Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the distribution of 51,000+ appointment letters under Rozgar Mela
29 OCT 2024 2:11PM by PIB Delhi
Namaskar!
My Cabinet colleagues joining us from various parts of the country, Members of Parliament, Members of Legislative Assemblies, young friends of the nation, ladies and gentlemen!
Today marks the auspicious festival of Dhanteras, and I extend my heartfelt greetings to all citizens on this occasion. In two days, we shall also celebrate the festival of Deepawali, and this year’s Diwali is exceptionally special. You may wonder what sets this Diwali apart, as it is a celebration we observe annually. Allow me to share with you what makes this one unique: after 500 years, Lord Shri Ram (Ram Lalla) is now seated in his magnificent temple in Ayodhya. This is the first Deepawali since the installation of Ram Lalla in this grand temple, a moment for which countless generations have waited, and for which lakhs have endured sacrifices and hardships. We are indeed fortunate to witness such a remarkable and extraordinary Diwali.
In the midst of these festive celebrations, on this auspicious day, 51,000 young people are being awarded appointment letters for government positions through this Rozgar Mela. I extend my congratulations and best wishes to each one of you.
Friends,
The central government is continuing its process of providing permanent government jobs to lakhs of youth across the country. In states governed by the BJP and NDA as well, appointment letters have been issued to lakhs of youngsters. Recently, in Haryana, as soon as the new government was formed, 26,000 young people were gifted with employment. Those familiar with Haryana will know that there is a celebratory atmosphere there at present, and the youth are full of enthusiasm. Our government in Haryana is known for a unique approach — it provides employment opportunities without any expenses or underhanded dealings. Today, I would like to extend special congratulations to the 26,000 youth who have received appointment letters from the Haryana government. With 26,000 new appointments in Haryana and 51,000 more today, we celebrate significant progress.
Friends,
The process of providing permanent government jobs to lakhs of young people across the country continues under the Government of India. In BJP- and NDA-governed states as well, appointment letters have been issued to lakhs of youth. Recently, in Haryana, upon the formation of the new government, 26,000 young people received employment opportunities. Those familiar with Haryana will know that there is a celebratory atmosphere there these days, with the youth feeling uplifted. Our government in Haryana has a distinctive reputation – it provides jobs without any expenses or favouritism. Today, I extend special congratulations to the 26,000 young people who have received appointment letters from the Haryana government. This makes 26,000 new jobs in Haryana and an additional 51,000 from today’s programme.
Friends,
Our commitment is to maximise employment opportunities for the youth of this country. The policies and decisions of this government have a direct impact on job creation. Today, there is work underway on constructing expressways, highways, roads, railways, ports, airports, and installing fibre lines and mobile towers across the nation. We are expanding new industries into every corner of the country, building new industrial cities, and laying water and gas pipelines. A large number of schools, colleges, and universities are also being established. Through infrastructure investment, the government aims to reduce logistics costs. These initiatives are not only providing enhanced convenience to citizens but are also creating millions of new job opportunities.
Friends,
Just yesterday, I was in Vadodara, where I had the opportunity to inaugurate a factory producing aircraft for the defence sector. This factory alone will directly employ thousands of people. But beyond this, the number of job opportunities it will generate is significantly greater, due to the vast number of spare parts needed for aircraft production. A network of many small factories will emerge to manufacture and supply these parts. Our MSMEs across the country will be engaged in producing these components, with new MSMEs also emerging to meet demand. An aircraft contains between 15,000 to 25,000 small and large parts, meaning thousands of factories across the nation will become active to supply each manufacturing plant. One can only imagine the substantial boost this will bring to our MSME sector and the countless employment opportunities it will create.
Friends,
Today, when we launch a scheme, our focus is not solely on the benefits provided to the public; we envision a much broader impact. We also aim to establish an ecosystem that generates employment. Take, for instance, the PM Suryaghar Free Electricity Scheme. On the surface, it may appear that the scheme is designed to supply free electricity to households, but a closer look reveals much more. In just the last six months, around 1.25 to 1.5 crore customers have registered for this scheme. Over 9,000 vendors have joined to carry out the necessary installations, and solar panels have already been fitted in more than 5 lakh homes. Moving forward, there are plans to establish 800 solar-powered villages across various parts of the country as a model under this scheme. Additionally, 30,000 people have been trained in rooftop solar installation. In essence, this single scheme has opened up lakhs of employment opportunities for manufacturers, vendors, installers, and repairers. The PM Suryaghar Free Electricity Scheme is poised to create lakhs of new jobs across the country.
Friends,
Let me give you another example, and today I am focusing on examples related to smaller villages. Khadi has been a topic of discussion in our country since the independence era. But consider the remarkable transformation of the Khadi Village Industry today. Over the last 10 years, the policies of our government have completely revitalised the Khadi Village Industry, not only changing its image but also transforming the fortunes of those involved in this work within rural areas. Today, the Khadi Village Industry is generating over 1.5 lakh crore rupees in revenue annually. If we compare this to the situation a decade ago – just as Dr. Jitendra Singh recently highlighted the statistics on government jobs under previous and current governments – the difference is astounding. For example, Khadi sales today are 400 percent higher than they were during the UPA government. This growth means that artisans, weavers, and traders are reaping substantial benefits. New opportunities are emerging in this sector, creating a large number of jobs.
Similarly, our Lakhpati Didi Yojana has provided new avenues of employment and self-employment for rural women. In the past decade, 10 crore women have joined Self-Help Groups, engaging in economic activities and earning an income through their work. These 10 crore women are now bringing money into their households through employment and self-employment, thanks to their hard work. This impressive number of 10 crore women often goes unnoticed by many. The government has fully supported them, providing resources and financial aid. These women are generating income from various types of employment. Our government has set a target to enable 3 crore of these women to become "Lakhpati Didis," aiming not just to create income but to increase it. So far, around 1.25 crore women have achieved this milestone, earning an annual income of over Rs 1 Lakh each year.
Friends,
Today, Bharat is advancing towards becoming the world’s third-largest economy. Witnessing this progress, the youth naturally question why the current pace and scale of development weren’t achieved earlier. The answer is simple: previous governments lacked both the policies and intent needed.
Friends,
You may recall how Bharat used to lag in numerous sectors, particularly in technology. While new technologies emerged globally, Bharat often had to wait, wondering when they would finally reach us. By the time they arrived, these technologies were already outdated in the West. A mindset took hold that modern technology couldn’t be developed in our country, and this perception caused tremendous loss. Bharat not only fell behind in the race for modern development but also lost significant sources of employment. Without modern, employment-generating industries, how could we create jobs? Therefore, we began working to rid the country of the outdated thinking of previous governments. From the space sector to semiconductors, from electronics to electric vehicles, we promoted 'Make in India' across every new technological frontier. We worked towards a Atmanirbhar Bharat and launched the PLI scheme to attract both new technologies and foreign direct investment. The 'Make in India' initiative and the PLI scheme combined have dramatically accelerated job creation. Today, industries in every sector are gaining momentum, opening new opportunities for the youth across different fields. Massive investments are being made, and record-breaking opportunities are emerging. Over 1.5 lakh startups have been launched in the last eight years, making Bharat the world’s third-largest startup ecosystem. Through all these developments, our youth are finding opportunities to advance and secure employment.
Friends,
To enhance the capabilities of Bharat's youth, the government is highly focused on skill development. This led to the launch of initiatives like Skill India. Today, young people are receiving training in hundreds of skill development centres nationwide. We have also ensured that our youth need not struggle to gain experience and opportunities. Under the Pradhan Mantri Internship Yojana, provisions have been made for paid internships in India’s top 500 companies, with each intern receiving Rs 5,000 per month for a year. Our aim is for one crore young people to benefit from internship opportunities in the next five years, enabling them to connect with real-world business environments across various sectors. This experience will be invaluable for their careers.
Friends,
The Indian government is opening up new opportunities to help young Indians secure jobs abroad more easily. Recently, Germany, as you may have read in the newspapers, released a Skilled Workforce Strategy specifically for Bharat. Previously, Germany issued visas annually to 20,000 skilled Indian youth. Now, they have decided to increase this number to 90,000, meaning 90,000 young people will have the opportunity to work in Germany each year, which will greatly benefit our youth. In recent years, India has signed migration and employment agreements with 21 countries, including Gulf nations and economically advanced countries like Japan, Australia, France, Germany, Mauritius, Israel, the UK, and Italy. Each year, 3,000 Indians are eligible for a two-year work and study visa in the UK, and 3,000 Indian students will have the opportunity to study in Australia. Bharat's talent is not only contributing to the nation’s progress but is also playing a significant role in the advancement of the world, and we are progressing in that direction.
Friends,
Today, the government’s role is to create a modern system where every young person has access to opportunities and can fulfil their aspirations. Therefore, in whatever position you hold, your goal should be to provide maximum support and facilities to the youth and citizens.
Friends,
The taxpayers and citizens of this country have played an essential role in enabling you to secure a government position. We owe our positions and opportunities to them, and our appointments are solely to serve the public. This new culture of merit-based jobs, free from expense and influence, comes with a responsibility: to repay this debt by easing the challenges in citizens' lives. No matter our position or role—whether as a postman or a professor—our duty is to serve the people of this nation, especially the poorest, the marginalised, the oppressed, tribals, women, and the youth. Whoever we have the chance to serve, let us consider it our privilege and dedicate ourselves to it.
You are joining the Government of India at a time when the nation is committed to developing a new India. To achieve this, we must excel in every sector, and this won't be possible without the contribution of young colleagues like yourselves. Therefore, your goal should not just be to work well, but to work exceptionally. Government employees in our country should set examples that are recognised worldwide. Naturally, the country has expectations from us, and with the spirit of Aspirational Bharat, these expectations are even higher. However, these expectations reflect the trust placed in us, fuelling the nation’s progress. This trust makes it our responsibility to live up to the people’s hopes.
Friends,
With this appointment, you are also embarking on a new journey in your personal life. I urge you to remain humble, remembering that we are servants, not rulers. Throughout this journey, never stop learning; keep acquiring new skills. For government employees, the central government offers various courses on the iGOT Karmayogi platform. You can access these digital training modules online, completing courses on subjects of your interest whenever you have the time. Take full advantage of these resources to expand your knowledge.
I am confident, friends, that through your efforts, Bharat will reach developed nation status by 2047. Today, you may be 20, 22, or 25 years old; you will be in the prime of your career when India becomes a developed nation. Then, you will be able to say with pride that your 25 years of hard work helped to shape a developed India. What a tremendous opportunity and honour this is! You have not merely gained employment; you have gained a profound opportunity. I encourage you to seize this chance, strengthen your dreams, and live with resolve. We will not rest until our vision of a developed Bharat is realised. We shall fulfil our responsibility through dedicated public service.
I extend my heartfelt congratulations once again to all friends who have received their appointment letters today. I wish you every success for a bright future ahead. Today, your families will also share in this special joy, and I convey my best wishes to them as well. With Diwali upon us and this new opportunity, it truly is a double celebration for you. Enjoy the moment, friends, and all the very best.
Thank you.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রোজগার মেলাগী মখাদা এপ্পোইন্তমেন্ত লেতর 51,000+ য়েন্থোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
29 OCT 2024 2:11PM by PIB Imphal
খুরুমজরি।
লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী মন্ত্রী-মন্দলদা লৈরিবা ঐগী মরুপশিং…এম.পি.শিং…এম.এল.এ.শিং, লৈবাক অসিগী নহা ওইরিবা মরুপশিং, নুপী অমদি নুপাশিং!
ঙসি অসি ধান্তেরাসকী অশেংবা কুম্মৈনি। ধান্তেরাসকী থৌরম অসিদা লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। নুমিৎ নিনিগী মতুংদা, ঐখোয়না দীপাবলীগী কুহ্মৈসু পাংথোক্কনি। অমসুং চহি অসিগী দীপাবলী অসি য়াম্না অখন্নবা, য়াম্না অখন্নবা অমনি। চহি খুদিংগী দীপাবলী লাকই হায়না অদোম্না খল্লমগনি, মসিগী মতমসিদা করি অখন্নবা লৈবগে, ঐহাক্না অদোমদা করি অখন্নবা লৈবগে হায়বদু তাকপীগনি। চহি 500গী মতুংদা, অয়োধ্যাদা ভগবান শ্রী রাম মহাক্কী চাউরবা লাইশঙদা লৈরি। অদুগা মসিনা অচৌবা লাইশঙঅসিদা লেংশিল্লবা মতুংগী অহানবা দিপাবলী ওইরি অমসুং দিপাবলী অসি ঙাইরক্তুনা লাকপা মীরোল কয়া হৌখ্রে, মীওই লাখ কয়ানা কত্থোকখি, অৱা-অনা কয়া মায়োক্নখি। অসিগুম্বা অখন্নবা, অখন্নবা, চাউরবা দিৱালী অমা ঐখোয়না উবা ফংজবা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী য়াম্না নুংঙাইবা অমনি। কুহ্মৈগী মতম অসিদা... ঙসিগী নুমিৎ অসিদা... নহারোল 51,000দা রোজগার মেলাদা সরকারগী থবকশিংগীদমক এপ্পোইন্তমেন্ত লেতরশিং পীরি। ঐনা পুম্নমকপু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি, পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ভারত সরকারদা লৈবাক অসিগী নহারোল লাখ কয়াদা মতম চুপ্পগী ওইবা সরকারগী থবক পীনবগী থৌওং মখা তানা চত্থরি। BJP অমসুং NDAনা লুচিংবা রাজ্যশিংদসু নহারোল লাখ কয়াদা এপ্পোইন্তমেন্ত লেতরশিং পীখ্রে। অদুগা হৌজিক্তি হরিয়ানাদা, অনৌবা সরকার শেম্লবা মতুংদা, নহা লিশিং 26না থবক ফংখ্রে। অমসুং হরিয়ানাগা লোয়নরিবা অদোম্না খঙগনি মদুদি হরিয়ানাদা ঙসিদি কুহ্মৈগী ফিভম লৈরে, নহাশিংনা নুংঙাইনা লৈরি। অদুগা অদোম্না খঙই মদুদি হরিয়ানাদা ঐখোয়গী সরকারগী মশক অসি অখন্নবা অমনি। মফম অদুদা লৈঙাক্কী মশক অদুদি থবক পীবনি অদুবু শেল অমত্তা চংদনা, স্লিপ অমত্তা পীদনা। ঙসি, ঐহাক্না হরিয়ানা সরকারদা এপ্পোইন্তমেন্ত লেতর ফংলবা নহা 26,000বুসু অখন্নবা মওংদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। হরিয়ানাদা 26,000 অমসুং ঙসি প্রোগ্রাম অসিদা 51,000নি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা খ্বাইদগী হেন্না থবক ফংহনগদবনি হায়বসি ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপনি। সরকারগী পোলিসীশিং অমসুং ৱারেপশিং অসিনা থবক ফংহনবদা হকথেংননা ইথিল পী। ঙসিদি এক্সপ্রেসৱে, হাইৱে, লম্বী, রেলৱে, পোর্ত, এয়রপোর্ত, ফাইবর লাইনশিং তিংবা, লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা মোবাইল তাৱরশিং য়ুংবা অমসুং লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবা থবক পায়খৎলি। অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল সিতিশিং শাগৎলি... ঈশিং পাইপলাইনশিং, গ্যাস পাইপলাইনশিং শেমগৎলি। স্কুল, কোলেজ, য়ুনিভর্সিতী মশিং য়াম্না হাংদোক্লি। সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেল থাদদুনা লোজিস্তিক্সকী মমল হন্থহন্নবা হোৎনরি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা খুদোংচাবশিং ফংহনবতা নত্তনা, থবক ফংহন্নবগী অনৌবা খুদোংচাবসু লাখ কয়া শেমগৎলি।
মরুপশিং,
ঙরাং খক্তদা ঐহাক ভদোদরাদা লৈরম্মি। মফম অদুদা ঐহাক্না দিফেন্স সেক্তরগীদমক এয়রক্রাফ পুথোক্লিবা ফেক্তরী অমা শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংখি। ফেক্তরী অসিনা মীওই লিশিং কয়া অমা হকথেংননা থবক পীগনি। অদুম ওইনমক, পীগদবা থবকশিংগী মশিং অসি এয়রক্রাফকী মথৌ তাবা স্পিয়র পার্তশিংগী মশিংদগী হেন্না য়ামগনি। স্পিয়র পার্তশিং অদু শেম্নবগীদমক অপীকপা ফেক্তরি কয়াগী নেৎৱার্ক অমা শেম্লগনি। হায়রিবা অসি অপীকপা ফেক্তরী কয়ানা পুথোক্কনি অমসুং সপ্লাই তৌগনি। লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা লৈরিবা ঐখোয়গী MSMEশিংনা পার্তশিং অসি শাগনি, অনৌবা MSMEশিং থোরক্লগনি। এয়রক্রাফ অমদা অপীকপা অমসুং অচৌবা পার্ত লিশিং 15দগী 25 ফাওবা য়াওরি। মসিনা তাকপদি লৈবাক শিনবা থুংনা অপীকপা অমসুং অচৌবা ফেক্তরী লিশিং কয়া অমা ফেক্তরী খুদিংমক্কী দিমান্দ ফংহন্নবা থবক পায়খৎকনি। মসিনা ঐখোয়গী MSME ইন্দস্ত্রীদা কয়া কান্নবা ফংলগনি অমসুং মখোয়দা থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবা কয়া শেম্লগনি হায়বসি অদোম্না খনবীয়ু।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না স্কিম অমা হৌদোকপা মতমদা... ঐখোয়না মীৎয়েং অসি মীয়ামদা কান্নবা পীবদা নত্তে, ঐখোয়না হেন্না চাউনা খল্লি। মদুগী মহুত্তা, ঐখোয়না মদুগী খুত্থাংদা থবক ফংহন্নবগী মপুং ফাবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলি। পি.এম. সুর্য়গর মুফ ইলেক্ত্রিসিতী স্কিমগুম্বা। হৌজিক্তি মসিগুম্বসি মীয়ামদা লেম্না ইলেক্ত্রিসিতী ফংহন্নবা থৌরাংনি। অদুম ওইনমক করিগুম্বা নহাক্না মসিগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু য়েংলবদি করি উগনি? হৌখিবা থা তরুক অসিদা, চাউরাক্না মীওই করোর 1.25, করোর 1.5, কস্তমরশিংনা স্কিম অসিগীদমক্তা রেজিস্তর তৌখ্রে। স্কিম অসিদা ভেন্দর লিশিং 9 হেন্না য়াওখ্রে, মখোয়না ফিতিং তৌবগী থবক অসি পাংথোক্কনি। য়ুম লাখ 5 হেনবদা সোলর পেনেলশিং ইনস্তোল তৌখ্রে। লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা, স্কিম অসিগী মখাদা মোদেল অমা ওইনা, লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা সোলর ভিলেজ 800 শানবা থৌরাং লৈরি। হৌজিক ফাওবদা মীওই লিশিং 30না য়ুমগী মথক্তা সোলর ইনস্তোলেসন তৌবগী ত্রেনিং ফংখ্রে। হায়বদি, স্কিম অসিনা মেনুফেকচররশিং, ভেন্দরশিং, এসেম্বলরশিং অমসুং রিপিয়র তৌবশিংগীদমক অনৌবা থবক ফংবগী খুদোংচাবা লাখ কয়া শেমগৎলে। পি.এম. সুর্য়গর মুফ ইলেক্ত্রিসিতী স্কিম্না লৈবাক অসিদা অনৌবা থবক ফংবগী খুদোংচাবা লাখ কয়া শেমগৎলগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না অদোমদা অতোপ্পা খুদম অমা পীজগে, অমসুং ঙসি ঐহাক্না অদোমদা অপীকপা খুঙ্গংশিংগা মরী লৈনবা খুদমশিং পীজরি। হৌজিক ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা নীংতম্বা ফংলবা মতমদগী হৌনা খাদিগী মতাংদা খন্ন-নৈনরক্লি। অদুবু ঙসিদি খাদি ভিলেজ ইন্দস্ত্রীনা করি তৌরিবগে হায়বদুদি অঙকপনি। হৌখিবা চহি 10 অসিদা, ঐখোয়গী সরকারগী পোলিসীশিংনা খাদি ভিলেজ ইন্দস্ত্রীগী মপুংফাবা ফিভম অদু হোংহনখ্রে, অমসুং মসি ফিভম অদু খক্তা নত্তে, মসিনা খুঙ্গংদা মসিগী থবক অসিগা মরী লৈনবা মীওইশিংগী মরাইবকসু হোংহনখ্রে। ঙসিদি খাদি ভিলেজ ইন্দস্ত্রীনা চহি অমদা লুপা করোর লাখ অমা মখায়রোমগী ললোন-ইতিক তৌরি। ঐখোয়না মসি চহি 10গী মমাংগী ফিভমগা চাংদম্নরবদি, হৌজিক দোক্তর. জিতেন্দ্র সিংহজীনা মমাংঙৈগী অমসুং অনৌবা সরকারগী থবকশিংগী স্তেতিস্তিক্স পীখিবা অদুগুম্না মখোয় অসি কয়া য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইবগে হায়বদু অদোম্না উবা ফংগনি। ঐহাক্না অদোমদা অতোপ্পা ৱাফম অমা হায়জরি, করিগুম্বা ঐখোয়না খাদিগী মতাংদা UPA অমসুং NDA সরকারগা চাংদম্নরবদি, ঙসিদি খাদি য়োনবা UPA. সরকারদগী চাদা 400 হেনগৎলে। বিজিনেস অসি চাউখৎলকপা মতমদা, মসিগা মরী লৈনবা আর্তিসানশিং, ৱিভরশিং, ত্রেদরশিংনসু অচৌবা কান্নবা ফংলি। হীরম অসিদা অনৌবা মীওইশিংনা খুদোংচাবা ফংলি, থবক কয়া অমা শেমগৎলি। অসিগুম্না, ঐখোয়গী লাখপতি দিদি য়োজনা অসিনা খুঙ্গংগী নুপীশিংদা থবক পীবগী অমসুং মশাগী থবক পীবগী অনৌবা পাম্বৈশিং ফংহল্লে। হৌখিবা দিকেদ অমদা, নুপী করোর 10না সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা য়াওখি, অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা শেন্মিৎলোনগী থবকশিং পাংথোকই, করিগুম্বা থবক অমা তৌদুনা শেল তানৈ, হায়বদি নুপী করোর 10না শেল তানবা হৌরে, মখোয়গী য়ুমদা শেল তানরে, থবক পীবগী খুত্থাংদা, মখোয়না কন্না হোৎনদুনা শেল তানরি। মীওই করোর 10 অমসুং নুপী খক্তগী মশীং অসি মীওই খরানা উবা ফংদে। অমসুং সরকারনা মখোয়বু মপুং ফানা মতেং পাংলি, রিসোর্সশিংদা মতেং পাংলি, শেল পীবদা মতেং পাংলি। নুপীশিং অসিনা থবক খরদগী শেল তানরি, শেল তানরি। ঐখোয়গী সরকারনা নুপী করোর অহুম লাখপতি দিদি ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। মসি শেল-থুমগী শেনফম খক্তা নত্তে, ঐখোয়না শেল-থুমগী শেনফমসু হেনগৎহনবা পাম্মি। হৌজিক ফাওবদা নুপী করোর 1.25 রোম লাখপতি দিদি ওইখ্রে। মসিনা তাক্লিবদি মখোয়গী চহিগী শেন্দোং লুপা লাখ অমা হেনখ্রে অমসুং মখোয়না চহি খুদিংগী শেন্দোং ফংলি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারত মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমীগী অহুমশুবা মফমদা ওইবগী মায়কৈদা মাংলোমদা চংশিল্লি। লৈবাক অসিনা চাউখৎলক্লিবা অসি য়েংলগা, লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনসু ৱাহং অসি হংলি, অমদি মহৌশানা মখোয়গী ৱাখলদা ৱাহং অসি লৈরি মদুদি ঙসি ওইরিবা খোঙজেল অসি, পাকথোক চাউথোকপগী খোঙজেল অসি করিগীদমক মমাংদা লৌখৎখিদবনো? মসিগী পাউখুমদি - মমাংগী সরকারশিংদা পোলিসী অমসুং ৱাখল্লোন অনিমক লৈখিদে।
মরুপশিং,
অদোম্না নীংশিংলিবরা... মমাংদা ভারতনা সেক্তর কয়াদা শোত্থরম্মি... মরু ওইনা তেক্নোলোজীগী লমদা... মালেমদা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং লাকপা হৌরম্মি, অদুবু ভারত্তা ঐখোয়না মখোয়শিং অদুগীদমক ঙাইদুনা লৈরম্মি, মদু মালেমদা লাক্লবা মতুংদা করম্বা মতমদা ঐখোয়দা লাক্কনি হায়না খল্লম্মি। নোংচুপলোমগী লৈবাকশিংদা মতম চুনদ্রবা অমসুং কান্নদ্রবা তেক্নোলোজী অসি ‌ঐখোয়দা য়ৌরকখি। মোদর্ন তেক্নোলোজী অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা শেমগৎপা ঙম্লোই হায়বা ৱাখল্লোন অমা শেমগৎলকখি। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা কয়া য়াম্না মাংহনবগে। ভারতনা মোদর্ন দিবেলপমেন্তকী খোঙজেল মাংলোমদা চংশিনবতা নত্তনা, থবক পীবগী খ্বাইদগী মরুওইবা সোর্সশিংসু ঐখোয়দগী মাংখি। মোদর্ন ৱর্ল্দদা থবক পীরিবা ইন্দস্ত্রীশিং অসি লৈত্রবদি, ঐখোয়না থবক কদাইদগী ফংগনি? মরম অদুনা, ঐখোয়না লৈবাক অসিবু মমাংগী সরকারশিংগী ৱাখল্লোনদগী লৌথোক্নবা থবক পায়খৎপা হৌরে। স্পেস সেক্তরদগী সেমিকন্দক্তর ফাওবা, ইলেক্ত্রোনিক্সতগী ইলেক্ত্রিক ভেহিকল ফাওবা... ঐখোয়না অনৌবা তেক্নোলোজী খুদিংমক্তা মেক ইন ইন্দিয়াবু মাংলোমদা চংশিনখি। ঐখোয়না মশা-মরোমদোম লেপচবা ভারতকীদমক থবক তৌরি। লৈবাক অসিদা অনৌবা তেক্নোলোজী অমসুং অনৌবা ফোরেন দাইরেক্ত ইনবেস্তমেন্ত পুরক্নবা ঐখোয়না PLI স্কিম হৌদোক্লে। মেক ইন ইন্দিয়া কেম্পেন অমসুং PLI স্কিমনা থবক ফংহন্নবা থবক কয়া অমা হেনগৎহনখ্রে। ঙসি সেক্তর খুদিংমক্তা ইন্দস্ত্রীশিং চাউখৎলক্লি। মসিনা লম কয়াদা নহারোলশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লি। ঙসি লৈবাক অসিদা অচৌবা ইনভেস্তমেন্তশিং তৌরি, অমসুং রেকোর্দ ওইবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলি। হৌখিবা চহি 8 অসিদা স্তার্ত অপ লাখ 1.5 হেন্না হৌদোকখ্রে। ঙসিদি ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেমগী অহুমশুবা মফমদা লৈরে। সেক্তর পুম্নমক্তা, ঐখোয়গী নহারোলশিংনা মাংলোমদা চংশিনবগী খুদোংচাবা ফংলি, মখোয়না থবক ফংলি।
মরুপশিং,
ভারতকী নহারোলশিংগী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহন্নবা, মখোয়গী স্কিল দিবেলপমেন্ততা সরকারনা অকনবা মীৎয়েং থম্লি। মরম অদুনা, ঐখোয়না স্কিল ইন্দিয়াগুম্বা মিসন অমা হৌদোক্লে। ঙসিদি নহারোল কয়া অমা স্কিল দিবেলপমেন্ত সেন্তরশিংদা ত্রেনিং পীরি। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা এক্সপরিয়েন্স অমসুং খুদোংচাবা ফংনবগীদমক্তা চত্থোক চৎশিন তৌরোইদবনি... মসিগীসু ঐখোয়না থৌরাং তৌখ্রে। প্রধান মন্ত্রী ইন্তর্নশিপ স্কিমগী মখাদা ভারতকী মকোক থোংবা কম্পনী 500দা পেদ ইন্তর্নশিপকী প্রোভিজন লৈরে। ইন্তর্নর খুদিংমক্তা চহি অমগী ওইনা থাদা লুপা লিশিং 5 পীগনি। ঐখোয়গী পান্দমদি লাক্কদৌরিবা চহি মঙা অসিদা নহারোল করোর অমা ইন্তর্নশিপকী খুদোংচাবা ফংহনবনি। মসিনা নহারোলশিংদা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা অশেংবা পুন্সিগী ললোন-ইতিক্কী ফিভমগা মরী লৈনবা খুদোংচাবা ফংহল্লগনি। মখোয়গী এক্সপরিয়েন্স অসিনা মখোয়গী কেরিয়রদা কান্নবা পীরগনি।
মরুপশিং,
ভারত সরকারনা ভারতকী নহারোলশিংদা মপাল লৈবাক্তা থবক ফংহনবদা মতেং পাংনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলি। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা, জর্মনীনা, অদোম্না ন্যুজ পেপরদা ইখিবা ওইরমগনি, ভারতকীদমক স্কিল্দ ৱার্কফোর্স স্ত্রেতেজী পুথোকখ্রে। জর্মনীনা চহি খুদিংগী হৈ-শিংলবা ভারতকী নহারোল লিশিং 20দা ভিজা পীরম্মি। মখোয়না চহি খুদিংগী অসিগুম্বা নহারোলশিংদা ভিজা লিশিং 90 পীনবা ৱারেপ লৌরে। মসিনা তাকপদি মীওই লিশিং 90না থবক ফংনবগীদমক মফম অদুদা চৎপগী খুদোংচাবা ফংলগনি। অমসুং ঐখোয়গী নহারোলশিংনা মসিদগী কান্নবা কয়া অমা ফংগনি। হৌখিবা চহিশিংদা ভারতনা লৈবাক 21গা লোয়ননা মাইগ্রেসন অমসুং থবক পীবগী মতাংদা য়ানা ৱারোলশিং সাইন তৌনখ্রে। মসিগী মনুংদা গল্ফকী লৈবাকশিং অমসুং শেল-থুমগী ফিবম ফগৎলক্লিবা লৈবাকশিং হায়বদি জাপান, ওস্ত্রেলিয়া, ফ্রান্স, জর্মনী, মোরিসিয়স, ইজরেল, UK অমসুং ইতালি য়াওরি। চহি খুদিংগী ভারত মচা লিশিং অহুম্না UKদা থবক তৌনবা অমসুং মহৈ তম্নবগীদমক চহি অনিগী ভিজা ফংগনি। চহি খুদিংগী ঐখোয়গী মহৈরোই লিশিং অহুম্না ওস্ত্রেলিয়াদা মহৈ তম্বগী খুদোংচাবা ফংগনি। ভারতকী তেলেন্তনা ভারতকী খোঙজেল খক্তদা নত্তনা মালেমগী খোঙজেলদসু শরুক য়াবা হেনগৎলক্লি অমসুং ঐখোয়না মসিগী মাইকৈ অসিদা মাংলোমদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, সরকারগী থৌদাংদি নহারোল খুদিংমক্না খুদোংচাবা ফংহনগদবা অমসুং মখোয়গী অপাম্বশিং মপুং ফাহনবা ঙম্বা মোদর্ন সিস্তেম অমা শেমগৎপনি। মরম অদুনা, অদোম্না করি থাক্তা লৈবগে, নহাশিং অমসুং নাগরিকশিংদা খ্বাইদগী হেন্না খুদোংচাবা পীনবা অদোমগী পান্দম ওইগদবনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী তেক্সপেয়রশিং অমসুং নাগরিকশিংনা অদোম সরকারগী থবক অমা ফংহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি। ঐখোয়না মফম অসিদা লৈরিবা অসি ঐখোয়গী নাগরিকশিংগীদমক্তনি, ঐখোয়না ওইরিবা অসি লৈবাক অসিগী নাগরিকশিংগীদমক্তনি, মখোয়না মরম ওইদুনা ঐখোয়না খুদোংচাবশিং ফংলি। অমসুং ঐখোয়না মসিগী এপ্পোইন্তমেন্ত অসি নাগরিকশিংগী সেবা তৌনবা খক্তদা ফংলে। শেল চংদবা, শেল থাদবা য়াদবা থবকশিংগী অনৌবা চৎনবী অসিদা, ঐখোয়না নাগরিকশিংদা মতেং পাংদুনা, মখোয়গী পুন্সিদা লৈরিবা প্রোব্লেমশিং হন্থহন্দুনা মসিগী থৌদাং অসিসু শোয়দনা লৌগদবনি। অমসুং ঐখোয়না পোস্ত অমা হেক্তা পায়রবসু, ঐখোয়গী থৌদাং অসি অমা হেক্তা ওইরবসু, পোস্তমেন নত্ত্রগা প্রোফেসরগী পোস্ত ওইরবসু, ঐখোয়গী থবক অসি লৈবাক মীয়ামগী সেবা তৌবনি, খ্বাইদগী লায়রবশিং, দলিতশিং, অৱাবা তারবশিং, ত্রাইবেলশিং, নুপীশিংগী সেবা তৌবনি। নহাশিং, ঐখোয়না কনাগুম্বা অমগী সেবা তৌবগী খুদোংচাবা ফংলবসু, ঐখোয়না মসি ঐখোয়গী খুদোংচাবা অমনি হায়না লৌগদবনি অমসুং লৈবাক মীয়ামগী সেবা তৌগদবনি। লৈবাক অসিনা ভারতপু চাউখৎহন্নবা ৱারেপ লৌরকপা মতম অসিদা ভারত সরকারদা থবক অমগীদমক অদোম লাক্লিবনি। পান্দম অসি ফংনবগীদমক, ঐখোয়না সেক্তর খুদিংমক্তা হেন্না ফবা থবকশিং পাংথোক্কদবনি, অমসুং মসি অদোমগুম্বা নহা ওইরিবা ইচিল-ইনাওশিং য়াওদনা ওইথোক্লোই। মরম অদুনা, অদোম্না অফবা থবক তৌবতা নত্তনা অদোম্না খ্বাইদগী ফবা থবক তৌগদবনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈরিবা সরকারগী থবক তৌরিবশিং অসি মালেম পুম্বদা খুদম অমা ওইনা খন্ন-নৈনগদবা মওংদা ওইগদবনি। লৈবাক অসিনা ঐখোয়দগী আশা তৌবসি মহৌশানি, অমসুং ঙসিদি এস্পিরেস্নেল ইন্দিয়াগী ফিভম অমা লৈরি, আশা অসি খরা ৱাংখৎলে। অদুবু হায়রিবা আশাশিং অসি ঐখোয়গী থাজবনি, হায়রিবা আশাশিং অসিনা লৈবাক অসিবু মাংলোমদা চংশিনবগী ইনর্জী পীরি। অদুদগী লৈবাক মীয়ামগী অপাম্বশিং অদু মপুং ফাহনবা অসি ঐখোয়গী থৌদাং ওইরক্লি।
মরুপশিং,
মসিগী এপ্পোইন্তমেন্ত অসিগা লোয়ননা, অদোম্না অদোমগী লন্নাইগী পুন্সিদা অনৌবা খোঙচৎ অমা হৌরগনি। ঐনা অদোমবু মতম পুম্নমক্তা চম্না লৈনবা হায়জরি, ঐখোয়না মীচম প্রজাশিংনি, ঐখোয়না নিংথৌশিং নত্তে... অদোমগী খোঙচৎ অসিদা, করিগুম্বা অনৌবা অমা তম্বগী অদোমগী মহৌশা অসি থাদোক্লোইদবনি, অদোম্না লেপ্পা লৈতনা অনৌবা কয়া তম্নবা হোৎনগদবনি। অমসুং সরকারগী এমপ্লোয়ীশিংগীদমক, ভারত সরকারনা iGOT কর্মায়োগী প্লেৎফোর্মদা তোঙান তোঙানবা মখলগী কোর্সশিং পীরি। অদোম্না ওনলাইনদা প্লেৎফোর্ম অদুদা শরুক য়াবা অমসুং মতম লৈবা মতমদা দিজিতেল ত্রেনিং মোদ্যুলশিং অদুগী কান্নবা লৌবা য়াগনি। অদোম্না হীরম অমহেক্তদা পুক্নিং চঙলবসু, অদোম্না য়ারিবমখৈ কোর্স কয়া অমা লোইশিনগদবনি। অমসুং ঐহাক্না থাজবা থম্লি, মরুপশিং, অদোম্না হোৎনরিবশিং অসিনা 2047 ফাওবদা লৈবাক অসি চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহনগনি। ঙসি নহাক অসি চহি 20-22-25 শুরগনি, নহাক অসি নহাক্কী থবক অদুগী খ্বাইদগী ফবা ফীভমদা লৈগনি, মদুগী মতুংদা লৈবাক অসিনা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইগনি, নহাক্না চাউথোক্না হায়গনি মদুদি ঐহাক্কী চহি 25গী অৱা-অনাগী মহৈনা ঙসি ঐহাক্কী লৈবাক অসি চাউখৎলবা ভারত অমা ওইরে। অদোম্না ফংবা অসি য়াম্না চাউবা শেন্দোং অমনি, য়াম্না চাউবা খুদোংচাবা অমনি। অদোম্না থবক ফংবখক নত্তে, অদোম্না খুদোংচাবা ফংলে। মসিগী খুদোংচাবা অসি শীজিন্নবিয়ু, অদোমগী মঙলানশিং অদু মপাঙ্গলগা লোয়ননা মপুং ফাহনবিয়ু অমসুং পুক্নিং চিংশিন্দুনা হিংননবগী থৌনা লৈবিয়ু। চাউখৎলবা ভারত অমগী ঐখোয়গী মঙলান অসি মপুং ফাহনদ্রিবা ফাওবা ঐখোয়না চপ চানা লেপখিগনি। মীয়ামগী সেবাগী থোংদা ঐখোয়না পীরিবা থৌদাং অসি ঐখোয়না মপুং ফাহনগনি।
ঙসি এপ্পোইনমেন্ত লেতর ফংলবা ইচিল-ইনাও পুম্নমকপু ঐহাক্না অমুক্কা হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। অদোমগী থোইদোক হেন্দোকপা তুংলমচৎকীদমক ঐহাক্না অদোমদা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। ঙসি অদোমগী ইমুং মনুংদসু অখন্নবা নুংঙাইবা ফীভম অমা লৈগনি। ঐহাক্না অদোমগী ইমুং মনুংগী য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। মসি দিৱালীগী কুম্মৈনি, মসি অনৌবা খুদোংচাবা অমসুনি, মরম অদুনা মসি অদোমগীদমক দবল দিৱালী অমনি। নুংঙাইথোকপীয়ু মরুপশিং, য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
থাগৎচরি।