প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত - মৰিচাছৰ যুটীয়া ঘোষণাঃ বিশেষ অৰ্থনৈতিক পেকেজ
11 SEP 2025 1:53PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আমন্ত্ৰণক্ৰমে মৰিচাছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ড° নবীনচন্দ্ৰ ৰামগুলামে ভাৰত ভ্ৰমণ কৰে। দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দ্বিপাক্ষিক বিস্তৃত বিষয়ত অতি ফলপ্ৰসূ আলোচনাত মিলিত হয়। মৰিচাছ চৰকাৰে দাখিল কৰা অনুৰোধৰ ভিত্তিত তলত উল্লেখ কৰা প্ৰকল্পসমূহ নীতিগতভাৱে ভাৰত আৰু মৰিচাছে যৌথভাৱে ৰূপায়ণ কৰিবলৈ সহমতত উপনীত হৈছে।
অনুদানৰ ভিত্তিত গ্ৰহণ কৰিবলগীয়া প্ৰকল্প/সহায়
I. নিউ ছাৰ ছিউছাগুৰ ৰামগুলাম ৰাষ্ট্ৰীয় চিকিৎসালয়।
II. আয়ুষ উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ।
III. পশু চিকিৎসা বিদ্যালয় আৰু পশু চিকিৎসালয়।
IV. হেলিকপ্টাৰৰ ব্যৱস্থা।
অনুমান কৰা হৈছে যে এই প্ৰকল্পসমূহৰ ব্যয় আৰু অনুৰোধ কৰা সহায়ৰ পৰিমাণ প্ৰায় ২১৫ মিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ/৯.৮০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ হ’ব।
অনুদান-সহ-এলঅ’ চি ভিত্তিত গ্ৰহণ কৰিবলগীয়া প্ৰকল্প/সহায়
I. এছ এছ আৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰত নতুন এ টি চি টাৱাৰ নিৰ্মাণৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰা।
II. মটৰৱে এম৪ৰ উন্নয়ন।
III. ৰিং ৰোডৰ উন্নয়ন দ্বিতীয় পৰ্যায়।
IV. চি এইচ চি এলৰ দ্বাৰা বন্দৰৰ সঁজুলি অধিগ্ৰহণ।
এই প্ৰকল্পসমূহ/সহায়ৰ আনুমানিক ব্যয় হ’ব প্ৰায় ৪৪ কোটি মাৰ্কিন ডলাৰ/২০.১০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ।
২। কৌশলগত দিশত দুয়োটা পক্ষই নীতিগতভাৱে তলত উল্লেখ কৰা বিষয়সমূহৰ বাবেও সন্মত হৈছে:
I. মৰিচাছৰ বন্দৰৰ পুনৰ উন্নয়ন আৰু পুনৰ নিৰ্মাণ; আৰু
II. চাগোছ সামুদ্ৰিক সংৰক্ষিত এলেকাৰ উন্নয়ন আৰু চোৰাংচোৱাগিৰিত সহায়।
৩। ভাৰত চৰকাৰে চলিত বিত্তীয় বৰ্ষত ২৫ মিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ বাজেট সাহায্য বৃদ্ধি কৰিব বুলি সহমতত উপনীত হৈছিল, যিটো নীতিগত।

Prime Minister's Office
India - Mauritius Joint Announcement : Special Economic Package
11 SEP 2025 1:53PM by PIB Delhi
The Prime Minister of the Republic of Mauritius, His Excellency Dr. The Honourable Navinchandra Ramgoolam undertook a State Visit to India at the invitation of His Excellency Shri Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India. The two Prime Ministers held very fruitful discussions on a wide range of bilateral issues. On the basis of requests submitted by the Government of Mauritius, the following projects have been agreed, in principle, to be jointly implemented by India and Mauritius.
Projects/Assistance to be undertaken on Grant basis
I. New Sir Seewoosagur Ramgoolam National Hospital.
II. AYUSH Centre of Excellence.
III. Veterinary School and Animal Hospital.
IV. Provision of helicopters.
It is estimated that the costs of these project and assistance requested would be approximately USD 215 million/MUR 9.80 billion.
Projects/Assistance to be undertaken on Grant-cum-LOC basis
I. Completion of construction work of new ATC tower at SSR International Airport.
II. Development of Motorway M4.
III. Development of Ring Road Phase II.
IV. Acquisition of port equipment by CHCL.
Estimated costs of these projects/assistance would be approximately USD 440 million/MUR 20.10 billion.
2. On the strategic side the two sides have also agreed, in-principle, for the following:
I. Redevelopment and restructuring of Port in Mauritius; and
II. Assistance in development and surveillance of Chagos Marine Protected Area.
3. It was also in-principle, agreed that the Government of India will extend budgetary assistance of USD 25 mn in the current Financial Year.