ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ୟୁଏଇର ଆବୁଧାବିରେ ବିଏପିଏସ ହିନ୍ଦୁ ମନ୍ଦିର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
14 FEB 2024 11:48PM by PIB Bhubaneshwar
ଶ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣ ଜୟ ଦେବ, ମହାମହିମ ଶେଖ ନାହ୍ୟାନ ଅଲ ମୁବାରକ, ସମ୍ମାନିତ ମହନ୍ତ ସ୍ୱାମୀ ଜୀ ମହାରାଜ, ଭାରତ, ୟୁଏଇ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥିମାନେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ମୋର ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ!
ଆଜି, ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ ମାନବ ଇତିହାସରେ ଏକ ନୂତନ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଆବୁଧାବିରେ ଏକ ଭବ୍ୟ ଏବଂ ଦିବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଉଦଘାଟନ ହେଉଛି, ଯାହା ବର୍ଷ ବର୍ଷର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣର ପରିଣାମ। ଏହି ସ୍ମୃତିର ସହିତ ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଜଡିତ। ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀ ଦିବ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁଠାରେ ଥାଆନ୍ତୁ, ତାଙ୍କ ଆତ୍ମା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆନନ୍ଦିତ ହେବ। ପୂଜ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କ ସହିତ ମୋର ସମ୍ପର୍କ ଜଣେ ପିତା ଏବଂ ପୁତ୍ରଙ୍କ ପରି ଥିଲା। ମୁଁ ତାଙ୍କ ସାଥ୍ ଦେବା ଏବଂ ମୋ ଜୀବନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ପାଇଁ ପିତୃ ସ୍ନେହ ପାଇବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଥିଲି। ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ତାଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇ ଚାଲିଥିଲି। ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯେ, ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅକ୍ଷରଧାମ ନିର୍ମାଣ ସମୟରେ, ମୋର ରାଜନୈତିକ କ୍ୟାରିଅର ଆରମ୍ଭ ହେବାର ବହୁ ପୂର୍ବରୁ, ତାଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶରେ ମୁଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଉତ୍ସବରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲି। ଯେପରି ସେ ଯମୁନା କୂଳରେ ଏକ ପବିତ୍ର ମନ୍ଦିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ତାଙ୍କ ଗୁରୁଙ୍କ ଇଚ୍ଛା ପୂରଣ କରିଥିଲେ, ଜଣେ ସମର୍ପିତ ଶିଷ୍ୟଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ କରିଥିଲେ, ଆଜି, ସମାନ ଶିଷ୍ୟତ୍ୱ ଭାବନା ସହିତ, ମୁଁ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିବାରୁ ସମ୍ମାନିତ, ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆଜି ବସନ୍ତ ପଞ୍ଚମୀର ପବିତ୍ର ପର୍ବ ଏବଂ ପୂଜ୍ୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯାଏ। ବସନ୍ତ ପଞ୍ଚମୀ ମାନବ ବୁଦ୍ଧି ଏବଂ ବିବେକର ଦେବୀ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କୁ ପାଳନ କରେ। ଏହି ବୁଦ୍ଧି ଆମକୁ ଜୀବନରେ ସହଯୋଗ, ସଦ୍ଭାବ ଏବଂ ଏକତା ଭଳି ଆଦର୍ଶକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରେ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଏହି ମନ୍ଦିର ମାନବତାର ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଣିବ, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକ ସଦ୍ଭାବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଏକତାର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ୟୁଏଇର ସହନଶୀଳତା ମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଶେଖ ନାହୟାନ ଅଲ ମୁବାରକଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ବିଶେଷ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ। ତାଙ୍କର ଭାବନାକୁ ପ୍ରକାଶ କରିବା, ତାଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ଆମର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ନିଜ ଶବ୍ଦରେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣରେ ୟୁଏଇସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଶଂସନୀୟ ଭୂମିକାକୁ ଅଳଙ୍କାର କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ତଥାପି, ଏହି ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିରର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଯଦି କେହି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କୃତଜ୍ଞତା ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ, ତେବେ ସେ ହେଉଛନ୍ତି ମୋର ଭାଇ, ମହାମହିମ ଶେଖ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶେଖ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମଗ୍ର ଯୁଏଇ ସରକାର କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ କିପରି ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୃଦୟରେ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି ତାହା ମୁଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଜାଣେ। ସେ କେବଳ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ହୃଦୟରେ ନିଜକୁ ଆଦର କରିଛନ୍ତି ନାହିଁ ବରଂ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କ ମନ୍ଦିର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଆରମ୍ଭରୁ ଏହାର ଫଳପ୍ରଦ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହା ସହିତ ଜଡିତ ହେବା ମୋର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସୌଭାଗ୍ୟ, ମହାମହିମ ଶେଖ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦଙ୍କ ଅପାର ଦାନଶୀଳତାକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଦେଖିଛି। ମୁଁ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ଅସୀମ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ମୁଁ କାମନା କରୁଛି ଯେ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଭାରତ-ୟୁଏଇ ସମ୍ପର୍କର ଗଭୀରତା କେବଳ ୟୁଏଇ ଏବଂ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ହେଉ। ମୁଁ ୨୦୧୫ ରେ ମୋର ୟୁଏଇ ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଉଛି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମହାମହିମ ଶେଖ ମହମ୍ମଦଙ୍କ ସହିତ ଏହି ମନ୍ଦିରର ଧାରଣା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲି। ଭାରତୀୟ ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ତାଙ୍କ ନିକଟରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ପରେ, ସେ ତୁରନ୍ତ ଏବଂ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ମୋର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଗ୍ରହଣ କଲେ। ସେ ମନ୍ଦିର ପାଇଁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଜମି ଆବଣ୍ଟନ କଲେ, ତାଙ୍କର ଅଟଳ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କଲେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ମନ୍ଦିର ସହିତ ଜଡିତ ଆଉ ଏକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇଥିଲା। ୨୦୧୮ ମସିହାରେ ମୋର ୟୁଏଇ ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ବ୍ରହ୍ମବିହାରୀ ସ୍ୱାମୀ ଜୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିବା ସ୍ଥାନୀୟ ସନ୍ଥମାନେ ଦୁଇଟି ମନ୍ଦିର ମଡେଲ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଗୋଟିଏ ମଡେଲ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ବୈଦିକ ଶୈଳୀ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଏକ ମହାନ ମନ୍ଦିରକୁ ଚିତ୍ରଣ କରିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟଟି ବାହ୍ୟ ଭାଗରେ ହିନ୍ଦୁ ଧାର୍ମିକ ପ୍ରତୀକ ବିନା ଏକ ସରଳ ଡିଜାଇନ୍ ଥିଲା। ସନ୍ଥମାନେ କହିଥିଲେ ଯେ ୟୁଏଇ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ଡିଜାଇନ୍ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଯିବ। ମହାମହିମ ଶେଖ୍ ମହମ୍ମଦଙ୍କ ସହିତ ଏହି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପରେ, ତାଙ୍କର ମତ ସ୍ପଷ୍ଟ ଥିଲା। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆବୁଧାବିରେ ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ବୈଭବ ଏବଂ ମହିମା ସହିତ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବା ଉଚିତ। ସେ କେବଳ ଏକ ମନ୍ଦିର କଳ୍ପନା କରିନଥିଲେ ବରଂ ଏହାକୁ ମନ୍ଦିର ସ୍ଥାପତ୍ୟର ଏକ ପ୍ରକୃତ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଭାବରେ କଳ୍ପନା କରିଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ଏକ ସାମାନ୍ୟ ବିଷୟ ନୁହେଁ; ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ। ଏହା କେବଳ ଏଠାରେ ଏକ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିବା ବିଷୟରେ ନୁହେଁ; ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ବିଷୟରେ ଯେ ଏହା ଏକ ପ୍ରକୃତ ମନ୍ଦିରର ସାରକୁ ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ କରେ। ଭାରତ ସହିତ ଭାଇଚାରାର ଏହି ଭାବନା ପ୍ରକୃତରେ ଆମର ସର୍ବବୃହତ ସମ୍ପତ୍ତି। ଆମେ ଏଠାରେ ଦେଖୁଥିବା ମନ୍ଦିରର ମହିମା ମହାମହିମ ଶେଖ୍ ମହମ୍ମଦଙ୍କ ମହାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପ୍ରମାଣ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୟୁଏଇ ବୁର୍ଜ ଖଲିଫା, ଫ୍ୟୁଚର୍ ମ୍ୟୁଜିୟମ୍, ଶେଖ୍ ଜାଏଦ୍ ମସ୍ଜିଦ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଗଠନ ଭଳି ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଥିଲା। ଏବେ, ଏହାର ପରିଚୟରେ ଆଉ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଯୋଡା ହୋଇଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଭକ୍ତ ଏଠାକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ, ଫଳସ୍ୱରୂପ ୟୁଏଇକୁ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କ ଆଗମନ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଲୋକ-ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ରହୁଥିବା କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ, ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶେଖ୍ ମହମ୍ମଦ ଏବଂ ୟୁଏଇ ସରକାରଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏଠାରୁ ୟୁଏଇ ର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ଠିଆ ହୋଇ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସହିତ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ। ମୁଁ ୟୁଏଇର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମୋର ହୃଦୟର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ ୟୁଏଇ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତାକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସହଯୋଗର ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ବିଶେଷକରି ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଆମର ସମ୍ପର୍କ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ତଥାପି, ଭାରତ ଏହି ସମ୍ପର୍କଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ ସମସାମୟିକ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଦେଖେ ନାହିଁ। ଆମ ପାଇଁ, ଏହି ସମ୍ପର୍କର ମୂଳଦୁଆ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଲମ୍ବିଛି। ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ, ଆରବ ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାଣିଜ୍ୟ ସେତୁ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ମୋର ଗୃହ ରାଜ୍ୟ, ଗୁଜରାଟର ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଆରବ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ପର୍କର ପ୍ରାଥମିକ କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା, ଯାହା ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷଙ୍କ ସମୟରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ସଭ୍ୟତାର ଏହି ସନ୍ଧିସ୍ଥଳରୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ଯାହା କଳା, ସାହିତ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ନୂତନ ମାର୍ଗକୁ ଜନ୍ମ ଦିଏ। ତେଣୁ, ଆବୁଧାବିରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ମନ୍ଦିରର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଅତ୍ୟଧିକ କୁହାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଏହି ମନ୍ଦିର ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ସମ୍ପର୍କ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ସାଂସ୍କୃତିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆବୁଧାବିର ଏହି ବିଶାଳ ମନ୍ଦିର କେବଳ ଏକ ପୂଜାସ୍ଥଳ ନୁହେଁ; ଏହା ମାନବତାର ସହଭାଗୀ ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରତୀକ। ଏହା ଭାରତ ଏବଂ ଆରବର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ନେହକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଏବଂ ଭାରତ-ୟୁଏଇ ସମ୍ପର୍କର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଦିଗକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ବିଏପିଏସ ସଂଗଠନ ଏବଂ ଏହାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି। ହରି ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ପ୍ରଶଂସା। ଆମର ପୂଜ୍ୟ ଋଷିମାନଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ବିଏପିଏସ ସଂଗଠନର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏହି ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକରେ ବୈଦିକ ଜଟିଳତା ପ୍ରତି ସତର୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଏକ ଆଧୁନିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ମେଳ ଖାଉଛି। ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ ସନ୍ୟାସ ପରମ୍ପରା ପ୍ରାଚୀନ ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ପାଳନ କରି ଆଧୁନିକ ବିଶ୍ୱକୁ କିପରି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ ତାହା ଉଦାହରଣ ଦିଏ। ପ୍ରତ୍ୟେକେ ଆପଣଙ୍କ ସାଂଗଠନିକ ଦକ୍ଷତା, ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭକ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାରୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଶିକ୍ଷା ପାଇପାରିବେ। ଏସବୁ ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣଙ୍କ କୃପା ପ୍ରକାଶ। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ ମୁଁ ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣଙ୍କୁ ମୋର ବିନମ୍ର ପ୍ରଣାମ। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଦେଶ ଓ ବିଦେଶର ସମସ୍ତ ଭକ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ପାଇଁ ଏହା ଅମୃତ କାଳର ସମୟ, ଯାହା ଆମର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗର ଚିହ୍ନ। ଗତ ମାସରେ, ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଏକ ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିରର ପୁରୁଣା ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇଥିଲା। ରାମଲାଲା ଏବେ ତାଙ୍କ ମନ୍ଦିରରେ ବିଶ୍ରାମ ନେଉଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ପ୍ରେମ ଏବଂ ଭାବନା ସମଗ୍ର ଭାରତ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି। ଏବଂ ଆଜି, ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁ ବ୍ରହ୍ମବିହାରୀ ସ୍ୱାମୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦି ଜୀ ହେଉଛନ୍ତି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପୂଜାରୀ। ମୁଁ କହିପାରିବି ନାହିଁ ଯେ ମୋର ମନ୍ଦିର ପୂଜାରୀ ହେବାର ଯୋଗ୍ୟତା ଅଛି କି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଭାରତ ମା'ଙ୍କ ଭକ୍ତ ହେବାରେ ଗର୍ବ କରେ। ମୋତେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସମୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଏବଂ ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉପହାରିତ ମୋ ଶରୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣିକା କେବଳ ମା' ଭାରତୀଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ। ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ମୋର ପୂଜ୍ୟ ଦେବତା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆବୁଧାବିରେ ଆମେ ଯେଉଁ ଗଭୀର ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରିଥିଲୁ, ତାହା ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଛି। ମୁଁ ନିଜକୁ ଭାଗ୍ୟବାନ ମନେ କରୁଛି ଯେ ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭବ୍ୟ ଶ୍ରୀରାମ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଏବେ ଆବୁଧାବିରେ ଏହି ମନ୍ଦିର ଦେଖିପାରିଲି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ବେଦ 'ଏକମ୍ ସତ୍ ବିପ୍ର ବାହୁଦା ୱଦନ୍ତି' ଘୋଷଣା କରନ୍ତି, ଅର୍ଥାତ୍ ବିଦ୍ୱାନମାନେ ସମାନ ଈଶ୍ୱର, ସମାନ ସତ୍ୟକୁ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରନ୍ତି। ଏହି ଦର୍ଶନ ଭାରତର ମୂଳ ଚେତନା ସହିତ ସଂଲଗ୍ନ। ତେଣୁ, ଆମେ ପ୍ରକୃତି ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତଙ୍କୁ କେବଳ ଆଲିଙ୍ଗନ କରୁନାହୁଁ ବରଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁ। ଆମେ ବିବିଧତାକୁ ବିଭାଜନର ଉତ୍ସ ଭାବରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଆମର ଅନନ୍ୟ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଅନୁଭବ କରୁ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଏବଂ ସମସ୍ୟାର ସାମ୍ନାରେ ଆମର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଢ଼ କରେ, ମାନବତା ଉପରେ ଆମର ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ। ଏହି ମନ୍ଦିରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ, ଆପଣ ବିବିଧତାରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଏକ ଝଲକ ଦେଖିବେ। ହିନ୍ଦୁ ପ୍ରତିମାଚିତ୍ର ସହିତ, ବାଇବଲ ଏବଂ କୁରାନର ମିଶରୀୟ ଚିତ୍ରକଳା ଏବଂ କାହାଣୀ ମନ୍ଦିର କାନ୍ଥକୁ ସଜ୍ଜିତ କରେ। ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ମାତ୍ରେ, ଆମର ବୋହରା ମୁସଲିମ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ହାରମୋନି ପ୍ରାଚୀର ମୋର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କଲା। ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ, ପାର୍ସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ମନ୍ଦିରର ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ 3D ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା। ଏଠାରେ, ଆମର ଶିଖ ଭାଇଭଉଣୀମାନେ ଲଙ୍ଗରର ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ସମସ୍ତ ଧର୍ମର ଲୋକମାନେ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣରେ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯେ ମନ୍ଦିରର ସାତଟି ସ୍ତମ୍ଭ କିମ୍ବା ମୀନାର ୟୁଏଇର ସାତଟି ଏମିରେଟର ପ୍ରତୀକ। ଏହି ଆତ୍ମା ଭାରତୀୟ ଲୋକଙ୍କ ସାରକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, କାରଣ ଆମେ ଯେଉଁଠାକୁ ଯାଉ, ଆମେ ସେହି ସ୍ଥାନର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ଆତ୍ମସାତ କରୁ। ମହାମହିମ ଶେଖ୍ ମହମ୍ମଦଙ୍କ ଜୀବନରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି ଏହି ସମାନ ସମ୍ମାନର ଭାବନା ଦେଖିବାକୁ ପାଇବା ଉତ୍ସାହଜନକ। ମୋର ଭାଇ, ମୋର ବନ୍ଧୁ ଶେଖ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦ ମଧ୍ୟ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପୋଷଣ କରନ୍ତି ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭାଇ। ସେ ଆବୁଧାବିରେ ଆବ୍ରାହିମିକ୍ ପରିବାର ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ମସଜିଦ୍, ଏକ ଚର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଏକ ଯିହୂଦୀ ଧର୍ମାଗାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆବୁଧାବିରେ ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣଙ୍କ ଏହି ମନ୍ଦିର ବିବିଧତାରେ ଏକତାର ଧାରଣାକୁ ଏକ ନୂତନ ପରିମାଣ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଏହି ମହାନ ଏବଂ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନରୁ, ମୁଁ ଆଉ ଏକ ଖୁସିର ଖବର ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଖୁସି ହେଉଛି। ଆଜି ସକାଳେ, ୟୁଏଇ ର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶେଖ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ରସିଦ ଦୁବାଇରେ ଭାରତୀୟ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଜମି ଦାନ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଏବଂ ମୋ ଭାଇ ମହାମହିମ ଶେଖ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ବେଦ ଏହି ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ଯେ " ସମାନୋ ମନ୍ତ୍ର ସମିତି: ସମାନି, ସମାନମ୍ ମନଃ ସହ ଚିତ୍ତମ୍ ଏଷାମ୍" ଅର୍ଥାତ୍ ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏକ ହେବା ଉଚିତ, ଆମର ମନ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ଏକତ୍ରିତ ହେବା ଉଚିତ। ମାନବ ଏକତାର ଏହି ଆହ୍ୱାନ ଆମର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ମୌଳିକ ସାର ଗଠନ କରେ। ଆମର ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସଂକଳ୍ପର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଏହି ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକରେ ଆମେ ଏକ ସ୍ୱରରେ ଘୋଷଣା କରୁଛୁ ଯେ ଜୀବମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଦ୍ଭାବନା ରହିବା ଉଚିତ, ବିଶ୍ୱର କଲ୍ୟାଣ ହେବା ଉଚିତ, ବେଦ ଶ୍ଳୋକ ପାଠ କରୁ। ସେମାନେ ଆମକୁ "ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍" ନୀତି ଶିଖାନ୍ତି - ସମଗ୍ର ପୃଥିବୀ ଆମର ପରିବାର। ଏହି ନୀତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ। ଏଥର ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିତ୍ୱରେ, G-20 ଦେଶଗୁଡ଼ିକ 'ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ପରିବାର, ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ' ସଂକଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢାଇଛନ୍ତି। 'ଏକ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଏକ ବିଶ୍ୱ, ଏକ ଗ୍ରୀଡ୍' ଭଳି ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ଆମର ପ୍ରୟାସର ଉଦାହରଣ ଦିଆଯାଇଛି। सर्वे भवन्तु सुखिनः सर्वे संतु निरामया (ସର୍ବେ ଭବନ୍ତୁ ସୁଖିନହ: ସର୍ବେ ସନ୍ତୁ ନିରାମୟ) ର ଆତ୍ମା ସହିତ, ଭାରତ 'ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ' ମିଶନ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛି। ଆମର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ଆମକୁ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ। ଭାରତ ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସ ମନ୍ତ୍ର ଉପରେ ଏହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆବୁଧାବି ମନ୍ଦିର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ମାନବୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆମର ସଂକଳ୍ପକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସଫଳ କରିବ। ଏହା ସହିତ, ମୁଁ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଏହି ମହାନ ମନ୍ଦିରକୁ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିକୁ ସମର୍ପିତ କରୁଛି। ମୁଁ ସମ୍ମାନନୀୟ ମହନ୍ତ ସ୍ୱାମୀ ଜୀଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ଏବଂ ସମ୍ମାନିତ ପ୍ରମୁଖ ଜୀ ସ୍ୱାମୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଉଛି । ସମସ୍ତ ଭକ୍ତଙ୍କୁ ମୁଁ "ଜୟ ଶ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣ"ଙ୍କ ଆଶ୍ରିବାଦ କାମନା କରୁଛି।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during inauguration of BAPS Hindu Mandir in Abu Dhabi, UAE
14 FEB 2024 11:48PM by PIB Delhi
Shri Swami Narayan Jai Dev, His Excellency Sheikh Nahyan Al Mubarak, the respected Mahant Swami Ji Maharaj, distinguished guests from Bharat, the UAE, and various countries worldwide, and my brothers and sisters participating in this event from every corner of the globe!
Today, the United Arab Emirates has etched a new golden chapter in human history. A grand and divine temple is being inaugurated in Abu Dhabi, marking the culmination of years of hard work and fulfilling a long-standing dream. The blessings of Lord Swami Narayan are intertwined with this momentous occasion. Wherever Pramukh Swami may be in the divine realm, his soul will surely rejoice. My relationship with Pujya Pramukh Swamiji was akin to that of a father and son. I had the privilege of being in his company and receiving paternal affection for a significant part of my life. I continued to receive his guidance even during my tenure as the Chief Minister and Prime Minister. Remarkably, during the construction of Akshardham in Delhi, I was present at the foundation stone laying ceremony at his behest, long before my political career began. Just as he had fulfilled his Guru's wish by establishing a sacred temple on the banks of the Yamuna, embodying the ideal of a devoted disciple, today, with the same sense of discipleship, I stand before you, honoured to have helped realize Pramukh Swami Maharaj's dream. Furthermore, today also marks the auspicious festival of Basant Panchami and the birth anniversary of revered Shastri Ji Maharaj. Basant Panchami celebrates Goddess Saraswati, the goddess of human intelligence and conscience. It is this intelligence that enables us to implement ideals such as cooperation, harmony, and unity in life. I believe this temple will usher in a brighter future for humanity, symbolising communal harmony and global unity for the world.
Brothers & Sisters,
The presence of His Excellency Sheikh Nahyan Al Mubarak, UAE's Minister of Tolerance, is particularly notable today. I am grateful to him for articulating his sentiments, presenting his ideas, and eloquently describing them in his own words to bolster our aspirations.
Friends,
The commendable role played by the UAE government in the construction of this temple cannot be overstated. However, if anyone deserves the greatest credit for realizing the vision of this magnificent temple, it is my brother, His Highness Sheikh Mohammed bin Zayed. I am fully aware of how wholeheartedly the entire UAE government, under the leadership of President Sheikh Mohammed bin Zayed, has fulfilled the aspirations of crores of Indians. He has not only endeared himself to the hearts of 140 crore Indians but has also played a pivotal role in transforming the temple dream of Pramukh Swamiji into reality. It is my greatest fortune to have been associated with this project from its inception to its fruition, witnessing firsthand the immense generosity of His Highness Sheikh Mohammed bin Zayed. I extend my endless gratitude to him. I wish his stature and the depth of the Bharat-UAE relationship is acknowledged not only by the people of the UAE and Bharat but also by the entire world. I recall my visit to the UAE in 2015 when I discussed the concept of this temple with His Highness Sheikh Mohammed. Upon presenting the aspirations of the Indian people to him, he promptly and enthusiastically embraced my proposal. He swiftly allocated a vast tract of land for the temple, demonstrating his unwavering support. Moreover, another issue related to the temple was resolved. During my visit to the UAE in 2018, the local saints, as mentioned by Brahmavihari Swami Ji, presented two temple models. One model depicted a grand temple inspired by ancient Vedic styles of Bharat, while the other was a simpler design devoid of Hindu religious symbols on the exterior. The saints said that the design approved by the UAE government would then be carried forward. Upon deliberating on this matter with His Highness Sheikh Mohammed, his stance was unequivocal. He asserted that temples in Abu Dhabi should be constructed in all their splendour and grandeur. He not only envisioned a temple but also envisioned it to be a true embodiment of temple architecture.
Friends,
This is not a trivial matter; it is a significant undertaking. It is not just about constructing a temple here; it is about ensuring that it embodies the essence of a true temple. This spirit of brotherhood with Bharat is indeed our greatest asset. The magnificence of the temple we behold here is a testament to the grand vision of His Highness Sheikh Mohammed. Until now, the UAE was renowned for landmarks such as the Burj Khalifa, the Future Museum, the Sheikh Zayed Mosque, and other cutting-edge structures. Now, another cultural milestone has been added to its identity. I am confident that a substantial number of devotees will visit here in the future, consequently boosting the influx of visitors to the UAE and enhancing people-to-people connections. On behalf of crores of Indians residing across Bharat and the world, I extend my heartfelt gratitude to President His Highness Sheikh Mohammed and the UAE Government. I urge all of you to join me in giving a standing ovation to the President of the UAE from here. Thank you very much. I also extend my heartfelt gratitude to the people of the UAE for their cooperation.
Friends,
The friendship between Bharat and the UAE is regarded worldwide as a model of mutual trust and collaboration. Particularly in recent years, our relations have reached unprecedented heights. However, Bharat does not view these relations solely within the contemporary context. For us, the foundation of these ties stretches back thousands of years. Centuries ago, the Arab world served as a crucial trade bridge between Bharat and Europe. For the traders of Gujarat, my home state, the Arab world was the primary hub of trade relations, tracing back to our ancestors. It is from this intersection of civilizations that new opportunities arise, giving birth to new avenues of art, literature, and culture. Hence, the significance of this temple constructed in Abu Dhabi cannot be overstated. This temple injects fresh cultural vigour into our ancient ties.
Friends,
The grand temple in Abu Dhabi is not merely a place of worship; it is a symbol of humanity's shared heritage. It embodies the mutual affection between the peoples of Bharat and Arabia and reflects the spiritual dimension of Bharat-UAE relations. I commend the BAPS organization and its members for this remarkable achievement. I express my admiration for the devotees of Hari. Temples have been erected worldwide by the members of the BAPS organization, under the guidance of our revered sages. The meticulous attention to Vedic intricacies in these temples is matched by a modern outlook. The Swaminarayan Sanyas tradition exemplifies how one can embrace the modern world while adhering to ancient principles. Everyone can learn valuable lessons from your organizational prowess, systemic efficiency, and sensitivity towards each devotee. All of this is a manifestation of Bhagwan Swaminarayan's grace. I offer my humble obeisance to Bhagwan Swaminarayan on this momentous occasion. Congratulations to all of you and to all the devotees in the country and abroad.
Friends,
This is the time of Amrit Kaal for Bharat, which also marks a golden era for our faith and culture. Just last month, the age-old dream of a magnificent Ram temple in Ayodhya was fulfilled. Ramlala now rests in His abode, and the love and emotion this evokes continue to reverberate throughout Bharat and among every Indian. And today, my dear friend Brahmavihari Swami mentioned that Modi ji is the foremost priest. I cannot say whether I possess the qualifications to be a temple priest, but I take pride in being a devotee of Bharat Maa. Every moment of the time bestowed upon me and every particle of my body gifted by the Divine is devoted solely to Maa Bharati. The 140 crore countrymen are my revered deities.
Friends,
The profound joy we experienced in Ayodhya has been further enriched by the wave of felicity we are witnessing in Abu Dhabi today. I consider myself fortunate to have witnessed the majestic Shri Ram temple first in Ayodhya and now this temple in Abu Dhabi.
Friends,
Our Vedas proclaim 'Ekam Sat Vipra Bahuda Vadanti,' meaning scholars interpret the same God, the same truth, in various ways. This philosophy is ingrained in the core consciousness of Bharat. Hence, we not only embrace everyone by nature but also extend a warm welcome to all. We perceive diversity not as a source of division but as our unique strength. This belief bolsters our confidence in the face of global conflicts and challenges, fortifying our confidence in humanity. At every step in this temple, you will witness a glimpse of confidence in diversity. Alongside Hindu iconography, Egyptian hieroglyphs and narratives from the Bible and Quran adorn the temple walls. As soon as I entered the temple, the Wall of Harmony caught my eye, constructed by our Bohra Muslim community. Subsequently, a remarkable 3D experience of the temple was showcased, initiated by the Parsi community. Here, our Sikh brothers and sisters have undertaken the responsibility of langar. People from all faiths have contributed to the temple's construction. It is also noteworthy that the seven pillars or minarets of the temple symbolise the seven emirates of the UAE. This spirit reflects the essence of the Indian people, as wherever we traverse, we respect and assimilate the culture and values of the place. It is heartening to witness this same sense of respect for all embodied in the life of His Highness Sheikh Mohammed. My brother, my friend Sheikh Mohammed bin Zayed, also harbours a vision that we are all brothers. He erected the House of Abrahamic Family in Abu Dhabi, which encompasses a mosque, a church, and a synagogue. And now, this temple of Bhagwan Swami Narayan in Abu Dhabi is providing a new dimension to the concept of unity in diversity.
Friends,
Today, from this grand and sacred location, I am pleased to share another piece of good news. This morning, His Highness Sheikh Mohammed bin Rashid, Vice President of the UAE, announced the donation of land to construct a hospital for Indian workers in Dubai. I extend my heartfelt gratitude to him and to my brother, His Highness Sheikh Mohammed bin Zayed.
Friends,
Our Vedas impart the wisdom that "समानो मंत्र: समिति: समानी, समानम् मनः सह चित्तम् एषाम्" (Samano Mantra Samitih Samani, Samanam Manah Saha Chittam Esham), meaning our thoughts should be united, our minds connected, and our resolutions aligned. This call for human unity forms the fundamental essence of our spirituality. Our temples serve as hubs for these teachings and resolutions. In these temples we declare in one voice that there should be goodwill among the living beings, there should be welfare of the world, reciting the verses of the Vedas. They teach us the principle of "Vasudhaiva Kutumbakam" – the whole earth is our family. Guided by this principle, Bharat is dedicated to promoting global peace. This time under Bharat's presidency, the G-20 countries have further strengthened and taken forward the resolve of 'One Earth, One Family, One Future'. Our endeavours are exemplified by campaigns such as 'One Sun, One World, One Grid'. With the spirit of सर्वे भवन्तु सुखिनः सर्वे सन्तु निरामया (Sarve Bhavantu Sukhinaha: Sarve Santu Niramaya), India is also working towards the mission of 'One Earth, One Health'. Our culture and faith inspire us to work for global welfare. Bharat is working in this direction on the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas. I am confident that the humanitarian vision embodied by the Abu Dhabi temple will invigorate our resolutions and bring them to fruition. With this, I extend my heartfelt gratitude to all present. I dedicate this grand temple to humanity as a whole. I offer my obeisance to respected Mahant Swami ji and pay homage to respected Pramukh Ji Swami, and wishing "Jai Shri Swami Narayan" to all the devotees.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.