ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀର ଯଶୋଭୂମିରେ ‘ସେମିକନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ -୨୦୨୫’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
02 SEP 2025 12:55PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, ଦିଲ୍ଲୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ରେଖା ଗୁପ୍ତା, ଓଡ଼ିଶାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ, କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଜିତିନ ପ୍ରସାଦ, ସେମି’ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଅଜିତ ମନୋଚା, ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପର ସିଇଓ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହଯୋଗୀ, ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରୁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଆମର ଅତିଥି, ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମୋର ଯୁବ ଛାତ୍ର ବନ୍ଧୁ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ !
ଗତକାଲି ରାତିରେ ମୁଁ ଜାପାନ ଏବଂ ଚୀନ ଗସ୍ତରୁ ଫେରିଛି । ଆପଣମାନେ ମୁଁ ଯାଇଥିଲି ବୋଲି ତାଳି ବଜାଉଛନ୍ତି ନା ମୁଁ ଫେରିଆସିଛି ବୋଲି ତାଳି ବଜାଉଛନ୍ତି ? ଯଶୋଭୂମିର ଏହି ହଲରେ ଆଜି ମୁଁ ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ମନୋଭାବ ସହ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଛି । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତି ମୋର ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ଆଗ୍ରହ ରହିଛି । ନିକଟରେ, ମୋର ଜାପାନ ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ମୁଁ ସେହି ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଗେରୁ ଇଶିବାଙ୍କ ସହିତ ଟୋକିଓ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନ୍ କାରଖାନା ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସିଇଓ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଆମକୁ କହୁଥିଲେ ଯେ, ମୋଦୀ ସାହେବ ଆସିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତି ମୋର ଏହି ଦୁର୍ବଳତା ମୋତେ ବାରମ୍ବାର ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଟାଣି ଆଣୁଛି । ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣକୁ ଆସିଥିବାରୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ୪୦-୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ରହିଛି । ଭାରତର ନବସୃଜନ ଏବଂ ଯୁବ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ଏହି ଯେଉଁ ସମିଶ୍ରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ତାହାର କେବଳ ଏକମାତ୍ର ବାର୍ତ୍ତା ହେଉଛି - ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ, ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ଉପରେ ଭରସା କରେ, ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ।
ସେମିକନ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ଆସିଥିବା ଆପଣ ସମସ୍ତ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ମୁଁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରା, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ଆମର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ଅଟନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଏହି ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସିକର ଜିଡିପି ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିଲା । ପୁଣିଥରେ, ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଶା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆକାଂକ୍ଷା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଅପେକ୍ଷା ଉତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି । ଗୋଟିଏ ପଟେ, ଯେତେବେଳେ ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଚିନ୍ତା ଗ୍ରାସ କରିଛି, ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାର୍ଥପରତାରୁ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ସେହି ପରିବେଶରେ ଭାରତ ୭.୮% ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ହାସଲ କରିପାରିଛି । ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଉତ୍ପାଦନ, ସେବା, କୃଷି, ନିର୍ମାଣ, ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ସାହ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ଆଜି ଭାରତ ଯେଉଁ ଗତିରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରୁଛି, ତାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଶିଳ୍ପ ଏବଂଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚାର କରୁଛି । ଏହା ହେଉଛି ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଦିଗ, ଯାହା ଭାରତକୁ ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି କରିବା ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଜଗତରେ ଏକ କଥା ଅଛି, ତେଲ କଳା ସୁନା ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଚିପ୍ସ ଡିଜିଟାଲ୍ ହୀରା । ଆମର ବିଗତ ଶତାବ୍ଦୀ ତେଲ ଦ୍ୱାରା ଗଢ଼ା ହୋଇଥିଲା । ବିଶ୍ୱର ଭାଗ୍ୟ ତୈଳ କୂପ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ତୈଳ କୂପରୁ କେତେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ବାହାର କରାଯାଏ, ତାହା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟେ । କିନ୍ତୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଶକ୍ତି ଏକ ଛୋଟ ଚିପ୍ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ । ଏହି ଚିପ୍ ଛୋଟ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏଥିରେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଗତିକୁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ଦେବାର ଶକ୍ତି ନିହିତ ରହିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଜଗତର ବଜାର ୬୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଏକ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅତିକ୍ରମ କରିବ । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ, ଭାରତ ଯେଉଁ ଗତିରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି, ସେହି ଗତିରେ ଏହି ଏକ ଟ୍ରିଲିୟନ ବଜାର ଅଂଶରେ ଭାରତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତର ଗତି କ’ଣ ତାହା ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ୨୦୨୧ ମସିହାରେ, ଆମେ ସେମିକନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ୨୦୨୩ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା, ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଥିଲା । ୨୦୨୪ ମସିହାରେ, ଆମେ ଆଉ କିଛି ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିବା ସହିତ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ଆଉ ୫ଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଥିଲୁ । ମୋଟାମୋଟି ଭାବରେ, ୧୦ଟି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଅଠର ବିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥାତ୍ ୧.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ କରାଯାଉଛି । ଏହା ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ବଢ଼ୁଥିବା ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରରେ ଗତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଫାଇଲରୁ କାରଖାନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୟ ଯେତେ କମ୍ ହେବ, କାଗଜପତ୍ର ସେତେ କମ୍ ହେବ, ୱାଫର କାମ ସେତେ ଶୀଘ୍ର ଆରମ୍ଭ ହୋଇପାରିବ। ଆମର ସରକାର ଏହି ସମାନ ପଦ୍ଧତି ସହିତ କାମ କରୁଛି । ଆମେ ଜାତୀୟ ସିଙ୍ଗଲ୍ ୱିଣ୍ଡୋ ସିଷ୍ଟମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛୁ । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ, କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରୁ ସମସ୍ତ ଅନୁମୋଦନ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି । ଏହା ଆମର ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଗୁଡ଼ାଏ କାଗଜପତ୍ରରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛି । ଆଜି, ପ୍ଲଗ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ପ୍ଲେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଡେଲରେ ସାରା ଦେଶରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଏହି ପାର୍କଗୁଡ଼ିକରେ ଜମି, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ, ବନ୍ଦର, ବିମାନବନ୍ଦର, ଏସବୁ ସହିତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସହ ଏକ ଦକ୍ଷ ଶ୍ରମିକ ପୁଲ ଭଳି ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି । ଯେତେବେଳେ ଏଥିରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ହେଉଛି, ଶିଳ୍ପ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ । ପିଏଲ୍‌ଆଇ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ହେଉ କିମ୍ବା ଡିଜାଇନ୍ ଲିଙ୍କ୍ଡ୍ ଗ୍ରାଣ୍ଟ, ଭାରତ ଏଣ୍ଡ ଟୁ ଏଣ୍ଡ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ସେଥିପାଇଁ ନିରନ୍ତର ନିବେଶ ମଧ୍ୟ ଆସୁଛି । ଭାରତ ଏବେ ବ୍ୟାକଏଣ୍ଡରୁ ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଷ୍ଟାକ୍ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି । ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଛୋଟ ଚିପ୍ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ । ଅବଶ୍ୟ ଆମର ଯାତ୍ରା ବିଳମ୍ବରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆମକୁ କିଛି ବି ରୋକି ପାରିବ ନାହିଁ । ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ସିଜି ପାୱାରର ପାଇଲଟ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ୪-୫ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଅର୍ଥାତ୍ ୨୮ ଅଗଷ୍ଟରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । କେନ୍ସର ପାଇଲଟ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ମାଇକ୍ରୋନ୍ ଏବଂ ଟାଟାର ପରୀକ୍ଷଣ ଚିପ୍ସ ପୂର୍ବରୁ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଉଛି । ଯେପରି ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କହିଥିଲି, ଏହି ବର୍ଷରୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଚିପ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହେବ। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର୍‌ର ସଫଳତାର କାହାଣୀ କେବଳ ଗୋଟିଏ କ୍ଷେତ୍ର କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଆମେ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛୁ, ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଯେଉଁଠାରେ ଡିଜାଇନ୍, ଉତ୍ପାଦନ, ପ୍ୟାକେଜିଂ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପକରଣ, ସବୁକିଛି ଏହି ଭାରତରେ ଉପଲବ୍ଧ। ଆମର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଫ୍ୟାବ୍ କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ଚିପ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଆମେ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛୁ ଯାହା ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନର ଆଉ ଏକ ବିଶେଷ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିଛି। ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏହା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯେ, ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଚିପ୍ସରୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପାଆନ୍ତୁ। ନୋଏଡା ଏବଂ ବାଙ୍ଗାଲୋରରେ ନିର୍ମିତ ଆମର ଡିଜାଇନ୍ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଉନ୍ନତ ଚିପ୍ସ ତିଆରି କରିବା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଚିପ୍ସ, ଯେଉଁଥିରେ କୋଟି କୋଟି ଟ୍ରାଞ୍ଜିଷ୍ଟର ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଚିପ୍ସ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଇମର୍ସିଭ୍‌ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଉପରେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆଜି ଆମେ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଗଗନଚୁମ୍ଭୀ ଅଟ୍ଟାଳିକା ଏବଂ ଚମତ୍କାର ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦେଖୁଛୁ। ଏପରି ଭିତ୍ତିଭୂମିର ମୂଳଦୁଆ ହେଉଛି ଇସ୍ପାତ। ଆମର ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ମୂଳଦୁଆ ହେଉଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ। ସେଥିପାଇଁ ଭାରତ ଆଜି ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ମିଶନ ଉପରେ କାମ କରୁଛି। ଆମେ ଆମ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବିରଳ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛୁ। ଗତ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସିଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସରକାର ମଧ୍ୟ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଏବଂ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଡିଜାଇନ୍ ପ୍ରତିଭାର ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଯୋଗଦାନ କରେ। ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମାନବ ସମ୍ବଳ କାରଖାନା। ମୁଁ ମୋର ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ନବସୃଜନକାରୀ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍‌ମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଆସିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି, ସରକାର ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଚାଲିଛି। ଡିଜାଇନ୍ ଲିଙ୍କ୍ଡ୍ ଇନସେଣ୍ଟିଭ୍ ସ୍କିମ୍ ଏବଂ ଚିପ୍ସ-ଟୁ-ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ। ସରକାର ଡିଜାଇନ୍ ଲିଙ୍କ୍ଡ୍ ଇନସେଣ୍ଟିଭ୍ ସ୍କିମ୍ କୁ ମଧ୍ୟ ପୁନଃଗଠନ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଆମର ପ୍ରୟାସ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି (ଆଇପି) ବିକଶିତ କରିବା। ନିକଟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଅନୁସନ୍ଧାନ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ପାଣ୍ଠି ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଠାରେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ବିଶେଷ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି, ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ବିଶେଷ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଛି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ନିବେଶ ପରିବେଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଏକ ବଳିଷ୍ଠ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରନ୍ତୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ‘ରିଫର୍ମ, ପର୍ଫର୍ମ ଏବଂ ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମ’ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ଆମେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାରର ଏକ ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ। ଆମେ ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛୁ। ମୁଁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ନିବେଶକଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଛି ଯେ, ଆମେ ଖୋଲା ହୃଦୟରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଯଦି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଭାଷାରେ କହିବି, ଡିଜାଇନ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ମୁଖା ସମନ୍ୱିତ। ଏବେ ସଠିକତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ କରିବାର ଏବଂ ବିଶାଳ ପରିମାଣରେ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ସମୟ। ଆମର ନୀତିଗୁଡ଼ିକ କ୍ଷଣସ୍ଥାୟୀ ସଙ୍କେତ ନୁହେଁ; ଏଗୁଡ଼ିକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା। ଆମେ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବୁ। ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ କହିବ – ‘ଭାରତରେ ଡିଜାଇନ୍, ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ, ବିଶ୍ୱ ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱସନୀୟ’ (Designed In India, Made In India, Trusted By The World)। ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସ ସଫଳ ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାଇଟ୍ ନବସୃଜନରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉ ଏବଂ ଆମର ଯାତ୍ରା ସଦାସର୍ବଦା ତ୍ରୁଟିମୁକ୍ତ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉ। ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା!
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during Semicon India 2025 at Yashobhoomi, Delhi
02 SEP 2025 12:55PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet, Ashwini Vaishnav Ji, Delhi Chief Minister Rekha Gupta Ji, Odisha Chief Minister Mohan Charan Majhi Ji, Union Minister of State Jitin Prasad Ji, SEMI’s President Ajit Manocha Ji, CEOs of the semiconductor industry from India and abroad, and their associates, our guests present here from different countries, entrepreneurs associated with start-ups, my young student friends from different states, ladies and gentlemen!
Just last night I returned from my visit to Japan and China. Are you applauding that I went there or that I came back? And today, I am present amongst you in this hall in Yashobhoomi, filled with aspirations and confidence. As you all know, I have a natural passion for technology. Recently, during my visit to Japan, I got the opportunity to visit the Tokyo Electron Factory with the Prime Minister of Japan, Shigeru Ishiba San. And their CEO was also telling us just now that Modi Sahib had come.
Friends,
This interest of mine in technology brings me amongst you again and again. That is why even today I am very happy to be among you.
Friends,
There are experts related to semiconductors from all over the world, more than 40-50 countries have their representation here, and the innovation and youth power of India is also visible here. And this combination that has been formed has only one message - The World Trusts India, The World Believes in India, And the World Is Ready to Build the Semiconductor Future with India.
I welcome all of you dignitaries who have come to Semicon India. All of you are our very important partners in the journey of developed India, in the journey of self-reliant India.
Friends,
Just a few days ago, the GDP numbers for the first quarter of this year were released. Once again India has performed better than every hope, every expectation, every assessment. On one hand, when there are concerns in economies across the world and there are challenges arising out of economic selfishness, in that environment India has achieved a growth of 7.8 percent. And this growth is in every sector, manufacturing, services, agriculture, construction, enthusiasm is visible everywhere. The speed at which India is growing today is infusing new energy in all of us, in the industry, in every citizen of the country. This is the direction of growth, which is sure to move rapidly towards making India the third largest economy.
Friends,
There is a saying in the world of semiconductors, Oil Was Black Gold, But Chips Are Digital Diamonds. Our last century was shaped by oil. The fate of the world was determined by oil wells. The global economy fluctuates depending on how much petroleum is produced from these oil wells. But the power of the 21st century has been confined to a tiny chip. These chips may be small, but they have the power to give a big boost to the world's progress. And that is why today the global market for semiconductors is reaching 600 billion dollars. And in the next few years, it will cross one trillion dollars. And I believe, with the speed at which India is progressing in the semiconductor sector, India is going to have a significant share in this one trillion market share.
Friends,
I also want to present to you what the speed of India is. In the year 2021, we started the Semicon India program, by the year 2023, India's first semiconductor plant was approved. In the year 2024, we approved some more plants, in the year 2025, we cleared 5 more projects. Overall, an investment of Eighteen Billion Dollar i.e. more than Rs 1.5 lakh crore is being made in 10 semiconductor projects. This shows the world's growing trust in India.
Friends,
You know, speed matters in semiconductors. The lesser the time from file to factory, the lesser the paperwork, the sooner the wafer work can start. Our government is working with this same approach. We have implemented the National Single Window System. Through this, all the approvals from the Centre and the states are being received on a single platform. This has freed our investors from a lot of paperwork. Today, semiconductor parks are being built across the country on a plug and play infrastructure model. These parks have facilities like land, power supply, ports, airports, connectivity to all these along with a skilled worker pool. And when incentives are also added to these, the industry is sure to flourish. Be it PLI incentives or Design Linked Grants, India is offering End to End Capabilities. That is why investment is also coming continuously. India is now moving from Backend to becoming a Full Stack Semiconductor Nation. The day is not far when India's smallest chip will drive the world's biggest change. Off-course our journey began late but nothing can stop us now. I have been told that the pilot plant of CG Power has started 4-5 days ago, i.e. from 28th August. Pilot plant of Kaynes is also about to start operating. Test chips of Micron and Tata are already being produced. As I have said earlier, commercial chips will start being produced from this year itself. This shows how fast India is progressing in the semiconductor sector.
Friends,
The success story of semiconductors in India is not limited to any one vertical or any one technology. We are creating a complete ecosystem, an ecosystem where designing, manufacturing, packaging and high-tech devices, everything is available right here in India. Our Semiconductor Mission is not limited to just one fab or one chip manufacturing. We are creating a semiconductor ecosystem that makes India self-reliant and globally competitive.
Friends,
India's semiconductor mission has another special feature. India is moving ahead in this field with the most advanced technologies in the world. It is our focus that emerging technologies get new power from chips made in India. Our Design Centers being built in Noida and Bangalore are working on making some of the most advanced chips in the world. These are chips in which billions of transistors are being stored. These chips will give new power to the immersive technologies of the 21st century.
Friends,
Today, India is continuously working on the challenges being faced by the world's semiconductor sector. Today we see skyscrapers in cities and magnificent physical infrastructure. The foundation of such infrastructure is steel. And the basis of our digital infrastructure is critical minerals. That is why India is working on the National Critical Mineral Mission today. We are working towards fulfilling our demand for rare minerals within our country. Over the last four years, we have worked extensively on critical minerals projects.
Friends,
Our government also sees a very important role for start-ups and MSMEs in the growth of the semiconductor sector. Today, India contributes 20 percent of the world's semiconductor design talent. The youth in India is the largest human capital factory of the semiconductor industry. I would like to tell my young entrepreneurs, innovators and start-ups to come forward, the government is walking shoulder to shoulder with you. Design Linked Incentive Scheme and Chips-To-Startup Programme are for you. The government is also going to revamp the Design Linked Incentive Scheme. Our effort is to develop Indian Intellectual Property (IP) in this sector. Tie-up with the recently launched Anusandhan National Research Fund will also help you.
Friends,
Many states are also participating here, many states have made special policies for the semiconductor sector, these states are emphasizing on special infrastructure in their states. I would also like to request all the states of the country to have a healthy competition with other states to develop the semiconductor ecosystem in their states and enhance the investment environment in their states.
Friends,
India has reached here following the mantra of Reform, Perform and Transform. In the coming times, we are going to start a new phase of next generation reforms. We are also working on the next phase of the India Semiconductor Mission. I would like to tell all the investors present here that we are ready to welcome you with an open heart. And if I say in your language, the design is ready, the mask is aligned. Now is the time to execute with precision, and deliver at scale. Our policies are not short-term signals; they are long-term commitments. We will fulfill your every need. The day is not far when the whole world will say – Designed in India, Made in India, Trusted by the World. May every bit of our efforts be successful, every byte be filled with innovation, and may our journey always be error-free and full of high performance. With this sentiment, best wishes to all of you!
Thank You!