ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇମ୍ଫାଲରେ ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
13 SEP 2025 6:26PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତାର ଜୟ।
ଭାରତ ମାତାର ଜୟ।
ଭାରତ ମାତାର ଜୟ।
ମଣିପୁରର ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଅଜୟ ଭଲ୍ଲା ଜୀ, ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ମଣିପୁରର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ! ନମସ୍କାର!
ମଣିପୁରର ବିକାଶ ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନଧାରଣର ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଏଠାରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ କରିବ ଏବଂ ମଣିପୁରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଏଠାକାର ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ମଣିପୁର ସହରାଞ୍ଚଳ ରାସ୍ତା ପ୍ରକଳ୍ପ, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ୩ ହଜାର ୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ମଣିପୁର ଇନଫୋଟେକ୍ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଇମ୍ଫାଲରେ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ମଣିପୁରର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ନୂତନ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବ। ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମଣିପୁରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦେଶର ପଶ୍ଚିମ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଭାଗର ବଡ଼ ସହରଗୁଡ଼ିକ ବିକଶିତ ହେଲା । ସେଠାରେ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା, ଯୁବକମାନେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପାଇଲେ। ଏବେ ଏହା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର । ତେଣୁ, ଭାରତ ସରକାର ମଣିପୁରର ବିକାଶକୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଆସୁଛନ୍ତି। ଏହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ମଣିପୁରର ବିକାଶ ହାର ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ମଣିପୁରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ଏକ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ ଥିଲା, ଏକ ପ୍ରତିଶତ ମଧ୍ୟ ନୁହେଁ। ଏବେ ମଣିପୁର ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅନେକ ଗୁଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛି। ମଣିପୁରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ମଣିପୁରରେ ରାସ୍ତା ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣର କାମ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏଠାକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁକୁ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ କାମ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅନେକ ସମ୍ଭାବନାରେ ଭରି ରହିଛି ଆମ ଇମ୍ଫାଲ ସହର। ସହରକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ସେହି ସହର ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି, ଯାହା ଆମ ଯୁବକମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବ ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ, ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଏଠାରେ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆହୁରି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ କାମ ଚାଲିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଇମ୍ଫାଲ ହେଉ କିମ୍ବା ମଣିପୁରର ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳ, ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଭିତ୍ତିକ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଆଇଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର ଏହି ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରଥମ କୋଠା ପୂର୍ବରୁ ନିର୍ମାଣ ହୋଇସାରିଛି। ମଣିପୁରରେ ଏକ ନୂତନ ନାଗରିକ ସଚିବାଳୟ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବହୁ ପୁରୁଣା ଦାବି ଥିଲା। ଏବେ ଏହି କୋଠା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଏହି ନୂତନ କୋଠା 'ନାଗରିକ ଦେବୋ ଭାବ:' "ମନୁଷ୍ୟ ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ସମାନ" ଭାବନାକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମଣିପୁରର ଆମର ଅନେକ ଲୋକ ପ୍ରାୟତଃ କୋଲକାତା ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ଯାତାୟାତ କରନ୍ତି। ସେଠାରେ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ରହଣି ପାଇଁ ଉଭୟ ସହରରେ ମଣିପୁର ଭବନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଭବନଗୁଡ଼ିକ ବିଶେଷ କରି ମଣିପୁରର ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଯେତେବେଳେ ପିଲାମାନେ ସେଠାରେ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବେ, ଅଭିଭାବକମାନେ ମଧ୍ୟ କମ୍ ଚିନ୍ତିତ ହେବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଥିବା ଅସୁବିଧାକୁ କମ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହିତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପ୍ରୟାସ କରୁଛି। ମଣିପୁରର ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ବନ୍ୟା ବହୁତ ଅସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ କମ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମଣିପୁର ହେଉଛି ଦେଶର ସେହି ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଅର୍ଥନୀତିର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ଥାନରେ ଅଛନ୍ତି। ଇମା କୈଥଲଙ୍କ ପରମ୍ପରା ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରମାଣ। ମୁଁ ମହିଳା ଶକ୍ତିକୁ ଭାରତର ବିକାଶ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ ମାନିଥାଏ। ଏହି ପ୍ରେରଣା ମଣିପୁରରେ ଦେଖୁଛୁ। ଏଠାରେ ଆମର ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ, ଆମେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବଜାର, ଇମା ବଜାର ନିର୍ମାଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଚାରୋଟି ଇମା ବଜାର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ବଜାରଗୁଡ଼ିକ ମଣିପୁରର ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା। ମଣିପୁର ସେହି ଦିନ ଦେଖିଛି ଯେତେବେଳେ ଏଠାକୁ ସାମଗ୍ରୀ ଆଣିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ନିତ୍ୟ ବ୍ୟବହାର୍ଯ୍ୟ ଜିନିଷ ସାଧାରଣ ପରିବାର ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଆମ ସରକାର ମଣିପୁରକୁ ସେହି ପୁରୁଣା ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ଖୁସି ଖବର ଆଣିଛି। ଆମର ସରକାର ଆପଣଙ୍କର ସଞ୍ଚୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଆହୁରି ସରଳ କରିବାକୁ ଚାହେଁ। ସେଥିପାଇଁ ଜିଏସଟି ବର୍ତ୍ତମାନ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହା ମଣିପୁରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଲାଭ ଦେବ। ସାବୁନ, ସାମ୍ପୁ, କେଶ ତେଲ, ପୋଷାକ, ଜୋତା ଭଳି ନିତ୍ୟ ବ୍ୟବହାର୍ଯ୍ୟ ଜିନିଷ ସବୁ ଶସ୍ତା ହେବ। ସିମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ସରକାର ହୋଟେଲ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଉପରେ ଜିଏସଟି ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି। ଗେଷ୍ଟ ହାଉସ ମାଲିକ, ଟ୍ୟାକ୍ସି ଅପରେଟର, ଢାବା ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ଏହା ଲାଭ ଦେବ ଏବଂ ଏଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମଣିପୁରର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ଅଛି ଯାହା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା। ଏଠାକାର ସଂସ୍କୃତିର ମୂଳ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ଗଭୀର। ମଣିପୁର ହେଉଛି ଭାରତ ମାତାର ମୁକୁଟ ଉପରେ ମୁକୁଟ ମଣି। ତେଣୁ ଆମକୁ ମଣିପୁରର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରତିଛବିକୁ ନିରନ୍ତର ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ମଣିପୁରରେ ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାରର ହିଂସା ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ। ଏହି ହିଂସା ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷ ଏବଂ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପ୍ରତି ଏକ ବଡ଼ ଅନ୍ୟାୟ। ତେଣୁ ଆମକୁ ମିଳିତ ଭାବରେ ମଣିପୁରକୁ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶର ପଥରେ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ପଡିବ। ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରତିରକ୍ଷାରେ ମଣିପୁରର ଅବଦାନରୁ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ନେବାକୁ ପଡିବ। ମଣିପୁରର ଏହି ମାଟିରେ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ସେନା ପ୍ରଥମେ ଭାରତର ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲା। ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ମଣିପୁରକୁ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଏହି ଭୂମି ଅନେକ ବୀରତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବଳିଦାନର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି। ମଣିପୁରର ଏପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଆମ ସରକାର ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି। ଆମ ସରକାର ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ନେଇଛି। ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ମାଉଣ୍ଟ ହାରିଏଟ୍‌କୁ ମାଉଣ୍ଟ ମଣିପୁର ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ମଣିପୁରର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମଧ୍ୟ ମଣିପୁରର ଅନେକ ପୁଅ ଝିଅ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଭାରତ ମାତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂରରେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ସେନାର ବୀରତ୍ୱ ଦେଖିଛି। ଆମର ସୈନିକମାନେ ଏପରି ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନୀ ସେନା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଚଳିତ ହୋଇଗଲା। ଭାରତର ଏହି ସଫଳତାରେ ମଣିପୁରର ଅନେକ ସାହସୀ ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅଙ୍କ ସାହସ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଅଛି। ଆଜି ମୁଁ ଏପରି ଜଣେ ବୀର ସହିଦ ଦୀପକ ଚିଙ୍ଗଖାମଙ୍କ ସାହସକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ସମୟରେ ଦେଶ ସର୍ବଦା ତାଙ୍କ ବଳିଦାନକୁ ମନେ ରଖିବ।
ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲି, ମୁଁ ଗୋଟିଏ କଥା କହିଥିଲି। ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ମଣିପୁରୀ ସଂସ୍କୃତି ବିନା ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ମଣିପୁରୀ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ବିନା ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ମଧ୍ୟ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ। ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ଗର୍ବ ପାଇଁ ମଣିପୁରର ଯୁବକମାନେ ନିଜର ସର୍ବସ୍ୱ ଉତ୍ସର୍ଗ କରନ୍ତି। ହିଂସାର ଛାୟା ତଳେ ଆମକୁ ଏହି ପରିଚୟକୁ ଦମନ କରିବାକୁ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି, ମଣିପୁରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଆହୁରି ଅଧିକ। ସେଥିପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପାଇଁ ମଣିପୁରକୁ ବାଛିଛନ୍ତି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ଏବଂ ଟାର୍ଗେଟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ୍ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆଜି ମଣିପୁରର ଅନେକ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ମଣିପୁରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏଠାରେ ଆଧୁନିକ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି। ପୋଲୋକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ଏଠାରେ ମାର୍ଜିଂ ପୋଲୋ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ଯେଉଁଥିରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଉଚ୍ଚ ପୋଲୋ ପ୍ରତିମା ରହିଛି। ଏଠାରେ ଅଲିମ୍ପିଅନ୍ ମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ପାଇଁ ଅଲିମ୍ପିଅନ୍ ପାର୍କ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ସରକାର ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ନୀତି - ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ନୀତି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ମଣିପୁରର ଯୁବକମାନେ ଏଥିରୁ ପ୍ରଚୁର ଲାଭ ପାଇବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର ମଣିପୁରରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ଆଣିବା, ଏହାର ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଏବଂ ଶିବିରରେ ରହିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ସ୍ୱାଭାବିକତା ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ବିସ୍ଥାପିତଙ୍କ ପାଇଁ ୭ ହଜାର ନୂତନ ଘର ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ସମ୍ପ୍ରତି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଣିପୁର ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୩ ,୦୦୦ କୋଟିର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ୟାକେଜ୍ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ବିସ୍ଥାପିତଙ୍କୁ ସହାୟତା ପାଇଁ ୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ହିଂସାର ଶିକାର ହୋଇଥିବା ଲୋକମାନେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସାଧାରଣ ଜୀବନକୁ ଫେରି ଆସନ୍ତୁ ଏହା ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା। ମଣିପୁର ପୋଲିସ ପାଇଁ ନିର୍ମିତ ନୂତନ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମଣିପୁରର ଏହି ପବିତ୍ର ମାଟିରୁ ମୁଁ ନେପାଳର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ହିମାଳୟର କୋଣରେ ଅବସ୍ଥିତ ନେପାଳ ହେଉଛି ଭାରତର ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ଏକ ନିକଟତମ ସହଯୋଗୀ। ଆମେ ସମାନ ଇତିହାସ ଓ ବିଶ୍ୱାସରେ ବନ୍ଧା, ଏବଂ ଆମେ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଆଜି୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ମୁଁ ନେପାଳର ଅନ୍ତରୀଣ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀମତୀ ସୁଶୀଳା ଜୀଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ସେ ନେପାଳରେ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବେ। ନେପାଳର ପ୍ରଥମ ମହିଳା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ତାଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ। ଆଜି ମୁଁ ନେପାଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେଉଁମାନେ ଅସ୍ଥିରତା ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ସର୍ବୋପରି ସ୍ଥାନ ଦେଇଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନେପାଳରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣାକ୍ରମର ଆଉ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଦିଗ ଅଛି ଯାହା ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରିନାହିଁ। ଗତ ଦୁଇ କିମ୍ବା ତିନି ଦିନ ଧରି ନେପାଳର ଯୁବକ ଏବଂ ଯୁବତୀମାନେ ପବିତ୍ରତା ଏବଂ ସମର୍ପଣର ମନୋଭାବ ସହିତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ନେପାଳର ରାସ୍ତାଗୁଡ଼ିକୁ ସଫା ଏବଂ ରଙ୍ଗ କରୁଥିବାର ଦେଖାଯାଇଛି। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ସେମାନଙ୍କର ଫଟୋ ଦେଖିଛି। ସେମାନଙ୍କର ସକାରାତ୍ମକ ମାନସିକତା ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟ କେବଳ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ନୁହେଁ ବରଂ ନେପାଳର ଉତ୍ଥାନର ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ସଙ୍କେତ। ମୁଁ ନେପାଳକୁ ଏହାର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆମ ଦେଶ ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି - ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ମଣିପୁରର ବିକାଶ ସମାନ ଭାବରେ ଜରୁରୀ। ଆମର ମଣିପୁର ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ବିକାଶର ପଥରୁ ଗୋଟିଏ ପାଦ ମଧ୍ୟ ବିଚ୍ୟୁତ ନ ହେବା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ। ମଣିପୁରରେ କ୍ଷମତାର କୌଣସି ଅଭାବ ନାହିଁ, ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି ଆମେ ନିରନ୍ତର ଆଲୋଚନାର ପଥକୁ ମଜବୁତ କରିବା। ଆମକୁ ପାହାଡ଼ ଏବଂ ଉପତ୍ୟକା ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟର ଏକ ଦୃଢ଼ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ମଣିପୁର ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୃଢ଼ କେନ୍ଦ୍ର ହେବ। ପୁଣିଥରେ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ – ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inauguration of various development works in Imphal, Manipur
13 SEP 2025 6:26PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Honourable Governor of Manipur, Shri Ajay Bhalla ji, other officials of the State Administration, and my dear brothers and sisters of Manipur! Namaskar!
Today, projects worth thousands of crores of rupees have either been inaugurated or their foundation stones laid for the development of Manipur. These projects will enhance your ease of living, strengthen infrastructure here, and create new opportunities of employment for the youth of Manipur – the sons and daughters of this land.
Friends,
Among the works that have commenced today, two projects are particularly significant. The ‘Manipur Urban Roads Project’, with an expenditure of more than ₹3,600 crore, and the Manipur Infotech Development Project, with an expenditure of more than ₹500 crore. These projects will strengthen road infrastructure in Imphal and infuse new energy into the bright future of Manipur. I extend my heartiest congratulations and best wishes to the people of Manipur for all these developmental initiatives.
Friends,
After Independence, the major cities in the western and southern parts of the country witnessed development, dreams were nurtured there, and the youth found new opportunities. Now, this 21st century belongs to the East, to the North-East. That is why the Indian Government has consistently prioritised the development of Manipur. As a result, the growth rate of Manipur has been steadily rising. Before 2014, the growth rate of Manipur was less than 1%, not even 1%. Today, Manipur is advancing many times faster than before. A new era of infrastructure construction has begun in Manipur. I am glad that the pace of road construction, including National Highways, has increased manifold in Manipur. Rapid work is also underway to connect villages across the State with roads.
Friends,
Imphal is a city full of possibilities. I see Imphal as one of those cities of a Viksit Bharat (developed India) which will fulfil the dreams of our youth and accelerate the nation’s development. With this vision, numerous projects under the Smart City Mission have been completed here. Work on several other projects worth hundreds of crores is progressing rapidly.
Friends,
Whether in Imphal or in other regions of Manipur, new opportunities are emerging for start-ups and technology-based industries. The IT Special Economic Zone will strengthen these possibilities. The first building of this Zone has already been completed. There had been a long-standing demand for a new Civil Secretariat building in Manipur. Now this building too is ready, and it will further strengthen the spirit of Nagrik Devo Bhava – “The citizen is akin to God.”
Friends,
Many of our people from Manipur frequently travel to Kolkata and Delhi. To ensure affordable accommodation there, Manipur Bhavans have been constructed in both cities. These Bhavans will particularly help the daughters of Manipur. And when children are safe there, parents here will also be less worried.
Friends,
Our government, with full sensitivity, is striving to reduce the hardships in your lives. I am aware that several regions of Manipur face severe problems due to floods. The government is also working on numerous projects to address this challenge.
Friends,
Manipur is that state of the nation where mothers and sisters are at the forefront of the economy. The tradition of Ima Keithel is a great testimony to this. I regard women’s power as the pivot of Bharat's development and of Atmanirbhar Bharat. We see this inspiration right here in Manipur. After the formation of our government here, we had begun the construction of special markets for women, the Ima Markets. I am pleased that today four Ima Markets have also been inaugurated. These markets will greatly benefit the sisters of Manipur.
Friends,
It is our mission to make the life of every citizen easier. Manipur has witnessed those days when bringing goods here was extremely difficult. Everyday items were beyond the reach of ordinary families. Over the past years, our government has freed Manipur from those old troubles. I bring you yet another piece of good news. Our government wishes to increase your savings and make your life even easier. That is why GST has now been considerably reduced. This will bring double benefits to the people of Manipur. Everyday essentials such as soap, shampoo, hair oil, clothes, shoes – all will become cheaper. The prices of cement and materials used for building houses will also fall. The government has also significantly reduced GST on hotels and food. This will benefit guest house owners, taxi operators, dhaba owners, and will also help boost tourism here.
Friends,
Manipur has a rich heritage dating back thousands of years. The roots of its culture are strong and deep. Manipur is the jewel adorning the crown of Maa Bharti. Therefore, we must continually strengthen Manipur’s developmental image. Any form of violence in Manipur is most unfortunate. Such violence is a grave injustice not only to our ancestors but also to future generations. Hence, we must collectively advance Manipur on the path of peace and development. We must draw inspiration from Manipur’s contribution in Bharat's freedom struggle and in the defence of the nation. It was on this soil of Manipur that the Indian National Army first hoisted Bharat's flag. Netaji Subhas Chandra Bose had described Manipur as the gateway to Bharat's Independence. This very land has witnessed innumerable sacrifices of brave souls. Drawing inspiration from every such great personality of Manipur, our government has moved forward. Our government has also taken another major step. In the Andaman and Nicobar Islands, Mount Harriet has been renamed as Mount Manipur. This is a tribute from 140 crore Indians to the freedom fighters of Manipur.
Friends,
Even today, many sons and daughters of Manipur are safeguarding Maa Bharati in different parts of the country. In Operation Sindoor, the world has witnessed the valour of Bharat's army. Our soldiers unleashed such might that the Pakistani army was left in utter disarray. In this success of Bharat, the courage of many brave sons and daughters of Manipur was equally present. Today, I pay homage to the bravery of one such valiant martyr – Deepak Chingakham. The nation will always remember his supreme sacrifice during Operation Sindoor.
Friends,
I recall that in 2014, when I came here, I had said one thing. I had said that without Manipuri culture, Indian culture is incomplete, and without the players of Manipur, Indian sports too are incomplete. The youth of Manipur are those who dedicate their all for the pride of the Tricolour. We must not allow this identity to be suppressed under the shadow of violence.
Friends,
Today, when Bharat is emerging as a global powerhouse in sports, the responsibility of the youth of Manipur is even greater. That is why the Indian Government chose Manipur for the first National Sports University. Through the Khelo India Scheme and the Target Olympic Podium Schemes, many athletes from Manipur are being encouraged today. Modern sports infrastructure is also being created here for the youth of Manipur. To promote polo, the Marjing Polo Complex has been established here, with the world’s tallest polo statue. An Olympian Park has also been created to honour the Olympians of this land. Only a few days ago, the government announced the National Sports Policy – the Khelo Bharat Niti. In the coming years, the youth of Manipur will gain immensely from this.
Friends,
Our government is consistently working to bring peace and stability to Manipur, to secure the interests of its people, and to restore normalcy for those compelled to live in camps. For the displaced, 7,000 new houses have been sanctioned. Recently, the Central Government has also announced a special package of about ₹3,000 crore for Manipur. Out of this, a provision of more than ₹500 crore has been made to assist the displaced. Ensuring that those affected by violence return to normal life at the earliest is our topmost priority. The newly constructed headquarters for the Manipur Police will also help you immensely in this regard.
Friends,
From this sacred soil of Manipur today, I also wish to speak to my brothers and sisters of Nepal. Nestled in the lap of the Himalayas, Nepal is Bharat's friend and a close companion. We are bound by shared history and faith, and we move forward together. Today, on behalf of 140 crore Indians, I warmly congratulate Smt Sushila ji on assuming charge as the Interim Prime Minister of Nepal. I am confident that she will pave the way for peace, stability and prosperity in Nepal. Her assuming office as the first woman Prime Minister of Nepal is a fine example of women empowerment. Today, I also wish to commend every individual in Nepal who, even amidst instability, placed democratic values above all else.
Friends,
There is another remarkable aspect of the recent developments in Nepal, which has not attracted much attention. Over the past two or three days, young men and women of Nepal have been seen working hard with a spirit of purity and dedication, cleaning and painting the streets of Nepal. I too have seen their pictures on social media. Their positive mindset and positive actions are not only inspiring but also a clear indication of Nepal’s new dawn. I extend my best wishes to Nepal for its bright future.
Friends,
In this 21st century, our country is moving forward with a single goal – the goal of a Viksit Bharat. And for the achievement of this goal, the development of Manipur is equally essential. Our Manipur is filled with limitless potential. It is our duty not to deviate even a single step from the path of development. Manipur lacks no capability; what is needed is that we continuously strengthen the path of dialogue, build a strong bridge of harmony between the hills and the valley. I am confident that Manipur will emerge as a robust centre of the nation’s growth. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you for these developmental projects.
Now, say with me:
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
Thank you very much.