প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বিহারগী মুখ্যমন্ত্রী মহিলা রোজগার য়োজনাগী বেনিফিসরীশিংগা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা প্রধান মন্ত্রীগা ৱারী শানখিবা
26 SEP 2025 4:47PM by PIB Imphal
খুদোল তম্লিবা – হৌজিক মুখ্যমন্ত্রী মহিলা রোজগার য়োজনা (চীফ মিনিস্তর্স ৱুমেন এমপ্লোইমেন্ত স্কীম)গী বেনিফিসরীশিংনা মখোয়না থেংনরকপা, মখোয়দা ফাওবা ৱাফমশিং থম্বিগনি। অহানবদা ঐহাক্না ৱেস্ত চম্পরন দিস্ত্রিক্ততগী রঞ্জিতা কাজি দীদীগী মফমদা মহাক্কী ৱাফম থম্বিনবা হায়জরি।
বেনিফিসরী (রঞ্জিতা কাজি) – ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী ইবুং অমদি ইকায়খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী ইবুংগী মফমদা ঐহাক্না নোল্লকপগা লোয়ননা য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঐগী মিং রঞ্জিতা কাজি কৌই। ঐহাক ৱেস্ত চম্পরন দিস্ত্রিক্তকী বগাহা-২ ব্লোক্কী বাল্মিকি উমংগী মফমদগীনি। ঐহাক ত্রাইবেল ফুরুপকীনি অমসুং জীবিকা সেল্ফ হেল্প গ্রুপতা য়াওজবনি। ঐখোয়গী লম উমংগী লম্নি। ঐখোয়গী মফমদুদা লম্বী, মৈ, ঈশিং, তোইলেত, অমদি মহৈ মশিংগী খুদোংচাবা ফংগনি হায়বা ঐ কৈদৌঙৈদসু থাজরুদে। অদুবু ঙসিদি, হায়রিবা খুদোংচাবা পুম্নমকসি ফংলে। মসিগীদমক ঐহাক্না ইকায়খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী ইবুংগী মফমদা থাগৎচবা ফোঙদোকচরি। অদোম্না নুপী ঐখোয়গীদমক থবক কয়া তৌবিরি। অদোম্না নুপীশিংগী রিজর্বেসনগী খুদোংচাবা থম্বিদুনা ঙসিদি নুপী মশিং হেন্না লৈঙাক্কী থবক তৌবা অমদি পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংদা উবা ফংলে। অদোম্না সাইকল স্কীম অমসুং য়ুনিফোর্ম স্কীম হৌদোকপিখ্রে। নুপীমচাশিংনা সাইকল তোংলগা য়ুনিফোর্ম শেৎলগা মহৈ লোয়শঙদা চৎপা উবদা য়াম্না নুংঙাই। ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী ইবুং, অদোম্না পায়খৎপিবা উজ্জ্বল স্কীমগী মখাদা, হৌজিক্তি নুপীশিংনা মমল হোংনা গ্যাস সিলিন্দর ফংলে। মসিনা মরম ওইরগা, নুপী ঐখোয়না মৈখু মরক্তা চাক থোংনদ্রে। অদোম্না মখোয়গী হকশেল ফনবা হোৎনবিরি। অদোমগী থৌজালগা লোয়ননা, ঙসিদি ঐখোয়না অৱাস য়োজনানা মরম ওইরগা ইশাগী ওইবা য়ুমদা লৈবা ফংজরে। ইকায়খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী ইবুং, হন্দক্তা অদোম্না মৈ য়ুনিৎ ১২৫ লেম্না পীবিখি অমদি পেন্সনসু লুপা ৪০০ দগী লুপা ১১০০ দা হেনগৎপিরে। মসিনা মখা তানা নুপীশিংদা থাজবা হেনগৎহল্লে। মুখ্যমন্ত্রী মহিলা রোজগার য়োজনাগী মখাদা নুপীশিংগী একাউন্ততা হাপ্পিরিবা লুপা লাখ অনিগা লিশিং তরাগী শেনফম অসিনা ঐখোয়বু য়াম্না হরাওহল্লে, ঐহাকসু হরাওই। লুপা ১০,০০০ দু ঐগী একাউন্ততা লাকপা মতমদা, ঐনা শেনফম অদুনা পম্প সেত অমা লৈগনি, মরমদি ঐ লৌউ-শিংউ তৌজবা মীশক্নি। ঐহাক্না জোৱার অমসুং বাজ্রা থাগনি। মদুগী তুংদা লুপা লাখ ২ দু ঐগী একাউন্ততা লাক্লবা মতমদা ঐহাক্না জোৱার অমসুং বাজ্রাগী অতাগী করবার অমা হৌদোক্কনি। মসিনা স্বদেসীগী ৱাখল্লোনবুসু য়োকখৎকনি। করিগুম্বা অদোম্না মতৌ অসুম্না লেপ্তনা মতেং পাংবিরবদি ঐখোয় থবক ফংবা হেনগৎলক্কনি, ঐখোয় খুমাঙ চাওশিল্লক্কনি, অমদি ঐখোয় ‘লাখপতি দীদী’ ওইরক্কনি। ঐখোয়গী ইচেল ইনাওশিং হৌজিক য়াম্না হরাওই। নবরাত্রি কুমহৈগা লোয়ননা মখোয়না মুখ্যমন্ত্রী মহিলা রোজগার য়োজনাবু কুমহৈ অমা ওইনা পাঙথোক্লি। ৱেস্ত চম্পরনগী ইচে ইনাওশিংগী মায়কৈদগী ঐহাক্না ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী ইবুং অমদি ইকায়খুম্নরবা মুখ্যমন্ত্রী ইবুংগী মফমদা থম্মোয়নুংদগী থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অদোমবু থাগৎচরি।
খুদোং তম্লিবা – থাগৎচরি ইচে। হৌজিক অমুক ঐহাক্না ভোজপুর দিস্ত্রিক্ততগী রিতা দেবীগী মফমদা মহাক্কী ৱাফম থম্বিনবা হায়জরি।
বেনিফিসরী (রিতা দেবী) – ঐহাক্না ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী ইইবুং অমদি ইকায়খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী ইবুংগী মফমদা অরা দিস্ত্রিক্ত পুম্বগী মায়কৈদগী ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঐগী মিং রিতা দেবী হাতে কৌই। ঐহাক অরা দিস্ত্রিক্তকী দৌলতপুর পঞ্চায়ত, কোইলা পুলিস স্তেসনগী মনুং চন্না লৈবা মোহম্মদপুর খুঙ্গংদগীনি। ইং ২০১৫ দা ঐহাক সেল্ফ হেল্প গ্রুপ অমগী মেম্বর ওইখি। মেম্বর অমা ওইরবা মতুংদা, ঐহাক্না অহানবগী ইন্সতোলমেন্ত লুপা ৫০০০ না হামেং মরি লৈখি অমদি হামেং লোইদুনা পুন্সি হিংনবা লম্বী শেম্বা হৌখি। ঐনা শেল তানবা হৌরকপা মীৎকুপ্তগী, ঐনা য়েন ৫০ লৈদুনা য়েরুমগী করবার হৌদোকখি। ঐখোয়না য়েরুম অমদা লুপা ১৫ দা য়োল্লি অদুগা য়েরুমশিংদুসু ঙাগী উপু অমদা মৈ থান্দুনা মচা ওলহন্দুনা ঐগী ইমুংগী শেল-থুমগী ফীভম ফনা য়াম্না ফগৎলকখি। ইবুং, ঐ লাখপতি দীদী অমদি দ্রোন দীদীসু ওইরে। ঐগী ফীভম ফগৎলক্লিববা অসি শিংথানিংঙাইনি। অমুক্কা হন্না অরা দিস্ত্রিক্তকী নুপীশিংগী মায়কৈদগী ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী ইবুং. অমদি ইকায়খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী ইবুংবু থাগৎচরি। মুখ্যমন্ত্রী মহিলা রোজগার য়োজনা হৌদোকখিবদগী খুঙ্গং অমদি কৈরোয় লৈকায়দা মথুম মরাং হৌনরে। নুপীশিং হরাওবনা খম থেংলে। ইচে খরদি শন লৈরে, হামেং লৈরে হায়, খরনা খুজিগী দুকান হাংদোক্নরে। ঐগী ওইনসু, অহানবা ইন্সতোলমেন্তকী লুপা ১০০০০ গী শেনফম লাকপদা, ঐহাক্না য়েন ১০০ অমগসু লৈশিল্লে, মরমদি নিংথমথা চঙলকপগা য়েরুমগী দিমান্দসু হেনগৎলক্লি। ঐনা য়েন ১০০ লৈশিন্দুনা ঐূগী করবার মখা চত্থরি। লুপা লাখ ২ দু লাকপা মতমদদি ঐহাক্না মেচিন য়াওবা পোল্ত্রী ফশর্ম অমা শেমগত্তুনা ঐগী করবার পাকথোক চাউথোকহনগনি অমদি ঐগী পুন্সি হিংনবগী ল্বী ফগৎহনগনি। লৈঙাক্কী স্কীমশিংনা ঐখোয়গী পুন্সিদা চাউনা অহোংবা পুরক্লে ইবুং। খুদম ওইনা, মমাঙদা ঐখোয় লৈবাক্না শাবা য়ুমদা লৈরম্মি, মদুনা নোংজু মতমদা য়ুই, অদুবু হৌজিক্তি ঐখোয়গী খুঙ্গং পুম্বা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা মশা মশাগী য়ুম অমমম লৈজরে অমদি য়ুমশিংদুদা হরাও তয়াম্না লৈনরি। তোইলেতকী মতাঙদা হায়রবসু ঐখোয় মমাঙদদি লমহাংদা খোঙ হাম্বা থোকপদা য়াম্না ইকায়রম্মি, অদুবু হৌজিক্তি খুঙ্গংদা লৈবা য়ুমথোঙ খুদিংদা তোইলেত অমমম লৈনরে, নুপী অমত্তা লমহাংদা থোক্নদ্রে। নল জে জল স্কীম হৌদোকখিবদগী, ঐখোয়না খুঙ্গংদা থক্নবা অশেংবা ঈশিং ফংলে, অমদি মসিনা ঐখোয়বু লায়না কয়াদগী মনিং তমহল্লে। ইবুং, ঐখোয়না উজ্জ্বল গ্যাস স্কীমগী মখাদা গ্যাস কন্নেক্সন ফংলকপদগী ঐখোয়না চাক থোংবদা মৈখু খুবা লৈরং শীজিন্নখিদ্রে। মমাঙদা, লৈরঙদগী থোক্লকপা মৈখুনা মীৎ থুপ্লম্বনি। হৌজিক্তি ঐখোয় গ্যাসতা চাক থোংলে অমদি য়াম্না নুংঙাইরে। অয়ুস্মান হেল্থ কার্দকী খুত্থাঙদা ঐখোয়না লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েংবা ফংলে। শেল অমত্তা তিংদ্রে। লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লায়েংবদা লেম্না লায়েংবা ফংলে। ঐখোয়না মৈ য়ুনিৎ ১২৫ লেম্না ফংবা হৌরকপদগী মফম খুদিং মৈনা পুমঙান ঙাল্লে। মমাঙদদি ঐখোয় অমম্বা মরক্তা লৈরম্বনি। মমাঙদদি ঐখোয়না অঙাংশিংদা মৈ থুনা মুত্থৎনবা হায়রম্মি, অদুবু হৌজিক্তি মখোয়না চিংনবা লৈতনা লাইরিক ঔরাইজবা ঙম্লে। মখোয়না মৈঙালদুদা হরাওনা লাইরিক তৌনরে। খ্বায়দগী মরুওইবা ৱাফমদি নুপীশিংনা স্কীমশিং অসিদগী কান্নবা ফংলকপা মতমদা, মখোয়গী অঙাংশিংসু কান্নবা ফংলি। মমাঙদা ইচেশিংনা খোঙনা শাংনা চৎনরম্মি, হৌজিক্তি মখোগী অঙাংশিংনা সাইকলদা মহৈ লোয়শঙদা চৎলে। অঙাংশিংনা য়ুনিফোর্ম শেত্তুনা সাইকল তোংদুনা চৎনরে। অঙাং পুম্নমক্না চপ মান্নবা য়ুনিফোর্ম শেৎলগা লম্বীদা সাইকল থৌমিন্নবা উবদা য়াম্ন নুংঙাই। ঐহাকসু স্কুল তম্লিঙৈদা সাইকল অমগা য়ুনিফোর্ম অমগা ফংখি। ঐগী য়ুনিফোর্ম শেৎলগা ঐগী সাইকল তোংলগা স্কুল চৎপদি অখন্নবা মহাও অমনি। মরম অদুননি, অরা দিস্ত্রিক্ত পুম্বগী মহুৎ শিল্লগা, ঐগী ইচে ইনা অমদি নুপী পুম্নমক্কী মহুৎ শিল্লগা, ঐহাক্না ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী ইবুং অমদি দিতিস ইবুংগী মফমদা থম্মোয়নুংদগী থাগৎপা ফোঙদোকচরিবা অমদি মপুনা থৌজানবিসনু হায়না থৌনিজরিবা। (দিসক্লেমর – অরা দিস্ত্রিক্ততগী বেনিফিসরী রিতা দেবীনা মহাক্কী ৱাখল্লোন লমদমদুগী লোলদা ফোঙদোকখিবনি, ৱাফমদু ইংলিস্তা হন্দোকপনি।
প্রধান মন্ত্রী – রিতা দীদী, অদোম য়াম্না থুনা ৱা ঙাংই! অদোম্না স্কীম পুম্নমক্কী মমিংসু পনবিখ্রে। অদোম ৱা ঙাংবা য়াম্না হৈ, অদোম্না পুম্নমক শুগাইনা থমবিখ্রে। অদোম লাইরিক কয়া য়াম্না তম্বিহৌরে, রিতা দীদী?
বেনিফিসরী (রিতা দেবী) – ইবুং, জীবিকা (সেল্ফ হেল্প গ্রুপ) য়াওরবা মতুংদা ঐহাক লাইরিক তম্বা হৌখি। ঐনা মেত্রিক লোইরগা, অদুদগী ইন্তরমেদিএত লোইরগা B.A. লোইশিনখি। হৌজিক ঐহাক্না M.A. দা মিং চনশিঞ্জরে।
প্রধান মন্ত্রী – ওহ, ফৈনে!
বেনিফিসরী (রিতা দেবী) – হৌজিক ঐ জীবিকাগী খুত্থাঙদা তমজবনি। ইবুং মমাঙদদি ঐ লাইরিক তম্লমদে।
প্রধান মন্ত্রী – ফরে, অদোম য়াইফবতা ওইসনু!
বেনিফিসরী (রিতা দেবী) – ইবুং, ইচে ইনাও পুম্নমক্কী মায়কৈদগী অদোমগীদমক থৌনিজরি।
খুদোল তম্লিবা – থাগৎচরি, রিতা দেবী দীদী. হৌজিক ঐহাক্না গয়া দিস্ত্রক্ততগী নুরজহান খাতুন দীদীবু মহাক্কী ওইবা ৱাফম খরা ফোঙদোকপিনবা নোল্লুকচরি।
বেনিফিসরী (নুরজহান খাতুন) – ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী ইবুং অমদি ইকায়খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী ইবুংগী মফমদা ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঐগী মিং নুরজহান খাতুন কৌই। ঐহাক গয়া দিস্ত্রিক্তকী বোধ গয়াগী ঝিকাতিয়া ব্লোক্কী ঝিকাতিয়া খুঙ্গংদগীনি। ঐহাক গুলাব জী বিকাস সেল্ফ-হেল্প গ্রুপকী প্রেসিদেন্তনি। অহানবমক্তদা, ঐখোয়না ঐখোয় খুদিংমক হিংনবগী লম্বী শেম্নবগীদমক অহানবা ইন্সতোলমেন্তকী ওইনা লুপা ১০,০০০ ফংগনি তাবদা মীপুম খুদিংমক হরাওনখি। য়ুম-য়ুমদা, কৈরোয় লৈকায়দা, খুঙ্গং পুম্বদা মথুম মরাং হৌনখি। নুপীশিং মচি মচি তাশিন্দুনা মখোয়না পামজবা থবক থৌরমশিং পায়খচবা ঙম্লগনি খন্নরম্মি। মফম খুদিং হরাও নুংঙাইবগী নুংশিৎ অমা শিৎখি। ঐহাক্নাা অহানবা ইন্সতোলমেন্তকী লুপা ১০,০০০ ফংলকপা মতমদা ঐগী ফি তুফম দুকান মমাঙদা খিন্নবা অচৌবা কাউন্তর অমা শেম্নবা থৌরাং তৌরি। ঐনা মদুদা পোৎশিংদু থম্লগা য়োনগনি। ঐ হান্নদগী ফি তুবগী দুকান অমা হাংদুনা লৈ। মমাঙদা ঐগী ইপুরোইবনা মপান্দা ফি তুরম্মি, অদুবু হৌজিক্তি ঐনা মহাকপু কৌশিন্দুনা ইতৈ-ইনাউ পুন্না দুকান অদু চলাইমিন্নরি। ঐহাক্না মী ১০ সু থবক পীজরি। মখা তানা ঐনা লুপা লাখ ২ গী ইন্সতোলমেন্ত অদু ফংলবদি, ঐগী করবার মখা তানা চাউথোক্কনি, মেচিন মশিং হেন্না লৈশিন্দুনা মী ১০ অমগসু থবক পীগনি। ঐখোয়গী মুখ্য মন্ত্রী ইবুংনা মতম পুম্বদা নুপী ঐখোয়বু নীংশিংবি অমদি ঐখোয় চাওখৎনবা মতেং লেপ্তনা পাংবিনবা থবক পায়খৎপিরি। ঐনা হায়জনিংবা মরুওইবা ৱাফম অমসু লৈ। মমাঙদা ঐখোয় চাকখুমদা লেন্তর্ন নৎত্রগা পোদোন থান্নরম্মি। অদুবু মৈ য়ুনিৎ ১২৫ লেম্না পীবিবদগী ঐ হৌজিক ফাওবা বিল অমত্তা লাকত্রি। মদুদগী তুংশিলহৌবা শেনফমদুনা অঙাংগী মহৈ মশিং তম্বা অমদি তুইসন ফী থিবদা শীজিন্নরি। মমাঙদদি খ্বায়দগী লায়রবা ইমুংশিংনা বিল থিবা ঙম্লোইদবনা মৈ লৌশিন্নরমদে। ঙসিদি, য়ুমথোং ১০০%, খ্বায়দগী লায়রবা ফাওবা য়াওনা মৈ লৌশিন্নরম্লগনি হায়না ঐনা খল্লি, অমদি মখোয়গী অঙাংশিংসু বল্বকী মৈঙালদা লাইরিক পানরম্লগনি। ইবুং, মমাঙথক্তা, ঐখোয়গী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ লৈত্রিঙৈদা, ঐখোয় য়ুমদগী মপান ইথোক থোক্নরমদে। ঐখোয়না ময়াম পুন্না থবক তৌমিন্ননবা য়ুমদগী থোকপা মতমদা ঐখোয়দা চৈবিরম্মি করিগুম্বা মতমদা ইপুরোইবনা ফুবা ফাওবা য়াওরম্মি। কিবনা ঐখোয় মপান কয়া থোক্নরমদে। অদুবু ঙসিদি, কনাগুম্বা মীওই অমা ঐখোয়গী য়ুমদা লাকপা মতমদা ঐখোয়গী ইপুরোইইবা নৎত্রগা ইমুংগী মীওইশিংনা ঐখোয়দা হান্না হায়: “মপান্দা নঙ উনবা মী অমা লাকহৌবনি”। অদুগা ঐখোয়না উনবা থোকপা মতমদা ঐখোয়না মপান্দা থোক্তুনা থবক তৌবা অমদি হিংনবা লম্বী শেম্বা উবদা ইমুং মনুংসু হরাওজরে অমদি চাউথোকচবা পোকচরে। ঐহাক ইশামকসু থবক পীবা ঙম্বদা অমদি অতৈদা তাকপি তম্বিবা ফংবদা নুংঙাইজৈ। ঐগী ইপুরোইবা মখল খুদিংমক হৈবা ফি তুবা মীশক অমনি। ইবুং, মমাঙদদি ঐহাক্না ঐগী ইপুরোইববু ঐখোয়গী ইমুংগী অশেংবা লন্নি হায়না লৌরম্মি। অদুবু ঙসিদি ঐগী ইপুরোইবনা ফাওবা ঐবু লাখপতিনি খন্বিদুনা ঐহাকপু ঐখোয়গী ইমুংগী অশেংবা লন্নি হায়বিরে। ইবুং, ঐখোয় য়াম্না লায়ররম্বদগী হৌগৎলকপনি। ঐখোয় চরুনা কুপ্পা য়ুমদা লৈরম্মি, অদুবু ঙইিদি ঐখোয়না কোনুংগুম্না লুনা লৌজবা য়ুম অমদা হরাওনা লৈরে। গয়া দিস্ত্রিক্তকী নপীশিংগী মহুৎ শিল্্লগা ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী ইবুং অমদি মুখ্য মন্ত্রী ইমুংগীদমক থৌনিজরি।
প্রধান মন্ত্রী – নুরজহান দীদী, অদোম্না পুম্নমক ময়েক শেংনা তাকপিরে। ঐনা অদোমদা তৌহন্নিংবা অমখক লৈ।
বেনিফিসরী (নুরজহান খাতুন)– তাকপিয়ু, তৌজগে।
প্রধান মন্ত্রী – অদোম্না পুম্নমক নীংথিনা শন্দোক্না তাকপিরি। করিগুম্বা অদোম্না চয়োল অমদা নুমিৎ অমা কাইথোকপিরগা, মফম নৎত্রগা খুঙ্গংশিংদা চত্তুনা, ইচে ইচল ৫০-১০০ খোমজিবিরগা হায়রিবা ৱাফমশিং অসি মখোয়দা তাকপিরবদি, মখোয়গী পুন্সিদসু চাউনা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইগনি। মরমদি অদোম্না থেংনরকপশিংদুদগী, অদোমগী থম্মোয়নুংদগী ফোঙদোকপিরকপনি, অমদি অদোমগী ইমুংগী খোঙচৎকী ৱারী ফাওবা তম্বিরি। ঐখোয়গী ইমা অমদি ইচে ইচলশিংনা অদোম্না ঙাংবা তাবা মতমদা, মখোয়দা শোয়দনা পুক্নিং থৌগৎকনি হায়না ঐনা থাজৈ। অদোম্না য়াম্না মচা খায়না হায়বিরি।। অদোমগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি, অমদি অদোমবু থাগৎচরি।
বেনিফিসরী (নুরজহান খাতুন)– হোয়, ইবুং, ঐ শোয়দনা মখোয়দা তাকচগে।
খুদোল তম্লিবা – থাগৎচরি, ইচে. হৌজিক অরোয়বদা, ঐহাক্না পুর্নিয়া দিস্ত্রিক্ততগী পুতুল দেবী ইচেবু মহাক্কী ৱাফম খরা থম্বিনববা হায়জরি।
বেনিফিসরী (পুতুল দেবী)– ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী জী অমদি ইকায়খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী জী অনিগী মফমদা ঐহাক্না ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঐগী মিং পুতুল দেবী কৌই। ঐ ভবানিপুরদগীনি, অমদি ঐহাক মুস্কান সেল্ফ-হেল্প গ্রুপকী সেক্রেতরীনি। ঙসি মুখ্যমন্তত্রী মহিলা রোজগার য়োজনাগী মখশদা লুপা ১০,০০০ য়েন্থোকপিবগীদমক ঐ য়াম্না হরাওই। মমাঙদা ঐহাক লদু অমসুং বতাশে (লমদমদুগী মিথাই) য়োনবা দুকান অমা ফম্লম্মি। হৌজিক্তি ঐহাক্না তিক্কি, বলুশহি, জলেবি, অমদি বর্ফিসু শেম্লগনি। হেন্না কন্না হোৎনদুনা, ঐনা লুপা লাখ ২ গী শেনফমদু লৌগনি, মদুনা ঐগী দুকান চাউথোক্কনি অমদি অহেনবা মীশিং নেক্কনি। অদোম্না হৌদোকপিখিবা জীবিকা বেঙ্কতগী ঐহাক্না অপীকপা শেন্দোয়দা লোন লৌগনি অমদি ঐগী শেমথুমগী ফীভম কনখৎহনগনি। ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী জীনা থম্বিখিবা স্বদেসীবু শৌগত্তুনা ঐহাক্না লৈবাক্কী মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। ঐগী ইনেম্বোক্কী পেন্সন লুপা ৪০০ দগী ১১০০ দা হেনগৎলকপদা, অমদি মৈ য়ুনিৎ ১২৫ লেম্না ফংহনবিবদা এ য়াম্না নুংঙাই। ঐ হৌজিক শেল হেন্না তুংশিনবা ঙম্লগনি অমদি ঐগী অঙাংশিং মখা তানা মহৈ তমহনবা ঙম্লগনি। পুর্নিয়া দিস্ত্রিক্তকী মীয়াম পুম্বগী মায়কৈদগী, ঐহাক্না ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী জী অমদি ইকায়খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী জী অনিবু ঐখোয়বু ইমুং মনুংদা হরাও নুংঙাইবনা থলহনবা অসিগুম্বা স্কীম অমা পুবিরকপগীদমক থম্মোয়নুংদগী থাগৎচবা ফোঙদোকচরি। ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা অদোমগী মফমদা ইকোক নোঞ্জরি। অদোমবু থাগৎচরি।
প্রধান মন্ত্রী – পুতুল জী, পুতুল দীদী, অদোমগী করবার হৌরবনিনা অদোম্না হৌরকপা মতমদা অদোমগী ইমুং, অদোমগী কৈরোয় লৈকায়দগী খুদোংচাদবা ফীভমশিং, অমদি খুলগী মীওইশিংগী মফমদগী অদোম্না দুকান্দা ফমদুনা লৈবা উবদা শিথবিবা কয়া থেংনবিরমগনি।
বেনিফিসরী (পুতুল দেবী) – হোয়, সর। মীপুম খুদিংমক্না ঐনা তৌবদুদা নোক্নবিরম্মি, অদুবু ঐ পুক্নিং হনখিদে। ঐনা খোঙফম চেৎনা লেপ্তুনা লদু অমদি বতাশে হৌদুনা পীক্না করবার হৌরকখি। অদুগা ঐনা জীবিকা য়াওবা মতমদা, ঐহাক্না লোন অমা লৌখি। সর মতমদুদা ঐগী য়ুম ফাওবা লৈরমদে, অদুবু লোন অদুনা ঐগী য়ুম শাখি অমদি ঐগী অঙাংবু লাইরিক তমহল্লি। ঙসিদি ঐগী অঙাংনা কতিহারদা বি তেক তম্লি। মহাক্না লৈঙাক্কী মহৈ লোয়শঙ অমদা মহাক্কী মশাগী হৈজ শিংজবনা মিং চনবা ফংজবনি।
প্রধান মন্ত্রী – ওহ, মদুদি য়াম্না ফবা ৱাফম্নি পুতুল দেবী জী। অদোম্না জলেবি পনবিখি। মতম অমদা জলেবিগী মতাঙদা রাজনিতী য়াম্না তৌনরম্বা অদোম খঙবিহৌবরা?
বেনিফিসরী (পুতুল দেবী) – হোয়, খঙজহৌই।
প্রধান মন্ত্রী – য়াম্না ফরে অদুদি, অদোমবু থাগৎচরি।
খুদোল তম্লিবা – অদোমবু থাগৎচরি ইচে। হৌজিক ঐহাক্না ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী জী গী মফমদা নুপী বেনিফিসরী লাখ ৭৫ দা অমমমদা লুপা ১০,০০০ গী চাংদা কান্নবা পীগদৌরিবা মুখ্যমন্ত্রী মহিলা রোজগার য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর ৭৫,০০০ গী শেনফম থাবিনবা রিমোত বতন অদু নম্বিনবা হঙ্গৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with beneficiaries of Bihar's Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana via video conferencing
26 SEP 2025 4:47PM by PIB Delhi
Presenter – Now, the selected beneficiaries of the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana (Chief Minister’s Women Employment Scheme) will share their experiences. First, I would like to request Ranjita Kaji Didi from West Champaran district to share her experience.
Beneficiary (Ranjita Kaji) – My respectful greetings to the Hon’ble Prime Minister Bhaiya and the Hon’ble Chief Minister Bhaiya. My name is Ranjita Kaji. I belong to Valmiki forest area, Bagaha-2 block of West Champaran district. I am from the tribal community and associated with Jeevika Self-Help Group. Our area is a jungle region. I had never imagined that our area would ever have facilities like roads, electricity, water, toilets, and education. But today, all these facilities are available. For this, I extend my heartfelt gratitude and thanks to the Hon’ble Chief Minister Bhaiya. You have done many things for women like us. You made provisions for reservation for women, because of which today we see many more women in government jobs and Panchayati Raj institutions. You had already implemented the cycle scheme and uniform scheme. It feels so good to see girls going to school wearing uniforms and riding bicycles. Hon’ble Prime Minister Bhaiya, under the Ujjwala scheme that you implemented, women are now getting gas cylinders at low cost. Because of this, our women no longer have to cook in smoke. You have taken care of their health. With your blessings, today we are living in permanent houses due to the Awas Yojana. Hon’ble Chief Minister Bhaiya, recently you provided 125 units of free electricity and increased the pension from 400 to 1100 rupees. This has further boosted the confidence of women. The amount of two lakh and ten thousand rupees being transferred into women’s accounts under the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana is making us very happy, and I too am very happy. When the 10,000 rupees comes into my account, I will buy a pump set with it, because I am connected to agriculture. I will cultivate jowar and bajra. After that, when the 2 lakh rupees comes into our account, I will start a business of flour made from jowar and bajra. This will also promote the idea of swadeshi (local self-reliance). If your support continues like this, then our employment will increase, we will progress, and we will become ‘Lakhpati Didis’. Our sisters are very happy at this time. Along with the Navratri festival, they are also celebrating the Hon’ble Mukhyamantri Rojgar Yojana as a festival. On behalf of all the sisters of West Champaran, I extend my heartfelt thanks and gratitude to the Hon’ble Prime Minister Bhaiya and the Hon’ble Chief Minister Bhaiya. Thank you.
Presenter – Thank you, Didi. Now I would like to request Rita Devi Didi from Bhojpur district to share her experience.
Beneficiary (Rita Devi)– I offer my respectful greetings on behalf of the entire Ara district to the Hon’ble Prime Minister Bhaiya and Hon’ble Chief Minister Bhaiya. My name is Rita Devi Hate. I am from Mohammadpur village, Daulatpur Panchayat, Koila Police Station, in Ara district. In 2015, I became a member of a Self-Help Group. After becoming a member, I bought four goats with the first instalment of 5,000 rupees and started my livelihood through goat-rearing. From the income I earned, I bought 50 chickens and started an egg business as well. We also sold eggs for Rs. 15 and the eggs We started raising our chicks in a fish box with lights to hatch chicks and this improved my family’s financial situation a lot. Bhaiya, I even became a Lakhpati Didi and also a Drone Didi. My development has been remarkable. Once again, on behalf of the women of Ara district, I wholeheartedly thank the Hon’ble Prime Minister Bhaiya and Hon’ble Chief Minister Bhaiya. Since the launch of the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana, there has been a lot of enthusiasm in the villages and localities. The women are overjoyed. Some Didis are saying, we invested in cows, some in goats, some opened bangles shops. As for me, when the first instalment of 10,000 rupees came, I bought 100 more chickens, because in the winter season, the demand for eggs increases. So I started my poultry business by buying 100 more chickens. When the 2 lakh rupees comes, I will set up a poultry farm with machines, expand my business, and strengthen my livelihood. Government schemes have changed our lives, Bhaiya. For example, earlier we lived in mud houses, which leaked during the rains, but now our whole village has permanent houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana, and all the Didis are living happily in their homes. If we talk about toilets then earlier we felt so embarrassed to go to the fields for defecation, but now every house in the village has a toilet, no woman needs to go outside. Since the Nal se Jal scheme began, we are getting pure drinking water in the village, and it has freed us from many diseases, Bhaiya, because we started getting pure drinking water. Since we got a gas connection under the Ujjwala Gas Scheme, we have left the smoky chulha to cook food. Earlier, smoke from the stove caused eye irritation. Now we cook on gas and are very happy. Through the Ayushman Health Card, we are getting free treatment up to 5 lakh rupees. Not a single rupee is spent. Treatment worth up to 5 lakh rupees is completely free. Since we started getting 125 units of free electricity, now there is light everywhere. Earlier evenings used to be dark. Earlier we used to tell children to switch off the light quickly, but now they can study comfortably without worry. They study happily under the light. And the most important thing is that when women benefit from these schemes, their children also benefit. Earlier, Didis had to walk long distances, but now their children have been given bicycles for school. The children ride their bicycles, wearing uniforms. When all the children, dressed in the same uniform, cycle together on the road, it looks wonderful. Importantly, Bhaiya, I myself received a bicycle and a uniform when I was in school. Wearing my uniform and riding my cycle to school was a special experience. That’s why, on behalf of the entire Ara district, on behalf of all the sisters and women, I extend heartfelt thanks and blessings to the Hon’ble Prime Minister Bhaiya and Nitish Bhaiya. (Disclaimer – Beneficiary Rita Devi from Ara district expressed her views in the local dialect which has now been rendered into English.)
Prime Minister– Rita Didi, you speak very fast! And you mentioned the names of all the schemes as well. You speak very well, you explained everything very nicely. How much have you studied, Rita Didi?
Beneficiary (Rita Devi) – Bhaiya, after joining Jeevika (Self-Help Group), I started studying. I completed my matriculation, then intermediate, then did my B.A. Now I have taken admission in M.A.
Prime Minister – Oh, wonderful!
Beneficiary (Rita Devi) – Now I am studying through Jeevika. Bhaiya, earlier I was not educated.
Prime Minister – Alright, many many best wishes to you!
Beneficiary (Rita Devi) – Bhaiya, many blessings to you on behalf of all the Didis.
Presenter – Thank you, Rita Devi Didi. Now I would like to invite Noorjahan Khatoon Didi from Gaya district to share her experience.
Beneficiary (Noorjahan Khatoon) – My respectful greetings to the Hon’ble Prime Minister Bhaiya and to the Hon’ble Chief Minister Bhaiya. My name is Noorjahan Khatoon. I am a resident of Jhikatia village, Jhikatia block, Bodh Gaya, in Gaya district. I am the president of Gulab Ji Vikas Self-Help Group. First of all, when we heard that we would be receiving the first instalment of 10,000 rupees for livelihood, everyone was so happy. There is excitement in the houses, the neighbourhoods, and the entire village. Women are sitting together and discussing that now they will be able to take up the work they truly desire. A joyous atmosphere can be seen everywhere. When I receive the first instalment of 10,000rupees, I plan to build a large counter in my tailoring shop. I will display goods there and sell them. I already run a tailoring shop. Earlier, my husband used to do tailoring work outside, but now I have brought him back, and together as husband and wife, we run the shop. I have also given employment to 10 people. Looking ahead, if I receive the 2 lakh rupee instalment, I will expand my business further, buy more machines, and employ 10 more people. Our Chief Minister Bhaiya has always remembered us women and continues to make efforts to help us progress. There is also an important issue I want to talk about. Earlier, we used lanterns and oil lamps in our kitchens. But since 125 units of electricity have been made free, I haven’t received a bill till now. The money saved from that is spent on tuition fees and children’s education. Earlier, even the poorest women avoided taking electricity connections due to the bill burden. Today, I feel that 100% of households, even the poorest, have electricity connections, and their children now study at night under the light of bulbs. Bhaiya, in the past, when we had no self-help group, we rarely stepped outside our homes. When we first began stepping out for group activities, we were scolded and even faced beatings from husbands. Out of fear, we didn’t go out much. But today, if anyone, any gentleman or visitor, comes to our house, our husbands or family members are the first to tell us: “Go outside, someone has come to meet you.” Now, when we step out, our families are happy and proud that their women are active outside and working in livelihoods. I also feel joy in this work as I am being able to create employment and give training to others. My husband is an all-round tailor master. Bhaiya, earlier, I considered my husband the real asset of our household. But today, even my husband considers me a Lakhpati and says that the real wealth of our home is me. Bhaiya, we have risen out of deep poverty. We used to live in thatched huts, but today we live happily, as if in a palace. On behalf of all the women of Gaya district, I offer heartfelt prayers and blessings to my Prime Minister Bhaiya and Chief Minister Bhaiya. I thank you sincerely.
Prime Minister – Noorjahan Didi, you explained everything so wonderfully. I want you to do one thing for me.
Beneficiary (Noorjahan Khatoon)– Yes, of course.
Prime Minister – You explain things so well. If you could spare one day in a week and go to different areas or villages, gather 50–100 Didis and explain these things to them, it would be a great inspiration for their lives too. Because you are speaking entirely from your own experience, from the heart, and even sharing your household journey. I believe that when our mothers and sisters listen to you, they will feel deeply motivated. You have spoken in a very fine manner. Many congratulations to you, and thank you very much.
Beneficiary (Noorjahan Khatoon)– Yes, Bhaiya, I will definitely explain to them.
Presenter – Thank you, Didi. Now, finally, I would like to invite Putul Devi Didi from Purnia district to share her experience.
Beneficiary (Putul Devi)– My respectful greetings to the Hon’ble Prime Minister ji and the Hon’ble Chief Minister ji. My name is Putul Devi. I am from Bhawanipur, and I am the secretary of the Muskaan Self-Help Group. Today I feel very happy that the amount of 10,000 rupees is being given under the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana. Earlier I used to run a shop selling laddus and batashe (traditional sweets). Now I will also prepare tikki, balushahi, jalebi, and barfi. By working harder, I will also obtain the 2 lakh rupee assistance, with which I will expand my shop and hire more staff. Also, with the Jeevika Bank that you started, I will take loans at low interest rates and strengthen my financial situation. By supporting the Hon’ble Prime Minister ji’s call for swadeshi, I will also strengthen the nation. I am very happy that my mother-in-law’s pension has been increased from 400 rupees to 1100 rupees, and with 125 units of free electricity, I can save more and educate my child further. On behalf of the entire residents of Purnia district, I express my heartfelt gratitude to the Hon’ble Prime Minister ji and the Hon’ble Chief Minister ji for bringing such a scheme that has filled our homes with happiness. I bow to you with all my heart. Thank you.
Prime Minister – Putul ji, Putul Didi, since you started your own business, you must have faced some difficulties in the beginning from your family, from neighbours saying things, from villagers discouraging you about sitting at the shop.
Beneficiary (Putul Devi) – Yes, Sir. Everyone laughed at my work, but I did not give up. With my determination, I started small by making laddus and batashe. When I joined Jeevika, I took a loan. Sir, I didn’t even have a house then, but with that I built my home and I am also educating my child. Today my child is pursuing B.Tech in Katihar. He secured admission on his own merit in a government institution.
Prime Minister – Oh, that’s wonderful, Putul Devi ji. You mentioned jalebi. Do you know, at one time in our country there used to be a lot of politics over jalebi?
Beneficiary (Putul Devi) – Yes, yes.
Prime Minister – Alright then, thank you very much.
Presenter – Thank you, Didi. Now I would like to request the Hon’ble Prime Minister ji to kindly press the remote button to transfer an amount of 7,500 crore rupees under the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana, benefiting 75 lakh women beneficiaries at the rate of 10,000 rupees each.