প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইকনমিক টাইমছ বিশ্ব নেতা মঞ্চত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
23 AUG 2025 9:44PM by PIB Guwahati
সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীক স্বাগতম জনাইছো। এই সন্মিলন সুবিধাজনক সময়ত আহিছে, যিটো আমাৰ বাবে এক বৃহৎ আনন্দৰ কথা। যোৱা সপ্তাহত মই লালকিল্লাৰ পৰা পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ৰ সংস্কাৰৰ কথা কৈছিলো আৰু এতিয়া এই মঞ্চই সেই মতাদৰ্শক আৰু আগুৱাই নিয়াৰ বাবে কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
বিশ্বৰ পৰিস্থিতি আৰু ভূ-অৰ্থনৈতিক পৰিৱেশৰ বিষয়ে বিতংভাৱে আলোচনা কৰা হৈছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ষেত্ৰখনলৈ চালে ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ শক্তি উপলব্ধি কৰিব। আজি বিশ্বৰ প্ৰধান অৰ্থনীতিসমূহৰ ভিতৰত ভাৰতবৰ্ষই দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। অতি সোনকালে আমি তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হ’ম। বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে বিশ্বৰ মুঠ ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে প্ৰায় ২০ শতাংশ অৰিহণা যোগাবলৈ গৈ আছে। যোৱা দশকত দেশৰ অৰ্থনীতিৰ সামগ্ৰিক সুস্থিৰতাৰ বাবেই এই অবিৰত বৃদ্ধি সম্ভৱ হৈছে। আজি আমাৰ বিত্তীয় ঘাটি ৪.৪ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। ক’ভিডৰ দৰে সংকটজনক পৰিস্থিতিৰ মাজতো এয়া সম্ভৱ হৈ উঠিছে। আমাৰ কোম্পানীসমূহে মূলধনী বজাৰৰ পৰা অভিলেখ সৃষ্টি কৰিছে। এই দেশৰ অৱস্থা আগৰ তুলনাত ভাল। মুদ্ৰাস্ফীতি আৰু সুতৰ হাৰ যথেষ্ট কম। চলিত একাউণ্টৰ ঘাটি নিয়ন্ত্ৰণত আছে। কেৱল ইমানেই নহয়, প্ৰতিমাহে দেশৰ লাখ লাখ বিনিয়োগকাৰীয়ে চিষ্টেমেটিক ইনভেষ্টমেণ্ট প্লেন (এছ আই পি)ৰ জৰিয়তে বজাৰত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আপুনি এইটোও জানে যে যেতিয়া অৰ্থনৈতিক ভিত্তি শক্তিশালী হয় তেতিয়া ইয়াৰ প্ৰভাৱ সকলো খণ্ডতে প্ৰতিফলিত হয়। ১৫ আগষ্টত এই বিষয়টোৰ বিষয়ে বিতংভাৱে আলোচনা কৰিছিলো।সেই কথা পুনৰ দোঁহৰাৰ প্ৰয়োজন নাই। কিন্তু, ১৫ আগষ্ট আৰু তাৰ পিছৰ সপ্তাহত যিটো ঘটিল সেয়া ভাৰতৰ উন্নয়নৰ কাহিনীত এক ডাঙৰ উদাহৰণ।
বন্ধুসকল,
শেহতীয়া তথ্য অনুসৰি দেখা গৈছে যে জুন মাহত, হয়, মই মাত্ৰ এমাহৰ কথা কৈছোঁ, ২২ লাখ চাকৰি প্ৰাৰ্থীয়ে সংগঠিত খণ্ডত চাকৰি পাইছিল। ইপিএফঅ’ৰ পৰিসংখ্যাই তেনেকৈয়ে কয়। এমাহৰ ভিতৰত এই সংখ্যা এতিয়ালৈকে সৰ্বাধিক। ভাৰতৰ খুচুৰা মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ ২০১৭ চনৰ পিছত সৰ্বনিম্ন।বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ সঞ্চয় অভিলেখ সৃষ্টিৰ কাষ চাপিছে। ২০১৪ চনত সৌৰ পিভি মডিউলৰ জৰিয়তে শক্তি উৎপাদন ক্ষমতা আছিল ২.৫ গিগাৱাট। বৰ্তমানৰ পৰিসংখ্যা অনুসৰি ই ১০০ গিগাৱাটৰ ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটিত উপনীত হৈছে। আমাৰ দিল্লী বিমানবন্দৰটোৱে বিশ্বৰ অভিজাত ১০ কোটি প্লাছ ক্লাবত প্ৰৱেশ কৰিছে। এই বিমানবন্দৰটোৱে প্ৰতি বছৰে ১০ কোটি লোকক চম্ভালিব পাৰে। বিশ্বৰ মাত্ৰ ৬ টা বিমানবন্দৰহে এই তালিকাত আছে।
বন্ধুসকল,
শেহতীয়াকৈ আন এক খবৰৰ চৰ্চা চলিছে। এছ এণ্ড পি গ্ল’বেল ৰেটিঙে ভাৰতৰ ক্ৰেডিট ৰেটিং বৃদ্ধি কৰিছে। প্ৰায় দুটা দশকৰ পাছত সেই তালিকাত ভাৰতৰ ক্ৰেডিট ৰেটিং বৃদ্ধি পাইছে। অৰ্থাৎ ভাৰত সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে আশা আৰু আকাংক্ষাৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
সাধাৰণ কথা-বতৰাত "বাছখন নাপালো" বাক্যাংশটো বাৰে বাৰে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। ইয়াৰ অৰ্থ - সুযোগ আহে আৰু যায়। আমাৰ দেশৰ পূৰ্বৰ চৰকাৰে প্ৰযুক্তি আৰু উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত বিষয়ত এনে বহু ‘বাছ’ হেৰুৱাইছিল। মই ইয়ালৈ কাকো সমালোচনা কৰিবলৈ অহা নাই। কিন্তু, গণতন্ত্ৰত তুলনামূলক আলোচনাই বহু ক্ষেত্ৰত পৰিস্থিতি বুজিবলৈ সহায় কৰে।
বন্ধুসকল,
পূর্বৰ চৰকাৰে ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিত আবদ্ধ কৰি ৰাখিছিল দেশখন৷ নিৰ্বাচনৰ বাহিৰে চিন্তা-চৰ্চা নাছিল। তেওঁলোকৰ মতে উন্নত আৰু অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তি কেৱল উন্নত দেশৰ বিষয়। প্ৰয়োজন হ’লে আমদানি কৰিব লাগিব। সেইবাবেই আমাৰ দেশ বছৰ বছৰ ধৰি পিছ পৰি আছিল। ইখনৰ পিছত সিখন বাছ আমি মিছ কৰিলোঁ। এটা উদাহৰণ দিওঁ। যোগাযোগ খণ্ডৰ কথা চিন্তা কৰোঁ আহক। সমগ্ৰ বিশ্বতে যেতিয়া ইণ্টাৰনেটৰ যুগ আৰম্ভ হৈছিল, তেতিয়া আমাৰ চৰকাৰ বিভ্ৰান্তিৰ সৃষ্টি হৈছিল। তাৰ পিছত, আমি ২জি যুগ আৰু কি হৈছিল দেখিলোঁ। আমি সেই বাছখন মিছ কৰিলোঁ। আমি ২জি, ৩জি আৰু ৪জিৰ বাবে আন দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হৈ থাকিলোঁ। কিন্তু, এইটো কিমান দিনলৈ চলি থাকিব পাৰে? সেইবাবেই ভাৰতে ২০১৪ চনৰ পিছত নিজৰ নীতি সলনি কৰিলে।সিদ্ধান্ত হ’ল যে আমি আৰু বাছখন মিছ নকৰো, বৰঞ্চ ড্ৰাইভাৰৰ আসনত বহিম। সেই অনুসৰি ৫জি ষ্টেক সম্পূৰ্ণ থলুৱাভাৱে বিকশিত কৰা হৈছিল। কেৱল সেয়াই নহয়, ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ ৫জি আন বহু দেশত দ্ৰুতগতিত মুকলি কৰা হ’ল। এতিয়া আমি 'মেড ইন ইণ্ডিয়া' ৬জিৰ ওপৰত দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
আমি সকলোৱে জানো যে ভাৰতত ৫০-৬০ বছৰ আগতে অৰ্ধপৰিবাহী নিৰ্মাণ আৰম্ভ হ’ব পাৰিলেহেঁতেন। কিন্তু, আমিও সেই বাছখন মিছ কৰিলোঁ৷ তাৰ পিছত বহু বছৰ পাৰ হৈ গ’ল। এতিয়া আমি পৰিস্থিতি সলনি কৰিছো। ভাৰতত অৰ্ধপৰিবাহী কাৰখানা স্থাপনৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। চলিত বৰ্ষৰ শেষৰ ফালে বজাৰত উপলব্ধ হ’ব ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ চিপছ।
বন্ধুসকল,
আজি ৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ দিৱস। এই উপলক্ষে আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছো। মহাকাশ খণ্ডৰ ওপৰত চমুকৈ চকু ফুৰাওঁ আহক। ২০১৪ চনৰ আগতে আমাৰ মহাকাশ অভিযানৰ সংখ্যা আৰু লক্ষ্য সীমিত আছিল। কিন্তু, একবিংশ শতিকাত যেতিয়া মহাকাশত বৃহৎ দেশসমূহে বিভিন্ন সম্ভাৱনাৰ সন্ধান কৰি আছে, তেতিয়া ভাৰত কেনেকৈ পিছ পৰি আছে? সেইবাবেই আমি মহাকাশ খণ্ডটো সংস্কাৰ কৰি ব্যক্তিগত কোম্পানীসমূহৰ বাবে মুকলি কৰি দিছো। কিছু পৰিসংখ্যা দিওঁ। ১৯৮৯ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত এই ৩৫ বছৰত ভাৰতীয় মহাকাশ অভিযানৰ সংখ্যা আছিল মাত্ৰ ৪২ টা।যোৱা ১১ বছৰত আমি ৬০ টাতকৈও অধিক মহাকাশ অভিযান চলাইছো। আগন্তুক দিনত আৰু বহু অভিযান চলাবলৈ গৈ আছে। আমি মহাকাশ ডকিঙৰ ক্ষমতা অৰ্জন কৰিছো। ভৱিষ্যতৰ মিছনৰ বাবে এইটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এতিয়া ভাৰতে গগণিয়ান অভিযানৰ জৰিয়তে মহাকাশলৈ মানুহ পঠিয়াবলৈ সাজু হৈছে। এই ক্ষেত্ৰত গ্ৰুপ কেপ্টেইন শুভাংশু শুক্লাৰ অভিজ্ঞতা অতি উপযোগী হ’ব।
বন্ধুসকল,
মহাকাশ খণ্ডক গতি প্ৰদান কৰিবলৈ যিকোনো নেতিবাচক নিয়ম-নীতি আঁতৰোৱাটো প্ৰয়োজনীয় আছিল। সেইবাবেই ব্যক্তিগত কোম্পানীসমূহৰ অংশগ্ৰহণ সন্দৰ্ভত নিৰ্দিষ্ট নিয়ম প্ৰণয়ন কৰা হৈছে, বৰ্ণালী আবণ্টনৰ ক্ষেত্ৰত স্বচ্ছতা অনা হৈছে আৰু বিদেশী বিনিয়োগৰ দুৱাৰ আৰু মুকলি কৰা হৈছে। মহাকাশ ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে এইবাৰৰ বাজেটত ১০০০ কোটি টকাৰ ভেঞ্চাৰ কেপিটেল ফাণ্ড ঘোষণা কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ মহাকাশ খণ্ডই এই সংস্কাৰৰ সুফল প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। ২০১৪ চনত এই খণ্ডত ষ্টাৰ্টআপৰ সংখ্যা আছিল ১, আৰু এতিয়া ৩০০।আমাৰ নিজাকৈ মহাকাশ কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ এতিয়াও দেৰি হোৱা নাই।
বন্ধুসকল,
এইটো কোনো সাময়িক পৰিৱৰ্তন নহয়, আমি এটা জাঁপত বহু দূৰ আগবাঢ়িব বিচাৰো। সংস্কাৰ কোনো বাধ্যবাধকতা বা সংকটৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ ব্যৱস্থা নহয়। ই আমাৰ দায়িত্ব। আমি সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে ইটোৰ পিছত সিটো সংস্কাৰ কাৰ্যসূচী হাতত লৈছো।
বন্ধুসকল,
মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে সংসদৰ বৰ্ষাকালীন অধিৱেশনৰ অন্ত পৰিল। এই অধিবেশনতো আপোনালোকে সংস্কাৰৰ পদক্ষেপ অব্যাহত থকাৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে। বিৰোধীৰ হুলস্থুলৰ মাজতো আমি সংস্কাৰৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ হৈ আছো। জনবিশ্ব ২.০ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে, যিটো আস্থাভিত্তিক আৰু নাগৰিককেন্দ্ৰিক প্ৰশাসনৰ দিশত এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ সংস্কাৰৰ পদক্ষেপ। জনবিশ্বৰ প্ৰথম সংস্কৰণত আমি ২০০টা সৰু সৰু ধৰণৰ বিচ্যুতিক অপৰাধমুক্ত কৰিলোঁ। এই আইনখনৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ত আৰু ৩০টা এনে বিচ্যুতিক অপৰাধমুক্ত কৰা হৈছে। এই অধিবেশনত আয়কৰ আইনৰ সংস্কাৰো দেখা গ’ল। ৬০ বছৰীয়া এই আইনখন আৰু অধিক সৰল কৰি তোলা হৈছে। আন এটা কথা হ’ল আগতে এই আইনখনৰ ভাষা এনেকুৱা আছিল যে কেৱল উকীল আৰু চাৰ্টাৰ্ড একাউণ্টেণ্টেহে বুজিব পাৰিছিল। এতিয়া আয়কৰ আইনখনৰ ভাষা এনেদৰে কৰা হৈছে যে বিষয়টো সাধাৰণ কৰদাতাৰ বাবে বুজিব পৰা হৈছে। নাগৰিকৰ স্বাৰ্থৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ প্ৰমাণ এয়া।
বন্ধুসকল,
বৰ্ষাকালীন অধিবেশনত খনন খণ্ডৰ আইনসমূহতো উল্লেখযোগ্য সংশোধনী কৰা হৈছে। জাহাজ আৰু বন্দৰৰ সৈতে জড়িত আইনসমূহো সলনি কৰা হৈছে। এই আইনসমূহ ব্ৰিটিছ যুগৰ পৰাই একেই আছে। বৰ্তমানৰ সংস্কাৰৰ ব্যৱস্থাই ভাৰতৰ নীলা অৰ্থনীতি আৰু বন্দৰকেন্দ্ৰিক উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিব। একেদৰে ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰতো নতুন সংস্কাৰৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ভাৰতত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাৰ আয়োজন কৰা হ’ব আৰু সৰ্বাংগীন ক্ৰীড়া অৰ্থনীতি গঢ়ি তোলা হ’ব। সেই কথা মনত ৰাখি চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া নীতি - 'খেলো ভাৰত নীতি' প্ৰণয়ন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত সন্তুষ্ট হোৱাটো মোৰ স্বভাৱত নহয়। সংস্কাৰৰ ক্ষেত্ৰতো একেই কথা। আমি আগবাঢ়িব লাগিব। বিভিন্ন দিশত কাম চলি আছে। অপ্ৰয়োজনীয় আইন বাতিল কৰি নিয়ম-নীতি সৰল কৰা হৈছে। ডিজিটেলাইজেচনৰ কাম চলি আছে। জি এছ টিৰ ক্ষেত্ৰতো বৃহৎ সংস্কাৰৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এই কাম চলিত বৰ্ষৰ দেৱালীৰ পিছত সম্পূৰ্ণ হ’ব। ফলত জি এছ টি আৰু অধিক সৰল হ’ব আৰু সামগ্ৰীৰ মূল্য হ্ৰাস পাব।
বন্ধুসকল,
পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰে ভাৰতত উৎপাদন আৰু চাহিদা বৃদ্ধি কৰিব। ঔদ্যোগিক খণ্ডত নতুন জীৱনে উশাহ ল’ব। নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব। জীৱনটো সহজ কৰি তোলাৰ লগতে ‘ব্যৱসায়ৰ সহজতা’ও শক্তিশালী হ’ব।
বন্ধুসকল,
২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন উন্নত দেশ হোৱাৰ বাবে আমি দায়বদ্ধ।এই উন্নত ভাৰতৰ ভেটি হ’ল – স্বাৱলম্বী ভাৰত। গতি, পৰিসৰ আৰু সম্ভাৱনা আৰু সুযোগ–উন্নত ভাৰতৰ তিনিটা মূল স্তম্ভ। সমগ্ৰ বিশ্বতে মহামাৰীৰ সময়ত ভাৰতৰ শক্তি ইয়াৰ প্ৰতিফলন ঘটিছিল। আপুনি নিশ্চয় মনত ৰাখিব যে সেই সময়ত বহু বস্তুৰ বিপুল চাহিদা আছিল। কিন্তু, পৃথিৱীৰ যোগান শৃংখল সম্পূৰ্ণৰূপে বিচ্ছিন্ন হৈ পৰিছিল। সেই সময়ত আমি দেশত অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ উৎপাদন সম্ভৱপৰ কৰি তুলিবলৈ ইটোৰ পিছত সিটো খোজ আগবঢ়াইছিলো। অতি সোনকালে বৃহৎ সংখ্যক কিট, ভেণ্টিলেটৰ, অক্সিজেন প্লাণ্ট তৈয়াৰ কৰা হ’ল। ভাৰতৰ জনসাধাৰণে ২.২ বিলিয়ন ড’জ ভাৰতত নিৰ্মিত ভেকচিন বিনামূলীয়াকৈ লাভ কৰিছিল। আমি এটা Co-Win প্লেটফৰ্ম তৈয়াৰ কৰিছো, যাতে ভেকচিন দ্ৰুতভাৱে যোগান ধৰিব পৰা যায়। এই মঞ্চই সমগ্ৰ বিশ্বৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ গতি, পদক্ষেপৰ পৰিসৰ আৰু সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰাৰ ক্ষমতাও শক্তি খণ্ডত প্ৰতিফলিত হয়। আমি ২০৩০ চনৰ ভিতৰত মুঠ শক্তি উৎপাদনৰ ৫০ শতাংশ অজীৱাশ্ম উৎসৰ পৰা উৎপাদন কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছিলোঁ।এই কাম বহু আগতেই সম্পূৰ্ণ হৈছে।
বন্ধুসকল,
আগতে সকলো নীতি আমদানি ভিত্তিক আছিল। ইয়াৰ লগত বহু লোকৰ ন্যস্ত স্বাৰ্থ জড়িত আছিল। কিন্তু, আজি স্বাৱলম্বী ভাৰতেও ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত ইটোৰ পিছত সিটো অভিলেখ গঢ়িবলৈ সক্ষম হৈছে। বিগত এবছৰত ভাৰতে ৪ লাখ কোটি টকাৰ কৃষিজাত সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰিছে। যোৱা বছৰ বিশ্বজুৰি উৎপাদিত ৮ বিলিয়ন ড’জৰ ভেকচিনৰ ভিতৰত ৪ বিলিয়ন ড’জ ভাৰতত উৎপাদন কৰা হৈছিল। স্বাধীনতাৰ ৬৫ বছৰৰ পাছত ভাৰতৰ ইলেক্ট্ৰনিক সঁজুলিৰ ৰপ্তানি আছিল মাত্ৰ ৩৫ হাজাৰ কোটি টকা। অতি সোনকালে এই ধনৰাশি ৩.২৫ লাখ কোটি টকা হ’বলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনৰ আগতে অটোমোবাইল খণ্ডত ভাৰতৰ ৰপ্তানিৰ মূল্য আছিল ৫০ হাজাৰ কোটি টকা। আজি ভাৰতে প্ৰতি বছৰে ১.২ লাখ কোটি টকাৰ বাহন আৰু অংশ ৰপ্তানি কৰি আছে। মেট্ৰ’ ডবা, ৰে’ল ডবা, ৰে’ল ইঞ্জিনলৈকে-আমি সকলো ৰপ্তানি কৰি আছো। অতি শীঘ্ৰে ভাৰতে বিশ্বৰ ১০০খন দেশলৈ বৈদ্যুতিক বাহন ৰপ্তানি আৰম্ভ কৰিব। এই সন্দৰ্ভত ২৬ আগষ্টতো এক কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আপুনি জানে যে এখন দেশৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত গৱেষণামূলক পদক্ষেপৰ বিশেষ গুৰুত্ব আছে। গৱেষণাৰ ফলাফল আমদানি কৰিব পাৰি আৰু কাম অব্যাহত ৰাখিব পাৰি। কিন্তু, সপোন পূৰণ হ’ব নোৱাৰে। সেইবাবেই আমি গৱেষণা খণ্ডৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে উপযুক্ত নীতি আৰু মঞ্চ সৃষ্টিৰ উদ্যোগ লৈছো। ২০১৪ চনৰ তুলনাত গৱেষণা খণ্ডৰ বাবে ব্যয়ৰ আবণ্টন দুগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে।বিগত এবছৰত বৌদ্ধিক সম্পত্তিৰ প্ৰয়োগ ১৭ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। ৬০ হাজাৰ উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানত গৱেষণা আৰু উন্নয়ন কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে। “এক ৰাষ্ট্ৰ, এক সদস্যপদ” কাৰ্যসূচীৰ কথাও আপুনি নিশ্চয় শুনিছে। ইয়াৰ বাবে আমাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে বিভিন্ন বিশ্বমানৰ গৱেষণা আলোচনী আৰু আলোচনীৰ সুবিধা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। ৫০ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে নেশ্যনেল ৰিচাৰ্চ ফাউণ্ডেশ্যন স্থাপন কৰা হৈছে। গৱেষণা, উন্নয়ন আৰু উদ্ভাৱন কাৰ্যসূচীৰ বাবে ১ লাখ কোটি টকাৰ অনুমোদন দিয়া হৈছে। ইয়াৰ লক্ষ্য ব্যক্তিগত খণ্ডতো গৱেষণা সম্প্ৰসাৰণ কৰা।
বন্ধুসকল,
উদ্যোগ খণ্ডৰ বিভিন্ন প্ৰতিভাও এই সন্মিলনত উপস্থিত থাকে। আমি বিচাৰো যে ব্যক্তিগত খণ্ডই পৰিৱেশ-অনূকুল শক্তি, কোৱাণ্টাম প্ৰযুক্তি, বেটাৰী সংৰক্ষণ আৰু জৈৱ প্ৰযুক্তিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত গৱেষণাত অধিক বিনিয়োগ কৰক। এখন উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত এইটো গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
সংস্কাৰ, ৰূপান্তৰ আৰু ৰূপান্তৰৰ মন্ত্ৰৰে ভাৰত এতিয়া বিশ্বক লেহেমীয়া উন্নয়নৰ চক্ৰৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ সাজু হৈছে। পুখুৰীৰ ওচৰত স্থবিৰ পানীত আবদ্ধ হৈ শিলগুটি নিক্ষেপ কৰা মানুহ আমি নহয়। আমি বেগৱতী নদীৰ গতিপথ সলনি কৰিব বিচাৰো। মই লালকিল্লাৰ পৰাই কৈছো যে আজিৰ ভাৰতবৰ্ষত সময়ৰ গতিও সলনি কৰাৰ ক্ষমতা আছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোকে পুনৰ লগ পোৱাৰ সুযোগ দিয়াৰ বাবে মই দ্য ইকনমিক টাইমছৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞ। আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the Economic Times World Leaders Forum
23 AUG 2025 9:44PM by PIB Delhi
I welcome all the guests who have come to the World Leaders Forum. The timing of this forum is very perfect, and therefore I appreciate it. Just last week, I spoke about next-generation reforms from the Red Fort, and now this forum is working as a force multiplier in that spirit.
Friends,
Here, there have been detailed discussions on global circumstances and on geo-economics, and when we look at it in the global context, you realize the strength of Bharat’s economy. Today, Bharat is the fastest-growing major economy in the world. Very soon, we are going to become the third-largest economy in the world. Experts are saying that Bharat’s contribution to global growth will soon be nearly 20 percent. This growth, this resilience that we are seeing in Bharat’s economy, is the result of the macro-economic stability that has come to the country in the past decade. Today, our fiscal deficit is estimated to reduce to 4.4 percent. And this is when we have faced such a massive crisis like COVID. Today, our companies are raising record funds from the capital markets. Today, our banks are stronger than ever before. Inflation is very low and interest rates are low. Our current account deficit is under control. Our forex reserves are also very strong. Not only this, every month, millions of domestic investors are putting thousands of crores into the market through SIPs (Systematic Investment Plans).
Friends,
You also know, when the fundamentals of an economy are strong and its foundation is strong, then its impact is seen everywhere. I had discussed this in detail on 15th August. I will not repeat those points, but whatever happened around 15th August and in the following week, that itself is a great example of Bharat’s growth story.
Friends,
The latest data shows that in the month of June alone—yes, I am talking about just one month—22 lakh formal jobs were added as per EPFO data, and this number is the highest ever for any month. Bharat’s retail inflation is at its lowest level since 2017. Our foreign exchange reserves are near their record high. In 2014, our solar PV module manufacturing capacity was about 2.5 gigawatts. The latest figure shows that today this capacity has reached the historic milestone of 100 gigawatts. Our airport in Delhi has also entered the elite Hundred-Million-Plus Club of global airports. Today, the annual passenger handling capacity of this airport is over 100 million. Only six airports in the world are part of this exclusive group.
Friends,
In recent days, another piece of news has been in discussion. S&P Global Ratings has upgraded Bharat’s credit rating. And this has happened after nearly two decades. This means that with its resilience and strength, Bharat has become a symbol of hope for the rest of the world.
Friends,
In common conversations, there is one line we often hear, sometimes we say it ourselves, sometimes we hear it from others — “Missing the bus.” Meaning, an opportunity comes, and it passes by. In our country, earlier governments missed many such buses of technology and industry. I have not come here with the intention of criticizing anyone, but sometimes making comparisons helps make the situation clearer in a democracy.
Friends,
Earlier governments kept the country entangled in vote-bank politics. Their thinking did not go beyond elections. They believed that developing cutting-edge technology was the job of developed countries. And if we ever needed it, we would just import it from there. That is why, for years, our country lagged behind many other nations of the world — we kept missing the bus. Let me give you some examples. Take our communication sector. When the internet era began across the world, the government of that time was in confusion. Then came the 2G era — and we all saw what happened. We missed that bus. We remained dependent on foreign countries even for 2G, 3G, and 4G. But how long could this go on? That is why, after 2014, Bharat changed its approach. Bharat decided that we would not miss any bus, rather we would sit in the driving seat and move forward. And so, we developed our entire 5G stack indigenously. We not only made Made-in-India 5G, but also rolled it out across the country at the fastest pace. Now, we are working rapidly on Made-in-India 6G.
And friends,
We all know that the production of semiconductors in Bharat could have started 50–60 years ago. But Bharat missed that bus too, and this continued for many years. Today, we have changed this situation. Semiconductor factories have already started being established in Bharat, and by the end of this year, the first Made-in-India chip will reach the market.
Friends,
Today is also National Space Day. I extend greetings to all of you on this occasion, and along with that, I will also talk about this sector. Before 2014, our space missions were limited, and their scope was also limited. But in the 21st century, when every major country is exploring possibilities in space, how could Bharat stay behind? That is why we carried out reforms in the space sector and also opened it for the private sector. Let me share a figure with you. From 1979 to 2014, Bharat carried out only 42 missions — that is, just 42 missions in 35 years. You will be happy to know that in the past 11 years, more than 60 missions have been completed. Many more missions are lined up for the coming time. This very year, we have also achieved the capability of space docking. This is a very big achievement for our future missions. Now, Bharat is preparing to send its astronauts into space through the Gaganyaan Mission. And in this, the experience of Group Captain Shubhanshu Shukla will greatly help us.
Friends,
To give new energy to the space sector, it was necessary to free it from every restriction. That is why, for the first time, we created clear rules for private participation, for the first time spectrum allocation became transparent, for the first time foreign investment was liberalized, and in this year’s budget, we also allocated a 1,000 crore rupees venture capital fund for space start-ups.
Friends,
Today, Bharat’s space sector is witnessing the success of these reforms. In 2014, Bharat had just one space start-up, today there are more than 300. And the day is not far when we will have our own space station.
Friends,
We are not moving ahead for incremental changes, but with the goal of achieving a quantum jump. And for us, reforms are neither a compulsion, nor crisis-driven. They are our commitment and conviction! With a holistic approach, we deeply review one sector, and then carry out reforms in that sector, one by one.
Friends,
Just a few days ago, the Monsoon Session of Parliament concluded. In this Monsoon Session itself, you can see the continuity of reforms. Despite numerous disruptions created by the Opposition, we remained fully committed to reforms. In this Monsoon Session, Jan Vishwas 2.0 was introduced — a very big reform connected with trust-based governance and pro-people governance. In the first edition of Jan Vishwas, we had decriminalized about 200 minor offences. Now, in this second edition of the law, we have decriminalized more than 300 minor offences. In the same session, reforms were also made in the Income Tax law. This law, which has been in place for 60 years, has now been simplified further. And there is one special point here — earlier, the language of this law was such that only lawyers or CAs could properly understand it. But now, the Income Tax Bill has been drafted in the language of ordinary taxpayers. This shows how sensitive our government is to the interests of citizens.
Friends,
In this Monsoon Session itself, significant amendments were also made to laws related to mining. Laws related to shipping and ports were also changed. These laws had continued unchanged since the British era. Now, the reforms that have taken place will promote Bharat’s Blue Economy and port-led development. Similarly, new reforms have also been made in the sports sector. We are preparing Bharat for hosting major global events and building the entire ecosystem of the sports economy. That is why the government has also introduced a new National Sports Policy — the Khelo Bharat Policy.
Friends,
To be satisfied with only what has been achieved, to think “this much is enough, Modi can now rest” — that is not in my nature. The same applies to reforms as well. We constantly prepare for the future and we have to move further ahead. Now I am coming with an entire new arsenal of reforms. For this, we are working on several fronts. We are eliminating unnecessary laws, simplifying rules and procedures, digitizing processes and approvals, and decriminalizing numerous provisions. As part of this, a major reform is also being carried out in GST. By this Diwali, this process will be completed. This will make GST even simpler and also reduce prices.
Friends,
With this arsenal of next-generation reforms, manufacturing in Bharat will increase, market demand will grow, industry will gain new energy, new opportunities for employment will be created, and both Ease of Living and Ease of Doing Business will improve.
Friends,
Today, Bharat is fully committed to becoming a developed nation by 2047, and the foundation of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) is ‘Atmanirbhar Bharat’ (a self-reliant India). We also need to view Atmanirbhar Bharat through three parameters and these parameters are speed, scale, and scope. You have witnessed Bharat’s speed, scale, and scope during the global pandemic. You will remember, at that time, suddenly there was a huge need for many things, while the global supply chain had come to a complete halt. Then, we took steps to manufacture essential items within the country itself. In no time, we produced large numbers of testing kits, ventilators, and installed oxygen plants in hospitals across the nation. In all these efforts, Bharat’s speed was evident. We administered more than 220 crore Made-in-India vaccines to our citizens, absolutely free of cost. This demonstrates Bharat’s scale. We developed the CoWIN platform to rapidly vaccinate crores of people. This reflects Bharat’s scope. It was the world’s most unique system, through which we completed vaccination in record time.
Friends,
In the same way, the world is witnessing Bharat’s speed, scale, and scope in the energy sector. We had resolved that by 2030, we would generate 50 percent of our total power capacity from non-fossil fuels. That was the target for 2030 — but we achieved this goal five years earlier, in 2025 itself.
Friends,
In earlier times, policies were heavily focused on imports. People had their own interests, their own games. But today, Atmanirbhar Bharat is creating new records in exports as well. In the past year alone, we exported agricultural products worth 4 lakh crore rupees. In the last year, 800 crore vaccine doses were manufactured worldwide, out of which 400 crore were produced in Bharat itself. In the six and a half decades after Independence, our electronics exports had barely reached around 35,000 crore rupees. Today, this figure is reaching nearly 3.25 lakh crore rupees.
Friends,
Until 2014, Bharat’s automobile exports were around 50,000 crore rupees. Today, Bharat exports 1.2 lakh crore rupee worth of automobiles in a single year. Today, we are exporting everything from metro coaches, rail coaches, to rail locomotives. And since I am here among you, let me also share another success of Bharat— very soon, Bharat will be exporting electric vehicles to 100 countries across the world. In fact, a major event related to this is being held just two days from now, on 26th August.
Friends,
You all know that research is a very big foundation of a nation’s progress. Imported research might help us get by, but it cannot help us fulfil our resolutions. That is why, in the field of research, we need urgency and the right mindset. We have been working rapidly to encourage research. We are continuously working on the policies and platforms needed for this. Today, Bharat’s expenditure on research and development is more than double what it was in 2014. Compared to 2014, the number of patents filed has increased 17 times. We have established Research & Development cells in about 6,000 higher education institutions. You are also aware of the initiative “One Nation, One Subscription”, which has made access to world-class research journals much easier for our students. We have set up a National Research Foundation with a budget of 50,000 crore rupees, and we have also approved a 1 lakh crore rupees Research, Development and Innovation Scheme. The goal is to support new research in the private sector, especially in sunrise and strategic sectors.
Friends,
Here at this summit, many leading figures from the industry are also present. Today, the demand of the times is that industry and the private sector step forward, especially in areas such as clean energy, quantum technology, battery storage, advanced materials, and biotechnology, and increase their efforts and investments in research. This will give new energy to the resolution of building a ‘Viksit Bharat’.
Friends,
With the mantra of Reform, Perform, Transform, Bharat today is in a position to help the world emerge from slow growth. We are not people who sit by the shore of stagnant water, throwing stones for amusement — we are the people who change the course of fast-flowing rivers. And as I said from the Red Fort, Bharat today carries the strength to even bend the course of time itself.
Friends,
I am grateful to the Economic Times for giving me this opportunity to meet all of you once again. I also extend my heartfelt gratitude to all of you present here, and convey my very best wishes.
Thank you!