প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অনৌবা থৌরাংশিংগী লিস্ত: 6শুবা BIMSTEC সম্মিত্তা প্রধান মন্ত্রীনা শরুক য়াবা
04 APR 2025 2:32PM by PIB Imphal
বিজনেস
* BIMSTEC চেম্বর ওফ কমর্স শেম্বা।
* চহি খুদিংগী BIMSTEC বিজনেস সম্মিত পাংথোকপা।
* BIMSTEC রিজনদা লোকেল করেন্সীদা লাল্লোল-ইতিক তৌবা য়াবগী ওইথোকপশিং অদুগী মতাংদা ফীজিবিলিতী নৈনবা।
IT
* দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (DPI)গী এক্সপরিয়েন্স শেয়র তৌনবা BIMSTEC লৈবাকশিংগী মথৌ তাবশিং খঙনবা পাইলোত স্তদী তৌবা।
* BIMSTEC রিজনদা UPI অমসুং পেমেন্ত সীস্তেমশিংগী মরক্তা কনেক্তিবিতী লৈহনবা।
মিতিগেশন অমসুং দিজাস্তর মেনেজমেন্ত
* দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, রিলীফ অমসুং রিহেবিলিতেসনদা মতেং পাংনবা ভারত্তা BIMSTEC সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ফোর দিজাস্তর মেনেজমেন্ত লিংখৎপা।
* চহি অসিদা ভারত্তা BIMSTEC দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতীশিংগী মরক্তা মরিশুবা জোইন্ত এক্সরসাইজ পাংথোক্কনি।
সেক্যুরিতী
* ভারত্তা হোম মিনিস্তরশিংগী মেকানিজমগী অহানবা মীফম পাংথোকপা
স্পেস
* BIMSTEC লৈবাকশিংগীদমক মেনপাৱর ত্রেনিংগীদমক গ্রাউন্দ স্তেসনশিং লিংখৎপা, নেনো সেতলাইতশিং শেমগৎপা অমসুং থাগৎপা, অমসুং রিমোৎ সেন্সিং দেতা শিজিন্নবা।
কেপাসিতী বিলদিং অমসুং ত্রেনিং
* " BODHI ", হায়বদি, " BIMSTEC ফোর ওর্গানাইজদ দেবেলপমেন্ত ওফ হ্যুমেন রিসোর্স ইনফ্রাস্ত্রকচর" ইনিসিয়েতিব। মসিগী মখাদা BIMSTEC লৈবাকশিংগী নহা 300 ভারত্তা চহি খুদিংগী ত্রেনিং পীগনি।
* ভারতকী ফোরেস্ত্রী রিসর্স ইন্সতিত্যুত্তা BIMSTEC মহৈরোইশিংদা স্কোলারশিপ পীবা অমসুং নালন্দা য়ুনিভর্সিতীদা স্কোলারশিপ স্কীম চাউথোকহনবা।
* BIMSTEC লৈবাকশিংগী নহা ওইরিবা দিপ্লোমেতশিংগীদমক চহি খুদিংগী ত্রেনিং প্রোগ্রাম।
* BIMSTEC লৈবাকশিংদা কেন্সরগী কিয়রগী মতাংদা ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগী মতেং পাংনবা তাতা মেমোরিয়েল সেন্তর।
* ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী লমদা রিসর্স অমসুং দিসেমিনেসনগীদমক সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স লিংখৎপা।
* লৌমীশিংগী কান্ননবগীদমক্তা লৌশিং অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং একচেঞ্জ তৌনবা, রিসর্স অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগীদমক্তা ভারত্তা সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স লিংখৎপা।
ইনর্জী
* বেঙ্গলুরুদা লৈবা BIMSTEC ইনর্জী সেন্তর মথৌ তৌবা হৌখ্রে।
* ইলেক্ত্রিক গ্রিদ ইন্তরকনেক্সনদা থবক য়াংশিনবা।
য়ুথ এনগেজমেন্ত
* চহি অসিদা BIMSTEC য়ং লীদর্স সম্মিত পাংথোক্লগনি ।
* BIMSTECহেকাথোন অমসুং য়ং প্রোফেস্নেল ভিজিতর্স প্রোগ্রাম হৌদোক্লগনি।
স্পোর্তস
* চহি অসিদা ভারত্তা ‘BIMSTEC এথলেতিক্স মীত’ পাংথোকপা in India this year.
* 2027দা খ্বাইদগী অহানবা BIMSTEC গেমসকী য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোকপা
কলচর
* চহি অসিদা ভারত্তা BIMSTEC ত্রেদিস্নেল ম্যুজিক ফেস্তিবল পাংথোক্লগনি
কেনেক্তিবিতী
* কেপাসিতী বিল্দিং, রিসর্স, ইন্নোবেসন অমসুং মেরিতাইম পোলিসীশিংদা কোওর্দিনেসন হেনগৎহন্নবা থবক পায়খৎনবা ভারত্তা সস্তেনেবল মেরিতাইম ত্রান্সপোর্ত সেন্তর অমা লিংখৎপা।

Prime Minister's Office
List of Initiatives : Prime Minister’s participation in the 6th BIMSTEC SUMMIT
04 APR 2025 2:32PM by PIB Delhi
Business
* Establishment of BIMSTEC Chamber of Commerce.
* Organization of BIMSTEC Business Summit every year.
* Feasibility study on the possibilities of trade in local currency in the BIMSTEC region.
IT
* Pilot study to understand the needs of BIMSTEC countries to share the experience of Digital Public Infrastructure (DPI)
* Connectivity between UPI and payment systems in the BIMSTEC region.
Mitigation and Disaster Management
* Establishing the BIMSTEC Centre of Excellence for Disaster Management in India to cooperate in disaster management, relief and rehabilitation.
* Fourth joint exercises between BIMSTEC Disaster Management Authorities to be held in India this year.
Security
* Holding the first meeting of the Home Ministers' Mechanism in India
Space
* Setting up ground stations for manpower training for BIMSTEC countries, manufacturing and launching of Nano Satellites, and use of remote sensing data.
Capacity Building and Training
* "BODHI”, i.e., "BIMSTEC for Organised Development of Human resource Infrastructure” initiative. Under this, 300 youth from BIMSTEC countries will be trained in India every year.
* Scholarships to BIMSTEC students in the Forestry Research Institute of India and expansion of the scholarship scheme at Nalanda University.
* Taining programme every year for young diplomats from BIMSTEC countries.
* Tata Memorial Centre to support training and capacity building in cancer care in BIMSTEC countries.
* Establishment of Centre of Excellence for research and dissemination in traditional medicine
* Centre of Excellence in India for exchange of knowledge and best practices, research and capacity building for the benefit of farmers.
Energy
* BIMSTEC Energy Centre in Bengaluru has started working.
* Faster work on electric grid interconnection.
Youth engagement
* BIMSTEC Young Leaders’ Summit to be held this year.
* The BIMSTEC Hackathon and Young Professional Visitors programme will be launched.
Sports
* Holding ‘BIMSTEC Athletics Meet’ in India this year.
* Hosting the first BIMSTEC Games in 2027
Culture
* BIMSTEC Traditional Music Festival to be held in India this year
Connectivity
* Establishment of Sustainable Maritime Transport Centre in India to work to enhance coordination in capacity building, research, innovation and maritime policies.