প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত অমসুং শিঙ্গাপুরগী অপুনবা ৱারোল
04 SEP 2025 8:04PM by PIB Imphal
শিঙ্গাপুরগী প্রধান মন্ত্রী লাওরেন্স ৱোংগী ভারত খোঙচৎকী থৌরমদা ভারত অমসুং শিঙ্গাপুরগী কমপ্রেহেন্সিপ ষ্ট্রাতেজিক পার্তনরশিপগী লম্বীগীদমক থোকখিবা অপুনবা ৱারোল
1. ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চেপাউ পীবদগী শিঙ্গাপুরগী প্রধান মন্ত্রী লাওরেন্স ৱোং সরকারগী খোঙচৎ অমদা সেপ্তেম্বর ২ দগী সেপ্তেম্বর ৪,২০২৫ ফাওবদা ভারত্ত লাকখ্রে।
2. সেপ্তেম্বর ৪,২০২৫ দা প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং প্রধান মন্ত্রী লাওরেন্স ৱোং হিরম কয়াদা ৱা খন্নখ্রে। মতুং তারকপদা, মেমোরন্দম ওফ অন্দরষ্টেন্দিং কয়া খুৎশীন্নবদা লুচিংবশিং শরুক য়াখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা কৌবা চাক্লেন অমা প্রধান মন্ত্রী লাওরেন্স ৱোং শরুক য়াখি। প্রধান মন্ত্রী লাওরেন্স ৱোংনা ভারতকী রাষ্টপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুসু উনখি। মহাত্মা গান্ধীগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎনবা প্রধান মন্ত্রী লাওরেন্স ৱোং রাজ ঘাত্তসু চৎখি। ভারতকী মপান থৌরম মন্ত্রী দোক্তর এস. জয়সঙ্করনা প্রধান মন্ত্রী লাওরেন্স ৱোং উনখি।
3. লৈবাক অনিগী মরক্ত কুতনিতিগী মরী লৈনরকপা চহি অসিদা চহি ৬০ মপুংফারে। থাজনবা অমসুং অমনা অমবু ইকায়খুম্নবা অমসুং হিরম কয়াদা মতেং পাংনবদা য়ুম্ফম ওইবা মতম কুইরবা ভারত অমসুং শিঙ্গাপুরগী মরুপ-মপাংগী মরী প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না খঙখি। সেপ্তেম্বর ২০২৪ দা প্রধান মন্ত্রী মোদী শিঙ্গাপুরদা চৎখিবা, জনুৱারি ২০২৫ দা শিঙ্গাপুরগী রাষ্ট্রপতি থারমান সনমুগারাত্নম ভারত্ত লাকখিবা অমসুং ওগষ্ট ২০২৫ দা ন্যু দিল্লিদা ৩শুবা ইন্দিয়া-শিঙ্গাপুর মিনিষ্টরিয়েল রাউন্দতেবল পাংথোকখিবা য়াওনা হন্দক অৱাংবা থাক্কী থবকশিংগী খুৎথাংদা লৈবাক অনিগী মরী ফগৎলকপদা মখোয়না হন্না য়েংশিনখি অমসুং অপেনবা ফোঙদোকখি। রাজনিতি, শেন-থুম, সেকুরিতি,তেক্নোলোজি, লাইরিক-লাইশু, মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং অমসুং নাৎকী মরীশিং য়াওনা মরুপ-মপাং ওইবা অসি হিরম খুদিংমক্ত মতেং পাংনরে।
4. সেপ্তেম্বর ২০২৪ দা প্রধান মন্ত্রী মোদীগী শিঙ্গাপুর খোঙচৎ মনুংদা, লৈবাক অনিগী মরী কমপ্রেহন্সিপ ষ্ট্রাতেজিক পার্তনরশিপ(সি এস পি) অমদা পুখৎনবা য়ানখিবা অদু প্রধান মন্ত্রী অনিনা নিংশিংখ্রে। মসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা, নাকল অনিগী মথং তাঙ্কক্কী মাইকৈ তাক্নবা সি.এস.পিগী লম্বী চৎনবদা মখোয় য়ানরে অমসুং হিরম নিপানদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনগনি: (i) শেন-থুমগী মতেং পাংনবা; (ii) স্কিলশিং হেনগৎহনবা; (iii) দিজিতেলগী থবকশিং; (iv) ষ্টেনেবিলিতি; (v) চৎথোক-চৎশিন; (vi) অনা-লায়য়েং অমসুং মেদিসিন; (vii) মীগা মীগা অমসুং নাৎকী একচেঞ্জেশিং; অমসুং (viii) ঙাক-শেনগী মতেং পাংনবা।
কমপ্রেহন্সিপ ষ্ট্রাতেজিক পার্তনরশিপ (সি এস পি) গী লম্বী
শেন-থুমগী মতেং পাংনবা: অনৌবা অমসুং মাঙজিল থাবা হিরমশিংদা শেন-থুমগী মরীশিং অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা
· কমপ্রেহেন্সিপ ইকোনোমিক কোওপরেসন এগ্রিমেন্ত (সি ই সি এ) গী মখাদা লৈবাক অনি ললোন-ইতিক অমসুং কৈথেলশিং শীজিন্নবা হেনগৎহনবা অমসুং ললোন-ইতিক অমসুং শেন থাদবগী জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপকী চহিগী মীফমগী খুৎথাংদা লৈবাকশিংগী ললোন-ইতিক্কী মরুওইবশিং খন্নবা;
· সি.ই.সি.এগী অহুমশুবা হন্না য়েংশিনবা য়াংশিন্নবা অমসুং ২০২৫ দা অসিয়ান ইন্দিয়া ত্রেদ ইন গুদস এগ্রিমেন্ত হন্না য়েংশিন্নবা লৈবাক অনি মখা তানা ৱারি শানবা;
· ইন্দিয়া-শিঙ্গাপুর সেমিকন্দক্তর পোলিসি দাইলোগকী মখাদা ভারতকী সেমিকন্দক্তর ইন্দষ্ট্রি শৌগৎপা; শিঙ্গাপুরগী কম্পেনিশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা মতেং পাংবা; সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেনশিং ফগৎহনবা; অনিমক কান্নবা ফংনবা রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্তদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা; থবক শুনবা মীওইশিং শেমগৎপা; অমসুং ই-পাউ অমসুং খ্বাইদগী ফবা থবকশিং পীথোক-পীশিন তৌনদুনা, শেন থাদুনা অমসুং ভারত অমসুং শিঙ্গাপুরগী ফার্মশিংগী মরক্ত পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা বিজিনেস-তু-বিজিনেস মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
· লৌশিং শরুক য়ামিন্নবা, কেপাসিতি ত্রেনিং, গ্রিন ষ্টেন্দার্দশিং চৎনবা, মাষ্টর প্লান্নিং অমসুং য়োকখৎপগী লমদা ভেঞ্জরশিং অমসুং পার্তনরশিপশিং, সরকার-সরকার মতেং পাংনবগী খুৎথাংদা অৱাংবা থাক্কী মেনুফেকচরিংগী খুদোংচাবশিং য়াওরবা ইন্দষ্ট্রিয়েল পার্কশিং অমসুং নেক্স-জেনেরেসন ইন্দষ্ট্রিয়েল পার্কশিং পুন্না শেমগৎমিন্নবা;
· ইন্দিয়া-শিঙ্গাপুর কেপিতেল মার্কেত থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা অমসুং এন.এস.ই-আই.এফ.এস.সি-এস.জি.এক্স গিফ শম্নবা থবকশিংদা পুন্না থবক পায়খৎতুনা মতেং পাংনবা;
· ভারত অমসুং শিঙ্গাপুরগী ললোনবশিংগী মরক্ত পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা, মরুওইনা ইন্দিয়া-শিঙ্গাপুর বিজিনেস রাউন্দতেবলগী খুৎথাংদা লৈবাক অনি মতেং পাংনবগী এজেন্দা মতেং পাংবা অমসুং ললোন-ইতিক্কী থবকশিং হেনগৎহনবা;
· স্পেস পোলিসি অমসুং লো; আর্থ ওবজার্বেসন অমসুং সেতেল্লাইত কম্মুনিকেসন তেক্নোলোজিশিং অমসুং শীজিন্নবগী হিরমদা ইন্দিয়ান নেসনেল স্পেস প্রোমোসন এন্দ ওথোরাইজেসন সেন্তর (ইন-স্পেস) অমসুং স্পেস তেক্নোলোজি এন্দ ইন্দষ্ট্রি, শিঙ্গাপুর অমসুং লৈবাক অনিগী স্পেস ইন্দষ্ট্রিশিং স্পেসকী লমদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা;
· ভারত অমসুং শিঙ্গাপুরগী মরী লৈনবা মিনিষ্ট্রিশিং শরুক য়াদুনা, লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক্কী দরকার ওইবশিং ফংনবা, আইন অমসুং ৱাথোক লোইশিন্নবা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
স্কিলশিং হেনগৎহনবা: স্কিলশিং হেনগৎহনবা অমসুং কেপাসিতি বিল্দিংদা মতেং পাংনবা
· করিকুলম ফগৎহনবা, ত্রেন্নরশিং ত্রেনিং পীবা, স্কিল সর্তিফিকেসন ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎপা অমসুং মগুন লৈহন্নবা চাং নাইনা য়েংশিন্নবা হিরমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা অৱাংবা থাক্কী মেনুফেকচরিংগী মতাংদা তামিল নাদুগী চেন্নাইদা নেসনেল সেন্তর ফোর এক্সলেন্স অমা পুন্না লিংখৎপা অমসুং এদভান্স মেনুফেকচরিং অমসুং মেন্তেনেন্স রিপিয়ার এন্দ ওভরহোল (এম আর ও) য়াওনা অনিমক্না পাম্নবা হিরমশিংদা স্কিল সেন্তরশিং শেমগৎনবা প্রাইভেদ সেক্তর পুন্না থবক তৌমিন্নবা;
· তেক্নিকেল ভোকেসনেল ইজুকেসন এন্দ ত্রেনিং (তি ভি ই তি) অমসুং স্কিল হেনগৎহনবগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা; অৱাংবা থাক্কী মহৈলোয়শঙশিংগী মরক্ত তেক্নিকেল ইজুকেসনগী লমদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা; শিন্মীশিং রিস্কিল্লিং অমসুং অপস্কিল্লিংগী লমদা ই-পাউ অমসুং খ্বাইদগী ফবা থবকশিং পীথোক-পীশিন তৌনবা; মহৈরোয় অমসুং ষ্টাফ চৎথোক-চৎশিন তৌনবা; মহৈরোয়শিং ইনতর্ন তৌবা অমসুং ওজাশিং ইন্দষ্ট্রিদা শরুক য়ানবা খুদোংচাবা পীবা অমসুং ওজাশিং ত্রেনিং পীবা। ইজুকেসন অমসুং স্কিলগী হিরমদা ফগৎলক্লিবশিং হন্না য়েংশিন্নবা নাকল অনিমক্না জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ অমা লিংখৎকনি;
· শিঙ্গাপুর-অসাম নর্সিং তেলেন্ত স্কিলস কোওপরেসনগুম্বা, শিঙ্গাপুরগা লোয়ননা রাজ্য থাক্কী স্কিলগী মতেং পাংনবা শৌগৎনবা, শিঙ্গাপুর অমসুং ভারতকী মরক্ত হৌজিক লৈরিবা স্কিল্লিংগী মতেং পাংনবগী থবকশিং হেন্না ফগৎহনবা;
দিজিতেলগী থবকশিং: দিজিতেল অমসুং ফাইনান্সিএল তেক্নোলোজিশিংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা
· ফিনতেক জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপকী খুৎথাংদা, সাইবর সেকুরিতি অমসুং কেপিতেল মার্কেল শম্নবা য়াওনা, ইন্দিয়া অমসুং শিঙ্গাপুরগী মরক্ত দিজিতেল ফাইনান্স অমসুং ফিনতেক্কী মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
· দিজিতেলগী পাম্বৈশিংগী লমদা অখঙবশিং অমসুং তেক্নিকেলগী লৌশিং শরুক য়ামিন্নবা অমসুং পাইলোত প্রোজেকশিংগী খুৎথাংদা মখোয় পায়খৎপা;
· দিজিতেল দোমেন্দা পুন্না থবক তৌমিন্নবা পান্দমগা লোয়ননা ইন্দিয়া অমসুং শিঙ্গাপুরগী ষ্টার্দ-অপ অমসুং অপীকপা অমসুং ময়াই ওইনা চাউবা ইন্তরপ্রাইজশিংগী মরক্ত পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা;
· সাইবর পোলিসিশিং, সি.ই.আর.তি-সি.ই.আর.তি ই-পাউ পীথোক-পীশিন তৌনবা, সাইবর সেকুরিতি কেপাসিতি বিল্দিং অমসুং সাইবরসেকুরিতিগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংদা ইন্দিয়া অমসুং শিঙ্গাপুর পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা;
· গিফ সিতি-শিঙ্গাপুর কোওপরেসনগী মতাংদা, ফ্রেমৱার্ককী খন্নবা হৌনবা, ফ্রেমৱার্ক অসিদা শীজিন্নগদবা দেতা মখলশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং চাংয়েং তৌনবা ইন্দিয়া অমসুং শিঙ্গাপুরগী মরী লৈনবা এজেন্সিশিং অমসুং রিগুলেতোরি ওথোরিতিশিং জোইন্ত ৱার্কং প্রুপ অমা লিংখৎপা;
· দিজিতেল তেক্নোলোজিশিংগী হৌজিক লৈরিবা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপকী মখাদা, ইন্নোবেসন, পুন্না অমসুং শেন-থুম চাউখৎনবা মরুওইবা অমসুং নৌবা থোক্লকপা তেক্নোলোজিশিংদা মতেং পাংন্নবা খুদোংচাবশিং মশক খঙদোকপা;
· লৌউ-শিংউ, হকশেল অমসুং লাইরিক-লাইশুগম্বা হিরমশিংদা এ.আই রেদি দেতা সেতশি শেমগৎনবা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সকী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
· য়ু.পি.আই-পেনাই লিঙ্কেজ শীজিন্নদুনা চে শীজিন্নদনা অমসুং ঙমখৈ লান্না ললোন-ইতিক অমসুং লনাই শেন থাদোক-থাজিনগী থবক হেনগৎহনবা;
· লেদিংগী ই-বিলশিং অমসুং অশোই-অঙাম লৈতবা ত্রেদ দোকুমেন্তশিং লৈনবা ইন্দিয়া অমসুং শিঙ্গাপুরগী মরক্ত ত্রেদ ত্রষ্ট ফ্রেমৱার্ক চৎনবা হেনগৎহনবা;
তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা: ষ্টেনেবল দিবলপমেন্ত অমসুং গ্রিন ত্রেদকী লমদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা খুদোংচাবশিং খঙদোকপা
· গ্রিন হায়দ্রোজেন অমসুং এম্মোনিয়া পুথোকপা অমসুং ললোনবা য়াওনা অনৌবা হিরমশিংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
· সহরগী অমোৎপা লোইশিন্নবা হিরমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
· সিবিল ন্যুক্লিয়ারগী লমদা মতেং পাংন্নবা খুদোংচাবশিং খঙদোকপা;
· অইং-অশাগী খল হোংলকপগী অৱাবশিং কোকহন্নবা পেরিস এগ্রিমেন্তগী আর্তিকল ৬.২ গী মখাদা লৈবাক অনি মতেং পাংন্নবা ফ্রেমৱার্ক অমগী মাইকৈদা থবক তৌবা;
শিঙ্গাপুর মেম্বর অমা ওইরিবা ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্স অমসুং গ্লোবেল বাইওফুয়েলস এল্লাইন্সগুম্বা মালেমগী ঙাক্লৌশিংদা গ্রিন অমসুং ষ্টেনেবল থবকশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা;
· ইন্দিয়া অমসুং শিঙ্গাপুর অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংদা চীঞ্জাকশিং থাদোকপা হেনগৎহনবগী খুৎথাংদা ফুদ সেকুরিতিগী মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
চৎথোক-চৎশিন: সমুদ্র অমসুং নোংথক্কী চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহনবা
· সমুদ্রগী চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহন্নবা অমসুং গ্রিন মেরিতাইম ফুয়েল কোরিদোর অমা লিংখৎনবা থবক তৌনবা শিঙ্গাপুরগী হিথাংফমশিং অমসুং ভারতকী হিথাংফমশিংগী মরক্ত ইন্দিয়া-শিঙ্গাপুর গ্রিন এন্দ দিজিতেল সিপ্পিং কোরিদোর( জি দি এস সি) অমা লিংখৎপা;
· শিঙ্গাপুরনা খঙলিবশিং শরুক য়ামিন্নবা অমসুং স্কিল হেনগৎহন্নবা খুদোংচাবশিং য়াওনা ভারত অমসুং শিঙ্গাপুরগী মরক্ত এভিএসন অমসুং এরোস্পেস এম.আর.ও সেক্তরশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা;
· ইন্দিয়া অমসুং শিঙ্গাপুরগী চৎথোক-চৎশিন হেনগৎলক্লিবা অসি প্রধান মন্ত্রী অনিনা খঙলে অমসুং মথক্ত চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহন্নবা নাকল অনিগী এয়র সর্বিসসেস এগ্রিমেন্ত পাকথোক-চাউথোক্নবা লৈবাক অনিগী সিবিল এভিএসন ওথোরিতশিং খন্ননবা পুক্নিং থৌগৎলে;
· এয়রপোর্ত কন্সলতেন্সি অমসুং ভারতকী এয়রপোর্তশিং শেন্নবগী লমদা লৌশিং পীথোক-পীশিন তৌনবা য়াওনা কেপাসিতি বিল্দিং অমসুং এয়র শেমগৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা;
· এভিএসন সেক্তরদা মৈখু থাংদবা থাউ শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা ষ্টেনেবল এভিএসন ফ্যুল (এস এ এফ) কী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা হায়না নাকল অনি য়ানরে;
অনা-লায়য়েং অমসুং মেদিসিন: অনা-লায়য়েং অমসুং মেদিসিনগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা
· হুমেন রিছোর্স হেনগৎহনবা, দিজিতেল হেল্থ অমসুং লায়না থিজিনবা, মমা অমসুং অঙাংগী হকশেল অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক, হকশেলগী থৌশিল, মেদিকেলগী পোৎথোকশিং ফংহনবা, পুন্না থিজিনমিন্নবা চৎন-কাংলোন, লৌনগনবা অমসুং লৌনগন্দবা লায়নাশিং থেংনবা, হকশেলগী সেকুরিতি অমসুং রিছার্স অমসুং ইন্নোবেসনগী হিরমশিং য়াওনা হকশেল অমসুং মেদিসিনগী লমদা মতেং পাংন্নবা এম.ও.য়ুগী মখাদা হকশেল অমসুং মেদিসিনগী পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা;
· হকশেলগী মতেং পাংন্নবা চাংনাইনা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপকী মীফম পাংথোকপা;
· নর্সিং স্কিল ত্রেনিংগী ই-পাউ অমসুং লৌশিং পীথোক-পীশিন তৌনদুনা নর্সিং স্কিল হেনগৎহন্নবা অমসুং নর্সিং তেলেন্ত স্কিলস কোওপরেসনগী লমদা শিঙ্গাপুর অমসুং অসামগী মরক্ত লৈরিবা এম.ও.য়ুগী মখাদা শিঙ্গাপুরদা থবক ফংবা হেনগৎহন্নবা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
· দিজিতেল হেল্থ/মেদিকেল তেক্নোলোজিশিংগী লমদা উদ্যোগকী থিজিনবা অমসুং অনৌবা অপুনবা থিজিনবগী প্রোজেকশিং শৌগৎনবা হৌজিক পুন্না থবক তৌমিন্নরিবা অসি ফগৎহনবা;
মীগা-মীগা অমসুং নাৎকী ওইনা চৎথোক-চৎশিন তৌনবা: মীগা-মীগা লৈনবা মরী অমসুং নাৎকী মরীশিং শৌগৎপা
· সমুদ্রগী হিরমদা লৈনরকপা মরীশিংদা নাকল অনিনা পাম্নবা হিরমশিংদা মতেং পাংন্নবা শরুকশিং খঙদোক্তুনা ইন্দিয়া অমসুং শিঙ্গাপুরগী মরক্ত লৈনরিবা মতম কুইরবা খুন্নাই, নাৎ অমসুং মীগা-মীগা লৈনবা মরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা;
· শিঙ্গাপুর-ইন্দিয়া পার্তনরশিপ ফাউন্দেসন(এস আই পি এফ) অমসুং ইনতর্নশিপগী মখাদা, কনফিদেরেসন ওফ ইন্দিয়ান ইন্দষ্ট্রি-ইন্তরপ্রাইজ শিঙ্গাপুর ইন্দিয়া রেদি তেলেন্ত প্রোগ্রামগী মখাদা ভারত্ত লৈবা কম্পেনিশিংদা শিঙ্গাপুরমচাশিং ইনতর্ন তৌবা য়াওনা, আই.তি.আইশিংগী মহৈরোয়শিং চৎথোক-চৎশিন তৌনবা হেনগৎহনবা;
· একচেঞ্জ প্রোগ্রামশিংগী খুৎথাংদা সংসদকী থবকশিং পাংথোকপা হেনগৎহনবা;
· ষ্টদি ভিসা য়াওনা অৱাংবা থাক্কী ওফিসিএলশিং ত্রেনিং অমসুং সর্বিস একচেঞ্জগী থবক লৈহনবা;
· ৱাথোকশিং লোইশিন্নবা এদ-হোগ ওইনা খন্নবা য়াওনা মরী লৈনবা ওথোরিতিশিংগী মরক্ত কন্সুলারগী থবকশিং চাংনাইনা ৱারি শানবা;
· লৈবাক অনিগী থিঙ্ক তেঙ্কশিং, একাদেমিয়া, মহৈলোয়শঙ অমসুং রিছার্স ইন্সতিতুসনশিংগী মরক্ত উনবা অমসুং থবক তৌমিন্নবা পুক্নিং থৌগৎপা;
· কলাকারশিং, আর্ত গ্রুপশিং অমসুং একজিবিসনশিং য়াওনা নাৎকী থৌরমশিং পাংথোকপা মখা তানা য়োকখৎপা;
ঙাক-শেনগী লমদা মতেং পাংনবা: লমদম অসিগী শান্তি অমসুং তংদু-লৈতাবা পুরক্নবা মরুওইবা থবকশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা
· দিফেন্স পোলিসি দাইলোগকী খুৎথাংদা দিফেন্স মিনিষ্টরস দাইলোগ অমসুং সেনিয়র দিফেন্স মিনিষ্টর ওফিসিএলশিংগী খুৎথাংদা দিফেন্স মিনিষ্টর অনি চাংনাইনা মীফমশিং পাংথোকপা য়াওনা, থাক খুদিংমক্ত দিফেন্স অমসুং সেকুরিতিগী মতেং পাংনবা মখা তানা পাংথোকপা অমসুং অপুনবা ওইনা লান্মী, নেভি অমসুং এয়রফোর্সগী লাল ঔরাইবা পাংথোক্তুনা মখা তানা মিলিতরিগী মতেং পাংনবা;
· ক্বান্তম কম্পুতিং, এ.আই, ওতোমেসন অমসুং অনমেন ভেসেলশিং য়াওনা অনৌবা হিরমশিংদা দিফেন্স তেক্নোলোজি মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
· ইন্দো-পেসিফিক অমসুং ইন্দো-পেসিফিক ওসিন্স ইনিসিয়েতিপতা অসিয়ান আউতলুক্কী মতেং পাংনগদবা হিরমশিং অমসুং ফিদমশিংগা লোয়ননা লমদম অসিগী সেকুরিতিগী ঙাক্লৌশিংগী মনুংদা নক্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং মেরিতাইম সেকুরিতি অমসুং সবমেরিন রেস্কুগী লমদা মখা তানা মতেং পাংনবা;
· ইন্তরনেসনেল লাইজন ওফিসারশিংগী খুৎথাং য়াওনা, মাগী মাগী ইনফোর্মেসন ফ্যুজন সেন্তরশিংগী মরক্ত মেরিতাইম দোমেন এৱারনেসগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
· মালাকা ষ্ট্রেতস পেত্রোলদা ভারতনা থৱায় য়াওবা শিঙ্গাপুরনা থাগৎপগা লোয়ননা মশক খঙলে;
· য়ু.এন.এস.সি ১২৬৭ সেঙ্কসন কম্মিতিনা আইন্না য়াদে হায়না লাউথোকখ্রবশিং য়াওনা অমসুং এফ.এ.তি.এম অমসুং অতোপ্পা মালেমগী লুপশিংনা তেরর ফাইনান্সিংনি হায়না লাউথোকখ্রবা রিজনেল তেরোরিজম অমসুং মালেমগী তেরর ওর্গনাইজেসনশিংগী মথক্ত থবক পায়খৎনবা লৈবাক অনিমক মতেং পাংনবা হেনগৎহনগনি, অমসুং ঙমখৈ ৱাংমদগী চৎথরকপা তেরোরিজম য়াওনা তেরোরিজম থেংননবা, মখল খুদিংমক্কী তেরোরিজম থেংননবা অমুক হন্না অকনবা ৱাফম ফোঙদোকখ্রে;
· লৈবাক অনিগী মরক্ত ক্রিমিনেল ইনভেস্তিকেসনশিং অমসুং প্রোসিদিংশিংগী লমদা মতেং পাংন্নবা, বাইলেতরেল ম্যুচুয়েল লিগেল এসিষ্টেন্স ত্রিতিগী মখাদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
· শিঙ্গাপুরগী ফোরেন এফেয়ার্স মিনষ্ট্রি অমসুং ভারতকী এক্সতর্নেল এফেয়ার্স মিনিষ্ট্রিগী মরক্ত ফোরেন ওফিস কন্সলতেসনশিংগী খুৎথাংদা লৈবাক অনিগী মরীশিং ফগৎলকপদা চাংনাইনা হন্না য়েংশিনবা;
5. কমপ্রেহেন্সিপ ষ্টাতেজিক পার্তনরশিপ থবক ওইনা পায়খৎনবা চহিগী ওইনা য়েংশিন্নবা মরুওইবা থবক অমা ওইনা ইন্দিয়া অমসুং শিঙ্গাপুর মিনিষ্টরিয়েল রাউন্দতেবল ইন্সতিতুৎকী থাক্ত পুখৎপদা প্রধান মন্ত্রী অনিনা য়ারে।

Prime Minister's Office
India Singapore Joint Statement
04 SEP 2025 8:04PM by PIB Delhi
Joint Statement on the Roadmap for the Comprehensive Strategic Partnership between India and Singapore on the occasion of the Official Visit of His Excellency Mr. Lawrence Wong, Prime Minister of the Republic Of Singapore, to the Republic of India
1. At the invitation of H.E. Shri Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India, H.E. Mr. Lawrence Wong, Prime Minister of the Republic of Singapore, paid an Official Visit to India from 2 to 4 September 2025.
2. On 4 September 2025, Prime Minister Modi and Prime Minister Wong held wide-ranging discussions. Thereafter, the leaders witnessed the exchange of various Memoranda of Understanding. Prime Minister Wong attended the Banquet Lunch hosted by Prime Minister Modi. He also called on President of India, H.E. Smt Droupadi Murmu. Prime Minister Wong also visited Raj Ghat to pay floral tributes to Mahatma Gandhi. External Affairs Minister, Dr. S. Jaishankar called on Prime Minister Wong.
3. This year marks the 60th anniversary of the establishment of diplomatic relations between the two countries. Both Prime Ministers acknowledged India and Singapore’s long tradition of friendship based on trust and mutual respect, and extensive cooperation across a wide range of areas. They reviewed and expressed satisfaction over the progress in the bilateral relationship, including through the recent high-level engagements such as the Official Visit of Prime Minister Modi to Singapore in September 2024, the State Visit of the President of the Republic of Singapore H.E. Mr. Tharman Shanmugaratnam to India in January 2025 and the 3rd India-Singapore Ministerial Roundtable in New Delhi in August 2025. The ties have developed into an all-round cooperation, including in the areas of political, economic, security, technology, education, people-to-people and cultural links.
4. Both Prime Ministers recalled the agreement to elevate bilateral relations to a Comprehensive Strategic Partnership (CSP), during Prime Minister Modi’s Official Visit to Singapore in September 2024. Building on this, they agreed to adopt a forward-looking and substantive roadmap for the CSP that would set the vision and direction for the next phase of bilateral relations, and deepen cooperation in eight areas: (i) Economic Cooperation; (ii) Skills Development; (iii) Digitalisation; (iv) Sustainability; (v) Connectivity; (vi) Healthcare and Medicine; (vii) People-to-People and Cultural Exchanges; and (viii) Defence and Security Cooperation.
ROADMAP FOR THE CSP
Economic Cooperation: Strengthening Economic Ties and Enhancing Collaboration in New and Forward-Looking Areas
· Deepen bilateral trade and access to markets, including through building on the Comprehensive Economic Cooperation Agreement (CECA), and taking into consideration both countries’ trade priorities through the annual Meeting of Joint Working Group on Trade and Investments;
· Both sides will continue to engage in dialogue and make progress on initiation of the Third Review of CECA and achieve substantial Review of the ASEAN India Trade in Goods Agreement (AITIGA) in 2025;
· Support the growth of India’s semiconductor industry and ecosystem including through cooperation under the India-Singapore Semiconductor Policy Dialogue; facilitating partnerships with Singapore companies; advancing resilient semiconductor supply chains; exploring mutually beneficial research and development collaborations; promoting workforce development; and encouraging business-to-business cooperation through information sharing, exchange of best practices, direct investments, and potential partnerships between Indian and Singapore firms;
· Jointly develop sustainable industrial parks and next-generation industrial parks with advanced manufacturing capabilities, including through facilitating ventures and partnerships, government-to-government cooperation in knowledge sharing, capacity training, green standards implementation, master planning, and promotion;
· Jointly enhance India-Singapore capital market connectivity and build on the close collaboration on joint initiatives such as the NSE-IFSC-SGX GIFT Connect;
· Strengthen partnerships and collaboration between the business communities in India and Singapore, especially in areas that complement the bilateral cooperation agenda, and deepen business-to-business engagement such as through the India-Singapore Business Roundtable (ISBR);
· Promote joint collaboration in the space sector, including between the Indian National Space Promotion and Authorisation Centre (IN-SPACe) and the Office for Space Technology & Industry, Singapore and both countries’ space industries; in space policy and law; and in research and development activities in areas of mutual interest such as Earth observation and satellite communication technologies and applications;
· Enhance legal and dispute resolution cooperation, where possible, with a view to addressing the businesses' needs of both sides, through the involvement of the relevant Ministries of India and Singapore;
Skills Development: Partnering in Skills Development and Capacity Building
· Jointly develop a National Centre of Excellence in Chennai, Tamil Nadu on Advanced Manufacturing, which will focus on boosting industry connection and collaborating on standards in curriculum, train-the-trainers, developing a skills certification framework, and periodic review and assessment to maintain quality; and collaborating with the private sector to develop skill centres in sectors of mutual interest, including Advanced Manufacturing, Aviation and Maintenance Repair and Overhaul (MRO);
· Promote cooperation in capability development in Technical Vocational Education and Training (TVET) and skills development; collaboration in the field of technical education between Higher Education institutes; exchange of information and best practices with regard to reskilling and upskilling the workforce; student and staff exchanges; facilitation of student internships and faculty industrial attachments, and teacher training. Both sides will establish a Joint Working Group to facilitate and review progress across the education and skills development agenda;
· Build on strong existing collaboration between the Singapore skilling ecosystem and India, to support state level skilling cooperation with Singapore, such as the Singapore-Assam Nursing Talent Skills Cooperation;
Digitalisation: Deepening Cooperation in Digital and Financial Technologies
· Strengthen Digital Finance and Fintech cooperation between India and Singapore, as well as cyber security and capital market linkages, including through the Fintech Joint Working Group;
· Share experiences and exchange technical expertise in digital solutions, and explore their implementation through pilot projects;
· Enhance collaboration between start-up and Small and Medium Enterprise ecosystems of both sides with the aim of facilitating partnerships in the digital domain;
· Strengthen cooperation between stakeholders on both sides on cyber policies, CERT-CERT information exchange, cyber security capacity building and cybersecurity related issues;
· Regarding GIFT City-Singapore cooperation, officials from relevant agencies and regulatory authorities in India and Singapore to convene a Joint Working Group to kickstart discussions on the framework as well as to identify and trial potential use cases such as data types where the framework could apply to;
· Explore collaboration opportunities in critical and emerging technologies, to promote innovation, inclusive and sustainable economic growth; under the existing Joint Working Group on Digital Technologies;
· Explore cooperation on Artificial Intelligence through the sharing of best practices for developing AI-ready data sets and building data-driven AI use cases in sectors such as agriculture, health care, and education;
· Expand and maximise the potential of paperless and secure cross-border merchant and personal payments using the UPI-PayNow Linkage as a foundation;
· Strengthen the adoption of the TradeTrust framework between India and Singapore for interoperable e-Bills of Lading and facilitating more reliable and secure trade documents;
Sustainability: Exploring Collaboration Opportunities in Sustainable Development and Green Trade
· Step up cooperation in ongoing and new areas including green hydrogen and ammonia production and trade;
· Explore cooperation in the area of urban water management;
· Explore avenues of cooperation in the civil nuclear domain;
· Work towards a mutually beneficial bilateral cooperation framework under Article 6.2 of the Paris Agreement to address the challenge of climate change;
· Collaborate on green and sustainable initiatives in relevant multilateral frameworks such as the International Solar Alliance and Global Biofuels Alliance, of which Singapore is a member;
· Deepen cooperation on food security such as through promoting the exports of food products between India and Singapore and to third countries, including by exploring country-level accreditation for select exports;
Connectivity: Expanding Maritime and Aviation Connectivity
· Support the establishment of an India-Singapore Green and Digital Shipping Corridor (GDSC) between the Port of Singapore and ports in India to deepen maritime connectivity and work towards the establishment of a green maritime fuel corridor;
· Deepen ecosystem collaboration in India’s growing aviation and aerospace MRO sectors through the partnerships between Indian and Singapore companies in these sectors, including the sharing of Singapore’s expertise and the provision of upskilling opportunities;
· Both Prime Ministers recognized the growth in travel demand between the two countries, and encouraged the civil aviation authorities of both countries to discuss expanding the bilateral Air Services Agreement to enhance air connectivity;
· Explore partnerships in capacity building and airport development, including the exchange of experience and expertise in airport consultancy and management services for Indian airports;
· Both sides committed to enhancing cooperation on Sustainable Aviation Fuel (SAF) towards promoting cleaner and sustainable energy solutions in the aviation sector;
Healthcare and Medicine: Strengthening Healthcare and Medicine Cooperation
· Deepen collaboration in health and medicine fields under the MoU on Cooperation in the Field of Health and Medicine, including human resource development, digital health intervention and disease surveillance, maternal and child health and nutrition, health policy, with a focus on access to medical products and regulatory facilitation of collaborative research, combatting communicable and non-communicable disease, health safety and security, and research and innovation;
· Regularly convene the Joint Working Group on Health Cooperation;
· Deepen cooperation in the area of nursing skills development through the exchange of information and knowledge in nursing skills training, and enhancing the employability in Singapore, which is currently taking place under the MoU between Singapore and Assam on Nursing Talent Skills Cooperation;
· Deepen ongoing collaboration in Collaborative Industrial Research & Development and support new joint research projects in the area of Digital Health/Medical Technologies;
People-to-People and Cultural Exchanges: Supporting People-to-People and Cultural Linkages
· Further strengthen the long-standing social, cultural and people-to-people linkages between India and Singapore including through exploring cooperation across areas of mutual interest in maritime heritage;
· Promote and expand student exchanges, including students of Industrial Training Institutes (ITIs), through various initiatives including immersion programmes under the Singapore-India Partnership Foundation (SIPF) and internships, including attachments of Singaporean interns to India-based companies under the Confederation of Indian Industry-Enterprise Singapore India Ready Talent (IRT) Programme;
· Encourage deeper parliamentary engagement through exchange programmes;
· Facilitate public service exchanges and training at the senior officials’ level including via study visits;
· Continue regular dialogue on consular matters between the respective concerned authorities, including ad-hoc consultations to address issues promptly;
· Encourage a sustained level of engagement and interaction between think tanks, academia, educational and research institutions in both countries;
· To continue to promote cultural exchanges including of artists, art groups and exhibitions;
Defence and Security Cooperation: Strategic Cooperation to Promote Regional Peace and Stability
· Encourage continued exchanges and engagement on defence and security cooperation at all levels, including regular meetings between the two Defence Ministers through the Defence Ministers’ Dialogue and between senior Defence ministry officials through the Defence Policy Dialogue; · Continue military cooperation and exchanges through the joint conduct of army, naval, and air force exercises in various formats;
· Deepen defence technology cooperation in emerging areas such as Quantum Computing, AI, Automation and Unmanned Vessels;
· Continue the cooperation in maritime security and submarine rescue, as well as working closely within regional security architectures in line with the principles and areas of cooperation of the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific and the Indo-Pacific Oceans Initiative;
· Strengthen cooperation in Maritime Domain Awareness between respective Information Fusion Centres, including through International Liaison Officers;
· Singapore acknowledges with appreciation India’s interest in the Malacca Straits Patrol;
· Reaffirming strong commitment to combat terrorism, including cross-border terrorism, in all its forms and manifestations, and reiterating zero-tolerance to terrorism, both countries will strengthen cooperation to fight against global and regional terrorism and terror organizations, including those proscribed by the UNSC 1267 Sanctions Committee and against terror financing, through bilateral mechanisms, FATF and other multilateral platforms;
· Strengthen cooperation under the bilateral Mutual Legal Assistance Treaty, which facilitates cooperation between the two countries in criminal investigations and proceedings;
· Regularly review the progress in bilateral relations through the Foreign Office Consultations between the Ministry of Foreign Affairs of Singapore and the Ministry of External Affairs of India;
5. The two Prime Ministers agreed to institutionalise the India-Singapore Ministerial Roundtable as a foremost mechanism to annually monitor the progress in the implementation of the Comprehensive Strategic Partnership.