প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৪৯সংখ্যক প্ৰগতি বৈঠকত অধ্যক্ষতা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
খনি, ৰে’লৱে, জলসম্পদ, ঔদ্যোগিক কৰিডৰ আৰু শক্তি খণ্ডৰ সৈতে জড়িত আঠটা গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
পৰ্যালোচনা কৰা প্ৰকল্পসমূহ ১৫খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত বিস্তৃত আৰু ইয়াৰ মুঠ বিনিয়োগ ৬৫ হাজাৰ কোটি টকাতকৈ অধিক
পৰ্যালোচনাৰ গুৰুত্ব: স্পষ্ট সময়সীমা, ফলপ্ৰসূ আন্তঃসংস্থা সমন্বয় আৰু অসুবিধাসমূহৰ তৎকালীন সমাধান
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে কাৰ্যকৰীকৰণত বিলম্ব হ’লে দুগুণ খৰচ হয়-প্ৰকল্পৰ ব্যয় বৃদ্ধি আৰু নাগৰিকসকলক অত্যাৱশ্যকীয় সেৱাসমূহৰ সময়মতে লাভৰ পৰা বঞ্চিত কৰা হয়
বিষয়াসকলক ফলাফলকেন্দ্ৰিক পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
24 SEP 2025 8:58PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত আজি পূৱা দক্ষিণ ব্লকত প্ৰগতি-সক্ৰিয় শাসন আৰু সময়ানুৱৰ্তী ৰূপায়ণৰ বাবে আইচিটি-সক্ষম বহুমুখী মঞ্চ-প্ৰগতিৰ ৪৯সংখ্যক বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। এই মঞ্চই কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহক একত্ৰিত কৰি বৃহৎ প্ৰকল্পসমূহ দ্ৰুতগতিত আগুৱাই লৈ যোৱাৰ লগতে বিভিন্ন অসুবিধাৰ সমাধান কৰে আৰু কাম সময়মতে সম্পন্ন হোৱাটো নিশ্চিত কৰে।
বৈঠকৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খনি, ৰে’লৱে, জলসম্পদ, ঔদ্যোগিক কৰিডৰ আৰু শক্তিকে ধৰি বিভিন্ন খণ্ডৰ আঠটা গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহে দেশজুৰি বিস্তৃত ১৫খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল সামৰি লৈছে, য’ত ৬৫,০০০ কোটি টকাতকৈ অধিক সঞ্চিত বিনিয়োগ কৰা হৈছে। অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি আৰু জনকল্যাণৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ চালক হিচাপে স্বীকৃতি পোৱা প্ৰকল্পসমূহ স্পষ্ট সময়সীমা, ফলপ্ৰসূ আন্তঃসংস্থা সমন্বয় আৰু বিভিন্ন অসুবিধাৰ তৎকালীন সমাধানৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি পৰ্যালোচনা কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে কাৰ্যকৰীকৰণত পলম হোৱাৰ ফলত দুগুণ খৰচ হয়-প্ৰায়ে প্ৰকল্পৰ ব্যয় বৃদ্ধি পায় আৰু লগতে নাগৰিকসকলক অত্যাৱশ্যকীয় সেৱা আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ সময়মতে লাভৰ পৰা বঞ্চিত কৰে। তেওঁ কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক দুয়োটা পৰ্যায়ৰ বিষয়াসকলক ফলাফলকেন্দ্ৰিক পন্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, সুযোগসমূহক মানুহৰ জীৱনৰ উন্নত মানদণ্ডলৈ অনুবাদ কৰাৰ লগতে নাগৰিকৰ বাবে সহজ জীৱন-যাপন আৰু উদ্যোগসমূহৰ বাবে ব্যৱসায় কৰাত সহজতাৰ লক্ষ্যসমূহো আগুৱাই নিয়াৰ বাবে আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহেও ধ্বজাবাহী প্ৰকল্পসমূহৰ নিয়মীয়া পৰ্যালোচনা আৰু নিৰীক্ষণৰ বাবে নিজৰ পৰ্যায়ত ব্যৱস্থাসমূহ প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ কৰিবলৈ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাতে সময়মতে ৰূপায়ণ আৰু অসুবিধাৰ ফলপ্ৰসূ সমাধান নিশ্চিত হয়। তেওঁ সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলকে প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা উন্নত কৰা, দক্ষতা শক্তিশালী কৰা আৰু বিভিন্ন খণ্ডত উদ্ভাৱনক লাভান্বিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে সংস্কাৰৰ ওপৰত তীব্ৰ গুৰুত্ব দিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু এই সংস্কাৰৰ জৰিয়তে উন্নত প্ৰস্তুতিৰ দ্বাৰা আমি উদীয়মান সুযোগসমূহ ক্ষিপ্ৰতাৰে গ্ৰহণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব বুলি দৃঢ়তাৰে কয়।

Prime Minister's Office
PM Chairs 49th PRAGATI Meeting
PM Reviews eight critical infrastructure projects related to Mines, Railways, Water Resources, Industrial Corridors and Power sectors
Projects reviewed span across 15 States and UTs with cumulative investment of over Rs. 65,000 crore
Emphasis of review: clear timelines, effective inter-agency coordination and prompt resolution of bottlenecks
PM reiterates double cost of execution delays - escalation of project expenditure and depriving citizens of timely access to essential services
PM asks officials to adopt a result-oriented approach
24 SEP 2025 8:58PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired the 49th meeting of PRAGATI - the ICT-enabled multi-modal platform for Pro-Active Governance and Timely Implementation - at South Block earlier today. The platform brings together the Centre and States to fast-track major projects, address bottlenecks, and ensure time-bound delivery.
During the meeting, the Prime Minister reviewed eight critical infrastructure projects across sectors, including Mines, Railways, Water Resources, Industrial Corridors, and Power. These projects span 15 States and Union Territories stretching across the country, with a cumulative investment of over ₹65,000 crore. Recognised as vital drivers of economic growth and public welfare, the projects were reviewed with emphasis on clear timelines, effective inter-agency coordination, and prompt resolution of bottlenecks.
Prime Minister reiterated that delays in execution impose a double cost - often escalating project expenditure and also depriving citizens of timely access to essential services and infrastructure. He urged officials at both the Central and State levels to adopt a result-oriented approach, translating opportunities into improved quality of life for people, while also advancing the goals of ease of living for citizens and ease of doing business for enterprises.
Prime Minister emphasized that States/UTs should also institutionalize mechanisms at their level for regular review and monitoring of flagship projects, ensuring timely implementation and effective resolution of bottlenecks. He urged all States/UTs to place strong emphasis on reforms aimed at improving competitiveness, strengthening efficiency, and fostering innovation across sectors, and stressed that better preparedness through these reforms would enable us to swiftly seize emerging opportunities.