প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘ৰোজগাৰ মেলা’ৰ মাধ্যমেৰে ৫১,০০০+ নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
29 OCT 2024 2:11PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ।
দেশৰ বিভিন্ন অঞ্চলত উপস্থিত থকা মোৰ মন্ত্ৰীসভাৰ সহকৰ্মীসকল... সাংসদসকল... বিধায়কসকল... দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বন্ধুসকল... ভদ্ৰ মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল।
আজি হৈছে ‘ধনতেৰছ’ৰ পবিত্ৰ উৎসৱ। ‘ধনতেৰছ’ উপলক্ষে সকলো দেশবাসীক বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ। দুদিনৰ পিছত আমি সকলোৱে ‘দীপাৱলী’ উৎসৱ উদযাপন কৰিম। আৰু এই বছৰৰ দেৱালী অতিকে বিশেষ হ’ব, বাৰুকৈয়ে বিশেষ হ’ব। আপোনালোকে জানে যে দেৱালী প্ৰতিবাৰেই আহে, তেন্তে এইবাৰনো একেটা উত্সৱেই কিয় বিশেষ হৈ উঠিছে, বিশেষ হোৱাৰ কাৰণ মই আপোনালোকক ক'ম। ৫০০ বছৰৰ পিছত ভগৱান শ্ৰী ৰাম তেওঁৰ অযোধ্যাৰ বিশাল মন্দিৰত উপৱিষ্ট হৈছেহি। আৰু ভব্য মন্দিৰত উপৱিষ্ট হোৱাৰ পিছত এইটো হৈছে প্ৰথমটো দীপাৱলী, আৰু এনে এটা দীপাৱলীৰ বাবে অপেক্ষা কৰি কৰিয়েই বহু প্ৰজন্মই জীৱনপাত কৰিছিল, লাখ লাখ লোকে বলিদান দিছিল আৰু যাতনা ভূগিবলগীয়া হৈছিল। আমি সকলোৱেই বহুত সৌভাগ্যশালী কিয়নো আমি ইমান বিশেষ, অন্যন্য, বিশাল দীপাৱলী প্ৰত্যক্ষ কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিছোঁ। এই উৎসৱৰ পৰিৱেশত... আজি এই শুভ দিনত... ‘নিযুক্তি মেলা’ত ৫১ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীক চৰকাৰী চাকৰিৰ বাবে নিযুক্তিপত্ৰ দিয়া হৈছে। মই আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছোঁ আৰু মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক স্থায়ী চৰকাৰী চাকৰি দিয়াৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে চলাই অহা প্ৰক্ৰিয়া অব্যাহত আছে। বিজেপি আৰু এন ডি এ শাসিত ৰাজ্যসমূহতো লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক নিযুক্তি পত্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। আৰু, হাৰিয়ানাত নতুন চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিছত এতিয়াই ২৬ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীয়ে চাকৰিৰ উপহাৰ লাভ কৰিছে। আৰু, আপোনালোকৰ মাজৰ যিসকল হাৰিয়ানাৰ সৈতে পৰিচিত তেওঁলোকে জানে যে আজিকালি হাৰিয়ানাত এক উৎসৱৰ পৰিৱেশ চলি আছে, আৰু ইয়াৰ বাবে যুৱপ্ৰজন্ম সুখী। আৰু, আপোনালোকে জানে যে হাৰিয়ানাত আমাৰ চৰকাৰৰ পৰিচয়, আমাৰ চৰকাৰৰ পৰিচয় হৈছে এক বিশেষ পৰিচয়। তাত থকা চৰকাৰখনৰ পৰিচয় হৈছে – এইখন চৰকাৰে চাকৰি দিয়ে কোনোধৰণৰ খৰছ কৰিবলগীয়া নোহোৱাকৈয়ে, চিফাৰিছ নোহোৱাকৈয়ে তাত চাকৰি দিয়া হয়। আজি হাৰিয়ানা চৰকাৰত নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰা ২৬,০০০ যুৱক-যুৱতীক মই বিশেষ অভিনন্দন জনাইছোঁ। হাৰিয়ানাত ২৬ হাজাৰ, আৰু আজি এই কাৰ্যসূচীত ৫১ হাজাৰ।
বন্ধুসকল,
দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মক সৰ্বাধিক নিযুক্তি প্ৰদান কৰাটো আমাৰ হৈছে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা। চৰকাৰী নীতি আৰু সিদ্ধান্তবোৰেও নিযুক্তি সৃষ্টিত প্ৰত্যক্ষ প্ৰভাৱ পেলায়। আজি দেশৰ প্ৰতিটো কোণত এক্সপ্ৰেছৱে’, ঘাইপথ, পথ, ৰে'ল, বন্দৰ, বিমানবন্দৰ, ‘ফাইবাৰ লাইন’ স্থাপন, ‘মোবাইল টাৱাৰ’ স্থাপন, দেশৰ প্ৰতিটো কোণত নতুন উদ্যোগৰ সম্প্ৰসাৰণৰ কাম চলি আছে। নতুন ঔদ্যোগিক চহৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে... পানীৰ পাইপলাইন, গেছ পাইপলাইন স্থাপন কৰা হৈছে। বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয়, বিশ্ববিদ্যালয় বৃহৎ সংখ্যাত খোলা হৈছে। আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ধন ব্যয় কৰি, চৰকাৰে ‘লজিষ্টিক’ৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে। এই সকলোবোৰ কামে কেৱল দেশৰ জনসাধাৰণক সুবিধা প্ৰদান কৰাই নহয়, একে সময়তে কোটি কোটি সংখ্যাত নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
কালি মই বদোদৰাত আছিলোঁ। তাত মই প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ বাবে বিমান নিৰ্মাণৰ বাবে এটা কাৰখানা উদ্বোধন কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। হাজাৰ হাজাৰ লোকে এই কাৰখানাত পোনপটীয়া নিযুক্তি লাভ কৰিব। কিন্তু সৃষ্টি হ'বলগীয়া চাকৰিৰ সুযোগতকৈ, বিমানখনৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অতিৰিক্ত অংশ, যন্ত্ৰাংশ তৈয়াৰ কৰিবলৈ বহুতো সৰু সৰু কাৰখানাৰ ‘নেটৱৰ্ক’ নিৰ্মাণ কৰা হ'ব, সেইবোৰ এই সৰু সৰু কাৰখানাসমূহৰ পৰা যোগান ধৰা হ'ব। এই অংশবোৰ দেশৰ প্ৰতিটো কোণত থকা ‘এমএছএমই’সমূহে নিৰ্মাণ কৰিব, নতুন ‘এমএছএমই’ স্থাপিত হ’ব। এখন বিমানত ১৫ৰ পৰা ২৫ হাজাৰ সৰু-ডাঙৰ অংশ, যন্ত্ৰাংশ থাকে। অৰ্থাৎ, প্ৰতিটো কাৰখানাৰ চাহিদা পূৰণ কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশত হাজাৰ হাজাৰ সৰু আৰু ডাঙৰ কাৰখানা সক্ৰিয় হ'ব। আপোনালোকে কল্পনা কৰিব পাৰিবনে যে আমাৰ ‘এমএছএমই’ উদ্যোগ ইয়াৰ পৰা কিমান লাভান্বিত হ'ব, সেইবোৰত কিমান নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি হ'ব।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া আমি এটা পৰিকল্পনা আৰম্ভ কৰোঁ... তেতিয়া আমাৰ গুৰুত্ব কেৱল মানুহে লাভ কৰিব লগা লাভৰ ওপৰত নিবদ্ধ হয়, এনে নহয় যে আমি এক বৃহৎ পৰিসৰত চিন্তা কৰোঁ। ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে, আমি ইয়াৰ জৰিয়তে নিযুক্তি সৃষ্টিৰ সমগ্ৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰও বিকশিত কৰোঁ। ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্যঘৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনি’ৰ দৰে। দেখাত এনেকুৱা লাগিছে যে মানুহক বিনামূলীয়াকৈ বিদ্যুৎ যোগান ধৰিবলৈকে এই আঁচনিখন ৰূপায়নৰ দিহা কৰা হৈছে। কিন্তু ভালকৈ লক্ষ্য কৰিলে আপুনি কি দেখিব? এতিয়া চাওক, যোৱা ৬ মাহত, প্ৰায় ১.২৫ কোটি, ১.৫ কোটি লোকে, গ্ৰাহকে এই আঁচনিখনৰ বাবে নাম পঞ্জীয়ন কৰিছে। আঁচনিখনৰ সৈতে ৯ হাজাৰৰো অধিক বিক্ৰেতা জড়িত হৈ আছে, যিসকলে এইবোৰ সংস্থাপিত কৰাৰ কাম কৰিব। ইতিমধ্যে ৫ লাখতকৈয়ো অধিক ঘৰত সৌৰপাত সংস্থাপিত কৰা হৈছে। অনাগত দিনত এই আঁচনিৰ অধীনত এক আৰ্হি হিচাপে, দেশৰ বিভিন্ন কোণত ৮০০ খন ‘সৌৰ গাঁও’ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ প্ৰস্তুতি সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে, ৩০ হাজাৰ লোকে ছাদত সৌৰপাত স্থাপনৰ প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰিছে। অৰ্থাৎ, এই এটা আঁচনিয়ে নিৰ্মাতা, বিক্ৰেতা, সংলগ্নকাৰী আৰু মেৰামতকাৰীসকলৰ বাবে লাখ লাখ নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্যঘৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনি’য়ে দেশত লাখ লাখ নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
মই আপোনালোকক আৰু এটা উদাহৰণ দিব খুজিছোঁ, আৰু আজি মই আপোনালোকক সৰু সৰু গাঁওবোৰৰ উদাহৰণ দিছোঁ। স্বাধীনতাৰ পিছৰে পৰা আমাৰ দেশত খাদীৰ বিষয়ে আলোচনা হৈ আহিছে। কিন্তু খাদী গ্ৰামোদ্যোগে আজি কেনে আশ্চৰ্যকৰ কাম কৰি আছে। যোৱা ১০টা বছৰত আমাৰ চৰকাৰৰ নীতিয়ে খাদী গ্ৰামোদ্যোগৰ সমগ্ৰ ছবিখনকে সলনি কৰিছে, ই গাঁওবাসীৰ সমগ্ৰ ছবিখনকে সলনি কৰিছে, ই এই কামৰ সৈতে জড়িত লোকসকলৰ ভাগ্যও সলনি কৰিছে। আজি, খাদী গ্ৰামোদ্যোগে এবছৰত ১.৫ লাখ কোটি টকাৰো অধিক টকাৰ ব্যৱসায় কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। যদি আমি পৰিস্থিতিটো ১০ বছৰ আগৰ পৰিস্থিতিৰ সৈতে তুলনা কৰোঁ, যেনেকৈ ড০ জীতেন্দ্ৰ সিংজীয়ে চৰকাৰী চাকৰিৰ পুৰণি আৰু নতুন চৰকাৰৰ পৰিসংখ্যা দিছিল, কিমান আচৰিত হ’বলগীয়া আছিল আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে। মই ইয়াত আৰু এটা কথা ক’ব বিচাৰিছোঁ, যদি আমি ‘ইউপিএ’ চৰকাৰ আৰু ‘এন ডি এ’ চৰকাৰৰ খাদীৰ প্ৰসংগত তুলনা কৰোঁ, আজি খাদীৰ বিক্ৰী ‘ইউপিএ’ চৰকাৰতকৈ ৪০০ শতাংশ অধিক হাৰে বৃদ্ধি পাইছে। যেতিয়া ব্যৱসায় বাঢ়ে, ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে ইয়াৰ সৈতে জড়িত শিল্পী, শিপিনী, ব্যৱসায়ীসকলেও এক বৃহৎ লাভ সম্ভৱ কৰে। এই ক্ষেত্ৰত নতুন নতুন মানুহে সুযোগ লাভ কৰিছে, বৃহৎ সংখ্যক চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে। একেদৰে, আমাৰ ‘লাখপতি দিদি’ যোজনাই গাঁও অঞ্চলৰ মহিলাসকলক নিযুক্তি আৰু স্ব-নিয়োজনৰ নতুন সাধন প্ৰদান কৰিছে। যোৱা দশকত ১০ কোটি মহিলা ‘আত্ম-সহায়ক গোট’ৰ সৈতে জড়িত হৈছে, আৰু আপোনালোকে জানে যে আত্ম-সহায়ক গোটবোৰে অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰে জড়িত হয়, কিবা নহয় কিবা এটা কৰি উপাৰ্জন কৰে, অৰ্থাৎ ১০ কোটি মহিলাই উপাৰ্জন আৰম্ভ কৰিছে, নিযুক্তি-স্ব-নিয়োজনৰ বাবে, তেওঁলোকৰ ঘৰলৈ ধন আহি আছে, তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ জৰিয়তে আহি আছে। এইটো হৈছে ১০ কোটিৰ সংখ্যা, আৰু কেৱল মহিলাসকলৰ, পিচে, এনে বহু মানুহ আছে যিসকলে তেওঁলোকক দেখা নাপায়। আৰু চৰকাৰে তেওঁলোকক সম্পূৰ্ণ সহযোগিতা কৰি আহিছে, সংসাধনত সমৰ্থন কৰিছে আৰু ধন দিয়াত সহযোগিতা কৰিছে। এই মহিলাসকলে কিবা নহয় কিবা কৰ্ম কৰি উপাৰ্জন কৰি আহিছে। আমাৰ চৰকাৰে এই মহিলাসকলৰ মাজৰে ৩ কোটি মহিলাক ‘লাখপতি দিদি’ কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে, তেনেই সামান্য উপাৰ্জন নহয়, আমি উপাৰ্জনো বঢ়াব বিচাৰিছোঁ। এই পৰ্যন্ত, প্ৰায় ১.২৫ কোটি মহিলা ‘লাখপতি দিদি’ হৈ উঠিছে, অৰ্থাৎ তেওঁলোকৰ বাৰ্ষিক উপাৰ্জনে এক লাখ টকাৰ ঘৰ অতিক্ৰম কৰিছে, আৰু এইদৰে তেওঁলোকে প্ৰতি বছৰেই উপাৰ্জন কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত বিশ্বৰ ‘তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি’ হোৱাৰ দিশে আগবাঢ়িছে। দেশৰ এই অগ্ৰগতি দেখি দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মই এই প্ৰশ্ন সুধিছে, আৰু এয়া নিতান্তই স্বাভাৱিকো, তেওঁলোকৰ মনৰ প্ৰশ্নটো হৈছে আজি যি গতি লাভ কৰিছে, আজি যি বিস্তাৰ লাভ কৰিছে সেই গতি আগতে কিয় লাভ কৰিব পৰা নাছিল? উত্তৰটো হ'ল– আগতে চৰকাৰবোৰত নীতি আৰু অভিপ্ৰায় দুয়োটাৰে অভাৱ আছিল।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে মনত পেলাওকচোন আগতে এনে বহুতো খণ্ড আছিল য'ত ভাৰত নিৰন্তৰ ভাৱে পিছ পৰি আছিল... বিশেষকৈ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত... পৃথিৱীত নতুন প্ৰযুক্তি আহিছিল, কিন্তু ভাৰতত আমি সেইবোৰৰ বাবে অপেক্ষা কৰিছিলোঁ, ভাবিছিলোঁ যে পৃথিৱীলৈতো আহিছে, পিচে আমাৰ ইয়ালৈবা আহিব কেতিয়া। পশ্চিমীয়া দেশবোৰত প্ৰযুক্তিটো যেতিয়া পুৰণি হৈ যায়, অপ্ৰয়োজনীয় হৈ যায়, তেতিয়াহে ই আমাৰ দেশলৈ আহিছিল। এনে চিন্তাধাৰা সৃষ্টি কৰা হৈছিল যে আমাৰ দেশত আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ যেন হ’বই নোৱাৰে। এই মানসিকতাই কিমান ডাঙৰ ক্ষতি কৰিছিল। ভাৰত কেৱল আধুনিক উন্নয়নৰ দৌৰত পিছ পৰি থকাই নহয়, নিযুক্তিৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ উৎসবোৰো আমাৰ পৰা আঁতৰি গৈছিল। আধুনিক পৃথিৱীত, যেতিয়া নিযুক্তি সৃষ্টি কৰিব পৰা উদ্যোগবোৰই নাছিল, তেতিয়া নিযুক্তি হ'ব কৰপৰা? সেইকাৰণে আমি দেশখনক পুৰণি চৰকাৰৰ সেই পুৰণি চিন্তাধাৰাৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ কাম আৰম্ভ কৰিছিলোঁ। ‘মহাকাশ খণ্ড’ৰ পৰা ‘অৰ্ধপৰিবাহী’লৈ, ‘ইলেক্ট্ৰনিক্স’ৰ পৰা ‘বৈদ্যুতিক বাহন’লৈ... আমি প্ৰতিটো নতুন প্ৰযুক্তিত ‘মে’ক ইন ইণ্ডিয়া’ক আগবঢ়াই নিছোঁ। আমি ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ নিৰ্মাণৰ বাবে কাম কৰি আছোঁ। আমি দেশলৈ নতুন প্ৰযুক্তি আৰু প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ অনাৰ বাবে ‘পিএলআই’ আঁচনি আৰম্ভ কৰিছোঁ। ‘মে’ক ইন ইণ্ডিয়া’ অভিযান আৰু ‘পিএলআই’ আঁচনিয়ে একেলগে নিযুক্তি সৃষ্টিৰ গতি বহুগুণে ত্বৰান্বিত কৰিছে। আজি প্ৰতিটো খণ্ডৰ উদ্যোগসমূহে এক উদগণি লাভ কৰিছে, ই বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ যুৱসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। আজি দেশত বৃহৎ বিনিয়োগ হৈছে, আৰু অভিলেখ পৰিমাণত সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে। যোৱা ৮ বছৰত ১.৫ লাখতকৈওয়ো অধিক ‘ষ্টাৰ্টআপ’ স্থাপন কৰা হৈছে। আজি, ভাৰতত ‘বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্টআপ’ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ আছে। এই সকলো ক্ষেত্ৰতে, আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সুযোগ লাভ কৰিছে, তেওঁলোকে নিযুক্তি লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধনৰ বাবে আজি চৰকাৰে তেওঁলোকৰ দক্ষতা বিকাশত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। সেয়েহে, আমি ‘স্কিল ইণ্ডিয়া’-ৰ দৰে অভিযান আৰম্ভ কৰিছোঁ। আজি, যুৱপ্ৰজন্মক শ শ দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰত প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে অভিজ্ঞতা আৰু সুযোগৰ বাবে ঘূৰিফুৰিবলগীয়া নহয়। আমি তাৰ বাবেও ব্যৱস্থা কৰিছোঁ। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘ইণ্টাৰ্নশ্বিপ’ আঁচনিৰ অধীনত ভাৰতৰ শীৰ্ষ ৫০০টা কোম্পানীত ‘পেইড ইণ্টাৰ্নশ্বিপ’ৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। প্ৰতিগৰাকী ‘ইণ্টাৰ্ন’ক এবছৰৰ বাবে প্ৰতি মাহে ৫,০০০কৈ টকা দিয়া হ'ব। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে পৰৱৰ্তী ৫ বছৰত এক কোটি যুৱক-যুৱতীক ‘ইন্টাৰ্ণশ্বিপ’-ৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা। ই যুৱক-যুৱতীসকলক বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত বাস্তৱ জীৱনৰ ব্যৱসায়িক পৰিৱেশৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা তেওঁলোকৰ কেৰিয়াৰৰ বাবে বহুত লাভজনক হ'ব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত চৰকাৰে ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বিদেশত সহজে চাকৰি পোৱাৰ নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। আপোনালোকে বাতৰি কাকতত পঢ়িছে চাগৈ, দিনদিয়েক আগতে জাৰ্মানীয়ে ভাৰতৰ বাবে এক ‘দক্ষ কৰ্মশক্তি ৰণনীতি’ মুকলি কৰিছে। জাৰ্মানীয়ে দক্ষতাসম্পন্ন দক্ষ ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ইমান দিনে প্ৰতি বছৰে ২০,০০০ লোকৰ বাবে ভিছা প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁলোকে এতিয়াৰে পৰা প্ৰতি বছৰে এনে যুৱক-যুৱতীসকলক ৯০ হাজাৰ ভিছা দিয়াৰ সিদ্ধান্ত লৈছে, যাৰ অৰ্থ হৈছে ৯০ হাজাৰ লোকে তালৈ চাকৰিৰ বাবে যোৱাৰ সুযোগ পাব। আৰু ই আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব। ভাৰতে শেহতীয়া বছৰবোৰত ২১ খন দেশৰ সৈতে প্ৰব্ৰজন আৰু নিযুক্তি সম্পৰ্কীয় চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত উপসাগৰীয় দেশবোৰৰ উপৰিও জাপান, অষ্ট্ৰেলিয়া, ফ্ৰান্স, জাৰ্মানী, মৰিচাছ, ইজৰাইল, ইউকে আৰু ইটালীৰ দৰে অতি অৰ্থনৈতিকভাৱে সমৃদ্ধ দেশবোৰো আছে। আজিৰ তাৰিখত প্ৰতি বছৰে ৩,০০০ ভাৰতীয়ই ইউকেত কাম আৰু অধ্যয়নৰ বাবে দুবছৰীয়া ভিছা লাভ কৰিব পাৰে। প্ৰতি বছৰে আমাৰ ৩ হাজাৰ শিক্ষাৰ্থীয়ে অষ্ট্ৰেলিয়াত অধ্যয়ন কৰাৰ সুযোগ পাব। ভাৰতৰ প্ৰতিভাই কেৱল ভাৰতৰ প্ৰগতিতে নহয়, বিশ্বৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰতো অৰিহণা আগবঢ়াই আহিছে আৰু ইয়াৰ অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধি পাই আছে আৰু আমি সেই দিশত আগবাঢ়ি গৈছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি চৰকাৰৰ ভূমিকা হৈছে এনে এক আধুনিক ব্যৱস্থা প্ৰস্তুত কৰা, য'ত প্ৰতিগৰাকী যুৱক-যুৱতীয়ে সুযোগ পায় আৰু তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ আশা-আকাংক্ষা পূৰণ কৰিব পাৰে। সেয়েহে, আপোনালোক যি স্থিতিত থাকক, আপোনাৰ লক্ষ্য হ'ব লাগে যুৱসকলক উৎসাহিত কৰা... নাগৰিকসকলে সৰ্বাধিক সুবিধা পাব লাগিব।
বন্ধুসকল,
দেশৰ কৰদাতা আৰু নাগৰিকসকলৰ চৰকাৰী চাকৰি পোৱাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আছে। আমি লাভ কৰা সুযোগবোৰ আমি আমাৰ নাগৰিকসকলৰ বাবেহে লাভ কৰিছোঁ, আমি যি লাভ কৰিছো সেয়া দেশৰ নাগৰিকসকলৰ বাবেই পাইছোঁ। আৰু, আমি কেৱল নাগৰিকসকলৰ সেৱা কৰিবলৈহে এই নিযুক্তি লাভ কৰিছোঁ। আমি নাগৰিকসকলক সেৱা কৰি আৰু তেওঁলোকৰ জীৱনৰ সমস্যা হ্ৰাস কৰি এই ঋণ পৰিশোধ কৰিব লাগিব। আৰু আমি যি পদতে নাথাকো কিয়, আমাৰ দায়িত্ব যিয়েই নহওঁক কিয়, সেয়া ডাকোৱালৰ পদেই হওঁক বা অধ্যাপকেই হওঁক, আমাৰ কাম হৈছে দলিত, নিপীড়িত, জনজাতীয় বা মহিলাই হওঁক দেশবাসীৰ সেৱা কৰা, দৰিদ্ৰতম লোকসকলৰ সেৱা কৰা। যুৱপ্ৰজন্মই যিয়েই সেৱা কৰাৰ সুযোগ পায়, আমি ইয়াক আমাৰ ভাগ্য বুলি বিবেচনা কৰা উচিত আৰু দেশবাসীৰ সেৱা কৰা উচিত। আপোনালোক এনে এক সময়ত ভাৰত চৰকাৰত চাকৰি কৰিবলৈ আহিছে যি মুহূৰ্তত দেশখনে ‘বিকাশিত ভাৰত’ৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছে। এই লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ, আমি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে উন্নত প্ৰদৰ্শন কৰিব লাগিব, আৰু আপোনালোকৰ দৰে যুৱ বন্ধুৰ সহযোগ অবিহনে এয়া কেতিয়াও সম্ভৱ নহ'ব। সেয়েহে, আপোনালোকে কেৱল ভাল কাম কৰিলেই নহব, আপোনালোকে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ কাম কৰি দেখুৱাব লাগিব। আমাৰ দেশৰ চৰকাৰী কৰ্মচাৰীসকল এনেকুৱা হ'ব লাগে যাতে তেওঁলোকক নিদৰ্শন হিচাপে পৃথিৱী জুৰি আলোচনা কৰিবগৈ পাৰে। দেশখনে আমাৰ পৰা আশা কৰাটো স্বাভাৱিক, আৰু আজি যেতিয়া উচ্চাকাংক্ষী ভাৰতৰ পৰিৱেশে বিৰাজ কৰিছে, প্ৰত্যাশা অলপতো বেছি হবই। কিন্তু সেই প্ৰত্যাশাবোৰেইতো আমাৰ বাবে পুঁজি, এই প্ৰত্যাশাবোৰেতো দেশক আগবাঢ়ি যাবলৈ শক্তি প্ৰদান কৰিব। আৰু তেতিয়াহে দেশবাসীৰ আশা পূৰণ কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব হৈ উঠে।
বন্ধুসকল,
এই নিযুক্তিৰ সৈতে আপোনালোকে আপোনালোকৰ ব্যক্তিগত জীৱনৰ এটা নতুন যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিবলৈ আগবঢ়িছে। মোৰ অনুৰোধ হৈছে সদায় নম্ৰ হৈ থাকিব, আমি সেৱকহে, আমি শাসক নহয়... আপোনালোকৰ যাত্ৰাকালত নতুন কিবা নহয় কিবা শিকাৰ অভ্যাস কেতিয়াও এৰি নিদিব, আপোনালোকে নিৰন্তৰ নতুন বস্তু শিকি থাকিব লাগিব। আৰু চৰকাৰী কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে, ভাৰত চৰকাৰে ‘আইজিঅটি কৰ্মযোগী’ মঞ্চত বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ পাঠ্যক্ৰম প্ৰদান কৰি আহিছে। আপোনালোকে ‘অনলাইন’ত গৈ সেই ‘প্লেটফৰ্ম’ত যোগদান কৰিব পাৰে আৰু যেতিয়াই আপোনালোকৰ সময়ৰ সুবিধা থাকে ‘ডিজিটেল প্ৰশিক্ষণ মডিউল’ৰ সুবিধা ল'ব পাৰে, আপোনালোকে যি বিষয়তে আগ্ৰহী, আপোনালোকে যিমান পাৰে সিমান পাঠ্যক্ৰম সম্পূৰ্ণ কৰা উচিত। আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টাৰ সুবাদত দেশে ২০৪৭ চনত এখন উন্নত ভাৰত হ'বগৈ পাৰিব। আপোনালোকৰ বয়স আজি ২০-২২-২৫ হ'ব, আপোনালোকে আপোনালোকৰ চাকৰিজীৱনৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পৰ্যায়ত উপনীত হ’বগৈ, তেতিয়া দেশখন এখন ‘উন্নত ভাৰত’ত পৰিণত হ'ব, আপোনালোকে গৌৰৱেৰে ক'বগৈ পাৰিব যে এয়া ‘মই বিগত ২৫ বছৰে কৰা কঠোৰ শ্ৰমৰ ফল যে আজি মোৰ দেশ এখন উন্নত ভাৰতত পৰিণত হৈছে। কি যে এক মহান সৌভাগ্য, আপোনালোকে যে কিমান ডাঙৰ সুযোগ পাইছে। এয়া এনে নহয় যে আপোনালোকে কেৱল নিযুক্তিহে লাভ কৰিছে, আপোনালোকে দৰাচলতে এটা সুযোগ পাইছে। আৰু মই বিচাৰিম এই সুযোগ গ্ৰহণ কৰি, সপোন সাৰ্থক কৰাৰ বাবে সামৰ্থ্য ব্যৱহাৰ কৰি আৰু সংকল্পৰ গ্ৰহণৰে জীৱনপাত কৰাৰ সাহস জাগ্ৰত কৰক। ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ সপোন পূৰণ নোহোৱালৈকে আমি বিশ্ৰাম নলোৱাৰ পণ লওক। আমাক যিয়েই দায়িত্ব দিয়া হওঁক, আমি ৰাজহুৱা সেৱাৰ জৰিয়তে ইয়াক পূৰণ কৰিমেই।
আজি নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰা সকলো বন্ধু-বান্ধৱীলৈকে মই আকৌ এবাৰ অভিনন্দন জনাইছোঁ। মই আপোনালোকক আপোনালোকৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে শুভকামনা জনাইছোঁ। আজি আপোনালোকৰ পৰিয়ালসমূহতো এক বিশেষ সুখৰ পৰিৱেশে বিৰাজ কৰিব, মই আপোনালোকৰ পৰিয়ালসমূহকো শুভকামনা জনাইছোঁ। দেৱালীৰ এই উৎসৱ, লগতে এটা নতুন সুযোগো লাভ কৰিছে, এয়াতো আপোনালোকৰ বাবে দুগুণ দেৱালী। ইয়াৰ মজা লওক বন্ধুসকল, বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছোঁ।
ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the distribution of 51,000+ appointment letters under Rozgar Mela
29 OCT 2024 2:11PM by PIB Delhi
Namaskar!
My Cabinet colleagues joining us from various parts of the country, Members of Parliament, Members of Legislative Assemblies, young friends of the nation, ladies and gentlemen!
Today marks the auspicious festival of Dhanteras, and I extend my heartfelt greetings to all citizens on this occasion. In two days, we shall also celebrate the festival of Deepawali, and this year’s Diwali is exceptionally special. You may wonder what sets this Diwali apart, as it is a celebration we observe annually. Allow me to share with you what makes this one unique: after 500 years, Lord Shri Ram (Ram Lalla) is now seated in his magnificent temple in Ayodhya. This is the first Deepawali since the installation of Ram Lalla in this grand temple, a moment for which countless generations have waited, and for which lakhs have endured sacrifices and hardships. We are indeed fortunate to witness such a remarkable and extraordinary Diwali.
In the midst of these festive celebrations, on this auspicious day, 51,000 young people are being awarded appointment letters for government positions through this Rozgar Mela. I extend my congratulations and best wishes to each one of you.
Friends,
The central government is continuing its process of providing permanent government jobs to lakhs of youth across the country. In states governed by the BJP and NDA as well, appointment letters have been issued to lakhs of youngsters. Recently, in Haryana, as soon as the new government was formed, 26,000 young people were gifted with employment. Those familiar with Haryana will know that there is a celebratory atmosphere there at present, and the youth are full of enthusiasm. Our government in Haryana is known for a unique approach — it provides employment opportunities without any expenses or underhanded dealings. Today, I would like to extend special congratulations to the 26,000 youth who have received appointment letters from the Haryana government. With 26,000 new appointments in Haryana and 51,000 more today, we celebrate significant progress.
Friends,
The process of providing permanent government jobs to lakhs of young people across the country continues under the Government of India. In BJP- and NDA-governed states as well, appointment letters have been issued to lakhs of youth. Recently, in Haryana, upon the formation of the new government, 26,000 young people received employment opportunities. Those familiar with Haryana will know that there is a celebratory atmosphere there these days, with the youth feeling uplifted. Our government in Haryana has a distinctive reputation – it provides jobs without any expenses or favouritism. Today, I extend special congratulations to the 26,000 young people who have received appointment letters from the Haryana government. This makes 26,000 new jobs in Haryana and an additional 51,000 from today’s programme.
Friends,
Our commitment is to maximise employment opportunities for the youth of this country. The policies and decisions of this government have a direct impact on job creation. Today, there is work underway on constructing expressways, highways, roads, railways, ports, airports, and installing fibre lines and mobile towers across the nation. We are expanding new industries into every corner of the country, building new industrial cities, and laying water and gas pipelines. A large number of schools, colleges, and universities are also being established. Through infrastructure investment, the government aims to reduce logistics costs. These initiatives are not only providing enhanced convenience to citizens but are also creating millions of new job opportunities.
Friends,
Just yesterday, I was in Vadodara, where I had the opportunity to inaugurate a factory producing aircraft for the defence sector. This factory alone will directly employ thousands of people. But beyond this, the number of job opportunities it will generate is significantly greater, due to the vast number of spare parts needed for aircraft production. A network of many small factories will emerge to manufacture and supply these parts. Our MSMEs across the country will be engaged in producing these components, with new MSMEs also emerging to meet demand. An aircraft contains between 15,000 to 25,000 small and large parts, meaning thousands of factories across the nation will become active to supply each manufacturing plant. One can only imagine the substantial boost this will bring to our MSME sector and the countless employment opportunities it will create.
Friends,
Today, when we launch a scheme, our focus is not solely on the benefits provided to the public; we envision a much broader impact. We also aim to establish an ecosystem that generates employment. Take, for instance, the PM Suryaghar Free Electricity Scheme. On the surface, it may appear that the scheme is designed to supply free electricity to households, but a closer look reveals much more. In just the last six months, around 1.25 to 1.5 crore customers have registered for this scheme. Over 9,000 vendors have joined to carry out the necessary installations, and solar panels have already been fitted in more than 5 lakh homes. Moving forward, there are plans to establish 800 solar-powered villages across various parts of the country as a model under this scheme. Additionally, 30,000 people have been trained in rooftop solar installation. In essence, this single scheme has opened up lakhs of employment opportunities for manufacturers, vendors, installers, and repairers. The PM Suryaghar Free Electricity Scheme is poised to create lakhs of new jobs across the country.
Friends,
Let me give you another example, and today I am focusing on examples related to smaller villages. Khadi has been a topic of discussion in our country since the independence era. But consider the remarkable transformation of the Khadi Village Industry today. Over the last 10 years, the policies of our government have completely revitalised the Khadi Village Industry, not only changing its image but also transforming the fortunes of those involved in this work within rural areas. Today, the Khadi Village Industry is generating over 1.5 lakh crore rupees in revenue annually. If we compare this to the situation a decade ago – just as Dr. Jitendra Singh recently highlighted the statistics on government jobs under previous and current governments – the difference is astounding. For example, Khadi sales today are 400 percent higher than they were during the UPA government. This growth means that artisans, weavers, and traders are reaping substantial benefits. New opportunities are emerging in this sector, creating a large number of jobs.
Similarly, our Lakhpati Didi Yojana has provided new avenues of employment and self-employment for rural women. In the past decade, 10 crore women have joined Self-Help Groups, engaging in economic activities and earning an income through their work. These 10 crore women are now bringing money into their households through employment and self-employment, thanks to their hard work. This impressive number of 10 crore women often goes unnoticed by many. The government has fully supported them, providing resources and financial aid. These women are generating income from various types of employment. Our government has set a target to enable 3 crore of these women to become "Lakhpati Didis," aiming not just to create income but to increase it. So far, around 1.25 crore women have achieved this milestone, earning an annual income of over Rs 1 Lakh each year.
Friends,
Today, Bharat is advancing towards becoming the world’s third-largest economy. Witnessing this progress, the youth naturally question why the current pace and scale of development weren’t achieved earlier. The answer is simple: previous governments lacked both the policies and intent needed.
Friends,
You may recall how Bharat used to lag in numerous sectors, particularly in technology. While new technologies emerged globally, Bharat often had to wait, wondering when they would finally reach us. By the time they arrived, these technologies were already outdated in the West. A mindset took hold that modern technology couldn’t be developed in our country, and this perception caused tremendous loss. Bharat not only fell behind in the race for modern development but also lost significant sources of employment. Without modern, employment-generating industries, how could we create jobs? Therefore, we began working to rid the country of the outdated thinking of previous governments. From the space sector to semiconductors, from electronics to electric vehicles, we promoted 'Make in India' across every new technological frontier. We worked towards a Atmanirbhar Bharat and launched the PLI scheme to attract both new technologies and foreign direct investment. The 'Make in India' initiative and the PLI scheme combined have dramatically accelerated job creation. Today, industries in every sector are gaining momentum, opening new opportunities for the youth across different fields. Massive investments are being made, and record-breaking opportunities are emerging. Over 1.5 lakh startups have been launched in the last eight years, making Bharat the world’s third-largest startup ecosystem. Through all these developments, our youth are finding opportunities to advance and secure employment.
Friends,
To enhance the capabilities of Bharat's youth, the government is highly focused on skill development. This led to the launch of initiatives like Skill India. Today, young people are receiving training in hundreds of skill development centres nationwide. We have also ensured that our youth need not struggle to gain experience and opportunities. Under the Pradhan Mantri Internship Yojana, provisions have been made for paid internships in India’s top 500 companies, with each intern receiving Rs 5,000 per month for a year. Our aim is for one crore young people to benefit from internship opportunities in the next five years, enabling them to connect with real-world business environments across various sectors. This experience will be invaluable for their careers.
Friends,
The Indian government is opening up new opportunities to help young Indians secure jobs abroad more easily. Recently, Germany, as you may have read in the newspapers, released a Skilled Workforce Strategy specifically for Bharat. Previously, Germany issued visas annually to 20,000 skilled Indian youth. Now, they have decided to increase this number to 90,000, meaning 90,000 young people will have the opportunity to work in Germany each year, which will greatly benefit our youth. In recent years, India has signed migration and employment agreements with 21 countries, including Gulf nations and economically advanced countries like Japan, Australia, France, Germany, Mauritius, Israel, the UK, and Italy. Each year, 3,000 Indians are eligible for a two-year work and study visa in the UK, and 3,000 Indian students will have the opportunity to study in Australia. Bharat's talent is not only contributing to the nation’s progress but is also playing a significant role in the advancement of the world, and we are progressing in that direction.
Friends,
Today, the government’s role is to create a modern system where every young person has access to opportunities and can fulfil their aspirations. Therefore, in whatever position you hold, your goal should be to provide maximum support and facilities to the youth and citizens.
Friends,
The taxpayers and citizens of this country have played an essential role in enabling you to secure a government position. We owe our positions and opportunities to them, and our appointments are solely to serve the public. This new culture of merit-based jobs, free from expense and influence, comes with a responsibility: to repay this debt by easing the challenges in citizens' lives. No matter our position or role—whether as a postman or a professor—our duty is to serve the people of this nation, especially the poorest, the marginalised, the oppressed, tribals, women, and the youth. Whoever we have the chance to serve, let us consider it our privilege and dedicate ourselves to it.
You are joining the Government of India at a time when the nation is committed to developing a new India. To achieve this, we must excel in every sector, and this won't be possible without the contribution of young colleagues like yourselves. Therefore, your goal should not just be to work well, but to work exceptionally. Government employees in our country should set examples that are recognised worldwide. Naturally, the country has expectations from us, and with the spirit of Aspirational Bharat, these expectations are even higher. However, these expectations reflect the trust placed in us, fuelling the nation’s progress. This trust makes it our responsibility to live up to the people’s hopes.
Friends,
With this appointment, you are also embarking on a new journey in your personal life. I urge you to remain humble, remembering that we are servants, not rulers. Throughout this journey, never stop learning; keep acquiring new skills. For government employees, the central government offers various courses on the iGOT Karmayogi platform. You can access these digital training modules online, completing courses on subjects of your interest whenever you have the time. Take full advantage of these resources to expand your knowledge.
I am confident, friends, that through your efforts, Bharat will reach developed nation status by 2047. Today, you may be 20, 22, or 25 years old; you will be in the prime of your career when India becomes a developed nation. Then, you will be able to say with pride that your 25 years of hard work helped to shape a developed India. What a tremendous opportunity and honour this is! You have not merely gained employment; you have gained a profound opportunity. I encourage you to seize this chance, strengthen your dreams, and live with resolve. We will not rest until our vision of a developed Bharat is realised. We shall fulfil our responsibility through dedicated public service.
I extend my heartfelt congratulations once again to all friends who have received their appointment letters today. I wish you every success for a bright future ahead. Today, your families will also share in this special joy, and I convey my best wishes to them as well. With Diwali upon us and this new opportunity, it truly is a double celebration for you. Enjoy the moment, friends, and all the very best.
Thank you.