Prime Minister's Office
India Singapore Joint Statement
04 SEP 2025 8:04PM by PIB Delhi
Joint Statement on the Roadmap for the Comprehensive Strategic Partnership between India and Singapore on the occasion of the Official Visit of His Excellency Mr. Lawrence Wong, Prime Minister of the Republic Of Singapore, to the Republic of India
1. At the invitation of H.E. Shri Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India, H.E. Mr. Lawrence Wong, Prime Minister of the Republic of Singapore, paid an Official Visit to India from 2 to 4 September 2025.
2. On 4 September 2025, Prime Minister Modi and Prime Minister Wong held wide-ranging discussions. Thereafter, the leaders witnessed the exchange of various Memoranda of Understanding. Prime Minister Wong attended the Banquet Lunch hosted by Prime Minister Modi. He also called on President of India, H.E. Smt Droupadi Murmu. Prime Minister Wong also visited Raj Ghat to pay floral tributes to Mahatma Gandhi. External Affairs Minister, Dr. S. Jaishankar called on Prime Minister Wong.
3. This year marks the 60th anniversary of the establishment of diplomatic relations between the two countries. Both Prime Ministers acknowledged India and Singapore’s long tradition of friendship based on trust and mutual respect, and extensive cooperation across a wide range of areas. They reviewed and expressed satisfaction over the progress in the bilateral relationship, including through the recent high-level engagements such as the Official Visit of Prime Minister Modi to Singapore in September 2024, the State Visit of the President of the Republic of Singapore H.E. Mr. Tharman Shanmugaratnam to India in January 2025 and the 3rd India-Singapore Ministerial Roundtable in New Delhi in August 2025. The ties have developed into an all-round cooperation, including in the areas of political, economic, security, technology, education, people-to-people and cultural links.
4. Both Prime Ministers recalled the agreement to elevate bilateral relations to a Comprehensive Strategic Partnership (CSP), during Prime Minister Modi’s Official Visit to Singapore in September 2024. Building on this, they agreed to adopt a forward-looking and substantive roadmap for the CSP that would set the vision and direction for the next phase of bilateral relations, and deepen cooperation in eight areas: (i) Economic Cooperation; (ii) Skills Development; (iii) Digitalisation; (iv) Sustainability; (v) Connectivity; (vi) Healthcare and Medicine; (vii) People-to-People and Cultural Exchanges; and (viii) Defence and Security Cooperation.
ROADMAP FOR THE CSP
Economic Cooperation: Strengthening Economic Ties and Enhancing Collaboration in New and Forward-Looking Areas
· Deepen bilateral trade and access to markets, including through building on the Comprehensive Economic Cooperation Agreement (CECA), and taking into consideration both countries’ trade priorities through the annual Meeting of Joint Working Group on Trade and Investments;
· Both sides will continue to engage in dialogue and make progress on initiation of the Third Review of CECA and achieve substantial Review of the ASEAN India Trade in Goods Agreement (AITIGA) in 2025;
· Support the growth of India’s semiconductor industry and ecosystem including through cooperation under the India-Singapore Semiconductor Policy Dialogue; facilitating partnerships with Singapore companies; advancing resilient semiconductor supply chains; exploring mutually beneficial research and development collaborations; promoting workforce development; and encouraging business-to-business cooperation through information sharing, exchange of best practices, direct investments, and potential partnerships between Indian and Singapore firms;
· Jointly develop sustainable industrial parks and next-generation industrial parks with advanced manufacturing capabilities, including through facilitating ventures and partnerships, government-to-government cooperation in knowledge sharing, capacity training, green standards implementation, master planning, and promotion;
· Jointly enhance India-Singapore capital market connectivity and build on the close collaboration on joint initiatives such as the NSE-IFSC-SGX GIFT Connect;
· Strengthen partnerships and collaboration between the business communities in India and Singapore, especially in areas that complement the bilateral cooperation agenda, and deepen business-to-business engagement such as through the India-Singapore Business Roundtable (ISBR);
· Promote joint collaboration in the space sector, including between the Indian National Space Promotion and Authorisation Centre (IN-SPACe) and the Office for Space Technology & Industry, Singapore and both countries’ space industries; in space policy and law; and in research and development activities in areas of mutual interest such as Earth observation and satellite communication technologies and applications;
· Enhance legal and dispute resolution cooperation, where possible, with a view to addressing the businesses' needs of both sides, through the involvement of the relevant Ministries of India and Singapore;
Skills Development: Partnering in Skills Development and Capacity Building
· Jointly develop a National Centre of Excellence in Chennai, Tamil Nadu on Advanced Manufacturing, which will focus on boosting industry connection and collaborating on standards in curriculum, train-the-trainers, developing a skills certification framework, and periodic review and assessment to maintain quality; and collaborating with the private sector to develop skill centres in sectors of mutual interest, including Advanced Manufacturing, Aviation and Maintenance Repair and Overhaul (MRO);
· Promote cooperation in capability development in Technical Vocational Education and Training (TVET) and skills development; collaboration in the field of technical education between Higher Education institutes; exchange of information and best practices with regard to reskilling and upskilling the workforce; student and staff exchanges; facilitation of student internships and faculty industrial attachments, and teacher training. Both sides will establish a Joint Working Group to facilitate and review progress across the education and skills development agenda;
· Build on strong existing collaboration between the Singapore skilling ecosystem and India, to support state level skilling cooperation with Singapore, such as the Singapore-Assam Nursing Talent Skills Cooperation;
Digitalisation: Deepening Cooperation in Digital and Financial Technologies
· Strengthen Digital Finance and Fintech cooperation between India and Singapore, as well as cyber security and capital market linkages, including through the Fintech Joint Working Group;
· Share experiences and exchange technical expertise in digital solutions, and explore their implementation through pilot projects;
· Enhance collaboration between start-up and Small and Medium Enterprise ecosystems of both sides with the aim of facilitating partnerships in the digital domain;
· Strengthen cooperation between stakeholders on both sides on cyber policies, CERT-CERT information exchange, cyber security capacity building and cybersecurity related issues;
· Regarding GIFT City-Singapore cooperation, officials from relevant agencies and regulatory authorities in India and Singapore to convene a Joint Working Group to kickstart discussions on the framework as well as to identify and trial potential use cases such as data types where the framework could apply to;
· Explore collaboration opportunities in critical and emerging technologies, to promote innovation, inclusive and sustainable economic growth; under the existing Joint Working Group on Digital Technologies;
· Explore cooperation on Artificial Intelligence through the sharing of best practices for developing AI-ready data sets and building data-driven AI use cases in sectors such as agriculture, health care, and education;
· Expand and maximise the potential of paperless and secure cross-border merchant and personal payments using the UPI-PayNow Linkage as a foundation;
· Strengthen the adoption of the TradeTrust framework between India and Singapore for interoperable e-Bills of Lading and facilitating more reliable and secure trade documents;
Sustainability: Exploring Collaboration Opportunities in Sustainable Development and Green Trade
· Step up cooperation in ongoing and new areas including green hydrogen and ammonia production and trade;
· Explore cooperation in the area of urban water management;
· Explore avenues of cooperation in the civil nuclear domain;
· Work towards a mutually beneficial bilateral cooperation framework under Article 6.2 of the Paris Agreement to address the challenge of climate change;
· Collaborate on green and sustainable initiatives in relevant multilateral frameworks such as the International Solar Alliance and Global Biofuels Alliance, of which Singapore is a member;
· Deepen cooperation on food security such as through promoting the exports of food products between India and Singapore and to third countries, including by exploring country-level accreditation for select exports;
Connectivity: Expanding Maritime and Aviation Connectivity
· Support the establishment of an India-Singapore Green and Digital Shipping Corridor (GDSC) between the Port of Singapore and ports in India to deepen maritime connectivity and work towards the establishment of a green maritime fuel corridor;
· Deepen ecosystem collaboration in India’s growing aviation and aerospace MRO sectors through the partnerships between Indian and Singapore companies in these sectors, including the sharing of Singapore’s expertise and the provision of upskilling opportunities;
· Both Prime Ministers recognized the growth in travel demand between the two countries, and encouraged the civil aviation authorities of both countries to discuss expanding the bilateral Air Services Agreement to enhance air connectivity;
· Explore partnerships in capacity building and airport development, including the exchange of experience and expertise in airport consultancy and management services for Indian airports;
· Both sides committed to enhancing cooperation on Sustainable Aviation Fuel (SAF) towards promoting cleaner and sustainable energy solutions in the aviation sector;
Healthcare and Medicine: Strengthening Healthcare and Medicine Cooperation
· Deepen collaboration in health and medicine fields under the MoU on Cooperation in the Field of Health and Medicine, including human resource development, digital health intervention and disease surveillance, maternal and child health and nutrition, health policy, with a focus on access to medical products and regulatory facilitation of collaborative research, combatting communicable and non-communicable disease, health safety and security, and research and innovation;
· Regularly convene the Joint Working Group on Health Cooperation;
· Deepen cooperation in the area of nursing skills development through the exchange of information and knowledge in nursing skills training, and enhancing the employability in Singapore, which is currently taking place under the MoU between Singapore and Assam on Nursing Talent Skills Cooperation;
· Deepen ongoing collaboration in Collaborative Industrial Research & Development and support new joint research projects in the area of Digital Health/Medical Technologies;
People-to-People and Cultural Exchanges: Supporting People-to-People and Cultural Linkages
· Further strengthen the long-standing social, cultural and people-to-people linkages between India and Singapore including through exploring cooperation across areas of mutual interest in maritime heritage;
· Promote and expand student exchanges, including students of Industrial Training Institutes (ITIs), through various initiatives including immersion programmes under the Singapore-India Partnership Foundation (SIPF) and internships, including attachments of Singaporean interns to India-based companies under the Confederation of Indian Industry-Enterprise Singapore India Ready Talent (IRT) Programme;
· Encourage deeper parliamentary engagement through exchange programmes;
· Facilitate public service exchanges and training at the senior officials’ level including via study visits;
· Continue regular dialogue on consular matters between the respective concerned authorities, including ad-hoc consultations to address issues promptly;
· Encourage a sustained level of engagement and interaction between think tanks, academia, educational and research institutions in both countries;
· To continue to promote cultural exchanges including of artists, art groups and exhibitions;
Defence and Security Cooperation: Strategic Cooperation to Promote Regional Peace and Stability
· Encourage continued exchanges and engagement on defence and security cooperation at all levels, including regular meetings between the two Defence Ministers through the Defence Ministers’ Dialogue and between senior Defence ministry officials through the Defence Policy Dialogue; · Continue military cooperation and exchanges through the joint conduct of army, naval, and air force exercises in various formats;
· Deepen defence technology cooperation in emerging areas such as Quantum Computing, AI, Automation and Unmanned Vessels;
· Continue the cooperation in maritime security and submarine rescue, as well as working closely within regional security architectures in line with the principles and areas of cooperation of the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific and the Indo-Pacific Oceans Initiative;
· Strengthen cooperation in Maritime Domain Awareness between respective Information Fusion Centres, including through International Liaison Officers;
· Singapore acknowledges with appreciation India’s interest in the Malacca Straits Patrol;
· Reaffirming strong commitment to combat terrorism, including cross-border terrorism, in all its forms and manifestations, and reiterating zero-tolerance to terrorism, both countries will strengthen cooperation to fight against global and regional terrorism and terror organizations, including those proscribed by the UNSC 1267 Sanctions Committee and against terror financing, through bilateral mechanisms, FATF and other multilateral platforms;
· Strengthen cooperation under the bilateral Mutual Legal Assistance Treaty, which facilitates cooperation between the two countries in criminal investigations and proceedings;
· Regularly review the progress in bilateral relations through the Foreign Office Consultations between the Ministry of Foreign Affairs of Singapore and the Ministry of External Affairs of India;
5. The two Prime Ministers agreed to institutionalise the India-Singapore Ministerial Roundtable as a foremost mechanism to annually monitor the progress in the implementation of the Comprehensive Strategic Partnership.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ ସିଙ୍ଗାପୁର ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି
04 SEP 2025 8:04PM by PIB Bhubaneswar
ସିଙ୍ଗାପୁରର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଲରେନ୍ସ ୱଙ୍ଗଙ୍କ ଭାରତକୁ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ ଅବସରରେ, ଭାରତ ଓ ସିଙ୍ଗାପୁର ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ ଉପରେ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି
୧. ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣରେ, ସିଙ୍ଗାପୁରର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଲରେନ୍ସ ୱଙ୍ଗ ୨ରୁ ୪ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତକୁ ସରକାରୀ ଗସ୍ତରେ ଆସିଥିଲେ ।
୨. ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୱଙ୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୪ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ, ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ଏହା ପରେ, ଦୁଇ ନେତାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ବିଭିନ୍ନ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୱଙ୍ଗ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଭୋଜିରେ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ । ସେ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତି ଦ୍ରୌପଦୀ ର୍ମୁର୍ମୁଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭେଟିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୱଙ୍ଗ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ପାଇଁ ରାଜଘାଟ ଯାଇଥିଲେ । ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏସ୍‌. ଜୟଶଙ୍କର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୱଙ୍ଗଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ ।
୩. ଚଳିତ ବର୍ଷ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନର ୬୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ଏବଂ ସିଂଙ୍ଗାପୁରର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ ତଥା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଧାରିତ ବନ୍ଧୁତାର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପରମ୍ପରାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିବା ସହ ଏହା ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଯେଉଁଥିରେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ସିଙ୍ଗାପୁରକୁ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ, ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ରେ ସିଙ୍ଗାପୁରର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଥର୍ମନ ଶନମୁଗରତ୍ନମ୍ଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ ଏବଂ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ତୃତୀୟ ଭାରତ-ସିଙ୍ଗାପୁର ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଗୋଲଟେବୁଲ ଆଲୋଚନା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ସମ୍ପର୍କ ରାଜନୈତିକ, ଅର୍ଥନୈତିକ, ସୁରକ୍ଷା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଶିକ୍ଷା, ଦୁଇ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ସହଯୋଗରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି ।
୪. ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ସିଙ୍ଗାପୁର ସରକାରୀ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା (ସିଏସ୍ପି)କୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବା ପାଇଁ ହୋଇଥିବା ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ଏହା ଉପରେ ଆଧାର କରି, ସେମାନେ ସିଏସ୍ପି ପାଇଁ ଏକ ଭବିଷ୍ୟତମୁଖୀ ଏବଂ ବାସ୍ତବ ରୋଡମ୍ୟାପ ଗହଣ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ । ଏହା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଦିଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ ଏବଂ ଆଠଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବ : (କ) ଆର୍ôଥକ ସହଯୋଗ; (ଖ) ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ; (ଗ) ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ; (ଘ) ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ; (ଙ) ପରିବହନ ସମ୍ପର୍କ ସୁବିଧା; (ଚ) ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ଔଷଧ; (ଛ) ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ; ଏବଂ (ଜ) ପ୍ରତିରକ୍ଷା ତଥା ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ।
ସିଏସ୍ପି ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ
ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ: ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ତଥା ଦୂରଦର୍ଶୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି
. ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ଚୁକ୍ତିନାମା (ସିଇସିଏ) ଆଧାରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ବଜାର ପ୍ରବେଶକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ତଥା ନିବେଶ ଉପରେ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀର ବାର୍ଷିକ ବୈଠକ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଭୟ ଦେଶର ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ବିଚାରକୁ ନିଆଯିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ;
. ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆଲୋଚନାରେ ଜାରି ରଖିବା ଏବଂ ସିଇସିଏର ତୃତୀୟ ସମୀକ୍ଷା ଆରମ୍ଭ କରିବା ତଥା ୨୦୨୫ରେ ଆସିଆନ ଭାରତ ବାଣିଜ୍ୟ ସାମାଗ୍ରୀ ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏଆଇଟିଆଇଜିଏ)ର ସମୀକ୍ଷା ଜାରି ରହିବ;
. ଭାରତ-ସିଙ୍ଗାପୁର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ନୀତି ଆଲୋଚନା ଅଧୀନରେ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ । ସିଙ୍ଗାପୁର କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ସହିତ ସହଭାଗୀତାକୁ ସହଜ କରିବା, ସ୍ଥିର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା; ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା; କର୍ମଶକ୍ତି ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସର ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିବେଶ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ତଥା ସିଙ୍ଗାପୁର ଫାର୍ମଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସହଭାଗୀତା ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟବସାୟ-ରୁ-ବ୍ୟବସାୟ ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା;
. ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ସହିତ ସ୍ଥାୟୀ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଶିଳ୍ପ ପାର୍କଗୁଡିକୁ ମିଳିତ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ସହଭାଗୀତାକୁ ସହଜ କରିବା, ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ, କ୍ଷମତା ତାଲିମ, ସବୁଜ ମାନଦଣ୍ଡ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ, ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନିଂ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନରେ ସରକାର-ରୁ-ସରକାର ସହଯୋଗ ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତ;
. ମିଳିତ ଭାବରେ ଭାରତ-ସିଙ୍ଗାପୁର ପୁଞ୍ଜି ବଜାର ସଂଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଏନ୍ଏସ୍ଇ-ଆଇଏଫ୍ଏସ୍ସି-ଏସ୍ଜିଏକ୍ସ ଗିଫ୍ଟ କନେକ୍ଟ ଭଳି ମିଳିତ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବା;
. ଭାରତ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାପୁର ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ବିଶେଷକରି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ପରିପୂରକ କରୁଥିବା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକରେ, ଏବଂ ଭାରତ-ସିଙ୍ଗାପୁର ବ୍ୟବସାୟ ଗୋଲ ଟେବୁଲ (ଆଇଏସ୍ବିଆର୍‌) ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟବସାୟ-ରୁ-ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ପର୍କକୁ ଗଭୀର କରିବା;
. ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ପ୍ରାଧିକରଣ କେନ୍ଦ୍ର (ଆଇଏନ୍‌-ସ୍ପେସ୍‌) ଏବଂ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ସିଙ୍ଗାପୁର ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ମହାକାଶ ଶିଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ମହାକାଶ ନୀତି ଏବଂ ଆଇନରେ ଏବଂ ପୃଥିବୀ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ଉପଗ୍ରହ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ପ୍ରୟୋଗ ଭଳି ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସହଯୋଗ;
. ଭାରତ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାପୁରର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସମ୍ପୃକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ବ୍ୟବସାୟିକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ଭବ ହେଲେ ଆଇନଗତ ଏବଂ ବିବାଦ ସମାଧାନ ସହଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା;
ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ: ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣରେ ସହଭାଗୀତା
. ତାମିଲନାଡୁର ଚେନ୍ନାଇରେ ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଏକ ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ରର ମିଳିତ ବିକାଶ, ଯାହା ଶିଳ୍ପ ସଂଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ମାନକରେ ସହଯୋଗ କରିବ, ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବ, ଏକ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଢ଼ାଞ୍ଚା ବିକାଶ କରିବ ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସାମୟିକ ସମୀକ୍ଷା ତଥା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ । ଏଥିସହ ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ, ବିମାନ ଚଳାଚଳ ତଥା ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ମରାମତି ଏବଂ ମରାମତି (ଏମ୍ଆର୍ଓ) ସମେତ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ସହଯୋଗ କରିବା;
. ବୈଷୟିକ ବୃତ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ତାଲିମ (ଟିଭିଇଟି) ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା; ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ; କର୍ମଶକ୍ତିକୁ ପୁନଃ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଉନ୍ନତ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସର ଆଦାନପ୍ରଦାନ; ଛାତ୍ର ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ ଆଦାନପ୍ରଦାନ; ଛାତ୍ର ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣସିପ ଏବଂ ଅଧ୍ୟାପକ ଶିଳ୍ପ ସଂଲଗ୍ନତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷକ ତାଲିମର ସୁବିଧାକରଣ । ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏଜେଣ୍ଡାରେ ପ୍ରଗତିକୁ ସହଜ ଏବଂ ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏକ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ଥାପନ କରିବେ;
. ସିଙ୍ଗାପୁର ସହିତ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ଦକ୍ଷତା ସହଯୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସିଙ୍ଗାପୁର ଦକ୍ଷତା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବା, ଯେପରିକି ସିଙ୍ଗାପୁର-ଆସାମ ନର୍ସିଂ ପ୍ରତିଭା ଦକ୍ଷତା ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସହିତ କରାଯାଇପାରିବ;
ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍‌: ଡିଜିଟାଲ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା
. ଭାରତ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାପୁର ମଧ୍ୟରେ ଡିଜିଟାଲ ଫାଇନାନ୍ସ ଏବଂ ଫିନଟେକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଫିନଟେକ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ତଥା ପୁଞ୍ଜି ବଜାର ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା,;
. ଡିଜିଟାଲ ସମାଧାନରେ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ବୈଷୟିକ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ପାଇଲଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସମ୍ଭାବନାର ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା;
. ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଭାଗୀତାକୁ ସହଜ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ର୍ଷ୍ଟାଟ-ଅପ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ତଥା ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା;
. ସାଇବର ନୀତି, ସିଇଆର୍ଟି-ସିଇଆର୍ଟି ସୂଚନା ବିନିମୟ, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା;
. ଗିଫ୍ଟ ସିଟି-ସିଙ୍ଗାପୁର ସହଯୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ, ଭାରତ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାପୁରର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ନିୟାମକ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଅଧିକାରୀମାନେ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିବା, ଡାଟା ପ୍ରକାର ଭଳି ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବ୍ୟବହାର ମାମଲାଗୁଡିକୁ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଡାକିବେ ଯେଉଁଠାରେ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ପ୍ରୟୋଗ ହୋଇପାରିବ;
. ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ବିଦ୍ୟମାନ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଧୀନରେ ନବାଚାର, ସମାବେଶୀ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହଯୋଗର ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରନ୍ତୁ;
. କୃଷି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକରେ ଏଆଇ-ପ୍ରସ୍ତୁତ ଡାଟା ସେଟ୍ ବିକାଶ ଏବଂ ଡାଟା-ଚାଳିତ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର ମାମଲା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡିକର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ କୃତ୍ତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଉପରେ ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା;
. ୟୁପିଆଇ-ପେନାଓ ଲିଙ୍କେଜକୁ ଏକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରି କାଗଜବିହୀନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ସୀମାପାର ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଦେୟ କ୍ଷମତା ସମ୍ଭାବନାକୁ ବିସ୍ତାର ଏବଂ ଏହାର ସର୍ବାଧିକ ଉପଯୋଗ;
. ଆନ୍ତଃପରିଚାଳକ ଇ-ବିଲ ଅଫ୍ ଲେଡିଂ ପାଇଁ ଭାରତ ଓ ସିଙ୍ଗାପୁର ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ (ଟ୍ରେଡ୍ ଟ୍ରଷ୍ଟ) ଢ଼ାଞ୍ଚା ଉପଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଅଧିକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ତଥା ସୁରକ୍ଷିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଦସ୍ତାବିଜର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା;
ସ୍ଥିରତା: ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ସବୁଜ ବାଣିଜ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ
. ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଏବଂ ଆମୋନିଆ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ସମେତ ଚାଲୁଥିବା ଏବଂ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି;
. ସହରାଞ୍ଚଳ ଜଳ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ;
. ବେସାମରିକ ପରମାଣୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବା;
. ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତିନାମାର ଧାରା ୬.୨ ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଢ଼ାଞ୍ଚା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା;
. ସିଙ୍ଗାପୁର ସଦସ୍ୟ ଥିବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମେଣ୍ଟ ଭଳି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ବହୁପାକ୍ଷିକ ଢ଼ାଞ୍ଚାରେ ସବୁଜ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ସହଯୋଗ;
. ଭାରତ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାପୁର ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ତୃତୀୟ ଦେଶଗୁଡିକୁ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦର ରତ୍ପାନିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ସୀମିତ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଦେଶ-ସ୍ତରୀୟ ମାନ୍ୟତା ସମ୍ଭାବନା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ;
ସଂଯୋଗୀକରଣ: ସାମୁଦ୍ରିକ ଏବଂ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସଂଯୋଗୀକରଣର ବିସ୍ତାର
. ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଗଭୀର କରିବା ଏବଂ ସବୁଜ ସାମୁଦ୍ରିକ ଇନ୍ଧନ କରିଡର ସ୍ଥାପନା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସିଙ୍ଗାପୁର ବନ୍ଦର ଏବଂ ଭାରତର ବନ୍ଦରଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଭାରତ-ସିଙ୍ଗାପୁର ସବୁଜ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଜାହାଜ ପରିବହନ କରିଡର (ଜିଡିଏସ୍ସି) ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ;
. ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକରେ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାପୁର କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ମହାକାଶ ଏମ୍ଆରଓ କ୍ଷେତ୍ରେରେ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରାଯାଇପାରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ସିଙ୍ଗାପୁରର ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଦକ୍ଷତା ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ;
. ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ଚାହିତା ବୃଦ୍ଧିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିମାନ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବିମାନ ସେବା ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଉଭୟ ଦେଶର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି;
. ଭାରତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ପାଇଁ ବିମାନବନ୍ଦର ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ସେବାରେ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞତାର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ସମେତ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ବିମାନମନ୍ଦର ବିକାଶରେ ସହଭାଗୀତା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା;
. ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତି ସମାଧାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ବିମାନ ଇନ୍ଧନ (ଏସ୍ଏଏଫ୍‌) ଉପରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା;
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ଔଷଧ: ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ଔଷଧ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା
. ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ଅଧୀନରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ, ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଏବଂ ରୋଗ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ, ମାତୃ ଏବଂ ଶିଶୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ତଥା ପୋଷଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନୀତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଚିକିତ୍ସା ଉତ୍ପାଦର ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ଗବେଷଣାର ନିୟାମକ ସୁବିଧା, ସଂକ୍ରାମକ ଏବଂ ଅଣ-ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ମୁକାବିଲା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବାଚାର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବା ସାମିଲ;
. ନିୟମିତ ଭାବରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହଯୋଗ ଉପରେ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀର ବୈଠକ ଡାକିବା;
. ନର୍ସିଂ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମରେ ସୂଚନା ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ନର୍ସିଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ଏବଂ ସିଙ୍ଗାପୁରରେ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ସିଙ୍ଗାପୁର ଏବଂ ଆସାମ ମଧ୍ୟରେ ନର୍ସିଂ ପ୍ରତିଭା ଦକ୍ଷତା ସହଯୋଗ ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଅଧୀନରେ ଚାଲିଛି;
. ସହଯୋଗୀ ଶିଳ୍ପ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶରେ ଜାରି ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା;
ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ: ଦୁଇ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସମର୍ଥନ
. ଭାରତ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାପୁର ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସାମାଜିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଲୋକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା, ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକରେ ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା;
. ସିଙ୍ଗାପୁର-ଭାରତ ସହଭାଗୀତା ଫାଉଣ୍ଡେସନ (ଏସ୍ଆଇପିଏଫ୍‌) ଅଧୀନରେ ସମନ୍ୱୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ କନଫେଡେରେସନ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆନ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି-ଏଣ୍ଟରପ୍ରାଇଜ୍ ସିଙ୍ଗାପୁର ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡି ଟ୍ୟାଲେଣ୍ଟ (ଆଇଆର୍ଟି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧିନରେ ଭାରତ ସ୍ଥିତ କମ୍ପାନୀରେ ସିଙ୍ଗାପୁର ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣମାନଙ୍କ ସଂଲଗ୍ନତା ସହିତ ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣସିପ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଶିଳ୍ପ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଟିଆଇ)ର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ସହିତ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ସହିତ ଛାତ୍ର ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଏବଂ ବିସ୍ତାର କରିବା;
. ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଗଭୀର ସଂସଦୀୟ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା;
. ଅଧ୍ୟୟନ ପରିଦର୍ଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସ୍ତରରେ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ତାଲିମକୁ ସୁଗମ କରିବା;
. ସମସ୍ୟାଗୁଡିକର ତୁରନ୍ତ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆଡ-ହକ ପରାମର୍ଶ ସମେତ ସମ୍ପୃକ୍ତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କନସୁଲାର ବିଷୟ ଉପରେ ନିୟମିତ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିବା;
. ଉଭୟ ଦେଶର ଥିଙ୍କଟ୍ୟାଙ୍କ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ଶିକ୍ଷାଗତ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା;
. କଳାକାର, କଳା ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ସମେତ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଜାରି ରଖିବା;
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ: ଆଞ୍ଚଳିକ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ରଣନୈତିକ ସହଯୋଗ
. ଦୁଇ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ନୀତି ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ବୈଠକ ସମେତ ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଉପରେ ନିରନ୍ତର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା;
. ବିଭିନ୍ନ ଫର୍ମାଟରେ ସେନା, ନୌସେନା ଏବଂ ବାୟୁସେନା ଅଭ୍ୟାସର ମିଳିତ ପରିଚାଳନା ମାଧ୍ୟମରେ ସାମରିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଜାରି ରଖିବା;
. କ୍ୱାଣ୍ଟମ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା, ସ୍ୱୟଂଚାଳିତତା ଏବଂ ମାନବହୀନ ଜାହାଜ ଭଳି ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା;
. ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ବୁଡାଜାହାଜ ଉଦ୍ଧାରରେ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବା, ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆସିଆନ ଆଉଟଲୁକର ନୀତି ଏବଂ ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଏକତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା;
. ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପର୍କ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସୂଚନା ଫ୍ୟୁଜନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ସଚେତନତାରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା;
. ସିଙ୍ଗାପୁର ମଲକ୍କା ଷ୍ଟ୍ରେଟ୍ସ ପାଟ୍ରୋଲ ପ୍ରତି ଭାରତର ଆଗ୍ରହକୁ ପ୍ରଶଂସା ଏବଂ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି;
. ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଏବଂ ପ୍ରକାଶନରେ ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃପ୍ରକଟ କରି ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତି ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇ, ଉଭୟ ଦେଶ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ତନ୍ତ୍ର, ଏଫ୍ଏଟିଏଫ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାୟ ବହୁପାକ୍ଷିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନଗୁଡିକ, ଯେଉଁଥିରେ ୟୁଏନ୍ଏସ୍ସି ୧୨୬୭ ପ୍ରତିବଦ୍ଧକ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ନିଷିଦ୍ଧ ହୋଇଥିବା ସଂଗଠନ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ପାଣ୍ଠି ବିରୁଦ୍ଧିରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବେ;
. ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପାରସ୍ପରିକ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ଚୁକ୍ତିନାମା ଅଧୀନରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଯାହା ଅପରାଧିକ ତଦନ୍ତ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥାରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁବିଧାଜନକ କରିଥାଏ ।
. ସିଙ୍ଗାପୁରର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ବୈଦେଶିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପରାମର୍ଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଗତିକୁ ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା କରିବା;
୫. ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ପ୍ରଗତିର ବାର୍ଷିକ ତଦାରଖ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ଭାରତ-ସିଙ୍ଗାପୁର ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଗୋଲଟେବୁଲ ସମ୍ମିଳନୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ।