কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
কৰ্ণাটক, তেলেংগানা, বিহাৰ আৰু অসম উপকৃত হোৱাকৈ তিনিটা প্ৰকল্পৰ মাল্টি ট্ৰেকিং আৰু গুজৰাটৰ কচ্চৰ দুৰ্গম অঞ্চল সংযোগ কৰিবলৈ নতুন ৰে’ল লাইনৰ অনুমোদন কেবিনেটৰ
এই সিদ্ধান্তই যাত্ৰী আৰু মালবাহী যাতায়তক উপকৃত কৰিব; কচ্চত নতুন ৰে’ল লাইনে কচ্চৰ ৰান, হৰপ্পা ক্ষেত্ৰ ধোলাভিৰা, কোটেশ্বৰ মন্দিৰ, নাৰায়ণ সৰোবৰ আৰু লখপট দুৰ্গৰ সীমান্তৱৰ্তী অঞ্চলক সংযোগ কৰি পৰ্যটন বৃদ্ধি কৰিব
ৰে’লৱেই ইয়াৰ বৰ্তমানৰ নেটৱৰ্কত ৫৬৫ কিলোমিটাৰ পথ সংযোজনে কয়লা, চিমেণ্ট, ক্লিংকাৰ, ফ্লাই এছ, তীখা, কণ্টেইনাৰ, সাৰ, কৃষিজাত সামগ্ৰী আৰু পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আদিৰ পৰিবহণে উদগনি লাভ কৰিব
27 AUG 2025 4:50PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ৰে’ল মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰায় ১২,৩২৮ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ চাৰিটা প্ৰকল্পত অনুমোদন জনাইছে। সেই প্ৰকল্পসমূহ হৈছে-
(১) দেশালপাৰ–হাজিপীৰ–লুনা আৰু ভায়োৰ–লখপট নতুন ৰে’ল পথ
(২) ছেকেন্দ্ৰাবাদ (সনাথনগৰ)– ৱাডী তৃতীয় আৰু চতুৰ্থ ৰে’ল পথ
(৩) ভগলপুৰ– জামালপুৰ তৃতীয় ৰে’ল পথ
(৪) ফৰকাটিং– নিউ তিনিচুকীয়া দ্বিতীয় ৰে’ল পথ
সংশ্লিষ্ট প্ৰকল্পসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে যাত্ৰী আৰু সামগ্ৰী উভয়ৰে নিৰৱচ্ছিন্ন আৰু দ্ৰুত পৰিবহণ নিশ্চিত কৰা। এই পদক্ষেপসমূহে সংযোগ প্ৰদান আৰু ভ্ৰমণৰ সুবিধা উন্নত কৰাৰ লগতে লজিষ্টিক ব্যয় হ্ৰাস কৰাৰ লগতে তেল আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব। তদুপৰি এই প্ৰকল্পসমূহে কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰাত অৰিহণা যোগাব, যাৰ ফলত বহনক্ষম আৰু কাৰ্যক্ষম ৰে’ল পৰিচালনাৰ প্ৰসাৰ ঘটিব। এই প্ৰকল্পসমূহে নিৰ্মাণৰ সময়ত প্ৰায় ২৫১ লাখ মানৱ দিন প্ৰত্যক্ষ কৰ্মসংস্থাপনৰ সৃষ্টি কৰিব।
প্ৰস্তাৱিত নতুন ৰে’ল পথে কচ্চৰ দুৰ্গম অঞ্চলসমূহৰ সৈতে সংযোগ প্ৰদান কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা গুজৰাটৰ বৰ্তমানৰ ৰে’লৱে নেটৱৰ্কৰ ১৪৫ ৰুট কিলোমিটাৰ পথ আৰু ১৬৪ ট্ৰেক কিলোমিটাৰ যোগ কৰিব আৰু ইয়াৰ আনুমানিক খৰচ হ’ব ২,৫২৬ কোটি টকা। প্ৰকল্পটোৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ সময়সীমা ৩ বছৰ। গুজৰাটত পৰ্যটনক প্ৰসাৰিত কৰাৰ উপৰি এই নতুন ৰে’ল পথে নিমখ, চিমেণ্ট, কয়লা, ক্লিংকাৰ আৰু বেনটনাইটৰ পৰিবহণতো সহায় কৰিব। এই প্ৰকল্পৰ কৌশলগত গুৰুত্ব হ’ল ই কচ্চ ৰাণৰ সৈতে সংযোগ প্ৰদান কৰিব। হৰপ্পা ক্ষেত্ৰ ধোলাভিৰা, কোটেশ্বৰ মন্দিৰ, নাৰায়ণ সৰোবৰ আৰু লখপট দুৰ্গও ৰে’ল নেটৱৰ্কে সামৰি ল’ব কাৰণ ১৩টা নতুন ৰে’ল ষ্টেচন সংযোজন কৰা হ’ব যাৰ ফলত ৮৬৬খন গাঁও আৰু প্ৰায় ১৬ লাখ জনসংখ্যা উপকৃত হ’ব।
বৃহৎ পৰিসৰত সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে অনুমোদিত মাল্টি ট্ৰেকিং প্ৰকল্পসমূহে প্ৰায় ৩,১০৮খন গাঁও আৰু প্ৰায় ৪৭.৩৪ লাখ জনসংখ্যা আৰু এখন আকাংক্ষিত জিলা (কালাবুৰ্গী)ৰ সংযোগ প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত কৰ্ণাটক, তেলেংগানা, বিহাৰ আৰু অসমৰ দৰে ৰাজ্যসমূহ উপকৃত হ’ব। কৰ্ণাটক আৰু তেলেংগানাত বিস্তৃত ১৭৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ছেকেন্দ্ৰবাদ (সনাথনগৰ)-ৱাডী তৃতীয় আৰু চতুৰ্থ লাইনৰ কাম সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ সময় পাঁচ বছৰ আৰু ইয়াৰ বাবে ব্যয় ৫,০১২ কোটি টকা ধাৰ্য কৰা হৈছে, আনহাতে বিহাৰৰ ৫৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ভগলপুৰ-জামালপুৰ তৃতীয় লাইনৰ নিৰ্মাণৰ সময় তিনি বছৰৰ আৰু ইয়াৰ বাবে ১,১৫৬ কোটি টকা ধাৰ্য কৰা হৈছে। ১৯৪ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ফৰকাটিং-নিউ তিনিচুকীয়া দ্বৈত পথ প্ৰকল্পৰ বাবে নিৰ্মাণৰ সময় চাৰি বছৰ নিৰ্ধাৰণ কৰি ৩,৬৩৪ কোটি টকা ধাৰ্য কৰা হৈছে।
বৰ্ধিত লাইন ক্ষমতাই গতিশীলতা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব, যাৰ ফলত ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা আৰু সেৱাৰ নিৰ্ভৰযোগ্যতা উন্নত হ’ব। এই মাল্টি-ট্ৰেকিং প্ৰকল্পসমূহে কাৰ্য্যকলাপ সুশৃংখলিত কৰা আৰু যাত্ৰীৰ ভিৰ হ্ৰাস কৰাটো নিশ্চিত। এই প্ৰকল্পসমূহ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নতুন ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে মিল আছে, যিয়ে অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণক সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ জৰিয়তে "আত্মনিৰ্ভৰ" কৰি তুলিব যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ কৰ্মসংস্থাপন/স্বনিয়োজনৰ সুযোগ বৃদ্ধি পাব।
এই প্ৰকল্পসমূহ পিএম-গতি শক্তি নেচনেল মাষ্টাৰ প্লেনৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে সংহত পৰিকল্পনা আৰু অংশীদাৰসকলৰ পৰামৰ্শৰ জৰিয়তে বহু-আৰ্হিৰ সংযোগ আৰু লজিষ্টিক দক্ষতা বৃদ্ধি কৰা। গুজৰাট, কৰ্ণাটক, তেলেংগানা, বিহাৰ আৰু অসমৰ ১৩খন জিলাক সামৰি লোৱা এই চাৰিটা প্ৰকল্পই ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ বৰ্তমানৰ নেটৱৰ্কত প্ৰায় ৫৬৫ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্য যোগ কৰিব।
কয়লা, চিমেণ্ট, ক্লিংকাৰ, ফ্লাইছ, তীখা, কণ্টেইনাৰ, সাৰ, কৃষিজাত সামগ্ৰী আৰু পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আদি সামগ্ৰী পৰিবহণৰ বাবে এইবোৰ অপৰিহাৰ্য পথ। ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ কামৰ ফলত ৬৮ এমটিপিএ (বছৰি মিলিয়ন টন) অতিৰিক্ত মালবাহী যাতায়ত হ’ব। ৰে’লৱে পৰিৱেশ অনুকূল আৰু শক্তি-দক্ষ পৰিবহণ পদ্ধতি হোৱাৰ বাবে জলবায়ুৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত আৰু দেশৰ লজিষ্টিক ব্যয় হ্ৰাস, তেল আমদানি হ্ৰাস (৫৬ কোটি লিটাৰ) আৰু কাৰ্বন নিৰ্গমন (৩৬০ কোটি কিলোগ্ৰাম) হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব, যিটো ১৪ কোটি গছ ৰোপণৰ সমতুল্য।
প্ৰস্তাৱিত প্ৰকল্পসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে কয়লা, কণ্টেইনাৰ, চিমেণ্ট, কৃষি সামগ্ৰী, অটোম’বাইল, পি অ’ এল, লোহা আৰু তীখা আৰু অন্যান্য সামগ্ৰী পৰিবহণৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ পথসমূহত লাইন ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰি লজিষ্টিক দক্ষতা বৃদ্ধি কৰা। এই পদক্ষেপে যোগান শৃংখলসমূহক অনুকূল কৰি তোলাত আৰু অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত কৰাত সহায় কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves multi-tracking of 3 projects benefitting Karnataka, Telangana, Bihar & Assam and One new rail line to connect far flung areas of Kutch, Gujarat
Decision to benefit both passenger & goods; New rail line in Kutch to boost tourism by connecting the bordering Rann of Kutch, Harappan site Dholavira, Koteshwar temple, Narayan Sarovar & Lakhpat fort
Transportation of coal, cement, clinker, fly-ash, steel, containers, fertilizers, agriculture commodities and Petroleum products etc to get a boost as Railways add 565 route kms to its existing network
27 AUG 2025 4:50PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi approved Four projects of Ministry of Railways with totalcost of Rs. 12,328 Crore (approx.). These projects include: -
(1) Deshalpar – Hajipir – Luna and Vayor – Lakhpat New Line
(2) Secunderabad (Sanathnagar) – Wadi 3rd and 4th Line
(3) Bhagalpur – Jamalpur 3rd line
(4) Furkating – New Tinsukia Doubling
The above projects aim to ensure seamless and faster transportation of both passengers and goods. These initiatives will provide connectivity & improve travel convenience besides reducing logistic cost and decrease dependence on oil imports. Additionally, the projects will contribute to lower CO2 emissions, thereby supporting sustainable and efficient rail operations.The projects will also generate direct employment for about 251 (Two Hundred and Fifty-one) lakhhuman-days during its construction.
The proposed new line will provide connectivity to far-fetched area of Kutch region. It will add 145 route km & 164 track km to the existing railway network in Gujarat with an estimated cost of 2526 crore rupees. The completion timeline of the project is 3 years. Besides promoting the tourism in the state of Gujarat, the new rail line will help in transportation of salt, cement, coal, clinker & bentonite. The strategic importance of the project is that it will provide connectivity to Rann of Kutch. Harappan site Dholavira, Koteshwar temple, Narayan Sarovar &Lakhpat fort will also come under the rail network as 13 new railway stations will be added benefitting 866 villages and about 16 Lakh population.
In a major Connectivity boost, the approved Multi-tracking projects will enhance connectivity to approx. 3,108 villages and about 47.34 lakh population and One Aspirational District (Kalaburagi) benefitting the states of Karnataka, Telangana, Bihar & Assam. The completion timeline for 173 km long Secunderabad (Sanathnagar) – Wadi 3rd and 4th Line, spanning across Karnataka & Telangana, having cost of 5012 crores, is five years while for the 53 km long Bhagalpur – Jamalpur 3rd line in Bihar, it is three years, for which the cost is 1156 crore rupees. The work for 194 km long Furkating – New Tinsukia Doubling, having the cost of 3634 crore rupees, will be completed in four years.
The increased line capacity will significantly enhance mobility, resulting in improved operational efficiency and service reliability for Indian Railways. These multi-tracking proposals are poised to streamline operations and alleviate congestion. The projects are in line with Prime Minister Shri Narendra Modiji’s Vision of a New India which will make people of the region “Atmanirbhar” by way of comprehensive development in the area which will enhance their employment/ self-employment opportunities.
The projects are planned on PM-Gati Shakti National Master Plan with focused on enhancing multi-modal connectivity &logistic efficiency through integrated planning and stakeholder consultations. The four projects covering 13 Districts across the states of Gujarat, Karnataka, Telangana, Bihar and Assam will increase the existing network of Indian Railways by about 565 Kms.
These are essential routes for transportation of commodities such as coal, cement, clinker, flyash, steel, containers, fertilizers, agriculture commodities and Petroleum products etc. The capacity augmentation works will result in additional freight traffic of magnitude 68 MTPA (Million Tonnes Per Annum). The Railways being environment friendly and energy efficient mode of transportation, will help both in achieving climate goals and minimizing logistics cost of the country, reduce oil import (56 Crore Litres) and lower CO2 emissions (360 Crore Kg) which is equivalent to plantation of 14 Crore trees.
The proposed projects aim to enhance logistical efficiency by augmenting line capacity along critical routes for transportation of coal, containers, cement, agricultural commodities, Automobile, POL, Iron & Steel and other goods. These improvements are expected to optimize supply chains, thereby facilitating accelerated economic growth.