ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଜଲଗାଓଁରେ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦିମାନଙ୍କ ସହ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
26 AUG 2024 1:46PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଯେଉଁମାନେ "ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି" ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ହୋଇନାହାଁନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କି ପ୍ରକାରର ଆଲୋଚନା ହୁଏ?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ଯେଉଁମାନେ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ଜୀବନଯାପନ ପରିସ୍ଥିତି ବିଶେଷ ଭାବରେ ଭିନ୍ନ। ସେମାନେ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ହୋଇଥାନ୍ତି, ଯାହା ତାଙ୍କୁ ପରିବାରର ଖର୍ଚ୍ଚ ସଫଳତାର ସହିତ ପରିଚାଳନା କରିବାରେ ସମର୍ଥ କରେ। ମହାଶୟ, ମୋର ଦୁଇ ଜଣ "ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଦିଦି" (ଭିନ୍ନ ଭାବରେ ସକ୍ଷମ ଭଉଣୀ) ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ସହଯୋଗ କରିଛି। ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଗତି ଦେଖି ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସେହି 'ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଦିଦି'ମାନେ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଥିଲେ କି?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ହଁ, ବାସ୍ତବରେ। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷପତି ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସେମାନେ କି ପ୍ରକାରର କାମ କରନ୍ତି?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ଜଣେ ଡୋନା ପଟ୍ଟାଲ ବ୍ୟବସାୟରେ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଜଣେ ତେଜରାତୀ ଦୋକାନ ଚଳାନ୍ତି। ମୁଁ ନିଜେ ଲକ୍ଷପତି CRP (ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସମ୍ବଳ ବ୍ୟକ୍ତି), ସାଢ଼େ ୩ ରୁ ୪ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରେ। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ମୋ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତି CRP ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଜଣେ ଲକ୍ଷପତି, ଏବଂ ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ୨୬୦ ଜଣ ମହିଳାଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତି ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି, ଅର୍ଥାତ୍ ଆପଣ ବର୍ଷକୁ କେତେ ରୋଜଗାର କରନ୍ତି?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମୁଁ ବର୍ଷକୁ ୮ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ୮ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏହା ଦୁଇଗୁଣ ଆୟ! ଏହା ହାସଲ କରିବାକୁ ଆପଣଙ୍କୁ କେତେ ବର୍ଷ ଲାଗିଲା?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମୁଁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆସାମର ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣାର ଏକ ମହାନ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ଦେଖିବା ଉଚିତ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ହଁ, ଦେଖାଯାଉ। ମୁଁ ଜିରୋରୁ ହିରୋ ହୋଇପାରିଛି, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବହୁତ ଭଲ!
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମୋର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ନାମ ହେଉଛି ଅତି-ଉତ୍ତମମ୍ ସଖୀ ମଣ୍ଡଳ। ଆମେ ହାତ ତିଆରି ଏବଂ ଘରେ ତିଆରି ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ କରୁ, ସମସ୍ତ ଘରୋଇ ସାମଗ୍ରୀରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ସରସ ମେଳା, ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ମନସୁନ ମହୋତ୍ସବ ଭଳି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଆମକୁ ଏତେ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯାହା ଆମ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ଲୋକପ୍ରିୟତାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ, ଆମେ ୩୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସାୟ ହାସଲ କରିଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ୩୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା!
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ଆମର ବ୍ୟବସାୟ ୩୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ, ଏବଂ ଆମର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ, ମହାଶୟ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ଦଶ ଜଣ ମହିଳା ମିଳିତ ଭାବରେ ଏକ ସାନିଟାରୀ ନାପକିନ୍ କମ୍ପାନୀ ଚଳାଉଛନ୍ତି, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଲାତୁରରୁ ଆପଣଙ୍କ ଗାଁ କେତେ ଦୂର?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ଏହା ୨୦ କିଲୋମିଟର ଦୂର, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ୨୦ କିଲୋମିଟର। ଆପଣ ପ୍ରଥମେ ଆରମ୍ଭ କରିବା ସମୟରେ କେତେ ଜଣ ମହିଳା ସାମିଲ ଥିଲେ?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ପ୍ରଥମେ ଆମେ ୧୦ ଜଣ ଥିଲୁ। କେହି ଯୋଗ ଦେବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ନଥିଲେ, ଏବଂ ଲୋକମାନେ ସାନିଟାରୀ ନାପକିନ୍ ବିଷୟରେ କଥା ହେବାକୁ ମଧ୍ୟ ସଂକୋଚ କରୁଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣଙ୍କର ବର୍ତ୍ତମାନର କାରବାର କେତେ?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମହାଶୟ, କାରବାର ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ ଏତେ ସହଜରେ ହିନ୍ଦୀ କିପରି କହିପାରନ୍ତି?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବା ଦ୍ୱାରା ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଆସିଥାଏ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ କ’ଣ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ବାହାରେ ଆପଣଙ୍କର ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରୟ କରନ୍ତି?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ନା, ମହାଶୟ, ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ କେବଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଭିତରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ମୁଁ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଆମକୁ ମିଳିଥିବା ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ବହୁତ କୃତଜ୍ଞ, ମହାଶୟ। ଆପଣ ଏଥିରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଆମେ କେବଳ ମାଧ୍ୟମ; ଆପଣ ସମଗ୍ର ପଥ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ଆମକୁ କେବଳଏହାକୁ ଚଳାଇବାକୁ ପଡିବ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମୁଁ ୨୦୧୭ ମସିହାରୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ ଭାବରେ କାମ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ ଏବେ କେତେ ରୋଜଗାର କରନ୍ତି?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ୪.୫ ରୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରେ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ କ’ଣ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ହଁ, ମୁଁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେବେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଘରକୁ ନେଇଯିବା ଉଚିତ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମୁଁ ନିଶ୍ଚୟ କରିବି, ମହାଶୟ। ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଆମ ସହିତ ଆସିବା ଉଚିତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ହଁ, କିନ୍ତୁ ମୋତେ କିଏ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରେ? କେହି ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରନ୍ତି ନାହିଁ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମୁଁ ଜଣେ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ମହାଶୟ। ମୋର କାମ ହେଉଛି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା, ବିଶେଷକରି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ, ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ବ୍ୟାଙ୍କ ଯିବାରେ କିମ୍ବା ଘରେ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ କରିବାରେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଘରକୁ ଯାଇ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମହାଶୟ, ଗତକାଲିର ଏକ ଉଦାହରଣ ମୁଁ ସେୟାର କରୁଛି। ମୋ ଝିଅକୁ ସ୍କୁଲରେ ପଚରାଯାଇଥିଲା ଯେ ତାଙ୍କ ମା’ କେଉଁଠି ଅଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ହଁ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମୋର ପିଲା ଗର୍ବର ସହିତ କହିଲା, "ମୋ ମାଆ ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କୁ ଭେଟିବା ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଯାଇଛନ୍ତି।" ମହାଶୟ, ଆପଣ ଥରେ ନାହାନକୁ ଯାଇଥିଲେ, ଯଦିଓ ମୁଁ ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କୁ ଭେଟିପାରି ନଥିଲି, ଆଜି ମୁଁ ଏହି ସୁଯୋଗ ପାଇ ବହୁତ ଖୁସି। ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ମାନର କଥା, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଥର ସିରମୌରକୁ ଯାଉଥିଲି।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ୨୦୨୩ ମସିହାରେ, ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିଥିଲୁ। ଆମେ ମିଲେଟ୍ସରେ ତାଲିମ ପାଇଥିଲୁ, ଏହା ପରେ, ଆମେ କଲେକ୍ଟୋରେଟ୍ ଜିଲ୍ଲା ପଞ୍ଚାୟତ ନିକଟରେ ଏକ କୋଠା ପାଇଲୁ, ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ମିଲେଟ୍ କାଫେ ଚଳାଉଛୁ। ଆମ ପରି ୩୮ ଜଣ ମହିଳା ସେଠାରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ କେତେ ରୋଜଗାର କରନ୍ତି?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ସେଠାରେ ମୋର ଦରମା ୩୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା। ତେଣୁ, ମୋର ମୋଟ ବାର୍ଷିକ ଆୟ ୩ ଲକ୍ଷ ୩୦ ହଜାର ଟଙ୍କା।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମୁଁ ଗୁଜୁରାଟର ଏନ୍‌ଡିଡି ପାଇଁ ଜଣେ ପଶୁ ସଖୀ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରେ। ମୁଁ ନିଜେ ଜଣେ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି, ଏବଂ ମୋ ସହିତ ୮୮ ଜଣ ମହିଳା କାମ କରନ୍ତି।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମୋର ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଜୟ ମାତା ଦୀ କୁହାଯାଏ। ମୁଁ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ପଶୁ ସଖୀ ଭାବରେ କାମ କରେ, ଏବଂ ପଥରୀ ଗାଁରେ, ମୁଁ ୫୦୦ ଜଣ ଚାଷୀଙ୍କ ସହିତ କାମ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ୫୦୦?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ହଁ, ୫୦୦ ଚାଷୀଙ୍କ ସହିତ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମୋର ଭୂମିକା ହେଉଛି ଏସ୍‌ଏଜି ଦିଦିମାନଙ୍କୁ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଉନ୍ନତିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା। ମୁଁ ଏଥିରୁ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୧.୫୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ୧.୫୦ ଲକ୍ଷ?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବାଃ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମହାଶୟ, ଆମେ ଆମେଡିଆନ୍ ଏବଂ ଆମ ସମାଜରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ଅନୁମତି ନଥିଲା। ମୋର ଘରର ଅବସ୍ଥା ବହୁତ ଖରାପ ଥିଲା, ମହାଶୟ। କିନ୍ତୁ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଯୋଗ ଦେବା ପରେ, ମୁଁ ପଥରି ଗାଁରେ ପଶୁ ସଖୀର ଚାକିରି ପାଇଲି। ଆଜି, ମୁଁ ଜଣେ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ କେଉଁଠାରୁ?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମେଘାଳୟରୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମେଘାଳୟ। ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କେତେ ଭଉଣୀ ଅଛନ୍ତି?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଆମେ ୧୦ ଜଣ ଅଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦଶ ଜଣ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ହଁ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏସ୍‌ଏଚ୍‌ଜି ଫାର୍ମାସିରେ ବହୁତ କାମ କରୁଛୁ। ମୁଁ ଏସ୍‌ଏଚ୍‌ଜି ଫାର୍ମାସିରେ ୩.୦୩ ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରିଛି।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ଏହି ଅଭିଯାନର ଅଂଶ ହେବା ପୂର୍ବରୁ, ଆମର କୌଣସି ନାମ କିମ୍ବା ପରିଚୟ ନଥିଲା। ଯୋଗଦାନ ପରେ, ଆମର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା। ଆମେ କୃଷି ଡାକ୍ତର ହୋଇଥିଲୁ ଏବଂ କୃଷି ସଖୀ ଭାବରେ ତାଲିମ ପାଇଥିଲୁ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ଏବେ, ଆମେ ଡାକ୍ତର ଦିଦି ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ କେତେ ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ଯତ୍ନ ନିଅନ୍ତି?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମହାଶୟ, ଆମର ବ୍ଲକ ବହୁତ ବଡ଼। ଆମେ ସେଠାରେ ୨୦ ଜଣ କାମ କରୁଛୁ, ଏବଂ ଆମେ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ୪୭୦ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ତିଆରି କରିଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ୪୭୦?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ହଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବାଃ, ଆପଣ ଏକ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ କାମ କରିଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମହାଶୟ, ୨୦୨୧ ରେ, ଆପଣ ୧୦,୦୦୦ ଚାଷୀ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ ଗଠନ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଥିଲେ। ସେହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ, ଆମେ ଇଚ୍ଛାୱାରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ମହିଳା କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲୁ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ, ଆମେ କମ୍ପାନୀରେ ୧,୦୦୦ ଚାଷୀ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଯୋଡିଥିଲୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ୧,୦୦୦?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ହଁ, ମହାଶୟ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ନମସ୍କାର, ମହାଶୟ। ମୋର ନାମ ରାବିଆ ବଶିର। ମୁଁ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର କୁପୱାଡା ଜିଲ୍ଲାରୁ। ମୁଁ ଏକ ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷ ବ୍ୟବସାୟ ଚଳାଏ, ଏବଂ ମୋର ବର୍ତ୍ତମାନର ବାର୍ଷିକ ଆୟ ୧.୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା। ମୁଁ ନିଜେ ଜଣେ ଲକ୍ଷପତି ଏବଂ ମୁଁ ୧୬୦ ଜଣ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷପତି ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ କେତେ ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ଯତ୍ନ ନିଅନ୍ତି?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୦ଟି ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେଉଛୁ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ଜୟ ଜୋହର, ମହାଶୟ। ଜୟ ଛତିଶଗଡ଼।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଜୟ ଜୋହର।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମହାଶୟ, ଆମର ଏକ FPO (କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ) ଅଛି (ଅଶ୍ରାବ୍ୟ)। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କିଷାନ ଦିଦି ନାମରେ ଜଣାଶୁଣା ୧୫,୮୦୦ ଭଉଣୀ ଆମ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭଉଣୀ ୫୦,୦୦୦-୬୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା କମିଶନ ପାଆନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କେତେ ଭଉଣୀ ଅଛନ୍ତି?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ସହିତ ୧୦୦ ରୁ ୫୦୦ ମହିଳା ଅଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଠିକ୍ ଅଛି।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମୁଁ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେଣୁ ଗାଁର ସମସ୍ତେ ତୁମକୁ ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍ ବୋଲି ଡାକିବେ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ହଁ, ଆମ ଜିଲ୍ଲାରେ ୩ ଜଣ ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମୁଁ ୨୦୧୯ ମସିହାରୁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ‘ଜୀବନ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟତା’ର ସଦସ୍ୟ। ମହାଶୟ, ଆମ ସହିତ ୧,୫୦୦ ମହିଳା ଅଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ୧,୫୦୦?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ହଁ, ମହାଶୟ। ମୁଁ ମରାଠୀ କହିପାରେ। ମୁଁ ଅଧିକ ହିନ୍ଦୀ କହିପାରେ ନାହିଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ ମରାଠୀରେ କହିପାରିବେ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମୋର କ୍ଷେତରେ ମହୁଆ ଗଛ ଅଛି। ମୁଁ ମହୁଆ ବିକ୍ରୟ କରି ବ୍ୟବସାୟ କରେ ଏବଂ ମୋ ଗୋଷ୍ଠୀର ମହିଳାମାନଙ୍କଠାରୁ ମହୁଆ ମଧ୍ୟ କିଣେ। ମାତ୍ର ଦୁଇ ମାସରେ, ମୁଁ ୨-୨.୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ହଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୋଟ କେତେ ଜଣ ମହିଳା ଅଛନ୍ତି? ପାଞ୍ଚ ଶହ?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ୫୩୮
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମହାଶୟ, ମୁଁ ମରାଠୀରେ କହୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ହଁ, ଠିକ୍ ଅଛି।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମୋର ମଧ୍ୟ ଏକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବ୍ୟବସାୟ ଅଛି। ମୋର ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଡଙ୍ଗା ଅଛି ଏବଂ ମୁଁ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଯାତ୍ରାରେ ନେଇଯାଏ। ମୁଁ କେରଳ ଯାଇ ସେମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବ୍ୟବସାୟ ଦେଖିଥିଲି। ଏଠାରେ, ଆମେ ମହିଳାମାନେ ନିଜେ ଏହି ବ୍ୟବସାୟ ଚଳାଉ। ମୁଁ ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ଧରି ମୋର ନିଜସ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଡଙ୍ଗା ଚଲାଉଛି ଏବଂ ଏଥିରୁ ବାର୍ଷିକ ୧-୧.୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବାଃ!
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ଆମେ ସମସ୍ତେ ମହିଳା ଏହି ବ୍ୟବସାୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରୁଛୁ।
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ମୁଁ ସାଲେକାସା ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ଗୋଣ୍ଡିଆ ଜିଲ୍ଲାର। ମୁଁ ଜଣେ ଆଦିବାସୀ ମହିଳା ଏବଂ ମୋର ଏକ ଇ-ରିକ୍ସା ଅଛି, ଯାହାକୁ ମୁଁ ନିଜେ ଚଲାଏ। ମୁଁ ଏହାକୁ ଗାଁରେ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବା ଏବଂ ବିକ୍ରୟ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରେ। ମୁଁ ପ୍ରତି ମାସରେ ୧୦,୦୦୦ ରୁ ୧୨,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଲାଭ ରୋଜଗାର କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବା ପରେ, ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ, ଦେଶରେ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦିଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବହୁତ ବଢ଼ିବାକୁ ଯାଉଛି । ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କ କାହାଣୀ ପଢ଼ିବେ ଏବଂ ଶୁଣିବେ, ସେମାନେ ପ୍ରେରଣା ପାଇବେ। ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ବାଣ୍ଟିବା ଉଚିତ - ଏହା କିପରି ହୋଇଛି, ଆପଣ କେତେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବାରକୁ କେତେ ସହଯୋଗ କରିପାରିବେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆପଣଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଆପଣଙ୍କ ଚାରିପାଖର ପରିବେଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣେ। ଆପଣ କ’ଣ ଜାଣନ୍ତି ମୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ କ’ଣ? ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ୧ କୋଟି ଦିଦି ପୂର୍ବରୁ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇସାରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ମୁଁ ୩ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ତେଣୁ, ତୁମେ ଏହାକୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବୁଝାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ। ତୁମେ କ’ଣ ତାହା କରିବ?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ କି?
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି: ହଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଭଲ କରିଛନ୍ତି। ଧନ୍ୟବାଦ।
ସ୍ୱୀକାରୋକ୍ତି : ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with Lakhpati Didis in Jalgaon, Maharashtra
26 AUG 2024 1:46PM by PIB Delhi
Prime Minister: What kind of conversation takes place between those who have become "Lakhpati Didis" and those who have not?
Lakhpati Didi: The experiences and living conditions of those who have become Lakhpati Didis are markedly different. They become self-reliant, which enables them to manage their family expenses effectively. Sir, I also have two "Divyang Didis" (differently-abled sisters) whom I have supported. I feel immensely happy to see their progress.
Prime Minister: Did those 'Divyang Didis' also become Lakhpati Didis?
Lakhpati Didi: Yes, indeed. I helped them become Lakhpatis as well.
Prime Minister: What kind of work do they do?
Lakhpati Didi: One is in the Dona Pattal business, and the other runs a grocery shop. I, myself, am a Lakhpati CRP (Community Resource Person), earning between 3.5 half to 4 lakh rupees. I have also helped my sisters become Lakhpati CRPs.
Lakhpati Didi: I am already a Lakhpati, and I have recently helped 260 women become Lakhpatis too.
Prime Minister: You have become a Lakhpati Didi, which means how much do you earn in a year?
Lakhpati Didi: I earn 8 lakh rupees a year.
Prime Minister: 8 lakh rupees?
Lakhpati Didi: Yes, Sir.
Prime Minister: That’s double the income! How many years did it take you to achieve this?
Lakhpati Didi: I have just completed five years, Sir.
Prime Minister: The people of Assam must see you as a tremendous source of inspiration.
Lakhpati Didi: Yes, let's see. I have gone from being a zero to becoming a hero, Sir.
Prime Minister: Well done!
Lakhpati Didi: The name of my self-help group is Ati-uttamam Sakhi Mandal. We produce handmade and homemade beauty products, all crafted from household items. Platforms like Saras Mela, Vibrant Gujarat, and the Monsoon Festival have provided us with such great exposure, which has significantly increased the popularity of our products. In just one year, we have achieved a turnover of over 30 lakhs.
Prime Minister: 30 lakh rupees!
Lakhpati Didi: Our turnover exceeds 30 lakh rupees, and our net profit is over 12 lakh rupees, Sir.
Lakhpati Didi: Ten women jointly run a sanitary napkin company, Sir.
Prime Minister: How far is your village from Latur?
Lakhpati Didi: It is 20 kilometres away, Sir.
Prime Minister: 20 kilometres. How many women were involved when you first started?
Lakhpati Didi: There were 10 of us initially. No one was willing to join, and people were hesitant to even talk about sanitary napkins.
Prime Minister: What is your current turnover?
Lakhpati Didi: The turnover is Rs 5 lakh, Sir.
Prime Minister: How do you speak Hindi so fluently?
Lakhpati Didi: It just comes naturally, Sir, from speaking with others.
Prime Minister: Do you sell your products outside of Maharashtra?
Lakhpati Didi: No, Sir, we only operate within Maharashtra at the moment. I am very grateful for the women’s empowerment programme and the employment opportunities we have received, Sir. You have played a crucial role in this. We are simply the medium; you have paved the entire path. We just have to walk it.
Lakhpati Didi: I have been working as a Bank Sakhi since 2017.
Prime Minister: How much do you earn now?
Lakhpati Didi: I currently earn between Rs. 4.5 to 5 lakhs, Sir.
Prime Minister: Are you from this area?
Lakhpati Didi: Yes, I am.
Prime Minister: Then you should take everyone home.
Lakhpati Didi: I will, Sir. You should come along too.
Prime Minister: Yes, but who invites me? No one does.
Lakhpati Didi: I am an expert, Sir. My job is to help women, especially rural women, who often face difficulties in going to the bank or handling issues at home. I visit their homes and help them open their bank accounts.
Lakhpati Didi: Sir, let me share an example from yesterday. My daughter was asked at school where her mother was.
Prime Minister: Yes.
Lakhpati Didi: Sir, my child proudly said, “My mother has gone to Maharashtra to meet Modi Ji.” Sir, you once visited Nahan, and although I couldn’t meet you then, today I am very happy to have this opportunity. It’s a great honour for me, Sir.
Prime Minister: I used to visit Sirmaur quite often in the past.
Lakhpati Didi: In 2023, we celebrated the International Year of Millets. We received training in millets, Sir. Following that, we secured a building near the collectorate's district panchayat, where we now run a millet café. There are 38 women like us working there.
Prime Minister: How much do you earn?
Lakhpati Didi: Sir, my salary there is Rs 30,000. So, my total annual income is 3 lakh 30 thousand rupees.
Lakhpati Didi: I also work as a Pashu Sakhi and a health worker for NDD, Gujarat. I am a Lakhpati Didi myself, and 88 women work alongside me.
Lakhpati Didi: My group is called Jai Mata Di. I work as a Pashu Sakhi in the group, and in the village of Pathri, I work with 500 farmers.
Prime Minister: 500?
Lakhpati Didi: Yes, with 500 farmers.
Lakhpati Didi: My role is to provide loans to the SAG Didis and help them progress. I earn around 1 lakh 50 thousand rupees a year from this.
Prime Minister: 1.50 lakh?
Lakhpati Didi: Yes, Sir.
Prime Minister: Wow.
Lakhpati Didi: Sir, we are Amedian, and in our society, women weren’t allowed to go out. The condition of my household was very dire, Sir. But after joining the group, I got the job of Pashu Sakhi in the village Pathri. Today, I am a Lakhpati Didi, Sir.
Prime Minister: Where are you from?
Lakhpati Didi: From Meghalaya.
Prime Minister: Meghalaya. How many sisters are with you?
Lakhpati Didi: There are 10 of us in the group.
Prime Minister: Ten.
Lakhpati Didi: Yes, but we are doing a lot of work in the SHG pharmacy. I have just invested Rs 3.03 lakh at the SHG pharmacy.
Lakhpati Didi: Before we became part of this campaign, we had no name or identity. After joining, our dignity was enhanced. We became agricultural doctors and received training as Krishi Sakhis.
Lakhpati Didi: Now, we are known as Doctor Didis.
Prime Minister: How many animals do you take care of?
Lakhpati Didi: Sir, our block is very large. There are 20 of us working there, and we have made 470 Lakhpati Didis in that area.
Prime Minister: 470?
Lakhpati Didi: Yes.
Prime Minister: Wow, you’ve done an incredible job. Many congratulations to you.
Lakhpati Didi: Sir, in 2021, you planned to form 10,000 Farmer Producer Organizations. Under that initiative, we established Aatmanirbhar Mahila Farmer Producer Company Ltd. in Ichhawar. And in the very first year, we added 1,000 farmer sisters to the company.
Prime Minister: 1,000?
Lakhpati Didi: Yes, Sir.
Prime Minister: In a year?
Lakhpati Didi: Yes, Sir.
Lakhpati Didi: Greetings, Sir. My name is Rabia Bashir. I’m from District Kupwara in Jammu and Kashmir. I run a dairy farming business, and my current annual income is Rs 1.20 lakh. I am a Lakhpati myself, and I have helped 160 members become Lakhpatis as well.
Prime Minister: How many animals do you care for?
Lakhpati Didi: We currently care for 10 animals.
Lakhpati Didi: Jai Johar, Sir. Jai Chhattisgarh.
Prime Minister: Jai Johar.
Lakhpati Didi: Sir, we have an FPO (Farmer Producer Organisation) (inaudible). This project was established by the Government of India. So far, 15,800 sisters, known as Kisan Didis, have joined us. Each sister earns a commission of Rs 50,000- 60,000.
Prime Minister: How many sisters are with you?
Lakhpati Didi: We currently have 100 to 500 women with us.
Prime Minister: Okay.
Lakhpati Didi: I am Drone Didi.
Prime Minister: So everyone in the village must call you Drone Pilot.
Lakhpati Didi: Yes, there are 3 drone pilots in our district, and I’m one of them.
Lakhpati Didi: I have been a member of the SHG Jeevan Swayam Sahayata since 2019. Sir, we have 1,500 women with us.
Prime Minister: 1,500?
Lakhpati Didi: Yes, Sir. I speak Marathi. I can't speak much Hindi, Sir.
Prime Minister: You can speak in Marathi.
Lakhpati Didi: I have Mahua trees in my field. I run a business selling Mahua and also buy Mahua from the women in my group. In just two months, I have earned between Rs 2-2.5 lakh.
Prime Minister: Two lakh rupees?
Lakhpati Didi: Yes.
Prime Minister: And how many women are there in total? Five hundred?
Lakhpati Didi: 538
Lakhpati Didi: Sir, I’m speaking in Marathi.
Prime Minister: Yes, that’s fine.
Lakhpati Didi: I also have a tourism business. I own two tourist boats and take tourists on rides. I went to Kerala and observed their tourism business. Here, we women run this business ourselves. I have been operating my own tourist boat for the last three years and earn between 1-1.5 lakh rupees annually from it.
Prime Minister: Wow!
Lakhpati Didi: All of us women are working together to expand this business.
Lakhpati Didi: I am from Gondia district, from the Salekasa tribal area. I am a tribal woman, and I own an e-rickshaw, which I drive myself. I also use it to buy and sell goods in the village. I earn a profit of Rs 10,000 to Rs 12,000 per month.
Prime Minister: After listening to all of you, I feel that the number of Lakhpati Didis in the country is going to increase significantly. When people read and hear your stories, they will feel inspired. You should share your experiences with others—how it has been, how self-reliant you have become, and how much you can support your entire family. Moreover, your empowerment brings significant changes to the environment around you. Do you know what my goal is? You see, 1 crore Didis have already become Lakhpati Didis, and I aim to make 3 crore Lakhpati Didis. So, you must help explain this to others. Will you do that?
Lakhpati Didi: Yes, Sir.
Prime Minister: Are you sure?
Lakhpati Didi: Yes.
Prime Minister: Well done. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.