প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মহারাস্ত্রগী মুম্বাইদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
08 OCT 2025 6:32PM by PIB Imphal
মহারাস্ত্রাগী রাজ্যপাল, শ্রী আচার্য দেবব্রতজী, মীয়াম্না পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী, দেবেন্দ্র ফর্নবিসজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরূপশিং, রামদাস অথৱালেজী, কে.আর. নাইদুজী অমসুং মুরলিধর মোহোলজী, মহারাস্ত্রগী উপ মুখ্য মন্ত্রীশিং, একনাথ শিন্দেজী অমসুং অজিত পৱারজী, অতোপ্পা মন্ত্রীশিং, ভারত্তা লৈবা জপানগী এম্বেসেদর, কীচি ওনোজী, অতোপ্পা শক্নাইরবা মীথুংলেনশিং, ইচিল-ইনাওশিং!
বিজয়াদশমী পাংথোকখ্রে, কোজাগিরি পূর্ণিমা লোইখ্রে, অমসুং হৌজিক, নুমিৎ ১০নিগী মতুংদা, ঐখোয়না দিৱালী পাংথোক্কনি। থৌরমশিং অসিগীদমক্তা ময়াম পুম্নমকপু ঐহাক্না থমোয় শেংনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি মুম্বাইগীদমক মতম শাংনা ঙাইদুনা লৈখিবগী অরোইবা নুমিৎনি। মুম্বাইদা হৌজিক অনিশুবা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত লৈরে। এয়রপোর্ত অসিনা লমদম অসিবু এসিয়াগী খ্বাইদগী চাউবা কনেক্তিবিতী হব অমা ওইনা লিংখৎপদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। ঙসি, মুম্বাইদসু মপুং ফানা অন্দরগ্রাউন্দ মেত্রো লৈরে। মসিনা মুম্বাইদা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা লাইথোকহল্লগনি অমসুং মীয়ামগী মতম কনবা ঙম্লগনি। মসিগী অন্দরগ্রাউন্দ মেত্রো অসি চাউখৎলক্লিবা ভারতকী মীৎনা উবা খুদম অমনি। মুম্বাইগুম্বা মী য়াম্না তিনবা সহর অমদা, পুৱারী ওইরবা বিলদিংশিংবু ঙাক-শেন্দুনা লৈহন্দুনা মসিগী অঙকপা মেত্রো অসি লৈনুংদা শাখ্রে। মসিগী শেমগৎ শাগৎপদা শরুক য়াখিবা শিন্মীশিং অমসুং ইঞ্জিনীয়র পুম্নমকপু ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
মসি লৈবাক অসিগী নহাশিংগীদমক মশিং থিঙমদ্রবা খুদোংচাবশিংগী মতম অমনি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, লৈবাক অসিগী আই.তি.আই. কয়া অমা ইন্দস্ত্রীগা শম্নহন্নবা লুপা করোর ৬০,০০০গী পি.এম. সেতু স্কিম হৌদোকখ্রে। ঙসিদগী, মহারাস্ত্র সরকারনা আই.তি.আই. অমসুং তেক্নিকেল স্কুল চামরোমদা অনৌবা প্রোগ্রামশিংসু হৌদোক্লে। হৌজিক্তি, মহৈরোয়শিংনা হায়রিবা প্রোগ্রামশিং অসিগী খুত্থাংদা দ্রোন, রোবোতিক্স, ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিং, সোলর ইনর্জী অমসুং গ্রীন হাইদ্রোজেনগুম্বা অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা ত্রেনিং ফংলগনি। ঐহাক্না মহারাস্ত্রগী নহাশিংদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
মসিগী মরু ওইবা থৌরম অসিদা, ঐহাক্না মহারাস্ত্রগী চাউথোকচনীংঙাই ওইরবা মচানুপা অমসুং মীয়ামগী লুচিংবা, লৈখিদ্রবা দি. বি. পতিলজীবু নিংশিংজরি। মহাক্না খুন্নাই অমসুং লৌমীশিংগীদমক কত্থোকপা অমসুং থবক তৌবগী থৌনা অসিনা ঐখোয় পুম্নমক্তা ইথিল পীরি। মহাক্কী পুন্সি অসিনা খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক থবক তৌরিবা মীওইশিংদা মখা তানা পুক্নিং থৌগৎকনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, লৈবাক পুম্বনা 'বিকসিত ভারত' (চাউখৎলবা ভারত) অমগী ৱারেপ অদু মপুং ফাহন্নবা হোৎনরি। 'ভিক্সিৎ ভারত' হায়বসিনা 'গতি' (মতম) অমসুং 'প্রগতি' (খুমাং চাউশিনবা) অনিমক লৈরবা, মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাংবু খ্বাইদগী মরুওইনা লৌরিবা, অমসুং সরকারগী স্কিমশিংনা মীয়ামগী পুন্সিবু হেন্না লায়থোকহল্লিবা লৈবাক অমা হায়বনি। করিগুম্বা অদোম্না হৌখিবা চহি ১১গী খোঙচৎ অদুদা অমুক হন্না য়েংলুরবদি, ভারতকী মফম খুদিংদা হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা থবকশিং অসি খোংজেল য়াংনা চংশিল্লি হায়বা অদোম্না উবা ফংগনি। বন্দে ভারত সেমি হাই স্পীদ ত্রেনশিং ত্রেকশিংদা চৎপা মতমদা, বুলেৎ ত্রেন প্রোজেক্তশিং খোঙজেল য়াংখৎপা মতমদা, পাক চাউবা হাইৱে অমসুং এক্সপ্রেসৱেশিংনা অনৌবা শহরশিং শম্নবা মতমদা, চীংশিং কক্তুনা অশাংবা তনেলশিং শাগৎপা মতমদা, অমসুং অৱাংবা সমুদ্রগী থোংশিংনা সমুদ্রগী তোর্বান অনি শম্নবা মতমদা ঐখোয়না ভারতকী গতী অমসুং প্রগতি অনিমক উবা ফংই। মসিগী খুমাং চাউশিল্লকপনা ভারতকী নহারোলশিংগী মঙলানশিংদা অনৌবা মঙাল পীরি।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসিনা খোঙচৎ অসিবু মখা চত্থরি। নবী মুম্বাই ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অসি 'ভিক্সিৎ ভারত'কী মিৎয়েং অদু তশেংনা উৎলিবা প্রোজেক্ত অমনি। মসি ছত্রপতি শিবাজী মহারাজকী লমদা শাখিবনি, অমসুং মসিগী দিজাইন অসি থম্বাল লৈগা মান্নৈ, হায়বদি, সংস্কৃতি (চৎন-লোনচৎ) অমসুং সমৃদ্ধি (চাউখৎপা) গী ময়েক লারবা খুদম অমনি। অনৌবা এয়রপোর্ত অসিগী খুত্থাংদা, মহারাস্ত্রগী লৌমীশিং অসি হৌজিক্তি য়ুরোপ অমসুং মিদল ইস্তকী সুপরমার্কেৎশিংগা শম্নহল্লগনি। মসিনা তাক্লিবদি লৌমীশিংনা তেক্না পুথোকপা মহৈ-মরোং, মনা-মশিং, লৈ অমসুং ঙা ফাবশিংনা ফাবা ঙা অসি মালেমগী কৈথেলশিংদা থুনা য়ৌগনি। মসিগী এয়রপোর্ত অসিনা অকোয়বা মফমশিংদা লৈরিবা অপীকপা অমসুং ময়াই ওইবা ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক এক্সপোর্তকী শেনফম হন্থহল্লগনি, অমসুং অহেনবা ইনভেস্তমেন্ত লাকহল্লগনি, অমসুং অনৌবা ইন্তর্প্রাইজশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীশিং শেমগৎলগনি। মসিগী এয়রপোর্ত অসিগীদমক মহারাস্ত্রা অমসুং মুম্বাইগী মীয়ামদা ঐহাক্না থমোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
মঙলানশিং মংফাওনহন্নবা ৱারেপ লৌবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী কান্নবা অসি নাগরিক খুদিংমক্তা ফংহন্নবা অচেৎপা মঙলান অমা লৈরকপা মতমদা মহৈশিং অদু তঙাইফদনা ফংলগনি। ঐখোয়গী এভিএসন সেক্তর অমসুং মসিগা মরী লৈনবা ইন্দস্ত্রীশিং অসি মসিগী খুমাং চাউশিনবগী ময়েক শেংবা খুদম অমনি। অদোম্না নীংশিংবা য়াই মদুদি ২০১৪দা লৈবাক অসিনা ঐঙোন্দা সেবা তৌবগী খুদোংচাবা পীরকপা মতমদা, ঐহাক্না হায়খি মদুদি ঐহাক্কী মঙলানদি শেন্দল তোংবা মীওই অমা ফাওবা এয়র ত্রাভেল তৌবা ঙমহনবনি। মসিগী মঙলান অসি মঙফাওনহন্নবগীদমক লৈবাক শিনবা থুংনা অনৌবা এয়রপোর্তশিং শেমগৎপা তঙাইফদে। ঐখোয়গী সরকারনা মিসন অসিদা কন্না হোৎনবা হৌরকখি। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা, অনৌবা এয়রপোর্তশিং মথং-মথং শেমগৎলক্লি। ২০১৪দা ঐখোয়গী এয়রপোর্ত ৭৪ খক্তমক লৈখি। ঙসি ভারত্তা এয়রপোর্ত মশিং অসি ১৬০ হেনখ্রে।
মরুপশিং,
অপীকপা শহরশিংদা এয়রপোর্তশিং শাগৎলকপা মতমদা, মফম অদুগী মীওইশিংনা এয়র ত্রাবেলগী অনৌবা ওপ্সনশিং ফংলি। অমসুং মখোয়গীদমক ফ্লাইয়িং অসি শেল চঙদনা তৌবা ঙম্নবা, ঐখোয়না উরান (উরে দেশ কা আম নাগরিক) স্কিম হৌদোক্লে। মসিনা মরম ওইদুনা মীয়াম্না হন্থবা মমলদা ফ্লাইত তোংবা ঙম্মি। উরান স্কিমনা মরম ওইদুনা, হৌখিবা চহী তরা অসিদা ভারত মচা মিল্লিয়ন কয়ানা মখোয়গী অহানবা ফ্লাইত তোংদুনা চৎখ্রে অমসুং মখোয়গী মঙলানশিং মপুং ফাহনখ্রে।
মরুপশিং,
অনৌবা এয়রপোর্তশিং শেমগৎপা অমসুং উরান স্কিম মাই পাক্লকপগা লোইননা, মীয়ামদা অচৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে অমসুং মসিগা লোয়ননা ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা দোমেস্তিক এভিএসন মার্কেৎ ওইরক্লি। হৌজিক ঐখোয়গী এয়রলাইনশিং অসি লেপ্পা লৈতনা পাকথোক চাউথোক্লি। অমসুং মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা মীওইশিংনা এয়রক্রাফ মেন্যুফেকচরিং কম্পেনীশিংনা হৌজিক ভারতকী অনৌবা এয়রক্রাফ ১০০০গী ওর্দর লৈরে হায়বা খঙবদা থোইদোক্না অঙকপা ফাওই। অসিগুম্বা শাহৌ অসিনা পাইলোৎশিং, কেবিন ক্রুশিং, ইঞ্জিনীয়রশিং অমসুং গ্রাউন্দ পর্সনেলশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং লৈহল্লি।
মরুপশিং,
এয়রক্রাফ মশিং হেনগৎলকপগা লোয়ননা, মেনতেনেন্স অমসুং শেমজিনবগী দিমান্দসু হেনগৎলক্লি। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না ভারত্তা অনৌবা মেনতেনেন্স, রিপ্যর অমসুং ওভরহোল (এম.আর.ও.)গী খুদোংচাবশিং শেমগৎলি। ঐখোয়গী পান্দমদি ভারত অসি দিকেদ অসিগী লোইশিল্লকপদা মালেমগী এম.আর.ও.গী মরুওইবা মফম অমা ওইনবনি। মসিনা ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক থবক ফংহন্নবগী মশিং য়াম্লবা খুদোংচাবশিংসু পীরগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী নহা ওইরিবা লৈবাক ওইরে। ঐখোয়গী অশেংবা পাঙ্গল অসি ঐখোয়গী নহাশিংদা লৈ। মরম অসিনা ঐখোয়গী সরকারগী পোলিসী খুদিংমক্না নহারোলশিংগীদমক থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবশিং মশিং য়ামহন্নবা মীৎয়েং থম্লি। ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অহেনবা ইনবেস্তমেন্ত লৈরকপা মতমদা, থবকশিং শেম্মী। ভাধবনগুম্বা পোর্ত অমা লুপা কোতি ৭৬,০০০গী ইনভেস্তমেন্তগা লোয়ননা শেমগৎলকপা মতমদা থবক ফংহল্লগনি। ললোন-ইতিক হেনগৎলকপা অমসুং লোজিস্তিক্স সেক্তরনা খোঙজেল য়াংখৎলকপা মতমদা, থবক ফংনবগী মশিং থিঙমদ্রবা খুদোংচাবশিং লৈরকই।
ইচিল ইনাওশিং,
নেস্নেল পোলিসী অসি রাজনিতীগী য়ুম্ফম ওইগদবনি হায়বা থাজবা অসিগা লোইননা ঐখোয়না চাউখৎলকখি। ঐখোয়গীদমক্তদি, ইনফ্রাস্ত্রকচরদা থাদরিবা শেনফম খুদিংমক অসি ঐখোয়গী নাগরিকশিংগী খুদোংচাবশিং অমসুং তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎহন্নবা পাম্বৈ অমনি। অদুগা নাকল অমরোমদা, লৈবাক অসিদা মতম পুম্নমক্তা মীয়ামগী য়াইফনবগী মথক্তা মশাগী শক্তি অমসুং খুদোংচাবশিংবু মরুওইনা লৌরিবা রাজনিতীগী ঈচেল অমা লৈরি। মখোয় অসি দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংদা অথিংবা পীরিবা, লল্লোন-ইতিক অমসুং স্কেমগী খুত্থাংদা খোংজেল তপথহল্লিবা মীওইশিংনি। চহী কয়াদগী, ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা অসিগুম্বা রাজনিতীনা থোকহনবা অমাংবশিং অসি উদুনা লাক্লি।
মরুপশিং,
ঙসি শঙ্গাখিবা মেত্রো লাইন অসিনা মতম অমদা চাউখৎপগী লম্বীদা অপনবা ওইরম্বা মীওইশিংগী থৌওংশিং অদু ঐখোয়দা নিংশিংহল্লি। মুম্বাইগী ইমুং মিলিয়ন কয়াগী নুমিৎ খুদিংগী থেংনরিবা অৱা-অনাশিং অসি অথুবা মতমদা হন্থরক্কনি হায়বগী থাজবগা লোয়ননা উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা ঐহাক্না নীংশিংলি। অদুবু তুংদা, অতেনবা মতমগী ওইনা অতোপ্পা সরকার অমা লাকখি অমসুং মখোয়না প্রোজেক্ত পুম্নমক লেপখি। মখোয়না শক্তি ফংখি, অদুবু লৈবাক অসিনা লুপা করোর লিশিং কয়া মাংখি, অমসুং মীয়াম্না চহী কয়া খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি। হৌজিক্তি, মসিগী মেত্রো লাইন অসি লোইশিল্লকপগা লোয়ননা, মতম অমদা পুং অনিদগী অনি মখাই ফাওবগী খোঙচৎ অমা হৌজিক্তি মিনিৎ ৩০দগী ৪০ খক্তমক চঙগনি। মিনিত খুদিংমক মরু ওইরিবা মুম্বাইগুম্বা শহর অমদা, মুম্বাইগী মীওইশিংবু চহি অহুম নৎত্রগা মরিগী ওইনা মসিগী ফেসিলিতী অসি ফংহন্দবা অসি অচৌবা শিংনবা অমনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১১ অসিদা ঐখোয়না মীৎয়েং থম্লিবা অসি নাগরিকশিংগী পুন্সি মহিং লায়থোকহনবা, হিংবদা লাইবা হেনগৎহনবনি। মসিনা মরম ওইদুনা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মওং খুদিংমক্তা, রেল, লম্বী, এয়রপোর্ত, মেত্রো অমসুং ইলেক্ত্রিক বসতা, মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌরি। অতল সেতু অমসুং কোস্তেল রোদকুম্বা প্রোজেক্তশিং শাখ্রে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ত্রান্সপোর্তকী পাম্বৈ পুম্নমকপু অমগা অমগা পুনশিন্নবা হোৎনরি। ঐখোয়না হোৎনরিবদি মীশিংনা ত্রান্সপোর্তকী পাম্বৈ অমদগী অমদা ওন্থোকপা মতমদা খুদোংচাদবা লৈহন্দনবা, তংদু লৈতানা চৎথোক-চৎশিন তৌনবা হোৎনবনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা "ৱান নেসন, ৱান মোবিলিতী"গী মিৎয়েংগী মায়কৈদা চংশিল্লি। মুম্বাই ৱান এপ অসি মসিগী মাইকৈ অসিদা অতোপ্পা খোংথাং অমনি। হৌজিক্তি, মুম্বাইগী মীয়াম্না টিকেৎশিং ফংনবগীদমক অশাংবা মথং-মনাওদা লেংদনা লৈরররোই। মুম্বাই ৱান এপকী খুত্থাংদা, নহাক্না অমুক্তা টিকেৎ অমা লৈদুনা লোকেল ত্রেন, বস, মেত্রো, নৎত্রগা তেক্সিদা চৎপা য়াগনি।
মরুপশিং,
মুম্বাই অসি ভারতকী ফাইনান্সিএল কেপিতেল ওইবতা নত্তনা মসিগী খ্বাইদগী ভাইব্রেন্ত ওইবা শহরশিংগী মরক্তসু অমনি। মসিনা মরম ওইদুনা, তেরোরিস্তশিংনা ২০০৮দা মুম্বাইবু অচৌবা এতেক্কীদমক খনখি। অদুবু মতম অদুদা লৈঙাক পায়রিবা কংগ্রেস সরকারনা খুদোংচাদবা, তেরোরিজমগী মমাংদা খুদোংচাবা পীবগী পাউজেল অমা পীখি। হৌজিক্তি, লৈবাক অসিগী হোম মিনিস্তর ফাওবা ওইরম্লবা কংগ্রেসকী মকোক থোংবা লুচিংবা অমনা ইন্তর্ভিয়ু অমদা অচৌবা ৱাফম অমা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়গী আর্মদ ফোর্সেসনা মুম্বাইগী এতেক্কী মতুংদা পাকিস্তান্দা লান্দানবা শেম-শাখি। মতম অদুদা লৈবাক শীনবা থুংনা মসি পাম্মি। অদুবু কংগ্রেসকী লুচিংবা অদুগী মতুং ইন্না, মতমদুগী কংগ্রেস সরকারনা ভারতকী লান্মীশিংবু অতোপ্পা লৈবাক অমগী প্রেসরনা মরম ওইদুনা পাকিস্তান্দা লান্দাবদগী থিংখি। মপানগী প্রেসরগী মখাদা ৱারেপ অদু কনানা লৌখিবগে অমসুং মুম্বাই অমসুং লৈবাক অসিগী পুক্নিং ৱাখল্লোনগা কনানা শান্নখিবগে হায়বদু কংগ্রেসনা ঐখোয়দা তাক্কদবনি। লৈবাক অসিনা খঙনবগী হক লৈ। কংগ্রেসকী অশোনবা অসিনা তেরোরিস্তশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনখি অমসুং নেস্নেল সেক্যুরিতীবু মপাঙ্গল হন্থহনখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গীদমক্তদি, লৈবাক অমসুং মসিগী মীয়ামগী সেক্যুরিতীগী মথক্তা করিগুম্বা অমত্তা লৈতে। ঙসিগী ভারতনা মসিগী চপ চাবা পাউখুম পীরি। ঙসিগী ভারতনা মশাগী লমদমগী মনুংদা লৈবা য়েক্নববু লান্দারক্লি। ওপরেসন সিন্দুরগী মতমদা মালেমনা উখি অমসুং চাউথোকচবা ফাওখি।
মরুপশিং,
লায়রবশিং, নিও মিদল ক্লাস নৎত্রগা মিদল ক্লাস ওইগেরা, মখোয়গী এম্পাৱরমেন্ত অসি ঙসিগী নেস্নেল প্রাইওরিতিনি। ইমুংশিং অসিনা খুদোংচাবা অমসুং ইকায় খুম্নবা ফংলকপা মতমদা, মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎলকই। মপাঙ্গল কনখৎলবা নাগরিকশিংনা লৈবাক অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। নেক্স জেনরেসন জি.এস.তি.গী রিফোর্মশিং অমসুং মমল হন্থবনা মীয়ামগী পোৎ লৈবগী শক্তি হেনগৎহনখ্রে। কৈথেলগী ফিগরশিং উৎলি মদুদি চহি কয়াগী মমাংগা চংদম্নবদা হন্দক্কী নবরত্রিদা রেকোর্দ কয়া অমা থুগাইখ্রে। মশিং য়াম্লবা মীওইশিংনা স্কুতর, বাইক, টিভি, ফ্রিজরেতর অমসুং ৱাশিং মেছিনশিং লৈরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা মীয়ামগী পুন্সি ফগৎহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খোঙথাং খুদিংমক লৌখৎকনি। অদুম ওইনমক ঐহাক্না অদোমদা হায়জবা অমা লৈ: স্বদেশী (লৈবাক্কী পোত্থোকশিং) শিজিনবিয়ু। ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা হায়বিয়ু: "মসি স্বদেশীনি!" মসি য়ুমথোং খুদিংমক্তা অমসুং কৈথেল খুদিংমক্তা মন্ত্র ওইহল্লু। নাগরিক খুদিংমক্না ভারতনা শাবা পোৎশক অমসুং খোংউপশিং লৈরবদি, স্বদেশী পোৎলমশিং য়ুমদা পুরক্লবদি, অমসুং খুদোংচাবা পীরকপা মতমদা স্বদেশী পোৎলমশিং খল্লদি, লৈবাক অসিগী শেনফম অসি লৈবাক অসিগী মনুংদা লৈগনি। মসিনা ভারতকী শিন্মীশিংদা থবক পীগনি অমসুং ভারতকী নহারোলশিংদা থবক পীগনি। লৈবাক শীনবা থুংনা স্বদেশী চৎনহনবা মতমদা, ভারতকী শক্তি অসি কয়া য়াম্না হেনগৎলক্কদগে হায়বদু খল্লু!
মরুপশিং,
মহারাস্ত্রনা মতম পুম্নমক্তা লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংগী লমদা মাংজিল থানা চংশিল্লি। এন.দি.এ.গী দবল-ইঞ্জিন সরকারনা মহারাস্ত্রাগী শহর খুদিংমক্কী অমসুং খুঙ্গং খুদিংমক্কী শক্তি হেনগৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌগনি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না অদোম পুম্নমকপু চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক থমোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমসুং তুংলমচৎকীদমক য়াইফ পাউজেল পীজরি। হৌজিক, ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বিয়ু: ভারত মাতা কী জয়! খুৎ অনিমক থাংগৎলু অমসুং মসিগী মাইপাকপগী থৌরম অসি নুংঙাইবা ফোঙদোকপীয়ু!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
পুম্নমকপু থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of multiple development projects in Mumbai, Maharashtra
08 OCT 2025 6:32PM by PIB Delhi
Governor of Maharashtra, Shri Acharya Devvrat ji, the popular Chief Minister, Devendra Fadnavis ji, my colleagues in the Union Cabinet, Ramdas Athawale ji, K.R. Naidu ji and Murlidhar Mohol ji, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Eknath Shinde ji and Ajit Pawar ji, other ministers, Japan’s Ambassador to Bharat, Keiichi Ono ji, other distinguished guests, brothers and sisters!
Vijayadashami has passed, Kojagiri Purnima is over, and now, in ten days, we will celebrate Diwali. I extend my warmest greetings to all of you for these festivals.
Friends,
Today marks the end of a long wait for Mumbai. Mumbai now has its second international airport. This airport will play a major role in establishing this region as one of Asia’s largest connectivity hubs. Today, Mumbai has also got its fully underground metro. This will make travel in Mumbai easier and save people’s time. This underground metro is a living symbol of a developing Bharat. In a busy city like Mumbai, this magnificent metro has been built underground while ensuring the safety of its historic buildings. I congratulate all the workers and engineers involved in its construction.
Friends,
This is a time of countless opportunities for the youth of the country. Just a few days ago, the PM Setu Scheme worth 60,000 crore rupees was launched to connect many ITIs across the country with industry. From today, the Government of Maharashtra has also launched new programs in hundreds of ITIs and technical schools. From now onwards, students will receive training in emerging technologies such as drones, robotics, electric vehicles, solar energy, and green hydrogen through these programs. I convey my best wishes to the youth of Maharashtra.
Friends,
On this significant occasion, I also remember Maharashtra’s proud son and people’s leader, the late D. B. Patil ji. His dedication and service to society and farmers are an inspiration to all of us. His life will continue to motivate those working for the welfare of society.
Friends,
Today, the entire nation is dedicated to realizing the resolve of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). A ‘Viksit Bharat’ means a nation where there is both ‘Gati’ (speed) and ‘Pragati’ (progress), where public welfare is the top priority, and where government schemes make people’s lives easier. If you look back at the journey of the last 11 years, you’ll see that work has been moving forward rapidly with this very spirit across every corner of Bharat. When Vande Bharat semi high-speed trains run on the tracks, when bullet train projects gather pace, when wide highways and expressways connect new cities, when long tunnels are built cutting through mountains, and when majestic sea bridges link two shores of the ocean then we witness both Bharat’s ‘Gati’ and ‘Pragati’. This progress gives new wings to the dreams of Bharat’s youth.
Friends,
Today’s event also continues this very journey. The Navi Mumbai International Airport is a project that truly reflects the vision of a ‘Viksit Bharat’. It is built on the land of Chhatrapati Shivaji Maharaj, and its design resembles a lotus flower, i.e., a vibrant symbol of ‘Sanskriti’ (culture) and ‘Samriddhi’ (prosperity). Through this new airport, farmers of Maharashtra will now be connected to supermarkets in Europe and the Middle East. This means that farmers’ fresh produce like fruits, vegetables, flowers and the catch from fishermen will reach global markets faster. This airport will also reduce export costs for small and medium industries in the surrounding areas, and will attract more investment, and create new enterprises and industries. I extend my heartfelt congratulations to the people of Maharashtra and Mumbai for this airport.
Friends,
When there is a determination to fulfil dreams, and a strong will to ensure that the benefits of rapid development reach every citizen, results naturally follow. Our aviation sector and the industries connected to it are a clear example of this progress. You may recall that in 2014, when the country gave me the opportunity to serve, I had said that my dream was that even a person wearing slippers should be able to afford an air journey. To realize this dream, it was essential to build new airports across the country. Our government began working seriously on this mission. Over the last 11 years, new airports have come up one after another. In 2014, we had only 74 airports. Today, the number of airports in Bharat has surpassed 160.
Friends,
When airports are built in small towns, people there get new options for air travel. And to make flying affordable for them, we launched the UDAN (Ude Desh ka Aam Naagrik) scheme so that people can travel by air at low cost. Because of the UDAN scheme, millions of Indians have taken their first-ever flight and fulfilled their dreams in the past decade.
Friends,
With the construction of new airports and the success of the UDAN scheme, people have gained great convenience and at the same time, Bharat has become the world’s third-largest domestic aviation market. Now, our airlines are continuously expanding. And people around the world are astonished to learn that aircraft manufacturing companies currently have orders for nearly 1,000 new airplanes from Bharat alone. This growth is creating new opportunities for pilots, cabin crew, engineers, and ground staff.
Friends,
As the number of aircraft increases, the demand for maintenance and repair also rises. For this, we are setting up new Maintenance, Repair, and Overhaul (MRO) facilities right in Bharat. Our goal is that Bharat becomes a major global MRO hub by the end of this decade. This too is generating numerous employment opportunities for our youth.
Friends,
Today, Bharat is the youngest nation in the world. Our true strength lies in our young people. That is why every policy of our government focuses on creating maximum employment opportunities for youth. When there is greater investment in infrastructure, jobs are created. When a port like Vadhavan, with an investment of 76,000 crore rupees, is developed, then jobs are created. When trade grows, and the logistics sector gains momentum, countless employment opportunities arise.
Brothers and sisters,
We have been raised with the belief that national policy must be the foundation of politics. For us, every single rupee spent on infrastructure is a means to enhance the convenience and capability of our citizens. But on the other hand, there has always been a political stream in the country that prioritizes its own power and convenience over the people’s welfare. These are the same people who create hurdles in development projects, who derail progress through corruption and scams. For decades, our nation has witnessed the damage caused by such politics.
Friends,
The metro line that has been inaugurated today also reminds us of the actions of those who once hindered progress. I remember being present at its foundation stone-laying ceremony, when millions of families in Mumbai were filled with hope that their daily struggles would soon ease. But later, a different government came to power for a brief period and they halted the entire project. They gained power, but the country suffered losses worth thousands of crores of rupees, and people endured years of inconvenience. Now, with the completion of this metro line finally, a journey that once took two to two-and-a-half hours will now take just 30 to 40 minutes. In a city like Mumbai, where every minute counts, depriving Mumbaikars of this facility for three to four years is nothing short of a great injustice.
Friends,
For the past 11 years, our focus has been on making the lives of citizens easier, on improving the ease of living. That’s why there has been unprecedented investment in every form of infrastructure, be it rail, roads, airports, metros, and electric buses. Projects like the Atal Setu and the Coastal Road have been built.
Friends,
We are also working to integrate all modes of transportation with one another. Our effort is to ensure seamless travel, so that people are not forced to struggle when switching from one mode of transport to another. Today, the country is moving towards the vision of “One Nation, One Mobility.” The Mumbai One App is another step in this direction. Now, the people of Mumbai will no longer have to stand in long queues for tickets. With the Mumbai One App, you can buy a ticket once and travel using that same ticket on local trains, buses, metros, or taxis.
Friends,
Mumbai is not only Bharat’s financial capital but also one of its most vibrant cities. That is why, terrorists chose Mumbai for a major attack in 2008. But the Congress government in power then sent a message of weakness, a message of surrender before terrorism. Just recently, a senior Congress leader, who has even served as the country’s Home Minister, made a major revelation in an interview. He has claimed that our armed forces were ready to strike Pakistan after the Mumbai attacks. The whole country wanted that at the time. But according to that Congress leader, the then-Congress government prevented Bharat’s forces from attacking Pakistan due to pressure from another country. Congress must tell us who it was that made that decision under foreign pressure and who played with the feelings of Mumbai and the nation. The country has the right to know. This weakness of Congress strengthened the terrorists and weakened national security, a price the nation paid repeatedly in lost lives.
Friends,
For us, nothing is above the security of the country and its people. Today’s Bharat gives a befitting reply. Today’s Bharat strikes the enemy inside their own territory. The world saw and felt pride during Operation Sindoor.
Friends,
Whether poor, neo middle class, or middle class, their empowerment is today’s national priority. When these families get convenience and respect, their capability increases. A stronger citizenry makes the nation stronger. The next-generation GST reforms and the fall in prices have increased people’s purchasing power. Market figures show that this Navratri many years’ worth of sales records were broken. A record number of people are buying scooters, bikes, TVs, refrigerators and washing machines.
Friends,
Our government will continue to take every step that makes people’s lives better and strengthens the nation. But I also have one request for you: Embrace Swadeshi (local products). Say with pride: “This is Swadeshi!” Let this be the mantra of every home and every marketplace. If every citizen buys Indian-made clothes and shoes, brings home Swadeshi goods, and chooses Swadeshi products when giving gifts, then the nation’s money will stay within the nation. This will give work to Indian labourers and employment to Indian youth. Just imagine when the entire country adopts Swadeshi, how greatly Bharat’s strength will multiply!
Friends,
Maharashtra has always been at the forefront of driving the development of the country. The NDA’s double-engine government will continue to work tirelessly to enhance the strength of every city and every village in Maharashtra. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you for these development projects, and my best wishes for the future. Now, say with me: Bharat Mata Ki Jai! Raise both your hands and celebrate this victory!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.