ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସୂଚନା: ଷଷ୍ଠ ବିମ୍‌ସଟେକ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ
04 APR 2025 2:32PM by PIB Bhubaneswar
ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ
* ବିମ୍‌ସଟେକ୍ ଚାମ୍ୱର ଅଫ୍ କମର୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା
* ପ୍ରତିବର୍ଷ ବିମ୍‌ସଟେକ୍ ବାଣିଜ୍ୟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ
* ବିମ୍‌ସଟେକ୍ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ଥାନୀୟ ମୁଦ୍ରାରେ ବାଣିଜ୍ୟ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଅନୁଧ୍ୟାନ
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା
* ଡିଜିଟାଲ ସର୍ବସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଡିପିଆଇ)ର ଅଭିଜ୍ଞତା ଅବଗତ କରିବା ପାଇଁ ବିଏମ୍‌ସଟେକ୍ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଆବଶ୍ୟକତା ଜାଣିବା ପାଇଁ ପାଇଲଟ ଗବେଷଣା
* ବିଏମ୍‌ସଟେକ୍ ଅଞ୍ଚଳରେ ୟୁପିଆଇ ଓ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଓ ପ୍ରଶମନ
* ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା , ରିଲିଫ୍ ଓ ଥଇଥାନ କରିବାକୁ ଭାରତରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ବିମ୍‌ସଟେକ୍ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା।
* ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭାରତରେ ହେବ ବିମ୍‌ସଟେକ୍ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଚତୁର୍ଥ ମିଳିତ ଅଭ୍ୟାସ।
ସୁରକ୍ଷା
* ଭାରତରେ ହେବ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମେକାନିଜମ୍ ର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ।
ମହାକାଶ
* ବିଏମ୍‌ସଟେକ୍ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ମାନବ ସମ୍ୱଳକୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ନାଟୋ ସାଟେଲାଇଟ ନିର୍ମାଣ ଓ ଉତକ୍ଷେପଣ ଏବଂ ରିମୋଟ ସେନସିଂ ଡାଟାର ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ଷ୍ଟେସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା
କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ
* “ବୋଧି”- “ବିମ୍‌ସକେଟ୍ ଫର୍ ଅର୍ଗାନାଇଜ୍‌ଡ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଅଫ୍ ହ୍ୟୁମାନ ରିସୋର୍ସ ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକ୍‌ଚରକାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ଏହି ଯୋଜନାରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୩୦୦ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ଭାରତରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
* ଫରେଷ୍ଟ୍ରି ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆରେ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ବିମ୍‌ସଟେକ୍ ର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବୃତ୍ତିପ୍ରଦାନ ଓ ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତିର ସଂପ୍ରସାରଣ।
* ବିଏମ୍‌ସଟେକ୍ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଯୁବା କୂଟନୀତିଜ୍ଞଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ।
* ବିଏମ୍‌ସଟେକ୍ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ କର୍କଟ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଟାଟା ମେମୋରିଆଲ୍ ସେଣ୍ଟର ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ ଓ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି।
* ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍‌ ଏକ୍‌ସଲେନ୍‌ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା।
* ଚାଷୀଙ୍କ ହିତ ପାଇଁ ଜ୍ଞାନ ଓ ଉତ୍ତମ ପଦ୍ଧତିର ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ଗବେଷଣା ଓ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତରେ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍‌ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା
ଶକ୍ତି
* ବେଙ୍ଗଳୁରୁରେ ବିମ୍‌ସଟେକ୍ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେଲାଣି।
* ଇଲେକଟ୍ରିକ୍ ଗ୍ରିଡ୍ ଇଣ୍ଟରକନେକ୍‌ସନରେ ଦ୍ରୁତ କାମ
ଯୁବା ସଂପୃକ୍ତି
* ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆୟୋଜିତ ହେବ ବିମ୍‌ସଟେକ୍ ୟଙ୍ଗ୍ ଲିଡର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ
* ବିମ୍‌ସଟେକ୍ ହ୍ୟାକାଥନ ଓ ଯୁବା ପେସାଦାର ଭିଜିଟର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।
କ୍ରୀଡ଼ା
* ଭାରତରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆୟୋଜିତ ହେବ ବିମ୍‌ସଟେକ୍ କ୍ରୀଡ଼ା ମହୋତ୍ସବ
* ୨୦୨୭ରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ ପ୍ରଥମ ବିମ୍‌ସଟେକ୍ କ୍ରୀଡ଼ା
ସଂସ୍କୃତି
* ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭାରତରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ ବିମ୍‌ସଟେକ ପାରମ୍ପରିକ ସଂଗୀତ ମହୋତ୍ସବ
ଯୋଗାଯୋଗ
* କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧିରେ ସହଯୋଗ, ଗବେଷଣା, ନବସୃଜନ ଓ ସାମୁଦ୍ରିକ ନୀତି ପାଇଁ ଭାରତରେ ସ୍ଥାୟୀ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିବହନ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ।

Prime Minister's Office
List of Initiatives : Prime Minister’s participation in the 6th BIMSTEC SUMMIT
04 APR 2025 2:32PM by PIB Delhi
Business
* Establishment of BIMSTEC Chamber of Commerce.
* Organization of BIMSTEC Business Summit every year.
* Feasibility study on the possibilities of trade in local currency in the BIMSTEC region.
IT
* Pilot study to understand the needs of BIMSTEC countries to share the experience of Digital Public Infrastructure (DPI)
* Connectivity between UPI and payment systems in the BIMSTEC region.
Mitigation and Disaster Management
* Establishing the BIMSTEC Centre of Excellence for Disaster Management in India to cooperate in disaster management, relief and rehabilitation.
* Fourth joint exercises between BIMSTEC Disaster Management Authorities to be held in India this year.
Security
* Holding the first meeting of the Home Ministers' Mechanism in India
Space
* Setting up ground stations for manpower training for BIMSTEC countries, manufacturing and launching of Nano Satellites, and use of remote sensing data.
Capacity Building and Training
* "BODHI”, i.e., "BIMSTEC for Organised Development of Human resource Infrastructure” initiative. Under this, 300 youth from BIMSTEC countries will be trained in India every year.
* Scholarships to BIMSTEC students in the Forestry Research Institute of India and expansion of the scholarship scheme at Nalanda University.
* Taining programme every year for young diplomats from BIMSTEC countries.
* Tata Memorial Centre to support training and capacity building in cancer care in BIMSTEC countries.
* Establishment of Centre of Excellence for research and dissemination in traditional medicine
* Centre of Excellence in India for exchange of knowledge and best practices, research and capacity building for the benefit of farmers.
Energy
* BIMSTEC Energy Centre in Bengaluru has started working.
* Faster work on electric grid interconnection.
Youth engagement
* BIMSTEC Young Leaders’ Summit to be held this year.
* The BIMSTEC Hackathon and Young Professional Visitors programme will be launched.
Sports
* Holding ‘BIMSTEC Athletics Meet’ in India this year.
* Hosting the first BIMSTEC Games in 2027
Culture
* BIMSTEC Traditional Music Festival to be held in India this year
Connectivity
* Establishment of Sustainable Maritime Transport Centre in India to work to enhance coordination in capacity building, research, innovation and maritime policies.