প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাজস্থানগী বন্সৱারাদা লুপা করোর ১,২২,১০০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
ঐখোয়গী সরকারনা ক্লিন ইনর্জি মিসন মীয়ামগী ইহৌ অমা ওন্থোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক নুংঙাই য়াইফনবা থবক তৌনবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা ঐখোয় থবক তৌরি: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাকমচা তাবা অমসুং মশানা মশাবু ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা ত্রাইবেল ফুরুপশিং হিংহনবা হায়বসি ঐখোয়গী ৱাশক্নি: প্রধান মন্ত্রী
25 SEP 2025 4:40PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাজস্থানগী বন্সৱারাদা লুপা করোর ১,২২,১০০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। নবরাত্রিগী মরিনিচনবা নুমিত্ত ইমা ত্রিপুরা সুন্দরিগী শেংলবা লমদম বন্সৱারাদা লাকপদা প্রধান মন্ত্রীনা অপেনবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি কন্থাল অমসুং ভাগাদকী গঙ্গাগুম্না শেংলবা মা মাহি উবা ফংবসি লাইবক ফবনি। মাহিগী ঈশিং অসি ভারতকী ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী খাংবা কনবা অমসুং লান্থেংগী খুদমনি। মাহিগী শেংলবা ঈশিংনা অচৌবা থৌদোক অদুগী শাখি ওইদুনা মহায়োগী গোবিন্দ গুরু জিগী লুচিংবগী গুনশিং অসিনা মখা তানা ইথিল পীরি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ইমা ত্রিপুরা সু্ন্দরি অমসুং ইমা মাহিদা ইকায়খুম্নবা উৎখি অমসুং কৎথোকপা অমসুং থৌনাগী লমদম অসিদগী, মহাক্না মহারানা প্রতাপ অমসুং রাজা বন্সিয়া ভিলদসু মহাক্না ইকায়খুম্নবা উৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নবরাত্রি মনুংদা লৈবাক অসিনা শক্তিগী শক্লোন ৯ লাৎলি অমসুং ঙসি বন্সৱারাগী থৌরম অসি উর্জ শক্তি-মৈ পুথোকপদা কৎথোক্লে। রাজস্থানদগী ভারতকী পৱার সেক্তরগী অনৌবা পন্দুব অমা ইরে। রাজস্থান, মধ্য প্রদেস, অন্ধ্র প্রদেস, কর্নাতকা অমসুং মহারাষ্ট্রা শীনবা থুংনা লুপা করোর ৯০,০০০ হেনবগী পৱার প্রোজেকশিং হৌদোক্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখ্রে। মহাক্না হায়খি অসিগুম্বা অচৌবা প্রোজেকশিং মতম অমতা হৌদোকখিবা অসিদা, রাজ্যশিং মরুওইনা লৌদুনা লৈবাক অসিগী লমদম খুদিংমক্না থৱায় য়াওনা শরুক য়াদুনা, ইনর্জি সেক্তরদা ভারতনা য়াংনা চাউখৎলকপগী মমি তারে। রাজস্থান্দা ক্লিন ইনর্জি প্রোজেকশিং অমসুং ত্রান্সমিসন লাইনশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রধান মন্ত্রীনা সোলার ইনর্জি প্রোজেকশিংসু শঙ্গাখি অমসুং বন্সৱারদা রাজস্থান এতোমিক পৱার প্রোজেক হৌদোক্লে হায়না লাউথোকখি। সোলারদগী হৌরগা ন্যুক্লিয়ার ইনর্জি ফাওবদা, পৱার পুথোকপা ঙম্বদা ভারত অনৌবা থাকশিং য়ৌবা ঙম্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী তেক্নোলোজি অমসুং উদ্যোগকী যুগ অসিদা, ইলেক্ত্রিসিতিগী শক্তিনা চাউখৎহল্লি; ইলেক্ত্রিসিতিনা মঙাল, খোঙজেল, চাউখৎপা, চৎথোক-চৎশিন অমসুং মালেমগী শম্নবা ফংহল্লি। মমাংগী সরকারশিংনা ইলেক্ত্রসিতিগী মরুওইবা মীরাইখি। ২০১৪ দা মহাক্কী সরকার লাকপা মতমদা, ইমুং করোর ২.৫ মৈ ফংলমখিদে অমসুং নিংতম্বা ফংলবা চহি ৭০ গী মতুংদা ফাওবা, খুঙ্গং ১৮,০০০ ইলেক্ত্রিক পোল অমা ফাওবা উখিদে। অচৌবা সহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিংদা মতম শাংনা মৈ মুৎখি, পুং ৪-৫ মৈ লাকপদা য়াম্না ফরে হায়না খন্নখি। মৈ লাক্তবদগী ফেক্তরশিং থবক তৌবদা অমসুং অনৌবা উদ্যোগশিং লিংখৎপদা অপনবা পীখি, রাজস্থানগুম্বা রাজ্যশিং অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা অকায়বা পীখি। ফিবম অসি অহোংবা পুরক্নবা ২০১৪ দা মহাক্কী সরকারনা ৱাশকখি। খুঙ্গং খুদিংদা মৈ ফংহল্লে অমসুং য়ুমথোঙ করোর ২.৫ লেম্না মৈ শম্লে। মৈগী লাইনশিং য়ৌবা মফম খুদিংমক্ত মৈ ফংহল্লে- হিংবদা লাইহল্লে অমসুং অনৌবা উদ্যোগশিং লিংখৎপা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২১শুবা চহিচাদা লৈবাক অমা য়াংনা চাউখৎনবগীদমক, লৈবাক অদুগী মৈ পুথোকপা হেনগৎহনগদবনি। ক্লিন ইনর্জি পুথোকপদা মাঙজিল থাবা লৈবাকশিং খ্বাইদগী মাইপাকপা লৈবাকশিং ওইগনি। ঐখোয়গী সরকারনা ক্লিন ইনর্জি মিসন মীয়ামগী ইহৌ অমা ওন্থোক্লে। পি.এম সুর্য়া ঘর মুফ বিজলি য়োজনা হৌদোক্তুনা সহর অমসুং খুঙ্গংগী মফম অনিমক্ত য়ুমথকশিংদা সোলার পেনেলশিং খিল্লে। লৌমীশিংদা অহোংবা মমলদা মৈ ফংহন্নবা, পি.এম-কুসুম স্কিমনা লৌবুকশিংদা সোলার পম্পশিং খিল্লে। ঙসি রাজ্যশিংদা সোলার প্রোজেক কয়া শঙ্গারিবা অসিনা লৌমী লাখ কয়াদা হকথেংননা কান্নবশিং পীরগনি। পি.এম সু্র্য়া ঘর স্কিমনা য়ুমশিংদা লেম্না মৈ ফংহল্লে অমসুং পি.এম-কুসুমনা লৌবুকশিংদা লেম্না মৈ ফংহল্লে। ঙাইহাক্কী মমাঙদা মহাক্না পি.এম-কুসুম স্কিমগী কান্নবা ফংলবা লৌমীশিংগা ৱারি শানবদা, সোলার পৱারদগী লেম্না মৈ ফংবদগী মখোয়গী পুন্সিদা অচৌবা কান্নবা অমা ওইরে হায়বা মহাক্কী মফমদা ফোঙদোরকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিকসিত ভারত অমা ওইনবা অয়াংবা খোঙজেলদা ভারত থবক পায়খৎলি, খোঙচৎ অসিদা রাজস্থান্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ঈশিং, মৈ অমসুং হকশেলগী খুদোংচাবা ফংবা হেনগৎহন্নবা পান্দমদা, রাজস্থানগী মীয়ামগীদমক লুপা করোর ৩০,০০০ রোমগী অহেনবা প্রোজেকশিং হৌদোক্লে। বন্দে ভারত সর্বিস য়াওনা অনৌবা ত্রেন অহুম প্রধান মন্ত্রীনা লমথাখ্রে। মহা্ক্না হায়খি অনৌবা থবকশিং ফংনবা লৈবাক শীনবা থুংনা পায়খৎলিবা খোঙজংগী মখাদা, ঙসি সরকারগী থবকশিংগীদমক রাজস্থান্দা নহারোল ১৫,০০০ এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং ফংলে। মখোয়গী পুন্সিদা অনৌবা পন্দুব অমা হৌরবা নহারোলশিং অসিদা য়াইফ পাউজেল পীজরি অমসুং ঙসি হৌদোকখিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক রাজস্থানগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাজ্য অসি চাউখৎনবগীদমক রাজস্থান্দা লৈরিবা মখোয়গী সরকারনা পুকচেল শেংনা থবক পায়খৎলি। লৈবাক ঙাকপা হৈতবা অমসুং মাঙহন-তাকহন্দুনা মমাংগী সরকারশিংনা রাজস্থান্দা চৈথেং পীখিবা অদু হৌজিক পাল্লিবা সরকারনা ফহল্লে। ওপোজিসনগী লৈঙাক মখাদা, রাজস্থান পেপর লিকশিংগী মফম অমা ওইখি অমসুং শেঞ্জা-থুমজনা জল জিবন মিসন ফজনা পায়খৎখিদে। নুপীশিংগী মথক্ত চৎথবা মীওৎ-মীনৈ খম থেংখি অমসুং অরানবা তৌবা মীওইশিং ঙাক-শেনখি। ওপোজিসনগী মতমদা, বন্সৱারা, দুঙ্গারপুর অমসুং প্রতাপগরগুম্বা মফমশিংদা ক্রাইম অমসুং আইন্না য়াদনা য়ু য়োনবা হেনগৎখি। মীয়াম্না মখোয়দা খুদোংচাবা পীবদগী, লো অমসুং ওর্দর ফগৎলে অমসুং চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংখৎলে। রাজস্থান্দা হায়ৱেশিং অমসুং এক্সপ্রেসৱেশিংগী নেতৱার্কশিং হেনগৎলকপা লোয়ননা হৌজিক অচৌবা প্রোজেকশিং পায়খৎলে। খা থংবা রাজস্থান য়াওনা, মখোয়গী সরকারনা রাজস্থান চাউখৎপগী অয়াংবা লম্বী অমদা পুদুনা চৎলি।
খুন্নাইগী খ্বাইদগী মনিংদা লৈহৌরবা মীওইগী ফিবম ফগৎহন্নবা-অন্তয়োদয়াগী ফিদম লৈবাক অসিদা শীন্নরম্বা পন্দিৎ দিনদয়াল উপধ্যায়গী ঙসি মপোক নুমিৎ অসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্কী মঙলান হৌজিক সরকারগী মিসন ওইরে। লায়রবা, দিলিতশিং, তোল্লবা ফুরুপশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংগী য়াইফনবা অচেৎপা ৱাখল্লোন অমগা লোয়নান লৈঙাক্না থবক পায়খৎলি।
ত্রাইবেল ফুরুপশিং মীরাইবা অমসুং মখোয়গী দরকার ওইবশিং খঙদবগীদমক ওপোজিসন্দা মরাল শীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অহানবা ওইনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী অতল বিহারি বাজপায়গী মখাদা, ত্রাইবেল এফেয়ার্সকী তোখায়বা মিনিষ্ট্রি অমা শেমদুনা, মখোয়গী সরকারনা ত্রাইবেলগী য়াইফনবা কৎথোক্লবা মিনিষ্ট্রি অমা লিংখৎলে। ওপোজিসনগী লৈঙাক মনুংদা, অসুক চাউবা প্রোজেকশিং ত্রাইবেলশিংগী লমদমশিংদা য়ৌগনি হায়বা ৱাখলদা লাম্বা ফংদে। মখোয়গী সরকারগী মখাদা হায়রিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং মঙফাওনরে। মধ্য প্রদেসকী ধারদা পি.এম মিত্র পার্ক অমা হৌদোক্লে অমসুং মসিনা ত্রাইবেল লৌমীশিংদা কান্নবা য়াম্না পীগনি। মখোয়গী দলনা হোৎনবদগী লায়রবা ত্রাইবেল ইমুং অমগী মচানুপী, শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মু, ভারতকী রাষ্ট্রপতি ওইরে। রাষ্ট্রপতি মশামক্না ফিবম য়াম্না চাদ্রবা ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী ৱাফম পুখৎলকখি অমসুং মসিনা ইথিল পীদুনা পি.এম জনমন য়োজনা হৌদোক্লে। স্কিম অসিগী মখাদা, ত্রাইবেল খুন্নাইগী খ্বাইদগী ফিবম চাদ্রবা কাংলুপশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লে। ধরতি আবা জনজাতিয়া গ্রাম উতকার্স অভিয়ানগী মখাদা, ত্রাইবেল খুঙ্গংশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলে, ত্রাইবেল মীয়াম করোর ৫ হেনবদা কান্নবা পীরে। লৈবাক শীনবা থুংনা এক্লব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল চা কয়া লিংখৎলে। উমংদা খুন্দারিবশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংগী উমং শীজিন্নবগী হকশিং সরকারনা ইকায়খুম্নরে। ভারতকী ত্রাইবেল ফুরুপশিংনা চহি লিশিং কয়া উমংগী পোৎথোকশিং শীজিন্নদুনা লাক্লি। হায়রিবা লনশিং অসি মখোয় চাউখৎনবা পাম্বৈ অমা ওইনবা, সরকারনা বন ধন য়োজনা হৌদোক্লে। উমংগী পোৎথোকশিংগী এম.এস.পি হেনগৎলে অমসুং ত্রাইবেলগী পোৎথোকশিংগী য়োনফম ফংহল্লে। মসিগী ফল ওইনা, লৈবাক শীনবা থুংনা উমংগী পোৎথোকশিং হেনগৎলকপা উরে। ত্রাইবেলশিংগী লাইনিং, মশানা মশাবু ইকায়খুম্নবা অমসুং নাৎকী পুক্কৈ ঙাক-শেনদুনা ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা ত্রাইবেল ফুরুপশিং হিংহনবা হায়বসি সরকারগী অচেৎপা ৱাশক অমনি। মীচম মীয়াম অমগী পুন্সি হিংবদা লাইহনবা মতমদা, মখোয়না লৈবাক অসি চাউখৎনবা মাঙজিল থাগনি। চহি ১১ গী মমাংদা ওপোজিসনগী লৈঙাক মনুংদা, মখোয় ওৎ-নৈখি অমসুং মীয়াম শগুন তৌখি। মতম অদুদা তেক্সশিং অমসুং পোৎ-চৈগী মমল য়াম্না ৱাংখি। মীয়াম্না মখোয়গী সরকারদা থৌজাল পীবা মতমদা, সরকারনা ওপোজিসনগী মীওৎ-মীনৈ লোইশিনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৭ দা জি.এস.তি চৎনবদগী তেক্সশিং অমসুং তোলশিংগী অরুবা থবকশিংদগী লৈবাক অসি মনিংতমখি। চহি অসিগী নবরাত্রিগী অহানবা নুমিত্ত, জি.এস.তিগী অওনবা পুরক্তুনা লৈবাক শীনবা থুংনা জি.এস.তি সেভিংস ফেষ্টিবেল পাংথোকখ্রে। নুমিৎ খুদিংগী শীজিন্নবা পোৎলমশিংগী মমল হোঙদোক্লে। চাকখুমগী পোৎলমশিংগী মমল হন্থরে, মসিনা ইমাশিং অমসুং ইচলশিংদা কান্নবা পীরে। ২০১৪ গী মমাঙদা, সাপোন, শম্পু, তুথপেষ্ট অমসুং তুথ পাউদরগুম্বা নোংমগী তঙাইফদবা পোৎলমশিং লৈবদা লুপা ১০০ চাদিং তৌবদা, ওপোজিসন সরকারগী মখাদা তেক্সশিং ৱাংনা লৌবদগী অপুনবা শেনফম লুপা ১৩১ ওইখি। লুপা ১০০ গী পোৎ লৈবা খুদিংগী ওপোজিসন্না লুপা ৩১ তেক্স লৌখি। ২০১৭ দা জি.এস.তি চৎনবদগী, লুপা ১০০ গী পোৎ-চৈ লৈবদা লুপা ১১৮ চঙলে, মসিনা মখোয়গী সরকারগী মখাদা লুপা ১৩ কনবা ঙম্লে। সেপ্তেম্বর ২২ দগী জি.এস.তিগী অওনবা পুরকপদগী লৈবদা চঙবা শেনফম লুপা ১০৫ দা হন্থদুনা অপুনবা ওইনা লুপা ২৬ কনবা ঙম্লে। অনৌবা তেক্স লৌবগী থবক অসিগী মখাদা হৌজিক ইমুংশিংনা লুপা চা কয়া কনবা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খোঙউপ অসি মীওই খুদিংমক্কী চঙদ্রবা য়াদ্রবা অমনি। মমাঙ সরকারগী মতমদা, লুপা ৫০০ পীবা খোঙউপ অমা লৈবদা লুপা ৭৫ তেক্স লৌবদগী অপুনবা ওইনা লুপা ৫৭৫ চঙখি। জি.এস.তি চৎনবগী তেক্স অসি লুপা ১৫ দা হন্থখি। অনৌবা জি.এস.তিগী অওনবা লাকপদগী, হায়রিবা খোঙউপ অদুগী মমল লুপা ৫০ তারে। মমাঙদা, লুপা ৫০০ গী মথক্ত লৈবা খোঙউপতা তেক্স হেন্না লৌখি। হৌজিক লুপা ২,৫০০ ফাওবা পীবা খোঙউপশিংদা তেক্স হন্থরে, মসিনা মীচম মীয়ামদা মমল হোঙনা ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি ওপোজিসনগী লৈঙাক মনুংদা ইমুং খুদিংমক্না স্কুতর অমা লৈবা ফাওবা য়াম্না ৱাখি। ওপোজিসন্না লুপা ৬০,০০০ পীবা স্কুতর অমদা লুপা ১৯,০০০ গী তেক্স লৌখি। ২০১৭ দা জি.এস.তি চৎনবদগী হায়রিবা তেক্স অসি লুপা ২,৫০০ দা হন্থরে। সেপ্তেম্বর ২২ দগী রেতশিং শেমদোকপদগী, মোতরসাইকলদা হৌজিক লুপা ১০,০০০ গী তেক্স লৌরে। মসিনা ২০১৪ গা চাংদম্নবদা লুপা ৯,০০০ কান্নবা ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙ সরকারগী মতমদা, য়ুম শাবা অসি শেন য়াম্না চঙখি। লুপা ৩০০ পীবা বিলামাতি বেগ অমদা লুপা ৯০ তেক্স লৌখি। ২০১৭ দা জি.এস.তি চৎনবদগী হায়রিবা তেক্স অসি লুপা ১০ দা হন্থরে। হন্দক জি.এস.তি রেতশিং শেমদোকপদগী হায়রিবা বেগ অদুদা লুপা ৫০ খক্তগী তেক্স লৌদুনা লুপা ৪০ কনবা ঙম্লে। ওপোজিসনগী সরকারনা তেক্স ৱাংনা লৌখি অদুগা মখোয়গী সরকারনা মীচম মীয়ামগী শেন কনবা ঙম্বা যুগ অমা ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি জি.এস.তি সেভিং ফেষ্টিবেল মনুংদা ঐখোয়না অত্মনির্ভর ভারতকী পান্দম কাউরোইদবনি। শ্বাদেসিগী লাইৱা কাউরোইদবনি। ঐখোয়না য়োনবা শ্বাদেসি ওইগদবনি অমসুং ঐখোয়না লৈবসু শ্বাদেসি ওইগদবনি। মীয়াম্না য়াম্না চাউথোকচনা, “মসি শ্বাদেসনি” হায়না লাউগদবনি। মীয়াম্না শ্বাদেসি পোৎথোকশিং লৈবা মতমদা, লৈবাক মনুংদা শেন লৈহৌগনি, মসিনা লমদম অসিগী খুৎহৈবশিং, শিন্মীশিং অমসুং ললোনবশিংদা শেন য়ৌগনি। মপান লৈবাকশিংদা চৎখিবগী মহুত্ত হায়রিবা শেনফম অসিনা লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা হকথেংননা মতেং পাংগনি, অনৌবা লম্বীশিং শেম্বদা মতেং পাংগনি। মীওই খুদিংমক্না শ্বাদেসি অসি লৈবাক অসিগী চাউথোকচবগী খুদম অমা ওইহনগদবনি। কুহ্মৈ মতমদা মীয়াম্না শ্বাদেসিগী পোৎ-চৈ খক্ত লৈনবা ৱাশক লৌগদবনি অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী অমসুং থবক ফংনবগা মরী লৈনবা প্রোজেকশিং হৌদোকপদা মীয়ামদা অমুক হন্না হরাওবা ফোঙদোকচরি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা রাজস্থানগী রাজ্যপাল শ্রী হরিবাভাউ কিষানরাও বাগাদে, রাজস্থানগী চীফ মিনিষ্টর শ্রী ভঞ্জনলাল শর্মা, য়ুনিয়ন মিনিষ্টর শ্রী প্রালহাদ জোসি য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
মীওই খুদিংমক্ত মমল হোংবা মৈ চাংনাইনা ফংহন্নবা ভারতকী পৱার সেক্তর অওনবা পুরক্নবা প্রধান মন্ত্রগী পান্দমগী শরুক অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৪২,০০০ রোমগী অনুশক্তি ভিধ্যুত নিগম লিমিতেৎস (অসবিনি) মহি বন্সৱারা রাজস্থান এতোমিক পৱার প্রোজেক (৪X৭০০ মেগাৱাত) উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মসি লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী চাউবা ন্যুক্লিয়ার প্লান্তশিংগী মনুংদা অমা ওইদুনা মৈ মরাংকাইনা ফংহনগনি অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগী মতাংদা লুচিংবা ওইনবা অমসুং ন্যুক্লিয়ার ইনর্জিগী লমদা ভারতকী ফিবম ফগৎহনগনি।
অত্মনির্ভর ভারতকী ৱাখল্লোন মখা তানা চাউখৎনবা, মহি বন্সৱারা রাজস্থান এতোমিক পৱার প্রোজেক্ত এন.পি.সি.আই.এলনা দিজাইন তৌবা অমসুং শেমগৎপা অশোই-অঙাম থোক্লরোইদবা লৈবাক অসিদা শাজবা মেগাৱাত ৭০০ গী প্রেসরাইজ হেভি ৱাতর রিয়েক্তর মরি য়াওরি। মসি ভারতকী “ফ্লিত মোদ” থবক্কী শরুক অমনি অমসুং চপ মান্নবা দিজাইন অমসুং প্রোক্যুরমেন্ত প্নানশিংগী মখাদা ভারত শীনবা থুংনা চপ মান্নবা মেগাৱাত ৭০০০ গী রিয়েক্তর ১০ শেমগৎলি। প্রোজেক অসিনা শেন চঙবা হন্থহনগনি, য়াংনা থবক হৌগনি অমসুং থবক তৌবদা হৈথোই-শিংথোইবশিং পুনশিনগনি।
ভারতকী ন্যুক্লিয়ার ইনর্জি চাউখৎনবা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা লুপা করোর ১৯,২১০ রোমগী গ্রিন ইনর্জি প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মহাক্না ফালোদি, জাইসালমর, জালোর, সিকার অমসুং অতৈ মফমশিংদা সোলার প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি। প্রধান মন্ত্রীনা বিকানরদা সোলার প্রোজেকশিংগীসু উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মসিগী মথক্ত, মহাক্না অন্ধ্র প্রদেসতা রামাগিরিদা সোলার পার্ক অমগীসু উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেকশিং অসিনা ভারতনা ক্লিন ইনর্জি পুথোকপা হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি, গ্রিন ইনর্জি য়াম্না পুথোক্তুনা কার্বোন দাইওক্সাইদ তন মিল্লিয়ন কয়া থাদোকপা থিংবা ঙমগনি।
রাজ্য নিপান শীনবা থুংবদা ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা গিগাৱাত ১৮১.৫ গী রিন্যুএবল ইনর্জি পুথোক্নবা পান্দম থম্লিবা ভারত সরকারগী রিন্যুএবল ইনর্জি জোন (রেজ) গী মখাদা লুপা করোর ১৩,১৮০ গী পৱার ত্রান্সমিসন প্রোজেক অহুম প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। পুথোক্কদৌরিবা রিন্যুএবল পৱারশিং লোদ সেন্তরশিংদা য়ৌহন্নবা অমসুং গ্রিদ লেংদনা লৈবা হেনগৎহন্নবা, রাজস্থান রেজগীদমক পৱার গ্রিদনা মরুওইবা ত্রান্সমিসন সিষ্টেমশিং পায়খৎলি।
প্রোজেকশিংগী মনুংদা রাজস্থানগী বিয়াৱারদগী মধ্য প্রদেসকী মন্দাসুর ফাওবা কে.ভি ৭৬৫ গী ত্রান্সমিসন লাইনশিং পুবা অমসুং মরী লৈনবা সবষ্টেসনশিংদা মখা তানা য়ৌহনবা; সিরোহি সবষ্টেসন্দা ত্রান্সফোর্মেসন কেপাসিতি হেনগৎহনবগা লোয়ননা রাজস্থানগী সিরোহিদগী মন্দসুর ফাওবা অসুং মধ্য প্রদেসকী খন্দৱা ফাওবা য়ৌহনবা অমসুং মন্দসুর অমসুং খন্দৱা সবষ্টেসনশিংদা মখা তানা য়ৌহনবা; অমসুং রাজস্থানগী বিকানরদগী হরিয়ানাগী ফতেহবাদ ফাওবা কে.ভি ৭৬৫ অমসুং কে.ভি ৪০০ গী ত্রান্সমিসন লাইন য়ৌহনবা অমসুং বিকানরদা সবষ্টেসনশিং লিংখৎপা অমসুং সিৱানি সবষ্টেন্দা য়ৌহনবা য়াওনা মখা তানা পঞ্জাবগী পাত্রান ফাওবা য়ৌহনবা য়াওরি। প্রোজেকশিং অসিনা রাজস্থানদা মৈ পুথোক্লিবা মফমশিংদগী ভারত শীনবা থুংবগী মৈ দরকার ওইরিবা রাজ্যশিংদা গিগাৱাত ১৫.৫ গী গ্রিন ইনর্জি থাবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা গ্রিদ সবষ্টেসন অহুমগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মসিদা কে.ভি ২২০ অমসুং বিকানর অমসুং জাইসালমরদা মরী লৈনবা লাইনশি য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা বারমর জিলাদা সিবতা কে.ভি ২২০ জি.এস.এস অমসু শঙ্গাখ্রে। লুপা করোর ৪৯০ হেনবগী প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিদা ইনর্জি মরাংকাইনা ফংহনবদা শিংথাবা য়ানা মতেং পাংগনি।
লৌমীশিংগী ফিবম ফগৎহন্নবা মহাক্কী পান্দমগী শরুক অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম কুসুম ( প্রধান মন্ত্রী কিষান উর্জ সুরক্ষা ইভম উতথাম মহাভিয়ান) স্কিম (কম্পোনেন্ত সি) গী মখাদা রাজস্থান, মহারাষ্ট্রা, মধ্য প্রদেস অমসুং কর্নাতকা রাজ্যশিংদা লুপা করোর ১৬,০৫০ হেনবগী মেগাৱাত ৩৫১৭গী ফিদর লেভেল সোলারাইজেসন প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে। মমল হোংবা অমসুং চাং নাইবা ঈশিং চিংখৎনবা মৈ ফংহন্নবা এগ্রিকলচর ফিদরশিং সোলার ওন্থোক্লে অমসুং মসিনা মৈ পুথোকপদা চঙবা শেনফম হন্থহন্দুনা, ইথৈ পীবগী চাদিং হন্থহন্দুনা অমসুং খুঙ্গংদা মশাগী ওক্নবা মৈ পুথোকপা য়োখৎতুনা লৌমী লাখ কয়াদা কান্নবশিং ফংহল্লে।
রামজাল সেতু লিঙ্ক প্রোজেক ফগৎহন্নবা অমসুং ঈশিং মরাংকাইনা ফংহন্নবা মহাক্কী পান্দম মাইপাক্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা তোঙান তোঙানবা ঈশিংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। ইসারদাদা তোঙান তোঙানবা ফিদরশিং শানবা অজমর জিলাদা মোর সাগর আর্তিফিসিএল রিজার্বর অমসুং চিত্তোগরদগী মসিগী ফিদরশিং শেমগৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। অতোপ্পা থবকশিংগী মনুংদা, বিসালপুরদা ইন্তেক পম্প হাওস, খারি ফিদর নৌনা শেমজিনবা অমসুং তোঙান তোঙানবা ফিদর কেনেলগী থবকশিং য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা ইসারদা দাম, ধোলপুর লিফ প্রোজেক, তাক্লি প্রোজেক শঙ্গাখি।
মীওই খুদিংমক্ত অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা মহাক্কী পান্দমগী মনুংচন্না, অতল মিসন ফোর রিজুবিনেসন এন্দ অর্বান ত্রান্সফোর্মেসন (অমরুত) ২.০ গী মখাদা বন্সৱারা, দু্ঙ্গারপুর, উদয়পুর, সৱাই মাধোপুর, চুরু, অজমর, বিলৱারা জিলাশিংদা লুপা করোর ৫,৮৮০ হেনবগী থক্নবা ঈশিং পীনবা প্রোজেকশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
লম্বী-থোঙ ফগৎহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতপুর সিতিদা লৈকং থোঙশিং শানবা, বনাস তুরেলদা থোঙ অমা শানবা অমসুং অতল প্রাগাতি পথ প্রোজেক ১১৬ গী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মহাক্না বারমর, অজমর, দুঙ্গারপুর জিলাশিংদা নেসনেল অমসুং ষ্টেৎ হায়ৱেশিংগা মরী লৈনবা লম্বীগী প্রোজেক কয়া শঙ্গাখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। লুপা করোর ২,৬৩০ হেনবগী প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিগী লম্বী-থোঙগী ফিবম ফগৎহনগনি, চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইবা অমসুং লম্বীগী অশোই-অঙাম থোক্তবা হেনগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতপুরদা ফমুং ২৫০ গী আর.বি.এম হোস্পিতাল অমা, জয়পুরদা আই.তি দিবলপমেন্ত অমসুং ই-গভর্নান্স সেন্তর, মাক্রানা সহরদা ত্রিৎমেন্ত প্লান্তশিং অমসুং পম্পিং ষ্টেসনশিং য়াওনা সিৱেরেজ সিষ্টেম অমসুং মন্দৱা অমসুং ঝুনঝুনু জিলাদা ঈশিং পীনবা প্রোজেক শঙ্গাখ্রে।
রেলগী চৎথোক-চৎশিন খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা বিকানর অমসুং দিল্লি কেন্তগী মরক্ত বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন, জোধপুর অমসুং দিল্লি কেন্তগী মরক্ত বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন অমসুং উদয়পুর সিতি- চান্দিগর এক্সপ্রেস, ত্রেন অহুম লমথাখি। হায়রিবা ত্রেনশিং অসিনা রাজস্থান অমসুং অতোপ্পা অৱাং থংবা রাজ্যশিংগী মরক্ত চৎথোক-চৎশিন ফগৎহনগনি।
মীওই খুদিংমক থবক ফংহন্নবা মহাক্কী মঙলানগী শরুক অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা সরকারগী বিভাগশিং অমসুং লুপশিংদা নৌনা থবক খল্লবা নহারোলশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ১৫,০০০ হেন্না য়েন্থোকখ্রে। মখোয়গী মনুংদা এনিমেল এত্তেন্দেন্ত ৫৭৭০, জুনিয়ার এসিষ্টেন্ত ৪১৯০, জুনিয়ার ইন্সত্রক্তর ১৮০০, জুনিয়ার ইঞ্জিনিয়ার ১৪৬০, থার্দ-গ্রেদ লেভেল-২ ওজা ১২০০ য়াওরি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, lays foundation stone of development works worth over Rs. 1,22,100 crore in Banswara, Rajasthan
Our Government is turning the clean energy mission into a people's movement: PM
We are working with a spirit of service for the welfare of all sections of society: PM
It is our commitment to ensure that tribal communities live with dignity and self-respect: PM
25 SEP 2025 4:40PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, lays foundation stone of development works worth over Rs 1,22,100 crore in Banswara, Rajasthan. On the fourth day of Navratri, the Prime Minister expressed his privilege to visit the sacred land of Maa Tripura Sundari in Banswara. He shared that he also had the opportunity to witness Maa Mahi, revered as the Ganga of Kanthal and Vagad. The Prime Minister remarked that the waters of Mahi symbolize the resilience and struggle of India’s tribal communities. He highlighted the inspiring leadership of Mahayogi Govind Guru Ji, whose legacy continues to resonate, with the holy waters of Mahi bearing witness to that great saga. Shri Modi paid homage to Maa Tripura Sundari and Maa Mahi, and from this land of devotion and valor, he also offered his respects to Maharana Pratap and Raja Bansia Bhil.
Shri Modi remarked that during Navratri, the nation worships the nine forms of Shakti, and today’s major event in Banswara is dedicated to Urja Shakti—energy generation. He highlighted that a new chapter in India’s power sector is being written from the soil of Rajasthan. The Prime Minister announced the launch of power projects worth over ₹90,000 crore across Rajasthan, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Karnataka, and Maharashtra. He emphasized that the simultaneous initiation of such large-scale projects reflects India’s accelerating progress in the energy sector, with every region of the country actively contributing with all states being given priority. In Rajasthan, the foundation stones for clean energy projects and transmission lines have been laid. Shri Modi also inaugurated solar energy projects and announced the commencement of the Rajasthan Atomic Power Project in Banswara. He underscored that from solar to nuclear energy, India is scaling new heights in power generation capacity.
“In today’s era of technology and industry, development runs on the power of electricity; electricity brings light, speed, progress, connectivity, and global access”, remarked the Prime Minister. He criticized previous governments for neglecting the importance of electricity. Shri Modi stated that when his government came to power in 2014, 2.5 crore households lacked electricity connections, and even after 70 years of independence, 18,000 villages had not seen a single electric pole. He highlighted that major cities faced hours-long power cuts, and in villages, even 4–5 hours of electricity was considered significant. The absence of electricity hindered factory operations and the establishment of new industries, affecting states like Rajasthan and the entire country. The Prime Minister affirmed that in 2014, his government resolved to change this situation. He stated that electricity was delivered to every village and 2.5 crore households received free connections. Wherever power lines reached, electricity followed—making lives easier and enabling the growth of new industries.
The Prime Minister stated that for any nation to achieve rapid development in the 21st century, it must scale up its electricity generation. He emphasized that the most successful countries will be those leading in clean energy. “Our government is transforming the clean energy mission into a people’s movement”, highlighted Shri Modi, announcing the launch of the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, under which solar panels are being installed on rooftops in both urban and rural areas. To ensure affordable electricity for farmers, the PM-KUSUM scheme is facilitating the installation of solar pumps in agricultural fields. The Prime Minister noted that several solar projects have been inaugurated across states today, directly benefiting lakhs of farmers. He reiterated that the PM Surya Ghar scheme provides free electricity for homes, while the PM-KUSUM scheme ensures free electricity for farms. Shri Modi shared his earlier interaction with beneficiaries of the PM-KUSUM scheme, who told him that solar-powered free electricity has become a major blessing in their lives.
“India is working at high speed to become a developed nation, with Rajasthan playing a significant role in this journey”, exclaimed Shri Modi. He announced the launch of additional projects worth ₹30,000 crore for the people of Rajasthan, aimed at improving access to water, electricity, and healthcare. The Prime Minister flagged off three new trains, including a Vande Bharat service. He highlighted the nationwide campaign to generate new employment opportunities, under which 15,000 youth in Rajasthan received appointment letters for government jobs today. Shri Modi extended his best wishes to these young individuals as they embark on a new chapter in their lives and congratulated the people of Rajasthan on the launch of these development initiatives.
Expressing satisfaction that their government in Rajasthan is working with full integrity toward the state’s development, the PM stated that the wounds inflicted on Rajasthan by previous dispensation through misgovernance and exploitation are now being healed by the current administration. Shri Modi alleged that under opposition rule, Rajasthan had become a center for paper leaks and that the Jal Jeevan Mission was compromised by corruption. He highlighted that atrocities against women had peaked, with protection being extended to perpetrators. He pointed out that during the opposition's tenure, regions like Banswara, Dungarpur, and Pratapgarh witnessed a surge in crime and illegal liquor trade. The Prime Minister remarked that once the people gave them a chance, law and order was strengthened and the pace of development accelerated. He noted that major projects are now being implemented, with a growing network of highways and expressways across Rajasthan. The Prime Minister affirmed that their government is propelling Rajasthan, especially South Rajasthan, onto a fast track of development.
Noting that today marks the birth anniversary of Pandit Deendayal Upadhyaya, who gave the nation the principle of Antyodaya—upliftment of the person standing on the last rung of society, Shri Modi emphasized that this vision has now become the government’s mission. He stated that the administration is working with a deep sense of service for the welfare of the poor, Dalits, backward classes, and tribal communities.
Criticising the opposition for consistently neglecting the tribal community and failing to understand their needs, the Prime Minister emphasized that it is their government that prioritized tribal welfare by establishing a dedicated ministry, for the first time under Prime Minister Atal Bihari Vajpayeeji, a separate ministry for Tribal affairs was made. The Prime Minister remarked that during opposition rule, it was unimaginable for such large-scale projects to reach tribal regions. He affirmed that under their government, these developments are now becoming a reality. He announced the launch of a major PM MITRA Park in Dhar, Madhya Pradesh, which will bring significant benefits to tribal farmers.
Mentioning that it is through the efforts of their party that the daughter of a poor tribal family, Smt. Droupadi Murmu, has become the President of India, Shri Modi highlighted that the President herself raised the issue of the most marginalized tribal communities, which inspired the launch of the PM Janman Yojana. Under this initiative, special priority is being given to the most deprived segments within tribal society. The Prime Minister noted that through the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan, tribal villages are being modernized, benefiting over five crore tribal citizens. He added that hundreds of Eklavya Model Residential Schools are being established across the country. The Prime Minister affirmed that the government has also recognized the forest rights of forest dwellers and Scheduled Tribes.
“India’s tribal communities have been sustainably using forest resources for thousands of years”, said Shri Modi. To ensure these resources become a means of progress for them, the government launched the Van Dhan Yojana. He highlighted that the Minimum Support Price (MSP) for forest produce has been increased and tribal products have been linked to market access. As a result, the Prime Minister noted, India has witnessed record growth in forest produce across the country.
Affirming the government's commitment to ensuring that the tribal community lives with dignity, the PM stated that protecting their faith, self-respect, and cultural heritage is a solemn resolve. He emphasized that when the life of an ordinary citizen becomes easier, they themselves take the lead in driving the nation’s progress. He recalled the dire conditions 11 years ago under opposition rule, attributing them to exploitation and systemic looting of citizens. He pointed out that during that period, taxes and inflation were at record highs. The Prime Minister remarked that once the people blessed their government, it put an end to the opposition's exploitative practices.
Shri Modi stated that the implementation of GST in 2017 liberated the country from the complex web of taxes and tolls. He highlighted that on the first day of Navratri this year, a major GST reform was introduced, resulting in the celebration of the GST Savings Festival across India. The Prime Minister remarked that most everyday items have become more affordable. Addressing the large gathering of women present, he emphasized that household kitchen expenses have significantly reduced, bringing direct relief to mothers and sisters nationwide.
Highlighting that before 2014, spending ₹100 on daily essentials like soap, shampoo, toothpaste, and tooth powder resulted in a total cost of ₹131 due to high taxation under the opposition government, Shri Modi stated that opposition levied ₹31 tax on every ₹100 purchase. With the implementation of GST in 2017, the same ₹100 worth of goods cost ₹118, marking a direct saving of ₹13 under their government. Following the GST reforms introduced on September 22, the cost has further reduced to ₹105, resulting in a total saving of ₹26 compared to the previous dispensation era. The Prime Minister emphasized that mothers and sisters meticulously manage household budgets, and under the new tax regime, families are now saving hundreds of rupees every month.
Highlighting that footwear is a basic necessity for all, the Prime Minister stated that under the previous dispensation’s rule, purchasing a ₹500 shoe cost ₹575 due to a ₹75 tax burden. With the implementation of GST, this tax was reduced by ₹15. Following the latest GST reforms, the same shoe now costs ₹50 less. The Prime Minister noted that earlier, footwear priced above ₹500 attracted even higher taxes. He emphasized that the government has now significantly reduced tax rates on shoes priced up to ₹2,500, making them more affordable for the common citizen.
Shri Modi further stated that owning a scooter or motorcycle is a common aspiration for every household, but under the opposition rule, even this was out of reach. He highlighted that opposition levied over ₹19,000 in tax on a ₹60,000 motorcycle. With the introduction of GST in 2017, this tax was reduced by ₹2,500. Following the revised rates implemented on September 22, the same motorcycle now attracts only ₹10,000 in tax—resulting in a direct benefit of ₹9,000 compared to 2014.
The Prime Minister stated that under the previous dispensation rule, building a home was prohibitively expensive. He highlighted that a ₹300 cement bag attracted over ₹90 in taxes. With the introduction of GST in 2017, this tax was reduced by approximately ₹10. Following the latest GST reforms implemented on September 22, the same cement bag now incurs only ₹50 in tax—resulting in a direct saving of ₹40 compared to 2014. Shri Modi remarked that while governance under the opposition party was marked by excessive taxation, their government has ushered in an era of savings for the common citizen.
Emphasising that amid the GST Savings Festival, Shri Modi said that we should not forget the goal of Self-Reliant India. He added that the mantra of swadeshi must not be forgotten, Shri Modi urged that what we sell should be swadeshi, and what we buy must also be swadeshi. He encouraged citizens to proudly declare, “This is swadeshi.” The Prime Minister remarked that when people buy swadeshi products, the money stays within the country—reaching local artisans, workers, and traders. This money contributes directly to national development rather than flowing abroad, helping build new highways and roads. He called on everyone to make swadeshi a symbol of national pride. The Prime Minister appealed to citizens to pledge to buy only swadeshi goods during the festive season and once again extended his congratulations on the launch of development and employment-linked projects.
The Governor of Rajasthan, Shri Haribhau Kisanrao Bagade, Chief Minister of Rajasthan, Shri Bhajanlal Sharma, Union Minister, Shri Pralhad Joshi were present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to transform India’s power sector to ensure affordable, reliable, and sustainable power supply for all, Prime Minister laid the foundation stone of Anushakti Vidhyut Nigam Ltd’s (ASHVINI) Mahi Banswara Rajasthan Atomic Power Project (4X700 MW) worth around Rs 42,000 crore. It will be one of the largest nuclear plants in the country supplying reliable base load energy and will strengthen India’s position in the environmental stewardship and evolving nuclear energy landscape. Furthering the spirit of Aatmanirbhar Bharat, Mahi Banswara Rajasthan Atomic Power Project comprises four indigenous 700 MW Pressurized Heavy Water Reactors with advanced safety features, designed and developed by NPCIL. It is part of India’s broader “fleet mode” initiative, where ten identical 700 MW reactors are being built across India under uniform design and procurement plans. The project will bring in cost efficiencies, faster deployment, and consolidated operational expertise.
In a major boost to India’s clean energy infrastructure, Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of green energy projects worth around Rs 19,210 crore in Rajasthan. He inaugurated solar projects at Phalodi, Jaisalmer, Jalore, Sikar among others. He also laid the foundation stone of the solar project at Bikaner. Additionally, he will also lay the foundation stone of a Solar Park at Ramagiri in Andhra Pradesh. The projects will significantly contribute to India’s clean energy capacity, generating substantial amounts of green power while preventing millions of tonnes of carbon dioxide emissions.
Prime Minister also laid the foundation stone of three power transmission projects worth over Rs 13,180 crore under Renewable Energy Zone (REZ) initiative of Government of India, which aims to develop 181.5 GW of renewable energy capacity by 2030 across eight states. To ensure efficient dispersal of this renewable power towards load centers and to enhance grid stability, PowerGrid is implementing key transmission systems for Rajasthan REZ.
It includes 765 KV transmission lines from Beawar in Rajasthan to Mandsaur in Madhya Pradesh and extension of associated substations; from Sirohi in Rajasthan to Mandsaur and to Khandwa in Madhya Pradesh along with augmentation of transformation capacity at Sirohi Substation and extension at Mandsaur & Khandwa Substations; and 765 KV & 400 KV transmission line from Bikaner in Rajasthan to Siwani and Fatehabad in Haryana and further to Patran in Punjab along with establishment of substations at Bikaner and extension of Siwani substation. Cumulatively, these projects will facilitate seamless transfer of 15.5 GW green energy from generation hubs in Rajasthan to demand centers in beneficiary states across India.
Prime Minister laid the foundation stone of three Grid Substations (GSS) which include 220 KV and associated lines at Jaisalmer and Bikaner. He will also inaugurate a 220 KV GSS at Shiv in Barmer district. These projects, worth over Rs 490 crore, will significantly contribute to ensuring energy security in the region.
In line with his commitment to empower farmers, Prime Minister inaugurated Feeder Level Solarization projects of 3517 MW, worth over Rs 16,050 crore, in the states of Rajasthan, Maharashtra, Madhya Pradesh and Karnataka under PM-KUSUM (Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan) Scheme (Component C). The agricultural feeders are being solarized to ensure affordable, reliable, and sustainable irrigation power benefitting lakhs of farmers by lowering electricity costs, cutting irrigation expenses, and promoting rural energy self-reliance.
In a major boost to Ramjal Setu Link Project and furthering his vision of water security, Prime Minister laid the foundation stone and inaugurated multiple water resources projects in Rajasthan worth over Rs 20,830 crore. He will lay the foundation stone for the construction of various feeders from Isarda, construction of Mor Sagar artificial reservoir in Ajmer district and its feeder from Chittorgarh. Other works include intake pump house at Bisalpur Dam, rejuvenation of Khari feeder and various other feeder canal works. Prime Minister also inaugurated Isarda Dam, Dholpur Lift Project, Takli Project among others.
In line with his commitment to safe and clean drinking water for all, Prime Minister laid the foundation stone for major drinking water supply projects, worth over Rs 5,880 crore, in Banswara, Dungarpur, Udaipur, Sawai Madhopur, Churu, Ajmer, Bhilwara districts among others under the Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) 2.0.
In a major boost to road infrastructure, Prime Minister laid the foundation stone of construction of flyovers at Bharatpur city, a bridge over the Banas River, and 116 Atal Pragati Path projects. He also inaugurated and dedicated to the nation multiple road projects related to National and State Highways in Barmer, Ajmer, Dungarpur districts among others. These projects worth over Rs 2,630 crore will improve regional road connectivity, ensure smoother traffic and enhance road safety.
Prime Minister also inaugurated a 250-bed RBM Hospital in Bharatpur, an IT Development and E-Governance Centre in Jaipur, sewerage system including treatment plants and pumping stations in Makrana city, and sewerage and water supply project in Mandawa and Jhunjhunu district.
In a major boost to rail connectivity, Prime Minister flagged off three trains, Vande Bharat Express Train between Bikaner & Delhi Cantt, Vande Bharat Express Train between Jodhpur & Delhi Cantt and Udaipur City – Chandigarh Express. These trains will significantly improve connectivity between Rajasthan and other northern states.
Furthering his vision of employment for all, distribute more than 15,000 appointment letters to newly appointed youth in Government departments and organizations in Rajasthan. These include over 5770 animal attendants, 4190 junior assistants, 1800 junior instructors, 1460 junior engineers, 1200 third-grade level-2 teachers among others.