ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରିଓ ଡି ଜେନେରିଓ ଘୋଷଣାନାମା - ଏକ ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାସନ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା
07 JUL 2025 6:00AM by PIB Bhubaneswar
ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ନେତାମାନେ, ୬ ରୁ ୭ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ ରେ ବ୍ରାଜିଲର ରିଓ ଡି ଜେନେରିଓରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ୧୭ତମ ବ୍ରିକ୍ସ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ "ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାସନ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା" ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିଲୁ।
ଆମେ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ ଓ ବୁଝାମଣା, ସାର୍ବଭୌମ ସମାନତା, ସଂହତି, ଗଣତନ୍ତ୍ର, ସହନଶୀଳତା, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି, ସହଯୋଗ ଏବଂ ସହମତିର ସହ ବ୍ରିକ୍ସ ଆତ୍ମା ​​ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ। ୧୭ ବର୍ଷର ବ୍ରିକ୍ସ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ଆମେ ନିର୍ମାଣ କରୁଥିବା ସମୟରେ, ଆମେ ରାଜନୀତି , ସୁରକ୍ଷା, ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ , ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଲୋକ-ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ତିନୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଅଧୀନରେ ଏକ ବିସ୍ତାରିତ ବ୍ରିକ୍ସରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା । ଏଥିସହିତ ଶାନ୍ତି, ଏକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ସମାନ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରମ, ଏକ ପୁନଃସଂସ୍କୃତ ଏବଂ ସଂସ୍କାରିତ ବହୁପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଆମର ଲୋକଙ୍କ ଲାଭ ପାଇଁ ଆମର ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ନିଜ ସହ ପ୍ରତିଶୃତିବଦ୍ଧ ।
ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଗଣରାଜ୍ୟକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ, ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ସହଯୋଗୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ବେଲାରୁଷ ଗଣରାଜ୍ୟ, ବହୁଜାତୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ବୋଲିଭିଆ, କାଜାଖସ୍ତାନ ଗଣରାଜ୍ୟ, କ୍ୟୁବା ଗଣରାଜ୍ୟ, ନାଇଜେରିଆ ସଂଘୀୟ ଗଣରାଜ୍ୟ, ମାଲେସିଆ, ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟ, ଭିଏତନାମ ସମାଜବାଦୀ ଗଣରାଜ୍ୟ, ଉଗାଣ୍ଡା ଗଣରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଉଜବେକିସ୍ତାନ ଗଣରାଜ୍ୟକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ଆମେ ଜଳବାୟୁର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ନେତାଙ୍କ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଘୋଷଣାନାମା ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ବିଶ୍ୱ ଶାସନ ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ନେତାଙ୍କ ବିବୃତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଯାହା ସାମାଜିକ ଭାବରେ ସ୍ଥିର ରୋଗ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ସହଭାଗୀତାର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛୁ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ବହୁପାକ୍ଷିକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶାସନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା
ଆମେ ବ୍ୟାପକ ପରାମର୍ଶ, ମିଳିତ ଅବଦାନ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ଲାଭର ଭାବନାରେ ଏକ ଅଧିକ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ, ସମାନ, ଚତୁର, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ, ଦକ୍ଷ, ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ, ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ବୈଧ, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ବିଶ୍ୱ ଶାସନରେ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଉଛୁ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭବିଷ୍ୟତ ଚୁକ୍ତିନାମା ଗ୍ରହଣ କରିବା, ଏହାର ଦୁଇଟି ଅନୁବନ୍ଧ, ବିଶ୍ୱ ଡିଜିଟାଲ୍ ସହମତି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ଉପରେ ଘୋଷଣାନାମାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛୁ। ସମସାମୟିକ ବାସ୍ତବତାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପର୍କର ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ଆମେ ବହୁପାକ୍ଷିକତା ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଉଛୁ । ଯେଉଁଥିରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ (ୟୁଏନ ) ର ଚାର୍ଟରରେ ଉଲ୍ଲେଖିତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ନୀତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଛି । ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏହାର ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାବରେ କରିବା ସହିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭୂମିକା ପ୍ରତି ଯାହା ଅଧୀନରେ ସାର୍ବଭୌମ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବଜାୟ ରଖିବା। ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେବା। ଗଣତନ୍ତ୍ର, ମାନବାଧିକାର ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ମୌଳିକ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା । ସେମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ସହିତ ଏକତା, ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ, ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସମାନତା ଆଧାରରେ ସହଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ଆମେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଗଠନରେ ଉଦୀୟମାନ ବଜାର ଏବଂ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶ (ଇଏମଡିସି), ଏବଂ ସର୍ବନିମ୍ନ ବିକଶିତ ଦେଶ (ଏଲଡିସି), ବିଶେଷକରି ଆଫ୍ରିକା, ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକା ଏବଂ କାରିବିଆନ୍ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଅଧିକ ରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା । ଏହା ସହ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସମସାମୟିକ ବାସ୍ତବତା ସହିତ ଉତ୍ତମ ଭାବରେ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ। ଆମେ ସମୟାନୁସାରେ ଜାତିସଂଘ ସଚିବାଳୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକରେ ସମାନ ଭୌଗୋଳିକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ ଏବଂ ଏହି ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକରେ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱର ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ଏବଂ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଆମେ ଜାତିସଂଘ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ପଦବୀର ମୁଖ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ ଚୟନ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିର ନୀତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବା ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ସାରଣୀର ଧାରା ୧୦୧ ର ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ କରାଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଯଥାସମ୍ଭବ ବ୍ୟାପକ ଭୌଗୋଳିକ ଭିତ୍ତିରେ କର୍ମଚାରୀ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇ, ଏକ ସାଧାରଣ ନିୟମ ଯାହା ଜାତିସଂଘ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବରିଷ୍ଠ ପଦବୀଗୁଡ଼ିକ କୌଣସି ଦେଶ କିମ୍ବା ଦେଶ ଗୋଷ୍ଠୀର ନାଗରିକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକାଧିକାରୀ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।
୧୦୨୩ ନେତା ଜୋହାନ୍ସବର୍ଗ II ଙ୍କ ଘୋଷଣାନାମାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଆମେ ଜାତିସଂଘର ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ସମେତ ଏହାର ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଆମର ସମର୍ଥନକୁ ଦୋହରାଉଛୁ। ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛୁ ଯେ ଆମେ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ, ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ପରିଷଦ ସଦସ୍ୟତାରେ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେଇପାରିବ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସମେତ ଆଫ୍ରିକା, ଏସିଆ ଏବଂ ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକାର ଉଦୀୟମାନ ଏବଂ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ବୈଧ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସମର୍ଥନ କରିପାରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟାପାରରେ, ବିଶେଷକରି ଜାତିସଂଘ, ଏହାର ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦରେ ଏକ ବୃହତ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରି ପାରିବ। ଆମେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ବୈଧ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ, ଯେପରିକି ଏଜୁଲୱିନି ସହମତି ଏବଂ ସିର୍ତେ ଘୋଷଣାନାମାରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି। ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଯେ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ସଂସ୍କାର ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ସ୍ୱରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଚିତ। ୨୦୨୨ ବେଜିଂ ଏବଂ୧୦୨୩ ନେତା ଜୋହାନ୍ସବର୍ଗ II ଙ୍କ ଘୋଷଣାନାମାକୁ ମନେ ପକାଇ, ଚୀନ୍ ଏବଂ ରୁଷ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ସମେତ ଜାତିସଂଘରେ ଏକ ବୃହତ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରାଜିଲ ଏବଂ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଦୋହରାଉଛନ୍ତି।
ଜାତିସଂଘର ୮୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ, ଆମେ ଯୁଏନଜିଏ ପ୍ରସ୍ତାବ ୭୫/୧ , ୭୭/୩୩୫ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇଛୁ । ଜାତିସଂଘକୁ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାଦେଶ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଉଛୁ। ଆମେ କଂକ୍ରିଟ୍ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଜାତିସଂଘର ମୁଖ୍ୟ ଅଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକର ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛୁ। ଆମେ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଆଲୋଚନାକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ସାଧାରଣ ସଭାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ, ସାମାଜିକ ପରିଷଦକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଛୁ । ଆମେ ୨୦୨୫ ଶାନ୍ତି ସ୍ଥାପନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମୀକ୍ଷାର ସଫଳ ସମାପ୍ତି ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛୁ।
ଆମେ ଏହା ସହ ସହମତ ଯେ ଏକ ବହୁଧ୍ରୁବୀୟ ବିଶ୍ୱର ସମସାମୟିକ ବାସ୍ତବତା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସମାନ ଏବଂ ସମାନତା-ଭିତ୍ତିକ ବିଶ୍ୱ ଶାସନ ଓ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ସମ୍ପର୍କ ପାଇଁ ଆଲୋଚନା କରାଯାଉଛି । ଅନ୍ୟ ପରାମର୍ଶଗୁଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ଏକ ବହୁଧ୍ରୁବୀୟ କ୍ରମ ଇଏମଡିସି ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସୃଜନଶୀଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ବିକଶିତ କରିପାରିବ । ଏଠି ସହିତ ସାର୍ବଜନୀନ ଭାବରେ ଲାଭଦାୟକ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସମାନ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିଶ୍ୱୀକରଣ ସହ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିବ। ଆମେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଏକ ବାହକ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଆଲୋକପାତ କରୁ, ବିଶେଷକରି ଗଭୀର ହେଉଥିବା ଭୂରାଜନୈତିକ ଉତ୍ତେଜନା, ଦ୍ରୁତ ଆର୍ଥିକ ମନ୍ଥରତା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରିବର୍ତ୍ତନ, ସୁରକ୍ଷାବାଦୀ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ପ୍ରବାସ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି। ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ଚିନ୍ତା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ପ୍ରକାଶ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ଅଧିକ ସମାନ, ସ୍ଥାୟୀ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ।
୨୦୨୫ ମସିହାରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧ ଶେଷ ହେବାର ଅଶୀତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ମନେ ପକାଇ, ଏକ ଯୁଦ୍ଧ ଯାହା ମାନବଜାତି ପାଇଁ, ବିଶେଷକରି ୟୁରୋପ, ଏସିଆ, ଆଫ୍ରିକା, ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶରେ ଅକଳ୍ପନୀୟ ଦୁଃଖ ଆଣିଥିଲା, ଆମେ ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧ ଶେଷ ହେବାର ଅଶୀତମ ବାର୍ଷିକୀରେ ଯୁଏନଜିଏସଂକଳ୍ପ ୭୯/୨୭୨ କୁ ଆମର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଦେଉଛୁ, ଏହି ଐତିହାସିକ ଘଟଣା ପ୍ରତି ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ଯୁଦ୍ଧର କବଳରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପିତ ଜାତିସଂଘ ଗଠନ ପାଇଁ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା।
୮୦ତମ ବାର୍ଷିକୀରେ, ଆମେ ବ୍ରେଟନ୍ ଉଡ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ବିଏମଇସ )କୁ ଅଧିକ ସୄଢୁଡା , ପ୍ରଭାବଶାଳୀ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ, ନିରପେକ୍ଷ, ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ସଂସ୍କାରର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରୁଛୁ। ଯାହା ଦ୍ଵାରା ସେମାନଙ୍କର ବୈଧତା ବିସ୍ତାରିତ ହେବ। ପ୍ରଥମ ଏବଂ ସର୍ବୋପରି, ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଶାସନ ଗଠନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପରଠାରୁ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଘଟିଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇପାରିବ। ବିଡବ୍ଲୁଆଇଏସ ରେ ଇଏମଡିଏସ ର ସ୍ୱର ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ସେମାନଙ୍କର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ଉଚିତ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆମେ ପରିଚାଳନା ପ୍ରକ୍ରିୟାର ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ଯୋଗ୍ୟତା-ଆଧାରିତ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯାହା ଆଇଏମଏଫ ଏବଂ ଡବ୍ଲୁବିଜି ର ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିବିଧତା ଏବଂ ଇଏମଡିଏସ ର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱକୁ ବିସ୍ତାର କରିବ। ପରିଚାଳନା ସ୍ତରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଏବଂ ଅଂଶୀଦାର ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଅନିଶ୍ଚିତତା ଏବଂ ଅସ୍ଥିରତାର ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୁଦ୍ରା ପାଣ୍ଠି (ଆଇଏମଏଫ) କୁ ଏହାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ, ବିଶେଷକରି ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ଜାଲ (ଜିଏଫଏସଏନ) ର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଥିବା ସବୁଠାରୁ ଦୁର୍ବଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଭାବରେ ସମ୍ବଳିତ ଏବଂ ଚତୁର ରହିବା ଉଚିତ। କୋଟା ପୁନଃସଂଯୋଜନର ଅନୁପସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆମେ ୧୬ତମ ସାଧାରଣ କୋଟା ସମୀକ୍ଷା (ଜିଆରକିୟୁ) ଅଧୀନରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ କୋଟା ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ସହମତ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହା କରିନାହାଁନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ୧୬ତମ ଜିଆରକିୟୁ ଅଧୀନରେ କୋଟା ବୃଦ୍ଧିକୁ ଅଧିକ ବିଳମ୍ବ ନକରି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛୁ। ଆମେ ଆଇଏମଏଫ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ବୋର୍ଡକୁ ୧୭ ତମ ଜିଆରକିୟୁ ଅଧୀନରେ ଏକ ନୂତନ କୋଟା ଫର୍ମୁଲା ମାଧ୍ୟମରେ କୋଟା ଅଂଶ ପୁନସଂଯୋଜନ ପାଇଁ ଏକ ପଦ୍ଧତି ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥିର କରାଯାଇଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛୁ। ଆମେ ଆଇଏମଏଫ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ବୋର୍ଡ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କମିଟି (ଆଇଏମଏଫସି ) ଉପମୁଖ୍ୟଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛୁ ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତ ଆଲୋଚନାକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କୋଟା ଓ ଶାସନ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ମତର ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସାଧାରଣ ନୀତି ବିକାଶ କରିବାରେ ସହାୟକ ମଧ୍ୟ ହେବ । ଆମେ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରୁଛୁ ଯେ ଆଇଏମଏଫରେ କୋଟା ପୁନଃସଂଯୋଜନ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟରେ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଆପେକ୍ଷିକ ସ୍ଥିତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଇଏମଡିଇ ଗୁଡ଼ିକର ଅଂଶ ଗ୍ରହଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଚିତ। ଆଇଏମଏଫ କୋଟା ଏବଂ ଶାସନ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ରିଓ ଡି ଜେନେରିଓ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ, ଆମେ ୧୭ ତମ ଜିଆରକିୟୁ ରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ କୋଟା ସେୟାର ପୁନଃସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଶାସନ ସଂସ୍କାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଆଇଏମଏଫସି ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ଗଠନମୂଳକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ଆମେ ପୁନର୍ବାର କହୁଛୁ ଯେ ବ୍ରାଜିଲ ଦ୍ୱାରା ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ୨୦୨୫ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ସେୟାରହୋଲ୍ଡିଂ ସମୀକ୍ଷା ବହୁପାକ୍ଷିକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ସହିତ ଏକ ଉତ୍ତମ, ବୃହତ ଓ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବିକାଶ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୋଷ୍ଠୀର ବୈଧତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକରଣ। ଲିମା ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ, ଆମେ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ସ୍ୱର ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱକୁ ସମର୍ଥନ କରିଚାଲିଛୁ, ଯାହା ସେୟାରହୋଲ୍ଡିଂ ପୁନଃସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ । ଯାହା ସେମାନଙ୍କର ଐତିହାସିକ ଅଣପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱକୁ ଉନ୍ନତ କରେ। ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବୁ ଯେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନର ଆହ୍ୱାନ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ସମେତ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଏବଂ ଅସମାନତାକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୋଷ୍ଠୀ ମିଶନର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ରହିବ।
ବହୁପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଏକ କୋଣରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ବାଣିଜ୍ୟ-ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରସାର, ଶୁଳ୍କ ଏବଂ ଅଣ-ଶୁଳ୍କ ପଦକ୍ଷେପରେ ଅବାଧ ବୃଦ୍ଧି ଆକାରରେ ହେଉ, କିମ୍ବା ପରିବେଶଗତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟର ଆବରଣରେ ସୁରକ୍ଷାବାଦ, ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଆହୁରି ହ୍ରାସ କରିବା, ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ବାଧା ଦେବା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଆଣିବାକୁ ଧମକ ଦେଉଛି, ଯାହା ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଭାବରେ ବିଦ୍ୟମାନ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅସମାନତାକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମ୍ଭାବନାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ। ଆମେ ଏକପାକ୍ଷିକ ଶୁଳ୍କ ଏବଂ ଅଣ-ଶୁଳ୍କ ପଦକ୍ଷେପର ବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ଗମ୍ଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ ଯାହା ବାଣିଜ୍ୟକୁ ବିକୃତ କରିଥାଏ ଏବଂ ଡବ୍ଲୁଟିଓ ନିୟମ ସହିତ ଅସଙ୍ଗତ ହୋଇ ରହିଛି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ଏକ ନିୟମ-ଆଧାରିତ, ଖୋଲା, ସ୍ୱଚ୍ଛ, ନିରପେକ୍ଷ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ସମାନ, ଅ-ପାକ୍ଷିକତାହୀନ, ସହମତି-ଆଧାରିତ ବହୁପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଆମର ସମର୍ଥନକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ । ଯାହାର ମୂଳ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ ସଂଗଠନ (ଡବ୍ଲୁଟିଓ) ଏବଂ ବିକାଶଶୀଳ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଭିନ୍ନ ଚିକିତ୍ସା (ଏସ ଓ ଡିଟି)। ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଯେ ଡବ୍ଲୁଟିଓ, ଏହାର 30ତମ ବାର୍ଷିକୀରେ, ନୂତନ ବାଣିଜ୍ୟ ନିୟମ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ସମେତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ଆଲୋଚନାର ଅନେକ ଦିଗକୁ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଜନାଦେଶ, ବିଶେଷଜ୍ଞତା, ସାର୍ବଜନୀନ ପହଞ୍ଚ ଏବଂ କ୍ଷମତା ସହିତ ଏକମାତ୍ର ବହୁପାକ୍ଷିକ ସଂସ୍ଥା ରହିଛି। ଆମେ ଦ୍ୱାଦଶ ଡବ୍ଲୁଟିଓ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମନେ ପକାଇଛୁ ଏବଂ ସଂଗଠନର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସଂସ୍କାର ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ତ୍ରୟୋଦଶ ଡବ୍ଲୁଟିଓ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ। ଆମେ ଏକ ସୁଗମ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ, ଦୁଇ-ସ୍ତରୀୟ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଡବ୍ଲୁଟିଓ ବିବାଦ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ତୁରନ୍ତ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଡବ୍ଲୁଟିଓରେ ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ଇଥିଓପିଆ ଏବଂ ଇରାନର ଦାବିକୁ ଆମେ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ କରୁଛୁ। ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗୃହୀତ ଡବ୍ଲୁଟିଓ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଘୋଷଣାନାମାକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଉଲ୍ଲଂଘନ କରୁଥିବା ଏକପାଖିଆ ଜବରଦସ୍ତି ପଦକ୍ଷେପ ଲାଗୁ କରିବାକୁ ନିନ୍ଦା କରୁଛୁ । ଆମେ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରୁଛୁ ଯେ ଏପରି ପଦକ୍ଷେପ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟ ସହିତ, ଏକପାଖିଆ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ରୂପରେ, ମାନବ ଅଧିକାର ପାଇଁ ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ । ଯେଉଁଥିରେ କି ଲକ୍ଷ୍ୟ କରାଯାଇଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସାଧାରଣ ଜନସଂଖ୍ୟାର ବିକାଶ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଅଧିକାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହା ଗରିବ ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଅସମାନ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରେ। ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଭାଜନକୁ ଘନିଷ୍ଠ କରେ । ପରିବେଶଗତ ଆହ୍ୱାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ। ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ସାରଣୀର ନୀତି ଓ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଦୁର୍ବଳ କରୁଥିବା ଏପରି ବେଆଇନ ପଦକ୍ଷେପର ଉଚ୍ଛେଦ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଆମେ ପୁନର୍ବାର ଦୃଢ଼ କରୁଛୁ ଯେ ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଅନଧିକୃତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତି ନାହିଁ କିମ୍ବା ସମର୍ଥନ କରନ୍ତି ନାହିଁ ଯାହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ବିରୁଦ୍ଧ।
ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ପରସ୍ପର ସଂଲଗ୍ନ ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ସୀମାପାର ପ୍ରଭାବକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସଂହତି ବୃଦ୍ଧି କରି ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃ ଦୃଢ଼ କରୁଛୁ। ଆମେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ଭୂମିକାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ, ଯାହା ଜାତିସଂଘ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟର ନିର୍ଦ୍ଦେଶନା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟକାରୀ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, ବିଶେଷକରି ସଙ୍କଟ ଏବଂ ଜରୁରୀକାଳୀନ ସମୟରେ, ଏବଂ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାଦେଶ, କ୍ଷମତା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆହ୍ୱାନକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ସମାଧାନ କରିବା, ଅସମାନତା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଔଷଧ ଓ ଟୀକା ସମେତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାରେ ସମାନ ପ୍ରବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାଣ୍ଠିପ୍ରାପ୍ତ ଡବ୍ଲୁଏଛଓ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଅଟେ ।ବିଶେଷକରି ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଏହାର ଅଧିକ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା, ସମାନତା, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଆମେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ କୌଣସି ଦେଶ ପଛରେ ନପଡ଼ିବା ନିଶ୍ଚିତ କରୁ। ୭୮ ତମ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଭା ଦ୍ୱାରା ଡବ୍ଲୁଏଛଓ ମହାମାରୀ ଚୁକ୍ତି ଗ୍ରହଣକୁ ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଭବିଷ୍ୟତର ମହାମାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅଧିକ ସମାନ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରିବ। ଜୈବପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଲାଭ-ବଣ୍ଟନ ଚୁକ୍ତିନାମାର ପରିଶିଷ୍ଟ ପାଇଁ ସଦସ୍ୟ-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଏବଂ ସଦସ୍ୟ-ଚାଳିତ ଆଲୋଚନାର ସମୟସୀମା ସମାପ୍ତ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏହି ଗତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା (ଏଆଇ ) ଏକ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ଦେବାରେ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛୁ ଯେ ଏଆଇର ବିଶ୍ୱ ଶାସନ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ସମେତ ସମସ୍ତ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏକ ଏଆଇଶାସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଏକ ସାମୂହିକ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରୟାସ ଆବଶ୍ୟକ ଯାହା ଆମର ସମାନ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ବଜାୟ ରଖିବ। ଏଠି ସହିତ ବିପଦକୁ ସହଜରେ ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ କରିବ। ବିଶ୍ୱାସ ନିର୍ମାଣ କରିବ ସହିତ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ସମେତ ସାର୍ବଭୌମ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ, ଯାହାର ମୂଳ ହେଉଛି ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ। ଏକ ଅଧିକ ସନ୍ତୁଳିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପ୍ରତି ଏକ ଗଠନମୂଳକ ବିତର୍କକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ନେତାଙ୍କ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ବିଶ୍ୱ ଶାସନ ଉପରେ ବିବୃତ୍ତି ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଛୁ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଦାୟୀ ବିକାଶ, ନିୟୋଜନ ଏବଂ ଏଆଇ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଜାତୀୟ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ, ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ସହିତ ଅନୁପାଳନ କରି ଏବଂ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱକୁ ସମ୍ମାନ କରିବା।
ଶାନ୍ତି, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଅଂଶରେ ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଧ୍ରୁବୀକରଣ ଏବଂ ବିଖଣ୍ଡନର ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତିକୁ ଚିନ୍ତାର ସହିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛୁ। ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଧାରା ପ୍ରତି ଚିନ୍ତାର ସହିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛୁ, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ସାମରିକ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୃଦ୍ଧି ଦେଖିଛି, ଯାହା ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ବିକାଶ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ। ଆମେ ଏକ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରୁ ଯାହା ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ, କ୍ଷୁଧା ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ବିଶ୍ୱ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଯୋଗଦାନ ସମେତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ବିବିଧ ଜାତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ସ୍ଥିତିକୁ ସମ୍ମାନ କରେ, ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏଜେଣ୍ଡା ସହିତ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଯୋଡ଼ିବାର ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରୁ।
ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଧ୍ରୁବୀକରଣ ଏବଂ ଅବିଶ୍ୱାସର ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛୁ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ରାଜନୈତିକ-କୂଟନୈତିକ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ସୁରକ୍ଷା ବିପଦର ଜବାବ ଦେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ ଯାହାଦ୍ୱାରା ସଂଘର୍ଷର ସମ୍ଭାବନା ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ସଂଘର୍ଷ ନିବାରଣ ପ୍ରୟାସରେ ସାମିଲ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନଙ୍କର ମୂଳ କାରଣଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରିବା ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଅଛି। ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛୁ ଯେ ସୁରକ୍ଷା ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଅବିଭାଜ୍ୟ ଏବଂ ଆଲୋଚନା, ପରାମର୍ଶ ଏବଂ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିବାଦର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ। ଆମେ ସଂଘର୍ଷ ନିବାରଣ ଏବଂ ସମାଧାନରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକର ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁ ଏବଂ ସଙ୍କଟର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରୁ। ଆମେ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ସଙ୍କଟକୁ ଏଡାଇବା ଏବଂ ଏହାର ବୃଦ୍ଧିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଏବଂ ପ୍ରତିରୋଧକ କୂଟନୀତିର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ସଶସ୍ତ୍ର ସଂଘର୍ଷ ନିବାରଣ ପାଇଁ ଜାତିସଂଘ ଶାନ୍ତିରକ୍ଷା ମିଶନ, ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ ଶାନ୍ତି ସମର୍ଥନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଏବଂ ଶାନ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ମାର୍ଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ସହମତ।
ଆମେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ମାନବିକ ସଙ୍କଟର ସମାଧାନ ପାଇଁ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଆମର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବା ଉପରେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଅପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ, ଖଣ୍ଡିତ ଏବଂ ପ୍ରାୟତଃ ରାଜନୈତିକ ଭାବରେ ପ୍ରେରିତ ଥିଲା। ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନବିକ ଆଇନର ସମସ୍ତ ଉଲ୍ଲଂଘନକୁ ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରୁଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ନାଗରିକ ଏବଂ ନାଗରିକ ସାମଗ୍ରୀ, ନାଗରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମେତ ମାନବିକ ପ୍ରବେଶକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କିମ୍ବା ବାଧା ଏବଂ ମାନବିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଟାର୍ଗେଟ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନବିକ ଆଇନର ସମସ୍ତ ଉଲ୍ଲଂଘନ ପାଇଁ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱକୁ ସମାଧାନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରୁଛୁ। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନର ଏପରି ଉଲ୍ଲଂଘନ କେବଳ ତୁରନ୍ତ ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ସଂଘର୍ଷ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଭୌତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ନଷ୍ଟ କରି ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତିର ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୁର୍ବଳ କରେ। ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନବିକ ଆଇନର ସମ୍ମାନ, ପାଳନ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଉଛୁ।
ଆମେ ମହିଳା, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା (ଡବ୍ଲୁପିଏସ ) ଏଜେଣ୍ଡାର ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ଉନ୍ନତି ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଉଛୁ, ବିଶେଷକରି ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ପ୍ରସ୍ତାବ୧୩୨୫ (୨୦୦୦) ର ୨୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ। ଆମେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରକ୍ରିୟାର ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ପୂର୍ଣ୍ଣ, ସମାନ, ନିରାପଦ ଏବଂ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଉଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ସଂଘର୍ଷ ନିବାରଣ ଏବଂ ସମାଧାନ, ମାନବିକ ସହାୟତା, ମଧ୍ୟସ୍ଥତା, ଶାନ୍ତିରକ୍ଷା ଅଭିଯାନ, ଶାନ୍ତି ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସଂଘର୍ଷ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଏବଂ ବିକାଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଆମେ ୧୩ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ଠାରୁ ଇସଲାମିକ୍ ଗଣରାଜ୍ୟ ଇରାନ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସାମରିକ ଆକ୍ରମଣକୁ ନିନ୍ଦା କରୁଛୁ, ଯାହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଏବଂ ଜାତିସଂଘର ଚାର୍ଟରର ଉଲ୍ଲଂଘନ, ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟରେ ସୁରକ୍ଷା ପରିସ୍ଥିତିର ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗମ୍ଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ। ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ଏଜେନ୍ସି (ଏଇଏଇଏ) ର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷା ଅଧୀନରେ ନାଗରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ପରମାଣୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଉପରେ ଜାଣିଶୁଣି ଆକ୍ରମଣ ଉପରେ ଗମ୍ଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ, ଯାହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଏଇଏଇଏ ପ୍ରସ୍ତାବର ଉଲ୍ଲଂଘନ କରେ । ଲୋକ ଏବଂ ପରିବେଶର କ୍ଷତିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସଶସ୍ତ୍ର ସଂଘର୍ଷ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ପରମାଣୁ ସୁରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସର୍ବଦା ବଜାୟ ରଖିବା ଉଚିତ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା କୂଟନୈତିକ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତି ଆମର ସମର୍ଥନକୁ ଦୋହରାଉଛୁ। ଆମେ ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ।
ଆମେ ୟୁକ୍ରେନରେ ସଂଘର୍ଷ ସମ୍ପର୍କରେ ଆମର ଜାତୀୟ ମତକୁ ମନେ ପକାଇଛୁ, ଯେପରିକି ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ପରିଷଦ ସମେତ ଉପଯୁକ୍ତ ଫୋରମରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଛି। ଆମେ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଏବଂ ଭଲ ସଂଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଶାନ୍ତି ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ବନ୍ଧୁ ଗୋଷ୍ଠୀ ସୃଷ୍ଟି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଘର୍ଷର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରୟାସ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ସମାଧାନ ଆଡ଼କୁ ନେଇଯିବ।
ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ଏବଂ ଉତ୍ତର ଆଫ୍ରିକା (ଏମଇଏନଏ) ଅଞ୍ଚଳରେ ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ଅସ୍ଥିରତା ବିଷୟରେ ଆମେ ଗଭୀର ଚିନ୍ତିତ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ୨୮ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ବୈଠକରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଉପ-ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ବିଶେଷ ଦୂତମାନଙ୍କ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତିକୁ ସମର୍ଥନ କରୁ।
ଅଧିକୃତ ପାଲେଷ୍ଟାଇନ ଅଞ୍ଚଳର ପରିସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଆମେ ଆମର ଗମ୍ଭୀର ଚିନ୍ତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଗାଜା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଇସ୍ରାଏଲର ବାରମ୍ବାର ଆକ୍ରମଣ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ମାନବିକ ସହାୟତା ପ୍ରବେଶରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ, ବିଶେଷକରି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନବିକ ଆଇନ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନବିକ ଅଧିକାର ଆଇନ ପାଳନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ । ଯୁଦ୍ଧର ଏକ ପଦ୍ଧତି ଭାବରେ ଅନାହାର ବ୍ୟବହାର ସମେତ ଆଇଏଛଏଲ ର ସମସ୍ତ ଉଲ୍ଲଂଘନକୁ ନିନ୍ଦା କରୁଛୁ। ଆମେ ମାନବିକ ସହାୟତାକୁ ରାଜନୀତିକରଣ କିମ୍ବା ସାମରିକୀକରଣ କରିବାର ପ୍ରୟାସକୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ନିନ୍ଦା କରୁଛୁ। ଆମେ ପକ୍ଷଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ତୁରନ୍ତ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ନିଃସର୍ତ୍ତ ଯୁଦ୍ଧବିରତି, ଗାଜା ଷ୍ଟ୍ରିପ ଏବଂ ଅଧିକୃତ ପାଲେଷ୍ଟାଇନ ଅଞ୍ଚଳର ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଅଂଶରୁ ଇସ୍ରାଏଲୀ ସେନାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବା । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଉଲ୍ଲଂଘନ କରି ଧରାପଡ଼ିଥିବା ସମସ୍ତ ବନ୍ଧକ ଏବଂ ବନ୍ଦୀଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଓ ମାନବିକ ସହାୟତାର ନିରନ୍ତର ଓ ଅବାଧ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ବିତରଣ ପାଇଁ ଅଧିକ ଆଲୋଚନାରେ ସଦ୍ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛୁ। ଆମେ ୟୁଏନଆରଡବ୍ଲୁଏ ପ୍ରତି ଆମର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ ଏବଂ ୟୁଏନଜିଏ ଦ୍ୱାରା ଏହାର ପାଞ୍ଚଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରେ ପାଲେଷ୍ଟାଇନ ଶରଣାର୍ଥୀଙ୍କୁ ମୌଳିକ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଆଦେଶକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମାନ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଆମେ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ସମ୍ମାନ କରିବାକୁ ଏବଂ ସର୍ବାଧିକ ସଂଯମତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଆକ୍ରମଣାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଉତ୍ତେଜନାପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଷଣାରୁ ବିରତ ରହିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା ଦ୍ୱାରା ଇସ୍ରାଏଲ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଆଇନଗତ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ନ୍ୟାୟାଳୟର ଅସ୍ଥାୟୀ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରୁଛୁ, ଯାହା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟ ମଧ୍ୟରେ, ଗାଜାରେ ମାନବିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଇସ୍ରାଏଲର ଆଇନଗତ ବାଧ୍ୟବାଧକତାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା।
ଆମେ ମନେପକାଉଛୁ ଯେ ଗାଜା ଷ୍ଟ୍ରିପ୍ ଅଧିକୃତ ପାଲେଷ୍ଟାଇନ ଅଞ୍ଚଳର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ପାଲେଷ୍ଟାଇନ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଅଧୀନରେ ପଶ୍ଚିମ କୂଳ ଏବଂ ଗାଜା ଷ୍ଟ୍ରିପ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛୁ ଏବଂ ପାଲେଷ୍ଟାଇନ ଲୋକଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଣ୍ଣୟର ଅଧିକାରକୁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ପାଲେଷ୍ଟାଇନ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଅଧିକାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ପାଲେଷ୍ଟାଇନ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନ ପାଇଁ ବୈଧ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସଂସ୍କାର ଆଣିବାରେ ସହାୟତା କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ, ଏବଂ ପାଲେଷ୍ଟାଇନଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭୂମିକା ସହିତ ଅଞ୍ଚଳର ନାଗରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ତୁରନ୍ତ ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପାଇଁ, ଯେପରି ୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ରେ ପାଲେଷ୍ଟାଇନ ଉପରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଆରବ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସହମତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଆମେ କାଏରୋରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଆଗାମୀ ପ୍ରତିଜ୍ଞା ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବାର ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ। ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଯେ ଗାଜାକୁ ସ୍ଥିର ଏବଂ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସଂଘର୍ଷର ଏକ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ରାଜନୈତିକ ସମାଧାନ ସହିତ ହାତ ମିଳାଇ ଯିବା ଉଚିତ। ଆମେ ଯେକୌଣସି ବାହାନାରେ, ଅଧିକୃତ ପାଲେଷ୍ଟାଇନ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଯେକୌଣସି ପାଲେଷ୍ଟାଇନ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଅସ୍ଥାୟୀ କିମ୍ବା ସ୍ଥାୟୀ, ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ବିସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଗାଜା ଷ୍ଟ୍ରିପ୍ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯେକୌଣସି ଭୌଗୋଳିକ କିମ୍ବା ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରତି ଆମର ଦୃଢ଼ ବିରୋଧ ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ। ଆମେ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରୁଛୁ ଯେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ନ୍ୟାୟିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ବେଆଇନ ଦଖଲ ଏବଂ ଆଇନଗତ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଦୁର୍ବଳ କରୁଥିବା ଏବଂ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତିକୁ ବାଧା ଦେଉଥିବା ସମସ୍ତ ଅଭ୍ୟାସକୁ ତୁରନ୍ତ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ଦାବି କରିବା ଉଚିତ।
ଆମେ ପୁନର୍ବାର କହୁଛୁ ଯେ ଇସ୍ରାଏଲ-ପାଲେଷ୍ଟାଇନ ବିବାଦର ଏକ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ କେବଳ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାୟରେ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଏହା ଆତ୍ମନିର୍ଣ୍ଣୟର ଅଧିକାର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନର ଅଧିକାର ସମେତ ପାଲେଷ୍ଟାଇନ ଲୋକଙ୍କ ବୈଧ ଅଧିକାର ପୂରଣ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ଆମେ ଦୁଇ-ରାଷ୍ଟ୍ର ସମାଧାନ ପ୍ରତି ଏକ ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ, ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ଏବଂ ସାଧାରଣ ପରିଷଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ଏବଂ ଆରବ ଶାନ୍ତି ପ୍ରୟାସ ଅନୁଯାୟୀ, ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ପାଲେଷ୍ଟାଇନ ରାଜ୍ୟର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ଆମର ସମର୍ଥନ ପୁନର୍ବାର କହୁଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଗାଜା ଷ୍ଟ୍ରିପ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ବ୍ୟାଙ୍କ ସମେତ ୧୯୬୭ ମସିହାରେ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସାର୍ବଭୌମ, ସ୍ୱାଧୀନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପାଲେଷ୍ଟାଇନ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦୁଇଟି ରାଷ୍ଟ୍ର ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାରେ ଏକତ୍ର ବାସ କରିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହାସଲ କରିପାରିବେ। ବହୁପାକ୍ଷିକ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନରେ ପାଲେଷ୍ଟାଇନର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ବଳର ପ୍ରବେଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଆମେ ପୁନର୍ବାର କହୁଛୁ। ମାନବିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ତୁରନ୍ତ ଯୁଦ୍ଧବିରତି ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ଆମେ ଲେବାନନରେ ଯୁଦ୍ଧବିରତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ଏହାର ସର୍ତ୍ତାବଳୀକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ପାଳନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଯୁଏନଏସସି ପ୍ରସ୍ତାବ ୧୭୦୨କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଆମେ ଯୁଦ୍ଧବିରତି ଏବଂ ଲେବାନନର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତାର କ୍ରମାଗତ ଉଲ୍ଲଂଘନକୁ ନିନ୍ଦା କରୁଛୁ। ଆମେ ଇସ୍ରାଏଲକୁ ଲେବାନନ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ରାଜି ହୋଇଥିବା ସର୍ତ୍ତାବଳୀକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବାକୁ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଲେବାନନର ପାଞ୍ଚଟି ସ୍ଥାନ ସମେତ ସମସ୍ତ ଲେବାନନ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଏହାର ଦଖଲକାରୀ ବାହିନୀକୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ସହବାସରେ ରହିଛନ୍ତି।
ଆମେ ସିରିଆର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ, ସ୍ୱାଧୀନତା, ଏକତା ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁଛୁ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ୨୨୫୪ (୨୦୧୫) ର ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସିରିଆ-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଓ ସିରିଆ-ମାଲିକାନା, ଜାତିସଂଘ-ସହଯୋଗୀ ରାଜନୈତିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ । ଯାହା କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଭେଦଭାବ ବିନା ସାଧାରଣ ଜନସଂଖ୍ୟାର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଆମେ ସିରିଆର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଦେଶରେ ଦେଶର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଘଟୁଥିବା ହିଂସା, ଆଇଏସଆଇଏଲ (ଡା ୟେସ ) ଏବଂ ସିରିଆରେ ଅଲ-କାଏଦା ସହଯୋଗୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାରି ରହିଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ମାର ଏଲିଆସ୍ ଚର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ରିଫ୍ ଦିମାସ୍କରେ ସମ୍ପ୍ରତି ହୋଇଥିବା ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣକୁ ନିନ୍ଦା କରୁଛୁ ଏବଂ ଏହି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଶିକାର ହୋଇଥିବା ପରିବାର ପ୍ରତି ଆମର ଗଭୀର ସମବେଦନା ଏବଂ ସହାନୁଭୂତି ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ। ଆମେ ସିରିଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଦେଶୀ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଏବଂ ସିରିଆରୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ବ୍ୟାପିବାର ବିପଦକୁ ମଧ୍ୟ ନିନ୍ଦା କରୁଛୁ। ସିରିଆକୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଉଗ୍ରବାଦକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିରୋଧ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ବିଷୟରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଚିନ୍ତାର ଜବାବ ଦେବା ପାଇଁ ଠୋସ୍ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଉଚିତ। ଆମେ ସିରିଆ ଉପରେ ଏକପାଖିଆ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ଏବଂ ଆଶା କରୁଛୁ ଯେ ଏହା ସିରିଆ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ସହଜତ ବିକାଶ ଏବଂ ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନର ଖୋଲା ଉଲ୍ଲଂଘନ ଏବଂ ୧୯୭୪ ବିଚ୍ଛେଦରେ ସିରିଆର କିଛି ଅଂଶ ଦଖଲକୁ ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରୁଛୁ । ଆମେ ଇସ୍ରାଏଲକୁ ବିଳମ୍ବ ନକରି ସିରିଆ ଅଞ୍ଚଳରୁ ତାର ସେନା ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛୁ।
ଆମେ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରୁଛୁ ଯେ "ଆଫ୍ରିକୀୟ ସମସ୍ୟାର ଆଫ୍ରିକୀୟ ସମାଧାନ" ନୀତି ଆଫ୍ରିକୀୟ ମହାଦେଶରେ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆଧାର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଆମେ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ନିବାରଣ, ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସମାଧାନରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଉପ-ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ସମେତ ମହାଦେଶରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଶାନ୍ତି ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଆମର ସମର୍ଥନ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରୁଛୁ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିରୁ, ଆମେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ମହାଦେଶରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘର ଶାନ୍ତି ସମର୍ଥନ ଅଭିଯାନ, ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ପ୍ରୟାସ, ଶାନ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଶାନ୍ତି ନିର୍ମାଣ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଉପାୟ ବିଚାର କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ଆମେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶ ଏବଂ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ସଫଳତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ, ଏବଂ ଆଫ୍ରିକାର କିଛି ଅଞ୍ଚଳରେ, ବିଶେଷକରି ସୁଦାନ, ଗ୍ରେଟ୍ ଲେକ୍ସ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ହର୍ଣ୍ଣ ଅଫ୍ ଆଫ୍ରିକାରେ ନୂତନ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସଶସ୍ତ୍ର ସଂଘର୍ଷର ବିନାଶକାରୀ ପ୍ରଭାବରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଗମ୍ଭୀର ମାନବୀୟ ସଙ୍କଟ ପ୍ରତି ଗଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ। ଏହି ସଙ୍କଟର ରାଜନୈତିକ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ପ୍ରତି ଆମର ସମର୍ଥନକୁ ଆମେ ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ, ଶତ୍ରୁତା ବନ୍ଦ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରୁଛୁ ଏବଂ ସଂଘର୍ଷର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ।
ସୁଡାନରେ ମାନବିକ ସଙ୍କଟ ଏବଂ ଉଗ୍ରବାଦ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ପ୍ରସାରର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିପଦ ନେଇ ଆମେ ଗଭୀର ଚିନ୍ତିତ। ଆମେ ଏହି ସମ୍ପର୍କରେ ଆମର ସ୍ଥିତିକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ ଏବଂ ଏକ ତୁରନ୍ତ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ନିଃସର୍ତ୍ତ ଯୁଦ୍ଧବିରତି ଏବଂ ସଂଘର୍ଷର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଆମେ ସୁଡାନର ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ମାନବିକ ସହାୟତା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର, ତୁରନ୍ତ ଏବଂ ଅବାଧ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ସୁଡାନ ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ମାନବିକ ସହାୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ।
ହାଇତିରେ ସୁରକ୍ଷା, ମାନବିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ କ୍ରମାଗତ ଅବନତି ନେଇ ଆମେ ଗଭୀର ଚିନ୍ତିତ। ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ ଯେ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ବିକାଶ ଏକତ୍ରିତ ଭାବରେ ଚାଲିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନର ସଙ୍କଟ ପାଇଁ ହାଇତି-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସମାଧାନ ଆବଶ୍ୟକ, ଯେଉଁଥିରେ ଜାତୀୟ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ରାଜନୈତିକ ଶକ୍ତି, ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସମାଜ ମଧ୍ୟରେ ସହମତି ନିର୍ମାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏବଂ ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ହାଇତିର ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ଭାଙ୍ଗିବା, ସୁରକ୍ଷା ପରିସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ଦେଶରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସାମାଜିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁ। ଆମେ ଜାତିସଂଘର ଭୂମିକାକୁ ସମର୍ଥନ କରୁ ଏବଂ ହାଇତିର ବହୁମୁଖୀ ସଙ୍କଟକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରୁ।
ଆମେ ଯେକୌଣସି ଆତଙ୍କବାଦ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅପରାଧ ଏବଂ ଅନୁଚିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାବରେ କଡ଼ା ନିନ୍ଦା କରୁ, କେବେ, କେଉଁଠି ଏବଂ କାହା ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଛି, କିମ୍ବା ଯାହା ପ୍ରେରଣା ଦିଆଯାଇଛି ତାହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ନ ଦେଇ। ଆମେ ୨୨ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୫ରେ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ ହୋଇଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣକୁ ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରୁ, ଯେଉଁଥିରେ ୨୬ ଜଣ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ଅନେକ ଆହତ ହୋଇଥିଲେ। ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ସୀମାପାର ଗତିବିଧି, ଆତଙ୍କବାଦୀ ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଏବଂ ପ୍ରକାଶନରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆମେ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ। ଆମେ ପୁନର୍ବାର କହୁଛୁ ଯେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ କୌଣସି ଧର୍ମ, ଜାତୀୟତା, ସଭ୍ୟତା କିମ୍ବା ଜାତିଗତ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡିତ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦାୟୀ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ଉଚିତ୍। ଆମେ ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତି ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକାବିଲାରେ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଆମେ ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକାବିଲାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରାଥମିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଏବଂ ସେମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ, ଯେପରିକି ଜାତିସଂଘର ଚାର୍ଟର, ବିଶେଷକରି ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ନୀତି, ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍, ବିଶେଷକରି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନବାଧିକାର ଆଇନ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶରଣାର୍ଥୀ ଆଇନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନବିକ ଆଇନ, ଯେପରି ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପାଳନ କରିବା ଉଚିତ, ଆତଙ୍କବାଦୀ ବିପଦକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା। ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ (ସିଟିଡବ୍ଲୁଜି ) ଏବଂ ଏହାର ପାଞ୍ଚଟି ଉପଗୋଷ୍ଠୀର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ । ଯାହା ବ୍ରିକ୍ସ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ରଣନୀତି, ବ୍ରିକ୍ସ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଏବଂ ସିଟିଡବ୍ଲୁଜି ସ୍ଥିତି ପତ୍ର ଉପରେ ଆଧାରିତ। ଆମେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛୁ। ଆମେ ଜାତିସଂଘ ଢାଞ୍ଚାରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆତଙ୍କବାଦ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଶୀଘ୍ର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଏବଂ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଆମେ ସମସ୍ତ ଜାତିସଂଘ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଣ୍ଣିତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂସ୍ଥା ବିରୁଦ୍ଧରେ ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ।
୩୧ ମଇ, ୧ ଏବଂ ୫ ଜୁନ ୨୦୨୫ ରେ ରୁଷିଆନ ଫେଡେରେସନର ବ୍ରାୟନସ୍କ, କୁର୍ସ୍କ ଏବଂ ଭୋରୋନେଜ ଅଞ୍ଚଳରେ ସେତୁ ଏବଂ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ସମେତ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଜାଣିଶୁଣି ଟାର୍ଗେଟ କରାଯିବାକୁ ଆମେ ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରୁଛୁ, ଯାହା ଫଳରେ ପିଲାମାନଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଥିଲା।
ଆମେ ବେଆଇନ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରବାହକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଉଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ମନି ଲଣ୍ଡରିଂ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା, ଉଗ୍ରବାଦ ଏବଂ ପ୍ରସାର, ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକାରର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ଯେପରିକି ନିଶା କାରବାର, ସାଇବର ଅପରାଧ, ପରିବେଶକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ଅପରାଧ, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରର ଅବୈଧ ଚାଲାଣ, ମାନବ ଚାଲାଣ, ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ଅବୈଧ, ବିଶେଷକରି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କ୍ରିପ୍ଟୋକରେନ୍ସି ସମେତ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଦାୟିତ୍ୱର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ, ବିଶେଷକରି ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅପରାଧ ବିରୋଧୀ ସହଯୋଗର ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଅଣ-ରାଜନୈତିକ ପ୍ରକୃତିର ନୀତି ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃପ୍ରତିପାଦିତ କରୁ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରତିରୋଧ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ତଦନ୍ତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଆମେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ବିଦ୍ୟମାନ ବ୍ରିକ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ, ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସକ୍ଷମ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ବୈଠକ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସରେ ଗୃହୀତ ଦସ୍ତାବିଜ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଯେଉଁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନଗତ ଉପକରଣରେ ପକ୍ଷଭୁକ୍ତ, ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ପକ୍ଷଭୁକ୍ତ, ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନଗତ ଉପକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହିପରି ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ଯୁବ ପିଢ଼ିର ନିରାପଦ ବିକାଶ ପାଇଁ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ବେଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତିର ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚୁକ୍ତିନାମା, ବିଶେଷକରି ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧୀ ଜାତିସଂଘ ସମ୍ମିଳନୀ ସହିତ ସମାନ ଭାବରେ ଦୁର୍ନୀତି ନିବାରଣ ଏବଂ ଲଢ଼େଇରେ ବ୍ରିକ୍ସ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଦୁର୍ନୀତି ନିବାରଣ ଏଜେଣ୍ଡାର ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆମର ସମନ୍ୱୟକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ। ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ଦୁର୍ନୀତି ନିବାରଣ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ନିବାରଣ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଆୟର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ଫେରସ୍ତକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଦୁର୍ନୀତି ନିବାରଣ ମାମଲାରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ଦୁର୍ନୀତି ନିବାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁ, ବିଶେଷକରି ଦୁର୍ନୀତି ନିବାରଣ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା, ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ବ୍ରିକ୍ସ ସାଧାରଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ନିବାରଣ ଉପରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିର ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଆୟର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ଫେରସ୍ତ ଉପରେ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ, ସୁରକ୍ଷିତ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଆମେ ପରମାଣୁ ବିପଦ ଏବଂ ସଂଘର୍ଷର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିପଦ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ। ବିଶ୍ୱ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ନିରସ୍ତ୍ରୀକରଣ, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ଅପ୍ରସାର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ଏହାର ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ବଜାୟ ରଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଆମେ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ। ଆମେ ପରମାଣୁ ଅପ୍ରସାର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାରେ ପରମାଣୁ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ମୁକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ, ସମସ୍ତ ବିଦ୍ୟମାନ ପରମାଣୁ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ମୁକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପରମାଣୁ ଅସ୍ତ୍ର ବ୍ୟବହାର କିମ୍ବା ବ୍ୟବହାରର ବିପଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୃକ୍ତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପ୍ରତି ଆମର ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସମ୍ମାନ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରୁଛୁ, ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟରେ ପରମାଣୁ ଅସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗଣବିଧ୍ୱଂସକାରୀ ଅସ୍ତ୍ର ମୁକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉପରେ ସଂକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ପରିଷଦ ନିଷ୍ପତ୍ତି ୭୩/୫୪୬ ଅନୁଯାୟୀ ଆହୂତ ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟରେ ଏକ ପରମାଣୁ ଅସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗଣବିଧ୍ୱଂସକାରୀ ଅସ୍ତ୍ର ମୁକ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଆମେ ସମସ୍ତ ନିମନ୍ତ୍ରିତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ସଦ୍ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଗଠନମୂଳକ ଭାବରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଆମେ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ପରିଷଦ ପ୍ରସ୍ତାବ୭୯/୨୪୧ "ସମସ୍ତ ଦିଗରୁ ପରମାଣୁ ଅସ୍ତ୍ରମୁକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ବ୍ୟାପକ ଅଧ୍ୟୟନ" ଗ୍ରହଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ଆମେ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମହାକାଶ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ସଫଳତାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁ। ବାହ୍ୟ ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ବାହ୍ୟ ମହାକାଶରେ ଅସ୍ତ୍ର ପ୍ରତିଯୋଗିତା (ପିଆରଓଏସ) ଏବଂ ଏହାର ଅସ୍ତ୍ରୀକରଣକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆମର ସମର୍ଥନକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରୁଛୁ, ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଆଇନଗତ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ଉପକରଣ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ବାହ୍ୟ ମହାକାଶ ବସ୍ତୁ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାର କିମ୍ବା ବିପଦକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆମର ସମର୍ଥନକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁଛୁ। ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ନିରସ୍ତ୍ରୀକରଣ ସମ୍ମିଳନୀରେ ବାହ୍ୟ ମହାକାଶରେ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସ୍ଥାପନ ନିବାରଣ, ବାହ୍ୟ ମହାକାଶ ବସ୍ତୁ ବିରୁଦ୍ଧରେ ବଳ ବ୍ୟବହାର କିମ୍ବା ବିପଦ ଉପରେ ଏକ ଅଦ୍ୟତନ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଚୁକ୍ତିନାମା (ପିପିଡ଼ବ୍ଳ୍ଉଟି) ଦାଖଲକୁ ଆମେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ବିଚାର କରୁଛୁ। ଆମେ ଜୋର ଦେଉଛୁ ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନିର୍ମାଣ ପଦକ୍ଷେପ (ଟିସିବିଏମଏସ ) ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ଭାବରେ ସହମତ ମାନଦଣ୍ଡ, ନିୟମ ଏବଂ ନୀତି ଭଳି ବ୍ୟବହାରିକ ଏବଂ ଅଣ-ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ମଧ୍ୟ ପିଆରଓଏସ ରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବ। ଆମେ ସାଧାରଣ ସଭାରେ କିଛି ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏକକ ଖୋଲା କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରାଯାଇପାରିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏପରି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପୂରଣ କରୁଥିବା ସୁସଙ୍ଗତ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଆଲୋଚନା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ପିଆରଓଏସ ଉପରେ ଆଇନଗତ ଭାବରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଉପକରଣର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ସମେତ ବିଦ୍ୟମାନ ସଫଳତା ଉପରେ ଗଠନ କରି ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଗଠନମୂଳକ ଭାବରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବଢ଼ୁଥିବା ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସୂଚନା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା (ଆଇସିଟିଏସ)ର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ଆମେ ଡିଜିଟାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଏବଂ ଏହାର ଭିତରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଏବଂ ବିପଦକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ଆମେ ଏକ ଖୋଲା, ସୁରକ୍ଷିତ, ସ୍ଥିର, ସୁଗମ, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଆଇସିଟିଏସ ପରିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁଛୁ। ଆଇସିଟିଏସ ବ୍ୟବହାରରେ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ସାଧାରଣ ବୁଝାମଣା ଗଠନ କରିବା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ବିକାଶ କରିବା ଏବଂ ଆଇସିଟିଏସ ବ୍ୟବହାରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଚରଣ ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ଭାବରେ ସହମତ ମାନଦଣ୍ଡ, ନିୟମ ଏବଂ ନୀତିଗୁଡ଼ିକର ଆହୁରି ବିକାଶ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ଗଠନମୂଳକ ଆଲୋଚନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ଆଇସିଟିଏସ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସାଧାରଣ ନିୟମ ଏବଂ ମାନଦଣ୍ଡର ବିକାଶ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ, ସନ୍ତୁଳିତ, ବସ୍ତୁନିଷ୍ଠ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଆମେ ଏହି ବିଷୟରେ ଏକମାତ୍ର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ପଦ୍ଧତି ଭାବରେ ୨୦୨୧ ରୁ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ଆଇସିଟିଏସ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଜାତିସଂଘର ଖୋଲା-ସମ୍ପନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀର ଚାଲୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ ଏବଂ ଆମେ ଏହି ଜୁଲାଇରେ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସଫଳତାର ସହ ଶେଷ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସହଭାଗୀ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ଜାତିସଂଘର ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଏକ ସହମତି-ଆଧାରିତ ଏକକ-ପଥ, ଦେଶ-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ, ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁଛୁ, ଯାହା ୟୁଏନଜିଏ ର ପ୍ରଥମ କମିଟିକୁ ରିପୋର୍ଟ କରିବ, ଭବିଷ୍ୟତର ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଏହାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପର୍କରେ ସହମତି ନୀତିର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବ। ଆମେ ଆଇସିଟିଏସ ବ୍ୟବହାରରେ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ନୀତି ଆଦାନପ୍ରଦାନ, କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦଳ (ସିଆରଟିଏସ ) ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ, ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସହଯୋଗ ଏବଂ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ସିଆରଟିଏସମଧ୍ୟରେ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସହଯୋଗ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଉପରେ ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁ। ଆମେ ଆଇସିଟି ବ୍ୟବହାରରେ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ବ୍ୟବହାରିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟ ସହିତ ସମାନ ଭାବରେ ଶିକ୍ଷାଗତ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରୁଛୁ।
ଆମେ ସାଧାରଣ ସଭା ଦ୍ୱାରା ସାଇବର ଅପରାଧ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଜାତିସଂଘର ଚୁକ୍ତିନାମା ଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ, ଯାହା ଏକ ଐତିହାସିକ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସଫଳତା। ଏହା ସାଇବର ଅପରାଧକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ମୁକାବିଲା କରିବା ଏବଂ ଆଇସିଟି ସିଷ୍ଟମ ବ୍ୟବହାର କରି ହୋଇଥିବା ଯେକୌଣସି ଗୁରୁତର ଅପରାଧର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ରୂପରେ ପ୍ରମାଣର ସମୟୋଚିତ ଏବଂ ଆଇନଗତ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ଆଦାନପ୍ରଦାନରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପକରଣ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଆମେ ଏହାକୁ ପ୍ରଥମେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ହେବା ପରଠାରୁ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଆମେ ସମସ୍ତ ଦେଶଙ୍କୁ ୨୦୨୫ ରେ ହାନୋଇରେ ଘରୋଇ ଆଇନ, ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସ ଅନୁଯାୟୀ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର ଏବଂ ଅନୁମୋଦନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହାର ଦ୍ରୁତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ, ଏବଂ ସାଧାରଣ ସଭାର ପ୍ରସ୍ତାବ ୭୪/୧୪୭ ଏବଂ ୭୫/୨୮୨ ଅନୁଯାୟୀ ଆଡହକ୍ କମିଟିରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଜାରି ରହିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏକ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ଆଲୋଚନା ହୋଇପାରିବ ଯାହା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟ ମଧ୍ୟରେ ଅତିରିକ୍ତ ଅପରାଧିକ ଅପରାଧକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଭାବରେ ସମାଧାନ କରିବ।
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅର୍ଥନୈତିକ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା
ଆମେ " ବ୍ରିକ୍ସ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ୨୦୨୫ ପାଇଁ ରଣନୀତି"ର ଫଳାଫଳକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ଏହି ରଣନୀତି ବ୍ରିକ୍ସ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶ, ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସହଯୋଗ ପାଇଁ ରଣନୀତି, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ୨୦୩୦ ପାଇଁ ରଣନୀତିର ନିଷ୍କର୍ଷ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛୁ, ଯାହା ବହୁପକ୍ଷୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଡିଜିଟାଲ୍ ଅର୍ଥନୀତି, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ, ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆଦେଶ ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବ।
ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଢାଞ୍ଚା ଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ ଯେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ପାରସ୍ପରିକ ସହାୟକ ଏବଂ ଡବ୍ଲୁଟିସି ନିୟମ ସହିତ ସୁସଙ୍ଗତ।
ଆମେ ବିନିମୟ ହାର ବିପଦ ହ୍ରାସ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ-ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉପରେ ପିପିପି ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ଘରୋଇ ନିବେଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ଏହା ସହିତ, ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ସୂଚନା କେନ୍ଦ୍ର ଉପରେ ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ, ଯାହା ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିବ ଏବଂ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବ, ଏବଂ ଆମେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଟାସ୍କଫୋର୍ସକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ।
ନୂତନ ବିକାଶ ବ୍ୟାଙ୍କ ଉଚ୍ଚମାନର ବିକାଶର ଦ୍ୱିତୀୟ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଦଶନ୍ଧି ଆରମ୍ଭ କରୁଥିବାରୁ, ଆମେ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣରେ ବିକାଶ ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣର ଏକ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଏଜେଣ୍ଟ ଭାବରେ ଏହାର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ସମର୍ଥନ କରୁ। ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ, ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ସ୍ଥାନୀୟ ମୁଦ୍ରା ପାଣ୍ଠି ବିସ୍ତାର କରିବା, ଆର୍ଥିକ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ବିବିଧ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେବା, ଅସମାନତା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିବେଶ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏକୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କର କ୍ଷମତାର ନିରନ୍ତର ପ୍ରସାରକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁ। ଆମେ ଏହାର ସଦସ୍ୟତାର ଜାରି ପ୍ରସାର ଏବଂ ଏହାର ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା, ଯାହା ବ୍ୟାଙ୍କର ସାଂସ୍ଥାଗତିକ ସୁଦୃଢ଼ତା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପ୍ରଭାବକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ, ଯାହା ଫଳରେ ଏହା ଏକ ନିରପେକ୍ଷ ଏବଂ ଅଣ-ପାକ୍ଷିକତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାୟରେ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଜାରି ରଖିପାରିବ। ଆମେ ଏନଡିବିର ସାମଗ୍ରିକ ରଣନୀତି ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ନୀତି ସହିତ ସଙ୍ଗତ ଏନଡିବିର ସଦସ୍ୟତାର ଆହୁରି ବିସ୍ତାର ଏବଂ ଆଗ୍ରହୀ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶମାନଙ୍କରୁ ଆବେଦନଗୁଡ଼ିକର ତ୍ୱରିତ ବିଚାରକୁ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ କରୁ। ଆମେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଡିଲମା ରୌସେଫଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ କରୁ, ଯାହାଙ୍କ ପୁନଃନିଯୁକ୍ତି ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କଠାରୁ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ପାଇଥିଲା, ଏବଂ ଆମେ ବିକାଶ ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭାବରେ ବ୍ୟାଙ୍କର ଏକୀକରଣ ଦିଗରେ ଦୃଢ଼ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁ। ଏହି ଚିତ୍ରଟି ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଶିକ୍ଷାବିତ୍, ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ ଏବଂ ଅଗ୍ରଣୀ ଗବେଷକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ BRICS ଫାଇନାନ୍ସ ଥିଙ୍କ ଟ୍ୟାଙ୍କ୍ସ ନେଟୱାର୍କ (ବିଟିଟିଏନଏଫ) ର ମୂଲ୍ୟବାନ ଅବଦାନକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟରେ ପରିଭାଷିତ କାର୍ଯ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ନୂତନ ନିବେଶ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ (ଏନଆଇପି) ର ଧାରଣା ଉପରେ ୨୦୨୫ ର ପ୍ରଥମାର୍ଦ୍ଧରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଗଠନମୂଳକ ଆଲୋଚନାକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ଏବଂ ବ୍ରାଜିଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅଧୀନରେ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ଚାଲୁଥିବା ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ଅଧିକ ସୁସଙ୍ଗତ ଏବଂ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ, ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପରେ ଆହୁରି ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସହମତି ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୫ ର ଦ୍ୱିତୀୟାର୍ଦ୍ଧରେ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ବୈଷୟିକ ସ୍ତରୀୟ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଆମେ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛୁ।
ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ଘରୋଇ ନିବେଶକୁ ସକ୍ରିୟ କରିବା ଉପରେ ଆମର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପର ପ୍ରତିକ୍ରିୟାରେ, ଆମେ BRICS ବହୁପକ୍ଷୀୟ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି (ବିଏମଜି ) ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ବିଏମଆଇର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବ୍ରିକ୍ସ ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍‌ରେ ରଣନୈତିକ ନିବେଶର କ୍ରେଡିଟ୍ ଯୋଗ୍ୟତାକୁ ବିପଦମୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପକରଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା। ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଶିକ୍ଷା ନେଇ, ଆମେ ଏନଡିବି ମଧ୍ୟରେ ବିଏମଜିକୁ ଏକ ପାଇଲଟ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଛୁ, ଯାହାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଠାରୁ କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ପୁଞ୍ଜି ଯୋଗଦାନ ବିନା ଆରମ୍ଭ ହେବ। ୨୦୨୬ ବ୍ରିକ୍ସ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ରିପୋର୍ଟ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ, ଆମେ ୨୦୨୫ ସାରା ଏହି ପାଇଲଟ୍ ପଦକ୍ଷେପ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛୁ।
ସ୍ଥାନୀୟ ମୁଦ୍ରାରେ ଆର୍ଥିକ ଗ୍ରହଣୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁସନ୍ଧାନ ସମେତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଅଭିନବ ଆର୍ଥିକ ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ପଦ୍ଧତିଗୁଡ଼ିକୁ ସହଜ ଏବଂ ବିସ୍ତାର କରିବା ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଆନ୍ତଃ-ବ୍ୟାଙ୍କ ସହଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଆଇସିଏମ) ର ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ଆଇସିଏମ ଏବଂ ଏନଡିବି ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ଆଲୋଚନାକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ଆମେ ଆମର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗଭର୍ଣ୍ଣରମାନଙ୍କୁ ବ୍ରିକ୍ସ ସୀମାପାର ଦେୟ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଯଥାସମ୍ଭବ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଉଛୁ, ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେୟ କାର୍ଯ୍ୟ ବାହିନୀ (ବିପିଟିଏଫ ) ଦ୍ୱାରା ବ୍ରିକ୍ସ ଦେୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଧିକ ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଉପାୟ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ "ଟେକ୍ନିକାଲ୍ ରିପୋର୍ଟ: ବ୍ରିକ୍ସ ସୀମାପାର ଦେୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା"କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ, ଯାହା ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ, କମ ମୂଲ୍ୟର, ଅଧିକ ସୁଲଭ, ଦକ୍ଷ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ସୀମାପାର ଦେୟକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ, ଯାହା ଅଧିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ପ୍ରବାହକୁ ସମର୍ଥନ କରିପାରିବ।
ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ନିୟାମକ, ପୁନଃବୀମା କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ବ୍ୟବସାୟ ପରିଷଦ ସମେତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟଙ୍କ (ପୁନଃ) ବୀମା କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ, ଯାହା ଆମର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ କାର୍ଯ୍ୟ ବାହିନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ହୋଇଛି। ଆମେ ସମାଧାନ ଏବଂ ଟ୍ରଷ୍ଟି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଅଧିକ ବୈଷୟିକ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଫର୍ମାଟ୍ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନାକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହିତ କରୁ।
ସୂଚନା ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହଭାଗୀ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ରାପିଡ୍ ସୂଚନା ସୁରକ୍ଷା ଚ୍ୟାନେଲ୍ (ବ୍ରିକ୍ସ) ଅଧୀନରେ ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗକୁ ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁ। ଆର୍ଥିକ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଫିନଟେକ୍ ନବସୃଜନ କେନ୍ଦ୍ରର ଭୂମିକାକୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁ।
ଆମେ ସଂଶୋଧିତ ଚୁକ୍ତି ଏବଂ ନିୟମାବଳୀ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ବୈଷୟିକ ଦଳ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ସହମତି ସମେତ ଆକସ୍ମିକ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ସିଆରଏ) ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁ। ଆମେ ସିଆରଏ ର ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରୁ, ବିଶେଷକରି ଯୋଗ୍ୟ ଦେୟ ମୁଦ୍ରା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ବିପଦ ପରିଚାଳନା ମାଧ୍ୟମରେ। ଆମେ ନୂତନ BRICS ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ମଧ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ଦେଉଛୁ ଯେଉଁମାନେ ସିଆରଏ ରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଭାବରେ ଏବଂ ଦେଶ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ, ଆମର ଜାତୀୟ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ରଣନୀତି ସହିତ, ଦକ୍ଷତା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଆଧୁନିକୀକରଣ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ସ୍ଥିରତାର ନୀତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଆମେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଆମେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା; ସୂକ୍ଷ୍ମ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏସଏମଇ) ର ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ଏକ ଅଧିକ ସ୍ଥିର ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସାୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ମନେ ପକାଇଥାଉ। ଆମେ ବ୍ୟବସାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସରଳ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ସେବା ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏମଏସଏମଇ କୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛୁ। ୫୫ ଜ୍ଞାନର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ-ଦକ୍ଷିଣ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ସ୍ଥାୟୀ ସରକାରୀ କ୍ରୟ ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ସେମିନାର ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରାଜିଲ ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ଆମେ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ସହଯୋଗକୁ ସହଜ କରିବା, ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା, ଶିଳ୍ପ ନୀତିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୃତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାରେ ସରକାରୀ କ୍ରୟର ରଣନୈତିକ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁ। ଏକ ବିକାଶ ଉପକରଣ ଭାବରେ କ୍ରୟର ବ୍ୟବହାର ସହିତ ଜଡିତ ଜାତୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତା, ନୀତି ନବସୃଜନ ଏବଂ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣ୍ଟିବାରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାର ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୃକ୍ତିକୁ ଆମେ ପ୍ରଶଂସା କରୁ। ଭବିଷ୍ୟତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନ ଅଧୀନରେ ଏହି ନିୟମିତ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିବାକୁ ଆମେ ଉତ୍ସାହିତ କରୁ।
ଆମେ କିମ୍ବର୍ଲି ପ୍ରକ୍ରିୟା (କେପି) ପାଇଁ ଆମର ସମର୍ଥନକୁ ଦୋହରାଉଛୁ ଯାହା ଏକମାତ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆନ୍ତଃସରକାରୀ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଯୋଜନା ଯାହା ଅପରିଷ୍କାର ହୀରା ବାଣିଜ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ ଏବଂ ବଜାରରେ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ହୀରା ପ୍ରବେଶକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଆମେ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ କିମ୍ବର୍ଲି ପ୍ରକ୍ରିୟାର ପୃଷ୍ଠପୋଷକ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ୟୁଏଇର ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ହୀରା ଶିଳ୍ପର ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ଜାରି ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ। ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ହୀରା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ଧାତୁର ବାଣିଜ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାରିକ ଉପାୟଗୁଡ଼ିକର ପରୀକ୍ଷା ଜାରି ରଖିବୁ।
ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବରେ ସହଭାଗୀତା (ଭାଗ-ଏନଆଇଆର )
ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଶିଳ୍ପ ଦୃଶ୍ୟପଟ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣରେ ସ୍ୱାର୍ଥ, ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ସଂରଚିତ ଢାଞ୍ଚା ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ସମର୍ଥନ କରେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ବୁଦ୍ଧିମାନ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରୋବୋଟିକ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଶିଳ୍ପ ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ପାଇଁ ସନ୍ଦର୍ଭର ସର୍ତ୍ତାବଳୀର ଅନୁମୋଦନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ। ଆମେ ପ୍ରଥମ ବ୍ରିକ୍ସ ଏସଏମଇ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀର କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା (୨୦୨୫-୩୦ ) ଅନୁମୋଦନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ, ଯାହା ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂରଚିତ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଶିଳ୍ପ ୪.୦ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ମିଳିତ ଭାବରେ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବରେ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ସଂଗଠନ (ୟୁଏନଆଇଡ଼ିଓ ) ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଶିଳ୍ପ ଦକ୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର (ବିଶିଆଇସି) ଆରମ୍ଭକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁ। ଆହୁରି ବ୍ରିକ୍ସ ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ଏହାର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ପଞ୍ଜିକରଣ ସମେତ ବିଶିଆଇସି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବିଶିଆଇସିରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁ। ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ଚୀନ୍ ଶିଳ୍ପ ନବସୃଜନ କେନ୍ଦ୍ର (ସିସିବିଶିଆଇସି) ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ରିକ୍ସ ପାର୍ଟନଆଇଆର୍ ନବସୃଜନ କେନ୍ଦ୍ର (ବିପିଆଇସି ) ଦ୍ୱାରା ପାର୍ଟନଆଇଆର୍ ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଫୋରମ୍, ବ୍ରିକ୍ସ ଶିଳ୍ପ ନବସୃଜନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ବିପିଆଇସି ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମେତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବାରେ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ଆମେ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ ଏବଂ ବିପିଆଇସି ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ବ୍ରାଜିଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ, ଚୀନ୍ ଦ୍ୱାରା ସହ-ଆୟୋଜିତ ଏବଂ ଚୀନ୍-ବ୍ରିକ୍ସ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧି ବିକାଶ ଏବଂ ସହଯୋଗ କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ବ୍ରିକ୍ସ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧି ଉଚ୍ଚ-ସ୍ତରୀୟ ଫୋରମ୍, ବ୍ରାଜିଲିଆରେ 9ମ ବ୍ରିକ୍ସ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ ସମୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ଆମେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱରେ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ ରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଫୋରମ୍ ଆରମ୍ଭ ସମେତ ବ୍ରିକ୍ସ ନବସୃଜନ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ୨୦୨୧-୨୪ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଉଛୁ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଜ୍ଞାନ ହବ୍ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ।
ଏକ ଦକ୍ଷ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି ଗଠନର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ସାମାଜିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗ ଏକ ପୂର୍ବ ଆବଶ୍ୟକତା ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରି, ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ଦୃଢ଼, ସୁରକ୍ଷିତ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ଆନ୍ତଃପରିଚାଳିତ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ସ୍ତରରେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସାମାଜିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟର ସମ୍ଭାବନା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁ, ଇଣ୍ଟରନେଟର ଜାତୀୟ ଅଂଶଗୁଡ଼ିକର ଅଖଣ୍ଡତା, କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବିଖଣ୍ଡନକୁ ଏଡ଼ାଇବା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସମେତ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାରର ଯେକୌଣସି ଦିଗ ସମ୍ପର୍କରେ ଜାତୀୟ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସମ୍ମାନ କରିବା ପାଇଁ।
ଆମେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଯୋଗ ଉପରେ ୱେବିନାର ଆୟୋଜନ କରିବାରେ ବ୍ରାଜିଲ ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ କୃଷି, ଉତ୍ପାଦନ, ପରିବହନ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ସୁଗମ ଏବଂ ସ୍କେଲେବଲ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ସେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଇସିଟି ଗ୍ରହଣକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ନୀତି ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଏକ ଉପ-କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାବରେ ବ୍ରିକ୍ସରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ଆମେ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ ଏବଂ ଉପ-କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ।
ଆମେ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ଚୀନ୍ ଏବଂ ବ୍ରାଜିଲ୍ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଭବିଷ୍ୟତ ନେଟୱାର୍କ ନବସୃଜନ ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଫୋରମ୍ ଆୟୋଜନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ଫ୍ୟୁଚର୍ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ପରିଷଦ ଦ୍ୱାରା ଏଆଇ , ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଯୋଗାଯୋଗ, ଶିଳ୍ପ ୪.୦ ରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ପ୍ରୟୋଗ ଏବଂ ଇଏମଏଫ ଏକ୍ସପୋଜର ଉପରେ ଅଧ୍ୟୟନ ଗୋଷ୍ଠୀର ସନ୍ଦର୍ଭର ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଗ୍ରହଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ନାମାଙ୍କନକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ଆମେ ଏହି ବ୍ରିକ୍ସ ଅଧ୍ୟୟନ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା କଠିନ ଫଳାଫଳ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛୁ। ଆମେ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ବିକାଶ ସମେତ ଶିଶୁ ଅନଲାଇନ୍ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ରିକ୍ସ ଫୋରମ୍ ସମୟରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନା ଆୟୋଜନ କରିବାରେ ବ୍ରାଜିଲିଆନ୍ ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ନୀତି ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଫୋକସ୍ ଗ୍ରୁପ୍ ବୈଠକ ଆୟୋଜନକୁ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରୁ ଏବଂ ଏହାର ସନ୍ଦର୍ଭର ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଗ୍ରହଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁ।
ଆମେ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ୍ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସାଟେଲାଇଟ୍ କକ୍ଷପଥର ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ, ଦକ୍ଷ, ସମାନ, ନିରପେକ୍ଷ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ସୁଲଭ ବ୍ୟବହାର ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ। ମହାକାଶ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଉପରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆହୁରି ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ସନ୍ତୋଷର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରୁଛୁ ଯେ ବ୍ରାଜିଲ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ମହାକାଶ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସମ୍ବଳ ଉପରେ ଭବିଷ୍ୟତର ବ୍ରିକ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ସହିତ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ। ଆମେ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ ଯେ ମହାକାଶ ଦୂରସଞ୍ଚାର ପ୍ରଣାଳୀକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରବେଶ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱକୁ କ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଏବଂ ଏକ ରାଜ୍ୟର ଅଞ୍ଚଳ ଉପରେ ସାଟେଲାଇଟ୍ ସେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କେବଳ ସେହି ରାଜ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ହେଲେ କରାଯିବା ଉଚିତ୍। ସ୍ଥାୟୀ ମହାକାଶ ସଂଯୋଗ ସମ୍ବଳ ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଶ୍ୱେତପତ୍ରର ବିକାଶକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ଆମେ ବାହ୍ୟ ମହାକାଶର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମହାକାଶ କ୍ଷମତାରେ ବିଦ୍ୟମାନ ଅସମାନତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ। ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ତଥ୍ୟ, ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସର ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଆମର ମହାକାଶ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନ। ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସହଯୋଗୀ ନ୍ୟୁଜଲେଟର ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁ। ଆମେ ନୀତିଗତ ଭାବରେ ବ୍ରିକ୍ସ ମହାକାଶ ପରିଷଦ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ସହମତ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟରେ ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆହୁରି ସହଯୋଗକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସହମତ। ଆମେ ରେଖାଙ୍କିତ କରୁଛୁ ଯେ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ଯୁଏନଏଫସିସିସି ସିଓପି ୩୦ କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ଆଲୋଚନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଆମେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ G20 ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ, ଯାହା ବିକଶିତ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ସମାନ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଆଧାରରେ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ବିଶ୍ୱ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସହଭାଗୀ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ଏବଂ ଏକ ବହୁଧ୍ରୁବୀୟ ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଆମେ ସହମତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏବଂ ଫଳାଫଳ-ମୁଖୀ ଫଳାଫଳ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ G20 ର ନିରନ୍ତର ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ଆମେ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ପାଇଁ ଆମର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିତ୍ୱ ଅଧୀନରେ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରେ ଜୋହାନ୍ସବର୍ଗରେ G20 ନେତା ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛୁ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ସ୍ୱରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପରିସ୍ଥିତି ସମନ୍ୱୟ କରିବାକୁ ଆମର ଇଚ୍ଛାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ, ଯାହା ଫଳରେ ଏହା ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଇଏମଡିଇ ଗୁଡ଼ିକର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିପାରିବ ଏବଂ ୨୦୨୨-୨୦୨୫ ଏବଂ ତା'ପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟ ଦେଶ - ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ, ଭାରତ, ବ୍ରାଜିଲ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା - ର କ୍ରମାଗତ G20 ପ୍ରେସିଡେନ୍ସୀ ମାଧ୍ୟମରେ G20 ଏଜେଣ୍ଡାରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ଆହୁରି ସଂହତ କରିପାରିବ। ୧୦୨୩ ମସିହାରେ ଭାରତର G20 ପ୍ରେସିଡେନ୍ସୀ ସମୟରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘର ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ବ୍ରାଜିଲ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାର ପ୍ରେସିଡେନ୍ସୀ ସମୟରେ ଏନଡିବିର ନିମନ୍ତ୍ରଣ ମାଧ୍ୟମରେ G20 ରେ ଇଏମଡିଏଇ ମାନଙ୍କର ସ୍ୱରକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନଙ୍କର ଘନିଷ୍ଠ ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଆମେ ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଯେ କିଛି ଦେଶରେ ଉଚ୍ଚ ଋଣ ସ୍ତର ବର୍ତ୍ତମାନର ବିକାଶ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥାନକୁ ହ୍ରାସ କରେ। ଏହା ବିଶେଷ ଭାବରେ କିଛି ଉନ୍ନତ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ନୀତିରେ ଉତ୍ଥାନ-ପତନ ସହିତ ଜଡିତ ବାହ୍ୟ ଆଘାତ ଦ୍ୱାରା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ଗଠନର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଉଚ୍ଚ ସୁଧ ହାର ଏବଂ କଠୋର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତି ଅନେକ ଦେଶରେ ଋଣ ଦୁର୍ବଳତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ। ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ଉପଯୁକ୍ତ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଋଣକୁ ସମାଧାନ କରିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ଆଇନ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବାହ୍ୟ ଋଣ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସତର୍କତାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଅର୍ଥନୈତିକ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଜରୁରୀ। ଆମେ ନିମ୍ନ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଆୟକାରୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ଋଣ ଦୁର୍ବଳତାକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ, ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଉପାୟରେ ସମାଧାନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁ। ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଋଣ ଦୁର୍ବଳତାକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଏକ ଉପକରଣ ହେଉଛି ଋଣ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ G20 ସାଧାରଣ ଢାଞ୍ଚାର ପୂର୍ବାନୁମାନଯୋଗ୍ୟ, ବ୍ୟବସ୍ଥିତ, ସମୟୋଚିତ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ, ଯାହା ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ଭାର ବଣ୍ଟନ ନୀତି ସହିତ ସଙ୍ଗତ। ଉଦୀୟମାନ ବଜାର ଏବଂ ବିକାଶଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି (ଇଏମଡିଇ )ଗୁଡ଼ିକୁ ବିକାଶ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ଏବଂ ଗଠନମୂଳକ ଉପାୟରେ ଋଣ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଋଣଗ୍ରହୀତା ଏବଂ ସରକାରୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ, ବହୁପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ଘରୋଇ ଋଣଦାତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ଆଧୁନିକ ଜୀବନରେ ତଥ୍ୟର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭୂମିକାକୁ ନବସୃଜନ-ଚାଳିତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସୂଚନା-ଆଧାରିତ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସାର୍ବଜନୀନ ନୀତି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତେଜକ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଆମେ ଜାତୀୟ ତଥ୍ୟ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ, ଦକ୍ଷ, ସୁବିଧାଜନକ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଭାବରେ ସହମତ ସୀମାପାର ତଥ୍ୟ ପ୍ରବାହ ଏବଂ ତଥ୍ୟର ନୈତିକ ବ୍ୟବହାର ସମେତ ସଂଗ୍ରହ, ରେକର୍ଡିଂ, ସଂରକ୍ଷଣ, ସଂଗଠନ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ତଥ୍ୟ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ପାଇଁ ଡାଟା ଶାସନ ଉପରେ ଏକ ସାଧାରଣ ଏବଂ ନୀତି-ଆଧାରିତ ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଢାଞ୍ଚାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୁନଃ ଦୃଢ଼ କରୁଛୁ; ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଗୋପନୀୟତା ସମେତ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୂଚନା ଅଧିକାର ଏବଂ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା; ଜାତୀୟ ତଥ୍ୟ ନୀତି ନିୟମାବଳୀର ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା; ଏବଂ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତଥ୍ୟର ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ଅଣ-ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ବଣ୍ଟନ କରିବା। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ପ୍ରବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସେବାଗୁଡ଼ିକର ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଆନ୍ତଃ- ବ୍ରିକ୍ସ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ରେ ତଥ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଭାବରେ " ବ୍ରିକ୍ସ ଡାଟା ଅର୍ଥନୀତି ଶାସନ ବୁଝାମଣା"ର ନିଷ୍କର୍ଷକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଯେ ଇ-କମର୍ସ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାହକ ପାଲଟିଛି, ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବାରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି, ବିଦେଶୀ ନିବେଶ ପ୍ରବାହକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ସହଜ କରୁଛି। ଗ୍ରାହକ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ତୀବ୍ର କରି, ଅନଲାଇନ୍ ବିବାଦ ସମାଧାନ ଉପକରଣ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସକ୍ଷମ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରି, ସୀମାପାର ଇ-କମର୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ମୂଲ୍ୟର ଉତ୍ପାଦ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମତ ବିନିମୟ କରି ଆମେ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱାସକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଇ-କମର୍ସ ପକ୍ଷମାନଙ୍କର ଅଧିକାରର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ଆମେ BRICS ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର (ଏସଇଜେଡ)ର ପ୍ରଭାବକୁ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଯନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରିଚାଲୁଛୁ, ଯାହା ଅର୍ଥନୀତିର ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ର,ଆଇଟି ଏବଂ ଆଇଟି-ସକ୍ଷମ ସେବା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ବନ୍ଦର ଏବଂ ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବିକାଶ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟୀକରଣ, ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରକାରର ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ଉତ୍ପାଦର ଉତ୍ପାଦନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, କିନ୍ତୁ ଏଥିରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶର ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତିରିକ୍ତ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବିପୁଳ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ଏସଇଜେଡର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରେ, ବିଶେଷକରି, ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସମେତ କିନ୍ତୁ ସୀମିତ ନୁହେଁ।
ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି ଏବଂ ତେଣୁ କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପୁଷ୍ଟି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ପରିବାର ଚାଷୀ, ଯେଉଁଥିରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ, ପଶୁପାଳକ, କାରିଗର ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ଜଳକୃଷି ଉତ୍ପାଦକ, ଆଦିବାସୀ ଲୋକ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ମହିଳା ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ି ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଜରୁରୀ ଅଂଶୀଦାର। ଆମେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ଥାୟୀ ପନିପରିବା ତୈଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଏବଂ ସମାନ ବଜାର ପ୍ରବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆମେ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ସୂଚନା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଉଦ୍ଭାବନ ସମେତ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷିରେ ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉଦ୍ଭାବନ କାର୍ଯ୍ୟ ଥକାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା, ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ରଣନୈତିକ ସୁଯୋଗ।
ଆମେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିସାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ତୀବ୍ର ଖାଦ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ଅସ୍ଥିରତାର ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା, ଏବଂ ସାର ଅଭାବ ସମେତ ହଠାତ୍ ଯୋଗାଣ ସଙ୍କଟକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ (ବ୍ରିକ୍ସ ଶସ୍ୟ ବିନିମୟ) ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଶସ୍ୟ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଭାବରେ ବିକାଶ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ, ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପର ନିରନ୍ତର ପ୍ରସାରଣକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ଆମେ ଜାତୀୟ ନୀତି ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମନ୍ୱୟ ଉପରେ ଅଧିକ ଆଲୋଚନାକୁ ସମର୍ଥନ କରୁ ଯାହା ଖାଦ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧତା, ପ୍ରବେଶ, ବ୍ୟବହାର, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସୁଲଭତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ, ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଇନପୁଟ୍ - ଯାହା ଯୋଗାଣ ବାଧାକୁ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ କ୍ଷମତାକୁ ମଜବୁତ କରେ, ଯେପରିକି ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା। ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ଯୋଗାଣ ଅଭାବ କିମ୍ବା ତୀବ୍ର ଖାଦ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିର ବ୍ୟତିକ୍ରମ ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ସହଯୋଗ ପଦକ୍ଷେପ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନାକୁ ସହଜ କରିପାରିବ, ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ ଏବଂ ଡବ୍ଲୁଟିଓ ନିୟମ ସହିତ ସୁସଙ୍ଗତ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କୌଣସିଟି ଅନୁଚିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସକୁ ନେଇଯିବା କିମ୍ବା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଉଲ୍ଲଂଘନ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, କାରଣ ସେମାନଙ୍କର ଏକମାତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂହତି ସମେତ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା। ଆମେ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟର ଗତିବିଧିରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି କରି, ପ୍ରାଣୀ ଏବଂ ଉଦ୍ଭିଦ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକରଣ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରି, ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ରୋଗ ଏବଂ କୀଟପତଙ୍ଗର ମିଳିତ ପ୍ରତିରୋଧ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଖାଦ୍ୟ କ୍ଷତି ଏବଂ ଅପଚୟ ହ୍ରାସ ଏବଂ ପ୍ରାଣୀ ଏବଂ ଉଦ୍ଭିଦ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ।
ଆମେ କୃଷି, ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଏବଂ ଜଳକୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ ଯାହା କ୍ଷୁଧା ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର କୁପୋଷଣ ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂର କରିବା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ପରିବାର ଚାଷୀ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଏବଂ ଜଳକୃଷି ଶ୍ରମିକଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ସୁଲଭ ଏବଂ ସୁଲଭ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଉପକରଣର ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ନିବେଶକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା। ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିସାର ଉପରେ ଡେକାନ୍ ଉଚ୍ଚ-ସ୍ତରୀୟ ନୀତି ଉପରେ ନିର୍ମାଣ କରି, ଆମେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ କ୍ଷୁଧା ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ବିଶ୍ୱ ଆଲାୟନ୍ସକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଉଛୁ। ଆମେ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ, କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଇନପୁଟ୍‌ର ଆନ୍ତଃ- ବ୍ରିକ୍ସ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ଅଭ୍ୟାସକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋଚନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ମଧ୍ୟ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛୁ। ଆମେ ସମାନ କୃଷି ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରୁଛୁ। ଆମେ ବାଧାକୁ କମ କରିବା ଏବଂ କୃଷି ଏବଂ ସାରରେ ନିୟମ-ଆଧାରିତ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ଯାହା କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଇନପୁଟ୍‌ର ନିରନ୍ତର ପ୍ରବାହକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ, ଯାହା ଡବ୍ଲୁଟିଓ ନିୟମ ସହିତ ଅସଙ୍ଗତ ଅନୁଚିତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକାତ୍ମକ ଆର୍ଥିକ ପଦକ୍ଷେପରୁ ମୁକ୍ତ ହେବା ଉଚିତ, ଯେଉଁଥିରେ କୃଷି ଉତ୍ପାଦର ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପଠାଣ ସମ୍ପର୍କରେ ବ୍ୟବସାୟ ସେବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ୟୁଏନସିସିଡ଼ି ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ କ୍ଷୁଧା ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ବିଶ୍ୱ ମେଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଅବଦାନ ଉପରେ ପ୍ରଥମ ବ୍ରିକ୍ସ ଏଡବ୍ଲୁଜି ରିପୋର୍ଟ ସହିତ ଭୂମି ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ BRICS ସହଭାଗୀତାର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ବଜାରର ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା, ସୀମାପାର ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବିରୋଧୀ ଅଭ୍ୟାସକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିବା ଏବଂ ଏକ ସୁସ୍ଥ ବଜାର ପରିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆଇନ ଏବଂ ନୀତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବିକଶିତ ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁଛୁ। ବ୍ରିକ୍ସ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଜ୍ଞାନ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ବଣ୍ଟନରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆଇନ ଏବଂ ନୀତି କେନ୍ଦ୍ରର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଭୂମିକା ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଅର୍ଥନୀତିର ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆଇନ ବିକାଶ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ଅନୁକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ସାମାଜିକ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବଜାରରେ ଏକାଧିକାର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାରେ ୨୦୨୫ ରେ ନବମ ବ୍ରିକ୍ସ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ଜାତୀୟ ମାନକୀକରଣ ସଂସ୍ଥାର ମୁଖ୍ୟଙ୍କ ବୈଠକର ବ୍ରାସିଲିଆ ଘୋଷଣାପତ୍ର ଗ୍ରହଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ, ଯାହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭକୁ ସ୍ୱୀକାର କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟର ସୁବିଧା, ଗ୍ରାହକ ସୁରକ୍ଷାର ଉନ୍ନତି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଆମେ ମାନକୀକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ଆଲୋଚନାର ସମୟୋଚିତ ସମାପ୍ତିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁ, କାରଣ ଏହା ବାଣିଜ୍ୟରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର କରିବାରେ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବାର ସୀମାପାର ଗତିବିଧିକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପକରଣ ଭାବରେ ମାନକୀକରଣ ଏବଂ ମାପ ବିଜ୍ଞାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ।
ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସର ନିରନ୍ତର ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ। ସୁଶାସନ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ନୀତିର ପ୍ରଭାବକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏସଏଆଇର ଭୂମିକାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ଆମେ ଏଆଇ ସମେତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସୁଯୋଗର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ନେବାରେ ଏସଏଆଇ ର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁ, ଏବଂ ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଏସଏଆଇର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁ।
ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ସରକାରୀ ପରିସଂଖ୍ୟାନର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମର ସମର୍ଥନ ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ବ୍ରିକ୍ସ ମିଳିତ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ପ୍ରକାଶନ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ମିଳିତ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ପ୍ରକାଶନ ସ୍ନାପସଟର ବାର୍ଷିକ ପ୍ରକାଶନ, ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ସରକାରୀ ପରିସଂଖ୍ୟାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଆମେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଏକ ନିରପେକ୍ଷ, ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ସ୍ଥିର ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବୁ। ଆମେ ଟିକସ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ କର ଉପରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ, ଯାହା ପ୍ରଗତିଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅସମାନତା ହ୍ରାସ କରିବା ପ୍ରୟାସରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ। ଆମେ ଟିକସ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମନ୍ୱୟକୁ ଗଭୀର କରିବା, ଘରୋଇ ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା, ଟିକସ କ୍ଷମତାର ଏକ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଟିକସ ଚୋରି ଏବଂ ଟିକସ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅବୈଧ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରବାହକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟିକସ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଜାତିସଂଘ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମର୍ଥନ କରି ବ୍ରିକ୍ସ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରୋଟୋକଲର ଆଲୋଚନାରେ ଗଠନମୂଳକ ଭାବରେ ସାମିଲ ହେବା ଜାରି ରଖିବୁ। ଆମେ କଷ୍ଟମ୍ସ ସହଯୋଗରେ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁ, ବିଶେଷକରି ପ୍ରାଧିକରଣିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅପରେଟର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକର ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଁ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ, ଯେପରିକି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଭାବରେ ସହମତ ହୋଇଛି। କଷ୍ଟମ୍ସ ସହଯୋଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ ହେଉଛି ବ୍ରିକ୍ସ କଷ୍ଟମ୍ସ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ କଷ୍ଟମ୍ସର ବିକାଶ, ଯାହାକୁ ଆମେ ଉତ୍ସାହିତ କରିବୁ।
ଆମେ ଆଇପି ବ୍ରିକ୍ସ ଅଧୀନରେ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି (ଆଇପି ) କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଉପଯୋଗୀ ସହଯୋଗକୁ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ। ଆମେ ୮ ଟି ସହଯୋଗ ଧାରା ଅଧୀନରେ ଅଧିକ ବ୍ୟବହାରିକ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବାକୁ ସମର୍ଥନ କରୁ ଯେପରିକି ଆଇପି ସଚେତନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ପରୀକ୍ଷକଙ୍କ ତାଲିମ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ବିକାଶରେ ଆଇପିର ଏକ ଦୃଢ଼ ଅବଦାନ କାମନା କରୁ। ଆମେ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି, ଜେନେଟିକ୍ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ସଂଯୁକ୍ତ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଉପରେ ଡବ୍ଲୁଆଇପିଓ ଚୁକ୍ତି ଏବଂ ରିୟାଦ ଡିଜାଇନ୍ ଆଇନ ଚୁକ୍ତି ଗ୍ରହଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁ, ଯାହା ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଆଗ୍ରହୀ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ, ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବେଶରେ ବ୍ୟବହୃତ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାର ପାଇଁ ସମ୍ମାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁ। ଏଆଇ ର ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରୟୋଗ ସହିତ, ଆମେ ତଥ୍ୟ ସେଟ୍ ଏବଂଏଆଇ ମଡେଲରେ ଅପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଭାବରେ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରାଯାଇଥିବା ଜ୍ଞାନ, ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ଅପବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଭୁଲ୍ ଉପସ୍ଥାପନା ସହିତ ଜଡିତ ବିପଦଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁ।
ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନ (ଏସଟିଆଇ) କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦଶ ବର୍ଷର ସହଯୋଗ ପାଳନ କରୁଛୁ ଏବଂ ବ୍ରାଜିଲ, ରୁଷ, ଭାରତ, ଚୀନ୍ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାରଏସଟିଆଇ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୨୦୧୫ ରେ ଏସଟିଆଇ ରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିବା ପରଠାରୁ ହୋଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ଆମେ ଏହାର ପ୍ରବେଶ ପ୍ରୋଟୋକଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ମାରକପତ୍ରରେ ନୂତନ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଯୋଡିବାର ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ଆମେ ପୁନର୍ବାର କହୁଛୁ ଯେ ଏସଟିଆଇ ରେ ବ୍ରିକ୍ସ ସହଯୋଗର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ପାଇଁ ନୂତନ ଉତ୍ପାଦକ ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ସହଯୋଗରେ ମୂଳ ଭାଗୀଦାରୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ତିନୋଟି ଦିଗରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ହାସଲ କରିବା, ଯାହା ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତା, ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣା ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ କରେ।
ଆମେ ବୃକସ ଏସଟିଆଇ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ। ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଜାତୀୟ ପୁନଃ ଶିଳ୍ପାୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଦ୍ରୁତ ଉନ୍ନତିର ଏକ ନୂତନ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ୨୦୨୫ ରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଶିଳ୍ପରେ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭାବରେ ବିଚାର କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରାଜିଲର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଆମେ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ। ଆମେ ୨୦୨୫-୩୦୩୦ ପାଇଁ ନବସୃଜନ ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା, ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସପ୍ତମ ମିଳିତ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ନବସୃଜନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ମିଳିତ ଆହ୍ୱାନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ୨୦୨୫ ରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମୁଦ୍ର କୂଳରେ କେବୁଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଉଚ୍ଚ-ଗତି ଯୋଗାଯୋଗ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଏକ "ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ଭାବ୍ୟତା ଅଧ୍ୟୟନ" କରିବା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରାଜିଲର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ଆମେ ସମସ୍ତ ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଯୁବ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଫୋରମ୍, ଯାହା ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏହାର ଦଶମ ସଂସ୍କରଣରେ ଅଛି, ଏବଂ ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକ ପୁରସ୍କାର ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ମିଳିତ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର ଗବେଷଣା ପାଇଁ ସମବାୟ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀର ଆହୁରି ବିକାଶକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁ, ଯେଉଁଥିରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର ସମ୍ବଳ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ଆଧାର କରିବ ସନ୍ଦର୍ଭର ସର୍ତ୍ତାବଳୀର ବିସ୍ତାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଆମେ ମାନବିକତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବିକାଶ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃ ଦୋହରାଉଛୁ ଏବଂ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ରୁଷରେ ସାମାଜିକ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ମାନବିକତା ଗବେଷଣା ଫୋରମ ଆୟୋଜନକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସ୍ଥିର ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ସମ୍ଭାବନା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ଇକୋଟୁରିଜିମ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ - ୨୦୧୪ ରେ ସଦସ୍ୟତା ବିସ୍ତାର ଦ୍ୱାରା ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ସହଯୋଗ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି - ଆମେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀର ଫଳାଫଳକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ, ବିଶେଷକରି: ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ପରିପୂରକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଆଞ୍ଚଳିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ରଣନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା; ସହଭାଗୀ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉପାୟ ଭାବରେ ସ୍ଥାୟୀ, ସ୍ଥିର ଏବଂ ପୁନର୍ଜୀବିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଆଗେଇ ନେବା; ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ବିକାଶ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ଏଜେଣ୍ଟ ଭାବରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଯାଯାବର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ରଣନୈତିକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ବିକଶିତ କରିବା। ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ସହଯୋଗକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା, ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁଛୁ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମୁକାବିଲା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ, ସମାନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
ଆମ ଗ୍ରହ ଏବଂ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ବିପଦରେ ପକାଇଥିବା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭଳି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ବହୁପାକ୍ଷିକତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତିନାମାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ୟୁଏନଫସିସିସି ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଏକତା ରହିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଉଛୁ ଏବଂ ୟୁଏନଫସିସିସି ଏବଂ ଏହାର ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତିନାମାର ପକ୍ଷ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର ବିଦ୍ୟମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସମସ୍ତ ଦେଶକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତିନାମାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରି ୟୁଏନଫସିସିସିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆମର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃପୁନଃସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶମନ, ଅନୁକୂଳନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ଉପାୟ ପ୍ରଦାନ ସହିତ ଜଡିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ବିଭିନ୍ନ ଜାତୀୟ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସମାନତା ଏବଂ ସାଧାରଣ କିନ୍ତୁ ପୃଥକ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ କ୍ଷମତାର ନୀତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ବ୍ରାଜିଲର ବେଲେମ ସହରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଫ୍ରେମୱାର୍କ କନଭେନସନ ( ୟୁଏନଫସିସିସି) ସିଓପି-୩୦ ପାଇଁ ଭାରତର ସଭାପତିତ୍ୱକୁ ଆମର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ସଦସ୍ୟତା ଏବଂ ଏହା ଅଧୀନରେ ଥିବା ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ, ୟୁଏନଫସିସିସିର ସମସ୍ତ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରୁଛୁ। ଆମେ ଏକ ସଫଳ ସିଓପି-୩୦ ପ୍ରତି ଆମର ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମଧ୍ୟ ରେଖାଙ୍କିତ କରୁଛୁ, ଯାହା ୟୁଏନଫସିସିସିଏବଂ ଏହାର ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତିନାମା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ପ୍ରଗତିକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରିବ। ୨୦୨୮ ରେ ସିଓପି-୩୦ ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରାର୍ଥୀତ୍ୱକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରତି ଆମେ ଏକ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଜରୁରୀତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ଜଳବାୟୁ ନେତୃତ୍ୱ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛୁ ଯାହା ବ୍ରିକ୍ସ ବିକାଶ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ସମାଧାନକୁ ଆଗେଇ ନେଇ ପାରସ୍ପରିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମୂହିକ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାର ଆମର ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରକାଶ, ଯେଉଁଥିରେ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ଏବଂ ୟୁଏନଫସିସିସି ଏବଂ ଏହାର ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତିନାମାର ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଦିଗରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଯେ ଏହି ଫଳାଫଳ ଦର୍ଶାଏ ଯେ ବହୁପାକ୍ଷିକତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣ ସହଯୋଗ ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାସନ ଗଠନ କରିପାରିବ।
ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଯେ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ, ସମୟୋପଯୋଗୀ ଏବଂ ସୁଲଭ ଜଳବାୟୁ ଅର୍ଥ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏକ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯାହା ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିଥାଏ। ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଯେ ୟୁଏନଫସିସିସି ଏବଂ ଏହାର ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତିନାମା ଅଧୀନରେ ସମ୍ବଳର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସଂଗ୍ରହ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଦାୟିତ୍ୱ। ବହୁପାକ୍ଷିକତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ପ୍ରତି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ, ଏବଂ ଏକ ନିରପେକ୍ଷ ଏବଂ ଅଧିକ ସ୍ଥାୟୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଗତିଶୀଳତାର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ସ୍ଥିର, ଆମେ ଜଳବାୟୁ ଅର୍ଥ ଉପରେ ରାଷ୍ଟ୍ରସେବକଙ୍କ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଘୋଷଣାନାମା ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ, ଆମର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷମତାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛୁ ଯେ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିବ। ଆମେ ଆହୁରି ଦୋହରାଉଛୁ ଯେ ୟୁଏନଫସିସିସି, ଏହାର କ୍ୟୋଟୋ ପ୍ରୋଟୋକଲ ଏବଂ ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତିନାମାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ନୀତି ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଯେଉଁଥିରେ ସମାନତା ଏବଂ ସାଧାରଣ କିନ୍ତୁ ପୃଥକ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଜାତୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ କ୍ଷମତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ସମ୍ମାନ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଆମେ ଯଥାସମ୍ଭବ ଭାବରେ ଗ୍ରୀନହାଉସ୍ ଗ୍ୟାସ ନିର୍ଗମନ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ମାନଦଣ୍ଡର ବ୍ୟବହାରକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁ। ଆମେ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସୁବିଧା ପଦଚିହ୍ନ ନୀତିରେ ସମାନ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ କାର୍ବନ ହିସାବ ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ନୀତି ଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ, ଯାହା କାର୍ବନ ହିସାବ-ଆଧାରିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ ପଦ୍ଧତିର ଡିଜାଇନକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଧିକ ସନ୍ତୁଳିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପ୍ରତି ବ୍ରିକ୍ସର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ, ଏବଂ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରୁଥିବା ଜ୍ଞାନ-ପାବଧାନ ଚିହ୍ନଟ କରିବାର ମୂଲ୍ୟକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରେ, ଯେପରିକି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ସମସ୍ତ ଗ୍ରୀନହାଉସ୍ ଗ୍ୟାସ ପାଇଁ ଏହି ନୀତିଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକୀକରଣ ଏବଂ କାର୍ବନ ହିସାବ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନୀତି ଢାଞ୍ଚାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାର ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ଭାବନା। ଆମେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ବିକଳ୍ପ ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ରିପୋର୍ଟକୁ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମବାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିପୂର୍ଣ୍ଣ ମ୍ୟାପିଂ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛୁ ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତରେ ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ବିଚାର କରାଯିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଏବଂ ଯାହା ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଭାବରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକାଶ ଏବଂ ସ୍ଥାନାନ୍ତରକୁ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ଆମେ ଏକ ସହାୟକ ଏବଂ ଖୋଲା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ ଯାହା ସମସ୍ତ ଦେଶରେ, ବିଶେଷକରି ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବ, ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ, ଏକପାଖିଆ ପଦକ୍ଷେପ ସମେତ, ସ୍ୱେଚ୍ଛାଚାରୀ କିମ୍ବା ଅନୁଚିତ ପକ୍ଷପାତିତା କିମ୍ବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ଉପରେ ଏକ ଲୁକ୍କାୟିତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ଉପକରଣ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛୁ। ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ଦିଗକୁ ମିଶ୍ରିତ କରୁଥିବା ଏକପାଖିଆ ଆଇନଗତ ପ୍ରକୃତିର ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପିତ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ସେମାନେ ପରିବେଶଗତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରଚଳିତ ଏକପାଖିଆ ବାଣିଜ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପରିବେଶ ନୀତି ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ସହାୟକ ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ ବାଣିଜ୍ୟ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟମାନେ ବାଣିଜ୍ୟର ଲାଭକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ, ମିଳିତ ଭାବରେ ଏକପାଖିଆ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କରିପାରିବେ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିରୁଦ୍ଧରେ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରୟାସରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବେ।
ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ଜଳବାୟୁ ଗବେଷଣା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପାଇଁ ସନ୍ଦର୍ଭର ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଗ୍ରହଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ।
ଆମେ ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତିନାମାର ଧାରା ୬ କୁ ପ୍ରଶମନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପ୍ରୟାସ ଦିଗରେ ଘରୋଇ ଏବଂ ସରକାରୀ ନିବେଶକୁ ପଥ ପ୍ରଦାନ କରି ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକରଣ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ଏହି ତନ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରି, ଆମେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରିପାରିବା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସ୍ଥାନାନ୍ତରକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିପାରିବୁ ଏବଂ ସରକାରୀ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରବାହକୁ ପରିପୂରକ କରିପାରିବୁ। ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ କାର୍ବନ ବଜାର ସହଭାଗୀତା ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ କାର୍ବନ ବଜାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରୁଛୁ, ଯାହାର ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତାର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଉପରେ ରହିବ। ଆମେ ଜଳବାୟୁ ରଣନୀତିରେ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସହଯୋଗ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଭାବରେ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଶମନ ପ୍ରୟାସକୁ ପରିପୂରକ କରିବା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଆମେ ଏକପାଖିଆ ଏବଂ ପକ୍ଷପାତମୂଳକ କାର୍ବନ ସୀମା ସମାୟୋଜନ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ସିବିଏଏମ), ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା, ଟିକସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଭଳି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ସହିତ ଅସଙ୍ଗତ ପରିବେଶଗତ ଚିନ୍ତାଧାରାର ବାହାନାରେ ଏକପାଖିଆ, ଦଣ୍ଡମୂଳକ ଏବଂ ପକ୍ଷପାତମୂଳକ ସୁରକ୍ଷାବାଦୀ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରୁଛୁ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ କିମ୍ବା ପରିବେଶ ଆଧାରରେ ଏକପାଖିଆ ବାଣିଜ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ସିଓପି୨୮ ରେ ଆହ୍ବାନକୁ ଆମର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରୁଛୁ। ଆମେ ଏକପାଖିଆ ସୁରକ୍ଷାବାଦୀ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ବିରୋଧ କରୁ ଯାହା ଜାଣିଶୁଣି ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ବାଧା ଦିଏ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବିକୃତ କରେ।
ଶକ୍ତିର ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ଭାବରେ ଆମର ମିଳିତ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଆମେ ଜାତୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁଯାୟୀ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକର ସମାନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ୭ (ଏସଡିଜି ୭) ରେ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିବା ପରି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ, ନିରନ୍ତର ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଶକ୍ତିର ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁଛୁ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ଼ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଏହାକୁ ମନରେ ରଖି, ଆମେ BRICS ବରିଷ୍ଠ ଶକ୍ତି ଅଧିକାରୀଙ୍କ କମିଟି ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଶକ୍ତି ଗବେଷଣା ସହଯୋଗ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଉପଯୋଗୀ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଶକ୍ତି ସହଯୋଗ ୨୦୨୫-୨୦୩୦ ପାଇଁ ଅଦ୍ୟତନ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସେବା ଏବଂ ନୂତନ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଇନ୍ଧନର ପ୍ରବେଶ ଉପରେ ରିପୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକର ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଲୁଥିବା ବିସ୍ତାରକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରୁଛୁ। ଆମେ ୯ ଏବଂ ୧୦ ଜୁନ୍ ବ୍ରାସିଲିଆରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ୭ ମ ବ୍ରିକ୍ସ ଯୁବ ଶକ୍ତି ସମ୍ମିଳନୀର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ରେଖାଙ୍କିତ କରୁଛୁ।
ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ସାମାଜିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ, ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମସ୍ତ ଦେଶର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି। ଶକ୍ତି ବଜାରର ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ବିବିଧ ଉତ୍ସରୁ ଶକ୍ତିର ନିରନ୍ତର ପ୍ରବାହ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି, ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ମଜବୁତ କରି, ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ଏବଂ ସୀମାପାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମେତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛୁ। ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ବିଶ୍ୱର ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣରେ, ବିଶେଷକରି ଉଦୀୟମାନ ବଜାର ଏବଂ ବିକାଶଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ, ଏବଂ ଆମେ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ, ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ, ସମାନତା-ଆଧାରିତ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଜିଏଛଜି ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ କରିବା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନିରପେକ୍ଷତା ଏବଂ ସାଧାରଣ କିନ୍ତୁ ପୃଥକ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ କ୍ଷମତାର ନୀତି ସହିତ ସଙ୍ଗତ ଭାବରେ, ଆମର ଜଳବାୟୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଏସ୍ଡ଼ିଜି ୭ ଅନୁସରଣ କରିବା ଏବଂ ଜାତୀୟ ପରିସ୍ଥିତି, ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ବିଚାରକୁ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସମ୍ବୋଧନ କରିବା ଏବଂ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ମଧ୍ୟରେ ଆନ୍ତଃସଂଯୁକ୍ତତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଆମେ ୟୁଏନଏଫସିସିସି ଏହାର ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତିନାମା ଏବଂ ଜାତୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ସହିତ ସୁସଙ୍ଗତ ଭାବରେ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସହଭାଗୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଉଛୁ।
ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରିବା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରବେଶରେ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛୁ ଏବଂ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମୟରେ ଆର୍ଥିକ ପରିକଳ୍ପନାକୁ ବିଚାର କରିବା ସହିତ ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ସମାନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ, ପୂର୍ବାନୁମାନଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସୁଲଭ କମ ମୂଲ୍ୟର ରିହାତି ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ବଜାର, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ କମ ସୁଧ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତି ଅଣ-ପାକ୍ଷିକ ପ୍ରବେଶ ଜରୁରୀ।
ଆମେ ଶୂନ୍ୟ ଏବଂ କମ [୧] ନିର୍ଗମନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ସମ୍ପଦ-ସମୃଦ୍ଧ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଲାଭ ବଣ୍ଟନ, ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବିବିଧତା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏପରି ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ, ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ବିବିଧ, ଦୃଢ଼, ନିରପେକ୍ଷ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସମାନ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଆମେ ପୁନଃପୁନଃ ଦୃଢ଼ କରୁଛୁ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ସାର୍ବଭୌମ ଅଧିକାର ଏବଂ ବୈଧ ସାର୍ବଜନୀନ ନୀତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ, ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ଅଧିକାରକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରୁଛୁ।
ଆମେ ପୁନର୍ବାର ଦୃଢ଼ କରୁଛୁ ଯେ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନତା-ଭିତ୍ତିକ ଏବଂ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରୟାସରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସହଯୋଗ ମୌଳିକ। ଆମେ ଜୈବିକ ବିବିଧତାର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବହାର, ଆନୁବଂଶିକ ସମ୍ବଳର ବ୍ୟବହାରରୁ ଉପୁଜୁଥିବା ଲାଭର ସମାନ ଏବଂ ସମାନ ବଣ୍ଟନ ଏବଂ ଜୈବିକ ବିବିଧତା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ, ଏହାର ପ୍ରୋଟୋକଲ ଏବଂ କୁନମିଂ-ମଣ୍ଟ୍ରିଆଲ ବିଶ୍ୱ ଜୈବ ବିବିଧତା ଫ୍ରେମୱାର୍କର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଆମେ କୁନମିଂ ଜୈବ ବିବିଧତା ପାଣ୍ଠି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଚୀନ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ ଏବଂ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଜୈବ ବିବିଧତା ସଂରକ୍ଷଣରେ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଏବଂ କୁନମିଂ-ମଣ୍ଟ୍ରିଆଲ ବିଶ୍ୱ ଜୈବ ବିବିଧତା ଫ୍ରେମୱାର୍କର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ଏହାର ମହାନ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଉଛୁ। ଆମେ ସିଓପି ୧୬ ଆଲୋଚନାରେ, ବିଶେଷକରି ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଉଛୁ। ଆମେ ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ, ପୂର୍ବାନୁମାନଯୋଗ୍ୟ, ସମୟୋପଯୋଗୀ ଏବଂ ସୁଲଭ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଇବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁ, ଏବଂ ଜୈବ ବିବିଧତାର ବ୍ୟବହାରରୁ ଉପୁଜୁଥିବା ଲାଭର ସଂରକ୍ଷଣ, ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ସମାନ ଏବଂ ସମାନ ବଣ୍ଟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ, ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସ୍ଥାନାନ୍ତରକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁ। ଜୈବ ବିବିଧତା ସଂରକ୍ଷଣ, ଜଳ ଅବବାହିକା ଏବଂ ମୃତ୍ତିକାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ-ମୂଲ୍ୟର କାଠ ଏବଂ ଅଣ-କାଠ ଜଙ୍ଗଲ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଜଳ ବିଜ୍ଞାନ ଚକ୍ରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା, ମରୁଭୂମିକରଣକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ବନ ସିଙ୍କ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଜଙ୍ଗଲ, କ୍ଟିବ୍ରଲ୍ ଜଙ୍ଗଲ ସମେତ, ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରୁଛୁ। ଆମେ "ଆମ ଜଙ୍ଗଲ ପାଇଁ ଏକତା" ପଦକ୍ଷେପକୁ ମଧ୍ୟ ରେଖାଙ୍କିତ କରୁଛୁ, ଯାହା ଏହି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ କ୍ଟିବ୍ରଲ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ସଂରକ୍ଷଣ, ସ୍ଥାୟୀ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ବିରଳ ପ୍ରଜାତି ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆମ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ଏବଂ ବଡ଼ ବିଲେଇମାନଙ୍କ ଦୁର୍ବଳତାର ଉଚ୍ଚ ସ୍ଥିତିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି, ଆମେ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଡ଼ ବିଲେଇ ମେଣ୍ଟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ବଡ଼ ବିଲେଇମାନଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଗଣରାଜ୍ୟର ପଦକ୍ଷେପକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରୁ।
ଆମେ ବେଲେମରେ ସିଓପି୩୦ ରେ ଟ୍ରପିକାଲ ଫରେଷ୍ଟ ଫରେୱାର ଫାସିଲିଟି ଆରମ୍ଭ କରିବାର ଯୋଜନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଟ୍ରପିକାଲ ଫରେଷ୍ଟ ଫରେସିଆଲଟି ପାଇଁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ, ଫଳାଫଳ-ଆଧାରିତ ପାଣ୍ଠି ସଂଗ୍ରହ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଅଭିନବ ଯନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ବିଚାର କରୁଛୁ। ଆମେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଦାତା ଦେଶମାନଙ୍କୁ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଅବଦାନ ଘୋଷଣା କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସୁବିଧାର ପୁଞ୍ଜିକରଣ ଏବଂ ସମୟୋଚିତ କାର୍ଯ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ।
ଆମେ ପୁନଃପୁନଃନିର୍ମାଣ କରୁ ଯେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର ମାଧ୍ୟମରେ ଜଙ୍ଗଲ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସଫଳତାର ସହ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶମାନଙ୍କର ଭଲ ଅଭିଜ୍ଞତା ଅଛି, ଏବଂ ବନୀକରଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜଙ୍ଗଲ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ସହିତ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା ଏବଂ ଗବେଷଣା କରିବାରେ ବ୍ରିକ୍ସ ସହଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁ।
ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ପରିବେଶଗତ ଭାବରେ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ (ବିଇଏସଟି ), " ବ୍ରିକ୍ସ ସ୍ୱଚ୍ଛ ନଦୀ" ଏବଂ "ସହରୀ ପରିବେଶଗତ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ସହଭାଗୀତା" ସମେତ ବ୍ରିକ୍ସ ପରିବେଶ ଟ୍ରାକରେ ବିକଶିତ ପରିବେଶଗତ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ଅଧୀନରେ ପରିବେଶଗତ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଆଲୋକପାତ କରୁ। ପରିବେଶଗତ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନରେ ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗକୁ ସାମିଲ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଆମେ ବୁଝିପାରୁଛୁ, ଆମେ ଏକ " ବ୍ରିକ୍ସ ଯୁବ ପରିବେଶଗତ ନେଟୱାର୍କ" ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ।
ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ମରୁଭୂମିକରଣ, ଭୂମି ଅବକ୍ଷୟ ଏବଂ ମରୁଡ଼ି, ବାଲି ଏବଂ ଧୂଳି ଝଡ଼, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସମେତ ଦୁର୍ବଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଜୀବିକା ପାଇଁ ଗମ୍ଭୀର ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଆମେ ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରବଳ ମରୁଡ଼ି ଏବଂ/କିମ୍ବା ମରୁଭୂମିକରଣ ଅନୁଭବ କରୁଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ମରୁଭୂମି ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସମ୍ମିଳନୀ (ଯୁଏନସିସିଡ଼ି )କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବଳ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ୧୫ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଲକ୍ଷ୍ୟ ୧୫.୩ , ଭୂମି ଅବକ୍ଷୟ ନିରପେକ୍ଷତା (ଏଲଡ଼ିଏନ) ପାଇଁ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛୁ।
ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ମରୁଭୂମିକରଣ, ଭୂମି ଅବକ୍ଷୟ ଏବଂ ମରୁଡ଼ି, ବାଲି ଏବଂ ଧୂଳି, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସମେତ ଦୁର୍ବଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଜୀବିକା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଆମେ ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଗମ୍ଭୀର ମରୁଡ଼ି ଏବଂ/କିମ୍ବା ମରୁଭୂମିକରଣର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଦେଖୁଛୁ। ମରୁଭୂମିକରଣ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସମ୍ମିଳନୀ (ୟୁଏନସିସିଡ଼ି )କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା। ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବଳ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ୧୫ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଲକ୍ଷ୍ୟ ୧୫.୩ , ଭୂମି ଜଳବାୟୁ ନିରପେକ୍ଷତା (ଏଲଡ଼ିଏନ) ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ବାନ କରୁଛି।
ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା, ବହୁପାକ୍ଷିକତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଉଛୁ। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଜୈବ ବିବିଧତା କ୍ଷତି ଏବଂ ପ୍ରଦୂଷଣର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏକପାଖିଆ ପଦକ୍ଷେପ ସମେତ ନିଆଯାଇଥିବା ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ବହୁପାକ୍ଷିକ ପରିବେଶ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚୁକ୍ତିନାମାର ନୀତି ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଡିଜାଇନ୍, ଗ୍ରହଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟରେ ମନମୁଖୀ କିମ୍ବା ଅନୁଚିତ ପକ୍ଷପାତ କିମ୍ବା ଗୁପ୍ତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ଏକ ଉପକରଣ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।
ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ସମାନ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ଏହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ପ୍ରାକୃତିକ ପୁଞ୍ଜିର ମୂଲ୍ୟ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ସୁବିଧା (ଜିଇଏଫ ) ର ପରିଚାଳନାରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବାର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛୁ। ଆମେ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକର ସରଳୀକରଣ ଏବଂ ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରବେଶ, ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଭଳି ପରିବେଶର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବହାରରେ ସିଧାସଳଖ ଜଡିତ ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସମର୍ଥନ କରୁ, ଯେଉଁଥିରେ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱର ଏବଂ ସମାନ ପ୍ରବେଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଆମେ ୧୪ ମଇ ୨୦୨୫ରେ ବ୍ରାସିଲିଆରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଦ୍ୱିତୀୟ ବ୍ରିକ୍ସ ପରିବହନ ମନ୍ତ୍ରୀ ବୈଠକର ଫଳାଫଳକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ଏବଂ ପରିବହନ ସହଯୋଗ କରିବା ସମୟରେ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଦାବି ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ପରିବହନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପରିବହନ ଆଲୋଚନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛୁ। ଆମେ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ, ପରିବହନ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ସ୍ଥିରତାରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସ୍ଥିର ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ସହରାଞ୍ଚଳ ସାଧାରଣ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆହୁରି ବିକାଶ ଏବଂ ଏକ ଅଧିକ ସମାନ, ବାସଯୋଗ୍ୟ, ସୁସ୍ଥ, ଅନୁକୂଳନଶୀଳ ଏବଂ କମ୍ ଭିଡ଼ ବିଶିଷ୍ଟ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଗତିଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ଆମେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିବହନରେ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ଚଳାଚଳରୁ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ କରିବାର ପଥ ଭାବରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିମାନ ଇନ୍ଧନ (ଏସଏଏଫଏସ), କମ କାର୍ବନ ବିମାନ ଇନ୍ଧନ (ଏଲସିଏଫଏସ ) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିମାନ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତିର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁ। ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁ, ସେମାନଙ୍କର ଜାତୀୟ ବାସ୍ତବତାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ସ୍ୱଚ୍ଛ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବିକାଶ ଏବଂ ବିନିଯୋଗରେ। ଆମେ ବାୟୁ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିବହନରେ ଡିକାର୍ବନାଇଜେସନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ, ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ନବସୃଜନରେ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରୁ।
ମାନବ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସହଭାଗୀତା
ଜନସଂଖ୍ୟା ବୟସ ଗଠନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଥିବାରୁ, ଜନସଂଖ୍ୟା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବ୍ରିକ୍ସ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ଯାହା ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଉପସ୍ଥାପନ କରେ, ବିଶେଷକରି ମହିଳା ଏବଂ ଅକ୍ଷମ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଅଧିକାର ଏବଂ ସୁବିଧା, ଯୁବ ବିକାଶ, ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ, ସହରୀକରଣ, ପ୍ରବାସ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧାବସ୍ଥାର ଭବିଷ୍ୟତ ସମ୍ପର୍କରେ।
ଆମେ ସମାନତା ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ମାନବାଧିକାର ଏବଂ ମୌଳିକ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୁନଃ ଦୃଢ଼ କରୁଛୁ। ଆମେ ବିକାଶର ଅଧିକାର ସମେତ ସମସ୍ତ ମାନବାଧିକାରକୁ ଏକ ନିରପେକ୍ଷ ଏବଂ ସମାନ ଭାବରେ, ସମାନ ସ୍ତରରେ ଏବଂ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ସହିତ ବ୍ୟବହାର ଜାରି ରଖିବାକୁ ସହମତ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ଫୋରମରେ ସାଧାରଣ ସ୍ୱାର୍ଥର ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାକୁ ସହମତ, ଗଠନମୂଳକ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ମାନବାଧିକାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପୂରଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ, ଏକ ଅଣ-ଚୟନକାରୀ, ଅରାଜକତାମୂଳକ ଏବଂ ଗଠନମୂଳକ ଉପାୟରେ ଏବଂ ଦ୍ୱୈତ ମାନଦଣ୍ଡ ବିନା। ଆମେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ମାନବାଧିକାର ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଯେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଶାସନ ସ୍ତରରେ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବା ଉଚିତ। ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ସହଭାଗୀ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ମାନବାଧିକାର ଏବଂ ମୌଳିକ ସ୍ୱାଧୀନତାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃ ଦୃଢ଼ କରୁଛୁ।
ଆମେ ଜାତିଭେଦ, ଜାତିଗତ ଭେଦଭାବ, ବିଦେଶୀ ବିରୋଧୀତା ଏବଂ ସମ୍ପର୍କିତ ଅସହିଷ୍ଣୁତା, ଧର୍ମ, ବିଶ୍ୱାସ କିମ୍ବା ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ଆଧାରିତ ବୈଷମ୍ୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ସମସାମୟିକ ରୂପ, ଘୃଣା ଭାଷଣ, ଭୁଲ ସୂଚନା ଏବଂ ଭୁଲ ସୂଚନାର ଭୟଙ୍କର ଧାରା ସମେତ, ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇକୁ ତୀବ୍ର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଆମେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ସଭା ଦ୍ୱାରା ଆଫ୍ରିକୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବଙ୍କ ପାଇଁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଦଶନ୍ଧି (୨୦୨୫-୨୦୩୪ ) ଘୋଷଣାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ଆମେ ୨୦୨୫ କୁ "ଆଫ୍ରିକୀୟ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷତିପୂରଣ" ବର୍ଷ ଭାବରେ ନାମିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘର ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ଏବଂ ଉପନିବେଶବାଦ ଏବଂ ଦାସ ବାଣିଜ୍ୟର ବିନାଶକାରୀ ଐତିହ୍ୟକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘର ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଉଛୁ।
ବେଜିଂ ଘୋଷଣାନାମା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ୩୦ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳା ଅଧିକାର ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଏବଂ ସମାଜର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ପୂର୍ଣ୍ଣ, ସମାନ ଏବଂ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟରେ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସେମାନଙ୍କର ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ସମାନତା, ବିକାଶ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ହାସଲ ପାଇଁ ମୌଳିକ। ଆମେ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ, ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗିତାରେ ବିଶେଷକରି ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣରେ ମହିଳା ଏବଂ ବାଳିକାମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ବ୍ରାଜିଲର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିତ୍ୱରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଉପରେ ଅନଲାଇନ୍ ଘୃଣା ଏବଂ ଭୁଲ ସୂଚନାର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଆଲୋଚନାକୁ ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ, ଏବଂ ଆମେ ଲିଙ୍ଗଗତ ଡିଜିଟାଲ ବିଭାଜନ ସମେତ ଡିଜିଟାଲ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିବାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ୱର ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ସୁଲଭ ଶିଶୁ ଯତ୍ନ ପାଇଁ ପ୍ରବେଶ ବିସ୍ତାର କରିବା, STEM କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ଭେଦଭାବ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ହିଂସା ବିରୁଦ୍ଧରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଇନଗତ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଭଳି ନୀତିଗତ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଅର୍ଥନୀତିରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମାନ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
୧୭ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ରେ ବ୍ରାସିଲିଆରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ୧୫ତମ ବ୍ରିକ୍ସ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତି ଏବଂ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆମେ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ। ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ଟୀକା କେନ୍ଦ୍ରର ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ଷ୍ଟକ୍, ବ୍ରିକ୍ସ ଯକ୍ଷ୍ମା ଗବେଷଣା ନେଟୱାର୍କର ପରିଚାଳନା, ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଏବଂ ଦୃଢ଼ ତଥ୍ୟ ଶାସନର ନୈତିକ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟବହାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କଭରେଜ୍ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଔଷଧ, ଟୀକା ଏବଂ ନିଦାନ ସମେତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସେବାଗୁଡ଼ିକର ଉପଯୁକ୍ତ ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ପ୍ରବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଦୃଢ଼, ସମାନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଆମେ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରୁଛୁ। ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ବ୍ରିକ୍ସ ସହଯୋଗ, ଅଭିଜ୍ଞତା ବଣ୍ଟନ, ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମେତ, ଟିବି ଏବଂ ଏଏମଆରମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରୟାସରେ ବହୁଳ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି, ଏବଂ ସଂକ୍ରାମକ ଏବଂ ଅଣ-ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାର ପ୍ରତିରୋଧରେ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ। ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ବ୍ରିକ୍ସ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଗବେଷଣା ନେଟୱାର୍କ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଞ୍ଚ। ବ୍ରିକ୍ସ ନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର ମେଡିସିନ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର ମେଡିସିନ୍ ଏବଂ ରେଡିଓ ଫାର୍ମାସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ମେଡିକାଲ୍ ଉତ୍ପାଦ ନିୟାମକ ପ୍ରାଧିକରଣ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ନିୟାମକ ସମନ୍ୱୟକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ।
ସାମାଜିକ ଭାବରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ରୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସହଭାଗୀତା ବିକାଶ ଦିଗରେ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ଆମେ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମାନତାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସ୍ଥାପତ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସହଭାଗୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବରେ ଆମେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ। ସମନ୍ୱିତ, ବହୁକ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ, ଆମେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଏବଂ ସାମାଜିକ ବାଦ ଦେବା ଭଳି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅସମାନତାର ମୂଳ କାରଣଗୁଡ଼ିକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା, ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଭବିଷ୍ୟତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ।
ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କଭରେଜ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ, ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ପ୍ରତିରୋଧ ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ମୌଳିକ ଭୂମିକାକୁ ଆମେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ଆମେ ଅଣ-ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗର ନିବାରଣ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କଲ୍ୟାଣର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଉପରେ ଚତୁର୍ଥ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ପରିଷଦର ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛୁ, ଯାହା ଏହି ରୋଗଗୁଡ଼ିକର ନିବାରଣ, ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ଉଚିତ।
ବ୍ରିକ୍ସ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ବୈଠକରେ ବ୍ରିକ୍ସ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ତାଲିମ (ଟିଭିଇଟି) ସହଯୋଗ ମିଳିତତା ଚାର୍ଟର ଗ୍ରହଣକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ଏହି ଚାର୍ଟର ବୈଷୟିକ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ତାଲିମକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସାମୂହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରେ, ଯାହା ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏକ ରଣନୈତିକ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି। ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ନେଟୱାର୍କ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ( ବ୍ରିକ୍ସ-ଏନୟୁ )ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍ଥାଗତ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣକୁ ମଧ୍ୟ ସନ୍ତୋଷର ସହିତ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ, ଯାହା ପ୍ରତି ଦେଶରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସଂଖ୍ୟାରେ ଉନ୍ନତି, ନୂତନ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୃକ୍ତି ଏବଂ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବିଷୟବସ୍ତୁ କ୍ଷେତ୍ରର ବିବିଧତା ସହିତ ଏହାର ଦଶମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛି। ଆମର ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ଆଲୋଚନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ବ୍ରିକ୍ସ-ଏନୟୁର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନକୁ ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଏବଂ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଉତ୍ସୁକ। ବ୍ରିକ୍ସ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଗୁଣାତ୍ମକ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ମାନ୍ୟତା ପାଇଁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରୁଛୁ।
ଆମେ ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ; ଏବଂ ସଦସ୍ୟ, ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୃକ୍ତ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ, ସାମଗ୍ରିକ ଅର୍ଥନୀତିରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ରର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ।
ଆମେ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ସେମାନଙ୍କ ମୂଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଫେରାଇବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଅଣ-ପଦାନୁକ୍ରମିକ, ସହଯୋଗ ଭିତ୍ତିରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପର୍କ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ, ଏବଂ ସାମାଜିକ ସଂହତି, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ନ୍ୟାୟ, ସମାଧାନ ଏବଂ ସାମୂହିକ ସ୍ମୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅଧିକ ଦୃଢ଼ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଢାଞ୍ଚାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ।
ସମସାମୟିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଜଟିଳତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମେ ଶିକ୍ଷା, ବିଜ୍ଞାନ, ସଂସ୍କୃତି, ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ସୂଚନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଏବଂ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ୟୁନେସ୍କୋ ସମ୍ବିଧାନରେ ଉଲ୍ଲେଖିତ ନୀତିଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଶାନ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ଆଦେଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ, ଯାହା ସମାନତା, ଆଲୋଚନା, ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ସହମତିର ଆତ୍ମା ​​ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବା ଉଚିତ। ଆମେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ରିକ୍ସ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ସାଂସ୍କୃତିକ ନୀତି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଉପରେ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ G20 ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ରିଓ ଡି ଜେନେରିଓ ନେତାଙ୍କ ଘୋଷଣାନାମାକୁ ମନେ ପକାଇ, ଆମେ ସଂସ୍କୃତିର ଶକ୍ତିକୁ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ପ୍ରେରକ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରୁ, ଯେଉଁଥିରେ ସୃଜନଶୀଳତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏବଂ ସମସ୍ତ ଦିଗରୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ସଂହତି, ଆଲୋଚନା, ସହଯୋଗ ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏହାର ଆନ୍ତରିକ ମୂଲ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଯେ ସମସ୍ତ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ପାରମ୍ପରିକ କ୍ରୀଡା ସଂସ୍କୃତି ଅଛି ଏବଂ ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶ ଏବଂ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପାରମ୍ପରିକ, ସ୍ଥାନୀୟ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ କ୍ରୀଡାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ପରସ୍ପରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ସହମତ। ଆମେ ଜାତୀୟ, ପାରମ୍ପରିକ ଏବଂ ଅଣ-ଅଲିମ୍ପିକ କ୍ରୀଡାର ବିକାଶ, ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ଇଭେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଭୌତିକ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାଧାରଣ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ଉପରେ ମତ ବିନିମୟ ସମେତ କ୍ରୀଡାର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ବ୍ରିକ୍ସ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ ସମୟରେ ଭୌତିକ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଗ୍ରହଣକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁ ଏବଂ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଏକ କ୍ରୀଡା ସହଯୋଗ ଢାଞ୍ଚାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁ।
ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଶ୍ରମ ବଜାର ମାଧ୍ୟମରେ ଉଚ୍ଚ-ଗୁଣବତ୍ତା, ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନଶୀଳ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଆମେ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ। ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଶ୍ରମ ସମ୍ପର୍କକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି, ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି କିନ୍ତୁ ଚାକିରି ବିସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଅସମାନତା ଭଳି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ମହିଳା, ଯୁବକ, ବୃଦ୍ଧ ଶ୍ରମିକ, ଅକ୍ଷମ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦୁର୍ବଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଥିବା ଲୋକମାନେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବରୁ ବିଶେଷ ବିପଦରେ ଥିବାରୁ, ଆମେ ଜାତୀୟ ନୀତି, ନିୟମ ଏବଂ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଭଲ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ନୀତି ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରଭାବକୁ ସମାଧାନ କରିବା ଏବଂ ଅନୌପଚାରିକ ଅର୍ଥନୀତି ସମେତ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହାସଲ କରିବା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସାମାଜିକ ଆଲୋଚନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସୌଜନ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସାମିଲ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁ।
ଆମେ ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣା, ବନ୍ଧୁତା ଏବଂ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପୁନଃ ଦୃଢ଼ କରୁ। ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ଲୋକ-ଲୋକଙ୍କ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଆମର ସମାଜକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାରେ ଏବଂ ଆମର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ ଏବଂ 2025 ରେ ବ୍ରାଜିଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅଧୀନରେ ସଂସଦୀୟ ଫୋରମ୍, ବ୍ୟବସାୟ ପରିଷଦ, ମହିଳା ବ୍ୟବସାୟ ମେଣ୍ଟ, ଯୁବ ପରିଷଦ, ବାଣିଜ୍ୟ ୟୁନିଅନ୍ ଫୋରମ୍, ଥିଙ୍କ୍ ଟ୍ୟାଙ୍କ ପରିଷଦ, ଏକାଡେମିକ୍ ଫୋରମ୍, ଡିନ୍ ଫୋରମ୍, ନାଗରିକ ପରିଷଦ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ଫୋରମ୍, ସହର ଏବଂ ପୌରପାଳିକା ସଂଘ, ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ସଂସ୍ଥା, ଆଇନଗତ ଫୋରମ୍, ବ୍ରିକ୍ସ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ବୈଠକ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ପ୍ରସିକ୍ୟୁସନ୍ ସେବା ମୁଖ୍ୟଙ୍କ ବୈଠକ ସମେତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁ।
ଆମେ ସଂସ୍କୃତିର ବିବିଧତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା, ଐତିହ୍ୟ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତାକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା, ମିଳିତ ଭାବରେ ଦୃଢ଼ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଲୋକ-ଲୋକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ "ସଭ୍ୟତା ମଧ୍ୟରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଲୋଚନା ଦିବସ" ଶୀର୍ଷକ ଯୁଏନଯିଏ ପ୍ରସ୍ତାବ ଏ /ଆରଇଏସ/୭୮/୨୮୬ ଗ୍ରହଣକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ପାଇଁ ଆହୁରି ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ।
ଆମେ ୩ ରୁ ୫ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ରାସିଲିଆରେ ମହିଳା ସାଂସଦ ବୈଠକ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟାପାର କମିଟି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ବୈଠକ ସମେତ ଏକାଦଶ ବ୍ରିକ୍ସ ସଂସଦୀୟ ଫୋରମର ସଫଳ ଆୟୋଜନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ। ସଂସଦୀୟ କୂଟନୀତି ଏବଂ ଆନ୍ତଃ-ସଂସଦୀୟ ସହଯୋଗ ଆମର ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ, ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି, ସଂହତି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅନନ୍ୟ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ।
ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସଂରଚିତ ପାଣ୍ଠି, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ତଥ୍ୟ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ଆମ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଯୁବ ସାର୍ବଜନୀନ ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଆମେ ପୁନର୍ବାର ଦୃଢ଼ କରୁଛୁ। ଆମେ ସହଯୋଗର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବ-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ମଞ୍ଚ, ଆଲୋଚନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅତିରିକ୍ତ ମୂଲ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ, ଏବଂ ଆମେ ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯୁବ ନିଯୁକ୍ତି ନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବୁ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ତାଲିମର ପ୍ରବେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରିବୁ। ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସକୁ ମିଳିତ ଭାବରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଏଜେଣ୍ଡାରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବାକୁ, ସେମାନଙ୍କ ଯୁବପିଢ଼ି ବିଷୟରେ ଜ୍ଞାନ ସଂଗ୍ରହ କରିବାକୁ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛୁ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ରେ ବ୍ରାସିଲିଆରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ୧୧ ତମ ବ୍ରିକ୍ସ ଯୁବ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଯୁବ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏକ ନୂତନ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା।
ଆମେ ସୁଲଭ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ ଏବଂ ଅସମାନତା ହ୍ରାସ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ସମସ୍ତ ସହରାଞ୍ଚଳ ସେବା ସମେତ ଏକ ସମାନ ଏବଂ ସ୍ଥିର ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ କିପରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ସ୍ଥିର ପ୍ରଶମନ ଏବଂ ଅନୁକୂଳନ ନୀତି ଅନୁସରଣ କରୁଛୁ, ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ୨୦୩୦ ଏଜେଣ୍ଡା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ଏସଡିଜି ଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥାନୀୟକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ BRICS ଦେଶର ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ସରକାର ଏବଂ ସମାଜ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ BRICS ସହରୀକରଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ।
ନୀତିଗତ ସୁପାରିଶ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ରିକ୍ସ ୨୦୨୫ ଏଜେଣ୍ଡାରେ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ବ୍ୟବସାୟ ପରିଷଦ (ବିବିସି )କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ, ବିଶେଷକରି ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ନିୟାମକ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଆନ୍ତଃ-ବ୍ରିକ୍ସ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଅଭିନବ ଆର୍ଥିକ ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା, ବ୍ରିକ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ବିମାନ ଟ୍ରାଫିକ୍ ମାର୍ଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଶକ୍ତି ଉତ୍ସରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଉତ୍ତମ ପୁଷ୍ଟିସାରକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ସ୍ମାର୍ଟ କୃଷି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତିରେ ସମାନ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କରିବା। ଆମେ ସମାନ ଭାବରେ ବିବିସି ର କାର୍ଯ୍ୟ-ଚାଳିତ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ ଯାହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ବ୍ୟବସାୟ ଫୋରମ୍ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ସମାଧାନ ପୁରସ୍କାରର ସଫଳ ସଂଗଠନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ।
ଆମେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁ ଏବଂ ସାଂରଚନିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ମହିଳା ବ୍ୟବସାୟ ସଂଘ (ଡବ୍ଲୁବିଏ) ନୀତି ସୁପାରିଶକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁ - ବିଶେଷକରି ଋଣ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପଲବ୍ଧତାରେ। ଆମେ ଜଳବାୟୁ-ସ୍ମାର୍ଟ କୃଷିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତିର ବିକାଶ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁ। ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବୈଠକ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ମହିଳା ବିକାଶ ରିପୋର୍ଟ ଭଳି ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳା-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଡବ୍ଲୁବିଏର ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆମେ ପ୍ରଶଂସା କରୁ। ଆମେ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପ ସମେତ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଅନୌପଚାରିକ ଅର୍ଥନୀତିରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସାକ୍ଷରତାକୁ ପ୍ରସାର କରିବା, ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ବଜେଟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଶାସନ, ସଂହତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ୨୦୧୫ ମସିହାରୁ ପ୍ରମୁଖ ଘୋଷଣା ଏବଂ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ବାହିନୀ ସୃଷ୍ଟି ମାଧ୍ୟମରେ ସହଯୋଗରେ ପ୍ରଗତିକୁ ପାଳନ କରୁଛୁ। ଆମେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଜଟିଳତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ଜଡିତ ବିପଦ, ବିଶେଷକରି ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣ ପାଇଁ। ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାୟତଃ ଅତି ଖରାପ ପାଣିପାଗ ଘଟଣା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଦ୍ୱାରା ଗୁରୁତର ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୁଏ, ଯାହା ଅର୍ଥନୈତିକ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରେ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଏ। ତେଣୁ ଆମେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁ।
ଆମେ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ କ୍ଷତି ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ମାନବ ଜୀବନ ଏବଂ ଜୀବିକା ସୁରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ କ୍ଷମତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ କରିବୁ, ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାଣ୍ଠି ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ଘରୋଇ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ କରିବୁ। ଆମେ ୨୦୨୫-୨୮ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାକୁ ସମର୍ଥନ କରୁ, ଯାହା ଅସମାନତାକୁ ସମାଧାନ କରିବା, ଦୃଢ଼ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରିବା, ପୂର୍ବାନୁମାନିକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କ୍ଷମତା, ସ୍ଥିର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଦୁର୍ବଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ବିବିଧ ଜ୍ଞାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକୀକୃତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଏ, ଯାହା ସମାନତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରେ। ଆମେ ବିପଦ ତଦାରଖ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ପୂର୍ବାନୁମାନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପରିଣାମ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ ଉପରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆଲୋଚନାକୁ ସମର୍ଥନ କରୁ।
ରିଓ ସମ୍ମିଳନୀରେ ବ୍ରିକ୍ସ ବ୍ୟବସାୟ ପରିଷଦ, ମହିଳା ବ୍ୟବସାୟ ମେଣ୍ଟ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ନାଗରିକ ପରିଷଦର ରିପୋର୍ଟ ଉପସ୍ଥାପନାକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ସରକାର ଏବଂ ନାଗରିକ ସମାଜ ମଧ୍ୟରେ ବିସ୍ତାରିତ ଆଲୋଚନାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ, ବ୍ରିକ୍ସ ଶେରପା ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଲୋକ-ଲୋକ ମେଣ୍ଟର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରାଜିଲ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାର ଜୋହାନ୍ସବର୍ଗରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ବ୍ରିକ୍ସ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ବ୍ରିକ୍ସ ସଦସ୍ୟତା ବୃଦ୍ଧି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ନୀତି, ମାନଦଣ୍ଡ, ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନୁଯାୟୀ ବ୍ରିକ୍ସର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ବୋଲି ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି, ଆମେ ଗୋଷ୍ଠୀର ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ବୁଝାମଣା, ସାର୍ବଭୌମ ସମାନତା, ସଂହତି, ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଖୋଲାପଣ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି, ସହଯୋଗ, ନିରନ୍ତରତା, ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ସହମତିର ଭାବନା ସହିତ ବ୍ରିକ୍ସକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ। ଆମେ ରୁଷର କାଜାନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ବ୍ରିକ୍ସ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ବ୍ରିକ୍ସ ସହଭାଗୀ ଦେଶ ବର୍ଗ ପଦ୍ଧତି ଅନୁଯାୟୀ ବ୍ରିକ୍ସ ସହଯୋଗରେ ଅଂଶୀଦାର ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଯୋଗଦାନର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ଏବଂ ବ୍ରାଜିଲ ଦ୍ୱାରା ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ବ୍ରିକ୍ସର ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଦସ୍ୟତା ଏବଂ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏଜେଣ୍ଡା ପାଇଁ ଗୋଷ୍ଠୀର କାର୍ଯ୍ୟ ପଦ୍ଧତିରେ ସଂଶୋଧନ ଆବଶ୍ୟକ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସ ସନ୍ଦର୍ଭର ସର୍ତ୍ତାବଳୀକୁ ଅପଡେଟ୍ କରିବା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଆମେ ବିଦ୍ୟମାନ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକର ସଂସ୍କାରକୁ ସମର୍ଥନ କରୁ, ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ବ୍ରିକ୍ସ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ, ଦକ୍ଷ, ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଏବଂ ସହମତି-ଆଧାରିତ ରହିବ। ଆମେ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରୁଛୁ ଯେ ସଂସ୍ଥାଗତ ବିକାଶ ଏକ ଚାଲୁଥିବା ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଯାହା ଗୋଷ୍ଠୀର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ଉଚିତ। ଆମେ ଆମର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଢ଼ କରୁଛୁ ଯେ ଇଏମଡି ସି ଗୁଡ଼ିକ ସହିତ BRICS ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସହଭାଗୀତାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ସମସ୍ତଙ୍କ ଲାଭ ପାଇଁ ଏକତା ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗର ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଏବଂ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ସୂଚନା ପାଇବାକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସାଧାରଣ ବ୍ରିକ୍ସ ଡାଟାବେସ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ।
ଆମେ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ବ୍ରାଜିଲର ବ୍ରିକ୍ସ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ ଏବଂ ରିଓ ଡି ଜେନେରିଓ ସହରରେ୧୭ ତମ ବ୍ରିକ୍ସ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ବ୍ରାଜିଲର ସରକାର ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛୁ।
ଆମେ ୨୦୨୬ ମସିହାରେ ଭାରତର ବ୍ରିକ୍ସ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଏବଂ ଭାରତରେ ୧୮ ତମ ବ୍ରିକ୍ସ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଦେଉଛୁ

Prime Minister's Office
Rio de Janeiro Declaration- Strengthening Global South Cooperation for a More Inclusive and Sustainable Governance
07 JUL 2025 6:00AM by PIB Delhi
We, the Leaders of BRICS countries, met in Rio de Janeiro, Brazil, from 6 to 7 July 2025 for the XVII BRICS Summit held under the theme: "Strengthening Global South Cooperation for a More Inclusive and Sustainable Governance”.
We reaffirm our commitment to the BRICS spirit of mutual respect and understanding, sovereign equality, solidarity, democracy, openness, inclusiveness, collaboration and consensus. As we build upon 17 years of BRICS Summits, we further commit ourselves to strengthening cooperation in the expanded BRICS under the three pillars of political and security, economic and financial, cultural and people-to-people cooperation, and to enhancing our strategic partnership for the benefit of our people through the promotion of peace, a more representative, fairer international order, a reinvigorated and reformed multilateral system, sustainable development and inclusive growth.
We welcome the Republic of Indonesia as a BRICS member, as well as the Republicof Belarus, the Plurinational State of Bolivia, the Republic of Kazakhstan, the Republic of Cuba, the Federal Republic of Nigeria, Malaysia, the Kingdom of Thailand, the Socialist Republic of Vietnam, the Republic of Uganda, and the Republic of Uzbekistan as BRICS partner countries.
We underline the significance of the adoption of the BRICS Leaders’ FrameworkDeclaration on Climate Finance and of the BRICS Leaders’ Statement on the Global Governance of Artificial Intelligence, as well as endorse the launch of the BRICS Partnership for the Elimination of Socially Determined Diseases. These initiatives reflect our joint efforts to foster inclusive and sustainable solutions to pressing global issues.
Strengthening Multilateralism and Reforming Global Governance
We reiterate our commitment to reforming and improving global governance bypromoting a more just, equitable, agile, effective, efficient, responsive, representative, legitimate, democratic and accountable international and multilateral system in the spirit of extensive consultation, joint contribution and shared benefits. In this regard, we take note of the adoption of the Pact of the Future at the Summit of the Future, including its two annexes, the Global Digital Compact and the Declaration of Future Generations. Bearing in mind the need to adapt the current architecture of international relations to better reflect the contemporary realities, we reaffirm our commitment to multilateralism and upholding the international law, including the Purposes and Principles enshrined in the Charter of the United Nations (UN), in their entirety and interconnectedness as its indispensable cornerstone, and the central role of the UN in the international system, in which sovereign states cooperate to maintain international peace and security, advance sustainable development, ensure the promotion and protection of democracy, human rights and fundamental freedoms for all as well as cooperation based on solidarity, mutual respect, justice and equality. We also reiterate our commitment to ensuring greater and more meaningful participation and representation of Emerging Markets and Developing Countries (EMDCs), as well as Least Developed Countries (LDCs), especially from Africa and Latin America and the Caribbean, in global decision-making processes and structures and making them better attuned to contemporary realities. We also call for achieving equitable geographical representation in the Secretariat of the United Nations and other international organizations in a timely manner, as well as increasing the role and share of women, especially from EMDCs, at all levels of leadership and responsibilities in these organizations. We stress the need for the selection and appointment process of UN executive heads and senior positions to be guided by the principles of transparency and inclusiveness, and carried out in accordance with all the provisions of Article 101 of the UN Charter, with due regard for recruiting staff on a geographical basis as wide as possible and the increased participation of women, and adhere to the general rule that there should be no monopoly on senior posts in the UN system by nationals of any State or group of States.
Recognizing the 2023 Johannesburg-II Leaders’ Declaration, we reiterate our supportfor a comprehensive reform of the United Nations, including its Security Council, with a view to making it more democratic, representative, effective and efficient, and to increase the representation of developing countries in the Council’s memberships so that it can adequately respond to prevailing global challenges and support the legitimate aspirations of emerging and developing countries from Africa, Asia and Latin America, including BRICS countries, to play a greater role in international affairs, in particular in the United Nations, including its Security Council. We recognize the legitimate aspirations of African countries, as reflected in the Ezulwini Consensus and Sirte Declaration. We stress that the United Nations Security Council reform is to lead to the amplified voice of the Global South. Recalling the 2022 Beijing and 2023 Johannesburg-II Leaders’ Declarations, China and Russia, as permanent members of the United Nations Security Council, reiterate their support to the aspirations of Brazil and India to play a greater role in the United Nations, including its Security Council.
In light of the 80th Anniversary of the United Nations, we recall UNGA Resolutions75/1, 77/335 and other relevant resolutions, and reiterate our commitment to provide the United Nations with all the required support it needs to discharge its mandate. We emphasize the strong call for reforms of the principal organs of the United Nations with a view to achieving concrete progress. We recommit to instill new life in the discussions on reform of the UN Security Council and continue the work to revitalize the General Assembly and strengthen the Economic and Social Council. We look forward to the successful conclusion of the 2025 Review of the Peacebuilding architecture.
We agree that, in the context of the contemporary realities of the multipolar world, it is crucial that developing countries strengthen their efforts to promote dialogue and consultations for more just and equitable global governance and mutually beneficial relations among nations. We acknowledge that multipolarity can expand opportunities for EMDCs to develop their constructive potential and enjoy universally beneficial, inclusive and equitable economic globalization and cooperation. We highlight the importance of the Global South as a driver for positive change, especially in the face of significant international challenges, including deepening geopolitical tensions, rapid economic downturns and technological changes, protectionist measures and migratory challenges. We believe BRICS countries continue to play a pivotal role in voicing the concerns and priorities of the Global South, as well as in promoting a more just, sustainable, inclusive, representative and stable international order based on international law.
Recalling that 2025 marks the eightieth anniversary of the end of the Second World War,a war which brought untold sorrow to humankind, particularly in Europe, Asia, Africa, the Pacific and other parts of the world, we render our full support to the UNGA Resolution 79/272 on the Eightieth anniversary of the end of the Second World War, on this historic event, which established the conditions for the creation of the United Nations, designed to save succeeding generations from the scourge of war.
On the 80th anniversary, we reiterate the urgent need to reform the Bretton Woods Institutions (BWI) to make them more agile, effective, credible, inclusive, fit for purpose, unbiased, accountable, and representative, enhancing their legitimacy. First and foremost, they must reform their governance structure to reflect the transformation of the global economy since their establishment. The voice and representation of EMDEs in the BWI must reflect their increasing weight in the global economy. Moreover, we call for improved management procedures, including through a merit-based and inclusive selection process that would increase regional diversity and representation of EMDEs in the leadership of the IMF and the WBG, as well as the role and share of women at the managerial level.
In the current context of uncertainty and volatility, the International Monetary Fund (IMF) must remain adequately resourced and agile, at the center of the global financial safety net (GFSN), to effectively support its members, particularly the most vulnerable countries. Despite the absence of quota realignment, we have provided consent to the proposed quota increase under the 16th General Review of Quotas (GRQ) and urge IMF members that have not yet done so to provide their consent and give effect to the quota increases under the 16th GRQ with no further delay. We urge the IMF Executive Board to fulfil the mandate set by the Board of Governors to develop approaches to quota share realignment, including through a new quota formula, under the 17th GRQ at the earliest possible time. We support the efforts of the IMF Executive Board and International Monetary and Financial Committee (IMFC) Deputies in developing general principles to guide future discussions and help foster convergence of views around the pressing quota and governance reforms. We reiterate that further quota realignment in the IMF should not come at the expense of developing countries, reflecting countries’ relative positions in the global economy, and increasing the shares of EMDEs. In line with the BRICS Rio de Janeiro Vision for IMF Quota and Governance Reform, we stand ready to engage constructively with other IMF members to guarantee that meaningful quota share realignment and governance reforms are included in the 17th GRQ.
We reaffirm that the 2025 World Bank Shareholding Review, co-chaired by Brazil,is a critical tool to strengthen multilateralism and enhance the legitimacy of the World Bank Group, as a better, bigger, and more effective development finance institution. In line with the Lima principles, we continue to advocate for the increased voice and representation of developing countries, underpinned by a shareholding realignment that corrects their historic underrepresentation. We will endeavor to ensure that tackling poverty and inequality, including through job creation, in the challenging context of climate change and digitalization, remains central to the World Bank Group’s mission.
The multilateral trading system has long been at a crossroads. The proliferation of trade-restrictive actions, whether in the form of indiscriminate rising of tariffs and non[1]tariff measures, or protectionism under the guise of environmental objectives, threatens to further reduce global trade, disrupt global supply chains, and introduce uncertainty into international economic and trade activities, potentially exacerbating existing economic disparities and affecting prospects for global economic development. We voice serious concerns about the rise of unilateral tariff and non-tariff measures which distort trade and are inconsistent with WTO rules. In this context, we reiterate our support for the rules[1]based, open, transparent, fair, inclusive, equitable, non-discriminatory, consensus-based multilateral trading system with the World Trade Organization (WTO) at its core, with special and differential treatment (S&DT) for its developing members. We emphasize that the WTO, at its 30th anniversary, remains the only multilateral institution with the necessary mandate, expertise, universal reach and capacity to lead on the multiple dimensions of international trade discussions, including the negotiation of new trade rules. We recall the commitment made at the 12th WTO Ministerial Conference and reaffirmed at the 13th WTO Ministerial Conference to work towards a necessary reform of the Organization to ensure its relevance and restore the credibility of the multilateral trading system. We remain committed to the urgent restoration of an accessible, effective, fully-functioning, two-tier binding WTO dispute settlement system. We strongly support Ethiopia and Iran’s bid for accession to the WTO. We welcome the BRICS Declaration on WTO Reform and Strengthening of the Multilateral Trading System adopted by the Ministers of Trade.
We condemn the imposition of unilateral coercive measures that are contrary to international law, and reiterate that such measures, inter alia in the form of unilateral economic sanctions and secondary sanctions, have far-reaching negative implications for the human rights, including the rights to development, health and food security, of the general population of targeted states, disproportionally affecting the poor and people in vulnerable situations, deepening the digital divide and exacerbating environmental challenges. We call for the elimination of such unlawful measures, which undermine international law and the principles and purposes of the UN Charter. We reaffirm that BRICS member states do not impose or support non-UN Security Council authorized sanctions that are contrary to international law.
Recognizing the interconnected nature of global health challenges and their transboundary implications, we reaffirm our commitment to strengthening global health governance by enhancing international cooperation and solidarity. We underscore the role of the World Health Organization as the directing and coordinating authority on international health work within the UN System, particularly in times of crises and emergencies, and emphasize the necessity of bolstering its mandate, capabilities, and financing mechanisms. A robust and adequately funded WHO is essential to effectively address current and future public health challenges, mitigate inequalities, and ensure equitable access to healthcare services, including medicines, and vaccines for all, particularly in developing countries. We commit to actively supporting efforts to strengthen the global health architecture, fostering equality, inclusivity, transparency, and responsiveness, ensuring no country is left behind in achieving health-related Sustainable Development Goals. We acknowledge the adoption of the WHO Pandemic Agreement by the 78th World Health Assembly. The Agreement will solidify the foundation for a safer and more equitable world against future pandemics. We stand ready to carry this momentum forward to ensure a timely conclusion of Member States-led and -driven negotiations for the Agreement’s Annex on Pathogen Access and Benefit-Sharing.
We recognize that Artificial Intelligence (AI) represents a milestone opportunity to boost development towards a more prosperous future. To achieve that goal, we underscore that global governance of AI should mitigate potential risks and address the needs of all countries, including those of the Global South. A collective global effort is needed to establish an AI governance that upholds our shared values, addresses risks, builds trust, and ensures broad and inclusive international collaboration and access, in accordance with sovereign laws, including capacity building for developing countries, with the United Nations at its core. To support a constructive debate towards a more balanced approach, we agreed on the BRICS Leaders’ Statement on the Global Governance of Artificial Intelligence, which aims to foster responsible development, deployment, and use of AI technologies for sustainable development and inclusive growth, in compliance with national regulatory frameworks, the UN Charter and respecting the sovereignty of States.
Promoting Peace, Security and International Stability
We express concern about ongoing conflicts in many parts of the world and the current state of polarization and fragmentation in the international order. We express alarm at the current trend that has seen a critical increase in global military spending, to the detriment of the provision of adequate financing for development to developing countries. We advocate for a multilateral approach that respects diverse national viewpoints and positions on crucial global issues, including sustainable development, the eradication of hunger and poverty and contributing to the global response to climate change, while expressing deep concern over attempts to link security with the climate change agenda.
We note the current global context of polarization and distrust and encourage global action to strengthen international peace and security. We call on the international community to respond to these challenges and associated security threats through politico-diplomatic measures to lower conflict potential and stress the need to engage in conflict prevention efforts, including through addressing their root causes. We underscore that security among all countries is indivisible and reiterate our commitment to the peaceful resolution of international disputes through dialogue, consultation and diplomacy. We encourage the active role of regional organizations in conflict prevention and resolution and support all efforts conducive to the peaceful settlement of crises. We highlight the importance of mediation and preventive diplomacy as essential tools to avoid crises and prevent their escalation, in accordance with the Purposes and Principles of the UN Charter. In this regard, we agree to explore avenues for cooperation on the prevention of armed conflicts, UN peacekeeping missions, African Union peace support operations, and mediation and peace processes.
We reaffirm our strong commitment to strengthening multilateral cooperation toaddress humanitarian crises worldwide and express concern at the dwindling of international responses, which were already insufficient, fragmented and often politicized. We strongly condemn all violations of international humanitarian law, including deliberate attacks against civilians and civilian objects, including civilian infrastructure, as well as the denial or obstruction of humanitarian access and the targeting of humanitarian personnel. We underline the need to address accountability for all violations of international humanitarian law. Such breaches of international law not only intensify immediate suffering but also undermine prospects for lasting peace by destroying the material and social foundations necessary for post-conflict reconstruction. We recognize international efforts undertaken by BRICS members to promote respect for, adherence to, and effective implementation of International Humanitarian Law.
We reiterate our commitment to the full implementation and advancement of the Women, Peace and Security (WPS) agenda, especially in light of the 25th anniversary of United Nations Security Council Resolution 1325 (2000). We further reiterate the importance of ensuring the full, equal, safe, and meaningful participation of women in decision-making at all levels of peace and security processes, including conflict prevention and resolution, humanitarian relief, mediation, peace operations, peacebuilding, and post-conflict reconstruction and development.
We condemn the military strikes against the Islamic Republic of Iran since 13 June 2025, which constitute a violation of international law and the Charter of the United Nations, and express grave concern over the subsequent escalation of the security situation in the Middle East. We further express serious concern over deliberate attacks on civilian infrastructure and peaceful nuclear facilities under full safeguards of the International Atomic Energy Agency (IAEA), in violation of international law and relevant resolutions of the IAEA. Nuclear safeguards, safety, and security must always be upheld, including in armed conflicts, to protect people and the environment from harm. In this context, we reiterate our support for diplomatic initiatives aimed at addressing regional challenges. We call upon the United Nations Security Council to be seized of this matter.
We recall our national positions concerning the conflict in Ukraine as expressed in the appropriate fora, including the UN Security Council and the UN General Assembly. We note with appreciation relevant proposals of mediation and good offices, including the creation of the African Peace Initiative and the Group of Friends for Peace, aimed at peaceful resolution of the conflict through dialogue and diplomacy. We expect that current efforts will lead to a sustainable peace settlement.
We are deeply concerned over continued conflicts and instability in the Middle East and North Africa (MENA) region. In this regard, we endorse the Joint Statement by BRICS Deputy Foreign Ministers and Special Envoys at their meeting of 28 March 2025.
We reiterate our grave concern about the situation in the Occupied Palestinian Territory, with the resumption of continuous Israeli attacks against Gaza and obstruction of the entry of humanitarian aid into the territory. We call for adherence to international law, in particular to international humanitarian law and international human rights law, and condemn all violations of IHL, including the use of starvation as a method of warfare. We also condemn attempts to politicize or militarize humanitarian assistance. We exhort the parties to engage in good faith in further negotiations to achieve an immediate, permanent and unconditional ceasefire, the full withdrawal of Israeli forces from the Gaza Strip and all other parts of the Occupied Palestinian Territory, the release of all hostages and detainees held in violation of international law, and sustained and unhindered access and delivery of humanitarian aid. We reassert our steadfast support for UNRWA and stress the need to fully respect the mandate, bestowed on it by the UNGA, for the provision of basic services to Palestine refugees in its five fields of operations. We call on all relevant parties to respect their obligations under international law and act with utmost restraint and to avoid escalatory actions and provocative declarations. We note, in this regard, the provisional measures of the International Court of Justice in the legal proceedings instituted by South Africa against Israel, which, inter alia, reaffirmed Israel’s legal obligation to ensure the provision of humanitarian aid in Gaza.
We recall that the Gaza Strip is an inseparable part of the Occupied Palestinian Territory. We underline, in this regard, the importance of unifying the West Bank and the Gaza Strip under the Palestinian Authority, and reaffirm the right of the Palestinian people to self-determination, including the right to their independent State of Palestine.
We call on the international community to support the Palestinian Authority in undergoing reforms to fulfill the Palestinians’ legitimate aspirations for independence and statehood, as well as the expeditious reconstruction of the civil infrastructure of the territory, with a central role by the Palestinians, as agreed in the Emergency Arab Summit on Palestine of 4 March 2025, and we note with appreciation the initiative to convene an upcoming pledging conference to be held in Cairo. We underscore that efforts to stabilize and rebuild Gaza must go hand in hand with a just and lasting political resolution of the protracted conflict. We express our firm opposition to the forced displacement, temporary or permanent, under any pretext, of any of the Palestinian population from the Occupied Palestinian Territory, as well as any geographic or demographic changes to the territory of the Gaza Strip. We reiterate that international law and international judicial bodies demand the end of the illegal occupation and the immediate cessation of all practices that undermine legal norms and obstruct a just and lasting peace.
We reaffirm that a just and lasting solution to the Israeli-Palestinian conflict can only be achieved by peaceful means and depends on the fulfillment of the legitimate rights of the Palestinian people, including the rights to self-determination and return. We reaffirm our support for the State of Palestine’s full membership in the United Nations in the context of the unwavering commitment to the two-state solution, in accordance with international law, including relevant UN Security Council and General Assembly resolutions, and the Arab Peace Initiative, that includes the establishment of a sovereign, independent and viable State of Palestine within the internationally recognized 1967 borders, which includes the Gaza Strip and the West Bank, with East Jerusalem as its capital, in order to achieve the vision of two States living side by side, in peace and security. We affirm the need for adequate representation of Palestine in all relevant international organizations, including multilateral financial institutions, and access to their resources. We welcome the continued efforts by BRICS members towards an urgent ceasefire, to accelerate the delivery of humanitarian aid and to achieve a lasting and sustainable peace in the region.
We welcome the ceasefire in Lebanon and call on all parties to strictly adhere to its terms and to fully implement UNSC Resolution 1701. We condemn the continued violations of the ceasefire and of the sovereignty and territorial integrity of Lebanon. We call on Israel to respect the terms agreed with the Lebanese government and to withdraw its occupying forces from all of the Lebanese territory, including the five sites in Southern Lebanon in which they remain.
We reaffirm our commitment to the sovereignty, independence, unity, and territorial integrity of Syria and call for a peaceful and inclusive Syrian-led and Syrian-owned, UN[1]facilitated political process, based on the principles of Security Council Resolution 2254 (2015), in a manner that ensures the security and well-being of the civilian population, without discrimination. We condemn the violence perpetrated in various Syria’s provinces among the country’s communities, the continuation of terrorist activities by ISIL (Da’esh) and Al-Qaeda affiliates in Syria, including the recent bombing at Mar Elias Church and Rif Dimashq, and express sincere condolences and sympathy to the families of the victims of these terrorist attacks. We also condemn the threat posed by foreign terrorist fighters’ presence in Syrian territory as well as the risk of spreading of terrorists from Syria to regional countries. Syria should firmly oppose all forms of terrorism and extremism and take concrete actions to respond to concerns of the international community about terrorism. We welcome the lifting of unilateral sanctions on Syria and hope that this will support efforts to revive the Syrian economy and launch the reconstruction phase in a way that fosters development and stability. While condemning strongly the occupation of parts of Syria, in blatant violation of international law and the 1974 disengagement, we urge Israel to withdraw its forces from the Syrian territory without delay.
We reiterate that the principle "African solutions to African problems” should continue to serve as the basis for conflict resolution on the African continent. We recognize the critical role played by the African Union in conflict prevention, management and resolution and reaffirm our support for African peace efforts on the continent, including those undertaken by the African Union, and African sub-regional organizations. In this sense, we commit to consider new ways to support African Union peace support operations, mediation efforts, peace processes and broader peacebuilding initiatives in the African continent.
We commend efforts and achievements by African countries and organizations in their pursuit of lasting peace and sustainable development, while expressing serious concern over the severe humanitarian crises resulting from new and protracted armed conflicts in some regions of Africa, particularly the devastating effects of conflicts in Sudan, the Great Lakes region, and the Horn of Africa. We reaffirm our support for efforts aimed at finding political solutions to these crises, reiterate the call for an end to hostilities, and emphasize the need for the peaceful resolution of conflicts.
We are deeply concerned over the situation in Sudan resulted in a humanitarian crisis and the growing risk of proliferation of extremism and terrorism. We reiterate our positions in this regard and call for an immediate, permanent, and unconditional ceasefire and for a peaceful resolution of the conflict. We also stress the need for sustained, urgent and unhindered access to humanitarian assistance for the Sudanese population, and for the scaling up of humanitarian aid to Sudan and neighboring countries
We remain seriously concerned with the ongoing deterioration of the security, humanitarian, and economic situation in Haiti. We reaffirm that security and development go hand in hand. The current crisis requires a Haitian-led solution that encompasses national dialogue and consensus building among local political forces, institutions and the society and we call on the international community to support the Haitian endeavors to dismantle the gangs, enhance the security situation and put in place the foundations for long-lasting social and economic development in the country. We support the role of the United Nations and highlight the need for international cooperation to address Haiti’s multifaceted crises effectively.
We express strong condemnation of any acts of terrorism as criminal and unjustifiable, regardless of their motivation, whenever, wherever and by whomsoever committed. We condemn in the strongest terms the terrorist attack in Jammu and Kashmir on 22 April 2025, during which 26 people were killed and many more injured. We reaffirm our commitment to combating terrorism in all its forms and manifestations, including the cross-border movement of terrorists, terrorism financing and safe havens. We reiterate that terrorism should not be associated with any religion, nationality, civilization or ethnic group and that all those involved in terrorist activities and their support must be held accountable and brought to justice in accordance with relevant national and international law. We urge to ensure zero tolerance for terrorism and reject double standards in countering terrorism. We emphasize the primary responsibility of States in combating terrorism and that global efforts to prevent and counter terrorist threats must fully comply with their obligations under international law, including the Charter of the United Nations, in particular the purposes and principles thereof, and relevant international conventions and protocols, in particular international human rights law, international refugee law and international humanitarian law, as applicable. We welcome the activities of the BRICS Counter-Terrorism Working Group (CTWG) and its five Subgroups based upon the BRICS Counter-Terrorism Strategy, the BRICS Counter-Terrorism Action Plan and the CTWG position paper. We look forward to further deepening counter-terrorism cooperation. We call for an expeditious finalization and adoption of the Comprehensive Convention on International Terrorism in the UN framework. We call for concerted actions against all UN designated terrorists and terrorist entities.
We condemn in the strongest terms the attacks against bridges and railways infrastructure deliberately targeting civilians in Bryansk, Kursk and Voronezh regions of the Russian Federation on 31 May, 1 and 5 June 2025, resulting in multiple civilian casualties, including children.
We reiterate our commitment to preventing and combating illicit financial flows, including money laundering and the financing of terrorism, extremism and proliferation, as well as other forms of transnational organized crime, such as drug trafficking, cybercrimes, crimes that affect the environment, illicit trafficking of firearms, trafficking in persons, corruption and the use of new technologies, including cryptocurrencies, for illegal, in particular terrorist, purposes. In this regard, we underscore the importance of enhancing capacity-building and technical assistance, particularly for developing countries, to support the implementation of relevant international obligations. We reaffirm our commitment to the principles of technical and non-politicized nature of international anti-criminal cooperation, including for the purpose of prevention and of financial investigations. We note the need to further strengthen such cooperation, including through relevant existing BRICS working groups, meetings of the BRICS countries competent authorities and other forms of cooperation based on the documents adopted in BRICS, as well as the relevant international legal instruments to which BRICS countries are parties. We emphasize the importance of creating conditions for the safe development of the younger generation, reducing the risk of their involvement in illegal activities, and welcomed the development of relevant international projects with the participation of young people.
We are resolute to promote BRICS cooperation in the prevention of and fight against corruption, in line with relevant international agreements in this regard, in particular the United Nations Convention against Corruption, and strengthen our coordination on major issues on the international anti-corruption agenda. We attach importance to meeting the BRICS anti-corruption commitments and to enhancing anti-corruption cooperation and recovery and return of assets and proceeds of corruption. We welcome the work of the BRICS Anti-Corruption Working Group to foster collaboration on anti-corruption matters, in particular for sharing anti-corruption knowledge and expertise among practitioners, including the formulation of the BRICS Common Vision and Joint Action on Enhanced Anti-Corruption Cooperation and Recovery and Return of Assets and Proceeds of Corruption, promotion of denial of safe haven and strengthening capacity[1]building among the member countries.
We express concern about the growing risks of nuclear danger and conflict. We reiterate the need for invigorating the system of disarmament, arms control and non[1]proliferation and for preserving its integrity and effectiveness to achieve global stability and international peace and security. We stress the significant contribution of nuclear[1]weapon-free zones to the strengthening of the nuclear non-proliferation regime, reaffirm our support for and respect towards all existing nuclear-weapons free-zones and their associated assurances against the use or threat of use of nuclear weapons, and acknowledge the paramount importance of the efforts aiming at accelerating the implementation of the resolutions on the Establishment of a Zone Free of Nuclear Weapons and other Weapons of Mass Destruction in the Middle East, including the Conference convened pursuant to UN General Assembly Decision 73/546. We call on all invited parties to participate in this conference in good faith and engage with this effort constructively. We welcome the adoption of the UNGA Resolution 79/241 "Comprehensive study of the question of nuclear-weapon-free zones in all its aspects”.
We recognize the need to ensure the use of space systems, as well as the achievements of space science and technologies, for peaceful purposes. We also reassert our support for ensuring the long-term sustainability of outer space activities and prevention of an arms race in outer space (PAROS) and of its weaponization, as well as the threats or use of force against outer space objects, including through negotiations to adopt a relevant legal multilateral instrument to ensure global security. We recognize the submission of the updated Draft Treaty on the Prevention of the Placement of Weapons in Outer Space, the Threat or Use of Force against Outer Space Objects (PPWT) to the Conference on Disarmament in 2014 as an important step towards this goal. We stress that practical and non-binding commitments such as Transparency and Confidence-Building Measures (TCBMs), and universally agreed norms, rules, and principles may also contribute to PAROS. We note the initiative of some BRICS Members at the General Assembly to create a single Open-Ended Working Group to enable coherent, inclusive and effective discussions that serves such purpose and undertake to engage constructively in the process, on the basis of existing achievements, including on substantial elements on a legally binding instrument on PAROS
While emphasizing the potential of Information and Communication Technologies(ICTs) to bridge the growing digital divides within and between countries, we acknowledge challenges and threats stemming from and within the digital realm. We reaffirm our commitment to the promotion of an open, secure, stable, accessible, peaceful, and interoperable ICT environment. We underscore the leading role of the United Nations in fostering constructive dialogue to forge common understandings on security in the use of ICTs and discussions on developing a universal legal framework in this realm and the further development and implementation of universally agreed norms, rules and principles for responsible behavior of States in the use of ICTs. We call for a comprehensive, balanced, objective approach to the development and security of ICT products and systems as well as for the development and implementation of globally interoperable common rules and standards for supply chain security. We commend the ongoing work of the UN Open-ended Working Group on the Security of and in the Use of ICTs 2021-2025 as the sole global and inclusive mechanism on this matter, and we underline our common purpose to a successful finalization of its work this July. We reaffirm our commitment to the establishment, by consensus, of a single-track, state-led, permanent mechanism on this issue under the auspices of the United Nations, reporting to the First Committee of the UNGA, recognizing the importance of the principle of consensus regarding both the establishment of the future mechanism itself as well as the decision-making processes of the mechanism. We also acknowledge the progress made through the BRICS Working Group on Security in the Use of ICTs in areas such as policy exchanges, cooperation between Computer Emergency Response Teams (CERTs), law enforcement cooperation and joint research and development. In this regard, we welcome the negotiation of the BRICS memoranda of understanding on law enforcement cooperation and on multilateral cooperation among CERTs. We underscore the importance of strengthening academic cooperation and sharing information on opportunities for exchange programs, in line with the Roadmap of Practical Cooperation on Ensuring Security in the Use of ICTs and its progress report.
We commend the adoption by the General Assembly of the United Nations Convention against Cybercrime, a landmark multilateral achievement which will constitute an effective tool and the necessary legal framework for international cooperation in preventing and combating cybercrime and in ensuring the timely and lawful collection and sharing of evidence in electronic form of any serious crimes that may be committed through the use of ICT systems. We highlight the important contribution of BRICS countries to its adoption since it was first proposed. We call upon all States to sign it at the earliest opportunity, in Hanoi in 2025, and ratify it, in accordance with domestic laws, processes and procedures, as soon as possible in order to ensure its rapid entry into force, as well as to continue their engagement in the ad Hoc Committee, in accordance with General Assembly resolutions 74/247 and 75/282, with a view to negotiating a draft protocol supplementary to the Convention, addressing, inter alia, additional criminal offences as appropriate.
Deepening International Economic, Trade and Financial Cooperation
We welcome the results of the "Strategy for BRICS Economic Partnership 2025”. The Strategy provided guidance and set the framework for the BRICS cooperation and collaboration on sectoral developments, strategies, programs and roadmaps by members. We look forward to the conclusion and implementation of the Strategy for BRICS Economic Partnership 2030, which will aim at consolidating mandates and guiding principles for the cooperation of the BRICS on issues relating to Multilateral Trading System, Digital Economy, International Trade, Financial Cooperation and Trade and Sustainable Development.
As we commend the adoption of the BRICS Trade and Sustainable Development Framework, we reaffirm our commitment to strengthen cooperation in trade with a view to promoting inclusive growth and sustainable development. We reiterate the importance of ensuring that trade and sustainable development policies are mutually supportive, and aligned with WTO rules.
We welcome the discussions of the BRICS Task Force on PPPs and Infrastructure regarding the mitigation of exchange rate risk and the preparation of projects for climate[1]resilient infrastructure, aiming to improve project readiness and increase private investment. Additionally, we welcome ongoing discussions on an information hub for infrastructure projects that can foster collaboration and enhance information sharing, and we encourage the Task Force to further explore this initiative.
As the New Development Bank is set to embark on its second golden decade of high[1]quality development, we recognize and support its growing role as a robust and strategic agent of development and modernization in the Global South. We welcome the Bank’s steady expansion of its capacity to mobilize resources, foster innovation, expand local currency financing, diversify funding sources, and support impactful projects that advance sustainable development, reduce inequality, and promote infrastructure investments and economic integration. We also acknowledge and encourage the ongoing expansion of its membership and the strengthening of its governance framework, which enhance the Bank’s institutional resilience and operational effectiveness, to continue executing its purpose and functions in a fair and non-discriminatory manner. We strongly support the further expansion of NDB membership and expedited consideration of applications of interested BRICS countries, in line with the NDB General Strategy and related policies. We fully support the leadership of President Dilma Rousseff, whose reappointment received strong backing from all members, and we welcome the Bank’s firm progress toward its consolidation as a global institution for development and stability. This trajectory reflects our shared commitment to strengthening financial mechanisms that promote inclusive and sustainable development in the Global South.
We welcome the valuable contribution of the BRICS Think Tank Network for Finance (BTTNF) to foster collaboration among academia, policymakers, and leading researchers and welcome the work program and the priorities defined within the group.
We welcome the constructive discussions held in the first semester of 2025 on the concept of the New Investment Platform (NIP) and acknowledge the progress achieved under the Brazilian Chairship. We look forward to the continuation of technical-level efforts throughout the second semester of 2025, involving Finance Ministries and Central Banks, to further discuss and build consensus on the Platform, with the aim that these ongoing deliberations will pave the way for more consistent and meaningful progress.
We have commenced the discussions to establish a BRICS Multilateral Guarantees (BMG) initiative, in response to our emphasis on strengthening financial resilience and mobilizing private investment for infrastructure and sustainable development. The BMG aims to offer tailored guarantee instruments to de-risk strategic investment and improve creditworthiness in the BRICS and the Global South. Building on the lessons of international experiences, we agreed on the guidelines to incubate the BMG within the NDB as a pilot initiative, starting with its members, without additional capital contributions. We look forward to developing this pilot initiative throughout 2025 with a view to reporting on progress at the 2026 BRICS Summit.
We welcome the BRICS Interbank Cooperation Mechanism (ICM) focus on facilitating and expanding innovative financial practices and approaches for projects and programmes, including finding acceptable mechanisms of financing in local currencies. We welcome a continued dialogue between the ICM and the NDB.
We task our ministers of finance and central bank governors, as appropriate, to continue the discussion on the BRICS Cross-Border Payments Initiative, and acknowledge the progress made by the BRICS Payment Task Force (BPTF) in identifying possible pathways to support the continuation of discussions on the potential for greater interoperability of BRICS payment systems. In this regard, we welcome the "Technical Report: BRICS Cross-border Payments System”, which reflects members’ revealed preferences, and should play a pivotal role in our efforts to facilitate fast, low-cost, more accessible, efficient, transparent, and safe cross-border payments among BRICS countries and other nations and which can support greater trade and investment flows.
We welcome discussions to enhance BRICS members’ (re)insurance capacity, with the voluntary participation of relevant stakeholders, comprising regulators, reinsurance companies from BRICS countries and the BRICS Business Council through the task force endorsed by our Finance Ministers. We also encourage discussions to explore appropriate formats for further technical dialogue on settlement and depositary infrastructure among relevant stakeholders.
We acknowledge the continued collaboration under the BRICS Rapid Information Security Channel (BRISC) on common priorities in information security and financial technology. We also recognize the BRICS Fintech Innovation Hub’s role in advancing cooperation on financial innovation and the responsible use of emerging technologies.
We welcome the progress on the Contingent Reserve Arrangement (CRA), including the consensus reached by the Technical Team on the proposal for the revised Treaty and regulations. We support efforts to enhance the CRA’s flexibility and effectiveness, notably through the inclusion of eligible payment currencies and improved risk management. We also value the participation of new BRICS members who have expressed interest in joining the CRA and we are committed to onboarding them on a voluntary basis and according to country-specific circumstances.
We commit to ensuring supply chain resilience, with particular attention to the needs of developing countries, guided by the principles of efficiency, transparency, modernization, inclusivity, and sustainability, in line with our respective national sustainable development strategies. We recall the relevance of further promoting the active engagement of the private sector, supporting the development and promotion of micro, small and medium enterprises (MSMEs) and fostering a more resilient and dynamic global trade ecosystem. We intend to further exchange best practices of supporting MSMEs, including through digital services and platforms aimed at simplifying business operations.55. We welcome the initiative of the Brazilian Chairship to launch the BRICS Seminar on Sustainable Government Procurement as a platform for knowledge exchange and South-South cooperation. We acknowledge the strategic role of government procurement in facilitating economic and trade cooperation, promoting sustainable development, supporting industrial policy, and promoting inclusive growth. We note with appreciation the engagement of BRICS and partner countries in sharing national experiences, policy innovations, and challenges related to the use of procurement as a development tool. We encourage the continuity of this regular dialogue under future Chairships.
We reaffirm our support of the Kimberley Process (KP) as the sole global intergovernmental certification scheme, regulating trade in rough diamonds, and emphasize our commitment to preventing conflict diamonds from entering the markets. We welcome the UAE’s efforts as custodian chair of the Kimberley Process in 2025 and commend ongoing efforts to promote sustainable development of the global diamond industry. We will continue to examine viable mechanisms to promote trade in diamond and precious metals within BRICS and in the global market.
We acknowledge that the Partnership on the New Industrial Revolution (PartNIR) serves as a guiding platform to identify interests, challenges, and opportunities in the rapidly evolving industrial landscape and capacity building in the field of industry while supporting the continuity of BRICS industrial cooperation through a structured framework for sustained collaboration. In this regard, we commend the approval of the Terms of Reference for the Intelligent Manufacturing and Robotics Working Group, the Digital Transformation of Industry Working Group and the Small and Medium Enterprises Working Group. We also commend the approval of the first BRICS SME Working Group Plan of Action (2025–2030), which represents a significant milestone in advancing structured cooperation in the SME sector among BRICS countries. We welcome the launch of the BRICS Center for Industrial Competences (BCIC) in cooperation with United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) to jointly support the development of Industry 4.0 skills among the BRICS countries and to promote partnerships and increased productivity in the New Industrial Revolution. We encourage members to join the BCIC to participate in the BCIC’s activities, including the registration of companies on its electronic platform for further BRICS partnerships. We also welcome the establishment of the China Centre for BRICS Industrial Competences (CCBIC). We appreciate the efforts of the BRICS PartNIR Innovation Center (BPIC) in organizing events including BRICS Forum on PartNIR, BRICS Industrial Innovation Contest, BRICS Exhibition on New Industrial Revolution, and the BPIC Training Programmes over the past 5 years, and welcome the establishment of the scholarship of BPIC Training Programmes. We acknowledge that under the Brazilian Chairship, the BRICS Artificial Intelligence High-Level Forum, co-hosted by China and organized by China-BRICS Artificial Intelligence Development and Cooperation Center, has been held in Brasilia during the 9th BRICS Industry Ministers Meeting. We recognize the progress achieved in the implementation of the BRICS Action Plan for Innovation 2021-2024, which included the launching of the BRICS Startup Forum in January 2025, under the leadership of India, and appreciate the launch of its BRICS Startup Knowledge Hub, to foster collaboration and deeper engagement among the startup ecosystems of the BRICS countries.
Recognising the importance of creating an enabling, inclusive, and secure digitaleconomy and that digital connectivity is an essential prerequisite for digital transformation as well as social and economic growth, we emphasize the need to strengthen cooperation among BRICS countries. We acknowledge that resilient, safe, inclusive and interoperable digital public infrastructure has the potential to deliver services at scale and increase social and economic opportunities for all.
We encourage BRICS members to explore the possibility for joint action in the field of digital infrastructure to ensure the integrity, stability of the functioning and security of national segments of Internet while avoiding Internet fragmentation and respecting national legislative frameworks regarding any aspects of Internet use, including security ones.
We appreciate the efforts by the Brazilian Chairship in organizing the Webinar on Digital Transformation and Meaningful Connectivity, and encourage continued knowledge sharing and policy exchange to facilitate the adoption of ICTs to ensure inclusive, accessible and scalable digital services, across different sectors such as agriculture, manufacturing, transportation, health, education and financing, tailored to different needs of each country. We appreciate the efforts made by India for organizing the Capacity Building Sessions on Digital Transformation in BRICS as a side-event and encourage BRICS members to continue promoting side events.
We acknowledge the holding of the BRICS Forum on Future Networks Innovation in 2025, hosted by China and Brazil. We welcome the adoption of the Terms of Reference of the Study Groups on AI, Next Generation Communications, Internet Application in Industry 4.0 and EMF Exposure by the Council of the BRICS Institute of Future Networks as well as the nomination of their chairs and vice-chairs. We look forward to the concrete outcomes by these BIFN Study Groups. We also acknowledge the progress made on the issue of Child Online Protection, including the development of new mechanisms to enhance cooperation in this field through the exchange of knowledge and best practice among member states. We appreciate the efforts by the Brazilian Chairship in organizing the panel discussion on digital public goods and digital public infrastructure, during the Digital BRICS Forum, and encourage continued knowledge sharing and policy exchange. We also note the holding of meeting of the Focus Group on Digital Public Infrastructure, and welcome the adoption of its Terms of Reference.
We reaffirm our commitment to make joint efforts to achieve the rational, efficient, equitable, fair, effective and economical use of spectrum and associated satellite orbits, we encourage further cooperation among BRICS members to facilitate cooperation on space sustainability. We note with satisfaction that the Brazilian chairship will produce a report with proposals on future BRICS work on Sustainable Space Connectivity Resources for consideration and future actions. We affirm that the technical reach of space telecommunications systems should not bypass state sovereignty in any case, and the provision of satellite services within the territory of a state should be carried out only if authorized by that state. We welcome the development of the BRICS White Paper on Sustainable Space Connectivity Resources.
We recognize the importance of international cooperation for the peaceful exploration and uses of outer space and reiterate our commitment to reducing existing asymmetries in space capabilities among BRICS countries. We recognize that strengthening the exchange of data, expertise and best practices in space activities constitutes an important element in advancing ongoing cooperation between our space agencies and fostering sustainable progress. We welcome the proposal for a collaborative newsletter as a mechanism to facilitate information exchange and promote capacity building initiatives. We agree, in principle, to establish the BRICS Space Council and to continue working on its Terms of Reference to facilitate further cooperation in the field of space activities within the group. We note that agencies have agreed to advance discussions on a joint observation exercise to support UNFCCC COP30.
We underscore the key role of the G20 as the premier global forum for international economic cooperation that provides a platform for dialogue of both developed and emerging economies on an equal and mutually beneficial footing for jointly seeking shared solutions to global challenges and fostering multipolar world. We recognize the importance of the continued and productive functioning of the G20, based on consensus and with a focus on result-oriented outcomes. We reiterate our strong support to the South African presidency and look forward to the successful hosting of the G20 Leaders’ Summit in Johannesburg in November 2025 under the South African Presidency and reaffirm our willingness to coordinate positions in order to enhance inclusiveness and amplify the voice of the Global South in the global economic governance system so it adequately reflects EMDEs’ rising weight in the global economy and further integrate their priorities in the G20 agenda through the consecutive G20 presidencies of BRICS member states – Indonesia, India, Brazil and South Africa – during 2022-2025 and beyond. We salute strengthening of the EMDEs’ voice in the G20 through the accession of the African Union during India’s presidency of G20 in 2023 and the invitation of the NDB during Brazilian and South African presidencies including by their closer interaction and alignment.
We note that high debt levels in some countries reduce the fiscal space needed to address ongoing development challenges aggravated by spillover effects from external shocks, particularly from fluctuations in financial and monetary policies in some advanced economies as well as the inherent problems with the international financial architecture. High interest rates and tighter financing conditions worsen debt vulnerabilities in many countries. We believe it is necessary to address the international debt properly and in a holistic manner to support economic recovery and sustainable development, taking into account each nation’s laws and internal procedures, accompanied by sustainable external debt and fiscal prudence. We recognise the need to address in an effective, comprehensive and systematic manner the debt vulnerabilities of both low and middle income countries. One of the instruments, amongst others, to collectively address debt vulnerabilities is through predictable, orderly, timely and coordinated implementation of the G20 Common Framework for Debt Treatment with the participation of official bilateral creditors, private creditors and Multilateral Development Banks (MDBs) in line with the principle of joint action and fair burden[1]sharing. We remain engaged in enhancing coordination between debtors and official bilateral, multilateral and private creditors to help Emerging Markets and Developing Economies (EMDEs) address debt issues in a fair and constructive way from a development perspective.
Recognizing the central role of data to modern life as a catalyst for innovation-driven development and the formulation of informed and inclusive public policies, we reaffirm the need for a common and principle-based interoperable framework on data governance, including respect for national data sovereignty, efficient, convenient, safe and mutually agreed cross-border data flows and ethical use of data, to address the principles of collection, recording, storage, organization, processing and transfer of data; protect personal information rights and interests, including individual privacy; promote the interoperability of national data policy regulations; and distribute the monetary and non[1]monetary benefits of data among developing countries and their citizens. In this regard, we welcome the conclusion of the "BRICS Data Economy Governance Understanding” as a roadmap to leverage the data economy across BRICS in order to promote safe access to technology, safeguard individual and national interests, promote the digitalization of industry and services, expansion of intra-BRICS trade.
We emphasize that e-commerce has become an important driver of global economic growth, fostering international trade in goods and services, ensuring foreign investment flows and facilitating innovation. We are resolved to further increase trust in e-commerce and ensure full-fledged protection of the rights of e-commerce parties, by intensifying cooperation in the realms of utilizing digital technologies for consumer rights protection, exploring online dispute resolution tools and creating enabling environment for businesses to enter global markets, exchanging views on the issue of small value product trade through the cross-border e-commerce.
We continue to recognise the effectiveness of Special Economic Zones (SEZs) of the BRICS countries as a well-established mechanism for trade and industrial cooperation and the facilitation of manufacturing, including those but not limited to high-tech sectors of the economy, IT and IT enabled services, tourism, port and transport infrastructure, development and commercialization of technologies as well as for the production of new types of value-added products. We also acknowledge that Special Economic Zones provide immense opportunities for encouraging additional investment in priority areas of economic development and recognize the potential of SEZs as a tool to stimulate economic growth and create new job opportunities, specially, but not limited to, in high tech and infrastructure sectors.
We recognize that BRICS countries are key players in world food production and, as such, have a critical role in enhancing agricultural productivity and sustainability, and ensuring global food security and nutrition. We also recognize that family farmers, including smallholders, pastoralists, artisanal and small-scale fishers and aquaculture producers, indigenous peoples and local communities, women and youth, are essential stakeholders of agriculture and food systems. We welcome ongoing efforts to promote sustainability, inclusivity, and equitable market access in the global sustainable vegetable oils sector. We call for continued collaboration among BRICS countries and partners to support smallholder farmers, ensure fair pricing, and foster resilient and sustainable agricultural value chains. We recognize that mechanization and technological innovation in small-scale agriculture, including information and digital innovations, are strategic opportunities for reducing the drudgery of work, increasing productivity and income, enhancing resilience, and accelerating the sustainable transition.
We emphasize the importance of ensuring food security and nutrition and mitigating the impacts of acute food price volatility, as well as abrupt supply crises, including fertilizers shortage. In this regard, we acknowledge the importance of continued elaboration of the initiative to establish a grain trading platform within BRICS (the BRICS Grain Exchange) and its subsequent development, and expanding into other agricultural products and commodities. We support further discussions on national policies and on international coordination that enhance food availability, accessibility, utilization, stability and affordability, as well as relevant agricultural and food production inputs in BRICS and other developing countries – including those that strengthen national capacities to respond to supply disruptions, such as national food reserve systems. Under exceptional circumstances of supply shortages or acute food price spikes affecting a BRICS member, we recognize that cooperation initiatives can facilitate emergency responses and natural disaster management, guided by national priorities and consistent with the World Trade Organization rules. None of these measures should lead to unfair trade practices or violations of international trade norms, as their sole purpose is to support food security and nutrition, including through international solidarity. We recognize the importance of reducing food loss and waste, and ensuring animal and plant health through joint prevention and control of dangerous diseases and pests, including by increasing transparency in the movement of food and feed, with an unified electronic certification system for animal and plant products as an important tool.
We call for further cooperation in agriculture, fisheries and aquaculture in order to end hunger and eliminate all forms of malnutrition and eradicate poverty, promote sustainable agriculture and rural development, through implement technologies and innovation, and ensure food security, incentivize investments in the local production of machinery and equipment that is tailored to the specific needs and affordable for small[1]scale and family farmers as well as fisheries and aquaculture workers. Building on the Deccan High-Level Principles on Food Security and Nutrition, we also recognize the Global Alliance Against Hunger and Poverty as an important initiative to promote international cooperation. We also look forward to advance discussions on facilitating intra-BRICS trade of agricultural products, agricultural and food production inputs, and improve value chains and sustainable agricultural practices. We reaffirm the need to develop a fair agricultural trading system and implement resilient and sustainable agriculture. We commit to minimize disruptions and promote rules-based trade in agriculture and fertilizers with the view to ensure a continuous flow of food and essential inputs for agricultural production which should be exempted from undue restrictive economic measures, inconsistent with WTO rules, including those affecting producers and exporters of agricultural products as well as business services with regard to international shipments. We welcome the launch of the BRICS Partnership for Land Restoration, in line with the framework of the UNCCD, and the first BRICS AWG Report on the Contributions to Implementing the Global Alliance against Hunger and Poverty.
We reaffirm our commitment to further advance and develop cooperation in the field of competition law and policy among BRICS countries with a view to contribute to sustainable development of markets, effective combatting anticompetitive crossborder practices, promoting healthy market environment. We acknowledge the role of the BRICS International Competition Law and Policy Center activities in knowledge creation and knowledge sharing amongst BRICS competition authorities and the importance to ensure the most favorable conditions for the competition law development of BRICS economies and work towards the elimination of monopoly barriers in socially important markets. We welcome holding of the IX BRICS International Competition Conference in 2025 in South Africa.
We welcome the adoption of the Brasilia Declaration of the Meeting of Heads of BRICS National standardization bodies, which acknowledges the significant benefits of cooperation in this field, including the facilitation of economic relations and trade, the advancement of consumer safety, and the promotion of sustainable development. We encourage the timely conclusion of the negotiations of the Memorandum of Understanding on Cooperation in the Field of Standardization, as the next milestone towards fostering standardization and metrology as effective tools to help eliminate barriers to trade and facilitate the cross-border movement of goods and services.
We commend the continuous exchange of best practices between the Supreme Audit Institutions of the BRICS countries. Taking into account the role of SAIs in promoting good governance and effectiveness of public policies, we recognize the importance of SAIs’ taking full advantage of the opportunities offered by the digital technologies, including the AI, in their work, while minimizing the risks created by these technologies.
Recognizing the importance of official statistics for effective decision-making, we express our support to enhance the statistical cooperation within BRICS, including the annual release of the BRICS Joint Statistical Publication and the BRICS Joint Statistical Publication Snapshot, as well as exchange of best practices in the areas of official statistics in the BRICS countries.
We will continue to cooperate to promote a fair, more inclusive, stable, and efficient international tax system fit for the 21st century. We restate our commitment to tax transparency and to fostering global dialogue on effective and fair taxation, enhancing progressivity and contributing to the efforts to reduce inequality. We aim to deepen global coordination between tax authorities, improve domestic revenue mobilization, provide fair allocation of taxing rights and combat tax evasion and tax-related illicit financial flows. In this regard, we welcome the BRICS Joint Statement in support of the United Nations Framework Convention on International Tax Cooperation and will continue to engage constructively in the negotiations of the UN Convention and its protocols. We welcome the progress in customs cooperation, notably the initiatives for implementing the Joint Action Plan towards Mutual Recognition of the Authorized Economic Operator programs, subject to such exceptions, modifications or adaptations as agreed on bilaterally. A key development in customs cooperation is the establishment of BRICS Customs Centers of Excellence and the development of Smart Customs, which we will continue to encourage.
We highlight the fruitful cooperation carried out under IP BRICS by Intellectual Property (IP) Offices. We support achieving more practical outcomes under 8 cooperation streams such as promotion of IP awareness and examiners’ training guided by the Operational Guideline Framework, seeking a strong contribution for IP to economic and social development. We welcome the adoption of the WIPO Treaty on Intellectual Property, Genetic Resources and Associated Traditional Knowledge and the Riyadh Design Law Treaty on which BRICS countries have considerable interest and commit to enhanced collaboration among BRICS countries. We recognize the importance of collaborating on promoting respect for the intellectual property rights used in the digital environment, including for artificial intelligence training purposes, as well as fair remuneration to right holders, while respecting the needs and priorities of developing countries. With the rise of application of AI, we recognize risks relating to misappropriation and misrepresentation of knowledge, heritage, and cultural values that are insufficiently represented in data sets and AI models.
We celebrate the ten-year milestone of cooperation in Science, Technology and Innovation (STI) within BRICS, acknowledging the significant achievements made since the signing of the Memorandum of Understanding on Cooperation in STI, in 2015, by the STI Ministers of Brazil, Russia, India, China and South Africa. We welcome the ongoing process of incorporation of new members to the Memorandum through its Accession Protocol. We reaffirm that the ultimate purpose of BRICS cooperation in STI is to forge new productive forces for development of BRICS countries and advance sustainable development in its three dimensions, through a partnership rooted in collaboration, contributing to the strengthening of friendship, mutual understanding, and peaceful relations among BRICS nations.
We commend the work of the BRICS STI Working Groups. We appreciate the Brazilian proposal to consider artificial intelligence, quantum technologies and innovation in industry as priorities in 2025, in a novel context of rapid advancement of emerging technologies and national reindustrialization processes. We welcome the BRICS Action Plan for Innovation 2025–2030, as well as the launching of the seventh Joint Call for Research Projects and the first Joint Call for Innovation Projects. We welcome the Brazilian proposal to discuss the undertaking, in 2025, of a "Technical and Economic Feasibility Study” for establishing a high-speed communication network though submarine cables between BRICS countries. We encourage all BRICS members to promote the participation of young scientists and startups through initiatives such as the Young Scientists Forum, which comes to its 10th edition this year, and the Young Innovators Prize. We welcome advancing the cooperative agenda of deep-sea joint research, including the elaboration of the terms of reference that will complete the establishment of the BRICS Deep-Sea Resource International Research Center. We reaffirm commitment to develop cooperation in the field of humanities and welcome the holding of the Forum on social sciences and humanities research in Russia in 2025.
Acknowledging that the BRICS countries have immense potential in the tourism sector and offer promising possibilities for the growth and development of sustainable and resilient tourism, including ecotourism – further enhanced by membership expansion in 2024, which provided new opportunities for collaboration and for boosting intra[1]BRICS travel –, we welcome the results of the Tourism Working Group, notably: the promotion of Regional Tourism strategies to strengthen synergies and complementarities among member states; the advancement of Sustainable, Resilient and Regenerative Tourism as a means to tackle shared challenges; and the formulation of strategic guidelines to harness the potential of Digital Nomads as agents of local development and cultural exchange. We reaffirm our commitment to expanding BRICS cooperation, fostering innovation, and ensuring that tourism contributes meaningfully to the achievement of the Sustainable Development Goals.
Combating Climate Change and Promoting Sustainable, Fair and Inclusive Development
We stress our commitment to uphold multilateralism as necessary to address challenges threatening our shared planet and future such as climate change. We resolve to remain united in the pursuit of the purpose and goals of the Paris Agreement and the objectives of the UNFCCC and call on all countries to uphold their existing commitment as Parties to the UNFCCC and its Paris Agreement and to maintain and scale up their effort to combat climate change. We further reaffirm our steadfast commitment, in pursuit of the objective of UNFCCC, to tackle climate change by strengthening the full and effective implementation of the Paris Agreement, including its provisions related tomitigation, adaptation and the provision of means of implementation to developing countries, reflecting equity and the principle of common but differentiated responsibilities and respective capabilities, in light of different national circumstances. In this regard, we express our full support to the Presidency of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) COP-30, which will take place in the city of Belem, in Brazil, highlighting the importance of action and cooperation on all pillars of the UNFCCC as applicable considering each country’s membership and commitments thereunder. We also underscore our full commitment to a successful COP30 that will catalize progress in implementing the UNFCCC and its Paris Agreement. We welcome India’s Candidacy to host COP 33 in 2028.
We call for a strengthened global response to climate change, in the context of sustainable development and poverty eradication. Understanding the urgency of climate change, we endorse the BRICS Climate Leadership Agenda as a statement of our resolve to exercise collective leadership through mutual empowerment, by advancing solutions that support BRICS development needs and priorities, while accelerating action and enhancing cooperation towards the full implementation of the UNFCCC and its Paris Agreement. We underscore that this outcome demonstrates that multilateralism and Global South cooperation can shape a more inclusive and sustainable governance for a better future.
We emphasize that ensuring accessible, timely and affordable climate finance for developing countries is critical for enabling just transitions pathways that combine climate action with sustainable development. We underscore that the provision and mobilization of resources under the UNFCCC and its Paris Agreement is a responsibility of developed countries towards developing countries. Committed to multilateralism and international cooperation and determined to lead a global mobilization for a fairer and more sustainable International Monetary and Financial System, we have adopted the Leaders’ Framework Declaration on Climate Finance, leveraging our economic strength and innovation capacity to demonstrate that ambitious climate action can advance prosperity and a better future for everyone. We further reiterate that the objectives, principles and provisions of the UNFCCC, its Kyoto Protocol and Paris Agreement, including its principles of equity and common but differentiated responsibilities and respective capabilities in the light of different national circumstances, must be honoured.
We encourage, as appropriate, the use of mutually recognized methodologies and standards for assessing greenhouse gas emissions. We appreciate the adoption of the BRICS Principles for Fair, Inclusive and Transparent Carbon Accounting in Product and Facility Footprints Principles as an important BRICS contribution towards a more balanced international approach to guide the design of carbon accounting-based systems, standards and methodologies and underscored the value of identifying knowledge gaps that could be addressed through further work, such as the contextualization of these principles within specific sectors and for all greenhouse gases and their potential for supporting policy frameworks involving carbon accounting. We note the adoption of the BRICS Report on Intellectual Property Options to Enhance Climate Change Related Technology Cooperation as a promising mapping of climate change related cooperative arrangements with potential for future consideration by BRICS member countries, with the aim of supporting and accelerating the development and transfer of technology as a critical enabler of climate action.
We strongly call for broad cooperation to promote a supportive and open internationaleconomic system that would lead to sustainable economic growth and development in all countries, particularly developing countries, thus enabling them better to address the problems of climate change, and stress that measures taken to combat climate change, including unilateral ones, should not constitute a means of arbitrary or unjustifiable discrimination or a disguised restriction on international trade. Recognizing the opportunities and challenges presented by measures of a hybrid legal nature combining trade and environmental dimensions, they expressed strong concern and opposed the increasing use of unilateral trade measures introduced in the context of environmental objectives and welcomed the establishment of the BRICS Laboratory for Trade, Climate Change and Sustainable Development as a platform for facilitating collaboration on mutually supportive approaches to trade and environmental policy, ensuring that BRICS members can better harness the benefits of trade, jointly respond to unilateral measures and contribute to global efforts against climate change.
We welcome the adoption of the Terms of Reference for the BRICS Climate Research Platform and recognize it as a meaningful contribution to enhance the scientific and expert exchange of views, knowledge and best practices among BRICS member countries.
We acknowledge Article 6 of the Paris Agreement, as an important instrument for fostering higher ambition in mitigation actions and to promote sustainable development and environmental integrity, by offering pathways to steer private and public investment towards climate efforts. By strengthening these mechanisms, we can catalyze private sector engagement, encourage technology transfer, and complement public finance flows. We note the provisions of the Memorandum of Understanding on the BRICS Carbon Markets Partnership and its value for promoting cooperation in the field of carbon markets, with a specific focus on capacity building and exchange of experiences. We look forward to its implementation as a cooperative approach to support members in their climate strategies, including in complementing mitigation efforts and mobilizing needed resources.
We reject unilateral, punitive and discriminatory protectionist measures, that are not in line with international law, under the pretext of environmental concerns, such as unilateral and discriminatory carbon border adjustment mechanisms (CBAMs), deforestation regulation, due diligence requirements, taxes and other measures and reconfirm our full support for the call in COP28 related to avoidance of unilateral trade measures based on climate or environment. We also oppose unilateral protectionist measures, which deliberately disrupt the global supply and production chains and distort competition.
Acknowledging our shared responsibility as both major producers and consumers of energy, we reaffirm our commitment to ensure just and inclusive energy transitions, in line with national circumstances, and universal access to affordable, reliable, sustainable, and modern energy for all, as outlined in Sustainable Development Goal 7 (SDG7). In this regard, we call for strengthened cooperation among BRICS countries to accelerate progress towards that goal. With this in mind, we welcome the fruitful work of the BRICS Committee of Senior Energy Officials and the BRICS Energy Research Cooperation Platform, and take note of the updated Roadmap for BRICS Energy Cooperation 2025– 2030 and of the ongoing elaboration of the Reports on Access to Energy Services and New and Sustainable Fuels. We also take note of the 7th BRICS Youth Energy Summit, held on the 9 and 10 June in Brasília.
We recognize that energy security is a crucial foundation for social and economicdevelopment, national security and the welfare of all nations. We highlight the need to enhance energy security by ensuring energy market stability and maintaining undisrupted flows of energy from diverse sources, strengthening value chains, ensuring resilience and protection of critical energy infrastructure, including cross-border infrastructure. We acknowledge fossil fuels will still play an important role in the world’s energy mix, particularly for emerging markets and developing economies, and we recognize the need to promote just, orderly, equitable and inclusive energy transitions and reduce GHG emissions in line with our climate goals and observing SDG7, and the principles of technological neutrality and common but differentiated responsibilities and respective capabilities taking into account national circumstances, needs and priorities. Recognizing the interconnection between addressing climate change and promoting energy transitions, we reiterate our shared commitment to fostering economic development in a sustainable way in line with the UNFCCC, its Paris Agreement, and national circumstances.
We underscore the need to catalyse the cooperation in access to finance and scale up investment for bridging the funding gap for energy transitions and call for allocating adequate, predictable and accessible low-cost and concessional finance from developed to developing countries for just and inclusive energy transitions in line with the Paris Agreement and its principles, while considering the concept of transitional financing. We stress that non-discriminatory access to markets, technologies and low-interest finance is essential for sustainable development.
We recognize the key role of critical minerals for the development of zero- and low[1]emission energy technologies, energy security, and resilience of energy supply chains. We affirm the need to promote reliable, responsible, diversified, resilient, fair, sustainable, and just supply chains of such minerals to guarantee benefit sharing, value addition and economic diversification in resource-rich countries, while fully preserving sovereign rights over their mineral resources, as well as their right to adopt, maintain and enforce measures necessary to pursue legitimate public policy objectives.
We affirm that cooperation within and through BRICS is fundamental to contributing to the global effort towards a sustainable future and equitable and just transitions for all. We underscore the importance of the conservation and sustainable use of biodiversity, of the fair, equitable sharing of benefits arising from the utilization of genetic resources and of the effective implementation of the Convention on Biological Diversity, its Protocols, and its Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework. We appreciated the establishment of the Kunming Biodiversity Fund and the contribution made by the Government of China and recognized its significant role in supporting developing countries for their biodiversity conservation and the great contribution to the implementation of the Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework. We recognize the active role of BRICS countries in the COP16 negotiations, particularly in advancing resource mobilization. We urge developed countries to ensure the provision of adequate, effective, predictable, timely and accessible financial resources to developing countries, as well as to improve capacity building, development and transfer of technology to developing countries for the conservation, sustainable use and fair and equitable sharing of benefits arising from the use of biodiversity. We underscore the critical role of all types of forests, including tropical forests, for conserving biodiversity, preserving water basins and soils and providing timber and non-timber forest products of high value for economic sectors, regulating hydrological cycles, as well as combatting desertification and serving as vital carbon sinks. We also take note of the "United for Our Forests” initiative, which promotes the conservation, sustainable management, and restoration of these essential tropical ecosystems. While appreciating the efforts of our countries to preserve rare species and noting the high vulnerability of big cats, we take note of the Republic of India’s initiative to create an international Big Cats Alliance and encourage BRICS countries to work together to the conservation of big cats.
We welcome the plans to launch the Tropical Forest Forever Facility in Belém, at COP30, and recognize it as an innovative mechanism designed to mobilize long-term, results-based financing for tropical forest conservation. We encouraged potential donor countries to announce ambitious contributions, in order to ensure the Facility’s capitalization and timely operationalization.
We reaffirm that BRICS countries have considerable expertise in sustainable forest management and governance, making use of scientific research and advanced technology, as well as good experience in successfully addressing forest-related challenges and goals, and encourage enhancing BRICS cooperation in sharing experience and conducting research related to forestry and other forest-related issues.
We highlight the importance of advancing environmental cooperation under the Memorandum of Understanding on Environmental Cooperation and other cooperation mechanisms developed on the BRICS environmental track, including the BRICS Environmentally Sound Technology Platform (BEST) "BRICS Clean Rivers" and "BRICS Partnership for Urban Environmental Sustainability". As we realize the importance of involving various segments of society in solving environmental problems, we intend to further explore the possibility of creating a "BRICS Youth Environmental Network".
We recognize that desertification, land degradation, and drought, as well as sand and dust storms, are posing serious threats to the well-being and livelihoods of peoples, in particular people in vulnerable situations, including indigenous peoples and local communities. We urge developed countries to increase financial resources to adequately implement the United Nations Convention to Combat Desertification in Those Countries Experiencing Serious Drought and/or Desertification, Particularly in Africa (UNCCD), and to bolster support for developing countries in the pursuit of Land Degradation Neutrality (LDN), a key target 15.3, under Sustainable Development Goal 15.
We recognize BRICS countries can play a key role in fostering environmental resilience by addressing plastic pollution. We will continue engaging, in the spirit of collaboration and consensus-building, and with a sense of urgency and solidarity, in the ongoing negotiation for a fair, effective, and balanced international legally binding instrument on plastic pollution, including in the marine environment, taking into consideration the needs and priorities of the developing countries, as per the United Nations Environment Assembly resolution 5/14, without losing sight of the need for adequate means of implementation. The international instrument takes into account each country's national circumstances, capacities, and commitments, while aligning with the focus on sound plastic waste management through capacity building and the transfer of knowledge and technology and ensuring that it does not negatively impact national economies, particularly those of developing countries.
We reiterate our commitment to strengthening collaboration in environmentalprotection and sustainable development within the framework of BRICS, upholding multilateralism and strengthening global environmental governance. All measures taken to tackle climate change, biodiversity loss and pollution, including unilateral ones, must be designed, adopted and implemented in conformity with the principles and provisions of relevant multilateral environmental and trade-related agreements and must not constitute a means of arbitrary or unjustifiable discrimination or a disguised restriction on international trade.
We note the urgent need to reform the governance of the Global Environment Facility (GEF) to ensure a more balanced and equitable representation for developing countries and in line with the value of natural capital these countries uphold. We also support the simplification of procedures and the facilitation of access to resources, and the participation of those directly involved in the conservation and sustainable use of ecosystems, such as indigenous peoples and local communities, including through improved voice and vote mechanisms and equitable access to decision-making by developing countries.
We welcome the outcomes of the Second BRICS Transport Ministers’ Meeting in Brasilia on 14 May 2025 and look forward to further promoting transport dialogue to meet demands of all stakeholders and to enhance the BRICS countries transport potential while also respecting the sovereignty and territorial integrity of all member states while carrying out transport cooperation. We reaffirm our commitment to develop sustainable and resilient transport infrastructure, recognizing its critical role in economic growth, connectivity, and environmental sustainability. We emphasize the importance of further development of urban public transport systems and the promotion of active mobility to create a more equitable, livable, healthy, conducive, and less congested urban environment. We also recognize the need to encourage the use of zero and low emission vehicles in urban mobility. We emphasize the importance of cooperation among BRICS members in the context of reducing carbon emissions in aviation and maritime transport. We recognize the importance of Sustainable Aviation Fuels (SAF), Lower Carbon Aviation Fuels (LCAF), and other Aviation Cleaner Energies as a pathway for reducing carbon emissions from international aviation. We encourage technological cooperation among BRICS countries, considering their national realities, in the development and deployment of cleaner aviation energies and associated technologies. We also emphasize cooperation to enhance air and maritime connectivity and promote decarbonization of maritime transport, as well as to strengthen initiatives in logistics integration and innovation.
Partnerships for the Promotion of Human, Social and Cultural Development
We remain committed to strengthening BRICS cooperation on population matters, because the dynamics of population age structure change, and pose challenges as well as opportunities to socio-economic development, particularly with regard to the rights and benefits of women and persons with disabilities, youth development, employment and the future of work, urbanization, migration and ageing.
We reaffirm the need for all countries to cooperate in promoting and protecting human rights and fundamental freedoms under the principles of equality and mutual respect and to fight all forms of discrimination. We agree to continue to treat all human rights including the right to development in a fair and equal manner, on the same footing and with the same emphasis. In this context, we agree to strengthen cooperation on issues of common interests, both within BRICS and in multilateral fora, taking into account the necessity to promote, protect and fulfil human rights in a non-selective, non-politicized and constructive manner and without double standards, constructive dialogue and cooperation. We call for the respect of democracy and human rights. In this regard, we underline that they should be implemented on the level of global governance as well as at national level. We reaffirm our commitment to ensuring the promotion and protection of democracy, human rights and fundamental freedoms for all with the aim to build a brighter shared future for the international community based on mutually beneficial cooperation.
We reiterate the need to intensify the fight against racism, racial discrimination, xenophobia and related intolerance as well as discrimination based on religion, faith or belief, and all their contemporary forms around the world, including the alarming trends of rising hate speech, disinformation and misinformation. We welcome the proclamation of a Second International Decade for People of African Descent (2025 – 2034), by the UN General Assembly. We welcome of the decision of the African Union to designate 2025 as the year for "Justice for Africans and People of African Descent Through Reparations” and recognize the efforts of the African Union to tackle the destructive legacy of colonialism and the slave trade.
In the context of the 30th anniversary of the Beijing Declaration and Platform for Action, we reaffirm our commitment to advancing women’s rights and leadership across all sectors. We underline the importance of women's empowerment and of ensuring their full, equal and meaningful participation in all spheres of society, including access to education and trading, and their active participation in decision-making processes, which are fundamental for the achievement of equality, development and peace. We emphasize the role of women and girls in sustainable development, climate action and entrepreneurship, especially in the Global South. We acknowledge discussions promoted under the Brazilian Chairship related to the impacts over women of online misogyny and disinformation and we underscore the need to ensure women’s safety, voice and active participation in bridging the digital divide, including the gender digital gap. We commit to advancing women’s full and equal participation in the economy through policy measures such as expanding access to affordable childcare, promoting women’s leadership in STEM sectors, and strengthening legal protections for women against discrimination and all forms of violence in the workplace.
We take note with appreciation of the progress achieved during the XV BRICS Health Ministers’ Meeting, held in Brasília on June 17, 2025, and the commitments made to strengthen health cooperation. We welcome fostering closer ties among BRICS health institutions and support the initiatives of the BRICS R&D Vaccine Center, including the Electronic R&D Stock, the operations of the BRICS TB Research Network, as well as initiatives to ensure the ethical and effective use of artificial intelligence and robust data governance in health systems. We reiterate the importance of these actions in promoting resilient, equitable, and inclusive health systems, aiming to achieve universal health coverage and ensuring fair and timely access to essential health goods and health care services, including medicines, vaccines, and diagnostics. We acknowledge that BRICS cooperation on countering TB and AMR as well as strengthening capacities in preventing communicable and noncommunicable diseases and other health issues experience sharing including on traditional medicine systems, digital health greatly contributes to relevant international efforts. We recognize the BRICS Network of Reseach in Public Health Systems is a vital forum for collaboration among high-level public health organizations of the BRICS countries. We acknowledge the need for cooperation in the area of nuclear medicine and radio pharmacy, within the BRICS Nuclear Medicine Working Group. We also stress the importance of advancing voluntary regulatory convergence through the BRICS Medical Products Regulatory Authorities initiative.
We commend the efforts undertaken towards the development of the Partnership for the Elimination of Socially Determined Diseases. We launch this initiative recognizing it as a milestone that reflects our shared commitment to advancing health equity and strengthening the global health architecture. By prioritizing integrated, multisectoral responses, we aim to tackle the root causes of health disparities, such as poverty and social exclusion, enhancing cooperation, mobilizing resources, and fostering innovation to ensure a healthier future for all.
We recognize the fundamental role of primary health care as a key foundation for Universal Health Coverage and health system resilience, as well as on prevention and response to public health emergencies. We look forward to the successful holding of the 4th High-Level of the UN General Assembly on the Prevention and Control of Non[1]Communicable Diseases and the Promotion of Mental Health Wellbeing, which should discuss important aspects of the prevention, detection and treatment of these diseases.
We welcome the adoption of the BRICS Technical and Vocational Education and Training (TVET) Cooperation Alliance Charter at the Meeting of BRICS Ministers of Education. The Charter reaffirms our collective commitment to enhancing technical and vocational education and training, which remains a strategic priority in advancing sustainable development and promoting social inclusion across our nations. We further acknowledge with satisfaction the significant institutional strengthening of the BRICS Network University (BRICS-NU), which celebrates its 10th anniversary with improvements over the number of participating institutions per country, the involvement of new member states, and the diversification of thematic areas for cooperation. We recognize the important contributions of the BRICS-NU in fostering direct dialogue between our academic institutions and look forward to further strengthening these exchanges in the years ahead. We reaffirm our commitment to further explore comprehensive quality evaluation system for BRICS universities and ensure quality education for its recognition within BRICS.
We welcome the establishment of a BRICS platform on cultural and creative industries and creative economy within the BRICS Working Group on Culture; and encourage members, their respective cultural entities and financial institutions, to formulate programs to support and foster the cultural and creative economies of BRICS member countries, recognizing the growing economic weight and contribution of the cultural and creative sectors to the overall economy.
We stress the importance of the return of cultural property and heritage to their countries of origin and its potential for rebuilding international relations in a non[1]hierarchical, cooperative basis, and we recognise the need for a more robust international framework on the matter; as a path for promoting social cohesion, cultural and historical justice, reconciliation, and collective memory.
We stress our commitment to enhancing international cooperation in education,science, culture, communication and information in view of the complexity of contemporary challenges and transformations and in this regard note the relevance of the principles set forth in the UNESCO Constitution and its mandate to foster cooperation and peace through international collaboration that should be based on equality, dialogue, mandated programmatic activities and the spirit of consensus. We underscore the importance for the BRICS cooperation in the fields of preserving cultural heritage and culture. Recalling the UNESCO World Conference on Cultural Policies and Sustainable Development, and both the G20 New Delhi and Rio de Janeiro Leaders’ Declarations, we recognize culture’s power as a catalyst for sustainable development including creativity, innovation and inclusive economic growth, as well as its intrinsic value in nurturing solidarity, dialogue, collaboration and cooperation, in all dimensions and from all perspectives.
We emphasize that all BRICS countries have rich traditional sport culture and agree to support each other in the promotion of traditional, local and indigenous sports among BRICS countries and around the world. We also emphasize the importance of enhancing cooperation in various areas of sports, including the development of national, traditional and non-Olympic Sports, the encouragement of athletes to participate in international sporting events held on the territory of BRICS countries, and the exchange of views on issues of common concern in the field of physical culture and sports. We welcome the adoption of the Memorandum of Understanding on cooperation in the field of physical culture and sport during the BRICS Sports Ministers Meeting and acknowledge the requirement of a BRICS States Sport Cooperation Framework for supporting its implementation.
We commend the progress made by BRICS countries in promoting high-quality, full and productive employment through sustainable development and inclusive, human[1]centered labor markets. We recognize that Artificial Intelligence is transforming labor relations, creating new employment opportunities but also posing challenges such as job displacement and inequality. As women, youth, older workers, people with disabilities and other people in vulnerable situations are especially at risk from the adverse impacts of digital transitions, we commit to inclusive policies that harness technology responsibly to ensure AI for good and for all, taking into account national policies, regulations, and applicable international agreements, and to improve life-long learning to build digital skills, while strengthening social protection, protecting workers’ rights and preserving the centrality of the human being. We recognize the critical importance of actively engaging key partners to promote social dialogue and create decent work in the context of addressing the impacts of climate change and achieving a just transition in all sectors, including the informal economy.
We reaffirm the importance of BRICS people-to-people exchanges in enhancing mutual understanding, friendship and cooperation. We acknowledge that people-to[1]people exchanges play an essential role in enriching our societies and developing our economies and appreciate the progress made under Brazil’s Chairship in 2025, including the Parliamentary Forum, the Business Council, the Women’s Business Alliance, the Youth Council, the Trade Union Forum, the Think Tank Council, the Academic Forum, the Deans Forum, the Civil Council, the Small and Medium Enterprises Forum, the Association of Cities and Municipalities, the Supreme Audit Institutions, the Legal Forum, the BRICS Supreme Court Presidents Meeting and the Meeting of Heads of BRICS Prosecution Services.
We call for more efforts to respect diversity of cultures, highly value inheritance, innovation and creativity, jointly advocate robust international people-to-people exchanges and cooperation and recognize the adoption of the UNGA resolution A/res/78/286 entitled "International Day for Dialogue among Civilizations”.
We commend the successful holding of the XI BRICS Parliamentary Forum, including the Meeting of Women Parliamentarians and the Meeting of International Affairs Committee Chairpersons, in Brasilia from 3 to 5 June 2025. Parliamentary diplomacy and inter-parliamentary cooperation are key pillars of our collective efforts, serving as a unique channel to foster mutual understanding, build trust among nations, and support the peaceful resolution of conflicts, in order to promote inclusiveness, solidarity, and sustainable development.
We reaffirm the need to strengthen youth public policies in our countries, supported by structured funding at national and international levels, reliable data, and the exchange of best practices. We recognize the added value of youth-led fora, dialogues and programs in comprehensive areas of cooperation, and we will promote inclusive youth employment policies that support school-to-work transitions and expand access to vocational training. We call on BRICS to jointly engage youth in the BRICS agenda, produce knowledge about their youth and ensure that BRICS initiatives reflect young people’s interests. In this context, we welcome the 11th BRICS Youth Summit, held in June 2025 in Brasília, which adopted a new Memorandum of Understanding on Youth Cooperation.
We appreciate the progress made by BRICS countries in affordable housing and advancing in mitigation and adaptation policies on the way to promote a just and resilient urban transition including all urban services, with a focus on reducing inequality and commend the work of the BRICS Urbanization Forum to further strengthen collaboration between government and societies at all levels, in all BRICS countries in implementing the 2030 Agenda for Sustainable Development and promoting the localization of the SDGs.
We commend the BRICS Business Council (BBC) for its contributions to the BRICS 2025 agenda through policy recommendations, especially to boost intra-BRICS trade via digitalization and regulatory cooperation, expand innovative financing instruments, enhance logistics connectivity and increase air traffic routes among BRICS, support the energy transition, foster smart agricultural technologies to advance food security and improved nutrition, and develop skills for fair participation in the sustainable and digital economy. We equally appreciate the BBC action-driven initiatives that leverage government action in these areas, as well as the successful conduction of the BRICS Business Forum and the BRICS Solutions Awards.
We recognize the vital role of women’s economic participation in driving sustainable growth and commend the Women Business Alliance (WBA)’s policy recommendations to tackle structural, barriers—especially in access to credit, education and healthcare. We acknowledge women’s contribution in advancing climate-smart agriculture, and the need to assure fair opportunities to thrive in the sustainable and digital economy. We commend WBA initiatives to support women-led businesses, including continued efforts such as business promotion meetings, the Startup Contest and the BRICS Women’s Development Report. We also commit to promoting and enhancing support and budgeting for women, expanding digital and financial literacy for women in the informal economy, including through formalization and social protection measures.
We reaffirm our commitment to increasing financing and to strengthening governance, solidarity and building resilience in disaster risk reduction. We celebrate the advancements of cooperation reached since 2015 through key declarations and the creation of the Joint Task Force. We acknowledge the growing complexity of disaster risks, including those related to climate change, especially for the Global South. Infrastructure systems worldwide have more often been severely affected by extreme weather events and disasters, leading to economic disruptions and negative impacts on people's lives. Therefore, we will cooperate to improve national disaster risk reduction systems and capacities to reduce disaster-related damage and protect infrastructure, human lives and livelihoods as well as to mobilize sufficient funding and increase private investment for comprehensive infrastructure development. We endorse the 2025–2028 Working Plan, focused on addressing inequalities to reduce vulnerabilities, robust early warning systems, anticipatory response capability, resilient infrastructure, and integrating diverse knowledge systems, reaffirming our commitment to equity and resilience. We support the enhanced dialogue on the development of systems for risk monitoring, forecasting disasters, and their possible consequences.
We welcome the presentation of the reports from the BRICS Business Council, the Women’s Business Alliance, and, for the first time, from the BRICS Civil Council at the Rio Summit. We stress the importance of expanded dialogue between BRICS governments and civil society, welcoming the Brazilian Chairship’s initiative to strengthen the direct engagement between BRICS Sherpas and representatives of BRICS people-to-people mechanisms.
Given the BRICS expansion process according to the BRICS Membership Expansion Guiding Principles, Standards, Criteria and Procedures, adopted at the BRICS Summit at Johannesburg, South Africa, we reaffirm our commitment to consolidate and strengthen BRICS in line with the group’s spirit of mutual respect and understanding, sovereign equality, solidarity, democracy, openness, inclusiveness, collaboration, continuity, full consultation and consensus. We emphasize the importance of partner countries contributing to BRICS cooperation in accordance with the Modalities of BRICS Partner Country Category, adopted at the BRICS Summit at Kazan, Russia, and welcome their participation in various ministerial and technical-level meetings under Brazilian Chairship. We acknowledge that BRICS growing membership and thematic agenda require adjustments of the group’s working methods. In this regard, we acknowledge the ongoing efforts to update the BRICS Terms of Reference and encourage that this process is carried forward. We support the refinement of existing practices to ensure that BRICS remains effective, efficient, responsive, inclusive and consensus-based. We reaffirm that institutional development is a continuous and dynamic process that should reflect the group’s needs and priorities. We underscore our strong belief that extending the BRICS dialogue and partnership with EMDCs will further contribute to strengthening the spirit of solidarity and true international cooperation for the benefit of all. We recognize the need to establish a common BRICS database to facilitate access to relevant documents and background information.
We commend Brazil’s BRICS Chairship in 2025 and express our gratitude to thegovernment and people of Brazil for holding the XVII BRICS Summit in the city of Rio de Janeiro.
We extend full support to India for its BRICS Chairship in 2026 and the holding of the XVIII BRICS Summit in India.