ସେହି ଲୋକଙ୍କ କାରନାମାକୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇ ଦେଉଛି। ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ଭୂମିପୂଜନରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁମ୍ୱାଇର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ମନରେ ଆଶା ଜନ୍ମିଥିଲା ସେମାନଙ୍କ କଷ୍ଟ କମିବ। କିନ୍ତୁ କିଛି ଦିନ ପାଇଁ ଯେଉଁ ସରକାର ଆସିଥିଲା, ସେମାନେ ଏହି କାମକୁ ବନ୍ଦ କରିଦେଇଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କୁ କ୍ଷମତା ମିଳିଲା, କିନ୍ତୁ ଦେଶର ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା କ୍ଷତି ହେଲା। ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି ଅସୁବିଧା ହେଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ ନିର୍ମିତ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଦୁଇ ଅଢ଼େଇ ଘଣ୍ଚାର ଯାତ୍ରା ମାତ୍ର ୩୦ରୁ ୪୦ ମିନିଟ ଲାଗିବ। ଯେଉଁ ମୁମ୍ୱାଇରେ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ମିନିଟର ବହୁତ ମୂଲ୍ୟ ରହିଛି, ସେଠାରେ ତିନି ଚାରି ବର୍ଷ ଯାଏ ଏହି ସୁବିଧାରୁ ମୁମ୍ୱାଇବାସୀ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲେ। ଏହା କୌଣସି ପାପଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ଧରି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଲିଭିଂ ଉପରେ ବହୁତ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି। ଏଥିପାଇଁ ରେଳ, ସଡ଼କ, ଏୟାରପୋର୍ଟ, ମେଟ୍ରୋ, ଇଲେକଟ୍ରିକ ବସ୍ ଏପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁବିଧା ଉପରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ କରାଯାଉଛି। ଅଟଳ ସେତୁ ଓ କୋଷ୍ଟାଲ ସଡ଼କ ପରି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଯିବାଆସିବାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାଧ୍ୟମକୁ ପରସ୍ପର ସହିତ ଯୋଡୁଛୁ। ଲୋକଙ୍କୁ ସିମ୍‌ଲେସ୍‌ ଯାତ୍ରାର ସୁବିଧା ଯେମିତି ମିଳିବ, ଗୋଟିଏ ମାଧ୍ୟମରୁ ଆଉ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଯାଏ ପହଞ୍ଚିବାରେ ଯେମିତି କୌଣସି ବାଧ୍ୟବାଧକତା ନ ରହେ, ସେହି ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଛି। ଆଜି ଦେଶ ୱାନ୍ ନେସନ୍ ୱାନ ମୋବିଲିଟି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି। ମୁମ୍ୱାଇ ଓ୍ୱାନ ଆପ୍ ମଧ୍ୟ ଏହି ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପ୍ରୟାସ । ଏବେ ମୁମ୍ବାଇବାସୀଙ୍କୁ ଟିକଟ ପାଇଁ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଧରି ଧାଡ଼ିରେ ଛିଡ଼ା ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ମୁମ୍ୱାଇ ୱାନ୍ ଆପ୍ ରେ ଟିକଟ ନିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ସେହି ଟିକଟରେ ଲୋକାଲ ଟ୍ରେନ, ବସ୍, ମେଟ୍ରୋ କିମ୍ୱା ଟ୍ୟାକ୍ସି – ସବୁଥିରେ ଯାତ୍ରା କରନ୍ତୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁମ୍ୱାଇ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ରାଜଧାନୀ ହେବା ସହିତ ଭାରତର ସବୁଠୁ ସମୃଦ୍ଧ ସହର ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ। ଏଥିପାଇଁ ୨୦୦୮ରେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ବଡ଼ ଧରଣର ଆକ୍ରମଣ କରିବା ପାଇଁ ମୁମ୍ୱାଇକୁ ହିଁ ବାଛିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ସେତେବେଳେ ଯେଉଁ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ଥିଲା, ସେହି ସରକାର ଦୁର୍ବଳତାର ସନ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲା, ଆତଙ୍କବାଦ ଆଗରେ ନତମସ୍ତକ ହେବାର ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥିଲା। ଏବେ ଏବେ କିଛି ଦିନ ତଳେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ପରି ବଡ଼ ପଦବୀରେ ଥିବା କଂଗ୍ରେସର ଜଣେ ନେତା ଏକ ସାକ୍ଷାତକାରରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଖୁଲାସା କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି, ମୁମ୍ୱାଇ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ପରେ ଆମର ସେନା ପାକିସ୍ତାନ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥିଲେ। ପୂରା ଦେଶ ମଧ୍ୟ ସେହି ସମୟରେ ଏହା ଚାହୁଁଥିଲା। କିନ୍ତୁ ସେହି କଂଗ୍ରେସ ନେତାଙ୍କ କଥାକୁ ଯଦି ଆମେ ଗ୍ରହଣ କରିବା, ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଦେଶର ଚାପ ଯୋଗୁଁ ସେତେବେଳେ ପାକିସ୍ତାନ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିବାକୁ ସେନାକୁ ରୋକିଥିଲା କଂଗ୍ରେସ ସରକାର। କଂଗ୍ରେସକୁ ଏବେ କହିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ସେ ବ୍ୟକ୍ତି ଜଣକ କିଏ ଯିଏ କି ବିଦେଶୀ ଚାପରେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲା ? ସେ ବ୍ୟକ୍ତି ଜଣକ କିଏ ଯିଏ କି ମୁମ୍ବାଇର, ଦେଶର ଭାବନା ସହିତ ଖେଳ ଖେଳିଥିଲା ? ଏବଂ ତାହା ଜାଣିବାର ଅଧିକାର ଦେଶର ଅଛି। କଂଗ୍ରେସର ଏହି ଦୁର୍ବଳତା ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିଥିଲା। ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିଥିଲା, ବାରମ୍ୱାର ଜୀବନ ଦେଇ ଦେଶକୁ ଏହାର ବହୁମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ପାଇଁ ଦେଶ ଓ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାଠାରୁ ବଡ଼ ଆଉ କିଛି ବି ନାହିଁ। ଆଜିର ଭାରତ ଦମଦାର୍ ଜବାବ ଦିଏ। ଆଜିର ଭାରତ ଘରେ ପଶି ଶତ୍ରୁକୁ ମାରିଥାଏ। ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ବେଳେ ଏହା ଦୁନିଆ ଦେଖିଛି ଏବଂ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ ମଧ୍ୟ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗରିବ ହୁଅନ୍ତୁ, ନିଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ହୁଅନ୍ତୁ କି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆଜି ସେମାନଙ୍କର ସଶକ୍ତିକରଣ ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତା । ଯେତେବେଳେ ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ସୁବିଧା ମିଳେ, ସମ୍ମାନ ମିଳେ, ସେତେବେଳେ ଏମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢ଼େ। ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ଦେଶ ସଶକ୍ତ ହୁଏ। ଏବେ ଜିଏସ୍‌ଟିରେ ଯେଉଁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପୀଢ଼ିର ସଂସ୍କାର ହେଲା, ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକ ଯେଉଁ ଶସ୍ତା ହେଲା, ଏହା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢ଼ିଛି। ବଜାରରୁ ଆସିଥିବା ପରିସଂଖ୍ୟାନ କହୁଛି,ଏଥର ନବରାତ୍ରିରେ ବିକ୍ରିବଟାରେ କାହିଁ କେତେ ବର୍ଷର ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଛି। ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟାରେ ଲୋକେ ସ୍କୁଟର, ବାଇକ, ଟିଭି, ଫ୍ରିଜ୍, ଓ୍ୱାସିଂ ମେସିନ ପରି ସାମଗ୍ରୀ କିଣିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ହେବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶକୁ ଶକ୍ତି ମିଳିବ, ଆମ ସରକାର ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ସେମିତି ପଦକ୍ଷେପ ନେବ। ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ଏକ ଅନୁରୋଧ ଅଛି। ସ୍ୱଦେଶୀକୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ, ଗର୍ବର ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-ଏହା ହେଉଛି ସ୍ୱଦେଶୀ। ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଜାରର ମନ୍ତ୍ର ହେବା ଉଚିତ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ସ୍ୱଦେଶୀ ପୋଷାକ-ଜୋତା କିଣିବ, ସ୍ୱଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀ ଘରକୁ ଆଣିବ, ଯଦି କାହାକୁ ଉପହାର ଦେବାର ଅଛି ତ ସ୍ୱଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀ ଉପହାର ଦେବ, ତା ହେଲେ ଦେଶର ପଇସା ଦେଶରେ ହିଁ ଲାଗିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ହିଁ କାମ ମିଳିବ, ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗକୁ ରୋଜଗାର ମିଳିବ। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ସାରା ଭାରତ ସ୍ୱଦେଶୀକୁ ଆପଣେଇ ନେବ ତ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ କେତେ ବଢ଼ିଯିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଦେଶର ବିକାଶକୁ ଗତି ଦେବାରେ ସବୁବେଳେ ଆଗରେ ରହି ଆସିଛି। ଏନ୍‌ଡିଏର ଡବଲ୍ ଇଂଜିନ ସରକାର, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନଗର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଲଗାତର କାମ କରିବ। ବିକାଶ କାମ ପାଇଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଦେଉଛି, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଦେଉଛି। ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ – ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ! ଦୁଇ ହାତ ଉପରକୁ ଉଠାଇ ବିଜୟ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରନ୍ତୁ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ବହୁତ – ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of multiple development projects in Mumbai, Maharashtra
08 OCT 2025 6:32PM by PIB Delhi
Governor of Maharashtra, Shri Acharya Devvrat ji, the popular Chief Minister, Devendra Fadnavis ji, my colleagues in the Union Cabinet, Ramdas Athawale ji, K.R. Naidu ji and Murlidhar Mohol ji, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Eknath Shinde ji and Ajit Pawar ji, other ministers, Japan’s Ambassador to Bharat, Keiichi Ono ji, other distinguished guests, brothers and sisters!
Vijayadashami has passed, Kojagiri Purnima is over, and now, in ten days, we will celebrate Diwali. I extend my warmest greetings to all of you for these festivals.
Friends,
Today marks the end of a long wait for Mumbai. Mumbai now has its second international airport. This airport will play a major role in establishing this region as one of Asia’s largest connectivity hubs. Today, Mumbai has also got its fully underground metro. This will make travel in Mumbai easier and save people’s time. This underground metro is a living symbol of a developing Bharat. In a busy city like Mumbai, this magnificent metro has been built underground while ensuring the safety of its historic buildings. I congratulate all the workers and engineers involved in its construction.
Friends,
This is a time of countless opportunities for the youth of the country. Just a few days ago, the PM Setu Scheme worth 60,000 crore rupees was launched to connect many ITIs across the country with industry. From today, the Government of Maharashtra has also launched new programs in hundreds of ITIs and technical schools. From now onwards, students will receive training in emerging technologies such as drones, robotics, electric vehicles, solar energy, and green hydrogen through these programs. I convey my best wishes to the youth of Maharashtra.
Friends,
On this significant occasion, I also remember Maharashtra’s proud son and people’s leader, the late D. B. Patil ji. His dedication and service to society and farmers are an inspiration to all of us. His life will continue to motivate those working for the welfare of society.
Friends,
Today, the entire nation is dedicated to realizing the resolve of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). A ‘Viksit Bharat’ means a nation where there is both ‘Gati’ (speed) and ‘Pragati’ (progress), where public welfare is the top priority, and where government schemes make people’s lives easier. If you look back at the journey of the last 11 years, you’ll see that work has been moving forward rapidly with this very spirit across every corner of Bharat. When Vande Bharat semi high-speed trains run on the tracks, when bullet train projects gather pace, when wide highways and expressways connect new cities, when long tunnels are built cutting through mountains, and when majestic sea bridges link two shores of the ocean then we witness both Bharat’s ‘Gati’ and ‘Pragati’. This progress gives new wings to the dreams of Bharat’s youth.
Friends,
Today’s event also continues this very journey. The Navi Mumbai International Airport is a project that truly reflects the vision of a ‘Viksit Bharat’. It is built on the land of Chhatrapati Shivaji Maharaj, and its design resembles a lotus flower, i.e., a vibrant symbol of ‘Sanskriti’ (culture) and ‘Samriddhi’ (prosperity). Through this new airport, farmers of Maharashtra will now be connected to supermarkets in Europe and the Middle East. This means that farmers’ fresh produce like fruits, vegetables, flowers and the catch from fishermen will reach global markets faster. This airport will also reduce export costs for small and medium industries in the surrounding areas, and will attract more investment, and create new enterprises and industries. I extend my heartfelt congratulations to the people of Maharashtra and Mumbai for this airport.
Friends,
When there is a determination to fulfil dreams, and a strong will to ensure that the benefits of rapid development reach every citizen, results naturally follow. Our aviation sector and the industries connected to it are a clear example of this progress. You may recall that in 2014, when the country gave me the opportunity to serve, I had said that my dream was that even a person wearing slippers should be able to afford an air journey. To realize this dream, it was essential to build new airports across the country. Our government began working seriously on this mission. Over the last 11 years, new airports have come up one after another. In 2014, we had only 74 airports. Today, the number of airports in Bharat has surpassed 160.
Friends,
When airports are built in small towns, people there get new options for air travel. And to make flying affordable for them, we launched the UDAN (Ude Desh ka Aam Naagrik) scheme so that people can travel by air at low cost. Because of the UDAN scheme, millions of Indians have taken their first-ever flight and fulfilled their dreams in the past decade.
Friends,
With the construction of new airports and the success of the UDAN scheme, people have gained great convenience and at the same time, Bharat has become the world’s third-largest domestic aviation market. Now, our airlines are continuously expanding. And people around the world are astonished to learn that aircraft manufacturing companies currently have orders for nearly 1,000 new airplanes from Bharat alone. This growth is creating new opportunities for pilots, cabin crew, engineers, and ground staff.
Friends,
As the number of aircraft increases, the demand for maintenance and repair also rises. For this, we are setting up new Maintenance, Repair, and Overhaul (MRO) facilities right in Bharat. Our goal is that Bharat becomes a major global MRO hub by the end of this decade. This too is generating numerous employment opportunities for our youth.
Friends,
Today, Bharat is the youngest nation in the world. Our true strength lies in our young people. That is why every policy of our government focuses on creating maximum employment opportunities for youth. When there is greater investment in infrastructure, jobs are created. When a port like Vadhavan, with an investment of 76,000 crore rupees, is developed, then jobs are created. When trade grows, and the logistics sector gains momentum, countless employment opportunities arise.
Brothers and sisters,
We have been raised with the belief that national policy must be the foundation of politics. For us, every single rupee spent on infrastructure is a means to enhance the convenience and capability of our citizens. But on the other hand, there has always been a political stream in the country that prioritizes its own power and convenience over the people’s welfare. These are the same people who create hurdles in development projects, who derail progress through corruption and scams. For decades, our nation has witnessed the damage caused by such politics.
Friends,
The metro line that has been inaugurated today also reminds us of the actions of those who once hindered progress. I remember being present at its foundation stone-laying ceremony, when millions of families in Mumbai were filled with hope that their daily struggles would soon ease. But later, a different government came to power for a brief period and they halted the entire project. They gained power, but the country suffered losses worth thousands of crores of rupees, and people endured years of inconvenience. Now, with the completion of this metro line finally, a journey that once took two to two-and-a-half hours will now take just 30 to 40 minutes. In a city like Mumbai, where every minute counts, depriving Mumbaikars of this facility for three to four years is nothing short of a great injustice.
Friends,
For the past 11 years, our focus has been on making the lives of citizens easier, on improving the ease of living. That’s why there has been unprecedented investment in every form of infrastructure, be it rail, roads, airports, metros, and electric buses. Projects like the Atal Setu and the Coastal Road have been built.
Friends,
We are also working to integrate all modes of transportation with one another. Our effort is to ensure seamless travel, so that people are not forced to struggle when switching from one mode of transport to another. Today, the country is moving towards the vision of “One Nation, One Mobility.” The Mumbai One App is another step in this direction. Now, the people of Mumbai will no longer have to stand in long queues for tickets. With the Mumbai One App, you can buy a ticket once and travel using that same ticket on local trains, buses, metros, or taxis.
Friends,
Mumbai is not only Bharat’s financial capital but also one of its most vibrant cities. That is why, terrorists chose Mumbai for a major attack in 2008. But the Congress government in power then sent a message of weakness, a message of surrender before terrorism. Just recently, a senior Congress leader, who has even served as the country’s Home Minister, made a major revelation in an interview. He has claimed that our armed forces were ready to strike Pakistan after the Mumbai attacks. The whole country wanted that at the time. But according to that Congress leader, the then-Congress government prevented Bharat’s forces from attacking Pakistan due to pressure from another country. Congress must tell us who it was that made that decision under foreign pressure and who played with the feelings of Mumbai and the nation. The country has the right to know. This weakness of Congress strengthened the terrorists and weakened national security, a price the nation paid repeatedly in lost lives.
Friends,
For us, nothing is above the security of the country and its people. Today’s Bharat gives a befitting reply. Today’s Bharat strikes the enemy inside their own territory. The world saw and felt pride during Operation Sindoor.
Friends,
Whether poor, neo middle class, or middle class, their empowerment is today’s national priority. When these families get convenience and respect, their capability increases. A stronger citizenry makes the nation stronger. The next-generation GST reforms and the fall in prices have increased people’s purchasing power. Market figures show that this Navratri many years’ worth of sales records were broken. A record number of people are buying scooters, bikes, TVs, refrigerators and washing machines.
Friends,
Our government will continue to take every step that makes people’s lives better and strengthens the nation. But I also have one request for you: Embrace Swadeshi (local products). Say with pride: “This is Swadeshi!” Let this be the mantra of every home and every marketplace. If every citizen buys Indian-made clothes and shoes, brings home Swadeshi goods, and chooses Swadeshi products when giving gifts, then the nation’s money will stay within the nation. This will give work to Indian labourers and employment to Indian youth. Just imagine when the entire country adopts Swadeshi, how greatly Bharat’s strength will multiply!
Friends,
Maharashtra has always been at the forefront of driving the development of the country. The NDA’s double-engine government will continue to work tirelessly to enhance the strength of every city and every village in Maharashtra. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you for these development projects, and my best wishes for the future. Now, say with me: Bharat Mata Ki Jai! Raise both your hands and celebrate this victory!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.