Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during Semicon India 2025 at Yashobhoomi, Delhi
02 SEP 2025 12:55PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet, Ashwini Vaishnav Ji, Delhi Chief Minister Rekha Gupta Ji, Odisha Chief Minister Mohan Charan Majhi Ji, Union Minister of State Jitin Prasad Ji, SEMI’s President Ajit Manocha Ji, CEOs of the semiconductor industry from India and abroad, and their associates, our guests present here from different countries, entrepreneurs associated with start-ups, my young student friends from different states, ladies and gentlemen!
Just last night I returned from my visit to Japan and China. Are you applauding that I went there or that I came back? And today, I am present amongst you in this hall in Yashobhoomi, filled with aspirations and confidence. As you all know, I have a natural passion for technology. Recently, during my visit to Japan, I got the opportunity to visit the Tokyo Electron Factory with the Prime Minister of Japan, Shigeru Ishiba San. And their CEO was also telling us just now that Modi Sahib had come.
Friends,
This interest of mine in technology brings me amongst you again and again. That is why even today I am very happy to be among you.
Friends,
There are experts related to semiconductors from all over the world, more than 40-50 countries have their representation here, and the innovation and youth power of India is also visible here. And this combination that has been formed has only one message - The World Trusts India, The World Believes in India, And the World Is Ready to Build the Semiconductor Future with India.
I welcome all of you dignitaries who have come to Semicon India. All of you are our very important partners in the journey of developed India, in the journey of self-reliant India.
Friends,
Just a few days ago, the GDP numbers for the first quarter of this year were released. Once again India has performed better than every hope, every expectation, every assessment. On one hand, when there are concerns in economies across the world and there are challenges arising out of economic selfishness, in that environment India has achieved a growth of 7.8 percent. And this growth is in every sector, manufacturing, services, agriculture, construction, enthusiasm is visible everywhere. The speed at which India is growing today is infusing new energy in all of us, in the industry, in every citizen of the country. This is the direction of growth, which is sure to move rapidly towards making India the third largest economy.
Friends,
There is a saying in the world of semiconductors, Oil Was Black Gold, But Chips Are Digital Diamonds. Our last century was shaped by oil. The fate of the world was determined by oil wells. The global economy fluctuates depending on how much petroleum is produced from these oil wells. But the power of the 21st century has been confined to a tiny chip. These chips may be small, but they have the power to give a big boost to the world's progress. And that is why today the global market for semiconductors is reaching 600 billion dollars. And in the next few years, it will cross one trillion dollars. And I believe, with the speed at which India is progressing in the semiconductor sector, India is going to have a significant share in this one trillion market share.
Friends,
I also want to present to you what the speed of India is. In the year 2021, we started the Semicon India program, by the year 2023, India's first semiconductor plant was approved. In the year 2024, we approved some more plants, in the year 2025, we cleared 5 more projects. Overall, an investment of Eighteen Billion Dollar i.e. more than Rs 1.5 lakh crore is being made in 10 semiconductor projects. This shows the world's growing trust in India.
Friends,
You know, speed matters in semiconductors. The lesser the time from file to factory, the lesser the paperwork, the sooner the wafer work can start. Our government is working with this same approach. We have implemented the National Single Window System. Through this, all the approvals from the Centre and the states are being received on a single platform. This has freed our investors from a lot of paperwork. Today, semiconductor parks are being built across the country on a plug and play infrastructure model. These parks have facilities like land, power supply, ports, airports, connectivity to all these along with a skilled worker pool. And when incentives are also added to these, the industry is sure to flourish. Be it PLI incentives or Design Linked Grants, India is offering End to End Capabilities. That is why investment is also coming continuously. India is now moving from Backend to becoming a Full Stack Semiconductor Nation. The day is not far when India's smallest chip will drive the world's biggest change. Off-course our journey began late but nothing can stop us now. I have been told that the pilot plant of CG Power has started 4-5 days ago, i.e. from 28th August. Pilot plant of Kaynes is also about to start operating. Test chips of Micron and Tata are already being produced. As I have said earlier, commercial chips will start being produced from this year itself. This shows how fast India is progressing in the semiconductor sector.
Friends,
The success story of semiconductors in India is not limited to any one vertical or any one technology. We are creating a complete ecosystem, an ecosystem where designing, manufacturing, packaging and high-tech devices, everything is available right here in India. Our Semiconductor Mission is not limited to just one fab or one chip manufacturing. We are creating a semiconductor ecosystem that makes India self-reliant and globally competitive.
Friends,
India's semiconductor mission has another special feature. India is moving ahead in this field with the most advanced technologies in the world. It is our focus that emerging technologies get new power from chips made in India. Our Design Centers being built in Noida and Bangalore are working on making some of the most advanced chips in the world. These are chips in which billions of transistors are being stored. These chips will give new power to the immersive technologies of the 21st century.
Friends,
Today, India is continuously working on the challenges being faced by the world's semiconductor sector. Today we see skyscrapers in cities and magnificent physical infrastructure. The foundation of such infrastructure is steel. And the basis of our digital infrastructure is critical minerals. That is why India is working on the National Critical Mineral Mission today. We are working towards fulfilling our demand for rare minerals within our country. Over the last four years, we have worked extensively on critical minerals projects.
Friends,
Our government also sees a very important role for start-ups and MSMEs in the growth of the semiconductor sector. Today, India contributes 20 percent of the world's semiconductor design talent. The youth in India is the largest human capital factory of the semiconductor industry. I would like to tell my young entrepreneurs, innovators and start-ups to come forward, the government is walking shoulder to shoulder with you. Design Linked Incentive Scheme and Chips-To-Startup Programme are for you. The government is also going to revamp the Design Linked Incentive Scheme. Our effort is to develop Indian Intellectual Property (IP) in this sector. Tie-up with the recently launched Anusandhan National Research Fund will also help you.
Friends,
Many states are also participating here, many states have made special policies for the semiconductor sector, these states are emphasizing on special infrastructure in their states. I would also like to request all the states of the country to have a healthy competition with other states to develop the semiconductor ecosystem in their states and enhance the investment environment in their states.
Friends,
India has reached here following the mantra of Reform, Perform and Transform. In the coming times, we are going to start a new phase of next generation reforms. We are also working on the next phase of the India Semiconductor Mission. I would like to tell all the investors present here that we are ready to welcome you with an open heart. And if I say in your language, the design is ready, the mask is aligned. Now is the time to execute with precision, and deliver at scale. Our policies are not short-term signals; they are long-term commitments. We will fulfill your every need. The day is not far when the whole world will say – Designed in India, Made in India, Trusted by the World. May every bit of our efforts be successful, every byte be filled with innovation, and may our journey always be error-free and full of high performance. With this sentiment, best wishes to all of you!
Thank You!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
দিল্লীগী য়শোভুমীদা পাংথোকপা সেমিকোন ইন্দিয়া 2025তা থমখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
02 SEP 2025 12:55PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী ঐহাক্কী মরূপ অশ্বিনী বৈষ্ণবজী, দিল্লীগী মুখ্য মন্ত্রী রেখা গুপ্তজী, ওরিশাগী মুখ্য মন্ত্রী মোহন চরণ মাঝীজী, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী জিতিন প্রসাদজী, সেমিগী প্রসিদেন্ত অজিৎ মনোচাজী, লৈবাক অমসুং মপান্দগী লাকপা সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রীগী সি.ই.ও.শিং, অমসুং মখোয়গী মরী লৈনবশিং, তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদগী মফম অসিদা শরুক য়াখিবা ঐখোয়গী মীথুংলেনশিং, স্তার্ত-অপকা মরী লৈনবা ইন্ত্রপ্রিনরশিং, তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদগী লাকপা ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরূপ মহৈরোইশিং, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং।
ঙরাং নুমিদাং ঐহাক জাপান অমসুং চাইনাদা চৎতুনা হল্লকখি। ঙসি ঐহাক য়শোভুমীদা এস্পিরেসন অমসুং কনফিদেন্সনা থল্লিবা মফম অসিদা, অদোমগী মরক্তা লৈজরি। অদোম পুম্নমক্না খঙনরবনি, তেক্নোলোজীগী লমদা ঐহাক্কী পুক্নিং থৌগৎপীবা অসি মহৌশাগীনি। হৌজিক ঐহাক্না জাপান খোংচৎ মনুংদা, মফম অদুগী প্রধান মন্ত্রী শিগেরু ইশিবা সানগা লোয়ননা, তোকিও ইলেক্ত্রোন ফেক্তরীদা চৎপগী খুদোংচাবা ফংখি। অমসুং মহাক্কী সি.ই.ও.সু মোদী সাহেব লাকখিবগী মতাংদা ঐখোয়গা হৌজিক ৱারী শানরি।
মরুপশিং,
তেক্নোলোজীগী লমদা ঐহাক্কী পুক্নিং চিংশিল্লকপনা ঐহাকপু হন্না হন্না অদোমগী মরক্তা পুরকই। অদুম ওইনমক ঙসিসু অদোমগী মরক্তা লাকপদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
মরুপশিং,
মালেম শিনবা থুংনা সেমিকন্দক্তরগা মরী লৈনবা এক্সপর্তশিং লৈরি, লৈবাক ৪০-৫০ হেন্না মফম অসিদা রিপ্রজেন্তেসন লৈরি, অমসুং ভারতকী ইনোবেসন অমসুং য়ুথ পাৱরসু মফম অসিদা উবা ফংলি। অমসুং মসিগী অপুনবা অসিনা মান্নবা পাউজেল অমা পীরি- মালেম অসিনা ভারতপু থাজৈ, মালেম অসিনা ভারতপু থাজৈ, অমসুং মালেম অসিনা ভারতকা লোয়ননা সেমিকন্দক্তরগী তুংলমচৎ অমা শেম্নবা শেম-শারি।
সেমিকোন ইন্দিয়াদা লাকখিবা ময়াম পুম্নমকপু ঐনা থাগৎচরি। অদোম পুম্নমক অসি চাউখৎলবা ভারতকী খোঙচৎতা, আত্মনির্ভর ভারতকী খোঙচৎতা, ঐখোয়গী য়াম্না মরু ওইবা পার্তনরশিংনি।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, চহি অসিগী অহানবা ক্বার্তরগী জি.দি.পি. ভারতনা হেক হেক আশা তৌবদগী হেন্না ফনা পাংথোকখ্রে। মালেম পুম্বগী ইকোনোমীদা অৱাবা কয়া লৈরিঙৈ, শেন্মিৎলোনগী স্বার্থনা মরম ওইদুনা অৱাবা কয়া মায়োক্নরিঙৈ মতম অসিদা ভারতনা চাদা ৭.৮গী গ্রোথ ফংখ্রে। অমসুং মসিগী গ্রোথ অসি সেক্তর খুদিংমক্তা, মেন্যুফেকচরিং, সর্ভিসেস, এগ্রিকলচর, কন্সত্রক্সন, মফম খুদিংমক্তা উবা ফংলি। ঙসি ভারত অসি য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লি। মসিনা ঐখোয় পুম্নমক্তা, ইন্দস্ত্রীদা, লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংদা অনৌবা ইনর্জী পীরি। ভারতপু খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইকোনোমী ওইহন্নবগী মায়কৈদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লক্লিবা অসি অচুম্বা খোঙথাং অমনি।
মরুপশিং,
সেমিকন্দক্তরগী মালেমদা ৱাফম অমা হায়নৈ, ওইল অসি ব্লেক গোল্দনি, অদুবু চিপশিং অসি দিজিতেল দাইমন্দশিংনি। ঐখোয়গী মমাংঙৈগী চহীচা অসি ওইলনা শেপ তৌখি। মালেমগী লাইবক অসি থাউগী গুহাশিংনা লেপ্পি। গ্লোবেল ইকোনোমী অসি থাউগী গুহাশিং অসিদগী পেট্রোলিয়ম কয়াম য়াম্না পুথোক্কনি হায়বগী মতুং ইন্না মথং-মনাও নাইনা লাকই। অদুবু ২১শুবা চহীচাগী শক্তি অসি অপীকপা চিপ অমদা লৈহৌরে। হায়রিবা চিপশিং অসি পীক্লবসু মালেমগী চাউখৎ থৌরাংবু খুমাং চাউশিলহনবা ঙম্বগী পাঙ্গল লৈ। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঙসি সেমিকন্দক্তরশিংগী মালেমগী কৈথেল অসি দোল্লর বিল্লিয়ন ৬০০ য়ৌরে। অমসুং লাক্কদৌরিবা চহি খরদা মসি দোল্লর ত্রিলিয়ন অমা হেনগৎলক্কনি। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ভারতনা সেমিকন্দক্তর সেক্তরদা য়াম্না থুনা খুমাং চাউশিল্লি। মসিগী ত্রিলিয়ন অমগী মার্কেত শেয়র অসিদা ভারতকী মরুওইবা শরুক অমা লৈগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী স্পীদ করিনো, মসিসু ঐহাক্না অদোমগী মমাংদা থমজনীংই। ২০২১দা ঐখোয়না সেমিকোন ইন্দিয়া প্রোগ্রাম হৌদোক্লে। ২০২৩ ফাওবদা ভারতকী অহানবা সেমিকন্দক্তর প্লান্ত এপ্রুব তৌখ্রে। চহি ২০২৪দা ঐখোয়না অতোপ্পা প্লান্ত খরসু অয়াবা পীখি, চহি ২০২৫দা ঐখোয়না অতোপ্পা প্রোজেক্ত মঙা ক্লিয়র তৌখি, সেমিকন্দক্তরগী প্রোজেক্ত ১০দা পুন্না দোল্লর বিল্লিয়ন ১৮, হায়বদি লুপা লাখ ১.৫ হেন্না ইনভেস্ত তৌখি। মসিনা ভারতকী মায়কৈদা মালেমগী মীয়াম্না থাজবা হেনগৎলক্লিবা অদু উৎলি।
মরুপশিং,
অদোম্না খঙলে, সেমিকন্দক্তরশিংদা স্পীদ মেত্তর তৌই। ফাইলদগী ফেক্টরীগী মতম অদু য়াম্নমক হন্থরগনি, পেপরৱার্ক অদু য়াম্নমক হন্থরগনি, অমসুং ৱেফর ৱার্ক অদু থুনা হৌরগনি। ঐখোয়গী সরকারনা অসিগুম্বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক তৌরি। ঐখোয়না নেস্নেল সিঙ্গল ৱিন্দো সিস্তেম চৎনহনখ্রে। মসিনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী এপ্রুবেল পুম্নমক অমত্তা ওইবা প্লেৎফোর্মদা ফংহল্লি। মসিনা ঐখোয়গী ইনভেস্তরশিংবু পেপরৱার্ক ময়ামদগী কনবা ঙমহনখি। ঙসিদি লৈবাক শীনবা থুংনা প্লগ এন্দ প্লে ইনফ্রাস্ত্রকচর মোদেলদা সেমিকন্দক্তর পার্কশিং শেমগৎলি। পার্কশিং অসিদা লম, পাৱর সপ্লাই, পোর্তশিং, এয়রপোর্তশিং, পুম্নমক্কী কনেক্তিবিতীগা লোইননা স্কিল্দ ৱর্কর পুল ফাওবগী খুদোংচাবা লৈ। অমসুং মসিগা লোয়ননা ইন্সেন্তিবশিংসু মরী লৈনরকপা মতমদা, ইন্দস্ত্রী অসি চাউখৎপা ঙমগনি। পি.এল.আই. ইন্সেন্তিব ওইগেরা, দিজাইন লিঙ্ক গ্রান্ত ওইগেরা, ভারতনা এন্দ তু এন্দ কেপেবিলিতীশিং পীরি। মরম অদুনা ইনভেস্তমেন্তসু লেপ্তনা লাক্লি। ভারত অসি হৌজিক বেকএন্দদগী ফোল স্তেক সেমিকন্দক্তর নেসন অমা ওইবগী মায়কৈদা চংশিল্লি। ভারতকী খ্বাইদগী পীকপা চিপ অসিনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহোংবা পুরকপা নুমিৎ অদু অরাপ্পা নত্তে। ঐখোয়গী খোঙচৎ অসি অথেঙবা মতমদা হৌখি অদুবু হৌজিক্তি করিগুম্বা অমত্তনা ঐখোয় থিংবা ঙম্লোই। সি জি পাৱরগী পাইলোৎ প্লান্ত অসি নুমিৎ ৪-৫গী মমাংদা, হায়বদি ওগস্ত ২৮তগী হৌখ্রে হায়না ঐহাক্না খঙজখি। কেন্সকী পাইলোৎ প্লান্তসু হৌগদৌরি। তেস্ত চিপশিং অসি মাইক্রোন অমসুং টাটাগী মমাংদা থাদোকখ্রে। ঐহাক্না মমাংদা হায়খিবগুম্না, কমর্সিএল চিপশিং চহি অসিদগী পুথোকপা হৌরগনি। মসিনা সেমিকন্দক্তর সেক্তরদা ভারতনা কয়া য়াম্না খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লিবগে হায়বদু উৎলি ।
মরুপশিং,
ভারত্তা সেমিকন্দক্তরশিংগী মায় পাকপগী ৱারী অসি ভর্টিকল অমত্তদা, তেক্নোলোজী অমত্তদা অকক্নবা ওইদে। ঐখোয়না মপুং ফাবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলি। মসিদা দিজাইনিং, মেনুফেকচরিং, পেকেজিং অমসুং হাই-তেক দিভাইস পুম্নমক ভারত্তা ফংই। ঐখোয়গী সেমিকন্দক্তর মিসন অসি ফেব অমা নৎত্রগা চিপ অমা শেমগৎপদা অকক্নবা ওইদে। ঐখোয়না সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলি, মসিনা ভারতপু আত্মানির্ভর অমসুং গ্লোবেল্লি কম্পিতিতিব ওইহল্লগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী সেমিকন্দক্তর মিসনগী অতোপ্পা অখন্নবা মশক অমা লৈরি। ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী এদভান্স তেক্নোলোজীশিংগা লোয়ননা লম অসিদা মাংলোমদা চংশিল্লি। অনৌবা তেক্নোলোজীশিং, ভারত্তা শাবা চিপশিংদগী অনৌবা পাৱর ফংহনবা অসি ঐখোয়গী মীৎয়েংনি। নোইদা অমসুং বেঙ্গলোরদা শেমগৎলিবা ঐখোয়গী দিজাইন সেন্তরশিংনা মালেমগী খ্বাইদগী এদভান্স ওইরবা চিপশিং শেমগৎনবা থবক পায়খৎলি। অসিগুম্বা চিপশিং অসিদা ত্রান্সিস্তর বিলিয়ন কয়া অমা স্তোর তৌরি। চিপশিং অসিনা ২১শুবা চহিচাগী ইম্মর্সিভ তেক্নোলোজীশিংদা অনৌবা পাৱর ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি মালেমগী সেমিকন্দক্তর সেক্তরগী মায়োক্তা লৈরিবা শিংনবশিং অদুদা ভারতনা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। ঙসিদি ঐখোয়না শহরশিংদা অৱাংবা থাক্কী বিলদিংশিং, অঙকপা ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং উবা ফংলি। অসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিগী য়ুম্ফমদি স্তীল ওইগনি। অমসুং ঐখোয়গী দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী য়ুম্ফমদি ক্রিতিকেল মিনরেলশিংনি। মরম অসিনা ঙসি ভারতনা নেস্নেল ক্রিতিকেল মিনরেল মিসনদা থবক পায়খৎলি। ঐখোয়না রের মিনরেলশিংগী দিমান্দ অসি ময়ুমদা মপুং ফাহনবা হোৎনরি। হৌখিবা চহি মরি অসিদা, ঐখোয়না ক্রিতিকেল মিনরেলস প্রোজেক্তশিংদা কন্না থবক তৌখি।
মরুপশিং,
সেমিকন্দক্তর সেক্তর চাউখৎহনবদা ঐখোয়গী সরকারনা স্তার্ত অপশিং অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংবুসু অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। ঙসিদি মালেমগী সেমিকন্দক্তর দিজাইন তেলেন্তকী ২০% ভারতনা কন্ত্রিব্যুত তৌরি। ভারত্তা লৈরিবা নহাশিং অসি সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রীগী খ্বাইদগী চাউবা হ্যুমেন কেপিতেল ফেক্তরীনি। ঐহাক্না ঐখোয়গী নহা ওইরিবা ইন্তর্প্রিনরশিং, ইন্নোবেতরশিং, স্তার্ত অপশিংবু অদোম্না মাংলোমদা চংশিনবীয়ু হায়না হায়গনি। সরকারনা অদোমগী নাকলদা লেপ্লি। দিজাইন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিম অমসুং চিপস-তু-স্তার্ত অপ প্রোগ্রাম অসি অদোমগীদমক্তনি। সরকারনা দিজাইন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিমবু অনৌবা মওংদা শেমগৎলি। ঐখোয়গী হোৎনবা অসি সেক্তর অসিদা ভারতকী ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী (আই.পি.) নেস্নেল রিসর্চ ফন্দগা লোইননা তেয়র-অপ তৌদুনা হৌদোকখিবা রিসর্চ অসিনা অদোমবু মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
রাজ্য কয়ানা সেমিকন্দক্তর সেক্তরগীদমক্তা অখন্নবা পোলিসীশিং শেমখ্রে। রাজ্যশিং অসিনা অখন্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অওনবা পুরক্লি। ঐহাক্না লৈবাক অসিগী রাজ্য পুম্নমক্তা হায়জরি মদুদি মখোয়না সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেম শেমগৎনবা অতোপ্পা রাজ্যশিংগা হকচাং ফনা চাংদম্ননবা অমসুং মখোয়গী মফমদা ইনভেস্তমেন্তকী ফিভম ফগৎহন্নবা হোৎনবীয়ু।
মরুপশিং,
ভারত অসি রিফোর্ম, পর্ফোর্ম অমসুং ত্রান্সফোর্মগী মন্ত্রদা চৎতুনা মফম অসিদা য়ৌরে। লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা ঐখোয়না নেক্স জেনরেসন রিফোর্মশিংগী অনৌবা রাউন্দ অমা হৌদোক্লগনি। ঐখোয়না ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর মিসনগী মথংগী ফেজকী থবকসু পায়খৎলি। ঐহাক্না মফম অসিদা লাক্লিবা ইনভেস্তর পুম্নমক্তা হায়জনীংবদি ঐখোয়না অদোমবু থম্মোয় শেংনা তরাম্না ওকচরি। অমসুং অদোমগী লোনদা হায়রগদি, দিজাইন রেদি, মাস্ক এলাইন তৌরে। হৌজিক মতম অসি অখন্নবা মওংদা থবক পাংথোক্নবা, অমসুং স্কেলদা পীথোক্নবা মতম ওইরে। ঐখোয়গী পোলিসীশিং অসি অতেনবা মতমগী সিগ্নেলশিং নত্তে, মসি অশাংবা মতমগী কম্মিতমেন্তশিংনি। ঐখোয়না অদোমগী মথৌ তাবা খুদিংমক পাংথোক্কনি। মালেম পুম্বনা হায়গদবা নুমিৎ অদু য়াম্না লাপ্না লৈররোই- ভারত্তা দিজাইন তৌবা, ভারত্তা শাবা অমসুং মালেম্না থাজবা। ঐখোয়গী হোৎনবা খুদিংমক মায় পাকপা ওইরসনু, বাইত খুদিংমক ইনোবেসনগা মরী লৈনবা ওইরসনু, অমসুং ঐখোয়গী খোঙচৎ অসি অশোয়বা লৈতবা অমসুং অৱাংবা থাক্কী পর্ফোমেন্সনা মপুং ফাবা ওইরসনু। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা অদোম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি!
থাগৎচরি!