Prime Minister's Office
PM Chairs 49th PRAGATI Meeting
PM Reviews eight critical infrastructure projects related to Mines, Railways, Water Resources, Industrial Corridors and Power sectors
Projects reviewed span across 15 States and UTs with cumulative investment of over Rs. 65,000 crore
Emphasis of review: clear timelines, effective inter-agency coordination and prompt resolution of bottlenecks
PM reiterates double cost of execution delays - escalation of project expenditure and depriving citizens of timely access to essential services
PM asks officials to adopt a result-oriented approach
24 SEP 2025 8:58PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired the 49th meeting of PRAGATI - the ICT-enabled multi-modal platform for Pro-Active Governance and Timely Implementation - at South Block earlier today. The platform brings together the Centre and States to fast-track major projects, address bottlenecks, and ensure time-bound delivery.
During the meeting, the Prime Minister reviewed eight critical infrastructure projects across sectors, including Mines, Railways, Water Resources, Industrial Corridors, and Power. These projects span 15 States and Union Territories stretching across the country, with a cumulative investment of over ₹65,000 crore. Recognised as vital drivers of economic growth and public welfare, the projects were reviewed with emphasis on clear timelines, effective inter-agency coordination, and prompt resolution of bottlenecks.
Prime Minister reiterated that delays in execution impose a double cost - often escalating project expenditure and also depriving citizens of timely access to essential services and infrastructure. He urged officials at both the Central and State levels to adopt a result-oriented approach, translating opportunities into improved quality of life for people, while also advancing the goals of ease of living for citizens and ease of doing business for enterprises.
Prime Minister emphasized that States/UTs should also institutionalize mechanisms at their level for regular review and monitoring of flagship projects, ensuring timely implementation and effective resolution of bottlenecks. He urged all States/UTs to place strong emphasis on reforms aimed at improving competitiveness, strengthening efficiency, and fostering innovation across sectors, and stressed that better preparedness through these reforms would enable us to swiftly seize emerging opportunities.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୪୯ତମ ପ୍ରଗତି ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
24 SEP 2025 8:58PM by PIB Bhubaneswar
- ଖଣି, ରେଳ, ଜଳସମ୍ପଦ, ଔଦ୍ୟୋଗିକ କରିଡର ଏବଂ ବିଜୁଳି କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ବନ୍ଧିତ ୮ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୀକ୍ଷା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
-ସମୀକ୍ଷା ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ୧୫ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିସ୍ତାରିତ, ମୋଟ ନିବେଶ ୬୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ
-ସମୀକ୍ଷାରେ ଜୋର୍ ଦିଆଯାଇଥିଲା: ସ୍ପଷ୍ଟ ସମୟସୀମା, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଆନ୍ତଃ-ଏଜେନ୍ସି ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ବାଧା ଗୁଡ଼ିକର ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ
-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ବିଳମ୍ବର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ମୂଲ୍ୟକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ, ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସମୟାନୁସାରେ ଆବଶ୍ୟକ ସେବା ସୁବିଧାରୁ ବଂଚିତ କରିବା
-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପରିଣାମ-ଉନ୍ମୁଖ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆପଣାଇବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଲେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ସାଉଥ ବ୍ଲକରେ ପ୍ରଗତି - ସକ୍ରିୟତାର ସହ ଶାସନ ଏବଂ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ଆଇସିଟି - ସକ୍ଷମ-ବହୁମୁଖୀ ମଡେଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ - ର ୪୯ ତମ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ ସମାପ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କରିଥାଏ।
ବୈଠକ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖଣି, ରେଳ, ଜଳସମ୍ପଦ, ଔଦ୍ୟୋଗିକ କରିଡର ଏବଂ ବିଜୁଳି କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ବନ୍ଧିତ ୮ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ୧୫ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହାର ମୋଟ ନିବେଶ ୬୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ । ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ଏବଂ ଜନକଲ୍ୟାଣ ଦିଗରୁ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା ସ୍ପଷ୍ଟ ସମୟସୀମା, ପ୍ରଭାବୀ ଆନ୍ତଃଏଜେନ୍ସି ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ବାଧା ଗୁଡ଼ିକର ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ ଆଦି ଉପରେ ଜୋର୍ ଦିଆ ଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ଦୋହରାଇଥିଲେ କି, କ୍ରିୟାନ୍ୱୟନରେ ବିଳମ୍ବ ହେଲେ ଖର୍ଚ୍ଚ ଦୁଇ ଗୁଣା ହୋଇଥାଏ- ଅନେକ ସମୟରେ ପ୍ରକଳ୍ପର ଖର୍ଚ୍ଚ ଅଟକଳ ବଢ଼ିଥାଏ ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଆବଶ୍ୟକ ସେବା ତଥା ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚାର ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେବାକୁ ପଡ଼େ । ସେ ଉଭୟ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପରିଣାମ-ଉନ୍ମୁଖ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆପଣାଇବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ, ଯଦ୍ୱାରାକି ମିଳୁଥିବା ସୁବିଧା ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣର ମାନରେ ବିକାଶ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ ଯେ, ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶକୁ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକର ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ନିଜ ସ୍ତରରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଯଦ୍ୱାରା ଠିକ୍ ସମୟରେ କ୍ରିୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ବାଧାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବୀ ସମାଧାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ । ସେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶକୁ ସୁଧାର ଉପରେ ଜୋର୍ ଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପ୍ରତିସ୍ପର୍ଦ୍ଧାରେ ସୁଧାର ଆଣିବା, ଦକ୍ଷତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବାଚାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ହେବା ଉଚିତ । ସେ ଏହା ଉପରେ ଜୋର୍ ଦେଇ କହିଥିଲେ, ଏହି ସୁଧାର ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ତମ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆମକୁ ମିଳୁଥିବା ସୁବିଧାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଲାଭ ଉଠାଇବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ ।