Prime Minister's Office
Prime Minister visits a semiconductor facility in Sendai, Miyagi Prefecture
30 AUG 2025 11:52AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, accompanied by the Prime Minister of Japan, H.E. Mr. Shigeru Ishiba, today travelled to Sendai in Miyagi Prefecture. In Sendai, the two leaders visited Tokyo Electron Miyagi Ltd (TEL Miyagi), a leading Japanese company in the semiconductor sector. Prime Minister was briefed about TEL’s role in the global semiconductor value chain, its advanced manufacturing capabilities and its ongoing and planned collaborations with India. The factory visit gave the leaders a practical understanding of the opportunities that exist between the two countries to forge collaboration in the field of semiconductor supply chain, fabrication and testing.
The visit to Sendai highlighted the complementarity between India’s growing semiconductor manufacturing ecosystem and Japan’s strengths in advanced semiconductor equipment and technology. Both sides reaffirmed their commitment to deepening cooperation in this sector, building on the Memorandum of Cooperation on the Japan–India Semiconductor Supply Chain Partnership as well as ongoing partnerships under the India–Japan Industrial Competitiveness Partnership and Economic Security Dialogue.
This joint visit by Prime Minister Modi and Prime Minister Ishiba also underscored the shared vision of India and Japan to develop robust, resilient and trusted semiconductor supply chains. Prime Minister Modi conveyed his appreciation to Prime Minister Ishiba for joining him in this visit and reaffirmed India’s readiness to work closely with Japan in this strategic domain.
Prime Minister Ishiba hosted a lunch in honour of Prime Minister Modi in Sendai. The Governor of Miyagi Prefecture along with other dignitaries were present on the occasion.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মিয়াগী প্রিফেকচরগী সেন্দাইদা লৈবা সেমিকন্দক্তর ফেসিলিতী অমদা চৎখ্রে
30 AUG 2025 11:52AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জপানগী প্রধান মন্ত্রী ঐচ.ই. মিস্তর শিগেরু ইশিবাগা লোয়ননা ঙসি মিয়াগী প্রিফেকচরগী সেন্দাইদা চৎখ্রে। সেন্দাইদা লুচিংবা অনিনা সেমিকন্দক্তর সেক্তরদা মকোক থোংবা জপানগী কম্পনী অমা ওইরিবা তোকিও ইলেক্ত্রোন মিয়াগী লিমিতেদ (TEL মিয়াগী) দা চৎখি। গ্লোবেল সেমিকন্দক্তর ভেল্যু চেনদা TELগী থৌদাং, মাগী এদভান্স মেন্যুফেকচরিং কেপাবিলিতীশিং অমসুং ভারতকা লোয়ননা হৌজিক চত্থরিবা অমসুং থৌরাং তৌরিবা কোলাবোরেসনশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীদা পাউদমখি। ফেক্টরীদা চৎপদা অসিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেন, ফেব্রিকেসন অমসুং তেস্তিংগী লমদা তেংবাং পীননবা লৈরিবা খুদোংচাবশিংগী মতাংদা লুচিংবশিংদা প্রেক্তুকেল অন্দরস্তেন্দিং অমা পীখি।
সেন্দাইদা চৎখিবা খোঙচৎ অসিনা ভারতকী হেনগৎলক্লিবা সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিং ইকোসিস্তেম অমসুং এদভান্স সেমিকন্দক্তর ইক্বিপমেন্ত অমসুং তেক্নোলোজীদা জপানগী মপাঙ্গলগী মরক্তা লৈরিবা মরী অদু উৎখি। জপান-ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেন পার্তনরশিপকী মতাংদা মেমোরেন্দম ওফ কোওপরেসন অমসুং ইন্দিয়া-জপান ইন্দস্ত্রীএল কম্পিতিতিবনেস পার্তনরশিপ অমসুং ইকনোমিক সেক্যুরিতী দাইলোগকী মখাদা হৌজিক চত্থরিবা পার্তনরশিপকী মখাদা সেক্তর অসিদা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা নাকল অনিমক্না মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং প্রধান মন্ত্রী ইশিবাগী অপুনবা খোঙচৎ অসিনা ভারত অমসুং জপানগী মরক্তা মপাঙ্গল কনবা, রেসিলিয়েন্ত অমসুং থাজবা য়াবা সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেন শেমগৎনবা অপুনবা মীৎয়েং অদুসু ময়েক শেংহল্লি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ইশিবাবু মহাক্কী খোঙচৎ অসিদা শরুক য়াবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং স্ত্রেতেজিক দোমেন অসিদা জপানগা লোয়ননা নক্না থবক তৌমিন্ননবা ভারতনা শেম-শারি হায়না অমুক হন্না থাজবা পীখি।
প্রধান মন্ত্রী ইশিবানা সেন্দাইদা প্রধান মন্ত্রী মোদীদা ইকায় খুম্নবা উৎপা ওইনা নুমিদাংগী চাকলেন অমা শিনখি। থৌরম অদুদা মিয়াগী প্রিফেকচরগী গভর্নর অমসুং অতোপ্পা মশক নাইবা মীওইশিংসু শরুক য়াখি।