প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ফিজিগী প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ননা পাংথোকখিবা অপুনবা পাউগী মীফমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
25 AUG 2025 1:35PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী রাম্বুকাচি,
লৈবাক অনিমক্কী মীহুৎ কাংবু,
মেদিয়াগী মরুপশিং,
খুরুমজরি!
বুলা বিনাকা!
ঐনা প্রধান মন্ত্রী রাম্বুকা অমসুং মহাক্কী মীহুৎ কাংবু ভারত্ত তরাম্না ওকচরি।
২০১৪ দা, চহি ৩৩ গী মতুংদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমা ফিজিগী লৈহাওদা খোঙদাখি। খুদোংচাবা অদুগীদমক ঐ হরাওখি অমসুং চাউথোকচখি।
মতম অদুদা, ঐখোয় ফোরম ফোর ইন্দিয়া-পেসিফিক আইলেন্দস কোওপরেসন হায়বদি ‘ফিপিক’ হৌরে। থবক অদুনা ভারত-ফিজিগী মরীশিংদা অনৌবা থৌনা পীবতা নত্তনা, অপুনবা পেসিফিক লমদমদা ঐখোয়গী থবকশিংদসু থৌনা পীখি। ঙসি, প্রধান মন্ত্রী রাম্বুকাজিগী খোঙচৎ অসিনা ঐখোয়গী মরীশিংদা অনৌবা পন্দুব অমা হাংদোক্লে।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং ফিজি অচেৎপা মরী অমা লৈনরি। ১৯শুবা চহিচাদা, মখোয়গী থবক নোম্বা কনবা অমসুং হুমাংনা ভারতমচা লিশিং ৬০ হেনবনা ফিজিগী নুংঙাই য়াইফবদা মতেং পাংখি। মখোয়না ফিজিগী খুন্নাই অমসুং নাৎশিংদা অনৌবা মচুশিং হাপচিনখি। মখোয়না মখা তানা ফিজিগী অপুনবা অমসুং ঙমখৈগী অপুনবা শক্তম মপাঙ্গল কনখৎহনখি।
ময়াম অসিগী মরক্ত, মখোয়না মখোয়গী হৌরকফমশিংগা শম্নদুনা লৈখি। ঐখোয়না ঐখোয়গী নাৎ য়োকখৎখি। ফিজিগী রমায়ন মন্দালিগী চৎনবী অসি মসিগী অহিংবা খুদম অমনি। প্রধান মন্ত্রী রাম্বুকানা ‘গিরমিত দে’ লাউথোকপদা ঐনা তরাম্না ওক্লি। মসিগী শরুক য়ামিন্নরিবা ঐখোয়গী পুৱারিদা ইকায়খুম্নবা উৎপা অমনি। মসি ঐখোয়গী হৌখ্রবা ইপা-ইপুশিং নিংশিংদুনা ইকায়খুম্নবা উৎপা অমনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয় ৱারি শানবদা মরুওইবা ৱারেপ কয়া লৌরে। হকচাং ফবা লৈবাক অমা খক্তনা নুংঙাই য়াইফবা লৈবাক অমা ওইগনি হায়না ঐখোয়না থাজৈ। মরম অদুনা, সুভাদা ফমুং ১০০ লৈবা সুপর স্পিসিএলিতি হোস্পিতাল অমা শানবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। দাইলাইসিস অমসুং সি এম্বুলেন্সশিং থাগনি। জন ঔশাধি কেন্দ্রশিং হাংদোক্কনি অমসুং য়ুম খুদিংমক্ত মমল হোংবা অমসুং অফবা হিদাকশিং ফংহনগনি। ঐখোয়না ফিজিদা ‘জয়পুর ফুদ’ কেম্প অমসু পাংথোক্কনি।
ভারত্তগী থাখিবা হৱাই অশাংবী মরুশিং ফিজিগী লৈবাক্ত ফজনা হৌরে। ভারতনা হৌজিক এগ্রি-দ্রোন ১২ অমসুং মোবাইল সোইল তেষ্টিং লেব ২ খুদোল ওইনা পীরে। ফিজিদা ভারতকী ঘী অয়াবা পীবগীদমক ঐখোয়না ফিজি সরকার থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
দিফেন্স অমসুং সেকুরিতিগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। ফিজিগী মেরিতাইম সেকুরিতি ফগৎনবা ভারতনা ত্রেনিং অমসুং খুৎলায় পীগনি। সাইবর সেকুরিতি অমসুং দেতা প্রোতেক্সনগী লমদা ঐখোয়না খঙবশিং শরুক য়ানবা ঐখোয় থৌরাং তৌদুনা লৈরে।
তেরোরিজম অসি মীওইবা খুন্নাইগী অচৌবা শিংনবা অমনি হায়বা ঐখোয় য়ানরে। ঐখোয়না তেরোরিজম থেংনরিবা অসিদা শৌগৎপগীদমক প্রধান মন্ত্রী রাম্বুকা অমসুং ফিজি সরকার ঐখোয়না তৌবীমল খঙবা উৎলি।
মরুপশিং,
শান্নবা অসি মীয়ামগা শান্নবুংদগী থম্মোয় ফাওবা শম্নহনবা হিরম অমনি। ফিজিগী রগবী অমসুং ভারতকী ক্রিকেত মসিগী খুদমশিংনি। “ষ্টার ওফ রগবী সেবেন্স”, ৱাইসালে সেরেবীনা ভারতকী রগবী তিম কোচিং পীরে। হৌজিক ভারতকী কোচনা ফিজিগী ক্রিকেত তিম অনৌবা থাকশিংদা পুখৎকনি।
ফিজিগী য়ুনিভর্সিতিদা হিন্দী অমসুং সংস্কৃত তম্বীনবা ভারতকী ওজাশিং থানবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। ফিজিগী পন্দিৎশিং ত্রেনিংগীদমক ভারত্ত লাক্কনি অমসুং গীতা মহোৎসব শরুক য়াগনি। মসিনা লোল অমসুং নাৎকী মরী চেৎশিনহনগনি।
মরুপশিং,
ক্লাইমেত চেঞ্জ অসি ফিজিগী অচৌবা শিংনবা অমনি। হিরম অসিদা, ঐখোয় রিন্যুএবল ইনর্জি, সোলার ইনর্জিগী লমদা পুন্না থবক তৌমিন্নরি। ঐখোয় ইন্তরনেল সোলার এল্লাইন্স, কোলিএসন ফোর দিজাষ্টর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাষ্ট্রকচর অমসুং গ্লোএবল বাইওফুয়েল এল্লাইন্সতা পুল্লে। অমাং-অতা থোক্লকপদা ফিজিনা থবক পায়খৎপা ঙম্বগী থৌনা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
ফিজি অসি পেসিফিক ইথৎ লৈবাকশিংগা মতেং পাংনবগী মফম অমনি হায়বা ঐখোয়না খঙলে। লৈবাক অনিমক্না মনিংতম্বা, অথিংবা লৈতবা, খুদিংমক কোনশিনবা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা ইন্দো-পেসিফিক অমা শৌগৎলি। প্রধান মন্ত্রীগী ‘ওসিন্স ফোর পিছ’ অসি অফবা পান্দম অমনি। ইন্দিয়াগী ইন্দো-পেসিফিক ওসিন ইনিসিয়েতিপতা ফিজি শরুক য়াবদা ভারতনা তরাম্না ওক্লি।
ভারত অমসুং ফিজি সমুদ্র কয়া থাপ্নরি, অদুবু ঐখোয়গী অনিংবশিংদি হি অমদা হোনমিন্নরি।
গ্লোবেল সাউথকী চাউখৎপগী খোঙচত্ত ঐখোয় খোঙবুরোই ওইমিন্নরি। গ্লোবেল সাউথকী মনিংতম্বা, অনৌবা ৱাখলশিং অমসুং শক্তম ইকায়খুম্নবা মালেমগী কাংলোন অমা শেমগৎপদা ঐখোয় মরুপশিংনি।
কনাগুম্বা অমতগী খোঞ্জেল মীরাইরোইদবনি অমসুং লৈবাক অমতা হুন্দোক্লমলোইদবনি হায়না ঐখোয়না থাজৈ।
ইকায়খুম্নরবা,
ভারত মহাসাগরদগী হৌরগা পেসিফিক ফাওবদা, ঐখোয়গী মরী অসি সমুদ্র কয়াগী মথক্ত শাবা থোং অমনি। মসি ভৈলোমনিদা য়ুম্ফম ওইবনি অমসুং থাজবা অমসুং ইকায়খুম্নবদা শাগৎপনি।
অদোমগী খোঙচৎ অসিনা মরী অসি চেৎশীনহল্লে। অদোমগী মরুপ-মপাং ওইবা অদুগীদমক অদোম থাগৎচরি। বিনাকা বাকালেবু!

Prime Minister's Office
English Translation of Press Statement by Prime Minister during Joint Press Statement with Prime Minister of Fiji
25 AUG 2025 1:35PM by PIB Delhi
Your Excellency Prime Minister Rabuka,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namskaar!
Bula Vinaka!
I warmly welcome Prime Minister Rabuka and his delegation to India.
In 2014, an Indian Prime Minister visited Fiji after 33 years. I feel very happy and proud to have had this good fortune.
At the time, we launched the Forum for India–Pacific Islands Cooperation (FIPIC). This initiative has not only strengthened India–Fiji relations but also our ties with the entire Pacific region. Today, with Prime Minister Rabuka’s visit, we are writing a new chapter in our partnership.
Friends,
India and Fiji share a deep bond of friendship. In the 19th century, over sixty thousand indentured Indian brothers and sisters went to Fiji, and contributed to its prosperity through their hard work and dedication. They have added new colour to the social and cultural diversity of Fiji, and have continuously strengthened the unity and integrity of the nation.
And through all this, they also remained connected to their roots and preserved their culture. The tradition of Fiji's Ramayana Mandali is a living proof of this. I welcome the announcement of 'Girmit Day' by Prime Minister Rabuka. This is a tribute to our shared history. It is a tribute to the memories of our past generations.
Friends,
In our extensive discussions today, we made several important decisions. We believe that only a healthy nation can be a prosperous one. Therefore, a 100-bed super specialty hospital will be built in Suva. Dialysis units and sea ambulances will also be sent. Jan Aushadhi Kendras will be opened to provide affordable, high-quality medicines to every home. To ensure that no one is held back in the race for their dreams, a ‘Jaipur Foot’ camp will also be organized in Fiji.
In the field of agriculture, cowpea seeds sent from India are growing very well in Fiji’s soil. India will also gift 12 agri-drones and 2 mobile soil testing labs. We applaud the Fijian government for approving Indian Ghee in Fiji.
Friends,
We have decided to strengthen our cooperation in defence and security. An action plan has been prepared for this. India will provide cooperation in training and equipment, to improve Fiji’s maritime security. We are also ready to share our experience in cyber security and data protection.
We are unanimous that terrorism is a huge challenge for the entire humanity. We express our gratitude to Prime Minister Rabuka and the Government of Fiji for their cooperation and support in our fight against terrorism.
Friends,
Sports is a field that connects people from the ground to the mind. Rugby in Fiji and Cricket in India are examples. Waisale Serevi, the ‘Star of Rugby Sevens,’ coached the Indian rugby team. Now, an Indian coach is set to take the Fiji cricket team to new heights.
We have decided to send Indian teachers to teach Hindi and Sanskrit in the University of Fiji. Fijian Pandits will come to India for leaning, and take part in the Gita Mahotsav. This will deepen our connection from language to culture.
Friends,
Climate change poses a critical threat to Fiji. In this context, we are working together in the field of renewable energy, particularly solar energy. We stand together in the International Solar Alliance, the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, and the Global Biofuels Alliance. Going forward, we will also extend our cooperation to strengthen Fiji’s disaster response capabilities.
Friends,
In our cooperation with the Pacific Island nations, we see Fiji as a hub. Both our countries strongly support a free, open, inclusive, secure, and prosperous Indo-Pacific. Prime Minister’s vision of "Oceans of Peace” is indeed a very positive and forward-looking approach. We warmly welcome Fiji’s association with India’s Indo-Pacific Oceans Initiative.
India and Fiji may be oceans apart, but our aspirations sail in the same boat.
We are fellow travellers in the development journey of the Global South. Together, we are partners in shaping a world order where independence, ideas, and identity of the Global South are accorded due respect.
We believe that no voice should be ignored, and no nation should be left behind!
Excellency,
From the Indian Ocean to the Pacific, our partnership is a bridge across the seas. It is rooted in Veilomani, and built on trust and respect.
Your visit further strengthens this enduring bond. We deeply value your friendship.
Vinaka Vakalevu!