প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাজস্থানগী বান্সৱারাদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
25 SEP 2025 6:11PM by PIB Imphal
ইমা ত্রিপুরা সুন্দরীনা য়াইফরে, বেনেশ্বর ধামনা য়াইফরে, মঙ্গরধামনা য়াইফরে, গুরু পুম্নমক্না য়াইফরে! রাম, রাম! গবর্নর শ্রীমান হরিবাউ বাগদেজী, মফম অসিগী মীয়ামনা পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভজনলাল শর্মাজী, হান্নগী মুখ্য মন্ত্রী ইচল বসুন্ধরা রাজেজী, ঐহাক্কী মন্ত্রীমন্দলগী মরুপ প্রহলাদ জোশীজী, ঐহাক্কী ইনাও গজেন্দ্র সিংহ শেকৱতজী অমসুং জোধপুরদগী ঐখোয়গা লোয়ননা শরুক য়ারিবা অশ্বিনী বৈষ্ণবজী, বিকানরদগী শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱালজী ঐখোয়গা লোয়ননা শরুক য়ারিবা, উপ মুখ্য মন্ত্রী প্রেম চন্দ বৈরৱজী অমসুং দিয়া কুমারীজী মফম অসিদা শরুক য়ারি, বি.জে.পি.গী স্তেৎ প্রসিদেন্ত শ্রী মদন রাথোরজী, রাজস্থান সরকারগী মন্ত্রীশিং, অতৈ মীহুৎশিং, ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি, নবরত্রিগী মরিশুবা নুমিত্তা, ঐহাক্না বান্সৱারাদা লৈবা মা ত্রিপুরা সুন্দরীগী লমদা চৎপগী খুদোংচাবা ফংজখি। ঐহাক্না কান্থল অমসুং ভাগদকী গঙ্গানি হায়না লৌনরিবা মা মাহীদসু চৎখি। মাহীগী ঈশিং অসি ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাওশিংগী লান্থেং অমসুং মপাঙ্গল কনবগী খুদম্নি। মাহীগী শেংলবা ঈশিং অসিনা অথোইবা লুচিংবা গোবিন্দ গুরুজীগী ইথিল পীবা লুচিংবগী মতৌ ওইদুনা হৌগৎলকখিবা পুন্সিগী ৱারীগী খুদম ওইরি। ঐহাক্না মা ত্রিপুরা সুন্দরী অমসুং মা মাহীদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
কৎথোকপা অমসুং থৌনাগী লমদম অসিদগী, ঐহাক্না মহারানা প্রতাপ, রাজা বনসিয়া ভিলবু ইকায় খুম্নবা উৎচরি, মখোয়গী মগুনশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎচরি অমসুং মখোয়বু ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
নবরাত্রিগী মনুংদা ঐখোয়না শক্তিগী মওং নিপানবু থৌনিজৈ। অমসুং ঙসি, ইনর্জী শক্তিগা মরী লৈনবা অসিগুম্বা মরুওইবা থৌরম অমা, হায়বদি ইলেক্ত্রিসিতী পুথোকপগী থৌরম অমা মফম অসিদা পাংথোক্লি। রাজস্থানগী লমদম অসিদগী ভারতকী পাৱর পোতেন্সিএলগী অনৌবা পন্দুপ অমা ইরি। ঙসি রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা অমসুং মহারাস্ত্রাদা লুপা করোর ৯০,০০০ হেন্না চংবা পাৱর প্রোজেক্তশিং হৌদোক্লে। লুপা করোর ৯০,০০০ হেনবগী প্রোজেক্তশিং অমুক্তা হৌদোকপা অসিনা লৈবাক অসিনা ইলেক্ত্রিসিতী খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা চংশিল্লি অমসুং মসিগী খোঙজেল অসিনা লৈবাক অসিগী শরুক খুদিংমক কোনশিল্লি হায়বা উৎলি। রাজ্য খুদিংমকপু অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। রাজস্থানদা, ক্লিন ইনর্জী প্রোজেক্তশিং অমসুং ত্রান্সমিসন লাইনশিংগী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। রাজস্থান এতোমিক পাৱর প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুংসু বান্সৱারাদা তমখি। সোলর ইনর্জী প্রোজেক্ত অমসু মফম অসিদা হৌদোকখি। সোলর ইনর্জীদগী হৌরগা ন্যুক্লিয়র ইনর্জী ফাওবদা, লৈবাক অসিনা মৈ পুথোকপগী কেপাসিতী অসি অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎলি।
মরুপশিং,
ঙসি, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মতম অসিদা, চাউখৎপগী খুৎলায় অসি ইলেক্ত্রিসিতীনা চলাইরি। ইলেক্ত্রিসিতী অসি মঙালগী হৌরকফম্নি! ইলেক্ত্রিসিতীনা খোঙজেলগী হৌরকফম্নি! ইলেক্ত্রিসিতী অসি চাউখৎপগী হৌরকফম্নি! ইলেক্ত্রিসিতীনা অরাপ্পাশিংবু মাংহল্লি! অমসুং ইলেক্ত্রিসিতী অসি মালেমগী হৌরকফম্নি।
অদুবু ঐগী ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈরিবা কংগ্রেস সরকারনা ইলেক্ত্রিসিতীগী মরুওইবা অদু খঙদে। ময়াম্না ঐঙোন্দা ২০১৪দা থবক তৌবগী খুদোংচাবা পীখিবা অমসুং ঐহাক্না ওফিস পায়রকপা মতমদা লৈবাক অসিদা মৈ ফংদ্রিবা ইমুং মিলিয়ন ২৫ লৈরম্মি। নীংতম্বা ফংলবা চহি ৭০গী মতুংদা ফাওবা, লৈবাক অসিগী খুঙ্গং ১৮,০০০দা ইলেক্ত্রিসিতী পোল লৈখিদে। অচৌবা শহরশিংদা পুং অমা চুপ্না মৈ মুৎখি। খুঙ্গংশিংদা, পুং ৪-৫গী মৈ মুত্থৎপা হায়বসিসু অচৌবা ৱাফম অমনি হায়না লৌনৈ। মতম অদুদা, মীয়াম্না মখোয়না লৈরিবা মফম অদুদা মৈ মুৎখিবা অসি পাউ অমা নত্তে হায়না ফাগী তৌনৈ। মখোয়না মৈ অমুক হন্না লাক্লে মসিদি পাউ অমনি হায়নৈ। মীওইশিংনা ইলেক্ত্রিসিতী পুং অমমম ফংলকপদা অমনা অমবু নুংঙাইবা ফোংদোক্নৈ। ফীভম অসি অসুম্না ওইরম্মি, অদুবু ইলেক্ত্রিসিতী লৈত্রবদি, ফেক্টরীশিং অসি মথৌ পাংথোকপা ঙম্লোই। অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিং লিংখৎপা ঙমখিদে। মসি রাজস্থান য়াওনা লৈবাক শীনবা থুংনা ওইরম্বা ফীভমনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
২০১৪দা, ঐখোয়গী সরকারনা ফীভম অসি হোংদোক্নবা ৱারেপ লৌখি। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী খুঙ্গং খুদিংমক্তা মৈ ফংহনখি। ঐখোয়না ইমুং মিলিয়ন ২৫দা লেম্না মৈ ফংহনখি। অমসুং ইলেক্ত্রিসিতীগী লাইনশিংনা য়ৌরকপা মফম খুদিংদা ইলেক্ত্রিসিতীসু য়ৌরকখি, মসিনা মীওইশিংগী পুন্সিদা লাইথোকহল্লি, অমসুং অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিং হৌদোকহল্লি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহি চাদা য়াম্না থুনা চাউখৎপা পাম্বা লৈবাক অমা হেক্তনা মৈ পুথোকপা হেনগৎহনগদবনি। অমসুং খ্বাইদগী মায় পাকপা লৈবাকশিং অসি ক্লিন ইনর্জীদা মাংজিল থানা চংশিল্লিবা লৈবাকশিংনি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী সরকারনা ক্লিন ইনর্জী কেম্পেন অসি মীয়ামগী খোংজং অমা ওইহন্নবা হোৎনরি। ঐখোয়না পি.এম. সুর্য়গর ফ্রী ইলেক্ত্রিসিতী স্কিম হৌদোক্লে। ঙসি, স্কিম অসিগী মখাদা, সোলার পেনেলশিং শহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিংদা য়ুমথকশিংদা থম্বা হৌরে। ঐখোয়গী লৌমীশিংগীদমক মমল হোংবা ইলেক্ত্রিসিতী ফংহন্নবা, পি.এম.-কুসুম স্কিমগী মখাদা লমশিংদা সোলর পম্পশিংসু থম্বা হৌরে। ঙসিদি, রাজ্য কয়াদা সোলর প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিনা লৌমী মিলিয়ন কয়াদা হকথেংননা কান্নবা পীগনি। মদুদি, য়ুমদা লেম্না ইলেক্ত্রিসিতী ফংহন্নবা পি.এম.-সুর্য়গর মুফ বিজলী য়োজনা অমসুং লমশিংদা লেম্না ইলেক্ত্রিসিতী ফংহন্নবা পি.এম.-কুসুম স্কিম। মতম খরগী মমাংদা, ঐহাক্না পি.এম.কুসুম স্কিমগী কান্নবা ফংলবা ঐহাক্কী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংগা ৱারী শানখি। ঐহাক্না মহারাস্ত্রগী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংগা ৱারী শানখি অমসুং মখোয়না ফংখিবা এক্সপরিয়েন্সশিং অদু য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওইখি। সোলর ইনর্জীদগী ফ্রী ইলেক্ত্রিসিতী অসি মখোয়গীদমক্তা অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইরে।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারতনা চাউখৎনবা খোঙজেল য়াংনা হোৎনরি, অমসুং মসিদা রাজস্থাননা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। ঙসি রাজস্থানগী মীয়ামগীদমক লুপা করোর ৩০,০০০গী অতোপ্পা প্রোজেক্তশিংসু হৌদোক্লে। ঈশিং, মৈ অমসুং হকশেলগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং অসিনা অদোমগী ফেসিলিতীশিং হেন্না ফগৎহল্লগনি। ঐহাক্না বন্দে ভারত এক্সপ্রেস য়াওনা অনৌবা ত্রেন অহুম লমথাখ্রে। লৈবাক অসিদা অনৌবা থবক ফংহন্নবা অচৌবা কেম্পেন অমা হৌজিক চত্থরি। মসিগী মতাংদা, রাজস্থানগী নহা ১৫,০০০না ঙসি সরকারগী থবকশিংগীদমক এপোইন্তমেন্ত লেতর ফংখ্রে। ঐহাক্না নহা ওইরিবা মীওই পুম্নমকপু মখোয়গী অনৌবা পুন্সিগী খোঙচৎ অসিদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা ঐহাক্না রাজস্থানগী মীয়ামদসু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং
ঙসি রাজস্থানগী বিজেপি সরকারনা রাজ্য অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা মপুং ফানা শরুক য়াবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ঐখোয়গী সরকারনা রাজস্থানবু কংগ্রেস পার্তীনা থোকহনবা অশোক-অপনশিং অদু ফগৎহন্নবা থবক পায়খৎলি। কংগ্রেস সরকারগী মখাদা, রাজস্থান অসি পেপর লিকশিংগী মফম অমা ওইখি। জল জীবন মিসন অসিসু কংগ্রেস পার্তীনা ফত্তবা থবকশিংগীদমক্তা কৎথোকখি। নুপীশিংদা অকনবা মীওৎ-মীনৈ চৎথৈ, অমসুং রেপ তৌরিবশিংবু ঙাক-শেনখি। কংগ্রেসকী লৈঙাক্কী মতমদা, বান্সৱারা, দুনগরপুর, অমসুং প্রতাপগরগুম্বা মফমশিংদা ক্রাইম অমসুং আইন্না য়াদবা লিকর ত্রেদ চাউখৎখি। অদুম ওইনমক, মফম অসিদা বি.জে.পি.দা খুদোংচাবা পীবদগী ঐখোয়না লো এন্দ ওর্দর মপাঙ্গল কনখৎহনখি অমসুং প্রোজেক্তশিং অথুবা মতমদা পায়খৎখি। ঐখোয়না মফম অসিদা অচৌবা প্রোজেক্তশিং পায়খৎলি। ঙসিদি রাজস্থানদা হাইৱে অমসুং এক্সপ্রেসৱেজকী নেৎৱার্ক অমা শেমগৎলি। ঙসিদি, বি.জে.পি. সরকারনা রাজস্থান অমসুং খা রাজস্থানবু খোঙজেল য়াংনা চাউখৎপগী লম্বীদা লমজিংলি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি পন্দিৎ দীনদয়াল উপাধ্যায়গী মপোক কুমওননি। মহাক্না ঐখোয়দা এন্ত্যোদাইয়াগী প্রিন্সিপল পীখি। এন্তিয়োদাইয়া হায়বসিনা খুন্নাইগী মখাথংবা থাক্তা লৈবা মীওইশিংবু চাউখৎহনবা হায়বনি! মহাক্কী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী মিসন ওইরে। ঙসিদি ঐখোয়না লায়রবশিং, দলিতশিং, শোত্থরবা কাংলুপশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংগী য়াইফনবা থবক তৌরি। ঐখোয়না সবকা সাথ, সবকা বিকাসকী মন্ত্রগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
কংগ্রেসনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীবু মতম পুম্নমক্তা নাথৈদুনা থমখি, মখোয়গী মথৌ তাবশিং খঙখিদে। ত্রাইবেলশিংগী য়াইফ-থৌরাংবু মরুওইবা পীখিবা অমসুং তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা শেমখিবা অসি বিজেপি সরকারনি। অতলজীনা লৈঙাক পায়রকপা মতমদা অহানবা ওইনা ত্রাইবেল মিনিস্ত্রী শেমখি। মদুগী মমাংদা চহী তরাগী খুজিং কয়া অমা চত্থখি, অচৌবা লুচিংবা কয়া অমা পোকখি, অদুবু ত্রাইবেলশিংগীদমক্তা তোঙানবা মন্ত্রালয় অমত্তা শেমখিদে। মসি অতল জীনা লৈঙাক পায়রকপা মতমদা লিংখৎখিবনি। কংগ্রেস লৈঙাক্কী মতমদা, ত্রাইবেলগী মফমশিংদা অসিগুম্বা অচৌবা প্রোজেক্তশিং লাক্লগনি হায়না কনা অমত্তনা খল্লমদে! ঙসিদি, বি.জে.পি. সরকারগী মখাদা, পুম্নমক ওইথোকপা ঙম্মি। ঐখোয়না হন্দক্তা মধ্য প্রদেশকী ধারদা অচৌবা পি.এম. মিত্র পার্ক অমা হৌদোক্লে। মসিসু ত্রাইবেল এরিয়া অমনি। মসিনা ত্রাইবেল ফার্মরশিং অমসুং কতন পুথোক্লিবশিংদা চাউনা কান্নবা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
বি.জে.পি.না হোৎনবদগীনি লায়রবা ত্রাইবেল ইমুং অমগী মচানুপী, ইকাই খুম্নরবা দ্রৌপদী মর্মু লৈবাক অসিনা রাস্ত্রপতি ওইরক্লিবসি। রাস্ত্রপতিনা খ্বাইদগী শোত্থরবা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী ৱাফম পুখৎলকখি। মহাক্না ‌ইথিল পীবদগী ঐখোয়না পি.এম. জনমান য়োজনা হৌদোকখি। মসিগী মখাদা, খ্বাইদগী শোত্থরবা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। ঙসিদি, ত্রাইবেল খুঙ্গংশিং অসি ধর্তি আবা ত্রাইবেল খুঙ্গং উতকার্শ অভিয়ানগী মখাদা মোদর্নাইজ তৌরি। ভগৱান বির্সা মুন্দাবু ধর্তি আবা হায়নসু খঙনৈ। মসিগী কান্নবা অসি ত্রাইবেল করোর ৫ হেনবদা ফংহনগনি। ঙসিদি, লৈবাক শীনবা থুংনা একলব্য মোদেল ত্রাইবেল স্কুল চা কয়া হাংলি। ঐখোয়না উমংদা লৈরিবা মীওইশিং অমসুং সেদ্যুল্দ ত্রাইবশিংগী উমংগী হকশিংসু খঙলে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাওশিংনা চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী ফোরেস্ত রিসোর্সশিং শীজিন্নদুনা লাক্লি হায়বসিসু অদোম্না খঙই। হায়রিবা ফোরেস্ত রিসোর্সশিং অসি মখোয়গী প্রোগ্রেসকী পাম্বৈ অমা ওইহন্নবা ঐখোয়না বন্দন য়োজনা হৌদোক্লে। ঐখোয়না ফোরেস্ত প্রদক্তশিংগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.) হেনগৎহনখি। ঐখোয়না ত্রাইবেলগী পোত্থোকশিংবু কৈথেলগা শম্নহল্লে। মসিনা মরম ওইদুনা, ঙসিদি লৈবাক অসিদা ফোরেস্ত প্রদক্তকী রেকোর্দ ওইনা হেনগৎলক্লি।
মরুপশিং,
ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংনা ইকাই খুম্নরবা পুন্সি অমা হিংবগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি। মখোয়গী থাজবা, মশাগী ইকাই খুম্নবা অমসুং নাৎ ঙাকশেনবা অসি ঐখোয়গী ৱারেপ্নি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী মীচম প্রজাগী পুন্সি অসি হেন্না লায়থোকপা মতমদা, মহাক মশামক্না মাংলোমদা চংশিল্লি অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎপতা লমজিংলি। চহি ১১গী মমাংদা, কংগ্রেস সরকারগী মতমদা, ফীভম অসি য়াম্না ফত্তবা ওইরম্বা অদু অদোম্না নীংশিংলমগনি। অমসুং মখোয় অসি করিগীদমক অদুক্কী মতিক ফত্তবনো? মরমদি কংগ্রেস লৈঙাক্না লৈবাক অসিগী মীওইশিংবু এক্সপ্লোইৎ তৌবদা, লৈবাক অসিগী মীয়াম্বু লুৎ তৌদুনা লৈরম্মি। কংগ্রেস সরকারগী মতমদা, তেক্স অমসুং ইনফ্লেসন অনিমক অসি অৱাংবা থাক্তা লৈরম্মি। অদোম্না মোদীবু য়াইফ-মঙ্গোল পীরকপা মতমদা ঐখোয়গী সরকারনা কংগ্রেসকী লুৎ তৌবা অদু থিংখি।
মরুপশিং,
মহাক্না হৌজিত্তি ঐঙোন্দা য়াম্না নুংঙাইতবা ফাওই, মসিগী মরমদি মসিনি।
মরুপশিং,
২০১৭দা ঐখোয়না জি.এস.তি. ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা তেক্স অমসুং তোলশিংগী লাংদগী লৈবাক অসিবু মনীংতমহল্লি। হৌজিক, নবরাত্রিগী অহানবা নুমিৎতগী হৌরগা, জি.এস.তি.দা অতোপ্পা অচৌবা রিফোর্ম অমা পায়খৎলে। মসিগী মহৈ ওইনা, ভারত পুম্বনা জি.এস.তি সেভিং ফেস্তিবেল পাংথোক্লি। নুমিৎ খুদিংগী পোৎলম অয়াম্বা মমল হন্থরে। ইমা অমসুং ইচে-ইচল কয়ানা মফম অসিদা লাকখি, অমসুং ঐহাক জীপ্তা লাকপা মতমদা, ইমা অমসুং ইচে-ইচল পুম্নমক্না ঐহাকপু য়াইফ-মঙ্গোল পীখি। য়ুমদা লৈবা ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংগীদমক চাকশঙগী শেনফম হন্থরে।
মরুপশিং,
২০১৪গী মমাংদা, করিগুম্বা নহাক্না সাপোন, সেম্পু, তুথপেষ্ট, তুথ পাউদর, নৎত্রগা লুপা ১০০ পীবা অতোপ্পা নুমিৎ খুদিংগী শিজিন্নগদবা পোৎলমশিং লৈরবদি, মখোয়গী মমল লুপা ১০০ ওইবা অদু লুপা ১৩১ পীবা তারমখি। ঐহাক্না হায়জরিবা ২০১৪গী মমাংগী মতমগী মতাংদনি, ঙসিদি থৌনা ফরবা মীওইশিংনা অরানবা ৱাফমশিং শন্দোক্লি: কংগ্রেস সরকারনা লুপা ১০০গী পোৎলম অমমমদা লুপা ৩১গী তেক্স লৌখি। ঐখোয়না অহানবা ওইনা ২০১৭তা জি.এস.তি. ইমপ্লিমেন্ত তৌখি, মদুদা লুপা ১০০ পীবা পোৎতা লুপা ১৮ খক্তা হেনগৎহনখি। মসিনা তাকপদি, কংগ্রেস সরকার অমসুং বিজেপি সরকারগী মরক্তা ঐখোয়না লুপা ১০০দা লুপা ১৩ কনবা ঙমহল্লে তাকপনি। সেপ্তেম্বর ২২দা ঐখোয়না জি.এস.তি. অমুক হন্না রিফোর্ম তৌখি। জি.এস.তি.গী রিফোর্মগী মতুংদা, অদোম্না ২০১৪গী মমাংদা পীখিবা লুপা ১০০ খুদিংগী লুপা ১৩১ পীগদবনি। হৌজিক্তি, নহাক্না লুপা ৫ খক্তমক তেক্স ওইনা পীবা তাই, লুপা ১০৫ খক্তমক। লুপা ৩১ অদুনা কদাই অমসুং লুপা ৫ অদুনা কদাইদা লৈরিবগে? মসিনা তাকপদি, কংগ্রেসকী মতমগা চাংদম্নবদা, ঙসিদি নহাক্না লুপা ১০০গী পোৎলম অমদা লুপা ২৬ কনবা ঙম্লে। ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংনা মখোয়গী থাগী বজেৎকী অকুপ্পা ৱারোল থম্মী। মসিগী কেলক্যুলেসন অসিগী মতুং ইন্না, অদোম্না হৌজিক থা খুদিংগী লুপা কয়া কনবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
মীপুম খুদিংমক্কী ওইনা খোঙউপ অমসুং সেন্দন অসি তঙাইফদবনি। কংগ্রেসকী মতমদা, করিগুম্বা নহাক্না লুপা ৫০০পীবা খোঙউপ অমা লৈরবদি, মদুগী মমল লুপা ৫৭৫ ওইরম্মি। মসিনা তাক্লিবদি লুপা ৫০০ পীবা খোঙউপ অমা অমসুং বিল অদু লুপা ৫৭৫ ওইগনি, মসিনা তাক্লিবদি লুপা ৫০০গী খোঙউপ অমদা কংগ্রেসনা নঙোন্দগী লুপা ৭৫গী তেক্স লৌরম্মি। ঐখোয়না জি.এস.তি. ইমপ্লিমেন্ত তৌরবা মতুংদা মসিদা লুপা ১৫ হন্থহনখি। হৌজিক, অনৌবা জি.এস.তি.গী মতুংদা, অদোম্না লুপা ৫০ হন্থনা চপ মান্নবা খোঙউপ অদু ফংলগনি। মমাংদা, লুপা ৫০০গী মথক্তা লৈবা খোঙউপশিংদা অহেনবা তেক্স লৌরম্মি। ঐখোয়না লুপা ৫০০গী স্লেব অদুসু লৌথোক্লে। হৌজিক্তি, লুপা ৫০০ ফাওবগী স্লেব অসি লৌথোক্তুনা ঐখোয়না লুপা ২৫০০ ফাওবা পীবা খোঙউপশীংদা তেক্স হন্থহল্লে।
মরুপশিং,
মীচম প্রজাগী ইমুং-মনুংনা স্কুতর নত্ত্রগা মোতোরসাইকল অমা লৈবা হায়বসি মখোয়গী মঙলাননি। কংগ্রেসকী লৈঙাক্কী মতমদা, মসি ফাওবা ফংলমদে। করিগুম্বা নহাক্না বাইক অমবু লুপা ৬০,০০০দা লৈরবদি লুপা ১৯,০০০দগী হেন্না কংগ্রেসনা তেক্স লৌরম্মি। ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, লুপা ৬০,০০০দা লুপা ১৯,০০০গী অহেনবা তেক্স লৌগনি। ঐখোয়না ২০১৭দা জি.এস.তি. হৌদোকপা মতমদা, তেক্স অসি লুপা ২৫০০ হন্থখি অমসুং সেপ্তেম্বর ২২দা চৎনবা হৌখিবা রেৎশিংগী মতুংদা, ঐখোয়না লুপা ৬০,০০০গী বাইক অমগী তেক্স অসি লুপা ১০,০০০দা হন্থহনখ্রে। মসিনা হায়বদি ২০১৪গা চাংদম্নবদা লুপা ৯,০০০গী কান্নবা ফংলে।
মরুপশিং,
কংগ্রেসকী লৈঙাক্কী মতমদা, অদোমগী ইশাগী য়ুম শাবসি য়াম্না মমল য়াম্মি। কংগ্রেস সরকারনা লুপা ৩০০গী সিমেন্ত বেগ অমদা লুপা ৯০গী মথক্তা তেক্স লৌরম্মি। ২০১৭তা জি.এস.তি. হৌদোক্লবা মতুংদা, তেক্স অসি চাউরাক্না লুপা ১০ হন্থখি অমসুং হৌজিক ঐখোয়না অমুক হন্না রিফোর্ম তৌদুনা জি.এস.তি. হৌদোক্লবা মতুংদা, সেপ্তেম্বর ২২গী মতুংদা, সিমেন্তকী বেগ অমখক্তদা চাউরাক্না লুপা ৫০গী জি.এস.তি. লৌরি। মসিনা হায়বদি ২০১৪গা চাংদম্নবদা ঙসি সিমেন্ত বেগ খুদিংগী লুপা ৪০ কনবা ঙম্লে। মসিনা তাকপদি, কংগ্রেসকী মতমদা লুৎ খক্তমক তৌরম্মি, ঙসিদি বি.জে.পি.গী সরকারগী মতমদা সেভিং খক্তমক তৌরি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিনা জি.এস.তি. সেভিং ফেস্তিবেল পাংথোক্লি অমসুং জি.এস.তি. সেভিংস ফেস্তিবেল অসি লৈবাক শিনবা থুংনা পাংথোক্লি।
অদুবু ইচিল-ইনাওশিং,
জি.এস.তি. সেভিংস ফেস্তিবেল অসি চত্থরি, অদুবু ঐখোয়গী অতোপ্পা পান্দম অমসু লৈরি: মশা-মরোমদোম লেপচবা ভারত। ঐখোয়না অতোপ্পগী মখা পোল্লোইদবনি। মসি হৌজিক য়াম্না মরু ওইরে, অমসুং মসিগী লম্বী অসি স্বাদেশীগী মন্ত্রগী খুত্থাংদা লৈ। মরম অদুনা, ঐখোয়না স্বাদেশীগী মন্ত্র অসি খক কাওরোইদবনি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু, অমসুং অখন্ননা রাজস্থান অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা ঐহাক্কী দুকান মপুশিং অমসুং ত্রেদরশিংদা, ঐখোয়না য়োল্লিবা পোৎলম খুদিংমক স্বাদেশী ওইহন্নবা হায়জরি। ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক মীয়ামদা হায়জরি মদুদি মখোয়না লৈগদবা পোৎলম খুদিংমক স্বাদেশী ওইহনগদবনি। ঐখোয়না দুকান ফম্লিবা মীওই অদুদা হায়গনি, "ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, ইচিল-ইনাও, মসি স্বাদেশীরা নৎত্রগা স্বাদেশী নত্তব্রা?" স্বাদেশীগী ঐহাক্কী ৱাহন্থোক অসি য়াম্না লায়বনি: কম্পেনী অদু লৈবাক অমা হেক্তদগী ওইরবসু, ব্রান্দ অদু লৈবাক অমা হেক্তদগী ওইরবসু, মদু ভারত্তা শাবা ওইগদবনি, ঐহাক্কী নহারোলশিংগী কন্না হোৎনদুনা শাবা ওইগদবনি, মদুদা ঐহাক্কী লৈবাক মীয়ামগী হুমাং মমল য়াওগদবনি, মদুদা ঐহাক্কী লৈবাক্কী লৈহাওগী লৈনম চেনবা ওইগদবনি। ঐগীদমক্তদি, মসি পুম্নমক স্বাদেশীনি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঐনা ত্রেদর পুম্নমকপু মখোয়গী দুকানশিংদা বোর্দ অমা থেৎনবা অমসুং "মসি স্বাদেশীনি" হায়না চাউথোক্না লাউথোক্নবা হায়জরি। অদোম্না স্বাদেশী লৈবদা, শেল অদু লৈবাক অদুগী আর্তিসান, শিন্মী, নৎত্রগা বিজিনেসমেন অমদা লাকই। শেনফম অসি মপান লমদা চৎতে, অদুবু লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা শেল থাদৈ। অনৌবা হাইৱেশিং, অনৌবা লম্বীশিং, স্কুলশিং, হোস্পিতালশিং অমসুং লায়রবশিংগীদমক য়ুমশিং শাগৎলি। মরম অসিনা, মরুপশিং, ঐখোয়না স্বাদেশীবু ঐখোয়গী ইকাই খুম্নবা ওইহনগদবনি। ঐহাক্না নখোয় পুম্নমকপু কুহ্মৈগী পন্থা অসিদা স্বাদেশী খক্তমক লৈনবগীদমক হায়জরি। মসিগী অচেৎপা ৱাফম অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু চাউখৎপা অমসুং থবক পীবাগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়াগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি! ঐগা লোয়ননা অদোমগী শক্তি পুম্নমক্কা লোয়ননা হায়বিয়ু, ভারত মাতা কী জয়! অদোমগী খুৎ অনিমক থাগৎলু অমসুং ভারত মাতা কী জয়! ভারত মাতা কী জয়! ভারত মাতা কী জয়! ভারত মাতা কী জয়! হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during the launch of development works in Banswara, Rajasthan
25 SEP 2025 6:11PM by PIB Delhi
Maa Tripura Sundari Ki Jai, Beneshwar Dham Ki Jai, Mangarh Dham Ki Jai, Jai Guru to all of you! Ram-Ram! Hon’ble Governor Shri Haribhau Bagade ji, the popular Chief Minister Shri Bhajanlal Sharma ji, former Chief Minister sister Vasundhara Raje ji, my colleague in the Cabinet Pralhad Joshi ji, Gajendra Singh Shekhawat ji and Ashwini Vaishnaw ji joining us from Jodhpur, Shri Arjun Ram Meghwal ji joining us from Bikaner, Deputy Chief Ministers Prem Chand Bairwa ji and Diya Kumari ji, BJP State President Shri Madan Rathore ji, ministers of the Rajasthan government, other dignitaries present here, brothers and sisters,
On this fourth day of Navratri, I have had the good fortune to come to Banswara, the land of Maa Tripura Sundari. I also had the ‘darshan’ of Maa Mahi, who is considered the Ganga of Kanthal and Vagad. The waters of the Mahi River symbolize the struggle and resilience of our tribal brothers and sisters. The inspiring leadership of the great hero Govind Guru ji awakened a new consciousness, and the sacred waters of the Mahi bear witness to that epic saga. I bow with reverence to Maa Tripura Sundari and Maa Mahi.
Friends,
I pay respectful homage and bow to Maharana Pratap and Raja Bansiya Bhil from this land of devotion and valour.
Friends,
We worship the nine forms of Shakti during Navratri, and today such a grand event related to the power of energy, i.e. electricity production, is taking place here. A new chapter of Bharat’s potential in the power sector is being written today from the soil of Rajasthan. Power projects worth more than 90,000 crore rupees have been launched today in Rajasthan, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Karnataka, and Maharashtra. Launching projects worth more than 90,000 crore rupees simultaneously shows that the nation is advancing at the speed of power, and every part of the country is participating in this pace. Every state is being given priority. Here in Rajasthan too, the foundation stones of clean energy projects and transmission lines have been laid. The Rajasthan Atomic Power Project has been inaugurated in Banswara. A solar energy project has also been launched here. This means that the country is taking its power generation capacity to new heights from solar energy to nuclear energy.
Friends,
Today, the vehicle of development runs only on electricity in the era of technology and industries. If there is electricity, there is light! If there is electricity, there is speed! If there is electricity, there is progress! If there is electricity, distances shrink! And if there is electricity, the world is within our reach.
But my brothers and sisters,
The Congress government in our country never paid attention to the importance of electricity. When you gave me the opportunity to serve and I took responsibility in 2014, there were 2.5 crore households in the country without an electricity connection. Even after 70 years of independence, 18,000 villages in the country didn’t even have an electricity pole. There used to be hours-long power cuts in big cities. In villages, getting electricity for 4–5 hours was considered a big deal. At that time, people used to joke that the news wasn’t when electricity went away, the news was when electricity came. People congratulated each other if there was electricity for even one hour. That was the situation. And factories couldn’t run without electricity and new industries couldn’t be set up. Such was the situation in Rajasthan and across the country.
Brothers and sisters,
In 2014, our government resolved to change these conditions. We brought electricity to every village in the country. We gave free electricity connections to 2.5 crore households. And wherever the wires reached, electricity reached there too, lives became easier, and new industries came up.
Friends,
In the 21st century, any country that wants to grow rapidly must increase its electricity production. And the most successful will be those countries that lead in clean energy. That is why our government has turned the clean energy campaign into a people’s movement. We launched the PM Surya Ghar: Muft Bijli Yojana. Under this scheme, solar panels are being installed on rooftops in both cities and villages. To provide cheap electricity to our farmers, solar pumps are being installed in fields under the PM-KUSUM Yojana. Today, solar projects have been inaugurated in many states in this direction. These projects will directly benefit lakhs of farmers. That means PM Surya Ghar Yojana for free electricity at home, and PM-KUSUM Yojana for free electricity in farms. Just a short while ago, I spoke to several farmer beneficiaries of the PM-KUSUM Yojana, including farmers from Maharashtra, and the experiences they shared were very encouraging. Free electricity from solar energy is proving to be a huge boon for them.
Friends,
Today Bharat is working at a fast pace to become developed, and Rajasthan too has a big role in this. Today, projects worth 30,000 crore rupees have also been launched here for the people of Rajasthan. These projects, related to water, electricity, and health, will increase facilities for you all. I have also flagged off three new trains, including Vande Bharat. At this time, a major campaign to create new employment opportunities is also underway across the country. As part of this effort, today 15,000 youth of Rajasthan have received appointment letters for government jobs. I extend my best wishes to all these young people for this new journey of their lives. I also congratulate the people of Rajasthan on these development projects.
Friends,
I am happy that today the BJP government of Rajasthan is working with full honesty for the development of the state. The wounds that Congress inflicted by looting Rajasthan are being healed by our government. Rajasthan had become the centre of paper leaks under the Congress government. Even the Jal Jeevan Mission was sacrificed at the altar of corruption. Crimes against women were at their peak, and rapists were being protected. Areas like Banswara, Dungarpur, and Pratapgarh saw a rise in crime and illegal liquor trade during Congress rule. But when you gave the BJP a chance here, we strengthened law and order, accelerated schemes, and launched major projects. Today, highways and expressways are being laid across Rajasthan. Today, the BJP government is putting Rajasthan, especially South Rajasthan, on the path of rapid development.
Friends,
Today is the birth anniversary of Pandit Deendayal Upadhyaya ji. He gave us the principle of Antyodaya. Antyodaya means the upliftment of the person standing on the last step of society. His vision has today become our mission. We are working for the welfare of the poor, Dalits, backward classes, and tribals with a spirit of service. Guided by the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’, we are moving forward.
Friends,
Congress has always ignored the tribal community and never understood their needs. It is the BJP government that prioritized tribal welfare and created a separate ministry for it. When Atal ji’s government came, the Tribal Ministry was established for the first time. Before that, decades had passed, great leaders came and went, but no separate ministry was made for tribal communities. It was only when Atal ji came that it happened during the BJP government. During the Congress era, no one could even imagine such big projects in tribal regions! But under the BJP government, all this has become possible. Recently, we launched a huge PM MITRA Park in Dhar, Madhya Pradesh, which is also a tribal area. This will greatly benefit tribal farmers, especially cotton-growing farmers.
Friends,
It is because of the BJP’s efforts that today the daughter of a poor tribal family, respected Droupadi Murmu ji, has become the President of the country. It was President Murmu herself who raised the issue of the most deprived tribal communities. Inspired by her, we launched the PM JANMAN Yojana. Under this scheme, even the most marginalized tribal groups are being given priority. Today, tribal villages are being modernized under the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan. People know Bhagwan Birsa Munda as Dharti Aaba. This campaign will benefit more than 5 crore tribal people. Hundreds of Eklavya Model Residential Schools are being opened across the country. We have also recognized the forest rights of forest dwellers and Scheduled Tribes.
Friends,
You also know that our tribal brothers and sisters have been using forest resources for thousands of years. We launched the Van Dhan Yojana to ensure that these forest resources become a means of their progress. We increased the MSP for forest produce. We also connected tribal products to the market. As a result, there has been a record increase in forest produce across the country.
Friends,
It is our commitment that the tribal community gets the opportunity to live life with dignity. Protecting their faith, their self-respect, and their culture is our solemn pledge.
Friends,
When the life of the common citizen becomes easier, then he himself takes the lead in driving the country’s progress. You may recall, the situation was so bad 11 years ago during the Congress era. And why was it bad? Because the Congress government was engaged in exploiting the very people of the country, looting the citizens of the country. At that time, both taxes and inflation were sky high. When you blessed Modi, our government put an end to the Congress’s loot.
Friends,
And this is exactly the reason why they are so angry with me these days.
Friends,
In 2017, we freed the country from the tangle of taxes and tolls by implementing GST. From the very first day of this Navratri, a major reform has again been made in GST. As a result, today the entire country is celebrating a GST ‘Bachat’ (Savings) Festival. Most of the everyday items used in households have become cheaper. Here, so many mothers and sisters have gathered. When I was coming here in the jeep, all the mothers and sisters were showering their blessings. Household expenses for mothers and sisters have gone down.
Friends,
Before 2014, if you bought everyday items like soap, shampoo, toothpaste, or tooth powder worth 100 rupees, you actually had to pay 131 rupees. The item cost 100 rupees, but you had to pay 131 rupees. I am talking about the time before 2014, when today’s so-called “statement warriors” spread all kinds of lies. The Congress government used to charge 31 rupees tax on a purchase of 100 rupees. In 2017, when we implemented GST for the first time, that same 100-rupee item became available at just 118 rupees. Meaning, compared to the Congress government, people saved 13 rupees on every 100 rupees under the BJP government. Now, after the GST reform we introduced on 22nd September, that same 100-rupee item, which earlier cost 131 rupees, now costs only 105 rupees. Just 5 rupees tax! From 31 rupees tax to only 5 rupees tax! This means compared to the Congress era, today you are saving 26 rupees on every 100 rupees spent. Mothers and sisters carefully manage the monthly budget. By this calculation, you will now be saving hundreds of rupees every month.
Friends,
Footwear is everyone’s need. In Congress rule, if you bought a pair of shoes worth 500 rupees, it used to cost you 575 rupees. That means on a 500-rupee shoe, Congress collected 75 rupees in tax. When we implemented GST, the tax was reduced by 15 rupees. Now, after the new GST reform, you will save another 50 rupees on the same pair of shoes. Earlier, shoes above 500 rupees attracted even higher tax. We removed that 500-rupee slab. Now, instead of taxing only up to 500, we reduced the tax slab up to 2,500 rupees worth of shoes.
Friends,
A normal family dreams of having a scooter or motorcycle. Under Congress rule, even this was out of reach. On a 60,000-rupee bike, Congress charged over 19,000 rupees in tax. Just imagine! On 60,000 rupees, more than 19,000 rupees as tax. In 2017, when we brought GST, this tax was reduced by 2,000–2,500 rupees. And now, after the new GST rates that came into effect on 22nd September, the tax on a 60,000-rupee bike has been brought down to just 10,000 rupees. Compared to 2014, this means a benefit of about 9,000 rupees.
Friends,
During Congress rule, building a house was also very expensive. On a 300-rupee bag of cement, the Congress government used to charge more than 90 rupees tax. After GST came in 2017, this was reduced by about 10 rupees. And now, with the reform we made on 22nd September, the GST on the same bag of cement is only about 50 rupees. That means, compared to 2014, there is a saving of 40 rupees on every bag of cement today. In short, where under Congress there was only loot, under the BJP government today there are only savings. That is why the entire country is celebrating the GST Savings Festival.
But brothers and sisters,
While the GST Savings Festival is going on, we also have another goal and that is ‘Atmanirbhar Bharat’ (self-reliant India). It is now very necessary that we should not remain dependent on others, and the path to this lies in the mantra of Swadeshi. Therefore, we must never forget the mantra of Swadeshi. I appeal to all of you, and to the people across Rajasthan and every corner of the country who are listening to me, especially my shopkeeper and trader friends: whatever we sell should be Swadeshi, and I appeal to my fellow citizens: whatever we buy should also be Swadeshi. We should ask the shopkeeper, “Tell me brother, is this Swadeshi or not?” My definition of Swadeshi is very simple: the company may belong to any country, the brand may belong to any country, but the product must be made in Bharat, created by the hard work of our youth, infused with the sweat and fragrance of our people, with the essence of our soil. For me, that is Swadeshi. That is why I tell all traders: Put up a board in your shops saying with pride: “This is Swadeshi.” When you buy Swadeshi, that money goes to an artisan, a worker, a trader of our own country. That money doesn’t go abroad; it stays here for the development of the nation. It builds new highways, new roads, schools, hospitals, and homes for the poor. Therefore, friends, we must make Swadeshi our pride. In this festive season, I urge all of you to take a pledge to buy only Swadeshi goods. With this pledge, once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you for the many projects related to development and employment. Thank you very much! Say with me with full energy: Bharat Mata Ki Jai! Raise your hands and hail Maa Bharti. Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Thank you very much!