ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ୦୨ ଖୋଲିବ, କୁକି -ଜୋ ପରିଷଦ
04 SEP 2025 1:43PM by PIB Bhubaneswar
ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କେଜେଡସି ର ଏକ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ମଧ୍ୟରେ ଏକାଧିକ ବୈଠକ ପରେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି
ଏନ୍ଏଚ୍.-୦୨ରେ ଶାନ୍ତି ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିୟୋଜିତ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀକୁ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ କେଜେଡ୍‍ସି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ମଣିପୁର ସରକାର ଏବଂ କୁକି ନ୍ୟାସନାଲ ଅର୍ଗାନାଇଜେସନ୍/କେଏନ୍ଓ ଏବଂ ୟୁନାଇଟେଡ୍ ପିପୁଲ୍ସ ଫ୍ରଣ୍ଟ/ୟୁପିଏଫର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ତ୍ରିପକ୍ଷୀୟ ବୈଠକ ମଧ୍ୟ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା
ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବା ଦିନଠାରୁ ଏକ ବର୍ଷ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଥିବା ପୁନଃ-ବୁଝାମଣା ନିୟମ ଏବଂ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ (ମୂଳ ନିୟମ) ଉପରେ ଏକ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ନିଲମ୍ବନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ (ଏସ୍ଓଓ) ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର ସହିତ ବୈଠକ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା
ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତିକ୍ରମେ, କୁକି-ଜୋ ପରିଷଦ ଆଜି ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ମୁକ୍ତ ପରିବହନ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୦୨ ଖୋଲିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି। ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କେଜେଡସିର ଏକ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ମଧ୍ୟରେ, ଏକାଧିକ ବୈଠକ ପରେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଏନ୍ଏଚ୍.-୦୨ରେ ଶାନ୍ତି ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିୟୋଜିତ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀକୁ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ କେଜେଡସି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି।
୨. ଏହା ସହିତ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ମଣିପୁର ସରକାର ଏବଂ କୁକି ନ୍ୟାସନାଲ ଅର୍ଗାନାଇଜେସନ୍/କେଏନ୍ଓ ଏବଂ ୟୁନାଇଟେଡ୍ ପିପୁଲ୍ସ ଫ୍ରଣ୍ଟ/ୟୁପିଏଫର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ତ୍ରିପକ୍ଷୀୟ ବୈଠକ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବାର ଦିନଠାରୁ ଏକ ବର୍ଷ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଥିବା, ପୁନଃ-ବୁଝାମଣା ନିୟମ ଏବଂ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ (ମୂଳ ନିୟମ) ଉପରେ ଏକ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ନିଲମ୍ବନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ (ଏସ୍ଓଓ) ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର ସହିତ ବୈଠକ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ, ସଂଶୋଧିତ ମୂଳ ନିୟମାବଳୀକୁ ଦୋହରା ଯାଇଛି :
1. ମଣିପୁରର ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଖଣ୍ଡତା।
2. ମଣିପୁର ରାଜ୍ୟରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ଆଣିବା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଜରିଆରେ ସମାଧାନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
୩. କେଏନ୍ଓ. ଏବଂ ୟୁପିଏଫ୍ ମଧ୍ୟ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି :
1. ସଂଘର୍ଷ ଆଶଙ୍କା ଥିବା ଅଞ୍ଚଳରୁ ଦୂରରେ ଥିବା ସାତଟି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଶିବିରକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯିବ ।
2. ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଶିବିରଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବ ।
3. ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ନିକଟସ୍ଥ ସିଆରପିଏଫ୍/ବିଏସ୍ଏଫ୍ ଶିବିରକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯିବ ।
4. ଯଦି କୌଣସି ବିଦେଶୀ ନାଗରିକ ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ତାଲିକାରୁ ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଦ୍ୱାରା କ୍ୟାଡରଗୁଡ଼ିକର କଠୋର ଶାରୀରିକ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଉ ।
୪. ବର୍ତ୍ତମାନଠାରୁ ଯୁଗ୍ମ ମନିଟରିଂ ଗ୍ରୁପ୍ ମୂଳ ନିୟମର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖିବ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏସ୍ଓଓ ରାଜିନାମାର ସମୀକ୍ଷା ସମେତ ଉଲ୍ଲଙ୍ଘନଗୁଡ଼ିକର ଦୃଢ଼ ମୁକାବିଲା କରିବ ।

Ministry of Home Affairs
In a significant decision, the Kuki-Zo Council decides to open the National Highway-02 for the free movement of commuters and essential goods
The decision came after a series of meetings between officials of MHA and a delegation of KZC in the last few days at New Delhi
KZC has given commitment to cooperate with Security Forces deployed by GoI to maintain peace along NH-02
A tripartite meeting among representatives of MHA, Govt. of Manipur, and Kuki National Organisation/KNO and United People’s Front/UPF also held at New Delhi
The meeting concluded with the signing of a tripartite Suspension of Operations (SoO) Agreement on re-negotiated terms and conditions (ground rules) to be effective from the day of signing of the Agreement for a period of one year
04 SEP 2025 1:43PM by PIB Delhi
In a significant decision, the Kuki-Zo Council has decided today to open the National Highway-02 for the free movement of commuters and essential goods. The decision came after a series of meetings between officials of Ministry of Home Affairs (MHA) and a delegation of KZC in the last few days at New Delhi. KZC has given commitment to cooperate with Security Forces deployed by GoI to maintain peace along NH-02.
2. Side by side, a tripartite meeting among representatives of MHA, Govt. of Manipur, and Kuki National Organisation/KNO and United People’s Front/UPF was also held at New Delhi today. The meeting concluded with the signing of a tripartite Suspension of Operations (SoO) Agreement on re-negotiated terms and conditions (ground rules) to be effective from the day of signing of the Agreement for a period of one year. Among other provisions, the revised ground rules reiterated:
1. The territorial integrity of Manipur.
2. Need for a negotiated solution to bring lasting peace and stability to the State of Manipur.
3. KNO and UPF have also agreed to:
1. Relocate seven designated camps away from areas vulnerable to conflict.
2. Reduce the number of designated camps.
3. Relocate the weapons with nearest CRPF/BSF camps.
4. Stringent physical verification of cadres by Security Forces to de-list foreign nationals, if any
4. Joint Monitoring Group will henceforth closely monitor enforcement of ground rules, and violations will be dealt with firmly in future, including review of the SoO Agreement.