ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ସମର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ
29 SEP 2024 5:09PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ, ଶ୍ରୀ ସି.ପି. ରାଧାକୃଷ୍ଣନ ଜୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଜୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନବୀସ ଜୀ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର ଜୀ, ପୁଣେର ସାଂସଦ ଏବଂ କ୍ୟାବିନେଟର ମୋର ଯୁବ ସହଯୋଗୀ, ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର, ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଯୁକ୍ତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ମନ୍ତ୍ରୀ ଯେଉଁମାନେ ମୁଁ ମୋ ସାମ୍ନାରେ ଦେଖିପାରୁଛି, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା!
ପୁନେର ସମସ୍ତ ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା!
ମୁଁ ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ପାଇଁ ପୁନେ ଆସିବାର କଥା ଥିଲା। କିନ୍ତୁ, ଅବିରତ ବର୍ଷା ଯୋଗୁଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବାତିଲ କରିବାକୁ ପଡିଲା। ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ କ୍ଷତି ଥିଲା କାରଣ ପୁନେର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣିକା ଦେଶପ୍ରେମରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ପୁନେର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶ ସମାଜସେବାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏପରି ଏକ ପୁନେ ସହର ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ମଣିଷକୁ ଶକ୍ତିରେ ଭରିଦିଏ। ତେଣୁ, ଆଜି ମୁଁ ପୁଣେ ଆସିପାରୁନାହିଁ ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ କ୍ଷତି। କିନ୍ତୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦେଖିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି। ଆଜି, ପୁନେର ଏହି ଭୂମି - ଭାରତର ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ପ୍ରେରଣାର ଏହି ଭୂମି - ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଦେଖୁଛି। ଜିଲ୍ଲା କୋର୍ଟରୁ ସ୍ୱର୍ଗଟେ ସେକ୍ସନର ମେଟ୍ରୋ ରୁଟ୍ ଏବେ ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଏହି ରୁଟ୍ ରେ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବ। ଆଜି ସ୍ୱର୍ଗଟେ-କଟରାଜ ସେକ୍ସନର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ଆମର ପୂଜ୍ୟ ବିପ୍ଳବୀ ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେଙ୍କ ସ୍ମାରକୀର ମଧ୍ୟ ଆଜି ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମେ ପୁଣେରେ 'ସହଜ ଜୀବନଯାପନ' ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆମର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛୁ।
ଭାଇ ​​ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି, ଭଗବାନ ବିଠଲଙ୍କ କୃପାରୁ, ତାଙ୍କ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ଉପହାର ମିଳିଛି। ସୋଲାପୁରକୁ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। ଏଠାରେ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠାର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁବିଧା ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଦେଶ ଏବଂ ବିଦେଶର ବିଠଲ୍‌ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେବ। ଏବେ ଲୋକମାନେ ପ୍ରଭୁ ବିଠଲଙ୍କ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ସିଧାସଳଖ ସୋଲାପୁର ପହଞ୍ଚିପାରିବେ। ଏହା ବାଣିଜ୍ୟ, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ଏହି ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ମହାନ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ସହିତ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। ତେଣୁ, ପୁନେ ଭଳି ସହରକୁ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସହର ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ର କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ପୁନେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢ଼ୁଛି, ଏବଂ ଏଠାରେ ଜନସଂଖ୍ୟା ଚାପ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଗତିରେ ବଢ଼ୁଛି। ପୁନେର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଜନସଂଖ୍ୟା ସହରର ପ୍ରଗତିକୁ ମନ୍ଥର କରି ବରଂ ଏହାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ଆମକୁ ଏବେ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପଡିବ। ଏହା ସେତେବେଳେ ଘଟିବ ଯେତେବେଳେ ପୁନେର ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନ ଆଧୁନିକୀକରଣ ହେବ, ଯେତେବେଳେ ସହର ବିସ୍ତାର ହେବ କିନ୍ତୁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ରହିବ। ମହାଯୁତି ସରକାର ଏହି ମାନସିକତା ଏବଂ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଦିନରାତି କାମ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୁନେର ଆଧୁନିକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ, କାର୍ଯ୍ୟ ବହୁତ ପୂର୍ବରୁ ହେବା ଉଚିତ ଥିଲା। ପୁନେରେ ମେଟ୍ରୋ ଭଳି ଏକ ଉନ୍ନତ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଉଚିତ ଥିଲା। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ଗତ ଦଶନ୍ଧିଗୁଡ଼ିକରେ ଆମ ଦେଶର ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶରେ ଯୋଜନା ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉଭୟର ଅଭାବ ଥିଲା। ଯଦି କୌଣସି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଏ, ତେବେ ଏହା ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ଫାଇଲରେ ଫସି ରହିଲା। ଯଦି କୌଣସି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଏ, ତେବେ ତାହା ସମାପ୍ତ ହେବାକୁ ଦଶନ୍ଧି ସମୟ ଲାଗିବ। ଏହି ପୁରୁଣା କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ଆମ ଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ପୁଣେକୁ ବହୁତ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥିଲା। ଆପଣମାନେ ମନେ ରଖିଥିବେ ଯେ ପୁଣେରେ ମେଟ୍ରୋ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରଥମେ ୨୦୦୮ ମସିହାରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ହୋଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ୨୦୧୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଯେତେବେଳେ ଆମର ସରକାର ବାଧା ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଶୀଘ୍ର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ ହୋଇନଥିଲା। ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଯେପରି ଆପଣ ଦେଖିପାରୁଛନ୍ତି, ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ କେବଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ନୁହେଁ ବରଂ ବିସ୍ତାର ମଧ୍ୟ କରୁଛି।
ଆଜି, ଆମେ ପୁରୁଣା ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଛୁ, ଆମେ ସ୍ୱର୍ଗଟେ-କଟରାଜ ଲାଇନର ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ। ଚଳିତ ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସର ଆରମ୍ଭରେ, ମୁଁ ରୁବି ହଲ୍ କ୍ଲିନିକ୍ ରୁ ରାମୱାଡି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମେଟ୍ରୋ ସେବା ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲି। ୨୦୧୬ ରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ସାତ-ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ପୁନେ ମେଟ୍ରୋର ପ୍ରଗତି - ଏତେ ରୁଟରେ ଏହାର ବିସ୍ତାର ଏବଂ ନୂତନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ - ପୁରୁଣା କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ଅଧୀନରେ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିନଥାନ୍ତା। ପୂର୍ବ ସରକାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମେଟ୍ରୋ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ବି ସ୍ତମ୍ଭ ସ୍ଥାପନ କରିପାରିନଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଆମ ସରକାର ପୁନେରେ ଏକ ଆଧୁନିକ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଥିବା ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତରତା ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଯେତେବେଳେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କୌଣସି ବାଧା ଉପୁଜେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ବହୁତ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୁଏ। ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପ, ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍, କିମ୍ବା ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜଳସେଚନ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଖନ୍ତୁ - ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏପରି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ପଥଚ୍ୟୁତ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ବିଡକିନ୍ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର! ଆମ ସରକାର ସମୟରେ, ମୋର ବନ୍ଧୁ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଜୀ ଅରିକ୍ ସିଟିର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ। ସେ ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ଉପରେ ଷେନ୍ଦ୍ରା-ବିଡକିନ୍ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଏହି କାମ ଜାତୀୟ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ କରାଯିବାର ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏହି କାମ ମଝିରେ ଅଟକି ଯାଇଥିଲା। ଏବେ, ସିନ୍ଦେ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ସେହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିଛି। ଆଜି, ବିଡକିନ ଶିଳ୍ପ ନୋଡକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇଛି। ବିଡକିନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ଛତ୍ରପତି ସମ୍ଭାଜୀନଗରରେ ପ୍ରାୟ ୮୦୦୦ ଏକର ଜମିରେ ବିସ୍ତାରିତ ହେବ। ଅନେକ ବଡ଼ ଶିଳ୍ପକୁ ପୂର୍ବରୁ ଜମି ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଏଠାରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ, ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି।
ଆମକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଅନେକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଭାରତ ଆମର ମୂଳ ମୂଲ୍ୟବୋଧରେ ମୂଳ ରହି ଆଧୁନିକ ହେବା ଉଚିତ। ଭାରତକୁ ଗର୍ବର ସହିତ ଆମର ଐତିହ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଥିବା ସହିତ ବିକାଶ କରିବା ଉଚିତ। ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଧୁନିକ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆମ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବା ଉଚିତ। ଆମର ସମାଜକୁ ଏକ ମନ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ। ଏସବୁକୁ ମନେ ରଖି, ଆମକୁ ଆମର ଯାତ୍ରା ଜାରି ରଖିବାକୁ ପଡିବ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ, ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗରେ ବିକାଶର ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହା ସେତେବେଳେ ଘଟିବ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଏହା ସେତେବେଳେ ଘଟିବ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ମହିଳାମାନେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ। ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନେ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଦାୟିତ୍ୱ ନେବେ, ସେତେବେଳେ ସବୁକିଛି ସମ୍ଭବ, ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଭୂମି ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି। ଏହି ଭୂମିରେ ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ ମହିଳା ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଏତେ ବଡ଼ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏଠାରେ ପ୍ରଥମ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍କୁଲ ଖୋଲାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନର ସ୍ମୃତି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆଜି, ମୁଁ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଝିଅ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ଥାନରେ ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ ସ୍ମାରକୀର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି ସ୍ମାରକୀରେ ଏକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର, ଏକ ପାଠାଗାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ। ଏହି ସ୍ମାରକୀ ସେହି ସାମାଜିକ ସଚେତନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ସ୍ମୃତିକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିବ। ଏହି ସ୍ମାରକୀ ଆମ ସମାଜ ଏବଂ ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ।
ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ସାମାଜିକ ପରିସ୍ଥିତି ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଏବଂ ଭେଦଭାବ ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନିତ ଥିଲା, ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ, ଆମ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେଙ୍କ ଭଳି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷାର ଦ୍ୱାର ଖୋଲି ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ, ଦେଶ ସେହି ପୁରୁଣା ମାନସିକତାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ ହୋଇପାରି ନଥିଲା। ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପ୍ରବେଶକୁ ପ୍ରତିବନ୍ଧିତ କରିଥିଲେ। ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକରେ ଶୌଚାଳୟ ଭଳି ମୌଳିକ ସୁବିଧାର ଅଭାବ ଥିଲା, ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ, ସ୍କୁଲ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ଦ୍ୱାର ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ଝିଅମାନେ ଟିକିଏ ବଡ଼ ହେବା ମାତ୍ରେ, ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍କୁଲ ଛାଡିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରାଯାଉଥିଲା। ସାମରିକ ସ୍କୁଲରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ପ୍ରବେଶ ନିଷିଦ୍ଧ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ସେନାର ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରତିବନ୍ଧିତ କରିଥିଲା। ସେହିପରି, ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ ଅନେକ ମହିଳାଙ୍କୁ ଚାକିରି ଛାଡିବାକୁ ପଡିଥିଲା। ଆମେ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସେହି ପୁରୁଣା ମାନସିକତା ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲୁ। ଆମେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ (ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ) ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ, ଯାହା ଦେଶର ଝିଅ ଏବଂ ମା'ମାନଙ୍କୁ ଖୋଲାରେ ମଳତ୍ୟାଗ କରିବାରୁ ମୁକ୍ତ କରି ବହୁତ ଲାଭ ଦେଇଥିଲା। ସ୍କୁଲରେ ପୃଥକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଝିଅମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାଠପଢ଼ା ଛାଡିବା ହାରକୁ ହ୍ରାସ କରିଥିଲା। ଆମେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେନା ଏବଂ ସାମରିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଅନେକ ପଦବୀ ଖୋଲିଛୁ। ଆମେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ କଠୋର ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଛୁ। ଏସବୁ ସହିତ, ଦେଶ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ମାଧ୍ୟମରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆମର ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଯିବ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଆମ ଦେଶର ବିକାଶର ପ୍ରକୃତ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିପାରିବ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ ସ୍ମାରକୀ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଅଭିଯାନକୁ ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଏହି ଭୂମିରୁ ପ୍ରେରଣା ସର୍ବଦା ପରି ଦେଶକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରି ଚାଲିବ। ଏକାଠି, ଆମେ ଏକ 'ବିକଶିତ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, 'ବିକଶିତ ଭାରତ' (ବିକଶିତ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ବିକଶିତ ଭାରତ) ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବୁ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।
ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ : ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration, dedication & laying of foundation stone of various projects in Maharashtra
29 SEP 2024 5:09PM by PIB Delhi
Namaskar!
Governor of Maharashtra, Shri C.P. Radhakrishnan ji, popular Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Ministers Shri Devendra Fadnavis ji and Shri Ajit Pawar ji, Member of Parliament from Pune and my young colleague from the Cabinet, Shri Murlidhar, other central ministers who are connected via video conference, all senior ministers of Maharashtra who I can see in front of me, MPs, MLAs, and all brothers and sisters associated with this event!
My greetings to all my beloved sisters and brothers of Pune!
I was supposed to come to Pune two days ago to inaugurate and lay the foundation stones for several major projects. However, the event had to be cancelled due to incessant rains. This was a personal loss for me because every particle of Pune is filled with patriotism, every part of Pune is filled with social service. Visiting such a city of Pune fills one with energy. So, it is a big loss for me that I am not able to come to Pune today. But thanks to technology, I have the privilege of seeing all of you. Today, this land of Pune—this land of inspiration for Bharat’s great personalities— is witnessing a new chapter of Maharashtra's development. The metro route of the District Court to Swargate section has just been inaugurated, which will start its operations on this route. The foundation stone of the Swargate-Katraj section has also been laid today. Additionally, the foundation stone of the memorial of our revered revolutionary Savitribai Phule has also been laid today. I am glad that we are progressing rapidly toward realizing our dream of enhancing the 'Ease of Living' in Pune.
Brothers and sisters,
Today, by the grace of Lord Vitthal, his devotees have also received a precious gift. The work of upgrading the airport to connect Solapur directly with air connectivity has been completed. The capacity of the terminal building here has been increased, and new facilities have been developed for passengers. This will greatly benefit the devotees of Vitthal, both from within the country and abroad. Now, people will be able to reach Solapur directly to visit Lord Vitthal. This will also promote trade, business, and tourism. I extend my heartfelt congratulations and best wishes to the people of Maharashtra and all of you for these development works.
Friends,
Today, Maharashtra needs new resolutions with great ambitions. Therefore, it is essential that we make cities like Pune the centre of progress and urban development. Pune is growing rapidly, and the population pressure here is also increasing at the same pace. To ensure that Pune’s growing population does not slow down the city’s progress but rather enhance its potential, we need to take steps now. This will happen when Pune’s public transport is modernized, when the city expands but connectivity between different areas remains excellent. The Mahayuti government is working day and night with this mindset and approach.
Friends,
Considering Pune’s modern needs, work should have been done much earlier. An advanced transport system like the metro should have been introduced in Pune a long time ago. Unfortunately, there was a lack of both planning and vision in our country's urban development in the past decades. Even if a plan was discussed, it remained stuck in files for many years. Even if a project was approved, it would take decades to complete. This outdated work culture caused significant harm to our country, Maharashtra, and Pune. You might recall that the idea of building a metro in Pune was first proposed in 2008. But it wasn’t until 2016, when our government started removing obstacles and taking quick decisions, that the foundation was laid. And now, as you can see, the Pune Metro is not only operational but also expanding.
Today, while we have inaugurated old projects, we have also laid the foundation for the Swargate-Katraj line. Earlier in March this year, I inaugurated the metro service from Ruby Hall Clinic to Ramwadi. In these seven-eight years from 2016 to now, the progress on Pune Metro—its expansion across so many routes and new foundations being laid—would not have been possible under the old work culture. The previous government couldn’t even erect a single pillar for the metro in 8 years, whereas our government has built a modern metro network in Pune.
Friends,
The continuity of a government that prioritizes development is crucial for the state's progress. Whenever there is a disruption in this regard, Maharashtra suffers greatly. Look at the metro projects, the Mumbai-Ahmedabad Bullet Train, or important irrigation works for farmers—many such critical projects for Maharashtra’s development were derailed before the double engine government was formed. One more example is the Bidkin Industrial Area! During our government, my friend Devendra ji conceptualized the Auric City. He laid the foundation of the Shendra-Bidkin Industrial Area on the Delhi-Mumbai Industrial Corridor. This work was to be done under the National Industrial Corridor Development Programme. But this work was stalled in between. Now, the double engine government under the leadership of Shinde ji has removed those obstacles. Today, the Bidkin Industrial Node has also been dedicated to the nation. The Bidkin Industrial Area will be spread over nearly 8,000 acres in Chhatrapati Sambhajinagar. Land has already been allotted to many large industries. This will attract investment worth thousands of crores here, creating thousands of jobs for the youth. This mantra of generating jobs through investment is becoming a great strength for the youth in Maharashtra today.
We must cross many milestones to reach the pinnacle of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Bharat must modernize while staying rooted in our core values. Bharat must develop while proudly carrying forward our heritage. Bharat’s infrastructure must be modern and based on the needs and priorities of our nation. Our society must move forward with one mind and one goal. Keeping all these in mind, we must continue our journey forward.
For Maharashtra, future-ready infrastructure is just as important as ensuring that the benefits of development reach every section of society. This will only happen when every class and community participates in the nation’s development. It will happen when the leadership of a ‘Viksit Bharat’ is taken up by the women of the country. When women take responsibility for social change, anything is possible, and the land of Maharashtra has been a witness to this. It was on this very land that Savitribai Phule started such a large movement for women's education. The first school for girls was opened here. It is important to preserve the memory and legacy of this movement. Today, I have laid the foundation stone for the Savitribai Phule Memorial at the site of the country’s first girls' school. I am happy that this memorial will also include a skill development centre, a library, and other essential facilities. This memorial will keep alive the memories of that social awareness movement. This memorial will inspire our society and the new generation.
Brothers and sisters,
The social conditions in the country before independence were marked by poverty and discrimination, and in those times, education for our daughters was extremely difficult. Luminaries like Savitribai Phule opened the doors of education for daughters that had been closed for them. But even after independence, the country did not completely free itself from that old mindset. Previous governments restricted women’s entry in many areas. There was lack of basic facilities like toilets in schools, and as a result, even though schools existed, their doors were closed to daughters. As soon as girls grew a little older, they were forced to drop out of school. Admission of girls was prohibited in military schools, and many sectors of the army restricted women’s participation. Similarly, many women had to leave their jobs during pregnancy. We changed those old mindsets and systems of previous governments. We launched the Swachh Bharat Abhiyan (Clean India Campaign), which greatly benefited the daughters and mothers of the country by freeing them from the need to defecate in the open. The construction of separate toilets in schools reduced the dropout rate among girls. We opened many positions in the army and military schools for women. We enacted strict laws for women's safety. Along with all this, the country has guaranteed women’s leadership in democracy through the Nari Shakti Vandan Adhiniyam.
Friends,
When the doors of every field opened for our daughters, only then the real doors of development of our country could open. I believe the Savitribai Phule Memorial will further energize our efforts and campaign for women's empowerment.
Friends,
I am confident that the inspirations from Maharashtra and this land will continue to guide the country, as always. Together, we will achieve the goal of a ‘Viksit Maharashtra, Viksit Bharat’ (Developed Maharashtra, Developed India). With this belief, I once again extend my heartfelt congratulations to all of you for these important projects. I thank you all very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.