প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰত বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, লোকাৰ্পণ আৰু আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
29 SEP 2024 5:09PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল চি পি ৰাধাকৃষ্ণণ জী, মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত একনাথ শিন্দে জী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাড়নৱীস জী, অজীত পাৱাৰ জী, পুণেৰ সাংসদ আৰু মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ যুৱ সতীৰ্থ ভাই মুৰলিধৰ, কেন্দ্ৰৰ আন মন্ত্ৰীসকল যি ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ মাধ্যমত সংযুক্ত হৈ আছে, মহাৰাষ্ট্ৰৰ সকলো জ্যেষ্ঠ মন্ত্ৰীগণো মোৰ সন্মুখত মই দেখা পাই আছোঁ, সাংসদগণ, বিধায়কগণ, আৰু এই কাৰ্যসূচীৰ সৈতে জড়িত সকলো ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল!
পুণেৰ মোৰ সকলো ভগ্নী আৰু ভাতৃসকলক মোৰ নমস্কাৰ।
দুদিন আগতে মই কেইবাটাও ডাঙৰ প্ৰজেক্টৰ উদ্বোধনী আৰু আধাৰশিলা স্থাপনৰ বাবে পুণেলৈ আহিবলগা আছিল। কিন্তু, প্ৰচণ্ড বৰষুণৰ বাবে সেই কাৰ্যসূচী বাতিল কৰিবলগীয়া হৈছিল। তাত মোৰ তো ক্ষতি হৈছেই, কাৰণ পুণেৰ প্ৰতিটো কণিকাতে দেশভক্তি আছে, পুণেৰ প্ৰতিটো কণিকাতে সমাজভক্তি আছে, পুণেলৈ এনেকৈ আহিলে নিজৰ মাজতে এজনক শক্তিশালী কৰি তোলে। সেয়ে মোৰ ডাঙৰ ক্ষতি হ’ল যে মই আজি পুণেলৈ আহিব পৰা নাই। কিন্তু এতিয়া প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে আপোনালোক সকলোকে দেখাৰ সৌভাগ্য হৈছে। আজি এই পুণেৰ ভূমি...ভাৰতৰ মহান বিভূতিসকলৰ প্ৰেৰণাৰ ভূমি, মহাৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নৰ এক নতুন অধ্যায়ৰ সাক্ষী হৈ আছে। এতিয়া জিলা আদালতৰ পৰাই স্বাৰগেট ছেকচন ৰুটৰ লোকাৰ্পণ কৰা হৈছে। এতিয়া এই পথতো মেট্ৰ’ চলিবলৈ আৰম্ভ কৰিব। আজি স্বাৰগেট-কাট্ৰজ খণ্ডৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। আজিয়েই আমাৰ সকলোৰে শ্ৰদ্ধাৰ ক্ৰান্তিজ্যোতি সাবিত্ৰীবাই ফুলে স্মৃতিসৌধৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। পুণে চহৰত ইজ অৱ লিভিং বৃদ্ধি কৰাৰ আমাৰ যি সপোন আছে, মই সুখী যে আমি সেই দিশত দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছোঁ।
ভাতৃ-ভগ্নীসকল,
আজি ভগৱান বিত্থলৰ আশীৰ্বাদত তেওঁৰ ভক্তসকলেও লাভ কৰিছে মৰমৰ উপহাৰ। সোলাপুৰলৈ প্ৰত্যক্ষ বিমান সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে বিমানবন্দৰটো উন্নীতকৰণৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। ইয়াত টাৰ্মিনেল বিল্ডিঙৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। যাত্ৰীসকলৰ বাবে নতুন সা-সুবিধা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা দেশ-বিদেশৰ প্ৰতিটো স্তৰৰ বিথোবাৰ ভক্তসকলক যথেষ্ট সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব। মানুহে এতিয়া পোনপটীয়াকৈ সোলাপুৰত উপস্থিত হৈ ভগৱান বিত্থলৰ দৰ্শন কৰিব পাৰিব। বাণিজ্য, ব্যৱসায় আৰু পৰ্যটনেও ইয়াত উত্থান পাব। এই সকলোবোৰ উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে মহাৰাষ্ট্ৰবাসী আৰু আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছোঁ আৰু শুভকামনা জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি মহাৰাষ্ট্ৰক নতুন সংকল্পৰে ডাঙৰ ডাঙৰ লক্ষ্যৰ প্ৰয়োজন। ইয়াৰ বাবে আমাৰ পুণেৰ দৰে চহৰক প্ৰগতি আৰু নগৰ উন্নয়নৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাটো প্ৰয়োজনীয়। আজি পুণে যি গতিৰে আগবাঢ়িছে, ইয়াত জনসংখ্যাৰ চাপো সমানে দ্ৰুত গতিত বাঢ়িছে। আমি এতিয়াই এনে পদক্ষেপ লোৱাটো প্ৰয়োজন যাতে পুণেৰ বৰ্ধিত জনসংখ্যাই চহৰখনৰ গতি হ্ৰাস নকৰে, বৰঞ্চ ইয়াৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰে। এইটো তেতিয়া হ’ব, যেতিয়া পুণেৰ ৰাজহুৱা পৰিবহণ আধুনিক হ’ব, এইটো তেতিয়া হ’ব, যেতিয়া চহৰখন সম্প্ৰসাৰিত হ’ব, লগতে এটা অঞ্চলৰ সৈতে আন এটা অঞ্চলৰ সংযোগ উৎকৃষ্ট হৈ থাকিব। আজি মহাযুতি চৰকাৰে এই চিন্তা আৰু পন্থা লৈ দিনে নিশাই কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
পুণেৰ আধুনিক প্ৰয়োজনীয়তাক মনত ৰাখি বহু আগতেই কাম কৰাৰ প্ৰয়োজন আছিল। বহু আগতেই পুণেত মেট্ৰ’ৰ দৰে উন্নত পৰিবহণ ব্যৱস্থা আহিব লাগিছিল। কিন্তু দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে বিগত দশকবোৰত আমাৰ দেশৰ নগৰ উন্নয়নত পৰিকল্পনা আৰু দৃষ্টিভংগী দুয়োটাৰে অভাৱ আছিল। কোনো আঁচনি আলোচনাৰ বাবে আহিলেও বহু বছৰ ধৰি তাৰ ফাইলটো আবদ্ধ হৈ থাকিল। পৰিকল্পনা কৰিলেও প্ৰতিটো প্ৰকল্প কেইবাটাও দশক ধৰি বাকী আছিল। সেই পুৰণি কৰ্ম সংস্কৃতিয়ে আমাৰ দেশৰ, মহাৰাষ্ট্ৰৰ আৰু লগতে পুণেৰ বাবেও এক বৃহৎ লোকচানৰ সৃষ্টি কৰিছিল। মনত পেলাওক, পুণেত মেট্ৰ’ নিৰ্মাণৰ কথা প্ৰথম আৰম্ভ হৈছিল ২০০৮ চনত। কিন্তু, ইয়াৰ আধাৰশিলা স্থাপন হৈছিল ২০১৬ চনত যেতিয়া আমাৰ চৰকাৰে বাধাবোৰ আঁতৰাই ক্ষিপ্ৰতাৰে সিদ্ধান্ত ল’বলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। আৰু চাওক আজি...আজি পুণে মেট্ৰ’ই গতি লাভ কৰিছে আৰু সম্প্ৰসাৰণো হৈছে।
আজিও, আমি এফালে পুৰণি কামৰ লোকাৰ্পণ কৰিছোঁ, আনফালে স্বাৰগেটৰ পৰা কাট্ৰজ লাইনৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিছোঁ। চলিত বৰ্ষৰ মাৰ্চ মাহত মই ৰুবী হল ক্লিনিকৰ পৰা ৰামৱাড়ীলৈ মেট্ৰ’ সেৱাও উদ্বোধন কৰিছিলোঁ। ২০১৬ চনৰ পৰা এতিয়ালৈকে, এই ৭-৮ বছৰত পুণে মেট্ৰ’ৰ এই সম্প্ৰসাৰণ...ইমানবোৰ পথত কামৰ এই অগ্ৰগতি আৰু নতুন আধাৰশিলা স্থাপন...যদি পুৰণি চিন্তা আৰু কাৰ্যপদ্ধতি হ’লহেঁতেন, তেন্তে এইবোৰৰ এটাও কাম সম্পূৰ্ণ হ’বলৈ নাপালে হেঁতেন...পূৰ্বৰ চৰকাৰে তো ৮ বছৰত মেট্ৰ'ৰ এটা খুঁটাও থিয় কৰিব পৰা নাছিল। আনহাতে আমাৰ চৰকাৰে পুণেত আধুনিক মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক সাজু কৰি দিলে।
বন্ধুসকল,
ৰাজ্যখনৰ প্ৰগতিৰ বাবে উন্নয়নক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া চৰকাৰ এখনৰ ধাৰাবাহিকতা প্ৰয়োজনীয়। এই ক্ষেত্ৰত যেতিয়াই বিঘিনি ঘটে, তেতিয়াই মহাৰাষ্ট্ৰই বৃহৎ লোকচানৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হয়। আপোনালোকে চাওক, মেট্ৰ’ৰে জড়িত প্ৰকল্প হওক, মুম্বাই-আহমেদাবাদ বুলেট ট্ৰেইন হওক, বা কৃষকৰ বাবে জলসিঞ্চনৰ সৈতে জড়িত বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ কামেই হওক, ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ আগতে মহাৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ এনে বহু প্ৰকল্প বিপথে গ’ল। ইয়াৰ আন এটা উদাহৰণ হ’ল- বিডকিন ঔদ্যোগিক এলেকা! আমাৰ চৰকাৰৰ দিনত মোৰ বন্ধু দেৱেন্দ্ৰ জীয়ে অৰিক চিটিৰ ধাৰণাটো আগবঢ়াই দিছিল। তেওঁ দিল্লী-মুম্বাই ঔদ্যোগিক কৰিডৰত শিন্দ্ৰ-বিডকিন ঔদ্যোগিক এলেকাৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল। ইয়াৰ কাম ৰাষ্ট্ৰীয় ঔদ্যোগিক কৰিড’ৰ উন্নয়ন কাৰ্যসূচীৰ অধীনত হ’ব লাগিছিল। কিন্তু, এই কামটোও মাজতে স্তব্ধ হৈ পৰিল। এতিয়া শিন্দে জীৰ নেতৃত্বত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে সেই বাধাবোৰো আঁতৰাবলৈ কাম কৰিছে। আজি ইয়াত বিডকিন ঔদ্যোগিক ন’ডো ৰাষ্ট্ৰক উৎসৰ্গা কৰা হৈছে। ছত্ৰপতি সম্ভাজী নগৰত প্ৰায় ৮ হাজাৰ একৰত বিডকিন ঔদ্যোগিক এলেকা সম্প্ৰসাৰণ কৰা হ’ব। ইয়াত বহু বৃহৎ উদ্যোগৰ বাবে মাটি আবণ্টন দিয়া হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ইয়াত হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ আহিব। ইয়াৰ দ্বাৰা হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীয়ে কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰিব। বিনিয়োগৰ জৰিয়তে চাকৰি সৃষ্টিৰ এই মন্ত্ৰ, আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ এক প্ৰধান শক্তি হৈ পৰিছে।
উন্নত ভাৰতৰ শিখৰত উপনীত হ’বলৈ হ’লে আমি বহু মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰিব লাগিব। ভাৰত আধুনিক হ’ব লাগে… ভাৰতৰ আধুনিকীকৰণো হ’ব লাগে… কিন্তু আমাৰ মৌলিক মূল্যবোধৰ ভিত্তিত হ’ব লাগে। ভাৰত বিকশিতও হওক… বিকাশো কৰক আৰু ঐতিহ্যকো গৌৰৱেৰে লৈ আগবাঢ়ি যোৱা উচিত। ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনি আধুনিক হ’ব লাগে… আৰু এয়া ভাৰতৰ প্ৰয়োজন আৰু ভাৰতৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি হ’ব লাগে। ভাৰতীয় সমাজখন এক মন আৰু এটা লক্ষ্যৰে দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িব লাগে। এই সকলোবোৰ কথা মনত ৰাখি আমি আগবাঢ়িব লাগিব।
মহাৰাষ্ট্ৰৰ বাবেও ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুত আন্তঃগাঁথনি যিমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ, উন্নয়নৰ সুফল প্ৰতিটো শিতানত উপনীত হোৱাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। এইটো তেতিয়াহে হ’ব, যেতিয়া প্ৰতিটো শ্ৰেণী আৰু প্ৰতিখন সমাজে দেশৰ উন্নয়নত অংশগ্ৰহণ কৰিব। এয়া তেতিয়া হ’ব, যেতিয়া বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্পৰ নেতৃত্ব দেশৰ মহিলাসকলে দিব। যেতিয়া মহিলাসকলে সমাজত পৰিৱৰ্তন অনাৰ দায়িত্ব লয়, তেতিয়া কি কি যে হ’ব পাৰে, মহাৰাষ্ট্ৰৰ ভূমি ইয়াৰ সাক্ষী হৈ আহিছে। এই ভূমিতে আৰু এই ভূমিৰ পৰাই সাবিত্ৰীবাই ফুলেই নাৰীৰ শিক্ষাৰ বাবে ইমান বৃহৎ আন্দোলন আৰম্ভ কৰিছিল। ইয়াতেই ভগ্নী-কন্যাৰ বাবে প্ৰথমখন বিদ্যালয় মুকলি কৰা হৈছিল। ইয়াৰ স্মৃতি, এই ঐতিহ্য সংৰক্ষণ কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি মই দেশৰ সেই প্ৰথম বালিকা বিদ্যালয়তে সাবিত্ৰী বাই ফুলে স্মৃতিসৌধৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছোঁ। মই সুখী যে এই স্মৃতিসৌধত দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰ, পুথিভঁৰাল আৰু অন্যান্য প্ৰয়োজনীয় সা-সুবিধাও নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই স্মৃতিচাৰণে সমাজ চেতনাৰ সেই গণ আন্দোলনৰ স্মৃতি সজীৱ কৰি তুলিব। এই স্মৃতিসৌধে আমাৰ সমাজ আৰু আমাৰ নতুন প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
ভাই-ভনীসকল,
স্বাধীনতাৰ পূৰ্বে দেশত যি সামাজিক পৰিস্থিতি, দৰিদ্ৰতা আৰু বৈষম্যই আমাৰ কন্যাসকলৰ বাবে শিক্ষাৰ অতি কঠিন কৰি তুলিছিল। সাবিত্ৰীবাই ফুলেৰ দৰে চেলিব্ৰিটিয়ে কন্যা সন্তানৰ শিক্ষাৰ বন্ধ দুৱাৰ মুকলি কৰি দিলে। কিন্তু, স্বাধীনতাৰ পাছতো দেশ সেই পুৰণি মানসিকতাৰ পৰা সম্পূৰ্ণ মুক্ত হোৱা নাছিল। বহু ক্ষেত্ৰত পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে মহিলাৰ প্ৰৱেশ বন্ধ কৰি দিছিল। বিদ্যালয়ত শৌচাগাৰৰ দৰে মৌলিক সা-সুবিধাৰ অভাৱ হৈছিল। ইয়াৰ বাবে বিদ্যালয় থকা সত্ত্বেও ছোৱালীৰ বাবে বিদ্যালয়ৰ দুৱাৰ বন্ধ হৈ পৰিছিল। ছোৱালীবোৰ ডাঙৰ হোৱাৰ লগে লগে স্কুল এৰিব লগা হ’ল। সৈনিক বিদ্যালয়ত কন্যা সন্তানৰ নামভৰ্তি নিষিদ্ধ কৰা হৈছিল। সেনাবাহিনীৰ প্ৰায়বোৰ কৰ্মক্ষেত্ৰতে মহিলাৰ নিযুক্তিত নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰা হৈছিল। একেদৰে বহু মহিলাই গৰ্ভাৱস্থাত চাকৰি এৰিবলগীয়া হৈছিল। আমি পুৰণি চৰকাৰবোৰৰ সেই পুৰণি মানসিকতাবোৰ সলনি কৰিলোঁ, পুৰণি ব্যৱস্থাবোৰ সলনি কৰিলোঁ। আমি মুকলি কৰিলোঁ স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান। ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ লাভ আছিল দেশৰ কন্যা, আমাৰ আই আৰু ভগ্নীসকলৰ। মুকলিত শৌচ কৰাৰ পৰা সকাহ পাইছিল। বিদ্যালয়ত নিৰ্মাণ কৰা শৌচাগাৰ আৰু ছোৱালীৰ বাবে পৃথক শৌচাগাৰৰ বাবে ছোৱালীৰ ড্ৰপ আউটৰ হাৰ হ্ৰাস পায়। আমি সেনাবাহিনীৰ বিদ্যালয়ৰ লগতে সেনাবাহিনীৰ সকলো পদ মহিলাৰ বাবে মুকলি কৰি দিলোঁ। আমি মহিলাৰ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত কঠোৰ আইন প্ৰণয়ন কৰিলোঁ। আৰু এই সকলোবোৰৰ সৈতে দেশে গণতন্ত্ৰত মহিলাৰ নেতৃত্বৰ নিশ্চয়তাও নাৰীশক্তি বন্দন আইনৰ জৰিয়তে দিছে।
বন্ধুসকল,
“আমাৰ কন্যা সন্তানৰ বাবে যেতিয়া প্ৰতিখন ক্ষেত্ৰৰ দুৱাৰ মুকলি হ’ব, তেতিয়াহে আমাৰ দেশৰ উন্নয়নৰ প্ৰকৃত দুৱাৰ মুকলি হ’ব পাৰে।” মোৰ বিশ্বাস যে সাবিত্ৰীবাই ফুলে স্মাৰকে আমাৰ এই সংকল্পসমূহক আৰু মহিলা সবলীকৰণৰ আমাৰ এই অভিযানক অধিক শক্তি প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
মোৰ বিশ্বাস যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰেৰণা, মহাৰাষ্ট্ৰৰ এই ভূমিয়ে চিৰকালৰ দৰে দেশক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি যাব। আমি সকলোৱে মিলি ‘বিকশিত মহাৰাষ্ট্ৰ, বিকশিত ভাৰত’ৰ এই লক্ষ্যত উপনীত হ’ম। এই আত্মবিশ্বাসেৰে, আপোনালোক সকলোকে পুনৰবাৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছোঁ। আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration, dedication & laying of foundation stone of various projects in Maharashtra
29 SEP 2024 5:09PM by PIB Delhi
Namaskar!
Governor of Maharashtra, Shri C.P. Radhakrishnan ji, popular Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Ministers Shri Devendra Fadnavis ji and Shri Ajit Pawar ji, Member of Parliament from Pune and my young colleague from the Cabinet, Shri Murlidhar, other central ministers who are connected via video conference, all senior ministers of Maharashtra who I can see in front of me, MPs, MLAs, and all brothers and sisters associated with this event!
My greetings to all my beloved sisters and brothers of Pune!
I was supposed to come to Pune two days ago to inaugurate and lay the foundation stones for several major projects. However, the event had to be cancelled due to incessant rains. This was a personal loss for me because every particle of Pune is filled with patriotism, every part of Pune is filled with social service. Visiting such a city of Pune fills one with energy. So, it is a big loss for me that I am not able to come to Pune today. But thanks to technology, I have the privilege of seeing all of you. Today, this land of Pune—this land of inspiration for Bharat’s great personalities— is witnessing a new chapter of Maharashtra's development. The metro route of the District Court to Swargate section has just been inaugurated, which will start its operations on this route. The foundation stone of the Swargate-Katraj section has also been laid today. Additionally, the foundation stone of the memorial of our revered revolutionary Savitribai Phule has also been laid today. I am glad that we are progressing rapidly toward realizing our dream of enhancing the 'Ease of Living' in Pune.
Brothers and sisters,
Today, by the grace of Lord Vitthal, his devotees have also received a precious gift. The work of upgrading the airport to connect Solapur directly with air connectivity has been completed. The capacity of the terminal building here has been increased, and new facilities have been developed for passengers. This will greatly benefit the devotees of Vitthal, both from within the country and abroad. Now, people will be able to reach Solapur directly to visit Lord Vitthal. This will also promote trade, business, and tourism. I extend my heartfelt congratulations and best wishes to the people of Maharashtra and all of you for these development works.
Friends,
Today, Maharashtra needs new resolutions with great ambitions. Therefore, it is essential that we make cities like Pune the centre of progress and urban development. Pune is growing rapidly, and the population pressure here is also increasing at the same pace. To ensure that Pune’s growing population does not slow down the city’s progress but rather enhance its potential, we need to take steps now. This will happen when Pune’s public transport is modernized, when the city expands but connectivity between different areas remains excellent. The Mahayuti government is working day and night with this mindset and approach.
Friends,
Considering Pune’s modern needs, work should have been done much earlier. An advanced transport system like the metro should have been introduced in Pune a long time ago. Unfortunately, there was a lack of both planning and vision in our country's urban development in the past decades. Even if a plan was discussed, it remained stuck in files for many years. Even if a project was approved, it would take decades to complete. This outdated work culture caused significant harm to our country, Maharashtra, and Pune. You might recall that the idea of building a metro in Pune was first proposed in 2008. But it wasn’t until 2016, when our government started removing obstacles and taking quick decisions, that the foundation was laid. And now, as you can see, the Pune Metro is not only operational but also expanding.
Today, while we have inaugurated old projects, we have also laid the foundation for the Swargate-Katraj line. Earlier in March this year, I inaugurated the metro service from Ruby Hall Clinic to Ramwadi. In these seven-eight years from 2016 to now, the progress on Pune Metro—its expansion across so many routes and new foundations being laid—would not have been possible under the old work culture. The previous government couldn’t even erect a single pillar for the metro in 8 years, whereas our government has built a modern metro network in Pune.
Friends,
The continuity of a government that prioritizes development is crucial for the state's progress. Whenever there is a disruption in this regard, Maharashtra suffers greatly. Look at the metro projects, the Mumbai-Ahmedabad Bullet Train, or important irrigation works for farmers—many such critical projects for Maharashtra’s development were derailed before the double engine government was formed. One more example is the Bidkin Industrial Area! During our government, my friend Devendra ji conceptualized the Auric City. He laid the foundation of the Shendra-Bidkin Industrial Area on the Delhi-Mumbai Industrial Corridor. This work was to be done under the National Industrial Corridor Development Programme. But this work was stalled in between. Now, the double engine government under the leadership of Shinde ji has removed those obstacles. Today, the Bidkin Industrial Node has also been dedicated to the nation. The Bidkin Industrial Area will be spread over nearly 8,000 acres in Chhatrapati Sambhajinagar. Land has already been allotted to many large industries. This will attract investment worth thousands of crores here, creating thousands of jobs for the youth. This mantra of generating jobs through investment is becoming a great strength for the youth in Maharashtra today.
We must cross many milestones to reach the pinnacle of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Bharat must modernize while staying rooted in our core values. Bharat must develop while proudly carrying forward our heritage. Bharat’s infrastructure must be modern and based on the needs and priorities of our nation. Our society must move forward with one mind and one goal. Keeping all these in mind, we must continue our journey forward.
For Maharashtra, future-ready infrastructure is just as important as ensuring that the benefits of development reach every section of society. This will only happen when every class and community participates in the nation’s development. It will happen when the leadership of a ‘Viksit Bharat’ is taken up by the women of the country. When women take responsibility for social change, anything is possible, and the land of Maharashtra has been a witness to this. It was on this very land that Savitribai Phule started such a large movement for women's education. The first school for girls was opened here. It is important to preserve the memory and legacy of this movement. Today, I have laid the foundation stone for the Savitribai Phule Memorial at the site of the country’s first girls' school. I am happy that this memorial will also include a skill development centre, a library, and other essential facilities. This memorial will keep alive the memories of that social awareness movement. This memorial will inspire our society and the new generation.
Brothers and sisters,
The social conditions in the country before independence were marked by poverty and discrimination, and in those times, education for our daughters was extremely difficult. Luminaries like Savitribai Phule opened the doors of education for daughters that had been closed for them. But even after independence, the country did not completely free itself from that old mindset. Previous governments restricted women’s entry in many areas. There was lack of basic facilities like toilets in schools, and as a result, even though schools existed, their doors were closed to daughters. As soon as girls grew a little older, they were forced to drop out of school. Admission of girls was prohibited in military schools, and many sectors of the army restricted women’s participation. Similarly, many women had to leave their jobs during pregnancy. We changed those old mindsets and systems of previous governments. We launched the Swachh Bharat Abhiyan (Clean India Campaign), which greatly benefited the daughters and mothers of the country by freeing them from the need to defecate in the open. The construction of separate toilets in schools reduced the dropout rate among girls. We opened many positions in the army and military schools for women. We enacted strict laws for women's safety. Along with all this, the country has guaranteed women’s leadership in democracy through the Nari Shakti Vandan Adhiniyam.
Friends,
When the doors of every field opened for our daughters, only then the real doors of development of our country could open. I believe the Savitribai Phule Memorial will further energize our efforts and campaign for women's empowerment.
Friends,
I am confident that the inspirations from Maharashtra and this land will continue to guide the country, as always. Together, we will achieve the goal of a ‘Viksit Maharashtra, Viksit Bharat’ (Developed Maharashtra, Developed India). With this belief, I once again extend my heartfelt congratulations to all of you for these important projects. I thank you all very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.