ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଇକୋନୋମିକ୍ ଟାଇମ୍ସ ୱାର୍ଲ୍ଡ ଲିଡର୍ସ ଫୋରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
31 AUG 2024 10:13PM by PIB Bhubaneshwar
“ସଂସ୍କାର, କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଏବଂ ରୂପାନ୍ତର ଆମର ମନ୍ତ୍ର”
“ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ ହୋଇ ଏକ ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି”
“ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର କରିବା ହେଉଛି
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା”
“ଆମର ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ଏବଂ
ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ଉନ୍ନତ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହେଉଛି ଭିତ୍ତିଭୂମି”
“୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ତୃତୀୟ ଦଶନ୍ଧି ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ଥାନ ଦଶନ୍ଧି ଭଳି”
“ଆମେ ଅତୀତ ଉପରେ ଆଧାରିତ ନୁହେଁ, ବରଂ
ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ନଜର ରଖି ଆମର ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ଗଠନ କରୁଛୁ”
“ଆଜିର ଭାରତ ସୁଯୋଗର ଭୂମି। ଆଜିର ଭାରତ ଧନସ୍ରଷ୍ଟାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ କରେ”
“ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମୃଦ୍ଧିର ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିପାରିବ”
Posted On: 31 AUG 2024 10:13PM by PIB Delhi
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଇକୋନୋମିକ୍ ଟାଇମ୍ସ ୱାର୍ଲ୍ଡ ଲିଡର୍ସ ଫୋରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଇକୋନୋମିକ୍ ଟାଇମ୍ସ ୱାର୍ଲ୍ଡ ଲିଡର୍ସ ଫୋରମରେ ଚମତ୍କାର ଆଲୋଚନା ହେବ ଏବଂ ଏହି ଆଲୋଚନା ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ଉପରେ ଭରସା ରଖିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଆଜି ଏକ ନୂତନ ସଫଳତା କାହାଣୀ ଲେଖୁଛି ଏବଂ ସଂସ୍କାରର ପ୍ରଭାବ ଅର୍ଥନୀତିର ପ୍ରଦର୍ଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଖାଯାଇପାରେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଶାଠାରୁ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ, ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ୩୫ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଏହାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଅନୁଯାୟୀ ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହା ଜାରି ରହିବ ବୋଲି ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ।
ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଲୋକଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅଣାଯାଇଥିବା ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପ୍ରୟାସ କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି। "ଜନତାଙ୍କୁ ସୁଶାସନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ସଂସ୍କାର, କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଏବଂ ରୂପାନ୍ତର ଆମର ମନ୍ତ୍ର ହୋଇଛି।" ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କ ସେବା ମନୋଭାବ ଏବଂ ଦେଶର ସଫଳତାର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛନ୍ତି। ତେଣୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ ଭରି ରହିଛି । ନିଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ, ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତି, ନୀତି, ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ହେଉଥିବା ନିର୍ବାଚନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଲୋକମାନେ ଅଧିକାଂଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଭୋଟ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଅନେକ ଦେଶର ସରକାରଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିଥିଲା। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୬୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଭୋଟରମାନେ କୌଣସି ସରକାରଙ୍କୁ ହ୍ୟାଟ୍ରିକ୍ ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁନର୍ବାର କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷୀ ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ମହିଳାମାନେ ନିରନ୍ତରତା, ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭୋଟ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
"ଭାରତର ପ୍ରଗତି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶିରୋନାମାରେ ପରିଣତ ହେଉଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଯଦିଓ ପରିସଂଖ୍ୟାନର ନିଜସ୍ୱ ଗୁରୁତ୍ୱ ଅଛି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, କେତେ ଜୀବନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି ତାହା ଦେଖିବା ସମାନ ଭାବରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ରହସ୍ୟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ନଜରକୁ ଆସିବ। "ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରକୁ ଆସି ଏକ ନବ-ମଧ୍ୟମ ଶ୍ରେଣୀ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହାର ଗତି ଏବଂ ପରିମାଣ ଐତିହାସିକ ଥିଲା ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ସମାଜରେ କେବେ ଘଟିନଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଗରିବଙ୍କ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯୋଗୁଁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ଭବ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଲଢ଼ୁଆ ମନୋଭାବ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଗରିବମାନେ ମୌଳିକ ସୁବିଧାର ଅଭାବ ପରି ଅନେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ଗରିବଙ୍କ ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରି ସେମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣର ପଥ ବାଛିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ପଥ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାର ଏବଂ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି-ମୁକ୍ତ ଋଣ ଭଳି ସୁବିଧା ସହିତ ଗରିବଙ୍କ ଜୀବନର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଅନେକ ଗରିବ ଲୋକ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସହଯୋଗ ଓ ଉପକରଣ ସାହାଯ୍ୟରେ ସେମାନେ ଏବେ 'ଉନ୍ନତ-ସୂଚିତ' ନାଗରିକ ହେଉଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ପ୍ରବଳ ଇଚ୍ଛା ଅଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷା ନୂତନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ପାଇଁ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ସୃଜନଶୀଳତା ନବସୃଜନର ନୂତନ ପଥ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲା, ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ଶିଳ୍ପର ଦିଗକୁ ଆକାର ଦେଉଥିଲା, ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ବଜାରର ଦିଗକୁ ଆକାର ଦେଉଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ବଜାରରେ ଚାହିଦାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଥିଲା। "ଭାରତର ନବ-ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।
ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳର ସେହି ଦିନକୁ ମନେ ପକାଇ, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ତିନିଗୁଣ ଗତିରେ କାମ କରିବା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ସେ ନିଶ୍ଚିତ କଲେ ଯେ, ଆଜି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଆହୁରି ଦୃଢ଼। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପରି ସରକାର ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଆଶା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦୦ ଦିନ ପୂରଣ କରିନାହିଁ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧୁନିକୀକରଣ, ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିସ୍ତାର ଏବଂ ସଂସ୍କାରକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଗତ ୩ ମାସରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ଗରିବ, ଯୁବକ, ମହିଳା ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସଫଳତାଗୁଡ଼ିକୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୩ କୋଟି ପକ୍କା ଘର, ଏକୀକୃତ ପେନସନ ଯୋଜନା, କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ପାଣ୍ଠି, ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଗୁଣବତ୍ତାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ବିହନ ଆରମ୍ଭ, ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ୟାକେଜ ଯାହା ସିଧାସଳଖ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଏ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ୧୧ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦିଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଏ। ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ମହିଳାମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତୀକରଣରେ ଏକ ବିରାଟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗତକାଲି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପାଲଘର ଗସ୍ତ କରି ୭୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଭାଧବନ ବନ୍ଦରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ତିନି ଦିନ ପୂର୍ବେ ୩୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶରେ ୧୨ଟି ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ସହର ବିକଶିତ କରିବା, ୫୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୯ଟି ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ କରିଡର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ୩୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସହିତ ପୁଣେ, ଥାନେ ଏବଂ ବାଙ୍ଗାଲୋର ମେଟ୍ରୋର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଲଦାଖରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଉଚ୍ଚତମ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏର ନିର୍ମାଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ତିନୋଟି ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସରକାରଙ୍କ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି, "ଆମ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି କେବଳ ଲମ୍ବ, ପ୍ରସ୍ଥ ଏବଂ ଉଚ୍ଚତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ; ଏହା ଭାରତର ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ଜୀବନଯାପନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ।" ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଟ୍ରେନ କୋଚ୍ ପୂବର୍ରୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଗତି ଏବଂ ଆରାମ ଉଭୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। "ଏହି ନୂତନ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଦେଶର ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଅଂଶ, ଯାହା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରୁଥିବା ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ", ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ଦେଶର ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ବିସ୍ତାର କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଦେଶରେ ପୂର୍ବରୁ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆମେ ସାରା ଭାରତରେ ଆଧୁନିକ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ବିସ୍ତାର କରିଛୁ।" ସେ ବିମାନ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ବିଶେଷକରି ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ କରିଥିବା ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ଆହୁରି ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ବିମାନବନ୍ଦର ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସରକାର ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟସ୍ତରୀୟ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ବିମାନ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତର ସମସ୍ତ କୋଣକୁ ଆଧୁନିକ ପରିବହନର ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଯାହା ସରକାରୀ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକରେ ଥିବା ସାଇଲୋକୁ ଭାଙ୍ଗି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକୀକୃତ, ସମନ୍ୱିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। "ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ଆମର ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ଗଭୀର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଛି," ସେ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି।
ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ତୃତୀୟ ଦଶକ ହେଉଛି ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱଗାମୀ ଦଶକ। ସେ ଏହି ଗତିକୁ ଚଳାଇବାରେ ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି, ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରି ଯେ ବିକାଶର ଲାଭ ସାରା ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି, ସେ ସେହି ସ୍ତମ୍ଭଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତର ବିକାଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, "ଏହି ସ୍ତମ୍ଭଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ମୂଳଦୁଆ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ସମୃଦ୍ଧିର ସ୍ତମ୍ଭ ମଧ୍ୟ।" ଭାରତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଦେଖୁଥିବାରୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଥିବା ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସମର୍ଥନକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଏକ ବିରାଟ ଲମ୍ଫ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
“ଭାରତକୁ ଏକ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ହବ୍ ହେବାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କର ଆକାଙ୍କ୍ଷା,” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତଠାରୁ ବିଶ୍ୱର ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଶା ଏବଂ ଆଜି ଦେଶରେ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ବିପ୍ଳବ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଦେଶରେ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସମର୍ଥନ ମିଳୁଛି। ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ତାଲିକା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ଲଗ୍-ଏଣ୍ଡ-ପ୍ଲେ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଯେତେବେଳେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତରେ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଯେଉଁ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ।
ଦାସତ୍ୱ ପୂର୍ବ ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆଧାର ହେଉଛି ଆମର ଜ୍ଞାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଯାହା ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତକୁ ଦକ୍ଷତା, ଜ୍ଞାନ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନର କେନ୍ଦ୍ର କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନକୁ ଅଂଶୀଦାର କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଏହା ଉପରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗବେଷଣା ପାଣ୍ଠିରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥିଲା। ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର ପିଲାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଦେଶରେ ପାଠପଢ଼ା ପାଇଁ ବିପୁଳ ପରିମାଣର ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ଭାରତରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଦେଶୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକର କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲିବା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅତ୍ୟଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ୭ ଦଶନ୍ଧିରେ ୮୦ ହଜାର ତୁଳନାରେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ଏମ୍‌ବିବିଏସ୍‌-ଏମ୍‌ଡି ସିଟ୍ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା। ସେ ଏହି ବର୍ଷର ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଭାଷଣରେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୭୫ ହଜାର ନୂତନ ମେଡିକାଲ ସିଟ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଘୋଷଣା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଏହା, ସେ କହିଥିଲେ, ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ 'ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ବାସ୍କେଟ' ହେବା ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭୋଜନ ଟେବୁଲରେ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ହେବା ଉଚିତ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ଭାରତର ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦର ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ଏକକାଳୀନ ଜୈବିକ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସଫଳତା ଉପରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍ ବର୍ଷର ବିଶ୍ୱ ପାଳନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। "ବିଶ୍ୱରେ ମିଲେଟ୍ସର ସର୍ବାଧିକ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କିଏ? ଏହା ଭାରତ," ସେ ଗର୍ବର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ପ୍ରଗତି ଉଭୟ ପାଇଁ ସୁପରଫୁଡର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଲାଭ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୀର୍ଷ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ରାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ବଢ଼ୁଥିବା ଉପସ୍ଥିତି ସହିତ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଖାଦ୍ୟ ଶିଳ୍ପରେ ଦେଶର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି।
ବିକଶିତ ଭାରତର ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସବୁଜ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସେ G-20 ରେ ଭାରତର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମସ୍ତ ଦେଶରୁ ସମର୍ଥନ ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ କ୍ଷମତା ବିକାଶ କରିବା ଏବଂ ସେହି ବର୍ଷ ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଭୂମିକାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ, ଯାହା ଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିସାରିଛି। "ଭାରତ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ହେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି," ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଭାରତର ଐତିହାସିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଛୋଟ ବେଳାଭୂମି ବିକାଶ କରିବା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସେ 'ଦେଖୋ ଅପନା ଦେଶ, ପିପୁଲସ୍‌ ଚଏସ୍‌' ଅଭିଯାନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ନାଗରିକମାନେ ଭାରତର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଭୋଟ ଦେଉଛନ୍ତି ଯାହା ପରେ ମିଶନ ମୋଡରେ ବିକଶିତ ହେବ। "ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ," ବୋଲି ସେ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାମାବେଶୀ ବିଶ୍ୱ ବିକାଶର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ବିଶେଷକରି ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ପାଇଁ। ଭାରତର G-20 ପ୍ରେସିଡେନ୍ସୀ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି, "ଭାରତ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ସ୍ୱରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଏବଂ ଆମର ଆଫ୍ରିକୀୟ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି।" ସେ ଏକ ଭବିଷ୍ୟତର କଳ୍ପନା କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ସର୍ବବୃହତ ସମ୍ଭାବନା ଧାରଣ କରିବ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଭ୍ରାତୃତ୍ୱର ମନୋଭାବରେ ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, “ଆମେ ଏକ ଏମିତି ବିଶ୍ୱ କ୍ରମକୁ ଖୋଜୁଛୁ, ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କ, ବିଶେଷକରି ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥର ସାମାବେଶୀ ବିକାଶକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ।”
ବିଶ୍ୱର ଗତିଶୀଳ ପ୍ରକୃତିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଏବଂ ରଣନୀତିର ଅନୁକୂଳନଶୀଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। "ଆମର ଧ୍ୟାନ ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ। ଆମେ ଆଜି ଦେଶକୁ ଆସନ୍ତାକାଲିର ସମସ୍ୟା ଏବଂ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛୁ," ସେ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନ, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ମିଶନ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ ଏବଂ ଡିପ୍ ଓସନ୍ ମିଶନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପ୍ରତି କରାଯାଇଥିବା ୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆବଣ୍ଟନ ବିଷୟରେ କହିଛନ୍ତି, ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି, "ଆଜିର ଭାରତ ସୁଯୋଗର ଭୂମି, ଏବଂ ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛୁ ଯେ, ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ଆହୁରି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବ"।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣର ଶେଷରେ, ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ସେ ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତର ଅଧିକ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱ ବ୍ରାଣ୍ଡ ହେବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। "ଆମେ ଚାହୁଁଛୁ ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉ", ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି, "ଆମେ ଏକ ସ୍ଥିର ନୀତି-ଶାସନ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସହଜ କରିବା, ସଂସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛୁ। ଆପଣ ନବସୃଜନ, ପ୍ରଦର୍ଶନ, ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବା ଉଚିତ।" ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ଏବଂ ଭାରତର ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଲେଖିବାରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି, "ଆଜିର ଭାରତ ଧନସ୍ରଷ୍ଟାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ କରେ। ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିପାରିବ। ସେ ନବସୃଜନ, ସମାବେଶୀ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗର ମନ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶ ତଥା ବିଦେଶରେ ରହୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି, "ଆସନ୍ତୁ ଏହି ପଥରେ ଏକାଠି ଚାଲିବା, କାରଣ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିରେ ବିଶ୍ୱର ସମୃଦ୍ଧି ନିହିତ ଅଛି।" ସେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତି ସମ୍ଭବ ବୋଲି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରି ଅଭିଭାଷଣ ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Economic Times World Leaders Forum in New Delhi
“Reform, Perform and Transform has been our mantra”
“25 crore people have moved out of poverty in the last decade and have created a Neo-Middle Class”
“Making India a global manufacturing hub is the aspiration of every Indian”
“Infrastructure is a means to improve the convenience and ease of living for our citizens”
“This third decade of the 21st century is like a lift-off decade for India”
“We are shaping our policies not based on the past, but with an eye on the future”
“Today's India is a land of opportunities. Today's India honours the wealth creators”
“A prosperous India can pave the way for global prosperity”
31 AUG 2024 10:13PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Economic Times World Leaders Forum in New Delhi today.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed confidence that wonderful discussions would have taken place at the Economic Times World Leaders Forum for the bright future of the country and underlined that these discussions are happening at a time when the world has its trust in India.
The Prime Minister remarked that India is writing a new success story today and the impact of reforms can be witnessed through the performance of the economy. He emphasized that India has at times performed better than expectations. The Prime Minister pointed out that India’s economy grew 90 percent during the last 10 years while the global economy grew 35 percent. He credited this to achieving sustained growth as promised and assured that it will continue in the future.
Highlighting the all-round changes brought about by the government for the betterment of the people in the past years, the Prime Minister stated that the efforts have touched upon the lives of crores of citizens. “It is the Government’s resolve to deliver good governance to the people”, PM Modi said, “Reform, Perform and Transform has been our mantra.” The Prime Minister said that the people of India have witnessed the government’s spirit of service and the achievements of the country in the past 10 years. Therefore, the Prime Minister said, the people of India are filled with new beliefs. Belief in themselves, the progress of the nation, policies, decisions and intentions of the government, he added. Throwing light on the elections taking place in different parts of the world, the Prime Minister stated that people have voted for change in most cases, while governments of several countries had to face difficulties. On the contrary, he said that Indian voters for the first time in 60 years gave a hattrick to any government. The Prime Minister reiterated that the aspirational youth and the women of India have voted for continuity, political stability and economic growth as he thanked them for their support.
“India's progress is becoming part of global headlines”, underlined the Prime Minister. Although statistics have their own importance, Shri Modi remarked that it was equally relevant to see how many lives have been transformed. He added that the secret of India’s future is hidden in the latter. “25 crore people have moved out of poverty in the last decade and have created a Neo-Middle Class”, emphasized Shri Modi. He further added that the speed and scale of this was historic and had never happened in any democratic society in the world previously. Shri Modi explained that this change was possible due to a change in the Government’s approach towards the poor. He added that despite having aspirations and fighting spirit, the poor faced many obstacles like a lack of basic facilities. The Prime Minister remarked that the Government chose the avenue of empowerment of the poor by removing their obstacles and supporting them. This path, he said, had led to the transformation of the lives of the poor with benefits such as digital transactions and guarantee-free loans. He added that today many poor are becoming entrepreneurs and with the help of connectivity and devices, they are now becoming ‘better-informed citizens’. Shri Modi emphasized that the people who are moving out of poverty have a strong desire for progress and their aspirations have led to the development of new infrastructure. He added that while their creativity was carving out new paths of innovation, their skills were shaping the direction of the industry, their needs were shaping the direction of the market and their income growth was boosting demand in the market. “The neo-middle class of India is proving to be the biggest force for the country's progress”, praised Shri Modi.
Recalling the day of the election results when the Prime Minister had spoken about working at three times the pace in the government’s third term, he assured that the intentions are even stronger today. He underlined that the government, just like citizens, is filled with new beliefs and hope. Noting that the government’s third term is yet to complete 100 days, PM Modi highlighted the emphasis on modernizing physical infrastructure, expanding social infrastructure and carrying forward with reforms. In the last 3 months, the Prime Minister said, the government has taken many big decisions for the poor, youth, women and farmers. Listing the recent achievements, the Prime Minister mentioned 3 crore pucca houses for the poor, Unified Pension Scheme, 1 lakh crore fund for expansion of agricultural infrastructure, launch of better quality variants of multiple seeds for farmers, PM Package worth Rs 2 lakh crore which directly benefits more than 4 crore youth, and 11 lakh new Lakhpati Didis from rural backgrounds. Referring to Lakhpati Didi program, Shri Modi said that it has played a huge role in the financial empowerment of women.
Prime Minister Modi mentioned visiting Palghar in Maharashtra yesterday to lay the foundation stone for Vadhvan Port worth more than Rs 75,000 crore. He also spoke about the decision to develop 12 new industrial cities with an investment of Rs 30,000 crore three days ago, construction of 9 high-speed corridors worth more than Rs 50,000 crore and expansion of Pune, Thane and Bangalore Metro with Rs 30,000 crore. He informed that the construction of one of the world's highest tunnels has started in Ladakh.
The Prime Minister mentioned marking a significant milestone in India's infrastructure development by flagging off three new Vande Bharat trains today. Emphasizing the transformative approach of the government, he stated, “For us, infrastructure is not just about increasing the length, width, and height; it is a means to improve the ease of living for the citizens of India.” The Prime Minister highlighted the evolution of Indian Railways, noting that while train coaches have always been built. He said that modern trains like Vande Bharat have been introduced which offer both speed and comfort. “The launch of these new trains is part of a broader vision to revolutionize the country’s transport infrastructure, aligning with the needs of a rapidly modernizing nation”, he said.
Expanding on the government's commitment to upgrading the country’s connectivity, Shri Modi remarked, “Roads were built in the country before, but we are laying down a network of modern expressways across India.” He further elaborated on the efforts to enhance air connectivity, particularly in smaller cities and explained that airports existed before, but the government is connecting tier-2 and tier-3 cities with air connectivity and bringing the benefits of modern transport to all corners of India.
The Prime Minister also spoke about the PM Gati Shakti National Master Plan, which aims to break the silos in government departments and create a unified, coordinated approach to infrastructure development. “These efforts are generating significant employment opportunities and are having a profound positive impact on our economy and industry,” he said, underscoring the broader economic benefits of the government's initiatives.
Looking forward, Shri Modi declared that the third decade of the 21st century is like a lift-off decade for India. He stressed the collective responsibility in driving this momentum, ensuring that the benefits of development reach all citizens across the nation. Addressing stakeholders from India’s economy and the private sector, he emphasized the pillars that will drive India’s progress towards becoming a developed nation, noting, “These pillars are not only the foundation of India's prosperity but also pillars of global prosperity.” As India continues to see an increase in opportunities across various sectors, the Prime Minister reaffirmed the government's support for all initiatives that contribute to the country's long-term vision. He expressed the need to take a giant leap and said that the government is working on a long-term vision
“Making India a global manufacturing hub is the aspiration of every Indian”, underlined Shri Modi. He added that this was also the expectation of the world from India and today a revolution was in force in the country towards this. The Prime Minister highlighted that today MSMEs were getting the much-needed support in the country as compared to the past. Listing the initiatives undertaken, Shri Modi said that plug-and-play industrial parks and economic corridors were being built while the production of critical minerals was being promoted. He further added that the success which PLI schemes have achieved in India was unprecedented.
Recounting the period before slavery, the Prime Minister said that a major basis of India's prosperity was our knowledge system, which is also an important pillar of developed India. He emphasized that the government is making industry and academia partners to make India a hub of skill, knowledge, research and innovation. Shri Modi further added that a lot of emphasis has been given to this in this year's budget, which was reflected in the research fund of Rs 1 lakh crore. Highlighting the huge amounts of money spent on studying abroad by children of middle-class families, Shri Modi said the Government was taking measures such as opening campuses of top foreign universities in India to help people from excessive expenditure. Shri Modi emphasized that about 1 lakh new MBBS-MD seats were created in the last decade as compared to 80 thousand in the first 7 decades after independence. He also reminisced about the announcement made during this year’s Independence Day speech of creating 75 thousand new medical seats in the next 5 years. This, he said, would make India a crucial center of health and wellness in the world in the near future.
Prime Minister Modi outlined the nation’s commitment to becoming the ‘Global Food Basket’ and emphasized the goal stating the government’s resolve that every dining table in the world should have at least one food product made in India. To realize this vision, the Prime Minister said, the government is simultaneously promoting organic and natural farming practices, along with enhancing the quality of India’s dairy and seafood products. Reflecting on India’s recent achievements, Shri Modi highlighted the global celebration of the International Year of Millets, initiated by India. "Who is the largest producer of millets in the world? It’s India," he proudly noted, emphasizing the superfood’s dual benefits for both nature and progress. The Prime Minister expressed his satisfaction with India’s growing presence among the top global food brands, signifying the country’s rising stature in the food industry.
Shifting focus to another crucial pillar of Viksit Bharat, the Prime Minister underscored the importance of the green energy sector. He threw light on India’s success at the G-20 where the Green Hydrogen Initiative received support from all countries and further announced India’s ambitious target to develop a capacity for producing 5 million tons of green hydrogen by 2030, along with generating 500 gigawatts of renewable energy by the same year.
Prime Minister Modi underscored the role of tourism as a strong pillar of India’s growth, alongside technology, which has already accelerated the nation’s progress. “India is striving to become the top destination for tourists across all segments worldwide,” he declared, emphasizing the ongoing efforts to enhance India’s historical and cultural sites and develop small beaches. He also highlighted the ‘Dekho Apna Desh, People’s Choice’ campaign, where citizens are voting to identify India’s top tourist destinations which will then be developed in mission mode. “This initiative will generate significant employment opportunities,” he added.
The Prime Minister also emphasized the importance of inclusive global development, particularly for the Global South. Reflecting on India’s G-20 Presidency, he stated, “India amplified the voice of the Global South and helped empower our African friends.” He envisioned a future where the Global South holds the greatest potential, with India acting as a voice for these nations in the spirit of global brotherhood. “We seek a world order that ensures inclusive development for all, especially the Global South,” he asserted.
Recognizing the dynamic nature of the world, Shri Modi highlighted the adaptability of the Indian government’s policies and strategies. “Our focus is on the future. We are preparing the country today for the challenges and opportunities of tomorrow,” he said, citing initiatives like the Green Hydrogen Mission, Quantum Mission, Semiconductor Mission, and Deep Ocean Mission. The Prime Minister spoke about the government’s recent allocation of Rs 1,000 crores to boost space technology, emphasizing, “Today’s India is a land of opportunities, and we believe the future of India will be even brighter”, he added.
In his concluding remarks, Prime Minister Modi reiterated India’s resolve to become Viksit Bharat by 2047. He encouraged all citizens and stakeholders to actively participate in this journey and expressed his keenness to see more companies in India becoming global brands. “We want India to lead in every sector worldwide”, he said. He assured, “We promise to facilitate, reform and provide a stable policy regime and growth. You should promise to innovate, perform, create positive disruptions and focus on high quality.” Urging everyone to think big and collaborate in writing India’s success stories, he said, “Today’s India respects wealth creators. A prosperous India can pave the way for global prosperity. He urged to remember the mantras of innovation, inclusion and international cooperation and appealed to every Indian living in the country and abroad, “Let’s walk this path together, for in India’s prosperity lies the prosperity of the world.” He concluded by expressing confidence that this goal can be achieved.