ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରୋଜଗାର ମେଳା ଅନ୍ତର୍ଗତ ୫୧,୦୦୦+ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
29 OCT 2024 2:11PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର!
ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଆମ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଉଥିବା ମୋର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସହକର୍ମୀମାନେ, ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ, ବିଧାନସଭା ସଦସ୍ୟ, ଦେଶର ଯୁବ ବନ୍ଧୁ, ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନମାନେ!
ଆଜି ଧନତେରସର ପବିତ୍ର ପର୍ବ, ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଦୁଇ ଦିନ ପରେ, ଆମେ ଦୀପାବଳି ପର୍ବ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରିବୁ, ଏବଂ ଏହି ବର୍ଷର ଦୀପାବଳି ଅସାଧାରଣ ଭାବରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର। ଆପଣ ଭାବିପାରନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦୀପାବଳିକୁ କ'ଣ ଭିନ୍ନ କରିଥାଏ, କାରଣ ଏହା ଏକ ଉତ୍ସବ ଯାହା ଆମେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପାଳନ କରୁ। ମୋତେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଅନ୍ତୁ ଯେ ଏହାକୁ କଣ ଅନନ୍ୟ କରିଥାଏ: 500 ବର୍ଷ ପରେ, ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀ ରାମ (ରାମ ଲଲ୍ଲା) ଏବେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ତାଙ୍କ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିରରେ ବିରାଜମାନ। ଏହି ମହାନ ମନ୍ଦିରରେ ରାମ ଲଲ୍ଲାଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପରେ ଏହା ପ୍ରଥମ ଦୀପାବଳି, ଏପରି ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଯାହା ପାଇଁ ଅଗଣିତ ପିଢ଼ି ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ତ୍ୟାଗ ଏବଂ କଷ୍ଟ ସହିଛନ୍ତି। ଆମେ ପ୍ରକୃତରେ ଏପରି ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଏବଂ ଅସାଧାରଣ ଦୀପାବଳିର ସାକ୍ଷୀ ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟବାନ।
ଏହି ଉତ୍ସବ ପାଳନ ଏବଂ ଏହି ପବିତ୍ର ଦିନରେ, ରୋଜଗାର ମେଳା ମାଧ୍ୟମରେ ୫୧,୦୦୦ ଯୁବକଙ୍କୁ ସରକାରୀ ପଦବୀ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ମୋର ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପ୍ରଦାନ କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜାରି ରଖିଛି। ବିଜେପି ଏବଂ ଏନଡିଏ ଦ୍ୱାରା ଶାସିତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସମ୍ପ୍ରତି, ହରିୟାଣାରେ, ନୂତନ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ମାତ୍ରେ, ୨୬,୦୦୦ ଯୁବକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଉପହାର ଦିଆଯାଇଥିଲା। ହରିୟାଣା ସହିତ ପରିଚିତ ଲୋକମାନେ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେଠାରେ ଏକ ଉତ୍ସବମୁଖୀ ପରିବେଶ ରହିଛି ଏବଂ ଯୁବକମାନେ ଉତ୍ସାହରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ହରିୟାଣାରେ ଆମର ସରକାର ଏକ ଅନନ୍ୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା - ଏହା କୌଣସି ଖର୍ଚ୍ଚ କିମ୍ବା ଗୁପ୍ତ କାରବାର ବିନା ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଆଜି, ମୁଁ ହରିୟାଣା ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପାଇଥିବା ୨୬,୦୦୦ ଯୁବକଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ହରିୟାଣାରେ ୨୬,୦୦୦ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ୫୧,୦୦୦ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସହିତ, ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଗତିଆଡକୁ ଗତି କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ସାରା ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପ୍ରଦାନ କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜାରି ରହିଛି। ବିଜେପି ଏବଂ ଏନଡିଏ ଶାସିତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସମ୍ପ୍ରତି, ହରିୟାଣାରେ, ନୂତନ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ, ୨୬,୦୦୦ ଯୁବକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି। ହରିୟାଣା ସହିତ ପରିଚିତ ଲୋକମାନେ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଆଜିକାଲି ସେଠାରେ ଏକ ଉତ୍ସବମୁଖର ପରିବେଶ ରହିଛି, ଯୁବପିଢ଼ି ଉତ୍ସାହିତ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି। ହରିୟାଣାରେ ଆମର ସରକାରଙ୍କ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଖ୍ୟାତି ଅଛି - ଏହା କୌଣସି ଖର୍ଚ୍ଚ କିମ୍ବା ପକ୍ଷପାତିତା ବିନା ଚାକିରି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଆଜି, ମୁଁ ହରିୟାଣା ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପାଇଥିବା ୨୬,୦୦୦ ଯୁବକଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏହା ହରିୟାଣାରେ ୨୬,୦୦୦ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରୁ ଅତିରିକ୍ତ ୫୧,୦୦୦ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ହେଉଛି ଏହି ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ଏହି ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଭାବ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ପଡ଼ିଛି। ଆଜି, ସାରା ଦେଶରେ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ରାଜପଥ, ରାସ୍ତା, ରେଳପଥ, ବନ୍ଦର, ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଫାଇବର ଲାଇନ ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଟାୱାର ସ୍ଥାପନ ଉପରେ କାମ ଚାଲିଛି। ଆମେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ବିସ୍ତାର କରୁଛୁ, ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ସହର ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ ଏବଂ ଜଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ୍ ପାଇପଲାଇନ୍ ବିଛାଉଛୁ। ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ସ୍କୁଲ, କଲେଜ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ, ସରକାର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁନାହିଁ ବରଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତକାଲି, ମୁଁ ଭଦୋଦରାରେ ଥିଲି, ଯେଉଁଠାରେ ମୋତେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ବିମାନ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଏକ କାରଖାନା ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଏହି କାରଖାନା କେବଳ ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବ। କିନ୍ତୁ ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହା ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗର ସଂଖ୍ୟା ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକ, କାରଣ ବିମାନ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ବିପୁଳ ପରିମାଣର ସ୍ପେୟାର ପାର୍ଟସ୍। ଏହି ପାର୍ଟସ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଅନେକ ଛୋଟ କାରଖାନାର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ଉଭା ହେବ। ସାରା ଦେଶରେ ଆମର ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ହେବେ, ଏବଂ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଏମଏସଏମଇ ମଧ୍ୟ ଉଭା ହେବେ। ଏକ ବିମାନରେ ୧୫,୦୦୦ ରୁ ୨୫,୦୦୦ ଛୋଟ ଏବଂ ବଡ଼ ଅଂଶ ରହିଥାଏ, ଅର୍ଥାତ୍ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ହଜାର ହଜାର କାରଖାନା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ହେବେ। ଏହା ଆମର ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ କେତେ ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ଏବଂ ଏହା ଅଗଣିତ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ତାହା କେବଳ କଳ୍ପନା କରାଯାଇପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରୁ, ଆମର ଧ୍ୟାନ କେବଳ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ଲାଭ ଉପରେ ନୁହେଁ; ଆମେ ଏହାର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ କଳ୍ପନା କରୁ। ଆମେ ଏକ ଏପରି ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ ଯାହା ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଜନାକୁ ନିଅନ୍ତୁ। ପୃଷ୍ଠରେ, ଏହା ଦେଖାଯାଇପାରେ ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ପରିବାରକୁ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି, କିନ୍ତୁ ନିକଟରୁ ଦେଖିଲେ ଆହୁରି ବହୁତ କିଛି ଜଣାପଡ଼େ। ଗତ ଛଅ ମାସରେ, ପ୍ରାୟ ୧.୨୫ ରୁ ୧.୫ କୋଟି ଗ୍ରାହକ ଏହି ଯୋଜନାରେ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିଛନ୍ତି। ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ୯୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ବିକ୍ରେତା ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘରେ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଯାଇସାରିଛି। ଆଗକୁ ବଢ଼ି, ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ୮୦୦ ସୌରଚାଳିତ ଗ୍ରାମ ସ୍ଥାପନ କରିବାର ଯୋଜନା ଅଛି। ଏହା ସହିତ, ୩୦,୦୦୦ ଲୋକଙ୍କୁ ଛାତ ଉପରେ ସୌର ସଂସ୍ଥାପନରେ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି। ସଂକ୍ଷେପରେ, ଏହି ଏକକ ଯୋଜନା ନିର୍ମାତା, ବିକ୍ରେତା, ସଂସ୍ଥାପକ ଏବଂ ମରାମତିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଖୋଲିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଜନା ସାରା ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ତୁମକୁ ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି, ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଛୋଟ ଗ୍ରାମ ସହିତ ଜଡିତ ଉଦାହରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ଯୁଗରୁ ଆମ ଦେଶରେ ଖଦି ଏକ ଆଲୋଚନାର ବିଷୟ ହୋଇଛି। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଖଦି ଗ୍ରାମ ଶିଳ୍ପର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ବିଚାର କରନ୍ତୁ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମ ସରକାରଙ୍କ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଖଦି ଗ୍ରାମ ଶିଳ୍ପକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଛି, କେବଳ ଏହାର ପ୍ରତିଛବି ବଦଳାଇ ନାହିଁ ବରଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଜଡିତ ଲୋକଙ୍କ ଭାଗ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ଆଜି, ଖଦି ଗ୍ରାମ ଶିଳ୍ପ ବାର୍ଷିକ ୧.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଯଦି ଆମେ ଏହାକୁ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବର ପରିସ୍ଥିତି ସହିତ ତୁଳନା କରିବା - ଯେପରି ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ସମ୍ପ୍ରତି ପୂର୍ବ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ସରକାରୀ ଚାକିରିର ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ - ତେବେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆଜି ଖଦି ବିକ୍ରୟ UPA ସରକାରଙ୍କ ସମୟ ତୁଳନାରେ ୪୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ। ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଅର୍ଥ ହେଉଛି କାରିଗର, ବୁଣାକାର ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ଯାହା ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ସେହିପରି, ଆମର ଲଖପତି ଦିଦି ଯୋଜନା ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତିର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ୧୦ କୋଟି ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କାମ ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ୧୦ କୋଟି ମହିଳା ଏବେ ସେମାନଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଯୋଗୁଁ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ଟଙ୍କା ଆଣୁଛନ୍ତି। ୧୦ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କ ଏହି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟତଃ ଅନେକଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହୁଏ ନାହିଁ। ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି, ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ମହିଳାମାନେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ନିଯୁକ୍ତିରୁ ଆୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି। ଆମ ସରକାର ଏହି ୩ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ "ଲଖପତି ଦିଦି" ହେବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି, ଯାହା କେବଳ ଆୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପ୍ରାୟ ୧.୨୫ କୋଟି ମହିଳା ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବାର୍ଷିକ ଆୟ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଏହି ପ୍ରଗତିକୁ ଦେଖି, ଯୁବପିଢ଼ି ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ପ୍ରଶ୍ନ କରନ୍ତି ଯେ ବିକାଶର ବର୍ତ୍ତମାନର ଗତି ଏବଂ ସ୍ତର କାହିଁକି ପୂର୍ବରୁ ହାସଲ କରାଯାଇ ନଥିଲା। ଉତ୍ତର ସରଳ: ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକରେ ଆବଶ୍ୟକ ନୀତି ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଉଭୟର ଅଭାବ ଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ମନେ ରଖିଥିବେ ଯେ ଭାରତ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ବିଶେଷକରି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଥିଲା। ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଆବିର୍ଭାବ ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଭାରତକୁ ପ୍ରାୟତଃ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, କେବେ ସେମାନେ ଆମ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବେ ବୋଲି ଭାବି। ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଆସିଲେ, ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପଶ୍ଚିମରେ ପୁରୁଣା ହୋଇସାରିଥିଲା। ଏକ ମାନସିକତା ଥିଲା ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକଶିତ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ, ଏବଂ ଏହି ଧାରଣା ପ୍ରଚଣ୍ଡ କ୍ଷତି ଘଟାଇଥିଲା। ଭାରତ କେବଳ ଆଧୁନିକ ବିକାଶର ଦୌଡ଼ରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଗଲା ନାହିଁ ବରଂ ନିଯୁକ୍ତିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସ ମଧ୍ୟ ହରାଇଲା। ଆଧୁନିକ, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଶିଳ୍ପ ବିନା, ଆମେ କିପରି ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା? ତେଣୁ, ଆମେ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ପୁରୁଣା ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ଦେଶକୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲୁ। ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସରୁ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନବାହନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସୀମାରେ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ'କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କଲୁ। ଆମେ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପାଇଁ କାମ କଲୁ ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ବିଦେଶୀ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିବେଶ ଉଭୟକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କଲୁ। 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ମିଳିତ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ନାଟକୀୟ ଭାବରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି। ଆଜି, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଗତି ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି, ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିଛନ୍ତି। ବିପୁଳ ନିବେଶ କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିବା ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯାହା ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ପରିଣତ କରିଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମର ଯୁବକମାନେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଉଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହା ସ୍କିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଆଜି, ଯୁବକମାନେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଶହ ଶହ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ରରେ ତାଲିମ ପାଉଛନ୍ତି। ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ ଯେ ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ସୁଯୋଗ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଭାରତର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫୦୦ କମ୍ପାନୀରେ ଦେୟଯୁକ୍ତ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରତି ମାସରେ ୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପାଇବେ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ କୋଟି ଯୁବକ ଯୁବତୀ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ସୁଯୋଗରୁ ଉପକୃତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାସ୍ତବ-ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସାୟିକ ପରିବେଶ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତା ସେମାନଙ୍କ କ୍ୟାରିଅର ପାଇଁ ଅମୂଲ୍ୟ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ସରକାର ଯୁବ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ବିଦେଶରେ ଅଧିକ ସହଜରେ ଚାକିରି ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଖୋଲି ଦେଉଛନ୍ତି। ସମ୍ପ୍ରତି, ଜର୍ମାନୀ, ଯେପରି ଆପଣ ଖବରକାଗଜରେ ପଢ଼ିଥିବେ, ବିଶେଷ ଭାବରେ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଦକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ରଣନୀତି ପ୍ରକାଶ କରିଛି। ପୂର୍ବରୁ, ଜର୍ମାନୀ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୨୦,୦୦୦ ଦକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ଯୁବକଙ୍କୁ ଭିସା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ, ସେମାନେ ଏହି ସଂଖ୍ୟାକୁ ୯୦,୦୦୦ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୯୦,୦୦୦ ଯୁବକ ଜର୍ମାନୀରେ କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ, ଯାହା ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେବ। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଭାରତ ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶ ଏବଂ ଜାପାନ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ଫ୍ରାନ୍ସ, ଜର୍ମାନୀ, ମରିସସ୍, ଇସ୍ରାଏଲ, ୟୁକେ ଏବଂ ଇଟାଲୀ ଭଳି ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଉନ୍ନତ ଦେଶ ସମେତ ୨୧ ଟି ଦେଶ ସହିତ ପ୍ରବାସ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି। ପ୍ରତିବର୍ଷ, ୩୦୦୦ ଭାରତୀୟ ୟୁକେରେ ଦୁଇ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଅଧ୍ୟୟନ ଭିସା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ଅଟନ୍ତି, ଏବଂ ୩୦୦୦ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ର ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ। ଭାରତର ପ୍ରତିଭା କେବଳ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ଅବଦାନ ଦେଉନାହିଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଗତିରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି, ଏବଂ ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସରକାରଙ୍କ ଭୂମିକା ହେଉଛି ଏକ ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ସୁଯୋଗ ପାଇପାରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିପାରିବେ। ତେଣୁ, ଆପଣ ଯେକୌଣସି ପଦବୀରେ ଥାଆନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯୁବକ ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ହେବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଦେଶର କରଦାତା ଏବଂ ନାଗରିକମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ସରକାରୀ ପଦବୀ ହାସଲ କରିବାରେ ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଆମେ ଆମର ପଦବୀ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ, ଏବଂ ଆମର ନିଯୁକ୍ତି କେବଳ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବା କରିବା ପାଇଁ। ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ପ୍ରଭାବରୁ ମୁକ୍ତ ଯୋଗ୍ୟତା ଆଧାରିତ ଚାକିରିର ଏହି ନୂତନ ସଂସ୍କୃତି ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ ସହିତ ଆସିଥାଏ: ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ହାଲୁକା କରି ଏହି ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିବା। ଆମର ପଦବୀ କିମ୍ବା ଭୂମିକା ଯାହା ହେଉ - ଜଣେ ପୋଷ୍ଟମ୍ୟାନ୍ କିମ୍ବା ପ୍ରଫେସର ଭାବରେ - ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିବା, ବିଶେଷକରି ଗରିବ, ନିଷ୍ପେସିତ, ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ, ମହିଳା ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କର। ଆମକୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁଥିବା କାହାକୁ, ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଏହାକୁ ଆମର ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ଭାବି ଏଥିରେ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା।
ଆପଣମାନେ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ଭାରତ ସରକାରରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଏକ ନୂତନ ଭାରତ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଏହା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପରି ଯୁବ ସହକର୍ମୀଙ୍କ ଅବଦାନ ବିନା ସମ୍ଭବ ହେବ ନାହିଁ। ତେଣୁ, ଆପଣଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ କେବଳ ଭଲ କାମ କରିବା ନୁହେଁ, ବରଂ ଅସାଧାରଣ ଭାବରେ କାମ କରିବା ଉଚିତ। ଆମ ଦେଶର ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଏପରି ଉଦାହରଣ ସ୍ଥାପନ କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ। ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ, ଦେଶ ଆମଠାରୁ ଆଶା ରଖିଛି, ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତର ଆତ୍ମା ​​ସହିତ, ଏହି ଆଶାଗୁଡ଼ିକ ଆହୁରି ଅଧିକ। ତଥାପି, ଏହି ଆଶାଗୁଡ଼ିକ ଆମ ଉପରେ ରଖାଯାଇଥିବା ବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଯାହା ଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ଇନ୍ଧନ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ଲୋକଙ୍କ ଆଶା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ କରିଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ନିଯୁକ୍ତି ସହିତ, ଆପଣମାନେ ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନରେ ଏକ ନୂତନ ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନମ୍ର ରହିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ମନେରଖନ୍ତୁ ଯେ ଆମେ ଶାସକ ନୁହେଁ, ସେବକ। ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ, କେବେବି ଶିଖିବା ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ; ନୂତନ କୌଶଳ ଆକର୍ଷିତ କରିଚାଲନ୍ତୁ। ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର iGOT କର୍ମଯୋଗୀ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ବିଭିନ୍ନ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଆପଣ ଏହି ଡିଜିଟାଲ୍ ତାଲିମ ମଡ୍ୟୁଲ୍ସକୁ ଅନଲାଇନରେ ପ୍ରବେଶ କରିପାରିବେ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ସମୟ ଅଛି ଆପଣଙ୍କ ଆଗ୍ରହର ବିଷୟ ଉପରେ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସମାପ୍ତ କରିପାରିବେ। ଆପଣଙ୍କ ଜ୍ଞାନକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଏହି ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାନ୍ତୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା, ଭାରତ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ମାନ୍ୟତାରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଆଜି, ଆପଣ ୨୦,୨୨ କିମ୍ବା ୨୫ ବର୍ଷ ବୟସର ହୋଇପାରନ୍ତି; ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବ ସେତେବେଳେ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ କ୍ୟାରିୟରର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସ୍ଥାନରେ ରହିବେ। ତା'ପରେ, ଆପଣ ଗର୍ବର ସହିତ କହିପାରିବେ ଯେ ଆପଣଙ୍କର ୨୫ ବର୍ଷର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। ଏହା କେତେ ମହାନ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ସମ୍ମାନ! ଆପଣ କେବଳ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇନାହାଁନ୍ତି; ଆପଣ ଏକ ଗଭୀର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା କରିବାକୁ, ଆପଣଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସାକାର ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ବିଶ୍ରାମ ନେବୁ ନାହିଁ। ଆମେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଜନସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ପୂରଣ କରିବୁ।
ମୁଁ ଆଜି ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପାଇଥିବା ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ମୋର ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆଗାମୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ସମସ୍ତ ସଫଳତା କାମନା କରୁଛି। ଆଜି, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ମଧ୍ୟ ଏହି ବିଶେଷ ଆନନ୍ଦରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବେ, ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଆମ ଉପରେ ଦୀପାବଳି ଏବଂ ଏହି ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସହିତ, ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଉତ୍ସବ। ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଉପଭୋଗ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା।
ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the distribution of 51,000+ appointment letters under Rozgar Mela
29 OCT 2024 2:11PM by PIB Delhi
Namaskar!
My Cabinet colleagues joining us from various parts of the country, Members of Parliament, Members of Legislative Assemblies, young friends of the nation, ladies and gentlemen!
Today marks the auspicious festival of Dhanteras, and I extend my heartfelt greetings to all citizens on this occasion. In two days, we shall also celebrate the festival of Deepawali, and this year’s Diwali is exceptionally special. You may wonder what sets this Diwali apart, as it is a celebration we observe annually. Allow me to share with you what makes this one unique: after 500 years, Lord Shri Ram (Ram Lalla) is now seated in his magnificent temple in Ayodhya. This is the first Deepawali since the installation of Ram Lalla in this grand temple, a moment for which countless generations have waited, and for which lakhs have endured sacrifices and hardships. We are indeed fortunate to witness such a remarkable and extraordinary Diwali.
In the midst of these festive celebrations, on this auspicious day, 51,000 young people are being awarded appointment letters for government positions through this Rozgar Mela. I extend my congratulations and best wishes to each one of you.
Friends,
The central government is continuing its process of providing permanent government jobs to lakhs of youth across the country. In states governed by the BJP and NDA as well, appointment letters have been issued to lakhs of youngsters. Recently, in Haryana, as soon as the new government was formed, 26,000 young people were gifted with employment. Those familiar with Haryana will know that there is a celebratory atmosphere there at present, and the youth are full of enthusiasm. Our government in Haryana is known for a unique approach — it provides employment opportunities without any expenses or underhanded dealings. Today, I would like to extend special congratulations to the 26,000 youth who have received appointment letters from the Haryana government. With 26,000 new appointments in Haryana and 51,000 more today, we celebrate significant progress.
Friends,
The process of providing permanent government jobs to lakhs of young people across the country continues under the Government of India. In BJP- and NDA-governed states as well, appointment letters have been issued to lakhs of youth. Recently, in Haryana, upon the formation of the new government, 26,000 young people received employment opportunities. Those familiar with Haryana will know that there is a celebratory atmosphere there these days, with the youth feeling uplifted. Our government in Haryana has a distinctive reputation – it provides jobs without any expenses or favouritism. Today, I extend special congratulations to the 26,000 young people who have received appointment letters from the Haryana government. This makes 26,000 new jobs in Haryana and an additional 51,000 from today’s programme.
Friends,
Our commitment is to maximise employment opportunities for the youth of this country. The policies and decisions of this government have a direct impact on job creation. Today, there is work underway on constructing expressways, highways, roads, railways, ports, airports, and installing fibre lines and mobile towers across the nation. We are expanding new industries into every corner of the country, building new industrial cities, and laying water and gas pipelines. A large number of schools, colleges, and universities are also being established. Through infrastructure investment, the government aims to reduce logistics costs. These initiatives are not only providing enhanced convenience to citizens but are also creating millions of new job opportunities.
Friends,
Just yesterday, I was in Vadodara, where I had the opportunity to inaugurate a factory producing aircraft for the defence sector. This factory alone will directly employ thousands of people. But beyond this, the number of job opportunities it will generate is significantly greater, due to the vast number of spare parts needed for aircraft production. A network of many small factories will emerge to manufacture and supply these parts. Our MSMEs across the country will be engaged in producing these components, with new MSMEs also emerging to meet demand. An aircraft contains between 15,000 to 25,000 small and large parts, meaning thousands of factories across the nation will become active to supply each manufacturing plant. One can only imagine the substantial boost this will bring to our MSME sector and the countless employment opportunities it will create.
Friends,
Today, when we launch a scheme, our focus is not solely on the benefits provided to the public; we envision a much broader impact. We also aim to establish an ecosystem that generates employment. Take, for instance, the PM Suryaghar Free Electricity Scheme. On the surface, it may appear that the scheme is designed to supply free electricity to households, but a closer look reveals much more. In just the last six months, around 1.25 to 1.5 crore customers have registered for this scheme. Over 9,000 vendors have joined to carry out the necessary installations, and solar panels have already been fitted in more than 5 lakh homes. Moving forward, there are plans to establish 800 solar-powered villages across various parts of the country as a model under this scheme. Additionally, 30,000 people have been trained in rooftop solar installation. In essence, this single scheme has opened up lakhs of employment opportunities for manufacturers, vendors, installers, and repairers. The PM Suryaghar Free Electricity Scheme is poised to create lakhs of new jobs across the country.
Friends,
Let me give you another example, and today I am focusing on examples related to smaller villages. Khadi has been a topic of discussion in our country since the independence era. But consider the remarkable transformation of the Khadi Village Industry today. Over the last 10 years, the policies of our government have completely revitalised the Khadi Village Industry, not only changing its image but also transforming the fortunes of those involved in this work within rural areas. Today, the Khadi Village Industry is generating over 1.5 lakh crore rupees in revenue annually. If we compare this to the situation a decade ago – just as Dr. Jitendra Singh recently highlighted the statistics on government jobs under previous and current governments – the difference is astounding. For example, Khadi sales today are 400 percent higher than they were during the UPA government. This growth means that artisans, weavers, and traders are reaping substantial benefits. New opportunities are emerging in this sector, creating a large number of jobs.
Similarly, our Lakhpati Didi Yojana has provided new avenues of employment and self-employment for rural women. In the past decade, 10 crore women have joined Self-Help Groups, engaging in economic activities and earning an income through their work. These 10 crore women are now bringing money into their households through employment and self-employment, thanks to their hard work. This impressive number of 10 crore women often goes unnoticed by many. The government has fully supported them, providing resources and financial aid. These women are generating income from various types of employment. Our government has set a target to enable 3 crore of these women to become "Lakhpati Didis," aiming not just to create income but to increase it. So far, around 1.25 crore women have achieved this milestone, earning an annual income of over Rs 1 Lakh each year.
Friends,
Today, Bharat is advancing towards becoming the world’s third-largest economy. Witnessing this progress, the youth naturally question why the current pace and scale of development weren’t achieved earlier. The answer is simple: previous governments lacked both the policies and intent needed.
Friends,
You may recall how Bharat used to lag in numerous sectors, particularly in technology. While new technologies emerged globally, Bharat often had to wait, wondering when they would finally reach us. By the time they arrived, these technologies were already outdated in the West. A mindset took hold that modern technology couldn’t be developed in our country, and this perception caused tremendous loss. Bharat not only fell behind in the race for modern development but also lost significant sources of employment. Without modern, employment-generating industries, how could we create jobs? Therefore, we began working to rid the country of the outdated thinking of previous governments. From the space sector to semiconductors, from electronics to electric vehicles, we promoted 'Make in India' across every new technological frontier. We worked towards a Atmanirbhar Bharat and launched the PLI scheme to attract both new technologies and foreign direct investment. The 'Make in India' initiative and the PLI scheme combined have dramatically accelerated job creation. Today, industries in every sector are gaining momentum, opening new opportunities for the youth across different fields. Massive investments are being made, and record-breaking opportunities are emerging. Over 1.5 lakh startups have been launched in the last eight years, making Bharat the world’s third-largest startup ecosystem. Through all these developments, our youth are finding opportunities to advance and secure employment.
Friends,
To enhance the capabilities of Bharat's youth, the government is highly focused on skill development. This led to the launch of initiatives like Skill India. Today, young people are receiving training in hundreds of skill development centres nationwide. We have also ensured that our youth need not struggle to gain experience and opportunities. Under the Pradhan Mantri Internship Yojana, provisions have been made for paid internships in India’s top 500 companies, with each intern receiving Rs 5,000 per month for a year. Our aim is for one crore young people to benefit from internship opportunities in the next five years, enabling them to connect with real-world business environments across various sectors. This experience will be invaluable for their careers.
Friends,
The Indian government is opening up new opportunities to help young Indians secure jobs abroad more easily. Recently, Germany, as you may have read in the newspapers, released a Skilled Workforce Strategy specifically for Bharat. Previously, Germany issued visas annually to 20,000 skilled Indian youth. Now, they have decided to increase this number to 90,000, meaning 90,000 young people will have the opportunity to work in Germany each year, which will greatly benefit our youth. In recent years, India has signed migration and employment agreements with 21 countries, including Gulf nations and economically advanced countries like Japan, Australia, France, Germany, Mauritius, Israel, the UK, and Italy. Each year, 3,000 Indians are eligible for a two-year work and study visa in the UK, and 3,000 Indian students will have the opportunity to study in Australia. Bharat's talent is not only contributing to the nation’s progress but is also playing a significant role in the advancement of the world, and we are progressing in that direction.
Friends,
Today, the government’s role is to create a modern system where every young person has access to opportunities and can fulfil their aspirations. Therefore, in whatever position you hold, your goal should be to provide maximum support and facilities to the youth and citizens.
Friends,
The taxpayers and citizens of this country have played an essential role in enabling you to secure a government position. We owe our positions and opportunities to them, and our appointments are solely to serve the public. This new culture of merit-based jobs, free from expense and influence, comes with a responsibility: to repay this debt by easing the challenges in citizens' lives. No matter our position or role—whether as a postman or a professor—our duty is to serve the people of this nation, especially the poorest, the marginalised, the oppressed, tribals, women, and the youth. Whoever we have the chance to serve, let us consider it our privilege and dedicate ourselves to it.
You are joining the Government of India at a time when the nation is committed to developing a new India. To achieve this, we must excel in every sector, and this won't be possible without the contribution of young colleagues like yourselves. Therefore, your goal should not just be to work well, but to work exceptionally. Government employees in our country should set examples that are recognised worldwide. Naturally, the country has expectations from us, and with the spirit of Aspirational Bharat, these expectations are even higher. However, these expectations reflect the trust placed in us, fuelling the nation’s progress. This trust makes it our responsibility to live up to the people’s hopes.
Friends,
With this appointment, you are also embarking on a new journey in your personal life. I urge you to remain humble, remembering that we are servants, not rulers. Throughout this journey, never stop learning; keep acquiring new skills. For government employees, the central government offers various courses on the iGOT Karmayogi platform. You can access these digital training modules online, completing courses on subjects of your interest whenever you have the time. Take full advantage of these resources to expand your knowledge.
I am confident, friends, that through your efforts, Bharat will reach developed nation status by 2047. Today, you may be 20, 22, or 25 years old; you will be in the prime of your career when India becomes a developed nation. Then, you will be able to say with pride that your 25 years of hard work helped to shape a developed India. What a tremendous opportunity and honour this is! You have not merely gained employment; you have gained a profound opportunity. I encourage you to seize this chance, strengthen your dreams, and live with resolve. We will not rest until our vision of a developed Bharat is realised. We shall fulfil our responsibility through dedicated public service.
I extend my heartfelt congratulations once again to all friends who have received their appointment letters today. I wish you every success for a bright future ahead. Today, your families will also share in this special joy, and I convey my best wishes to them as well. With Diwali upon us and this new opportunity, it truly is a double celebration for you. Enjoy the moment, friends, and all the very best.
Thank you.