প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাজস্থানৰ বনস্বৰাত ১,২২,১০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক কামৰ উদ্বোধন, আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
আমাৰ চৰকাৰে স্বচ্ছ শক্তিৰ অভিযানক জন আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীৰ লোকৰ কল্যাণৰ বাবে সেৱাৰ মনোভাৱেৰে কাম কৰি আছো: প্ৰধানমন্ত্ৰী
জনজাতীয় সম্প্ৰদায়সমূহে যাতে মৰ্যাদা আৰু আত্মসন্মানেৰে জীয়াই থাকে সেয়া নিশ্চিত কৰাটো আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি: প্ৰধানমন্ত্ৰী
25 SEP 2025 4:40PM by PIB Guwahati
ৰাজস্থানৰ বনস্বৰাত ১,২২,১০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক কামৰ উদ্বোধন, আধাৰশিলা স্থাপন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে। নৱৰাত্ৰিৰ চতুৰ্থ দিনা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বনস্বৰাৰ পবিত্ৰ ভূমি মা ত্ৰিপুৰা সুন্দৰী পৰিদৰ্শন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভৰ কথাও তেওঁ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ কয় যে তেওঁ কনথাল আৰু ভগদৰ গংগা হিচাপে পূজনীয় মা মাহীকো প্ৰত্যক্ষ কৰাৰ সুযোগ পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে মাহীৰ পানী ভাৰতৰ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ স্থিতিস্থাপকতা আৰু সংগ্ৰামৰ প্ৰতীক। তেওঁ মহাযোগী গোবিন্দ গুৰুজীৰ প্ৰেৰণাদায়ক নেতৃত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে, যাৰ উত্তৰাধিকাৰ আজিও অব্যাহত আছে, সেই মহান কাহিনীৰেই সাক্ষী বহন কৰিছে মাহীৰ পবিত্ৰ পানীয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে মা ত্ৰিপুৰা সুন্দৰী আৰু মা মাহীক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে আৰু এই ভক্তি তথা বীৰত্বৰ ভূমিৰ পৰা মহাৰাণা প্ৰতাপ আৰু ৰাজা বংছিয়া ভীলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনায়।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে নৱৰাত্ৰিৰ সময়ত দেশ খনে শক্তিৰ নটা ৰূপক পূজা কৰে আৰু আজিৰ বনস্বৰাত অনুষ্ঠিত হোৱা ডাঙৰ অনুষ্ঠানটো উৰ্জা শক্তি—শক্তি উৎপাদনৰ বাবে উৎসৰ্গিত। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ভাৰতৰ শক্তি খণ্ডৰ এক নতুন অধ্যায় ৰাজস্থানৰ মাটিৰ পৰা লিখা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ ৰাজস্থান, মধ্যপ্ৰদেশ, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, কৰ্ণাটক, আৰু মহাৰাষ্ট্ৰত ৯০,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ শক্তি প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। তেওঁ কয় যে একেলগে এনে বৃহৎ পৰিসৰৰ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰাটোৱে শক্তি খণ্ডত ভাৰতৰ ত্বৰান্বিত অগ্ৰগতিকেই প্ৰতিফলিত কৰিছে, ইয়াত দেশৰ প্ৰতিটো অঞ্চলে সক্ৰিয়ভাৱে অৰিহণা যোগাইছে আৰু সকলো ৰাজ্যকে অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। ৰাজস্থানত স্বচ্ছ শক্তি প্ৰকল্প আৰু সংবহন লাইনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে সৌৰশক্তি প্ৰকল্পসমূহো উদ্বোধন কৰাৰ লগতে বনস্বৰাত ৰাজস্থান পাৰমাণৱিক শক্তি প্ৰকল্প শুভাৰম্ভ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। তেওঁ কয় যে সৌৰ শক্তিৰ পৰা পাৰমাণৱিক শক্তিলৈকে ভাৰতে বিদ্যুৎ উৎপাদন ক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত নতুন উচ্চতা বৃদ্ধি কৰিছে।
“আজিৰ প্ৰযুক্তি আৰু উদ্যোগৰ যুগত উন্নয়ন বিদ্যুতৰ শক্তিৰ ওপৰত চলি থাকে; বিদ্যুতে পোহৰ, গতি, অগ্ৰগতি, সংযোগ, আৰু বিশ্বব্যাপী প্ৰৱেশ আনে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে বিদ্যুতৰ গুৰুত্বক অৱহেলা কৰা বুলি শ্ৰী মোদীয়ে সমালোচনা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনত তেওঁৰ চৰকাৰ ক্ষমতালৈ অহাৰ সময়ত ২.৫ কোটি পৰিয়ালত বিদ্যুতৰ সংযোগৰ অভাৱ আছিল আৰু স্বাধীনতাৰ ৭০ বছৰৰ পাছতো ১৮ হাজাৰ গাঁৱে এটাও বিদ্যুতৰ খুঁটা দেখা নাছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ডাঙৰ ডাঙৰ চহৰসমূহে ঘণ্টাৰ পিছত ঘণ্টা ধৰি বিদ্যুৎ কৰ্তনৰ সন্মুখীন হৈছিল আৰু গাঁৱত আনকি ৪–৫ ঘণ্টা ধৰি বিদ্যুৎ কৰ্তন কৰা হৈছিল। বিদ্যুতৰ অনুপস্থিতিয়ে কাৰখানা পৰিচালনা আৰু নতুন উদ্যোগ স্থাপনত বাধাৰ সৃষ্টি কৰিছিল, যাৰ ফলত ৰাজস্থানৰ দৰে ৰাজ্য আৰু সমগ্ৰ দেশতে প্ৰভাৱ পৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে ২০১৪ চনত তেওঁৰ চৰকাৰে এই পৰিস্থিতি সলনি কৰাৰ সংকল্প লৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰতিখন গাঁৱলৈ বিদ্যুৎ যোগান ধৰা হৈছিল আৰু ২.৫ কোটি পৰিয়ালে বিনামূলীয়া সংযোগ লাভ কৰিছিল। য’তেই বিদ্যুৎ পৰিবাহী তাঁৰ আহিল, তাতেই বিদ্যুৎ শক্তিও আহিল—জীৱন সহজ কৰি তুলিলে আৰু নতুন উদ্যোগৰ বৃদ্ধি সম্ভৱ কৰি তুলিলে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যিকোনো দেশে একবিংশ শতিকাত দ্ৰুত উন্নয়ন সাধন কৰিবলৈ হ’লে বিদ্যুতৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে আটাইতকৈ সফল দেশসমূহ হ’ব স্বচ্ছ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি থকা দেশসমূহ। “আমাৰ চৰকাৰে স্বচ্ছ শক্তি অভিযানক জন আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ কয় যে পি এম সূৰ্য্য ঘৰ মুফট বিজলী যোজনাৰ অধীনত চহৰ আৰু গ্ৰাম্য উভয় অঞ্চলৰ ছাদত সৌৰ পেনেল স্থাপন কৰা হৈছে। কৃষকৰ বাবে সুলভ মূল্যৰ বিদ্যুৎ সুনিশ্চিত কৰিবলৈ পি এম-কুসুম আঁচনিৰ জৰিয়তে কৃষি পথাৰত সৌৰ পাম্প স্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি ৰাজ্যখনত কেইবাটাও সৌৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে, যাৰ ফলত প্ৰত্যক্ষভাৱে লাখ লাখ কৃষক উপকৃত হৈছে। তেওঁ পুনৰ কয় যে পি এম সূৰ্য্য ঘৰ আঁচনিখনে ঘৰৰ বাবে বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ প্ৰদান কৰে, আনহাতে পি এম-কুসুম আঁচনিৰ জৰিয়তে পামৰ বাবে বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ নিশ্চিত কৰা হয়। শ্ৰী মোদীয়ে পিএম-কুসুম আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে তেওঁৰ পূৰ্বৰ মত বিনিময়ৰ বিষয়ে ভাগ-বতৰা কৰে। তেওঁ কয় যে সৌৰশক্তিচালিত বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ তেওঁলোকৰ জীৱনত এক ডাঙৰ আশীৰ্বাদত পৰিণত হৈছে।
“ভাৰতে উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হ’বলৈ তীব্ৰ গতিৰে কাম কৰি আছে, এই যাত্ৰাত ৰাজস্থানে উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয় । তেওঁ ৰাজস্থানৰ জনসাধাৰণৰ বাবে ৩০,০০০ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে পানী, বিদ্যুৎ, আৰু স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা উন্নত কৰা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বন্দে ভাৰত সেৱাকে ধৰি তিনিখন নতুন ৰে’লৰ ফ্লেগ অফ কৰে। তেওঁ নতুন নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে দেশজোৰা অভিযানৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে, যাৰ অধীনত ৰাজস্থানৰ ১৫ হাজাৰ যুৱকে আজি চৰকাৰী চাকৰিৰ বাবে নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে এই যুৱসকলক তেওঁলোকৰ জীৱনৰ এক নতুন অধ্যায়তভৰি দিয়াৰ সময়ত শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে এই উন্নয়নমূলক পদক্ষেপসমূহ আৰম্ভ কৰাৰ বাবে ৰাজস্থানৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
ৰাজস্থানত তেওঁলোকৰ চৰকাৰে ৰাজ্যখনৰ উন্নয়নৰ দিশত সম্পূৰ্ণ সততাৰে কাম কৰি আছে বুলি সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে অপশাসন আৰু শোষণৰ জৰিয়তে পূৰ্বৰ শাসনে ৰাজস্থানত যি ঘাঁ সৃষ্টি কৰিছিল, সেই ঘাঁসমূহ এতিয়া বৰ্তমানৰ প্ৰশাসনে সুস্থ কৰি তুলিছে। শ্ৰী মোদীয়ে অভিযোগ কৰে যে বিৰোধীৰ শাসনৰ অধীনত ৰাজস্থান প্ৰশ্নকাকত ফাদিলৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে আৰু দুৰ্নীতিৰ ফলত জল জীৱন মিছনতো আপোচ কৰা হৈছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ৰাজ্য খনত নাৰীৰ ওপৰত হোৱা অত্যাচাৰৰ শিখৰত উপনীত হৈছিল, অপৰাধীসকলক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰা হৈছিল । তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে বিৰোধীৰ কাৰ্যকালত বনস্বৰা, ডুংগৰপুৰ, প্ৰতাপগড় আদি অঞ্চলত অপৰাধ আৰু অবৈধ সুৰাৰ ব্যৱসায়ৰ উত্থান ঘটিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এবাৰ জনসাধাৰণে তেওঁলোকক সুযোগ দিয়াত আইন-শৃংখলা শক্তিশালী হৈছে আৰু উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিত হৈছে । তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এতিয়া বৃহৎ প্ৰকল্পসমূহ ৰূপায়ণ কৰা হৈছে, সমগ্ৰ ৰাজস্থানত ঘাইপথ আৰু এক্সপ্ৰেছৱেৰ নেটৱৰ্ক বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে ৰাজস্থান বিশেষকৈ দক্ষিণ ৰাজস্থানক উন্নয়নৰ দ্ৰুত পথত আগুৱাই লৈ গৈছে।
দেশ খনক অন্ত্যোদয়ৰ নীতি প্ৰদান কৰা পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায়ৰ আজি জন্ম বাৰ্ষিকী বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰীযুত মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে এই দৃষ্টিভংগী এতিয়া চৰকাৰৰ মিছন হৈ পৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰশাসনে দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী, আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ কল্যাণৰ বাবে গভীৰ সেৱাৰ বোধেৰে কাম কৰি আছে।
জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ক ধাৰাবাহিকভাৱে অৱহেলা কৰা আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তা বুজিব নোৱাৰাৰ বাবে বিৰোধী দলক সমালোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰেই এক নিষ্ঠাবান মন্ত্ৰালয় প্ৰতিষ্ঠা কৰি জনজাতীয় কল্যাণক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে, প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীজীৰ চিন্তাক বাস্তৱ ৰূপ দি জনজাতীয় বিষয়ৰ বাবে সুকীয়া মন্ত্ৰালয় গঠন কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে বিৰোধীৰ শাসনৰ সময়ত জনজাতীয় অঞ্চলত এনে বৃহৎ পৰিসৰৰ প্ৰকল্প বাস্তৱায়িত হোৱাটো কল্পনাতীত আছিল। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ অধীনত এই উন্নয়নসমূহ এতিয়া বাস্তৱত পৰিণত হৈছে। তেওঁ মধ্যপ্ৰদেশৰ ধৰত এখন বৃহৎ পি এম মিত্ৰ উদ্যান মুকলি কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে, যিয়ে জনজাতীয় কৃষকসকলৰ বাবে উল্লেখযোগ্য সুবিধা কঢ়িয়াই আনিব।
তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকৰ দলৰ প্ৰচেষ্টাতেই দৰিদ্ৰ জনজাতীয় পৰিয়ালৰ কন্যা শ্ৰীমতী শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি হৈ পৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে নিজেই সমাজৰ অতি প্ৰান্তীয় জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ বিষয়টো উত্থাপন কৰিছিল, যিয়ে পি এম জনমান যোজনাৰ আৰম্ভণিৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। এই পদক্ষেপৰ অধীনত জনজাতীয় সমাজৰ ভিতৰত অতি বঞ্চিত শ্ৰেণীক বিশেষ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ধৰ্মীয় আবা জনজাতীয় গ্ৰাম উৎকৰ্ষ অভিযানৰ জৰিয়তে জনজাতীয় গাঁওসমূহ আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত পাঁচ কোটিৰো অধিক জনজাতীয় লোক উপকৃত হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে সমগ্ৰ দেশতে শ শ একলব্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰে বনবাসী আৰু অনুসূচিত জনজাতিসকলৰ বন অধিকাৰকো স্বীকৃতি দিছে।
“ভাৰতৰ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়সমূহে হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি বন সম্পদসমূহ বহনক্ষমভাৱে ব্যৱহাৰ কৰি আহিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। এই সম্পদসমূহ তেওঁলোকৰ বাবে প্ৰগতিৰ মাধ্যম হিচাপে পৰিগণিত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰে বন ধন যোজনা আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বনজ উৎপাদনৰ বাবে নূন্যতম সহায়ক মূল্য (এম এছ পি) বৃদ্ধি কৰা হৈছে আৰু জনজাতীয় সামগ্ৰীসমূহ বজাৰত প্ৰৱেশৰ সৈতে জড়িত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে সমগ্ৰ দেশতে বনজ উৎপাদনৰ অভিলেখ বৃদ্ধিৰ সাক্ষী হৈছে।
জনজাতীয় সমাজে যাতে মৰ্যাদাৰে জীয়াই থাকে তাৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক দৃঢ় কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁলোকৰ বিশ্বাস, আত্মসন্মান আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য ৰক্ষা কৰাটো চৰকাৰৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সংকল্প। তেওঁ কয় যে যেতিয়া এজন সাধাৰণ নাগৰিকৰ জীৱন সহজ হৈ পৰে, তেতিয়া তেওঁলোকে নিজেই দেশৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত আগভাগ লয়। তেওঁ ১১ বছৰ পূৰ্বে বিৰোধীৰ শাসনৰ অধীনত হোৱা ভয়াৱহ পৰিস্থিতিৰ কথা স্মৰণ কৰি সেয়া নাগৰিকৰ শোষণ আৰু ব্যৱস্থাগত লুণ্ঠনৰ কাৰণ বুলি কয়। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে সেই সময়ছোৱাত কৰ আৰু মুদ্ৰাস্ফীতিয়ে অভিলেখ সৃষ্টি কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে বিৰোধীৰ শোষণমূলক কাৰ্যকলাপৰ অন্ত পেলাবলৈ জনসাধাৰণে তেওঁলোকৰ চৰকাৰক আশীৰ্বাদ দিছে ।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০১৭ চনত জি এছ টি ৰূপায়ণে দেশখনক কৰ আৰু টোলৰ জটিল জালৰ পৰা মুক্ত কৰিলে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে চলিত বৰ্ষৰ নৱৰাত্ৰিৰ প্ৰথম দিনটোত জি এছ টিৰ এক বৃহৎ সংস্কাৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে, যাৰ ফলত সমগ্ৰ ভাৰততে জি এছ টি ৰাহি মহোৎসৱ উদযাপন কৰা হৈছে । প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে প্ৰায়বোৰ দৈনন্দিন ব্যৱহৃত সামগ্ৰী অধিক সুলভ হৈ পৰিছে। উপস্থিত মহিলাসকলৰ বৃহৎ সমাৱেশক সম্বোধন কৰি তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ঘৰুৱা পাকঘৰৰ খৰচ যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে, যাৰ ফলত দেশজুৰি মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ বাবে প্ৰত্যক্ষ সকাহ হৈছে।
২০১৪ চনৰ আগতে দৈনিক প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰী যেনে চাবোন, চেম্পু, টুথপেষ্ট, আৰু টুথ পাউদাৰৰ বাবে ১০০ টকা খৰচ কৰাৰ ফলত বিৰোধী চৰকাৰৰ অধীনত অধিক কৰ আৰোপৰ বাবে মুঠ খৰচ ১৩১ টকা হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে প্ৰতি ১০০ টকা ক্ৰয়ৰ ওপৰত বিৰোধীয়ে ৩১ টকা কৰ আৰোপ কৰিছিল। ২০১৭ চনত জি এছ টি কাৰ্যকৰী হোৱাৰ লগে লগে একে ১০০ টকা মূল্যৰ সামগ্ৰীৰ মূল্য ১১৮, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ অধীনত ১৩ টকাৰ প্ৰত্যক্ষ ৰাহি হৈছিল । ২২ ছেপ্টেম্বৰত প্ৰৱৰ্তন কৰা জি এছ টি সংস্কাৰৰ পিছত খৰচ আৰু হ্ৰাস পাই ১০৫ টকা হৈছে, যাৰ ফলত পূৰ্বৰ সময়ৰ তুলনাত মুঠ ২৬ টকা ৰাহি হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মাতৃ-ভগ্নীয়ে ঘৰৰ বাজেট নিখুঁতভাৱে পৰিচালনা কৰে আৰু নতুন কৰ ব্যৱস্থাৰ অধীনত পৰিয়ালসমূহে এতিয়া প্ৰতিমাহে শ শ টকা ৰাহি কৰি আছে।
জোতা সকলোৰে বাবে এক মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ নিয়ম অনুসৰি ৭৫ টকা কৰৰ বোজাৰ বাবে ৫০০ টকাৰ জোতা ক্ৰয় কৰাৰ বাবে ৫৭৫ টকা খৰচ হৈছিল। জি এছ টি কাৰ্যকৰী হোৱাৰ লগে লগে এই কৰ ১৫ টকালৈ হ্ৰাস পালে। শেহতীয়া জি এছ টি সংস্কাৰৰ পিছত এতিয়া একে জোতাৰ দাম ৫০ টকা কমিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ পূৰ্বে ৫০০ টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ জোতাবোৰৰ বাবে আৰু অধিক কৰ দিবলগীয়া হৈছ্ল । তেওঁ কয় যে চৰকাৰে এতিয়া ২৫০০ টকা পৰ্যন্ত মূল্যৰ জোতাৰ ওপৰতো কৰ হ্ৰাস কৰিছে, যাৰ ফলত সাধাৰণ নাগৰিকৰ বাবে এনে জোতা অধিক সুলভ হৈ পৰিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে স্কুটাৰ বা মটৰ চাইকেলৰ মালিক হোৱাটো প্ৰতিখন ঘৰৰ সাধাৰণ আকাংক্ষা, কিন্তু বিৰোধীৰ শাসনৰ অধীনত এয়া হাতেৰে ঢুকি পোৱাৰ বাহিৰত আছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিৰোধীয়ে ৬০ হাজাৰ টকাৰ মটৰ চাইকেলৰ ওপৰত ১৯ হাজাৰ টকাতকৈ অধিক কৰ আৰোপ কৰিছিল। ২০১৭ চনত জি এছ টি প্ৰৱৰ্তনৰ লগে লগে এই কৰ ২৫০০ টকা হ্ৰাস কৰা হয়। ২২ ছেপ্টেম্বৰত কাৰ্যকৰী কৰা সংশোধিত হাৰৰ পিছত এতিয়া একেখন মটৰ চাইকেলে মাত্ৰ ১০,০০০ টকা কৰ আকৰ্ষণ কৰে—যাৰ ফলত ২০১৪ চনৰ তুলনাত ৯,০০০ টকা প্ৰত্যক্ষ লাভ হৈছে ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে পূৰ্বৰ নিয়মৰ অধীনত ঘৰ নিৰ্মাণ কৰাটো অতি ব্যয়বহুল আছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ৩০০ টকাৰ চিমেণ্টৰ বেগ এটাই ৯০ টকাতকৈ অধিক কৰ আকৰ্ষণ কৰিছিল। ২০১৭ চনত জি এছ টি প্ৰৱৰ্তনৰ লগে লগে এই কৰ প্ৰায় ১০ টকা হ্ৰাস কৰা হয়। ২২ ছেপ্টেম্বৰত কাৰ্যকৰী হোৱা শেহতীয়া জি এছ টি সংস্কাৰৰ পিছত একেটা চিমেণ্টৰ বেগত এতিয়া মাত্ৰ ৫০ টকা কৰ আৰোপ কৰা হৈছে— যাৰ ফলত ২০১৪ চনৰ তুলনাত প্ৰত্যক্ষভাৱে ৪০ টকা ৰাহি হৈছে।
জি এছ টি ৰাহি মহোৎসৱৰ মাজতে এটা কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আমি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ লক্ষ্য পাহৰিব নালাগিব। তেওঁ লগতে কয় যে স্বদেশীৰ মন্ত্ৰ পাহৰিব নালাগিব। শ্ৰী মোদীয়ে আহ্বান জনায় যে আমি যি বিক্ৰী কৰো সেয়া স্বদেশী হ’ব লাগে আৰু আমি যি কিনো সেয়াও স্বদেশী হ’ব লাগিব। তেওঁ নাগৰিকসকলক গৌৰৱেৰে ঘোষণা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে যে, “এয়া স্বদেশী।” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া মানুহে স্বদেশী সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰে তেতিয়া সেই ধন দেশৰ ভিতৰতে থাকে—সেয়া স্থানীয় শিপিনী, শ্ৰমিক, ব্যৱসায়ীসকলৰ ওচৰলৈ যায়। এই ধন বহিঃদেশলৈ বৈ যোৱাতকৈ পোনপটীয়াকৈ ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নত অৰিহণা যোগায়, নতুন ঘাইপথ আৰু পথ নিৰ্মাণত সহায় কৰে। তেওঁ সকলোকে স্বদেশীক জাতীয় গৌৰৱৰ প্ৰতীক হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায়। উৎসৱৰ বতৰত কেৱল স্বদেশী সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিবলৈ নাগৰিকক আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উন্নয়ন আৰু নিয়োগ সম্পৰ্কীয় প্ৰকল্প আৰম্ভ হোৱাৰ বাবে পুনৰবাৰ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
উক্ত অনুষ্ঠানত ৰাজস্থানৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত হৰিভাও কিষাণৰাও বাগাডে, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ভজনলাল শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত প্ৰহ্লাদ যোশীৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পৃষ্ঠভূমি
সকলোৰে বাবে সুলভ, নিৰ্ভৰযোগ্য, আৰু বহনক্ষম বিদ্যুৎ যোগান নিশ্চিত কৰিবলৈ ভাৰতৰ শক্তি খণ্ডক ৰূপান্তৰিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অনুশক্তি বিদ্যুত নিগম লিমিটেডৰ (ASHVINI) মাহী বনশ্বৰা ৰাজস্থান পাৰমাণৱিক শক্তি প্ৰকল্প (৪X৭০০ মেগাৱাট)ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, যাৰ মূল্য প্ৰায় ৪২,০০০ কোটি টকা। ই দেশৰ অন্যতম বৃহৎ পাৰমাণৱিক উদ্যোগ হ’ব , যিয়ে নিৰ্ভৰযোগ্য ভিত্তিত শক্তি যোগান ধৰিব আৰু ই পৰিৱেশ পৰিচালনা তথা বিকশিত পাৰমাণৱিক শক্তিৰ পৰিৱেশত ভাৰতৰ স্থান শক্তিশালী কৰিব। আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ মনোভাৱক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে মাহী বনশ্বৰা ৰাজস্থান পাৰমাণৱিক শক্তি প্ৰকল্পত উন্নত সুৰক্ষা বৈশিষ্ট্যৰ সৈতে চাৰিটা থলুৱা ৭০০ মেগাৱাট চাপযুক্ত গধুৰ জল ৰিয়েক্টৰ আছে, যিবোৰ এনপিচিআইএলে ডিজাইন আৰু বিকশিত কৰিছে। ই ভাৰতৰ “ফ্লিট মোড” পদক্ষেপৰ অংশ, য’ত সমগ্ৰ ভাৰতত একেধৰণৰ ডিজাইন আৰু পৰিকল্পনাৰ অধীনত দহটা একেধৰণৰ ৭০০ মেগাৱাট ৰিয়েক্টৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। প্ৰকল্পটোৱে খৰচৰ দক্ষতা, দ্ৰুত নিয়োগ, আৰু একত্ৰিত কাৰ্য্যকৰী বিশেষজ্ঞতা নিশ্চিত কৰিব ।
ভাৰতৰ স্বচ্ছ শক্তিৰ আন্তঃগাঁথনিৰ এক বৃহৎ উত্থানৰ পথ প্ৰশস্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজস্থানত প্ৰায় ১৯,২১০ কোটি টকাৰ সেউজ শক্তি প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। তেওঁ ফালোডী, জয়ছালমেৰ, জালৌৰ, ছিকাৰ আদিত সৌৰ প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰে। লগতে বিকানেৰত সৌৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ইয়াৰ উপৰি তেওঁ অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ ৰামাগিৰিত এখন সৌৰ উদ্যানৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহে ভাৰতৰ স্বচ্ছ শক্তি ক্ষমতাত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব, যথেষ্ট পৰিমাণৰ সেউজ শক্তি উৎপাদন কৰাৰ লগতে লাখ লাখ টন কাৰ্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমন ৰোধ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত চৰকাৰৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তি মণ্ডল (REZ) পদক্ষেপৰ অধীনত ১৩,১৮০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ তিনিটা শক্তি সঞ্চাৰণ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, যাৰ লক্ষ্য ২০৩০ চনৰ ভিতৰত আঠখন ৰাজ্যত ১৮১.৫ গিগাৱাট নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষমতা বিকাশৰ লক্ষ্য। এই নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ লোড চেণ্টাৰৰ দিশত দক্ষ নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু গ্ৰীডৰ স্থিৰতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ পাৱাৰগ্ৰিডে ৰাজস্থান আৰ ই জেডৰ বাবে মূল সংবহন ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে।
ইয়াৰ ভিতৰত ৰাজস্থানৰ বেৱাৰৰ পৰা মধ্যপ্ৰদেশৰ মাণ্ডছৌৰলৈ ৭৬৫ কেভি ট্ৰেন্সমিছন লাইন আৰু সংশ্লিষ্ট উপকেন্দ্ৰৰ সম্প্ৰসাৰণ; ৰাজস্থানৰ ছিৰোহীৰ পৰা মাণ্ডছৌৰ আৰু মধ্যপ্ৰদেশৰ খাণ্ডৱালৈকে ছিৰোহি উপকেন্দ্ৰত ৰূপান্তৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি আৰু মাণ্ডছৌৰ আৰু খাণ্ডৱা উপকেন্দ্ৰৰ সম্প্ৰসাৰণ; ৰাজস্থানৰ বিকানেৰৰ পৰা হাৰিয়ানাৰ ছিৱানী আৰু ফাতেহাবাদলৈ আৰু ইয়াৰ পৰা পঞ্জাৱৰ পাত্ৰনলৈ ৭৬৫ কেভি আৰু ৪০০ কেভি ট্ৰেন্সমিছন লাইনৰ লগতে বিকানেৰত উপকেন্দ্ৰ স্থাপন আৰু ছিৱানী উপকেন্দ্ৰৰ সম্প্ৰসাৰণ আদি আছে । এই প্ৰকল্পসমূহে ৰাজস্থানৰ উৎপাদন কেন্দ্ৰৰ পৰা সমগ্ৰ ভাৰতৰ ৰাজ্যসমূহৰ চাহিদা কেন্দ্ৰলৈ ১৫.৫ গিগাৱাট সেউজ শক্তিৰ নিৰৱচ্ছিন্ন স্থানান্তৰৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জয়ছালমেৰ আৰু বিকানেৰত ২২০ কেভি আৰু সংশ্লিষ্ট লাইনকে ধৰি তিনিটা গ্ৰীড চাবষ্টেচন (জিএছএছ)ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। লগতে বাৰমেৰ জিলাৰ শিৱত ২২০ কেভি জিএছএছ উদ্বোধন কৰে। ৪৯০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ এই প্ৰকল্পসমূহে অঞ্চলটোৰ শক্তি সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব।
কৃষকক সৱলীকৰণৰ প্ৰতি থকা দায়বদ্ধতাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পিএম-কুসুম (প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ উৰ্জা সুৰক্ষা ইভাম উত্তন মহাভিয়ান) আঁচনিৰ অধীনত ৰাজস্থান, মহাৰাষ্ট্ৰ, মধ্যপ্ৰদেশ আৰু কৰ্ণাটকত ১৬,০৫০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ ৩৫১৭ মেগাৱাট শক্তিৰ ফিডাৰ লেভেল সৌৰায়ন প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰে (উপাদান গ)। বিদ্যুতৰ খৰচ কম, জলসিঞ্চনৰ খৰচ কমা, আৰু গ্ৰাম্য শক্তিৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক প্ৰসাৰিত কৰি লাখ লাখ কৃষকক উপকৃত কৰা সুলভ, নিৰ্ভৰযোগ্য, আৰু বহনক্ষম জলসিঞ্চন শক্তি নিশ্চিত কৰিবলৈ কৃষি ফিডাৰসমূহ সৌৰশক্তিকৰণ কৰা হৈছে।
ৰামজল সেতু লিংক প্ৰকল্পৰ এক বৃহৎ উত্থান আৰু জল সুৰক্ষাৰ দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই নিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজস্থানত ২০,৮৩০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক জলসম্পদ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰে। তেওঁ ইছাৰদাৰ পৰা বিভিন্ন ফিডাৰ নিৰ্মাণ, আজমেৰ জিলাত মৰ সাগৰ কৃত্ৰিম জলাশয় নিৰ্মাণ আৰু চিত্তৰগড়ৰ পৰা ইয়াৰ ফিডাৰ নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। আন আন কামৰ ভিতৰত বিশালপুৰ বান্ধত ইনটেক পাম্প হাউচ, খাৰী ফিডাৰ সজীৱ কৰি তোলা আৰু বিভিন্ন ফিডাৰ খালৰ কাম আদি আছে। ইয়াৰ উপৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইছাৰদা বান্ধ, ঢোলপুৰ লিফ্ট প্ৰজেক্ট, টকলি প্ৰজেক্ট আদি উদ্বোধন কৰে।
সকলোৰে বাবে নিৰাপদ আৰু বিশুদ্ধ খোৱাপানীৰ প্ৰতি থকা দায়বদ্ধতাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অটল মিছন ফৰ ৰিজুভেনেচন এণ্ড আৰ্বান ট্ৰেন্সফৰ্মেচন (এএমআৰউটি) ২.০ৰ অধীনত বনস্বৰা, ডুংগাৰপুৰ, উদয়পুৰ, ছাৱাই মাধোপুৰ, চুৰু, আজমেৰ, ভিলৱাৰা জিলা আদিত ৫,৮৮০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ বৃহৎ খোৱাপানী যোগান প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
পথ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ উত্থানক প্ৰতিফলিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভৰতপুৰ চহৰত উৰণীয়া সেতু নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, বানাছ নদীৰ ওপৰত এখন দলং, আৰু ১১৬ অটল প্ৰগতি পথ প্ৰকল্প নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। তেখেতে বাৰমেৰ, আজমেৰ, ডুংগৰপুৰ জিলাৰ লগতে অন্যান্য অঞ্চলত ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক ঘাইপথৰ সৈতে জড়িত একাধিক পথ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু দেশৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰে। ২৬৩০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ এই প্ৰকল্পসমূহে আঞ্চলিক পথ সংযোগৰ উন্নতি সাধন কৰিব, মসৃণ যাতায়ত সুনিশ্চিত কৰিব আৰু পথ সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভৰতপুৰত ২৫০খন বিছনাযুক্ত আৰ বি এম হাস্পতাল, জয়পুৰত আই টি ডেভেলপমেণ্ট এণ্ড ই-গভৰ্নেন্স চেণ্টাৰ, মকৰানা চহৰত ট্ৰিটমেণ্ট প্লাণ্ট আৰু পাম্পিং ষ্টেচনকে ধৰি নলা ব্যৱস্থা, মাণ্ডোৱা আৰু ঝুনঝুনু জিলাত নলা আৰু পানী যোগান প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰে।
ৰে'ল সংযোগৰ এক বৃহৎ উত্থানৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তিনিখন ৰে’ল, বিকানেৰ আৰু দিল্লী কেণ্টৰ মাজত বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে’ল, যোধপুৰ আৰু দিল্লী কেণ্টৰ মাজত বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে’ল আৰু উদয়পুৰ চহৰ – চণ্ডীগড় এক্সপ্ৰেছৰ ফ্লেগ অফ কৰে। এই ৰে’লসমূহে ৰাজস্থান আৰু অন্যান্য উত্তৰ ৰাজ্যৰ মাজত সংযোগৰ যথেষ্ট উন্নতি সাধন কৰিব।
সকলোৰে বাবে নিয়োগৰ দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে ৰাজস্থানৰ চৰকাৰী বিভাগ আৰু সংগঠনসমূহত নতুনকৈ নিযুক্তি পোৱা যুৱক-যুৱতীসকলক ১৫ হাজাৰতকৈ অধিক নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণ কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ৫৭৭০ জনতকৈ অধিক পশু পৰিচাৰক, ৪১৯০ জন কনিষ্ঠ সহায়ক, ১৮০০ জন কনিষ্ঠ প্ৰশিক্ষক, ১৪৬০ জন কনিষ্ঠ অভিযন্তা, ১২০০ জন তৃতীয় শ্ৰেণীৰ স্তৰ-২ শিক্ষক আদি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, lays foundation stone of development works worth over Rs. 1,22,100 crore in Banswara, Rajasthan
Our Government is turning the clean energy mission into a people's movement: PM
We are working with a spirit of service for the welfare of all sections of society: PM
It is our commitment to ensure that tribal communities live with dignity and self-respect: PM
25 SEP 2025 4:40PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, lays foundation stone of development works worth over Rs 1,22,100 crore in Banswara, Rajasthan. On the fourth day of Navratri, the Prime Minister expressed his privilege to visit the sacred land of Maa Tripura Sundari in Banswara. He shared that he also had the opportunity to witness Maa Mahi, revered as the Ganga of Kanthal and Vagad. The Prime Minister remarked that the waters of Mahi symbolize the resilience and struggle of India’s tribal communities. He highlighted the inspiring leadership of Mahayogi Govind Guru Ji, whose legacy continues to resonate, with the holy waters of Mahi bearing witness to that great saga. Shri Modi paid homage to Maa Tripura Sundari and Maa Mahi, and from this land of devotion and valor, he also offered his respects to Maharana Pratap and Raja Bansia Bhil.
Shri Modi remarked that during Navratri, the nation worships the nine forms of Shakti, and today’s major event in Banswara is dedicated to Urja Shakti—energy generation. He highlighted that a new chapter in India’s power sector is being written from the soil of Rajasthan. The Prime Minister announced the launch of power projects worth over ₹90,000 crore across Rajasthan, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Karnataka, and Maharashtra. He emphasized that the simultaneous initiation of such large-scale projects reflects India’s accelerating progress in the energy sector, with every region of the country actively contributing with all states being given priority. In Rajasthan, the foundation stones for clean energy projects and transmission lines have been laid. Shri Modi also inaugurated solar energy projects and announced the commencement of the Rajasthan Atomic Power Project in Banswara. He underscored that from solar to nuclear energy, India is scaling new heights in power generation capacity.
“In today’s era of technology and industry, development runs on the power of electricity; electricity brings light, speed, progress, connectivity, and global access”, remarked the Prime Minister. He criticized previous governments for neglecting the importance of electricity. Shri Modi stated that when his government came to power in 2014, 2.5 crore households lacked electricity connections, and even after 70 years of independence, 18,000 villages had not seen a single electric pole. He highlighted that major cities faced hours-long power cuts, and in villages, even 4–5 hours of electricity was considered significant. The absence of electricity hindered factory operations and the establishment of new industries, affecting states like Rajasthan and the entire country. The Prime Minister affirmed that in 2014, his government resolved to change this situation. He stated that electricity was delivered to every village and 2.5 crore households received free connections. Wherever power lines reached, electricity followed—making lives easier and enabling the growth of new industries.
The Prime Minister stated that for any nation to achieve rapid development in the 21st century, it must scale up its electricity generation. He emphasized that the most successful countries will be those leading in clean energy. “Our government is transforming the clean energy mission into a people’s movement”, highlighted Shri Modi, announcing the launch of the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, under which solar panels are being installed on rooftops in both urban and rural areas. To ensure affordable electricity for farmers, the PM-KUSUM scheme is facilitating the installation of solar pumps in agricultural fields. The Prime Minister noted that several solar projects have been inaugurated across states today, directly benefiting lakhs of farmers. He reiterated that the PM Surya Ghar scheme provides free electricity for homes, while the PM-KUSUM scheme ensures free electricity for farms. Shri Modi shared his earlier interaction with beneficiaries of the PM-KUSUM scheme, who told him that solar-powered free electricity has become a major blessing in their lives.
“India is working at high speed to become a developed nation, with Rajasthan playing a significant role in this journey”, exclaimed Shri Modi. He announced the launch of additional projects worth ₹30,000 crore for the people of Rajasthan, aimed at improving access to water, electricity, and healthcare. The Prime Minister flagged off three new trains, including a Vande Bharat service. He highlighted the nationwide campaign to generate new employment opportunities, under which 15,000 youth in Rajasthan received appointment letters for government jobs today. Shri Modi extended his best wishes to these young individuals as they embark on a new chapter in their lives and congratulated the people of Rajasthan on the launch of these development initiatives.
Expressing satisfaction that their government in Rajasthan is working with full integrity toward the state’s development, the PM stated that the wounds inflicted on Rajasthan by previous dispensation through misgovernance and exploitation are now being healed by the current administration. Shri Modi alleged that under opposition rule, Rajasthan had become a center for paper leaks and that the Jal Jeevan Mission was compromised by corruption. He highlighted that atrocities against women had peaked, with protection being extended to perpetrators. He pointed out that during the opposition's tenure, regions like Banswara, Dungarpur, and Pratapgarh witnessed a surge in crime and illegal liquor trade. The Prime Minister remarked that once the people gave them a chance, law and order was strengthened and the pace of development accelerated. He noted that major projects are now being implemented, with a growing network of highways and expressways across Rajasthan. The Prime Minister affirmed that their government is propelling Rajasthan, especially South Rajasthan, onto a fast track of development.
Noting that today marks the birth anniversary of Pandit Deendayal Upadhyaya, who gave the nation the principle of Antyodaya—upliftment of the person standing on the last rung of society, Shri Modi emphasized that this vision has now become the government’s mission. He stated that the administration is working with a deep sense of service for the welfare of the poor, Dalits, backward classes, and tribal communities.
Criticising the opposition for consistently neglecting the tribal community and failing to understand their needs, the Prime Minister emphasized that it is their government that prioritized tribal welfare by establishing a dedicated ministry, for the first time under Prime Minister Atal Bihari Vajpayeeji, a separate ministry for Tribal affairs was made. The Prime Minister remarked that during opposition rule, it was unimaginable for such large-scale projects to reach tribal regions. He affirmed that under their government, these developments are now becoming a reality. He announced the launch of a major PM MITRA Park in Dhar, Madhya Pradesh, which will bring significant benefits to tribal farmers.
Mentioning that it is through the efforts of their party that the daughter of a poor tribal family, Smt. Droupadi Murmu, has become the President of India, Shri Modi highlighted that the President herself raised the issue of the most marginalized tribal communities, which inspired the launch of the PM Janman Yojana. Under this initiative, special priority is being given to the most deprived segments within tribal society. The Prime Minister noted that through the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan, tribal villages are being modernized, benefiting over five crore tribal citizens. He added that hundreds of Eklavya Model Residential Schools are being established across the country. The Prime Minister affirmed that the government has also recognized the forest rights of forest dwellers and Scheduled Tribes.
“India’s tribal communities have been sustainably using forest resources for thousands of years”, said Shri Modi. To ensure these resources become a means of progress for them, the government launched the Van Dhan Yojana. He highlighted that the Minimum Support Price (MSP) for forest produce has been increased and tribal products have been linked to market access. As a result, the Prime Minister noted, India has witnessed record growth in forest produce across the country.
Affirming the government's commitment to ensuring that the tribal community lives with dignity, the PM stated that protecting their faith, self-respect, and cultural heritage is a solemn resolve. He emphasized that when the life of an ordinary citizen becomes easier, they themselves take the lead in driving the nation’s progress. He recalled the dire conditions 11 years ago under opposition rule, attributing them to exploitation and systemic looting of citizens. He pointed out that during that period, taxes and inflation were at record highs. The Prime Minister remarked that once the people blessed their government, it put an end to the opposition's exploitative practices.
Shri Modi stated that the implementation of GST in 2017 liberated the country from the complex web of taxes and tolls. He highlighted that on the first day of Navratri this year, a major GST reform was introduced, resulting in the celebration of the GST Savings Festival across India. The Prime Minister remarked that most everyday items have become more affordable. Addressing the large gathering of women present, he emphasized that household kitchen expenses have significantly reduced, bringing direct relief to mothers and sisters nationwide.
Highlighting that before 2014, spending ₹100 on daily essentials like soap, shampoo, toothpaste, and tooth powder resulted in a total cost of ₹131 due to high taxation under the opposition government, Shri Modi stated that opposition levied ₹31 tax on every ₹100 purchase. With the implementation of GST in 2017, the same ₹100 worth of goods cost ₹118, marking a direct saving of ₹13 under their government. Following the GST reforms introduced on September 22, the cost has further reduced to ₹105, resulting in a total saving of ₹26 compared to the previous dispensation era. The Prime Minister emphasized that mothers and sisters meticulously manage household budgets, and under the new tax regime, families are now saving hundreds of rupees every month.
Highlighting that footwear is a basic necessity for all, the Prime Minister stated that under the previous dispensation’s rule, purchasing a ₹500 shoe cost ₹575 due to a ₹75 tax burden. With the implementation of GST, this tax was reduced by ₹15. Following the latest GST reforms, the same shoe now costs ₹50 less. The Prime Minister noted that earlier, footwear priced above ₹500 attracted even higher taxes. He emphasized that the government has now significantly reduced tax rates on shoes priced up to ₹2,500, making them more affordable for the common citizen.
Shri Modi further stated that owning a scooter or motorcycle is a common aspiration for every household, but under the opposition rule, even this was out of reach. He highlighted that opposition levied over ₹19,000 in tax on a ₹60,000 motorcycle. With the introduction of GST in 2017, this tax was reduced by ₹2,500. Following the revised rates implemented on September 22, the same motorcycle now attracts only ₹10,000 in tax—resulting in a direct benefit of ₹9,000 compared to 2014.
The Prime Minister stated that under the previous dispensation rule, building a home was prohibitively expensive. He highlighted that a ₹300 cement bag attracted over ₹90 in taxes. With the introduction of GST in 2017, this tax was reduced by approximately ₹10. Following the latest GST reforms implemented on September 22, the same cement bag now incurs only ₹50 in tax—resulting in a direct saving of ₹40 compared to 2014. Shri Modi remarked that while governance under the opposition party was marked by excessive taxation, their government has ushered in an era of savings for the common citizen.
Emphasising that amid the GST Savings Festival, Shri Modi said that we should not forget the goal of Self-Reliant India. He added that the mantra of swadeshi must not be forgotten, Shri Modi urged that what we sell should be swadeshi, and what we buy must also be swadeshi. He encouraged citizens to proudly declare, “This is swadeshi.” The Prime Minister remarked that when people buy swadeshi products, the money stays within the country—reaching local artisans, workers, and traders. This money contributes directly to national development rather than flowing abroad, helping build new highways and roads. He called on everyone to make swadeshi a symbol of national pride. The Prime Minister appealed to citizens to pledge to buy only swadeshi goods during the festive season and once again extended his congratulations on the launch of development and employment-linked projects.
The Governor of Rajasthan, Shri Haribhau Kisanrao Bagade, Chief Minister of Rajasthan, Shri Bhajanlal Sharma, Union Minister, Shri Pralhad Joshi were present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to transform India’s power sector to ensure affordable, reliable, and sustainable power supply for all, Prime Minister laid the foundation stone of Anushakti Vidhyut Nigam Ltd’s (ASHVINI) Mahi Banswara Rajasthan Atomic Power Project (4X700 MW) worth around Rs 42,000 crore. It will be one of the largest nuclear plants in the country supplying reliable base load energy and will strengthen India’s position in the environmental stewardship and evolving nuclear energy landscape. Furthering the spirit of Aatmanirbhar Bharat, Mahi Banswara Rajasthan Atomic Power Project comprises four indigenous 700 MW Pressurized Heavy Water Reactors with advanced safety features, designed and developed by NPCIL. It is part of India’s broader “fleet mode” initiative, where ten identical 700 MW reactors are being built across India under uniform design and procurement plans. The project will bring in cost efficiencies, faster deployment, and consolidated operational expertise.
In a major boost to India’s clean energy infrastructure, Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of green energy projects worth around Rs 19,210 crore in Rajasthan. He inaugurated solar projects at Phalodi, Jaisalmer, Jalore, Sikar among others. He also laid the foundation stone of the solar project at Bikaner. Additionally, he will also lay the foundation stone of a Solar Park at Ramagiri in Andhra Pradesh. The projects will significantly contribute to India’s clean energy capacity, generating substantial amounts of green power while preventing millions of tonnes of carbon dioxide emissions.
Prime Minister also laid the foundation stone of three power transmission projects worth over Rs 13,180 crore under Renewable Energy Zone (REZ) initiative of Government of India, which aims to develop 181.5 GW of renewable energy capacity by 2030 across eight states. To ensure efficient dispersal of this renewable power towards load centers and to enhance grid stability, PowerGrid is implementing key transmission systems for Rajasthan REZ.
It includes 765 KV transmission lines from Beawar in Rajasthan to Mandsaur in Madhya Pradesh and extension of associated substations; from Sirohi in Rajasthan to Mandsaur and to Khandwa in Madhya Pradesh along with augmentation of transformation capacity at Sirohi Substation and extension at Mandsaur & Khandwa Substations; and 765 KV & 400 KV transmission line from Bikaner in Rajasthan to Siwani and Fatehabad in Haryana and further to Patran in Punjab along with establishment of substations at Bikaner and extension of Siwani substation. Cumulatively, these projects will facilitate seamless transfer of 15.5 GW green energy from generation hubs in Rajasthan to demand centers in beneficiary states across India.
Prime Minister laid the foundation stone of three Grid Substations (GSS) which include 220 KV and associated lines at Jaisalmer and Bikaner. He will also inaugurate a 220 KV GSS at Shiv in Barmer district. These projects, worth over Rs 490 crore, will significantly contribute to ensuring energy security in the region.
In line with his commitment to empower farmers, Prime Minister inaugurated Feeder Level Solarization projects of 3517 MW, worth over Rs 16,050 crore, in the states of Rajasthan, Maharashtra, Madhya Pradesh and Karnataka under PM-KUSUM (Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan) Scheme (Component C). The agricultural feeders are being solarized to ensure affordable, reliable, and sustainable irrigation power benefitting lakhs of farmers by lowering electricity costs, cutting irrigation expenses, and promoting rural energy self-reliance.
In a major boost to Ramjal Setu Link Project and furthering his vision of water security, Prime Minister laid the foundation stone and inaugurated multiple water resources projects in Rajasthan worth over Rs 20,830 crore. He will lay the foundation stone for the construction of various feeders from Isarda, construction of Mor Sagar artificial reservoir in Ajmer district and its feeder from Chittorgarh. Other works include intake pump house at Bisalpur Dam, rejuvenation of Khari feeder and various other feeder canal works. Prime Minister also inaugurated Isarda Dam, Dholpur Lift Project, Takli Project among others.
In line with his commitment to safe and clean drinking water for all, Prime Minister laid the foundation stone for major drinking water supply projects, worth over Rs 5,880 crore, in Banswara, Dungarpur, Udaipur, Sawai Madhopur, Churu, Ajmer, Bhilwara districts among others under the Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) 2.0.
In a major boost to road infrastructure, Prime Minister laid the foundation stone of construction of flyovers at Bharatpur city, a bridge over the Banas River, and 116 Atal Pragati Path projects. He also inaugurated and dedicated to the nation multiple road projects related to National and State Highways in Barmer, Ajmer, Dungarpur districts among others. These projects worth over Rs 2,630 crore will improve regional road connectivity, ensure smoother traffic and enhance road safety.
Prime Minister also inaugurated a 250-bed RBM Hospital in Bharatpur, an IT Development and E-Governance Centre in Jaipur, sewerage system including treatment plants and pumping stations in Makrana city, and sewerage and water supply project in Mandawa and Jhunjhunu district.
In a major boost to rail connectivity, Prime Minister flagged off three trains, Vande Bharat Express Train between Bikaner & Delhi Cantt, Vande Bharat Express Train between Jodhpur & Delhi Cantt and Udaipur City – Chandigarh Express. These trains will significantly improve connectivity between Rajasthan and other northern states.
Furthering his vision of employment for all, distribute more than 15,000 appointment letters to newly appointed youth in Government departments and organizations in Rajasthan. These include over 5770 animal attendants, 4190 junior assistants, 1800 junior instructors, 1460 junior engineers, 1200 third-grade level-2 teachers among others.