ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ହଂସଲପୁରରେ ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତା ପଦକ୍ଷେପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଇଂରାଜୀ ରୂପାନ୍ତର
26 AUG 2025 2:21PM by PIB Bhubaneswar
ଗୁଜରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ, ଭାରତରେ ଜାପାନର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଶ୍ରୀ କେଇଚି ଓନୋ ସାନ, ସୁଜୁକି ମୋଟର କର୍ପୋରେସନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ତୋଶିହିରୋ ସୁଜୁକି ସାନ, ମାରୁତି ସୁଜୁକି ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡର ପରିଚାଳନା ନିଦେ୍ର୍ଦଶକ ହିସାଶି ଟାକେଉଚି ସାନ, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଆର୍.ସି. ଭାର୍ଗବ, ହଂସଲପୁର ପ୍ଲାଣ୍ଟର ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ, ମହିଳା ଏବଂ ସମ୍ମାନିତ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ!
ଗଣେଶୋତ୍ସବର ଆନନ୍ଦ ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ଭାରତର ‘ମେକ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ସାମିଲ ହେଉଛି । ଏହି ‘ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ’, ମେକ୍ ଫର୍ ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡ’ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ । ଆଜିଠାରୁ, ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ୧୦୦ ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯିବ । ଏଥିସହ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ବ୍ୟାଟେରୀ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଡ୍ ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଆଜିର ଏହି ଦିନ ଭାରତ ଓ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତାକୁ ନୂଆ ରୂପରେଖ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ମୁଁ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଜାପାନକୁ ଏବଂ ସୁଜୁକି କମ୍ପାନୀକୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏକ ପ୍ରକାରରେ ତ୍ରୟୋଦଶ, କିଶୋର ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଆରମ୍ଭ । କିଶୋର ହେଉଛି ଡେଣା ବିସ୍ତାର କରିବାର, ସ୍ୱପ୍ନ ସହିତ ଉଡ଼ିବାର ସମୟ । କିଶୋର ଅବସ୍ଥାରେ, ଅଗଣିତ ସ୍ୱପ୍ନ ଆସିଥାଏ, ଏହା ଏପରି ଯେ ପାଦ ଭୂମିରେ ସ୍ପର୍ଶ ନକରିବା ପରି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ମାରୁତି ତାର କିଶୋର ବୟସରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି । ଗୁଜରାଟରେ ମାରୁତି ତାର କିଶୋର ବୟସରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆଗାମୀ ଦିନରେ ମାରୁତି ନୂତନ ଡେଣା ବିସ୍ତାର କରିବ, ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ, ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଏହି ସଫଳତାର କାହାଣୀର ବୀଜ ପ୍ରାୟ ୧୩ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବୁଣାଯାଇଥିଲା । ୨୦୧୨ ମସିହାରେ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ଆମେ ହଂସଲପୁରରେ ମାରୁତି ସୁଜୁକିକୁ ଜମି ଆବଣ୍ଟନ କରିଥିଲୁ । ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ (ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ), ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଥିଲା । ସେତେବେଳେ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଆଜି ଦେଶର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାରେ ଏତେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ସ୍ୱର୍ଗୀୟ ଓସାମୁ ସୁଜୁକି ସାନଙ୍କୁ ସ୍ନେହପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ମନେ ପକାଇବାକୁ ଚହୁଁଛି । ଆମ ସରକାର ତାଙ୍କୁ ପଦ୍ମ ବିଭୂଷଣରେ ସମ୍ମାନିତ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଥିଲା । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ମାରୁତି-ସୁଜୁକି ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ସେ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ, ଆଜି ଆମେ ଏହାର ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ରୂପ ଦେଖୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ପାଖରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି ଅଛି ଏବଂ ଭାରତରେ ଜନସଂଖ୍ୟାର ସୁବିଧା ରହିଛି । ଆମ ପାଖରେ ଦକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀଙ୍କର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପୁଲ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆମର ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ବିଜୟର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଆଜି ଆପଣ ଦେଖିପାରିବେ ଯେ, ସୁଜୁକି ଜାପାନ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି ଏବଂ ଏଠାରେ ନିର୍ମିତ କାରଗୁଡ଼ିକୁ ଜାପାନକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯାଉଛି । ଏହା କେବଳ ଭାରତ-ଜାପାନ ସମ୍ପର୍କର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଭାରତ ପ୍ରତି ଥିବା ବିଶ୍ୱାସକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ମାରୁତି ସୁଜୁକି ଭଳି କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ମେକ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସଡର ହୋଇଛନ୍ତି । ଗତ ୪ ବର୍ଷ ଧରି, ମାରୁତି ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କାର ରପ୍ତାନିକାରୀ ହୋଇଛି । ଆଜିଠାରୁ, ଇଭି ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ ସେହି ସ୍ତରକୁ ନେବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହେବ । ଏବେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରେ ଯେଉଁ ଇଭି ଚାଲିବ, ସେଥିରେ ଲେଖାଥିବ – ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଇଭି ଇକୋସିଷ୍ଟମର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ହେଉଛି ବ୍ୟାଟେରୀ । କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଭାରତରେ ବ୍ୟାଟେରୀ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆମଦାନୀ କରାଯାଉଥିଲା । ଇଭି ଉତ୍ପାଦନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା । ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ, ଆମେ ୨୦୧୭ରେ ଏଠାରେ ଟିଡିଏସଜି ବ୍ୟାଟେରୀ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲୁ । ଟିଡିଏସଜି ଦ୍ୱାରା ଏକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ, ତିନିଟି ଜାପାନୀ କମ୍ପାନୀ ମିଳିତ ଭାବରେ ଏହି କାରଖାନାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତରେ ସେଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବେ । ବ୍ୟାଟେରୀ ସେଲ୍ ପାଇଁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଡ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଭାରତରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯିବ । ଏହି ସ୍ଥାନୀୟକରଣ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେବ । ଏହା ହାଇବ୍ରିଡ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ଯାନର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ । ଏହି ଐତିହାସିକ ଆରମ୍ଭ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଇଭିଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ ଏକ ନୂତନ ବିକଳ୍ପ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସର୍ବଦା ବିଶ୍ୱାସ କରିଆସିଛି ଯେ, ଇଭିଗୁଡ଼ିକ ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ଏକ ଠୋସ ସମାଧାନ । ତେଣୁ, ଗତ ବର୍ଷ ସିଙ୍ଗାପୁର ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ମୁଁ କହିଥିଲି, ଆମେ ଆମର ପୁରୁଣା ଯାନଗୁଡିକୁ, ଆମର ପୁରୁଣା ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ, ହାଇବ୍ରିଡ ଇଭିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବୁ । ମାରୁତି ସୁଜୁକି ଏହି ଆହ୍ୱାନକୁ ଗ୍ରହଣ କଲା ଏବଂ ମାତ୍ର ୬ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ବିକଶିତ କଲା । ମୁଁ ନିଜେ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସର ଏହି ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ଦେଖିଲି । ଏହି ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସଗୁଡିକ ପିଏମ୍ ଇ-ଡ୍ରାଇଭ ଯୋଜନାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଫିଟ୍ ହୁଏ । ପ୍ରାୟ ୧୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ଯୋଜନାରେ, ଇ-ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବଜେଟ୍ ମଧ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଇଭିଗୁଡିକ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ପୁରୁଣା ଯାନଗୁଡିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଗତିଶୀଳତା, ଏହା ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ । ଏପରି ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ, ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଗତିଶୀଳତା ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ବାଧା ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛି, ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ, ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୀତିଗୁଡିକ ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ କେତେ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇଛି । ୨୦୨୪ରେ ଯେତେବେଳେ ମୋତେ ଦେଶ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଆମେ ତୁରନ୍ତ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ କରିଦେଲୁ । ଆମେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ତଥା ଘରୋଇ ନିର୍ମାତା ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲୁ । ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ବିକାଶ କରୁଛୁ, ପ୍ଲଗ ଆଣ୍ଡ ପ୍ଲେ ଇନ୍ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକ୍ଚର ସୃଷ୍ଟି କରୁଛୁ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ ପାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ । ଭାରତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ପାଦନ ଲିଙ୍କଡ୍ ଇନ୍ସେନ୍ଟିଭ୍ (ପିଏଲ୍ଆଇ)ର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବଡ଼ ସଂସ୍କାର ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ନିବେଶକମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ପୁରୁଣା ଅସୁବିଧାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୂର କରିଛୁ । ଏହା ନିବେଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ନିବେଶ କରିବା ସହଜ କରିଛି । ଏହାର ଫଳାଫଳ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଛି: ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ୨୦୧୪ ତୁଳନାରେ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ଉତ୍ପାଦନ ୨୭୦୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ୨୦୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହି ସଫଳତା ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଉଛି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ନିବେଶ ଆକର୍ଷିତ କରିବାକୁ ନେଇ ଏକ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରୁଛି । ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୈଠକରେ, ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆଲୋଚନାରେ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ସାର୍ବଜନୀନ ଭାବରେ କହୁଛି ଯେ ଆମକୁ ସକ୍ରିୟ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆମକୁ ପ୍ରୋ-ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆମକୁ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆମକୁ ଆଇନରେ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏହା ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଯୁଗ, ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ଯଦି ଏବଂ କିନ୍ତୁ ବିନା ତାର ନୀତିକୁ ସୁନ୍ଦର ତଥା ସ୍ୱଚ୍ଛ ରଖିବ, ନିବେଶକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ସେତେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ନିବେଶକ ଆସିବା ପାଇଁ ସାହସ ନେଇ ଆସିଥାନ୍ତି । ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଚାହିଁ ରହିଛି । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, କୌଣସି ରାଜ୍ୟ ପଛରେ ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟକୁ ସୁଯୋଗ ନେବା ଉଚିତ । ଏପରି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେବା ଉଚିତ ଯେପରି ଭାରତ ଆସୁଥିବା ନିବେଶକଙ୍କୁ ଏହି ରାଜ୍ୟକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ କି ସେହି ରାଜ୍ୟକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ ତାହା ଭାବିବାରେ ଅସୁବିଧା ହେବ । ଏପରି ସ୍ପଷ୍ଟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେବା ଉଚିତ, ଯେପରି ଦେଶକୁ ଏଥିରୁ ଲାଭ ହେବ । ତେଣୁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟଙ୍କୁ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାକୁ, ସୁଶାସନ ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାକୁ, ପ୍ରୋ-ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ନୀତି ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି । ଏଥିସହ ଆମେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଆମର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏଠାରେ ଅଟକିଯିବ ନାହିଁ । ଆମେ ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛୁ, ସେଠାରେ ଆମକୁ ଆହୁରି ଭଲ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏଥିପାଇଁ, ଆମେ ମିଶନ ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ଆମର ଧ୍ୟାନ ଭବିଷ୍ୟତ ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ରହିବ । ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନୀତ ହେଉଛି । ଦେଶରେ ୬ଟି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆମକୁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ରେୟାର ଅର୍ଥ ମ୍ୟାଗ୍ନେଟର ଅଭାବ ଯୋଗୁଁ ଅଟୋ ଶିଳ୍ପ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ ଅବଗତ । ଏହି ଦିଗରେ ଦେଶର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏହା ଅଧୀନରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ୧୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅଭିଯାନ କରାଯିବ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଖୋଜାଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆସନ୍ତା ସପ୍ତାହରେ ଜାପାନ ଯାଉଛି । ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ କେବଳ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କଠାରୁ ଅଧିକ, ଏହା ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ତଥା ବିଶ୍ୱାସଭିତ୍ତିକ ସମ୍ପର୍କ । ଆମେ ପରସ୍ପରର ପ୍ରଗତିରେ ଆମର ପ୍ରଗତି ଦେଖୁ । ମାରୁତି ସୁଜୁକି ସହିତ ଆମେ ଯେଉଁ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ, ତାହା ଏବେ ବୁଲେଟ ଟ୍ରେନର ଗତିରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
ଭାରତ-ଜାପାନ ସହଭାଗିତାର ଶିଳ୍ପ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସାକାର କରିବାର ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଏହି ଗୁଜରାଟରେ ହିଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ମୁଁ ମନେ ରଖିଛି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୨୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ, ଜାପାନ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଥିଲା । ଏହା ବିଷୟରେ ଭାବନ୍ତୁ, ଏକ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶର ଏକ ଛୋଟ ରାଜ୍ୟ ଏକ ନିବେଶ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରୁଥିଲା ଏବଂ ଜାପାନ ଭଳି ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶ ଏହାର ଅଂଶୀଦାର ଥିଲା । ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ, ଭାରତ ଜାପାନ ସମ୍ପର୍କର ମୂଳଦୁଆ କେତେ ମଜବୁତ । ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟର ଯାତ୍ରାକୁ ମନେ ପକାଉଛି, ମୁଁ ଏଠାରେ ମୋର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ବସିଥିବାର ଦେଖୁଛି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ୨୦୦୩ରେ ଭାରତରେ ଜାପାନର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଥିଲେ । ସେ ଏବେ ଅବସର ନେଇଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରେମ ସମାନ ରହିଛି । ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ସ୍ନେହ ସହିତ ଜାପାନର ଲୋକଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେଉଥିଲେ । ଆମେ ଶିଳ୍ପ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନିୟମ ଏବଂ ନିୟମାବଳୀ ଜାପାନୀ ଭାଷାରେ ମୁଦ୍ରଣ ମଧ୍ୟ କରୁଥିଲୁ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ଥିଲି, ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛୋଟ ଛୋଟ ବିବରଣୀ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଥିଲି । ଏପରିକି ମୋର ଭିଜିଟିଂ କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଜାପାନୀ ଭାଷାରେ ମୁଦ୍ରିତ ହେଉଥିଲା । ଆମେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଚାରମୂଳକ ଭିଡିଓ ତିଆରି କରୁଥିଲୁ, ଆମେ ଜାପାନୀ ଡବିଂ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଥିଲୁ । ମୁଁ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଥିଲି ଯେ ମୋତେ ଏହି ପଥରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ କହୁଛି, ଆକାଶ ଖୋଲା ଅଛି ଭାଇମାନେ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କର, ଆଗକୁ ଆସ ଏବଂ ତୁମେ ବହୁତ ଲାଭ ପାଇବ ।
ମୋର ମନେ ଅଛି, ପ୍ରଥମେ ଯେବେ ଜାପାନର ଆମର ସାଥୀ ଆସୁଥିଲେ, ନୂଆ ନୂଆ ସେମାନଙ୍କ ସହ ମୋର ନିକଟତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥାଏ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଥା ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଥାଏ । ମୁଁ ଦେଖିଲି ଜାପାନୀ ଲୋକଙ୍କର ଏକ ପ୍ରକୃତି ଅଛି କି ସେମାନେ ନିଜର ଯେଉଁ ସାଂସ୍କୃତିକ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ଅଛି, ତାକୁ ପ୍ରଥମେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି । ଏହାମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଜାପାନୀ ଖାଦ୍ୟ ଦରକାର, ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ଯେଉଁପରି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ସେହିଭଳି । ଗୁଜରାଟର ଲୋକେ, ଶନିବାର-ରବିବାର କୌଣସି ନା କୌଣସି ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟକୁ ଖାଇବାକୁ ଯାଉଥିଲେ, ସେଠାରେ ସେମାନେ ମେକ୍ସିକାନ ଖାଦ୍ୟ ମାଗୁଥିଲେ, ଇଟାଲିଆନ ଖାଦ୍ୟ ମାଗୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଗୁଜରାଟରୁ ବାହାରକୁ ଗଲେ, ଗୁଜରାଟୀ ଖାଦ୍ୟ ଖୋଜିଥାନ୍ତି । ମୁଁ ଦେଖିଛି ଜାପାନର ଲୋକମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଏହି ସ୍ୱଭାବ ରହିଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ଏଠାରେ ଜାପାନୀ ଖାଦ୍ୟର ବ୍ୟବସ୍ଥା କଲି, ତାଙ୍କର ଏକ ହୋଟେଲ ଚେନକୁ ଡକାଇଲି । ପରେ ମୋତେ କୁହାଗଲା, ଭାଇ ଜାପାନର ଲୋକମାନେ ତ ଗଲଫ ବିନା ଚଳିପାରିବେନି, ମୁଁ ଏହାକୁ ବି ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଲି, ଜାପାନୀ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଗୁଜରାଟରେ ଯେଉଁ ଗଲଫର ଚିହ୍ନବର୍ଣ୍ଣ ନଥିଲା, ୭-୮ ନୂଆ ଗଲଫ କୋର୍ସର ବିକାଶ କଲି । ଦେଖନ୍ତୁ, ବିକାଶ କରିବାର ଅଛି, ନିବେଶ ଆଣିବାର ଅଛି, ଦୁନିଆକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବାର ଅଛି, ତେଣୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କଥାକୁ ଦେଖିବାର ଅଛି, ଯାହାକି ଆମ ଦେଶରେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଅଛନ୍ତି, ଏହା କରିଥାନ୍ତି । ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟ ପଛୁଆ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ କହିବି ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛୋଟବଡ଼ କଥାକୁ ବୁଝନ୍ତୁ ଏବଂ ବିକାଶର ନୂଆ ଦିଗକୁ ଧରନ୍ତୁ । ଏତିକି ନୁହେଁ ବନ୍ଧୁ, ଆମର ସ୍କୁଲରେ, ଆମ କଲେଜରେ ଏବଂ ଆମ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଜାପାନୀ ଭାଷା ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି । ଜାପାନୀ ଭାଷା ଶିଖାଉଥିବା ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଶିକ୍ଷକ ଏବେ ଗୁଜରାଟରେ ଅଛନ୍ତି । ଅନେକ ସ୍କୁଲରେ ଜାପାନୀ ଭାଷା ଶିଖାଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଓ ଜାପାନର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ବହୁତ ବଢ଼ିଚାଲିଛି । ଦକ୍ଷତା ଓ ମାନସମ୍ବଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜଣେ ଅନ୍ୟ ଜଣଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିପାରୁଛି । ମୋର ଇଚ୍ଛା, ମାରୁତି-ସୁଜୁକୀ ଭଳି କମ୍ପାନି ମଧ୍ୟ ଏହିଭଳି ପ୍ରୟାସର ଭାଗିଦାର ହୁଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଯୁବ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାନ୍ତୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ଏହିଭଳି ଭାବେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ଅଛି । ମୋର ଭରସା ଅଛି, ଆମର ଆଜିର ପ୍ରୟାସ ୨୦୪୭ର ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ନୂତନ ଶୀର୍ଷକୁ ନେଇଯିବ ଏବଂ ମୋର ଭରସା ଅଛି ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତିରେ ଜାପାନ ଆମର ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ସହଯୋଗୀ ହୋଇ ସାଥୀରେ ଚାଲିବ, ଆମର ଦୋସ୍ତି ଅତୁଟ ରହିବ । ବେଳେ ବେଳେ ମୁଁ କହେ, ଜାପାନ ଓ ଭାରତର ସମ୍ପର୍କ ‘ମେଡ୍ ଫର ଇଚ୍ ଅଦର’ ଭଳି । ଆଜି ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ମାରୁତିକୁ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଦେଉଛି ଏବଂ ଏବେ ଏହାତ ମାତ୍ର ଆରମ୍ଭ, ଆପଣଙ୍କୁ ଡେଣା ମେଲାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ । ନୂଆ ସ୍ୱପ୍ନ ବୁଣିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଆପଣଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ, ଏହାର ସଫଳତା ପାଇଁ ପୁରା ଶକ୍ତି ସହକାରେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ସହ ଅଛୁ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଅଭିଯାନକୁ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବୁ । ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ବନିବୁ । ସ୍ୱଦେଶୀ, ଏହା ଆମର ଜୀବନର ମନ୍ତ୍ର ହେବା ଉଚିତ ଦୋସ୍ତ, ଗର୍ବରେ, ଗର୍ବରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଆଡ଼କୁ ଚାଲନ୍ତୁ । ଏଡାରେ ଜାପାନ ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱଦେଶୀ । ମୋର ସ୍ୱଦେଶୀର ବ୍ୟାଖ୍ୟା ବହୁତ ସାଧାରଣ, ପଇସା କାହାର ଲାଗିଛି, ଏଥିରେ କାହାର କିଛି ଲେଣଦେଣ ନାହିଁ । ଏହା ଡଲାର, ଏହା ପାଉଣ୍ଡ, ଏହି ମୁଦ୍ରା କଳା, ଗୋରା, ଏଥିରେ କିଛି ଲେଣଦେଣ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଯେଉଁ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି, ଏଥିରେ ଝାଳ ଆମ ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଅଛି । ପଇସା କାହାର, ଝାଳ ଆମର । ଯେଉଁ ଉତ୍ପାଦନ ହେବ, ଏଥିରେ ବାସନା ମୋ ଦେଶ ମାଟିର ହେବ, ମୋ ଭାରତ ମା’ର ହେବ । ଏହି ଭାବନାର ସହ ଆପଣମାନେ ମୋ ସହ ଚାଲନ୍ତୁ ଦୋସ୍ତ, ୨୦୪୭ରେ ଆମେ ଏପରି ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ବନାଇବା, ଆପଣଙ୍କ ଆଗାମୀ ଦିନର ଅନେକ ପିଢ଼ି,ଆପଣଙ୍କ ଏହି ତ୍ୟାଗ ପାଇଁ ଗର୍ବ କରିବେ, ଆପଣଙ୍କ ଏହି ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ଗର୍ବ କରିବେ, ଆପଣଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟ ପିଢ଼ିର ଉଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଏହି ମନ୍ତ୍ର ପାଇଁ, ସ୍ୱଦେଶୀ ମାର୍ଗ ପାଇଁ ମୋ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି, ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଚାଲିବା, ୨୦୪୭ରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିଶ୍ଚିତ ନିର୍ମାଣ କରିବା । ଦୁନିଆର ଏହି ଭଲ କାମରେ ଭାରତର ଯୋଗଦାନ ବଢ଼ାଇ ଚାଲିବା, ଏହି ଭାବନାର ସହିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା! ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of green mobility initiatives at Hansalpur, Gujarat
26 AUG 2025 2:21PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, Ambassador of Japan to Bharat, Mr. Keiichi Ono San, President of Suzuki Motor Corporation, Toshihiro Suzuki San, Managing Director of Maruti Suzuki India Limited, Hisashi Takeuchi San, Chairman R.C. Bhargava, all employees of the Hansalpur Plant, other distinguished dignitaries, ladies and gentlemen!
Amidst the joy of Ganeshotsav, today a new chapter is being added to Bharat’s Make in India journey. This “Make in India, Make for the World” is a big leap towards our goal. From today, Electric Vehicles made in Bharat will be exported to 100 countries. Along with this, hybrid battery electrode manufacturing is also starting today. This day is also giving a new dimension to the friendship between Bharat and Japan. I extend my heartiest congratulations to all Indians, to Japan, and to Suzuki Company. In a way, thirteen marks the beginning of the teenage phase. Teenage is a time of spreading wings, of taking flight with dreams. In teenage, countless aspirations arise; it is almost as if the feet don’t touch the ground. I am happy that today Maruti is entering its teenage years. The entry of Maruti into its teenage years here in Gujarat means that in the coming days Maruti will spread new wings, move forward with fresh energy and enthusiasm. I have full faith in this.
Friends,
The seeds of this success story of Bharat were sown almost 13 years ago. In 2012, when I was the Chief Minister here, we allotted land to Maruti Suzuki in Hansalpur. Even at that time, the vision was of Atmanirbhar Bharat (self-reliant India), of Make in India. Our efforts back then are playing such a big role today in fulfilling the nation’s aspirations.
Friends,
On this occasion, I would like to fondly remember the late Osamu Suzuki San. Our government had the privilege of honouring him with the Padma Vibhushan. I am happy that the vision he had for Maruti-Suzuki India, today we are witnessing its grand expansion.
Friends,
Bharat has the power of democracy, and Bharat has the advantage of demography. We also have a very large pool of skilled workforce. This creates a win win situation for all our partners. Today you can see Suzuki Japan is manufacturing in Bharat, and the cars made here are being exported back to Japan. This not only reflects the strength of Bharat-Japan relations but also the trust that global companies have in Bharat. In a way, companies like Maruti Suzuki have become brand ambassadors of Make in India. For the past 4 consecutive years, Maruti has been Bharat’s largest car exporter. From today, EV exports will also begin on the same scale. Now, in dozens of countries around the world, the EVs running there will carry the mark—Made in India!
Friends,
We all know that the most critical part of the EV ecosystem is the battery. Until a few years ago, batteries in Bharat were completely imported. To strengthen EV manufacturing, it was necessary that Bharat also manufacture batteries. With this vision, we laid the foundation of the TDSG battery plant here in 2017. Under a new initiative by TDSG, three Japanese companies together will manufacture cells in Bharat for the very first time in this factory. Even the electrodes for battery cells will now be produced locally in Bharat. This localization will give new strength to Bharat’s self reliance. It will also accelerate the growth of hybrid electric vehicles. I extend my heartiest congratulations to you all for this historic beginning.
Friends,
A few years ago, EVs were seen only as a new alternative. But I have always believed that EVs are a concrete solution to many problems. That’s why, during my visit to Singapore last year, I had said, we can convert our old vehicles, our old ambulances, into hybrid EVs. Maruti Suzuki accepted this challenge and, in just 6 months, developed a working prototype. I just saw this prototype of the hybrid ambulance myself. These hybrid ambulances perfectly fit into the PM E-DRIVE scheme. In this scheme of about 11,000 crore rupees, a dedicated budget has also been set aside for e-ambulances. Hybrid EVs will reduce pollution and also provide an option to transform old vehicles.
Friends,
Clean energy and clean mobility, this is our future. Through such efforts, Bharat will rapidly become a reliable centre for clean energy and clean mobility.
Friends,
Today, when the world is struggling with supply chain disruptions, it is clear how useful the policies framed by Bharat over the past decade have been for our nation. In 2014, when I was given the opportunity to serve the country, we immediately began preparations for this. We launched the Make in India campaign and created a favourable environment for both global and domestic manufacturers. To make manufacturing in Bharat efficient and globally competitive, we are developing industrial corridors, creating plug and play infrastructure, and building logistics parks. Bharat is also providing Production Linked Incentives (PLI) benefits to manufacturers in many sectors.
Friends,
Through major reforms, we have also removed old difficulties faced by investors. This has made it easier for investors to put their money into Indian manufacturing. The results are before us: in this decade, electronics production has increased by nearly 500 percent. Mobile phone production has increased by as much as 2,700 percent compared to 2014. Defence production too has grown by more than 200 percent in the past decade. These successes are motivating all Indian states, every single state, to compete in reforms and in attracting investments. This healthy competition is benefiting the entire country.
And I have been telling all the states in every meeting, in personal conversations, very publicly that we have to be proactive. We have to make pro development policies. We have to emphasize on single window clearance. We have to emphasize on reforms in the laws and this is the age of competition, the faster a state keeps its policies neat and clean, without ifs and buts, the more the investor’s confidence increases. The investor comes with courage to come. Today the whole world is looking towards India. In such a situation, no state should be left behind. Every state should take the opportunity. There should be such competition that an investor coming to India should have difficulty in thinking whether to go to this state or that state. There should be such clear cut competition, the country will benefit from this and therefore I invite all the states to compete for reforms, compete for good Governance, compete for pro development policies and ensure our participation in achieving the target of making a developed India by 2047 at a fast pace.
Friends,
India is not going to stop here. We have to do even better in the sectors in which we have performed well. For this, we are emphasizing on mission manufacturing. In the coming time,our focus will be on the futuristic industry. India is taking off in the semiconductor sector. 6 plants are about to be ready in the country. We have to take semiconductor manufacturing further.
Friends,
The Government of India is also aware of the difficulties faced by the auto industry due to shortages of rare earth magnets. To enhance the country’s capabilities in this direction, we have also launched the National Critical Mineral Mission. Under this, more than 1,200 exploration expeditions will be conducted at different places in the country, and critical minerals will be searched for.
Friends,
I am going to Japan next week. The relationship between India and Japan is beyond just diplomatic relations; it is a cultural and trust based relationship. We see our progress in each other's progress. The journey we started with Maruti Suzuki has now reached the speed of a bullet train.
The major initiative to realize the industrial possibilities of the Bharat–Japan partnership began right here in Gujarat. I remember, when we started the Vibrant Gujarat Summit 20 years ago, Japan was one of the key partners. Just think about it, a developing country, a small state organizing an investment summit, and a developed country like Japan being its partner. This shows how strong the foundation of Bharat Japan relations is. Today, as I recall the journey of Vibrant Gujarat, I see my friends sitting here, one of them was the Ambassador of Japan to Bharat back in 2003. He is retired now, but his love for Bharat and Gujarat remains the same. I warmly welcome him. The people of Gujarat also cared for the people of Japan with the same affection. We even printed industry-related rules and regulations in Japanese. When I was in Gujarat, I used to pay attention to every small detail. Even my visiting card was printed in Japanese. Whenever we made promotional videos, we ensured Japanese dubbing. I knew very well that I had to move forward strongly on this path. That is why I say to all other states, the sky is open, my friends, work hard, come forward, and you will gain a lot.
I also recall that in the early days, when our Japanese friends used to visit, gradually I grew closer to them and came to understand their way of life. I noticed one thing about the Japanese: their cultural ecosystem is always their top priority. They want their Japanese food. It’s quite similar to the people of Gujarat. In Gujarat, if they go out on a Saturday or Sunday, they may go to a restaurant and ask for Mexican food or Italian food. But if they travel outside Gujarat, they are always looking for Gujarati food. I found the same nature in the Japanese people. That is why I arranged for Japanese cuisine in Gujarat and even invited a hotel chain to provide it. Later, I was told that for the Japanese, life without golf is incomplete. So, I also gave that priority. Keeping our Japanese friends in mind, we developed 7–8 new golf courses in Gujarat, where earlier golf had no presence at all. See, if you want development, if you want to bring investment, if you want to attract the world, you have to pay attention to every detail. Many states in our country are doing this. To those states that are still behind, I say, treat every detail as an opportunity and move forward in a new direction of development. Not just that, my friends, in our schools, colleges, and universities, great emphasis is being given to teaching the Japanese language. Today, many Japanese language teachers are working in Gujarat. In several schools, Japanese is being taught.
Friends,
Through our efforts, the people-to-people connect between Bharat and Japan has grown tremendously. We are also able to meet each other’s needs when it comes to skills and human resources. I would like companies like Maruti-Suzuki to also become part of such initiatives and expand youth exchange programs.
Friends,
In the same way, we must move forward in all key sectors in the times to come. I am confident that the steps we are taking today will raise the edifice of a ‘Viksit Bharat’ in 2047 to new heights. I am equally confident that Japan will continue to walk with us as our trusted partner in this mission, our friendship will remain unbreakable. I often say that when it comes to the Bharat Japan relationship, it is a “made for each other” partnership. Today, I extend my best wishes especially to Maruti. Right now, you are only at the beginning of your teenage years. You have to spread your wings, weave new dreams. We are with you with full strength for your resolutions, for their fulfilment. With this confidence, let us all advance the campaign of Atmanirbhar Bharat (self-reliant India). Let us be Vocal for Local. Swadeshi should become our life mantra, my friends, walk proudly towards Swadeshi. And what Japan is producing here, that too is Swadeshi. My definition of Swadeshi is very simple: it doesn’t matter whose money is invested, whether it is dollars, pounds, whether the currency is black or white, it doesn’t matter to me. What matters is that in production, the sweat belongs to my countrymen. The money may be someone else’s, but the sweat is ours. The production will carry the fragrance of my motherland, of the soil of Bharat. With this spirit, come with me, friends. By 2047 we will build such a Bharat that your future generations will take pride in your sacrifices, will take pride in your contributions. For the bright future of your coming generations, for the mantra of Atmanirbhar Bharat, for the path of Swadeshi, I invite all my fellow citizens today. I invite you, let us all march ahead together. By 2047 we will surely build a ‘Viksit Bharat’. Bharat will continue to increase its contribution to the welfare of the world. With this spirit, I extend my best wishes to all of you!
Thank you very much!